Aktuellt 17

Aktuellt 17

tänään klo 17.00–17.30
Suora

E-post: aktuellt@yle.fi

Aiemmat lähetykset

Löser nya aktiveringsmodellen sysselsättningsproblemet?

eilen klo 17.00–17.30

Regeringens färska budget och i synnerhet sysselsättningsåtgärderna granskas nu med förstoringsglas av både ekonomer och arbetsmarknadsexperter.

Är regeringens åtgärder med den nya aktiveringsmodellen realistiska och schyssta? Vi hör arbetsminister Tuula Haatainen och arbetsmarknadsforskare Mika Helander.

Finlands Bank försvarar den massiva skuldsättning nästa år - just nu är det det enda rätta för Finland. Men sysselsättningsbehoven bedöms vara större än vad regeringen medger.

Vid Finlands Miljöcentral ser man positivt på att regeringens klimatarbete nu verkar går vidare i önskad riktning. Signalerna är goda fast budgeten alltid är en kompromiss.

Den nordiska gränsfrågan har gått het under hela coronakrisen. Nu när läget lugnat sig vill Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg, snabbt återställa det goda gränssamarbetet.

Miljarderna regnar i regeringens nya budget

ke 16.9. klo 17.00–17.30

Regeringen är nu klar med årets budgetmangling. Trots att förhandlingarna var historiskt svåra och staten tvingas skuldsätta sig upp till öronen, visade regeringen Marin upp idel glada miner när den berättade om de färska budgetbesluten.

Optimismen var också närvarande i Ursula von der Leyens första tal till unionen, trots att läget är historiskt svårt för EU just nu på grund av coronakrisen. EU kan och ska vara en vägvisare i det globala klimatarbetet, visionerar EU:s kommissionsordförande.

Vi tittar också närmare på vilken roll religionen spelar nu i det amerikanska presidentvalet. Traditionellt brukar religionen ha en stor betydelse, men nu verkar den ha fallit i skymundan av annat. Eller är det bara vad vi tror?

Vi har träffat en katolsk familj i den viktiga vågmästardelstaten Pennsylvania, som anser att Joe Bidens syn på abort är en skam, och hellre röstar på Trump.

Enligt USA-kännaren Andreas Elfving är Trump och republikanerna bra på att utnyttja kristendomen för sina egna politiska syften.

Budgetförhandlingar, lugnt coronaläge och relationerna Finland-Sverige

ti 15.9. klo 17.00–17.30

Förhandlingarna om nästa års budget är inne på dag två. Dagens siffra när det gäller antalet coronasmittade är hela 98 - men överläkare Asko Järvinen bedömer att corona-läget ändå är lugnt hos oss En ny bok om relationerna Finland - Sverige handlar bl a om hur storebror är extra ömtålig för kritik ifall den kommer från lillebror, medan Finland ju aldrig har gillat svenska råd om Rysslands-politiken. Aktuellt 17 handlar också om USA:s roll i världen och om hur ryska oppositionella i Tyskland kräver att EU reagerar skarpt på förgiftningen av Aleksej Navalnyj.

Det långa samtalet om Finlands budget tar sin början

ma 14.9. klo 17.00–17.30

Dagen har kommit då det är dags att tala pengar på allvar - regeringen har inlett sina budgetförhandlingar. Det är stora löften som nu ska bekostas, coronaåret till trots- åsikterna om hur det ska gå till är många och stundvis upprörda, så en seglivad kamp i maktens korridorer är att vänta de närmaste dagarna.

Den ryska presidenten Vladimir Putin träffar i dag den belarusiska presidenten Aleksandr Lukasjenko. De ska förhandla om, och vilken, hjälp Ryssland kan tänkas erbjuda det alltmera ansatta ledarskapet i Belarus - och vad prislappen på en sådan operation kan bli för Lukasjenko.

Och internationella relationer är även på tapeten i cyberrymden i dag när toppmötet mellan EU och Kina hålls - på distans. Diskussioner om stora handels- och ekonomidiskussioner ska föras, samtidigt som EU förväntas lägga press på Kina i frågor som rör kinesisk behandling av minoriteter, Hongkong och vilka värderingar som ska råda internationellt i framtiden.

Reserestriktionerna lättas om en vecka.

pe 11.9. klo 17.00–17.30

Regeringen lättar på reserestriktionerna till flera länder. Om en vecka ska det igen bli möjligt att pendla mellan de till exempel Sverige och Finland. Det gläder sig bland annat rederierna åt.

Det är nya innovationer som ger tillväxt för ett litet land som Finland. Men staten och våra företag satsar mycket mindre på produktutveckling nu än för tio år år sen.

Barnfattigdom är ett växande problem i Finland, som coronapandemin riskerar förvärra ytterligare.

Delstaten Pennsylvania i USA får besök av både Biden och Trump idag. Båda vill påminna väljarna om sin existens alltmedan de minns elfte september dådet för 19 år sen. Pennsylvania är en viktig delstat i presidentvalet.

Reserestriktionerna ger regeringen huvudbry.

to 10.9. klo 17.00–17.30

Regeringen har nu förhandlat i dagarna två om hur de nya reserestriktionerna ska se ut. Men de senaste Covid 19 uppgifterna gör balansen mellan ekonomi och hälsa svår.

I Sverige hoppas man att Finland ska lätta på sina restriktioner så snart som möjligt.

Så många som 4 000 elever låter kontinuerligt bli att gå till skolan, enligt Utbildningsstyrelsens kartläggning. Ju längre eleven har varit frånvarande, desto mera insatser behövs.

Den åttonde rundan av handelsavtal mellan EU och Storbritannien avslutas idag. Skilsmässan är både lång och svår.

Donald Trump hotar dra tillbaka amerikanska trupper från mellanöstern. Det för att i sista stund uppfylla ett vallöfte.

Oppositionen grillade regeringen för EU:s historiska coronafond

ke 9.9. klo 17.00–17.30

Regeringen samlades ikväll i Ständerhuset för att se över sina reserestriktioner. Det gäller att hitta rätt balans mellan begränsningar och friheter nu när coronaläget står och väger.

Läkemedelsföretaget AstraZeneca avbryter tills vidare sina kliniska tester av ett coronavaccin, efter att en testperson har blivit sjuk. Enligt THL:s vaccinexpert Hanna Nohynek krävs en grundlig utredning innan man kan fortsätta utveckla vaccinet.

Regeringen grillades hårt av oppositionen då EU:s massiva återhämtningsfond debatterades för första gången i riksdagen idag. Sannfinländarna kräver att Finland stoppar hela återhämtningsfonden, medan regeringen redan vill börja dela ut av krisstödet.

Från det oroliga kommunfältet ställs nu krav på att regeringen lovar de krisdrabbade kommunerna mera pengar.

Det grekiska flyktinglägret Moria har nästan totalförstörts i en brand. Tusentals flyktingar har nu tvingats lämna lägret, och frågan är var de nu ska placeras och hur mycket grekiska myndigheterna är redo att hjälpa till.

Statsminister Marin redo att skriva om regeringsprogrammet

ti 8.9. klo 17.00–17.30

Sabelmannen som dödade en och skadade nio i en skolattack i Kuopio för ett år sedan, har erkänt mordet. Rättegången inleddes idag.

Regeringsprogram kan behöva skrivas om på grund av coronakrisen, signalerar nu statsminister Sanna Marin. Men först sedan när vi vet bättre hur dåligt det kommer att gå för ekonomin.

Den coronadrabbade Evenemangsbranchen kräver nu att beslutsfattarna hör deras nödrop och kommer till undsättning innan det är för sent - en demonstration ordandes utanför riksdagshuset idag.

En tubulent politisk höst väntar också i Sverige, med coronakrisens ekonomiska följder högt på agendan. Men också integrationen kommer att debatteras aktivt efter det fortsatta gängvåldet.

I Belarus har landets IT-företag tagit en aktiv roll i protesterna mot Lukasjenko - många hotar nu att lämna landet, vilket skulle vara ett hårt slag mot presidenten och hela landets ekonomi.

Varthän Centern?

ma 7.9. klo 17.00–17.30

Rättegången mot de två bröderna som sköt och sårade två poliser i Borgå försenades idag på grund av att åklagaren missade att åtala båda bröderna för ett av mordförsöken på polis.

Trots sina hundra år på nacken är Centern idag ett parti som fortfarande söker sin uppgift. Den nya ordföranden Annika Saarikko står inför utmaningen att visa vägen.

Framtiden för Storbritannien är också höljd i dunkel. Premiärminister Boris Johnson hotar nämligen lämna förhandlingarna om handelsavtal med EU, i mitten av oktober. Trots risken för en hård gräns i Nordirland.

Fox News avslöjanden om Donald Trumps syn på veteraner kan komma att påverka hans väljare inom militären negativt.

I Libanon kämpar sjukvården med kombinationen av Covid 19 och den stora explosionen i Beiruts hamn för en månad sen. Eftersom sjukvården långt är privat, räcker hjälpen inte till för alla.

Det rör på sig krig fallet Aleksej Navalnyj - Nato kräver oberoende utredning av Rysslands agerande

pe 4.9. klo 17.00–17.30

Det rör på sig krig fallet Aleksej Navalnyj - Nato kräver oberoende utredning av Rysslands agerande.

Och i Tyskland ökar trycket på Angela Merkel - avsluta samarbetet med Ryssland i Nordstream-projektet - kräver många politiker.

Fallet Navalnyj antas ha en koppling med protesterna i Belarus - hör en exklusiv intervju med oppositionsledaren där.

Vi har också en spännande polititikhelg att se fram emot - både Centern och Samlingspartiet samlas till partikongress.

Röster höjs för att Ryssland ska få konsekvenser för förgiftningen av Aleksei Navalnyj - men bryr sig Putin och Ryssland?

to 3.9. klo 17.00–17.30

Det mesta sköttes bra under corona-epidemin i våras, tycker regeringen själv åtminstone - för att kunna förbättra sig ytterligare ska det nu ska det göras en oberoende utredning av corona-åtgärderna.

Nu höjs röster för att Ryssland ska få konsekvenser för förgifnitningen av Aleksei Navalnyj - men hur hårda blir konsekvenserna och bryr sig Putin och Ryssland - det frågar vi i dagens sändning.

På det politiska fältet här hemma är SDP fortfarande största parti - men backar lite. För Centerns del väntar stor spänning i ordförandevalet i helgen.

Och ett spännande val blir det också i vår när vi har kommunalval - och där kan ett vackert yttre leda till fler röster i val - visar forskning.

Coronan och nya appar gjorde protesterna i Belarus så här stora

ke 2.9. klo 17.00–17.30

De gröna samlades idag för att fila på strategierna inför den politiska hösten. Partiet är inte kris, men har förlorat momentum och försöker nu lyfta de ambitiösa klimatmålen högs på den politiska agendan, trots coronakrisen.

Det ekonomiska läget är dystert just nu, men Finland har potential att bli den hållbara tillväxtens toppland, hävdar forskare vid VTT. Frågan är om det här också kan förverkligas i praktiken?

I riksdagen pågår nu en livlig diskussion om hur de politiska debatterna ska förverkligas i plenum nu med alla coronarestriktioner. Riskerar demokratin att sättas på undantag?

I Belarus har demokratin satts på undantag redan i 26 år - presidentvalet i augusti var bara droppen som fick bägaren att rinna över. Men utan coronapandemin och nya krypterade sociala medier, hade folkresningen aldrig blivit så här stor, förklarar en belarusisk aktivist som vi har talat med.

Hårda straff krävs för bröderna som sköt två poliser i Borgå

ti 1.9. klo 17.00–17.30

Rättegången mot bröderna som sköt mot två poliser i Borgå för ett år sedan inleddes idag. De åtalas nu för 13 mordförsök och kan dömas till 13 års fängelse.

Riksdagen inledde idag sitt arbete igen efter sommapausen. Redan under första plenum blev det klart att det är en tubulent höst som väntar.

Det vittnar också den heta debatten kring UPM om. Synen på hur stort samhällsansvar ett stort skogsbolag egentligen ska bära i kristider går isär.

Sverige justerar sin coronastrategi och börjar fokusera mera på regional smittobekämpning. Men tillsvidare avvaktar man med att ta i bruk corona-app som här i Finland.

Efter över sju år som premiärminister meddelade Shinzo Abe för några dagar sedan att han lämnar sin post av hälsoskäl. För hans efterträdare väntar stora utmaningar.

Tusentals jobb försvinner i Lappland när turisterna uteblir.

ma 31.8. klo 17.00–17.30

Resekoncernen North European Invest inleder samarbetsförhandlingar. Sammanlagt berörs 2 000 personer inom flera olika företag. Resekoncernen äger bland annat företagen Lapland Hotels och Lapland Safaris.

UPMs besked förra veckan om att pappersfabriken i Jämsä läggs ned väcker tunga minnen till liv i Kaskö, som förlorade sina fabriker för elva år sen.

Coronablinkern, det vill säga spårningsappen, lanseras idag. Användningen är frivillig.

Kandidaterna för Centerns ordförandeval tog ihop inför veckoslutets partimöte.

Coronakrisen har lett till minskad brottslighet på många håll i världen, men undantaget är gängkriminalitet. Skjutningarna i Stockholm har ökat i år, och nu höjs än en gång röster för skärpt lagstiftning och hårdare straff.

I Mali är frågan är nu hur den internationella kampen mot jihadister ska kunna fortsätta under efter militärkuppen i mitten av augusti.

Journalister grips i Belarus för att de gör sitt jobb - Larisa Shchiryakova har dragits inför rätta 35 gånger

pe 28.8. klo 17.00–17.30

Stora Black Lives Matter demonstrationer väntas i Washington DC i och med 57-årsdagen för Martin Luther Kings berömda "I have a dream"-tal.

I Belarus fortsätter oroligheterna och många journalister har gripits. En belarusier som dragits inför rätta 35 gånger berättar om hur det är att jobba som journalist i Belarus.

Och Annikka Saariko kan bli Centerns nya ordförande enligt en Yle-enkät till centrala Centerpåverkare.

I fall sysselsättningen skall upp - har vi längre råd att åldersdiskriminera i arbetslivet?

to 27.8. klo 17.00–17.30

Många partier vill ha fler 55-plussare ut i arbetslivet - samtidigt är vårt arbetsliv inte alltid öppet mot erfarna arbetstagare.

I fall sysselsättningen skall upp - har vi längre råd att åldersdiskriminera i arbetslivet?

Det ljusnar för ekonomin i Sverige - och inte heller här hemma är orosmolnen på sikt så mörka - trots flera dystra företagsnyheter de senaste dagarna.

Och i Tyskland väntas nya corona-bestämmelser alldeles strax. - bland annat ska alla större evenemang förbjudas fram till årsskiftet.

Gränsen för deltagare i evenemang blir 50 i alla fall.

ke 26.8. klo 17.00–17.30

THL har kommit med sin omtalade trafikljusmodell för resande till och från andra länder. Väldigt många länder får rött ljus.

Gränsen för evenemang sänks trots allt från 500 personer till 50, utom med specialarrangemang. Regionalförvaltningsverket håller fast vid sin rekommendation.

Är det rimligt att kräva att alla barn med eventuella coronasymptom ska testas, frågar sig Barnombudsmannen. Och hur ska man väga den samhälleliga nyttan av testandet mot barnets integritet?

Nya coronarelaterade varsel. Skogsbolaget UPM planerar att stänga pappersfabriken Kaipola i Jämsä i Mellersta Finland före årsskiftet. Fabriken har 450 anställda och tre pappersmaskiner.

Sannfinländarnas riksdagsgrupp har samlats i Åbo för att inleda höstsäsongen - och då är det gamla tongångar som hörs: EU:s stödpaket på 750 miljarder euro gynnar de andra, men inte finländska skattebetalare.

1000 jobb i fara hos Finnair

ti 25.8. klo 17.00–17.30

Corona-krisen har slagit hårt mot flygbranschen i stort - och här hemma mot Finnair. I dag varslade bolaget om samarbetsförhandlingar där runt 1000 jobb försvinner.

Hälften av de som blev permitterade under coronavåren har fått återvända till jobbet visar färska siffror från Arbets- och näringsministeriet. I maj var närmare 160 000 personer permitterade, medan i juli månad hade antalet sjunkit till drygt 81 000.

Arbetslöshetssiffrorna var också en aning bättre i juli än i juni.

Statsminister Sanna Marins tankar om att införa en sex timmars arbetsdag i Finland faller inte i god jord hos Samlingspartiet. De vill förbättra arbetslivet genom mera individuella lösningar.

På republikanernas partikonvent är det klart att om man vill räknas, då ska man följa Donald Trumps linje.

Sanna Marin lyfte upp bekanta teman i sitt linjetal

ma 24.8. klo 17.00–17.30

Gatorna i Belarus huvudtstad Minsk fylls av demonstranter som kräver Alexandr Lukasjenkas avgång alltsedan det riggade presidentvalet den 9 augusti. Risken finns att polisen och armén ska ta till våld som de gjorde de första dagarna. Men ännu är det inte klart vad Lukasjenka tänker ta sig för. Oppositionen försöker få till stånd förhandlingar.

Nyvalda ordföranden Sanna Marin har idag hållit sitt linjetal. "Med skatter vinner man inte val, men med skatter kan man förändra världen", sade hon bland annat.

Det är många som får hjälp av tredje sektorns föreningar och organisationer, inte minst nu under coronakrisen. De allmännyttiga aktörerna kompletterar statens och kommunernas service, men nu ser det illa ut med finansieringen för många sådana här aktörer för nästa år. Anslagen minskar nämligen i ministeriernas budgetförslag.

Det republikanska partiet inleder sitt fyradagars partikonvent. Trump kommer att tala varje kväll. Det republikanska partiet står inför utmaningen att stöda en presidentkandidat som splittrat partiet, men som har en stor och trogen väljarkår.

Protesterna i Belarus måste fortsätta, säger oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja

pe 21.8. klo 17.00–17.30

Protesterna i Belarus måste fortsätta - tills president Lukasjenko är besegrad - säger oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja.

Ryssland köper tid för att veta hur man borde agera, säger Rysslandskännare.

Sanna Marin blir Socialdemokraternas ordförande i hegen - det gläder finanssvenska delegater - som välkomnar ett mer vänsterriktat SDP.

Medborgarorganisationerna vill stoppa torven senast 2025 - men det handlar inte bara om klimat utan också om politik och ekonomi! och regreingen är delad.

I USA avslutade demokraterna sitt konvent - och Joe Biden blev officiellt presidentkandidat.

Ännu en rysk oppositionspolitiker misstänks ha förgiftats - Aleksej Navalnyj ligger i koma på sjukhus i kritiskt tillstånd

to 20.8. klo 17.00–17.30

Ännu en rysk oppositionspolitiker misstänks ha förgiftats - Aleksej Navalnyj ligger i koma på sjukhus i kritiskt tillstånd.

Samtidigt som protesterna forsätter i Belarus - protester som Navalnyij har visat sitt stöd för.

Har de här händelserna en koppling - bland annat det frågar vi i dagens sändning.

Här hemma fortsätter kavalkaden av politiska sommarmöten - och långköraren sysselsättningsläget seglar upp som största fråga - och är aktuellare än någonsin i och med corona-krisen.

Och spännande är politiken också i USA - där demokraternas Kamala Harris nu hållit sitt första tal - men ett hurdant USA vill hon och Joe Biden erbjuda amerikanerna?