Daniel Olin radio

Daniel Olin radio

Cellbiologen Cecilia Sahlgren: Framtidens hjärta läker sig självt

toissa päivänä klo 19.22–19.59
Viimeisin

Samtalsprogrammet där programledaren Daniel Olin varje vecka gästas av en känd och samhälleligt betydande person. Samtalet fokuserar på gästens liv, karriär och personliga erfarenheter. Produktion Svenska Yle 2019.

Aiemmat lähetykset

Cellbiologen Cecilia Sahlgren: Framtidens hjärta läker sig självt

toissa päivänä klo 19.22–19.59

Veckans gäst hos Daniel Olin är Cecilia Sahlgren, professor i cellbiologi vid Åbo Akademi. Sund galenskap och mod att misslyckas är ledstjärnan för Sahlgrens internationella team, som vill ta reda på hur celler samarbetar för att bygga och reparera våra inre organ. Tillämpningen av hennes forskning låter svindlande: sjuka organ som läker sig själva. Grundforskningen är roten till allt gott i världen, säger hon.

Business Finlands Nina Kopola: Vårt uppdrag var att rädda landet

ma 3.5. klo 19.22–19.59

Veckans gäst hos Daniel Olin är Nina Kopola, generaldirektör för Business Finland. Under den första coronapaniken fick hon i uppdrag av regeringen att fördela stödmiljarderna till finländska företagare som drabbats av pandemin. Hon är skärgårdsflickan och ingenjören som sent i livet hittade sin rätta roll - att leda människor.

Vart försvann Gideon Bolotowsky?

ma 26.4. klo 19.22–19.56

Veckans gäst hos Daniel Olin är Gideon Bolotowsky. Han är ingenjören och affärsmannen som ledde den judiska församlingen i Helsingfors i 18 år. Då var han den synligaste talesmannen för Finlands judar.

Vad var det som lockade honom att emigrera just till Förintelsens huvudstad Berlin? Och hur är det att leva som jude i Europa i dag?

Kirurgen Krister Höckerstedt: Levern är hal, känslig och gåtfull

ma 12.4. klo 19.22–19.57

Veckans gäst hos Daniel Olin är den pensionerade kirurgen, professor Krister Höckerstedt. För snart 40 år sedan utförde han Nordens första levertransplantation. Operationen lyckades men patienten dog. Den lättblödande levern ligger halvt dold under revbenen. Levern var länge ett organ som kirurgerna var rädda för att röra. Men Höckerstedt som i barndomen lekt bland tyska ammunitionslager i Torneå vågade föra läkekonsten till nya höjder med livet som insats.