Slaget efter tolv - dagens debatt

Slaget efter tolv - dagens debatt

Var statsministern för snabb med att uttala sig om Navalnyj?

pe 22.1. klo 12.03–12.35
Viimeisin

Dagens debatt på Yle Vega, vardagar efter tolv.

Seuraava lähetys

Slaget efter tolv - dagens debatt

huomenna klo 12.03–12.35

Jaktplansaffären har gått in i ett avgörande skede. Det handlar om vilket flygplan som bäst passar det finländska behoven. Men det handlar om mycket mer än själva flygplansmodeller. Hela vår framtida säkerhetspolitik påverkas av varifrån vi köper flygplanen. I Slaget efter tolv diskuterar forskaren Charly Salonius-Pasternak från Utrikespolitiska Institutet och Ingemo Lindroos, politisk reporter på Yle. Programledare: Stefan Winiger

E-post: slaget@yle.fi

Aiemmat lähetykset

Var statsministern för snabb med att uttala sig om Navalnyj?

pe 22.1. klo 12.03–12.35

Trampade statsminister Sanna Marin på presidentens tår då hon twittrade att den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj omedelbart bör friges? President Sauli Niinistö kom med sitt eget Navalnyj-uttalande flera timmar senare, och han har bekräftat att han och Marin inte kommunicerade före statsministerns tweet landade på social media. Varför är den bristande kommunikationen ett problem? Vem leder utrikespolitiken? Och hur har sociala medier ändrat den politiska kommunikationen? Minister Pär Stenbäck och Susanna Ginman, ledarskribent på Huvudstadsbladet, diskuterar kommunikation och politik under ledning av Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Slaget efter tolv: Bidens balansgång

to 21.1. klo 12.03–12.35

Ett hur stort hot utgör de amerikaner som vägrar acceptera att Donald Trump förlorade presidentvalet - och hur ska USA hantera den del av befolkningen som gärna tar till vapen för att kämpa mot den lagligt valda presidenten? Hur påverkar de här sakerna oss här i Finland? I Slaget efter tolv USA-experten Andreas Elfving (sfp) och gröna europaparlamentarikern Heidi Hautala. Filip Stén leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

Vad händer om bron kollapsar?

ke 20.1. klo 12.03–12.35

Byggandet på hälften av vårt lands byggarbetsplatser hänger på en skör tråd. Eller rättare sagt en skör hängbro. Över den bron levereras nämligen tungt byggmaterial till hela landet. Rävsundsbron i Pargas är så i uselt skick att man har infört begränsningar för att undvika en kollaps. Nu behövs pengar för ett nybygge snabbt. Men hur hamnade vi här, och vad kan göras? I Slaget efter tolv diskuterar Heidi Saaristo-Levin som är planläggningschef i Pargas stad med Mikael Furu som är direktör på Nordkalk i Pargas. Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

Hälsosäkerhetschef Mika Salminen från THL besvarar lyssnarfrågor om corona och vaccin

ti 19.1. klo 12.03–12.35

Vaccineringen mot corona är i full gång och många äldre har redan fått sin första spruta. Hur stor del av befolkningen bör ha vaccinerats för att flockimmunitet skall uppnås? Hur väl fungerar de vacciner vi har mot muterade virus? Och när kan livet och samhället återgå till det normala? Mika Salminen, hälsosäkerhetschef på Institutet för hälsa och välfärd, svarar på de här och många andra frågor i Slaget efter tolv.

Du kan ställa din fråga skriftligt till: slaget@yle.fi eller ringa 0600 111213.

Programledare Bettina Sågbom.

Yle Vega 12:03

E-post: slaget@yle.fi

Rådet om huliganer som löper amok

ma 18.1. klo 12.03–12.35

Hur kommer det sig att en hop huliganer löpte amok och kunde ta sig in i kongressbyggnaden Capitolium i USA? Rådet funderar på hur tumultet i Washington var möjligt i en så stark västlig demokrati som USA. I Rådet sitter Marianne Laxén, Gitta Dahlberg och Klaus Bremer. Diskussonen leds av Hasse Sundquist.

E-post: slaget@yle.fi

Varför dumpar Helsingfors snö i havet?

pe 15.1. klo 12.03–12.35

I Helsingfors fortsätter man att dumpa snö i havet, trots att åtgärden under årtionden väckt protester. Med snön hamnar tusentals kilo skräp i havet, och under en vinter med normala snömängder åker också 500 miljoner mikroplastpartiklar dit. - Det är skamligt att det här får fortsätta, ryter bland annat den tidigare ministern och riksdagsledamoten Pertti Salolainen på twitter. Tom Nylund, redaktör för programmet Östersjöns beskyddare debatterar snö i stan med Björn Månsson (Sfp) och Amanda Pasanen (Gröna) från Helsingfors stadsfullmäktige. Debattledare Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Är det någon som lyssnar på forskaren längre?

to 14.1. klo 12.03–12.35

Hur ska en enskild forskare kunna göra sig hörd i den orkan av strunt som florerar på nätet? Vem är intresserad av tråkig grundforskning när man kan skapa sig en egen, mer spännande och lustfylld bild av verkligheten? År 2021 har utlysts till året för forskningsbaserad kunskap - vad kan journalisterna och forskarna göra för att en nyanserad världsbild som är baserad på vetenskap ska ha en chans? I Slaget efter tolv diskuterar Åbo Akademis prorektor Mikael Lindfelt, Camilla Kronqvist från Åbo Akademis forskarförening och journalisten Peter Buchert. Maria Nylund leder ordet.

Slaget efter tolv: Vad händer i USA?

ke 13.1. klo 12.03–12.35

Med bara några dagar kvar till maktskiftet är läget i USA mycket spänt. President Trumps anhängare verkar inte ge sig och nya oroligheter förutspås. Hur påverkar ett USA i inrikespolitiskt kaos dynamiken i resten av världen?

Det diskuteras i Slaget efter tolv av statsvetaren och USA-experten Claus Stolpe, Mariette Hägglund, forskare i global säkerhet vid Finlands utrikespolitiska institut samt Matilda af Hällström, ansvarig för internationella ärenden vid Samlingspartiet. Filip Stén leder ordet.

E-post: slaget@yle.fi

Går det att snabba på coronavaccineringen?

ti 12.1. klo 12.03–12.35

I mellandagarna kom det första coronavaccinet till Finland. Nu pågår vaccinering av sjukvårdspersonal och på äldreboenden och bland de äldsta i landet. Vaccineringen i övrigt har inte riktigt kommit i gång ännu. När kommer massvaccineringen och går det att skynda på processen så att alla som vill kan få vaccin så fort som möjligt? I Slaget efter tolv diskuterar Peter Nieminen, chefsöverläkare på Vasa Sjukvårdsdistrikt, Veronica Rehn-Kivi, riksdagsledamot (Sfp) och Gyöngyi Kovacs, professor i humanitär logistik vid Hanken. Programledare: Stefan Winiger

E-post: slaget@yle.fi

Twitter stängde av Trump - vilka blir konsekvenserna?

ma 11.1. klo 12.03–12.35

USA:s president Donald Trump är nu avstängd från en rad social media-plattformer, däribland Twitter som varit hans huvudsakliga kommunikationskanal. Beslutet har både hyllats och kritiserats och presidenten lär vara rasande.

Vilka konsekvenser får beslutet att stänga dörren för Trump? Är bolagen bakom social media privata företag som kan göra som de vill, eller har de ett större samhällsansvar?

Jockum Hilden, forskare i media- och kommunikationspolitik, samt Jonas Jungar, innehållschef på Svenska Yle diskuterar social media och yttrandefrihet under ledning av Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Hur kommer vi att komma i håg år 2020?

pe 1.1. klo 17.05–17.40

År 2020 är slut. Det mesta av året försvann in bakom munskydd och i isolering och karantän. Förmodligen blir det ett år som vi kommer att minnas.

I årets sista Slaget efter tolv diskuterar Ingemo Lindroos, politisk reporter på Yle och Christian Vuojärvi, sportreporter och tidigare USA-korrespondent året som gått.

Programledare: Stefan Winiger

E-post: slaget@yle.fi