Kulturpodden

Kulturpodden

Den elfte september - bilden som ingen ville se

ke 15.9. klo 19.22–19.55
Viimeisin

Varje vecka samlas kulturredaktörer för att utgående från ett övergripande tema diskutera aktuella böcker, pjäser och filmer. En podd för dig som gillar kultursnack med ett sammanhang och en efterklang.

Producent Jenna Emtö Ansvarig producent Åsa Salvesen Ansvarig utgivare Johanna Törn-Mangs 2021

Seuraava lähetys

Kulturpodden

huomenna klo 7.03–7.35

Det finns ingenting som är så beroendeframkallande som det förflutna, konstaterar huvudpersonen i filmen Reminiscence. Men varför söker vi oss tillbaka till det förgångna? Silja, Lasse och Marit funderar på nostalgins kraft med utgångspunkt bl.a. i Abba, fenomenet Dark Academia, poeten Tomas Mikael Bäck samt tv-serien South Park.

Aiemmat lähetykset

Den elfte september - bilden som ingen ville se

ke 15.9. klo 19.22–19.55

Silja, Marit och Lasse diskuterar Richard Drews fotografi The Falling Man som väckt starka känslor i tjugo år. Varför blev bilden så kontroversiell och hur har den återanvänts? Kopplingen till Don DeLillos roman "Falling man" och Jonathan Safran Foers "Extremt högt och otroligt nära" är uppenbar - men vad har Fabian Siléns pjäs "Det svarta fåret", Kathryn Bigelows film "Zero Dark Thirty" och Mårten Westös diktsamling "Fotnoter till en vandring" med saken att göra?

Om Afghanistan - från Rambo till förklädda flickor

ke 8.9. klo 19.22–19.51

Hur skildras Afghanistan i kulturen? Hjälper filmer och böcker oss att få en klarare bild av det vi får se i nyhetsbevakningen? Silja, Lasse och Marit diskuterar bl.a. filmer som Charlie Wilson's War, Rambo III och Osama samt Jennie Nordbergs bok De förklädda flickorna i Kabul.

Helsingfors - hur skildras stadens olika kvarter?

su 29.8. klo 19.22–19.54

Hur långt är det mentala avståndet mellan Berghäll och Eira? Finns det inget ljus i förorten? Och vad krävdes det av en kvinna som på 1910-talet ville röra sig fritt i staden? Silja, Marit och Lasse talar om bland annat Kaurismäkis Calamari Union, Mia Francks Galanterna och pjäsen Vandring för tre röster.

Om sex, makt och tillit i Kaj Korkea-ahos nya roman

ke 25.8. klo 19.22–19.50

Hur långt är man beredd att gå för sin dröm? Och hur kan man känna sig trygg när man är som mest utsatt och blottad? Frågorna hopar sig när Silja, Marit och Lasse talar om bsdm, sex, makt, tillit och byteshandel med utgångspunkt i Kaj Korkea-ahos roman "Röda rummet".