Slaget efter tolv - dagens debatt

Slaget efter tolv - dagens debatt

Uppbrottsstämning i Skottland

eilen klo 12.03–12.35
Viimeisin

Dagens debatt på Yle Vega, vardagar efter tolv.

Seuraava lähetys

Slaget efter tolv - dagens debatt

tänään klo 12.03–12.35

E-post: slaget@yle.fi

Aiemmat lähetykset

Uppbrottsstämning i Skottland

eilen klo 12.03–12.35

Stödet för en ny självständighetsomröstning i Skottland är stabilt och förnyades i helgens parlamentsval. Lite roat blickar hela Europa mot de brittiska öarana där nu premiärminister Boris Johnson jämfört med Brexit har fått byta sida vid förhandlingsbordet och måste vädja om sammanhållning och hur mycket man har på vinna på att Storbritannien förblir enat. 

Hur stor är chansen eller risken att Skottland lämnar Storbritannien? Hur är känsloläget bland skottar och resten av britterna?

I Slaget efter tolv diskuterar James Simpson, skotte bosatt i Finland och Charlotta Buxton, Svenska Dagbladets korrespondent i Storbritannien.

Programledare: Stefan Winiger

E-post: slaget@yle.fi

Hur vet jag att den jag röstar på också gör som jag vill?

toissa päivänä klo 12.03–12.35

Rådet hugger tänderna i politiken inför kommunalvalet. De politiska partierna vässer sina svärd inför kommunalvalet i juni hur påverkar det realpolitiken i vårt land.

I Rådet Marianne Laxén, Gitta Dahlberg och Klaus Bremer. Rådet leds av Hasse Sundquist.

E-post: slaget@yle.fi

Finlands anseende som forskningsnation på fallrepet

pe 7.5. klo 12.03–12.35

Finländska universitet är upprörda över att regeringens nedskärningar skall drabba forskning och vetenskap. 35 miljoner euro mindre skall vetenskapen få från och med 2023. Det här kommer att kosta oss vårt internationella anseende inom forskarvärlden och våra välutbildade kommer att söka sig till andra länder för att bedriva forskning, menar kritikerna. Akavas ordförande Sture Fjäder och ordföranden för svenska riksdagsgruppen Anders Adlercreutz (Sfp) debatterar de nedskurna forskningsanslagen under ledning av Bettina Sågbom. 

E-post: slaget@yle.fi

Ungdomspsykiatri i kris

to 6.5. klo 12.03–12.35

Att coronakrisen har tagit särskilt hårt på unga är ett välkänt faktum vid det här laget. Vad illamåendet kan leda till blir konkret vid Åbos ungdomspsykiatriska avdelning. Antalet ungdomar som har ett akut och till och med livshotande behov av vård har ökat med 55 procent - det kan handla om missbruk, ätstörningar och självmordsbenägenhet. Vad måste göras? I Slaget efter tolv möts överläkare Kim Kronström från Åbo universitets centralsjukhus och Maj Estlander som är verksamhetschef för det förebyggande barnskyddsarbetet vid Stiftelsen Bensow. Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

Borde systemet med hemkommun och bostadsort luckras upp?

ke 5.5. klo 12.03–12.35

Borde systemet med hemkommun och bostadsort luckras upp, så det skulle bli lättare att bo på stugan? ja säger en majoritet av riksdagsledamöterna, enligt en Yle-undersökning. Men är det så enkelt att vara skriven i två kommuner?

I Slaget efter tolv riksdagsledamöterna Sandra Bergqvist (sfp) och Matias Mäkynen (SDP) samt Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg. Ordet leds av Filip Stén.

E-post: slaget@yle.fi

Gör fonderna svenskfinland passivt?

ti 4.5. klo 12.03–12.35

I Slaget efter tolv diskuteras i vilken mån de Finlandssvenska kapitalet påverkar kultursektorn. Enligt Huvudstadsbladets ledarskribent Torsten Fagerholm passiverar pengarna från stidftelserna kulturfolket. Vi hör också utvecklingschef Jessica Lerche från Luckan och Konstsamfundets styrelseordförande Gunvor Kronman i Slaget efter tolv som leds av Hasse Sundquist.

E-post: slaget@yle.fi

Kvalificerad majoritet i Finland får EU att hålla andan

ma 3.5. klo 12.03–12.35

Alla EU-länder måste anta EU-s återhåmtningsfond för att EU-kommissionen ska kunna börja låna upp pengar för att investera Europa ut ur de eknonomiska följderna av coronakrisen.

I det skedet beslutar Finland att det ska till två tredjedelars majoritet i Riksdagen för att godkänna fonden och Samlingspartiet tänker lägga ner sina röster. Hur darrig blir den omröstningen och vad händer om Finland säger nej?

I Slaget efter tolv diskuterar europaparlamentarikerna Silvia Modig (Vf) och Ville Niinistö (Gröna) och riksdagsmannen Wille Rydman (Saml).

Programledare Stefan Winiger

E-post: slaget@yle.fi

Joe Bidens första 102 dagar vid makten

pe 30.4. klo 12.03–12.35

Den kompromissvilliga veteransenatorn i den demokratiska mitten överraskade med att göra en riktig rivstart som USA:s president. Joe Bidens första hundra dagar vid makten präglas av ett massivt coronapaket på 1900 miljarder dollar och ambitiösa klimatmål. USA-forskaren Oscar Winberg och Alexandra Pasternak-Jackson, vd för Amcham Finland, analyserar Joe Bidens start som president under ledning av Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Bråk på stan

to 29.4. klo 12.03–12.35

Våldet bland ungdomarna ökar på stan och allt fler bär kniv. Hur mår ungdomen egentligen och vad beror oroligheterna på diskuteras i Slaget efter tolv. I studion Michela Söderström äldre konstapel från Helsingforspolisen, Christian Wentzell från Aseman lapset, Oskar Lehtinen krisarbetare från Helsingfors missionen och chefen för ordningspolisen i Åbo Stephan Sundqvist. Debatten leds av Hasse Sundquist.

E-post: slaget@yle.fi

Vad ligger bakom regeringens bråk?

ke 28.4. klo 12.03–12.35

Under coronakrisen har regeringen mest tvingats ägna sig åt krishantering. När läget nu lättar kommer de ideologiska skillnaderna fram och vårens förhandling om budgetramarna bjöd på ett åtta dagar långt drama. Vad ligger bakom bråket? I Slaget efter tolv statsvetaren Thomas Karv och journalisten Carmela Walder. Programledare Filip Stén.

E-post: slaget@yle.fi

Spara eller låna?

ti 27.4. klo 12.03–12.35

Staten lägger ut miljarder för att hålla ekonomin flytande genom coronakrisen. Men när det gäller hur statsbudgeten ska fås i balans igen knakar det i regeringssamarbetet. De ena vill investera mera, de andra vill spara oss ur krisen. Kan lån vara en lönsam investering? Eller leder växande skulder till oansvariga, växande utgifter för staten? Hur viktigt är det att hålla fast vid budgetramarna? Riksdagsledamoten och nationalekonomen Juhana Vartiainen (Saml) samt forskaren och företagaren Katarina Sehm-Patomäki debatterar statlig ekonomi under ledning av Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Rådet: Halvtid för Sanna Marin

ma 26.4. klo 12.03–12.35

Regeringens har nått halva sin tidvid makten. Hur har regeringen skött sig och har fungerade budgetmanglingen? Det diskuteras av Rådet med Mariane Laxén, Gitta Dahlberg och Klaus Bremer. Rådet leds av Hasse Sundquist

E-post: slaget@yle.fi

Superligan som kom av sig

pe 23.4. klo 12.03–12.35

I början av veckan meddelade tolv av de bästa fotbollsklubbarna i Europa att de ville starta en egen liga, en superliga.

Det tog dock inte många timmar innan de första klubbarna ångrat sig och började dra sig ur efter ett massiva protester i fotbollsvärlden.

Vad var det som låg bakom planerna och hur kunde de missbedöma reaktionerna så gravt?

I Slaget efter tolv diskuterar fotbollsproffset Linda Sällström, Peter Lundberg, förbundskapten för Finlands U18- och U19-herrlandslag och och Yle Sportens Christoffer Herberts.

Programledare: Stefan Winiger

E-post: slaget@yle.fi

Finlands nya guld

to 22.4. klo 12.03–12.35

Havre är sendan flera år tillbaka trendigt i livsmedelsindustrin och räknas till så kallade superfoods.

Finland är världens näst största exportör av havre. Men varför exporterar råvaran, det vill säga säden, i stället för förädlade produkter.

I Slaget efter tolv diskuterar forskaren Markus Nikinmaa från Statens Tekniska Forskningscentral VTT och Mats Nylund, ordförande för SLC.

Programledare Hasse Sundquist.

E-post: slaget@yle.fi

Vilka utmaningar innebär batterifabriken i Vasa?

ke 21.4. klo 12.03–12.35

Efter år av lobbande finns det nu ett intentionsavtal om en batterimaterialfabrik i Vasa. För näringslivet innebär det nästa steg för industrin i Österbotten, men vilka blir utmaningarna för samhället - och vilka förändringar kan vi vänta oss.

I Slaget efter tolv hör du Vasabladets ledarskribent Viveca Dahl, Österbottens Handelskammares vd Juha Häkkinen och Peter Ehrström, forskningschef i regionalvetenskap vid Åbo Akademi.

E-post: slaget@yle.fi

Vad om Navalnij dör?

ti 20.4. klo 12.03–12.35

Vad händer om oppositionsledaren Aleksej Navalnyj dör av vanvård i det ryska fånglägret? Är det business as usual, med VM i ishockey, samarbete kring gasledningar och eventuellt inköp av sputnik-vaccin? Eller har moralen ett pris? Amnesty Internationals verksamhetsledare i Finland, Frank Johansson och journalisten Kerstin Kronvall diskuterar politik och moral under ledning av Bettina Sågbom.

E-post: slaget@yle.fi

Har regeringen fastnat i kristänkandet?

ma 19.4. klo 12.03–12.35

Sen ett år tillbaka styr regeringen landet genom coronakrisen, det vill säga att nästan allt går att motivera genom att hänvisa till att det föreligger fara för liv och hälsa.

När grundlagsutskottet stoppade förslaget om att inskränka finländarnas rörelsefrihet menade regeringen att det var något som THL ville ha - något som THL förnekar.

Hur ska politiken i Finland komma ur krishanteringen och börja tala politik på vanligt sätt?

I Slaget efter tolv diskuterar riksdagsledamöterna Katri Kulmuni (C), Kaisa Juuso (Sannf) och Kim Berg (SDP).

Progeramledare: Stefan Winiger

E-post: slaget@yle.fi

Planeringsanarki i Helsingfors?

pe 16.4. klo 12.03–12.35

En nyss avslutad arkitekturtävling hade som mål att pressa in 42.000 kvadratmeter våningsyta mellan järnvägsstationen och posthuset i Helsingfors. Vansinnigt, menar nu många kritiker, som befarar att huvudstadens mest värdefulla byggnadsytor säljs till konsortier med maximala vinstintressen. Sirpa Asko-Seljavaara (Saml) och Mia Haglund (Vf) från Helsingfors stadsmiljönämnd samt arkitekten Mona Schalin debatterar planeringen i Helsingfors under ledning av Bettina Sågbom.

Yle Vega 12:03

E-post: slaget@yle.fi

Barnidrotten lider under restriktionerna

to 15.4. klo 12.03–12.35

Hur har coronarestiktionerna påverkat våra ungdomars vilja att idrotta?? Hur har föreningarna planerat att få tillbaka dom som hoppat av under coronapandemin. Den här frågan diskuterar konståkaren Saana Weber, handbollsföreningen Dickens verksamhetsledare Anna Airava och barn- och ungdomsansvariga Eva-Lotta Backman från Finlands svenka idrott. Diskussionen leds av Hasse Sundquist.

E-post: slaget@yle.fi

Hur ska kulturen klara sig genom pandemin?

ke 14.4. klo 12.03–12.35

Stängda teatrar och museer, inga konserter eller evenemang. Frustrationen är stor inom kulturbranschen som drabbats hårt av pandemin och inte fått något ekonomiskt stöd att tala om. Finns det en exitstrategi för kulturbransche?

I Slaget efter tolv hör ni riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP), musikern Thomas Enroth (t.h.) och Mari Omars (t.v.), som är försäljningschef på Vaasan Kaupunginteatteri. Filip Stén leder ordet.

E-post: slaget@yle.fi

Ring in till Slaget efter tolv om coronavaccin 

ti 13.4. klo 12.03–12.35

Personalen som vaccinerar vittnar om ökad oro hos dem ska få sprutan. Osäkerheten gäller främst Astra-Zenecas vaccin.

I Slaget efter tolv svarar hälsosäkerhetschef Mika Salminen från THL och infektionsöverläkare Asko Järvinen på publikens frågor.

Programledare: Bettina Sågbom

E-post: slaget@yle.fi

Rådet: Hur ska vi hålla hela landet levande?

ma 12.4. klo 12.03–12.35

Rådet diskuterar idag hur vi skall hålla hela Finland levande. Hur skall vi få folk att stanna kvar på landsbygden eller att flytta till landsbygden. Hur viktigt är det egentligen att hela Finland är bebott? I Rådet sitter Marianne Laxén, Gitta Dahlberg och Klaus Bremer. Rådet leds av Hasse Sundquist.

E-post: slaget@yle.fi