Kulturpodden

Kulturpodden

Magnifika mammor - porträtten som rör, upprör och stör

su 9.5. klo 19.22–19.55
Viimeisin

Varje vecka samlas kulturredaktörer för att utgående från ett övergripande tema diskutera aktuella böcker, pjäser och filmer. En podd för dig som gillar kultursnack med ett sammanhang och en efterklang.

Aiemmat lähetykset

Magnifika mammor - porträtten som rör, upprör och stör

su 9.5. klo 19.22–19.55

På frågan "vem är din fiktiva favoritmamma" svarade lyssnarna både Sarah Connor i Terminator 2 och Lovis i Ronja Rövardotter. Och i studion spinner Silja och Lasse vidare med en stark mormor från podd & filmvärlden, medan Marit berättar om en litterär dotter som smyger på sin mamma.

Hur skildras arbete och klass i fiktionen idag?

ke 5.5. klo 19.22–19.52

Vilken typ av arbete är det som tar plats i samtida skildringar, och varför skriver finlandssvenska författare mer om klass än om arbete? Silja Sahlgren-Fodstad, Lasse Garoff och Marit Lindqvist tar bl.a. fasta på Robert Åsbackas roman "Kistmakarna", Rasmus Landströms bok "Arbetarlitteraturens återkomst", teaterföreställningen "Vi är bara mänskor" av Joakim Groth och "Den svavelgula himlen" av Kjell Westö samt tv-dokumentärserien "Städarna" av Hanna Nordenswan.

Berlin - kulturstaden i våra hjärtan

ke 28.4. klo 19.22–19.56

Berlin är en stad som många finlandssvenska konstutövare har en nära relation till. Och då lyder frågan: vad är grejen med Berlin? SIlja Sahlgren-Fodstad, Lasse Garoff, Marit Lindqvist och Tomas Jansson tar pulsen på "staden som definierar sin människa", som Elsa Kemppainen skriver i sin nyutkomna roman "Riesling och mjölk".

Ett brev betyder så mycket - eller hur?

ke 21.4. klo 19.22–19.59

Vad säger ett brev om sin tid och om relationen mellan brevskrivarna? Filosoferna Georg Henrik von Wrights och Eino Kailas utgivna korrespondens omfattar tjugo år, makarna Märta och Henrik Tikkanens tre decennier. Författarkollegerna Juha Itkonen och Kjell Westö utbyter brev under två intensiva år.

Sjukt cool eller bara sjuk - hur skildras äldre i kulturen?

ke 14.4. klo 19.22–19.57

Hur skildras äldre personer på film, på scen och i litteraturen? Silja, Marit och Lasse har tittat på den Oscarsaktuella chilenska dokumentärfilmen "Infiltratören" och den brittiska dokumentärfilmen "Nothing Like A Dame" samt läst böcker av Birgitta Boucht.