Näst sista ordet

Näst sista ordet

Kan man bli finlandssvensk?

toissa päivänä klo 19.22–19.48
Viimeisin

En finlandssvensk språkpodd där vi leker med och utforskar det svenska språket.

Språket är så mycket mer än enbart språkriktighet. I den här serien diskuterar och debatterar vi frågor om bland annat dialekter, tvåspråkighet, översättningar, sociala koder, fackspråk, lånord och skällsord. Perspektivet är det finlandssvenska. Hur formas vårt språk och vår världsbild när vi lever inklämda mellan det finska och det rikssvenska?

I studion sitter Jens Berg och språkexperten Jenny Sylvin. Ett nytt avsnitt publiceras varje söndag. Hör av dig med tips, frågor, tankar och berättelser till: nastsistaordet@yle.fi.

Seuraava lähetys

Näst sista ordet

huomenna klo 12.10–12.40

Namnen på våra husdjur följer många andra trender i vårt språk. Namngivningen inspireras nu av bland annat kändisar och litteraturen.

Jenny och Jens fick in cirka 500 svar på frågan: Vilket är det roligaste namnet du har hört på ett husdjur?

Bland namnen syns till exempel trenderna att förmänskliga djurnamnen och att inspireras av det fornnordiska.

Ibland säger namnen också mycket om ägarna. Jens hade en katt som hette Moilanen. Jenny hade i sin tur en kanin som hette Virve, som sedan visade sig vara en hane och fick heta Kolehmainen.

Aiemmat lähetykset

Kan man bli finlandssvensk?

toissa päivänä klo 19.22–19.48

Jenny och Jens har i många avsnitt grubblat över frågan: Kan man bli finlandssvensk?

De bestämde sig nu för att ta reda på svaret.

De bjöd in Maïmouna Jagne-Soreau, som kom från Frankrike till Finland som 19-åring och blev blixtförälskad i Svenskfinland.

De bjöd också in Harri Spolander, som tog tillbaka namnet Spolander i stället för den förfinskade varianten Puolanne.

Måste man ha ett äkta finlandssvenskt smeknamn för att vara finlandssvensk? Och hur ser man finlandssvensk ut?

Programvärdar: Jenny Sylvin och Jens Berg.

“Gumipittarna är särmä och pampeserna är motivemppare” - i Dragsvik frodas Svenskfinlands eget slangspråk

to 7.1. klo 19.22–19.51

Vid Nylands brigad i Dragsvik blandas finlandssvenska dialekter med finska kommandotermer. Resultatet har blivit ett helt eget språk som kan låta obegripligt för en utomstående. Eller vad sägs om ord som mullibordell, bata och paminami?

Men många miliord lever vidare också i det civila, till exempel pisiskrinnare, ludiskuffare och dagatäcke änvänds i många finlandssvenska hem.

Jenny och Jens dyker in i slangens värld och gästas av jägare Oscar Ström, som tyckte att ett gästspel i Näst sista ordet inte var en så paha nakki.

Programvärdar: Jenny Sylvin och Jens Berg.

"Skriv talet enligt fiskmodellen" - vi ger dig receptet på ett lyckat tal

to 31.12.2020 klo 19.22–19.51

Hur skriver man ett riktigt bra tal? Och vad borde man undvika?

Jenny och Jens tar dig i handen och hjälper dig med talet från start till mål. Till sin hjälp får de den erfarna talaren Martina Harms-Aalto och publiken, som har skickat in förslag på hur de skulle inleda ett tal.

Bland förslagen på inledningar väljs en vinnare. Och utifrån det vinnande förslaget jobbar Martina, Jenny och Jens fram en stomme till ett lyckat tal.

"Bäst i test" och "30 procent renare" - sanningen bakom reklamspråket

su 20.12.2020 klo 12.10–12.40

Reklamspråket ska i ordets rätta bemärkelse vara säljande. Som potentiell kund ska din köplust väckas av ett kort budskap. Det handlar ofta om att skapa en idealbild av produkten men också om att signalera att det handlar om något unikt.

Anders Nordenswan har ägnat en stor del av sitt liv åt att skriva reklamer. Hur ska man förhålla sig till ordlekar i reklamer? Och varför dog en del av kreativiteten när reklamerna flyttade in på de sociala medierna?

Och vad menas egentligen i en bostadsannons när objektet är en charmig pärla med stor potential?