Kari Kanala eurofutiksen jäljillä

Kari Kanala eurofutiksen jäljillä

"Bisnes pilasi brittifutiksen!"

toissa päivänä klo 13.30–14.28
Viimeisin

Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala tekee uuden aluevaltauksen ja lähtee EM-kisojen kunniaksi tutkimusretkelle eurooppalaisen jalkapalloon.

Jalkapallo on Euroopan ja maailman suosituin urheilulaji, ja siihen liittyy paljon muutakin kuin itse ottelut. Sarjassa käydään konkreettisten esimerkkien avulla läpi jalkapalloa, sen kulttuurisia ominaispiirteitä ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia eri maissa.

Kussakin jaksossa Kari Kanala esittää väitteen, joka kuvaa jotakin futismaata, samalla myös sen jalkapallokulttuuria ja yhteiskuntaa. Väitettä lähdetään selvittämään jalkapallon asiantuntijoiden, pelaajien ja selostajien sekä eri maiden yhteiskunnan tuntijoiden kanssa. EM-kisat ovat tänä vuonna maassamme suositummat kuin koskaan, sillä Suomen miesten maajoukkue pelaa arvoturnauksessa ensimmäistä kertaa.

Kari Kanala luonnehtii itseään luonnolliseksi juontajaksi ohjelmaan, sillä ”nykyaikaista jalkapalloa ja ikivanhaa kirkkoa yhdistää paitsi Ylösnoussut Puolustaja myös ajatus, että elämä on joukkuepeliä”.

Kanala on asunut Hampurissa ja Lontoossa työskennellessään merimieskirkossa. Tältä ajalta on myös peräisin intohimoinen suhde jalkapalloon ja eurooppalaisiin yhteiskuntiin. Kanalalla on poikkeuksellisen laaja jalkapallosivistys, ja hän osaa vertailla sekä analysoida eri maiden pelityylejä ja niiden taustaa. Hyvän historiantuntemuksen takia Kanalan analyysi ulottuu vuosikymmenten taakse.

Kanalan ja hänen vieraidensa keskusteluista välittyy intohimoinen jalkapalloromantiikka ja usko siihen, että peli ja sen luoma kulttuuri ja yhteenkuuluvuus luovat ihmisille merkityksiä, jotka ovat monin verroin suurempia kuin se kaupallinen sirkus, joka lajiin on pesiytynyt. Tässä sarjassa jalkapallo yritetään palauttaa ihmisten peliksi.

Kari Kanala on myös itse ansioitunut jalkapallokentällä. Hän on pelannut Turussa emeritusarkkipiispa John Vikströmin Piispan Pojat -joukkueessa sekä ollut perustamassa teologien Mooseksen Potkua. Hänen nykyinen futiskotinsa on taiteilijoiden ja toimittajien tähdittämä helsinkiläinen Zoom.

Ohjelmasarjan on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia.

Työryhmä

Juontaja, toimittaja: Kari Kanala Käsikirjoittajat: Juhavaltteri Salminen ja Toni Degerlund Alkuperäiskonsepti: Hannu-Pekka Komonen, Suomen Podcastmedia Tuotannon johto: Joona Haarala ja Juhani Pajunen, Suomen Podcastmedia Leikkaus ja äänisuunnittelu: Samuli Welin, Suomen Podcastmedia Äänitys: Kaisu Kälviäinen, Ville Syrjälä, Suomen Podcastmedia Litteroinnin koordinointi: Marika Miinalainen, Suomen Podcastmedia Tuotantokoordinaattori: Kaisu Kälviäinen, Suomen Podcastmedia Script editor: Sakari Silvola, Yle Sisältöhankinta Vastaava tuottaja: Sakari Silvola, Yle Sisältöhankinta Tilaaja: Saila Mattila, Yle Sisältöhankinta

Tuotanto: Suomen Podcastmedia

Seuraava lähetys

Kari Kanala eurofutiksen jäljillä

ke 23.6. klo 14.02–15.00

Hollanti on kautta historiansa ollut kauppamaa, jossa ihmiset ovat tulleet ja menneet. Myös jalkapallo on Hollannille vientituote. Vaikka maa on pieni, sen vaikutus maailman suosituimpaan peliin on ollut mittaamattoman suuri. Jalkapallon mullistanut hollantilainen pelitapa, totaalinen jalkapallo, merkitsi koko lajille vallankumousta 1970-luvulla.

Vaikutusvallan kääntöpuolena on se, että kun muut ovat juhlineet hollantilaisilla vaikutteilla voittamiaan pokaaleja, oranssipaidat ovat itse katsoneet juhlia sivusta. Muu maailma on hyötynyt hollantilaisesta jalkapallosta enemmän kuin Hollanti itse.

Hollantilaisen jalkapallon jäljillä on kirkkoherra Kari Kanala. Hänen kanssaan keskustelevat Martti Kuusela ja Joonas Kolkka.

Jakson käsikirjoitus: Juhavaltteri Salminen

Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia.

Aiemmat lähetykset

"Bisnes pilasi brittifutiksen!"

toissa päivänä klo 13.30–14.28

Englannin Valioliiga on eittämättä maailman kovatasoisin jalkapallosarja, mutta raha on tullut niin vahvasti mukaan, että aitoa brittiläistä jalkapallotunnelmaa voi kokea enää lähinnä alasarjoissa. Valioliigaotteluiden lippujen hinnat ovat karanneet perinteisten kannattajien käsistä.

Mutta onko raha ja markkinatalous toisaalta tuonut jotain hyvääkin englantilaiseen jalkapalloon ja Valioliigaan? Ainakin pelin taso on huikea, kun seuroissa pelaa käytännössä maailman parhaat pelaajat. Harjoitusolosuhteet ja muutkin puitteet ovat loistavat.

Tästä huolimatta maajoukkue epäonnistuu viimeistään ratkaisupelien rankkareissa. Miksi?

Englantilaisen jalkapallon jäljillä on kirkkoherra Kari Kanala. Hänen kanssaan keskustelevat Saku-Pekka Sundelin, Peter Nyman ja Martti Kuusela.

Jakson käsikirjoitus: Toni Degerlund

Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia.

"Saksassa jalkapallo on vielä kannattajien omaisuutta"

toissa päivänä klo 9.03–10.01

Saksa on jalkapallon suurmaa, joka ui pöyhkeästi vastavirtaan. Saksassa laji on määrätietoisesti päätetty pitää kansan pelinä. Siitä pitää huolen 50+1-sääntö, jonka ansiosta enemmistö päätäntävallasta seuroissa kuuluu aina kannattajille.

Saksa on lajin viimeinen mahtimaa, jossa jalkapallo on vielä kansallisomaisuutta. Nyt tätä ylpeyttä horjutetaan Saksan sisältä käsin, ja lajin kasvava kaupallistuminen etäännyttää kansaa myös maajoukkueesta, Die Mannschaftista.

Saksalaisen jalkapallon jäljillä on kirkkoherra Kari Kanala. Hänen kanssaan keskustelevat Johanna Nordling ja Pekka Lagerblom.

Jakson käsikirjoitus: Juhavaltteri Salminen

Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia.

"Suomesta tuli jalkapallomaa, kun liityimme EU:hun"

la 12.6. klo 13.30–14.25

Helvetti jäätyy ennen kuin Suomi pääsee miesten jalkapallon arvoturnaukseen!

Vanha väite on tänä kesänä todistettu vääräksi. Suomalainen urheilukulttuuri on muuutenkin muuttumassa. Arvokisoissa nähdään miesten maajoukkueen eli Huuhkajien lisäksi myös naisten maajoukkue Helmarit ja miesten futsalin maajoukkue Saliharrit.

Matka on ollut pitkä ja kivinenkin, ja tie huipulle kulki kuningas Litmasen kautta. Kun suomalaispelaajat valloittivat pikkuhiljaa Euroopan pelikentät, alkoi myös suomalainen jalkapalloidentiteetti löytyä.

Suomalaisen jalkallon kehityksestä ottaa selvää kirkkoherra Kari Kanala. Hänen kanssaan keskustelevat Martti Kuusela, Reetta Meriläinen, Teemu Tainio ja Matti Härkönen.

Jakson käsikirjoitus: Toni Degerlund

Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia.

"Monikulttuurisuus on Ranskan valtti"

pe 11.6. klo 6.07–7.05

Ranska voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa kotikisoissaan 1998. Kaikki muuttui.

Mestaruusjoukkue koostui vahvasti siirtolaistaustaisista pelaajista, joiden juuret olivat Ranskan ulkopuolella. Mestaruudesta tulikin kansallisen eheytymisen kokemus, ja se muutti pysyvästi ranskalaista jalkapallokulttuuria ja yhteiskuntaa.

Vuosituhannen taitteessa Ranskalla oli maailman paras pelaaja, Marseillen lähiössä kasvanut algerialaistaustainen Zinedine Zidane. Nyt Ranskan suurin tähti on kamerunilais- ja algerialaistaustainen Kylian Mbappé, joka saattaa olla tämän hetken maailman paras.

Ranskalaisen jalkapallon jäljillä on kirkkoherra Kari Kanala. Hänen kanssaan keskustelevat Teemu Tainio, Annastiina Heikkilä ja Martti Kuusela.

Jakson käsikirjoitus: Toni Degerlund

Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia.

"Italiassa vain jalkapallo on järjestelmällistä"

pe 11.6. klo 6.06–7.04

Italiaa luonnehditaan usein maaksi, jossa mikään ei toimi mutta kaikki järjestyy. Kaksi asiaa tekee poikkeuksen: Italiassa juna saapuu asemalle sekunnilleen ja italialainen jalkapalloilija seisoo kentällä tismalleen oikeassa paikassa.

Ristiriitoja riittää, sillä Italia tunnetaan puolustavan pelin mekkana, samalla maassa on valtavasti huippuhyökkääjiä. Italialainen jalkapallo on erittäin tunteikasta, mutta tärkeillä hetkillä rangaistuspotku ammutaan silti viileästi maaliin ja punainen kortti jää ottamatta. Miten kummassa Italia voi menestyä jalkapallossa, vaikka sen kansalaiset eivät pysty olemaan yhtä mieltä edes siitä, missä sen pääkaupunki sijaitsee?

Italialaisen jalkapallon jäljillä on kirkkoherra Kari Kanala. Hänen kanssaan keskustelevat Mitri Pakkanen, Mika Aaltonen ja Mehmet Hetemaj.

Jakson käsikirjoitus: Juhavaltteri Salminen

Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia.

"Tanskan ja Balkanin ihmeet todistavat, että jalkapallo ja politiikka ovat erottamattomat"

pe 11.6. klo 6.05–7.03

Tanska voitti ensimmäisen Euroopan mestaruutensa vuonna 1992, tosin Jugoslavian kustannuksella, koska se suljettiin kisoista Balkanilla puhjenneen hajoamissodan vuoksi. Jugoslavia oli alun perin yksi EM-kisojen suurimmista ennakkosuosikeista, eikä tanskalaisten pitänyt olla kisoissa lainkaan. Joukkue revittiin kisoihin rannoilta kahden viikon varoitusajalla. EM-pokaalin matkaaminen Tanskaan onkin yksi EM-kilpailuhistorian suurimmista yllätyksistä.

Tanskan mestaruuden jälkeen menestystä on kuitenkin satanut enemmän Balkanille, jossa on Jugoslavian raunioilta noussut kukoistavia jalkapallokulttuureita.

Jalkapallon, sodan ja politiikan kiemuroita selvittää kirkkoherra Kari Kanala. Hänen kanssaan keskustelevat Martti Kuusela, Matti Kalliokoski, Ilir Zeneli ja Mehmet Hetemaj.

Jakson käsikirjoitus: Toni Degerlund

Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia.

"Vain jalkapallo pystyy yhdistämään Espanjan"

pe 11.6. klo 6.04–7.02

Espanja on jalkapallon suurmaa, mutta sen miesten maajoukkue La Roja löysi menestyksen avaimet vasta 2000-luvulla.

Syitä on kaksi: Monesta diktatuurista poiketen Francon Espanjassa urheilu ei ollut kovinkaan tärkeä asia. Kun siitä demokratian myötä tuli tärkeä asia, kansallistunnetta ilmaistiin enemmänkin omaa aluetta kuin koko Espanjaa kohtaan. Käänne tapahtui vasta 2000-luvulla, kun diktatuurin aikana kasvanut pelaajasukupolvi oli väistynyt. Päävalmentaja Luis Aragonés teki aiemmin hajanaisesta maajoukkueesta yksikön, jolle löytyi materiaaliin sopiva tapa pelata.

Espanjalaisen jalkapallon jäljillä on kirkkoherra Kari Kanala. Hänen kanssaan keskustelevat Sami Nieminen ja Tuomas Virkkunen.

Jakson käsikirjoitus: Juhavaltteri Salminen

Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia.

"Muu maailma on hyötynyt hollantilaisesta jalkapallosta"

pe 11.6. klo 6.03–7.01

Hollanti on kautta historiansa ollut kauppamaa, jossa ihmiset ovat tulleet ja menneet. Myös jalkapallo on Hollannille vientituote. Vaikka maa on pieni, sen vaikutus maailman suosituimpaan peliin on ollut mittaamattoman suuri. Jalkapallon mullistanut hollantilainen pelitapa, totaalinen jalkapallo, merkitsi koko lajille vallankumousta 1970-luvulla.

Vaikutusvallan kääntöpuolena on se, että kun muut ovat juhlineet hollantilaisilla vaikutteilla voittamiaan pokaaleja, oranssipaidat ovat itse katsoneet juhlia sivusta. Muu maailma on hyötynyt hollantilaisesta jalkapallosta enemmän kuin Hollanti itse.

Hollantilaisen jalkapallon jäljillä on kirkkoherra Kari Kanala. Hänen kanssaan keskustelevat Martti Kuusela ja Joonas Kolkka.

Jakson käsikirjoitus: Juhavaltteri Salminen

Ohjelman on Ylelle tuottanut Suomen Podcastmedia.