Aktuellt 17

Aktuellt 17

Långsam öppning och försiktigt vaccinhopp

eilen klo 17.00–17.30
Viimeisin

Nyheter, aktualiteter och diskussioner på djupet.

Aiemmat lähetykset

Långsam öppning och försiktigt vaccinhopp

eilen klo 17.00–17.30

Aktuellt 17 med Bengt Östling -Restaurangerna i Finland får öppna igen på måndag. Krögarna beskriver de kvarstående begränsningarna som hårda. -Det ryska Sputnik-vaccinet kan bli en kompletterande möjlighet i för Finlands coronakamp. Förhandlingar går igång med Ryssland, men EU-besked behövs om kvaliteten. -Institutet för hälsa och välfärd presenterar positiva scenarier. Då ser sjukdomsläget lovande ut för sommaren. -Från Estland kommer besked om hur man vänder en katastrofal coronatrend: Öppna inte för snabbt - och undvik kramkalas! -Det autonoma Hongkong styrs genom fruktan av Kina, klagar demokratiaktivisterna. Tio av dem har dömts till långa fängelsestraff. -De tyska kristdemokraterna fick en valkamp som de inte ville ha; Två konkurrerande kanslerskandidater kan försämra chanserna att vinna det tyska valet i höst.

Drive-in-förhandsröstning i kommunalvalet och hur Finland har skönmålat sin operation i Afghanistan

to 15.4. klo 17.00–17.30

Många kommuner tänker kreativt när det gäller förhandsröstningen i kommunalvalet - drive-in-röstning, container- och tältröstning är nu aktuella.

Samtidigt verkar coronasmittokurvorna peka åt rätt håll - men ännu är det för tidigt att fira valborg.

I år har det gått 20 år sen terrordåden den elfte september och senast den här symboliska dagen lämnar de amerikanska trupperna Afghanistan.

Det här beslutet var väntat, men här finns risker. Fredsprocessen i landet kan bli lidande och talibanerna vädra morgonluft.

Och Finland som också drar tillbaka sina styrkor har förskönat bilden av vad vi har sysslat med i Afghanistan, säger en expert i den här sändningen. Vi byggde skolor medan andra krigade - men det här stämmer inte, säger Charly Salonius-Pasternak.

Astra Zeneca vaccinet ges endast till över 65- och under 70-åringar

ke 14.4. klo 17.00–17.30

Finlands vaccinexpert grupp rekommenderar att Astra Zeneca vaccinet fortsättningsvis inte ska ges åt personer under 65 år. Det här på grund av de sällsynta fall av blodpropp som förekommit.

Experterna påminner ändå om att det är sannolikare att träffas av ett blixtnedslag än att få blodpropp av vaccinet.

När restaurangerna får öppna igen på måndag är deras öppethållningstider så begränsade att det knappast lönar sig för dem att öppna. Riksdagen debatterade frågan.

Det skall också handla om de långstidsarbetslösa. Stig Lång var arbetslös i ett och ett halvt år - en tung period, säger han själv.

Det är idag lika svårt att få jobb som på 90-talet. Ungefär två av tre arbetslösa är långtidsarbetslösa som har svårt att få jobb. EVA presenterar några förslag på vad man kunde göra åt problemet.

Det saknas tusentals dagispedagoger i Finland, nu går man in för att rekrytera från Spanien o Grekland.

Aktuellt 17: Vaccinationspass eller inte? Åsikterna går isär.

ti 13.4. klo 17.00–17.30

Kan ett vaccinationspass göra våra liv lättare - eller är det för byråkratiskt? Åsikterna går isär och vi granskar argumenten för och emot.

Finländarna uppskattar vården, bibilioteken och andra offentliga tjänster visar en ny undersökning - och coronapandemin har fått oss att uppskatta dem ännu mer

Ingen ände i sikte på vapenvåldet i USA - Biden har lovat skärpa vapenlagstiftningen men frågan är om han ska lyckas där hans föregångare inte har gjort det

Aktuellt 17

ma 12.4. klo 17.00–17.30

E-post: aktuellt@yle.fi

Regeringens exitplan väcker entusiasm - och frågor

pe 9.4. klo 17.00–17.30

Aktuellt 17 med Bengt Östling - Regeringen har presenterat exitplanen för hur vi gradvis ska ta oss ur coronarestriktionerna. Den har mötts av mest glädje och förhoppningar, men också tveksamhet. - Riksdagsledamoten Ano Turtiainen fick tillsägelse av riksdagens ledning. Frågan är om grundlagen hänger med när det gäller riksdagsmännens yttranden på sociala medier? - Dramatiskt ökande våld och terrorhot i Afrika, mer än någonsin tidigare. - Dödsbud från Storbritannien: 99-åriga prins Philip betecknas som en färgstark kunglighet, av den gamla skolan.

Tytti Yli-Viikari suspenderas medan polisen utreder misstänkt fiffel

to 8.4. klo 17.00–17.30

Skandalomsusade Tytti Yli-Viikari avstängs från sin tjänst medan polisen utreder misstänkt fiffel, ett extra pinsamt fall med tanke på att Yli-Viikaris verk har som uppgift att övervaka finanspolitiken

Snart kan restaurangerna få öppna igen, men också tvingas stänga dörrarna redan klockan 18. Förslaget får hård kritik av oppositionen.

Trots planerna på strikta restriktioner och det fortsättningsvis allvarliga coronaläget kunde THL i dag komma med glädande besked: en miljon finländare har nu fått en första dos coronavaccin.

Samtidigt förväntas hemmatest för corona snart komma ut på marknaden också här i Finland, men hur pålitliga är de?

Vi ska också höra om ett protein som kan tillverkas utan jordbruk och som nu blir den första stora investeringen som görs av Statens klimatfond.

Regeringen hoppas restriktionerna ska vara förbi till sommaren.

ke 7.4. klo 17.00–17.30

Regeringen diskuterar en exitstrategi, alltså hurdan vägen till ett normalare liv ska bli. Statsminister Marin sade sig vara försiktigt hoppfull.

Om allt går som planerat borde restriktionerna kunnas hävas stegvis fram till sommaren. Det finns många branscher som väntar på besked.

Flera länder har redan öppnat upp, men för Chile visade det sig att det inte räcker med bara vaccineringar. Pandemin återkom trots det med kraft.

Frågan är också om exitstrategin borde innebära ekonomisk stimulans eller om staten tvärtom borde spara. Uppfattningen är att ländernas stimulanspolitik gjort det lättare att komma ur krisen.

Nu borde alla coronatrötta barn röra på sig minst en timme per dag. Isynnerhet gäller det här 13 - 17 åringar. För av dem är det bara en femtedel som rör på sig tillräckligt, enligt Undervisnings- och kulturministeriet.

Pöysti förklarar sig gällande begränsningarna av rörelsefrihet.

ti 6.4. klo 17.00–17.30

Det fanns varken tid eller färdiga lagförslag att ta ställning till. Så förklarade sig justitiekansler Tuomas Pöysti idag inför den krititik som riktats mot honom när lagförslaget om begränsning av medborgarnas rörelsefrihet förkastades.

SFP vill nu inför kommunalvalet synas även på finska orter. Vi träffar kandidater i Lahtis.

Som en följd av Brexit flyttar nu aktiehandeln från London till kontinenten. Amsterdam är en av orterna som gläds över den ökade mängden arbetsplatser och kapital.

Ryssland mobiliserar återigen styrkor till Ukrainas östra gräns.

Ekonomiska sanktioner är ett sätt för omvärlden att ingripa vid människorättsförbrytelser - men frågan är hur de ska riktas för att fungera effektivt.

Vi benar ut hur det gick så fel med regeringens lagförslag

to 1.4. klo 17.00–17.30

Förvirrning kring vad man skulle få och inte skulle få göra var hela tiden det stora problemet med regeringens förslag om begränsingar i rörelsefriheten - och också det som förslaget till sist föll på. Det säger både politiker och den juridikexpert vi har pratat med.

Hur kunde det gå så fel med regeringens förslag? Det ska vi bena ut tillsammans med vår gästande professor i statskunskap.

Vi hör också vad rikspolitikerna i Sverige kan lära sig av sina kollegor i kommunalpolitiken, bland annat om samarbete över partigränserna.

Konventionen om biologisk mångfald skulle sätta stopp på naturens utarmning till år 2020. Men nu år 2021 ligger vi ännu långt från det målet, och tiden börjar rinna ut.

Grundlagsutskottet ger tummen ner till planerna på begränsad rörelsefrihet

ke 31.3. klo 17.00–17.30

De planerade begränsningarna i rörelsefriheten ser inte ut att bli av, grundlagsutskottet ger tummen ner till regeringens förslag.

Svenska Yles granskning visar att det är svårt att veta vilka restriktioner som effektivast biter på coronaviruset. Men det vi vet är att ett lydigt folk är bland de bästa boten.

För många av oss kan myndigheternas coronainformation kännas svårtolkad, men tänk dig att dessutom måsta ta del av den på ett språk som är främmande. Det är vardag för många invandrare i Finland.

Också barnen har haft det svårt under coronaåret, visar barnombudsmannens färska rapport.

Vi ska också höra hur klasstillhörighet påverkar livet under coronapandemin. Vem är mest utsatt då samhällets tjänster stänger ner?

Polisbrutalitet och rösträtt - svartas rättigheter i USA debatteras igen

ti 30.3. klo 17.00–17.30

Tre av fyra finländare stöder begränsningar i rörelsefriheten, om man på så sätt kan få bukt med coronapandemin. Men riksdagspartierna verkar mer kritiska till förslaget än folket.

I USA inleddes rättegången mot polisen som åtalas för att ha dödat svarta George Floyd i samband med ett polisgripande i maj i fjol. Oavsett hur domen faller är protester och oroligheter att vänta, det säger den amerikanska expert vi har pratat med.

Samtidigt försöker republikanerna i USA införa nya vallagar, som speciellt kan drabba speciellt minoritetväljares möjligheter att rösta i politiska val.

Kultur är livets krydda - en krydda som många inom branschen är rädda för att ska stryka med när kommunerna efter coronapandemin börjar skära ner. Men ett rikt kulturliv kan få också ekonomin att blomstra.

Revisionsverkets trovärdighet testas - generaldirektören suspenderad

ma 29.3. klo 17.00–17.30

Aktuellt 17 med Bengt Östling. -Försnilling och fusk eller helt enligt reglerna? Statens revisionsverks generaldirektör utreds och avstängs för lyxresor och skönhetsvård. -Trafiken löper igen i Suez-kanalen efter fem dygns kamp för att lossa proppen. Dyrt efterspel för världshandeln och Europa. -Vad gick fel i Sveriges coronakamp - och hur går man vidare, när inget verkar bromsa viruset? Tre svenska experter av helt olika åsikt i Aktuellt 17 -Fortfarande svårt att kombinera familj och karriär. På Hanken utreds om det är en privatsak eller något näringslivet borde göra något åt? -Etik blir allt viktigare i businessvärlden. Samhällsansvar och företagsaktivism kan löna sig.

Aktuellt 17 - om coronarestriktioner och lönetillägg i vården

pe 26.3. klo 17.00–17.30

Aktuellt 17 med Bengt Östling. Oppositionen håller ledningen i livlig riksdagsdebatt om restriktioner i rörelsefriheten. Men seger för Anna-Maja Henriksson i förtroendeomröstning. Vårdarna får coronatillägg på lönen - det behövs om sjukvården ska klara det ökade trycket. Svenska översättningar av finsk myndighetsinformation uteblir eller släpar efter. Myndigheternas ansvarspersoner säger sig vara överraskade: Nu ska det bli bättre. USA:s president Joe Biden höll sin första presskonferens i Vita huset. Det stora antalet flyktingar vid den södra gränsen väckte frågor om hur Biden skiljer sig från Trump på presidentposten.

Begränsningarna i rörelsefriheten blir verklighet

to 25.3. klo 17.00–17.30

Nu begränsas finländarnas fria rörlighet och alla onödiga sociala kontakter.

Regeringens förslag innehåller undantag. Köpa mat och medicin och bensin är också i framtiden tillåtet. Men de små butikerna befarar att kunderna nu försvinner.

Många av individens rättigheter inskränks i och med regeringens helt exceptionella förslag, säger den grundlagsexpert vi har talat med. Professor Marin Scheinin är ändå positiv till regeringens förslag som innehåller komiska drag.

Att statsministern fick med också sina motsträviga regeringskolleger på begränsningarna i rörelsefriheten är ett styrkebesked för regeringen, säger statsvetarprofessor i dagens sändning.

70 000 barn i Finland växer upp med missbrukande föräldrar. Till den här siffran kommer dessutom de som missbrukar, men ändå sköter sitt jobb.

Regeringen närmar sig fler coronarestriktioner: Är det lagligt, ger det effekt?

ke 24.3. klo 17.00–17.30

Aktuellt 17 med Bengt Östling Eniga experter: Begränsad rörelsefrihet är nödvändigt. Regeringspartierna överväger ännu om det är effektivt, går att övervaka, och är lagligt. En viktig motivering för restriktioner är sjukvårdens kapacitet. Forsbymordet: Det blir sinnesundersökning av de tre åtalade tonåringarna. De riskerar långa fängelsestraff, domen kommer efter några månader. I Finland försöker man undvika fängelsestraff för unga - men ibland anses det nödvändigt, ibland till och med effektivt. Vi uppmärksammar också offren - barnhemsbarn som rymmer blir ofta utsatta för våld och brottslighet. Det är unga som HAR problem, inte ÄR ett problem, säger kriminologen Maria Normann. Ska sommarens kommunalval ändra på skevheterna i könsfördelningen bland kommunpolitikerna? Svenska Yles granskning visar på betydligt fler män än kvinnor på kommunala topposter.

Regeringen står inför ett svårt beslut - blir det begränsningar i rörelsefriheten?

ti 23.3. klo 17.00–17.30

Regeringen står inför ett svårt beslut - kan partierna enas om begränsningar i rörelsefriheten - och går de ens att motivera? Vi ska höra det senaste från Ständerhuset.

Regeringen står inför ett svårt beslut. Kan partierna enas om begränsningar i rörelsefriheten, och går de ens att motivera?

Samtidigt som beslutsfattarna försöker få bukt med coronaviruset oroar sig många permitterade över framtiden - kommer det att finnas ett jobb att återvända till efter pandemin?

Skyddspolisens årsrapport visar att terrorhotet från extremhögern har ökat i Finland. Också spionage från utländska makter oroar, efter cyberattacken mot riksdagen.

I Israel går man till val för fjärde gången på bara två år. Väljarna är nöjda över vaccinationsframgången i landet, men är det tillräckligt för att korruptions-misstänkta premiär-ministern Netanyahu ska kunna kamma hem segern?

Regeringens pandemipolitik stöter på hårda protester

ma 22.3. klo 17.00–17.30

Regeringen sitter igen och förhandlar om nya coronarestriktioner. Det kan bli aktuellt med nya begränsningar i vår rörelsefrihet och munskyddstvång. Men förhandlingarna förutspås bli svåra.

Coronarestriktionerna har lett till en global proteströrelse vars tentakler sträcker sig ända hit till Finland. Så vem är de och vad vill de, annat än att demonstrera mot pandemipolitiken?

Finlands plötsliga beslut att avbryta vaccineringarna med Astra Zeneca leder nu till att en del får ett ersättande vaccin medan andra får lov att vänta.

De som studerar vid yrkesskolor kan i sin tur tvingas vänta längre på sin examen. På finlandssvenskt håll har ändå inte fler hoppat av sina studier än vanligt.

Idag är det fem år sedan terrorattacken i Bryssel som krävde över 30 liv. Daniel Olin minns den terrorvåg som drog in över Europa, och som kom att prägla hela den politiska debatten och hans egen tid som Europakorrespondent.

Astra Zenecas vaccin stoppas i Finland

pe 19.3. klo 17.00–17.30

Finland avbryter vaccineringarna med Astra Zenecas coronavaccin efter rapporter om två vaccinerade personer som har drabbats av blodproppar. Det är en säkerhetsåtgärd för att kunna utreda om det finns ett samband med vaccineringarna. Aktuellt 17 fortsätter på temat hot och hat på nätet mot kvinnliga politiker. Det här är inte ett kvinnoproblem utan ett samhällsproblem, säger forskare - och stödet från andra män kan vara avgörande. Den här veckan är det sju år sedan Ryssland annekterade Krim-halvön - och ingen ljusning syns i den konflikten. Vi får en uppdatering om Krim av vår Rysslandsexpert