Kirja vs. Leffa

Kirja vs. Leffa

Blade Runner

su 11.10. klo 8.05–9.03
Viimeisin

Hienoja kirjoja ja upeita elokuvia on maailma täynnä. Mutta monestako hienosta kirjasta on onnistuttu tekemään upea elokuva? Sitä selvittää Kirja vs Leffa, jossa käydään läpi menestyskirjoja ja niistä tehtyjä menestyselokuvia. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Seuraava lähetys

Kirja vs. Leffa

tänään klo 22.30–23.28

Veikko Huovisen Lampaansyöjät - Suomalainen reippailutarina, vuodelta 1970, on hykerryttävä kuvaelma menneestä maailmasta. Lampaansyöjät, kuten moni muukin Huovisen teos, onnistuu tarkastelemaan kohteitaan sekä ihaillen että parodioiden.

Samaan yltää kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt Seppo Huunosen elokuva. Kahden koirasihmisen lihansyöntiä, juopottelua ja filosofointia kuvataan lämpimästi, mutta selvästi pilke silmäkulmassa.

Huovisen ja Huunosen Lampaansyöjät-teoksista keskustelevat Film-O-Holiciin kirjoittava Valtteri Kauraoja Turun yliopistosta ja mm. TV-maailmaan kirjoittava Henry Waltter Rehnström. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Aiemmat lähetykset

Blade Runner

su 11.10. klo 8.05–9.03

Philip K. Dickin Palkkionmetsästäjä ilmestyi vuonna 1968. Teos on tuotteliaan ja paljon filmatisoidun scifikirjailijan suosituimpia.

Ridley Scottin sovitus Dickin kirjasta - Blade Runner vuodelta 1982 - uudisti scifigenreä monella tavalla ja loi samalla perustaa kyberpunkille. Visuaalisen onnistumisen ja upean äänimaailman lisäksi elokuva puhuttelee katsojaa myös teemojen osalta. Saman tekee Dickin kirja, jossa filosofisia teemoja on elokuvaa enemmän.

Philip K. Dickin ja Ridley Scottin teoksista keskustelevat kirjallisuustieteen väitöskirjatutkija Mikko Mäntyniemi Tampereen yliopistosta ja Nuori Voima -lehden toimittaja Vesa Rantama. Toimittajana Jarmo Laitaneva.