Vegas sommarpratare

Vegas sommarpratare

Örtexperten Alexandra De Paoli om att avstå för att få något, om örter och ogräs

tänään klo 0.00–0.57
Viimeisin

Undervisningsminister Li Andersson berättar hur det var att för första gången i fredstid tvingas stänga alla skolor i Finland, med en baby i magen. Vaccinforskaren Mikael Lindfelt talar om vaccinskepticism och attityder medan artisten Krista Siegfrids pratar om varför hon alltid väljer att vara positiv, trots motgångar. Fira sommaren med de starkaste berättelserna i form av Vegas sommarpratare!

Lyssna på kända och överraskande människors personliga berättelser om den tid vi lever i: säkerhetsexpert, hacker, canceröverlevare, jämställdhetsförkämpe, sexualterapeut, barnmorska, örtexpert, karriärdiplomat, hiphoppare, technodrottning, skådespelare, fotbollsdomare, hjärnskadad, medberoende – och helt vanligt folk med en ovanlig berättelse. Pratet varvas med sommarpratarens favoritmusik.

Vegas sommarpratare görs av Parad Media i samarbete med Svenska Yle. Redaktörer: Linn Jung, Thomas Lundin, Michaela Rosenback, Tommy Wallin Klipp: Tobias Jansson, Robert Wahlman Producent: Jessica Jensen Ansvarig producent Parad Media Oy: Henrik Lindberg Ansvarig producent Yle: Annika Löfgren Chef för inköp och samarbeten: Christoffer Forssell Ansvarig utgivare: Johanna Törn-Mangs 2021

Vegas sommarpratare dyker upp på Arenan alla vardagar 28.6–13.8.2021. Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Seuraava lähetys

Vegas sommarpratare

tänään klo 10.03–11.00

Strömsös örtexpert Alexandra De Paoli bor i fyra länder: Sverige, England, Spanien och Frankrike, för att största delen av året kunna jobba utomhus och samla örter. Hon talar varmt för örternas läkande kraft som ett komplement till mediciner. I sitt sommarprat inspirerar hon lyssnaren att ta till vara allt det som vi slarvigt kallar för ”ogräs”. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Aiemmat lähetykset

Örtexperten Alexandra De Paoli om att avstå för att få något, om örter och ogräs

tänään klo 0.00–0.57

Strömsös örtexpert Alexandra De Paoli bor i fyra länder: Sverige, England, Spanien och Frankrike, för att största delen av året kunna jobba utomhus och samla örter. Hon talar varmt för örternas läkande kraft som ett komplement till mediciner. I sitt sommarprat inspirerar hon lyssnaren att ta till vara allt det som vi slarvigt kallar för ”ogräs”. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Borgåskyttarnas pappa Paul "Murphy" Granholm om när ens barn begår brott

eilen klo 22.15–23.12

Vi vill uppmärksamma dig som lyssnare om att det här programmet behandlar psykisk ohälsa, och innehåller detaljerade beskrivningar som kan skapa ångest. Är du orolig för din egen eller en närståendes mentala hälsa? Här hittar du en lista på olika stödtjänster: https://svenska.yle.fi/artikel/2019/06/04/mar-du-daligt-har-kan-du-fa-hjalp?fbclid=IwAR3NPXHdlLuTwLDOUL1SP979w8BCOsZa_tbdP7i-AvN7eiE-VIWN40MCufc

Är det dina söner som skjutit flera poliser i Finland? Paul “Murphy” Granholm var på grillkväll hemma hos en vän när han fick ett samtal han sent ska glömma. Nu sommarpratar han om tiden före och efter den händelse som skakade poliskåren och familjen Granholm i grunden. Tiden före och efter det brott som gav hans söner 15 års fängelse. Redaktör: Michaela Rosenback, Parad Media.

Skådespelaren Linda Zilliacus om spänning, maktmissbruk, manipulation och metoo

pe 23.7. klo 22.15–23.12

Skådespelaren Linda Zilliacus sommarpratar om skådespelaryrkets underbara lockelser och hur det känns när ens arbetsfält stängs under en rasande pandemi. Mycket av det hon talar om förekommer också i andra branscher: spänningen, engagemanget och att få gå helt upp i det man gör - men också maktmissbruk, trakasserier och manipulation. Redaktör: Jessica Jensen, Parad Media.

Idrottaren Robson Lindberg om vägen tillbaka från hjärnskadorna

to 22.7. klo 22.15–23.12

Vi vill uppmärksamma dig som lyssnare på att det här programmet behandlar psykisk ohälsa, och innehåller detaljerade beskrivningar som kan skapa ångest. Är du orolig för din egen eller en närståendes mentala hälsa? Här hittar du en lista på olika stödtjänster: https://svenska.yle.fi/artikel/2019/06/04/mar-du-daligt-har-kan-du-fa-hjalp?fbclid=IwAR3NPXHdlLuTwLDOUL1SP979w8BCOsZa_tbdP7i-AvN7eiE-VIWN40MCufc

En tackling i hockeyrinken gav Robson en hjärnskada som vände upp och ner på tillvaron. Men han vägrade ge sig. I sitt sommarprat berättar han om vägen tillbaka och om hur han bestämde sig för att bli världens bästa hjärnskadepatient. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.

Juvelexperten Ulla Tillander-Godenhielm om fascinationen för ädelstenar

ke 21.7. klo 22.15–23.12

Ulla Tillander-Godenhielm föddes in i en länk av juvelerare. Som ung drömde hon om att studera konsthistoria. Men istället blev det Hanken, för att kunna ta över familjeföretaget. I 50-årsåldern fick hon äntligen möjlighet att studera konsthistoria och nästan 20 år senare doktorerade hon. I dag föreläser hon på universitet världen över och skriver böcker om smycken och smyckeshistoria. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Dansaren Kristian Lever om livet bakom kulisserna i den hårda dansvärlden

ti 20.7. klo 22.15–23.12

Vi vill uppmärksamma dig som lyssnar på att det här programmet behandlar bland annat bantning och viktnedgång som kan väcka negativa känslor. Är du orolig för ditt eget eller en närståendes förhållande till mat? Här hittar du mer information om stöd och hjälp för personer med ätstörning: https://paihdelinkki.fi/sv/databank/informationssnuttar/hasardspel-ovriga-funktionella-beroenden-och-deras-behandling/var-far

Kristian började dansa först som sextonåring, men två år senare dansade han redan på Bolsjojs balettakademi i Moskva. I sitt sommarprat tar Kristian Lever med oss bakom kulisserna och ger lyssnaren en inblick i den tuffa dansvärlden där hierarkin är hård. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.

Interkönade Sara Jakobsén om att se ut som kvinna men biologiskt vara man

ma 19.7. klo 22.15–23.12

Mensen kom aldrig. Det var första tecknet på att något var avvikande. När Sara Jakobsén var 15 år fick hon veta att hon har en XY-kromosomuppsättning fast hon till det yttre ser ut som en kvinna. Nu sommarpratar hon om hur det är att vara interkönad och hur det känns att få en diagnos som vänder upp och ner på hela ens identitet. Redaktör: Michaela Rosenback, Parad Media.

Skådespelaren Stina Ekblad om sina motvilliga memoarer

pe 16.7. klo 10.03–11.00

Skådespelaren Stina Ekblad tar oss med på en resa till Italien och berättar om hur det är att i en tid av “för mycket självcentrerad självömkan” skriva sina memoarer. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.

Fd proffscyklisten Kjell Carlström om att nå toppen utan dopning

to 15.7. klo 22.15–23.12

Etapptvåa i Tour de France, 2006. Seger i anrika loppet Paris-Nice, 2008. Den största segern är kanske ändå att han varit sann mot sig själv. Att han lyckades nå toppen – utan dopning. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.

Lyssnarnas sommarpratare Stina Engblom Colliander om hur krigsbarnstiden påverkat hennes liv

ke 14.7. klo 22.15–23.12

Stina Engblom Colliander var fem år gammal då hon skickades till Sverige med en namnlapp runt halsen och en kappsäck i handen. Hon är ett av de drygt 70 000 finländska barn som skickades iväg som krigsbarn under våra krig. I våras vann hon tävlingen Lyssnarnas sommarpratare och berättar nu om sitt krigsbarnstrauma, som förföljt henne stora delar av livet. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Skådespelaren Daniela Franzell om barn som inte föds, frivilligt eller ofrivilligt

ti 13.7. klo 22.15–23.12

Skådespelerskan Daniela Franzell har upplevt både barnlöshetens bottenlösa sorg och den djupa glädjen i att bli förälder. Nu sommarpratar hon om en kropp som inte vill samarbeta. Och om sin egenhet att ständigt fylla livet med nya projekt och äventyr, utan att emellanåt reflektera över det som varit. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Säkerhetsexperten Ari Evwaraye om vår säkerhet och vilka faktorer den beror på

ma 12.7. klo 22.15–23.12

Planen var att fånga mördare, men även som säkerhetsexpert på Inrikesministeriet jobbar Ari Evwaraye med att göra samhället tryggare. I sitt sommarprat konstaterar han att Finland är ett av världens tryggaste länder – och att vi ofta är rädda för fel saker. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.

Teaterchefen Jakob Höglund om att kämpa med men till slut landa i tvåspråkighet

pe 9.7. klo 22.15–23.12

Regissören och teaterchefen Jakob Höglund fyllde 40 år i våras – mitt under pandemin. Det gick inte att ställa till med fest, så nu bjuder han in alla till en försenad 40-årsfest i sitt sommarprat. Själv håller han talen och tittar tillbaka på sitt liv, speciellt på det gångna pandemiåret som varit oerhört tungt i teaterbranschen. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media

Museiintendenten Kaj Martin om att få cancer och bli frisk

to 8.7. klo 22.15–23.12

Museet Amos Rex i Helsingfors expanderade och gjorde stor succé – samtidigt rasade livet ihop för intendenten Kaj Martin. Inom några månader dog hans mamma, hemmet brandskadades och själv drabbades han av cancer i urinblåsan. Nu sommarpratar han om vägen tillbaka, som underlättats av ett positivt sinne, krass humor och ett öppet delande av problemen. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Fotbollsdomaren Lina Lehtovaara om att vara elitdomare

ke 7.7. klo 22.15–23.12

Lina Lehtovaara är en av Finlands internationellt framgångsrika fotbollsdomare. Hon har dömt matcher i EM och Champions League – och nu är siktet inställt på fotbolls-VM år 2023. Hon sommarpratar om sin stenhårda satsning och om vardagen där hon kombinerar sina båda jobb: som klasslärare hemma i Pargas och som elitidrottare. För det är just det de mest framgångsrika fotbollsdomarna är. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Karriärdiplomaten Stefan Lindström om att representera Finland framför och bakom kulisserna

ti 6.7. klo 22.15–23.12

En lång diplomatkarriär i länder och kulturer som är främmande och spännande har lärt honom uppskatta livet i Finland och hur vårt samhälle fungerar. Diplomatlivet har varit hans dröm, även om det har ett pris både för honom själv och hans familj. Han vill krossa myten om diplomatlivet som något mystiskt och mytomspunnet. Diplomaten Stefan Lindström sommarpratar om sitt liv framför och bakom kulisserna. Redaktör: Jessica Jensen, Parad Media.

Artisten Krista Siegfrids om varför hon valt att vara positiv trots motgångar

ma 5.7. klo 22.15–23.12

Det låg ett mörker över hennes tonår. Oro, död, sorg. Det mörkret omvandlade artisten Krista Siegfrids till en drivkraft. Hon insåg att livet är kort och oförutsägbart. Ingen tid fick gå till spillo när stora drömmar skulle bli verklighet i Finlands minsta stad Kaskö. Följ med på en resa från Österbotten, via eurovisionsglädje och bakslag, in i framtiden. Redaktör: Linn Jung, Parad Media.

Sångaren Anneli Pandora Magnusson om kärleken till Finland som räddat henne

pe 2.7. klo 22.15–23.12

Svenska sångaren Anneli Magnusson gjorde stor succé som technodrottningen Pandora under 90-talet, då hon sålde miljoner skivor och turnerade världen över. I början av 2000-talet kraschade både skivindustrin och hennes privatliv. Nu sommarpratar hon om sin stora kärlek till Finland – och Finlands kärlek till henne. Som faktiskt har räddat henne flera gånger i livet. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Vaccinforskaren Mikael Lindfelt om vaccinattityder och vaccinskeptiker

to 1.7. klo 22.15–23.12

Hur är det att vara forskare i en värld där fakta ofta likställs med åsikter? Och vad händer när ett samhälle som uppmuntrar individualism plötsligt vill att vi ska vara solidariska och vaccinera oss? Vaccinforskaren Mikael Lindfelt sommarpratar om vårt sätt att se på hälsa och vem den typiska vaccinskeptikern i Finland är. Han avslöjar också varför han hatar åsikter. Redaktör: Michaela Rosenback, Parad Media.

Journalisten Annika Hällsten om en förödande eldsvåda och olika sätt att tackla sorg

ke 30.6. klo 22.15–23.12

Journalisten Annika Hällsten miste sina föräldrar och sin lillasyster i en eldsvåda som barn och sin dotter som vuxen. Hon sommarpratar om sorg och saknad – och om olika sätt att tackla dem. Det är viktigt att få prata och värdefullt att lyssna, slår hon fast. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.

Artisten Joel Rönn alias Seesar XL om att ta skydd bakom den rappa käften

ti 29.6. klo 22.15–23.12

Från skitunge på stan till succé med Guds plan. I sitt sommarprat berättar artisten Joel Rönn alias Seesar XL om viljan att stå i centrum. Om hur hans rappa käft blev hans räddning – och yrke. Redaktör: Tommy Wallin, Parad Media.

Undervisningsminister Li Andersson om det historiska beslutet att stänga landets skolor

ma 28.6. klo 22.15–23.12

Undervisningsminister Li Andersson (VF) sommarpratar på sin sista föräldralediga dag. Hon ser tillbaka på ett mycket omvälvande år – både privat och yrkesmässigt. Hon blev mamma mitt under pandemin som tvingade henne och regeringen att stänga alla skolor – någonting som aldrig tidigare har gjorts under fredstid i Finland. Redaktör: Thomas Lundin, Parad Media.