Yle Puhe

Yle Puhe

Iltasatuja aikuisille 20.44–21.00
Suora
Yle Puhe on ennakkoluulottoman radiopuheen areena. Tietoa, tunnetta, erilaisia mielipiteitä ja persoonia sekä tietysti urheilua.

Iltasatuja aikuisille

Kissa löysi tiensä ihmisen kanssaeläjäksi kauan sitten. Ihmiset pitävät näitä virtaviivaisia olentoja perheenjäseninään ja pyyteettöminä ystävinään. Kissan läsnäolo sulostuttaa arkea ja muistuttaa nautiskelun tärkeydestä.
Yle Puhe20.44–21.00
Suora

Riku Rantala: M/S Mystery

Laivalla kadonneiden nuorukaisten tapauksia tutkivan podcastin julkaisun jälkeen alkoi tapahtua. Vinkkipuhelin laulaa, ja Riku Rantalalle virtaa myös verkossa yksityisviestejä kuulijoilta, jotka haluavat kertoa omista kauheista kokemuksistaan ensimmäistä kertaa julkisesti. Riku ei ole uskoa korviaan.
Yle Puhe21.02–21.35

12 diktaattoria

Pakistan herätti muun maailman huomion vuonna 1998, kun se teki ensimmäisen ydinkokeensa. Kallis ydinaseohjelma nosti Pakistanin alueelliseksi mahtitekijäksi, mutta samalla se ajoi maan lähes vararikkoon. Ydinasevaltion kiistaton johtajuus oli armeijan komentaja Pervez Musharrafille liian houkutteleva mahdollisuus, ja hän teki verettömän vallankaappauksen vuonna 1999. Siitä tuli Musharrafille vuoteen 2008 asti kestänyt voimaannuttava kokemus, joka loi hänelle kihelmöivän tunteen siitä, että maan ydinaseet olivat parhaiten turvassa juuri hänen käsissään.  Musharraf noteerattiin tuolloin vasta kolmannen luokan diktaattoriksi, mutta syyskuun 2001 terrori-isku Yhdysvalloissa nosti Musharrafin kertaheitolla diktaattorirankingin ykkösketjuun. Pakistanista, joka ainoana alueen valtioista oli tunnustanut naapurimaan Afganistanin Taleban-hallinnon, tuli yksi Yhdysvaltain tärkeimpiä liittolaisia syyskuun 11. päivän terroristijahdissa. Siinä sivussa Musharraf yritti paaluttaa Pakistaniin oman pilvilinnansa, jossa utopia eli ”liberaali diktatuuri” kelpasi politiikaksi.  Asiantuntijana Kauppalehti Option toimituspäällikkö Mikko Metsämäki. Toimittajana Raimo Tyykiluoto, tuottajana Sami Hahtala / Yle.
Yle Puhe21.37–21.58

Kulttuuriykkönen

Maailmalla tunnetut suomalaiset huippukapellimestarit Mikko Franck ja Esa-Pekka Salonen ovat huolissaan maineikkaiden nuoriso-orkesterien lakkautusuhasta. Sinfoniaorkesteri Vivo ja yhteispohjoismainen Orkester Norden ovat vaarassa kuolla pois, sillä niillä ei ole vuodesta 2024 eteenpäin enää rahoitusta. Kulttuuriykkösessä ovat mukana Franckin ja Salosen lisäksi Orkester Nordenin taiteellisesta johdosta Ilkka Uurtimo ja Sinfoniaorkesteri Vivon viimeisin intendentti Tuomo Huhdanpää. Lisäksi puhutaan Harrastamisen Suomen mallista, joka on paikoin johtanut koulujen pitkäaikaisten musiikkikerhojen alasajoon. Vieraina Hertsikan ala-asteen musiikin lehtori Riina Salo-Kiiskinen ja Harrastamisen Suomen mallin Helsingin projektipäällikkö Irma Sippola. Musiikkitalossa 25.1.2023 taltioidun lähetyksen toimittaa Noora Hirn.
Yle Puhe22.00–22.52

Ruben Stiller

Kansankiihottaja Rasmus Paludan poltti Koraanin Ruotsissa ja aiheutti ulkopoliittisen kriisin. Onko Koraanin polttaminen sananvapautta? Suomettuvatko Suomi ja Ruotsi suhteessa Turkkiin? Vieraana Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Millainen on urbaanin vihreän luontokäsitys? Onko luonto urbaanille hipsterille romantisoitu elämyspuisto? Tietokirjailija ja dokumentaristi Riikka Kaihovaara analysoi kaupunkivihreän suhdetta villiin luontoon.
Yle Puhe22.54–23.47