Yle Puhe

Yle Puhe

Arkisto: Luuri korvaan ja humpuukia 2.00–4.00
Suora
Yle Puhe on ennakkoluulottoman radiopuheen areena. Tietoa, tunnetta, erilaisia mielipiteitä ja persoonia sekä tietysti urheilua.

Arkisto: Luuri korvaan ja humpuukia

Luvallanne. Luuri korvaan (1986). Luvallanne. Tästä ei paljon puhuta (1987). Humpuukia. Perättömiä tietoja tosiasioista (1982). Humpuukia (1983).
Yle Puhe2.00–4.00
Suora

Arkisto: Olympia-aate

Suomen Olympiakomitean 75-vuotisjuhla Finlandia-talossa (1982). Tänään kymmeneltä. Kansainvälinen olympiakomitea koolla (1992). Tänään kymmeneltä. Olympiakisoista 100 vuotta. Puhelinkontaktilähetys (1996). Tänään iltapäivällä. Suomi ja KOK. Onko olympiahenki enää pelastettavissa? Omituiset olympialaiset (1999).
Yle Puhe4.00–6.00

Yle Uutiset

Tuoreimmat uutiset yle.fi/uutiset
Yle Puhe6.00–6.02

Yle Puhe esittää

Yle Puhe6.01–8.00

Juuso Pekkinen

Pelintekijä Richard Hofmeier on kertonut kehitelleensä idean Cart Life -peliinsä työskennelleensä “huonoissa työpaikoissa”. Stephen Lavelle on tuottelias pelintekijä, joka on julkaissut ala-arvoisia peräaukon klikkailupelejä, sekä nerokkaan makkaranpaistosta kertovan puzzle-pelin. Nina Freemanin pelit ovat niin intiimejä, että pelaaja saattaa tuntea olonsa kiusalliseksi. Alexandr Manzosin Kokeelliset pelit -teos luotaa nimensä mukaisesti pelimediumin rajoja koettelevia pelejä ja pelintekijöitä. Kokeelliset pelit paljastavat mm. sen, minkälainen potentiaali videopeleihin ilmaisuvälineenä liittyy. Toisaalta, myös valtavirtapeleissä voi olla elementtejä, jotka yleensä liitetään perinteiseen taiteeseen. Yhden tulkinnan mukaan esimerkiksi Spec Ops: The Line -räiskintäpeli kuvaa sitä miten aivottomien räiskintäpelien sankari syntyy. Alexandr Manzos on Juuso Pekkisen haastateltavana.
Yle Puhe6.02–7.00

Yle Puhe esittää

Yle Puhe7.00–8.00

Yle Uutiset

Tuoreimmat uutiset yle.fi/uutiset
Yle Puhe8.00–8.05

Yle Puhe esittää

Yle Puhe8.04–10.00

Tiina Lundbergin huoltamo

Huoltamolla puhutaan perheistä, joita kohtaa perheenjäsenen sairastuminen vakavaan sairauteen. Henna Mäkelin on toimittaja, jonka esikoisromaani Syöpäkortti ilmestyi syksyllä. Kirja pohjalla on Hennan omat kokemukset lapsen sairastumisesta, mutta kirja on täysin fiktiivinen teos. Henna Mäkelin kertoo, että läheisten ihmisen tuki oli ensiarvoisen tärkeää koko perheelle, mutta hänelle itselleen ehkä suurin apu tuli traumaterapiasta, joka antoi keinoja vaikeiden tunteiden käsittelyyn. Sairauden aiheuttama kriisi altistaa eroille, muistuttaa parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Suvi Laru, ja painottaa sitä, että kriisin kohdatessa kannattaa painaa jarrua ja antaa tilanteelle sekä tunteille aikaa, ja muistaa että me kaikki käsittelemme vaikeita tilanteita eri tavalla. Suvi Laru on psykologi ja erityistason paripsykoterapeutti. Suvi Larulla on myös omakohtaista kokemusta puolison sairastumisesta.
Yle Puhe8.05–9.03

Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen

Puhumme woke-keskustelusta, jota on Yhdysvaltojen ja Englannin lisäksi alettu käydä myös Suomessa. Miksi toisten vastuuttaminen syrjivistä kommenteista on joidenkin mielestä turhaa kyttäämistä? Vieraamme, Jäbät ja tunteet -podcastin Nosh A Lody kertoo, millaisia miehen malleja hänellä on ollut. Miten kongolainen perhe on vaikuttanut siihen, millainen poika, isä, kumppani ja ystävä hänestä on kasvanut? Mietimme myös, miten nykykauhussa pääsevät ääneen naisten ja mustien kokemat kärsimykset ilman että niillä herkutellaan. Ja lopuksi suuri ja mahtava feministi kertoo, mitä transoikeuksiin liittyvässä keskustelussa usein ymmärretään väärin.
Yle Puhe9.03–10.00

Ruka MC

Yhdistetyn MC, miesten mäkiosuus, HS142. Ruka, Kuusamo. Selostus Simo Leinonen, asiantuntija Tommi Nikunen.
Yle Puhe10.00–11.10

Ruka MC

Hiihdon MC, miesten 15 km (P), väliaikalähtö. Ruka, Kuusamo. Selostus Jarmo Lehtinen, asiantuntija Jussi Piirainen.
Yle Puhe11.10–12.45

Yle Puhe esittää

Yle Puhe12.45–14.25

Lindgren & Sihvonen

Jalkapallovalmentaja Gert Remmelin tie on kulkenut Virosta Suomeen HIFK:n ja FC Hongan edustusjoukkueiden valmennusryhmiin, jalkapallo-oppiin Lissaboniin sekä lopulta Italian kautta kyproslaisen Pafos FC:n akatemiaan, missä hän toimii tällä hetkellä valmennuspäällikkönä. Suomessa hänet tunnetaan myös mm. Urheilulehteen ja Elmo-lehteen kirjoittaneena suorapuheisena futisajattelijana, jolle pelin täsmällinen kehittäminen on kaikki kaikessa. Remmelin kanssa keskustellaan suomalaisen jalkapalloilun nykytilasta maajoukkueesta Veikkausliigaan, hänen oman valmentajuutensa kehittymisestä sekä tulevaisuuden haaveista. Onko suomalaisessa jalkapallossa menty eteenpäin hänen omista valmennusajoistaan, ja missä etenkin suomalaisilla seurajoukkueilla on yhä kehitettävää? Remmel avaa myös nykyistä toimintaansa Pafos FC:ssä, jossa hänen tiimiinsä kuuluvat myös suomalaisvalmentajat Iikka Miettinen ja Rasmus Jansson. Väittelyissä Ole Gunnar Solskjær, Ranskan jalkapallon katsomokäytös sekä Henrik Dettmann.
Yle Puhe12.45–13.45

Yle Puhe esittää

Urheiluhullut tarttuu urheilun kuumiin puheenaiheisiin ja nostaa keskusteluun teemoja, joista pitäisi puhua enemmän. Ohjelmassa vierailevat suomalaisen urheilun mielipidevaikuttajat ja arvostetut tekijät. Juontajana räväkkää ja intohimoista keskustelua johdattaa toimittaja Jussi Paasi.
Yle Puhe13.45–14.20

Ruka MC

Hiihdon MC, naisten 10 km (P), väliaikalähtö. Ruka, Kuusamo. Selostus Jarmo Lehtinen, asiantuntija Jussi Piirainen.
Yle Puhe14.25–15.45

Jääkiekkokierros

Jääkiekkokierros. Toimittaja Jussi Paasi. Jukurit-KalPa, KooKoo-Ilves, Sport-JYP, Tappara-HPK, Kärpät-HIFK, Pelicans-Lukko. Yhdistetyn MC, miesten hiihto-osuus, 10 km. Selostus Simo Leinonen, asiantuntija Jussi Piirainen. Mäkihypyn MC, miehet HS142. Selostus Simo Leinonen, asiantuntija Tommi Nikunen. Ruka, Kuusamo.
Yle Puhe15.45–20.00

Yle Puhe esittää

Yle Puhe21.00–23.00

Yle Puhe esittää

Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti. Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin. Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.
Yle Puhe21.00–21.55

Yle Puhe esittää

Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana.
Yle Puhe21.55–22.50

Yle Puhe esittää

Yle Puhe22.50–23.00

Arkisto: Perheiden elämänhallintaa

Arjen sankarit. Yksinhuoltajan elämän käytännön järjestelyt (2000). Arjen sankarit. Oma-apu -ryhmät (2000). Arjen sankarit. Murrosikäisten kohtelu. Osa ohjelmasta (2001).
Yle Puhe23.00–1.00