Kysy mitä vaan

Kysy mitä vaan

Kysy mitä vaan stressistä ja sen vähentämisestä:Voiko ihminen olla stressaantunut tietämättään ja jos niin haittaako se silti?

toissa päivänä klo 18.02–19.00
Viimeisin

Kysy mitä vaan -ohjelmassa kuulijoiden kysymyksiin Mira Selanderin johdolla vastaavat eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat. Ohjelmassa kuullaan yhden ihmisen kokemus ennakkoluulojen, oletusten, stereotypioiden ja kokemusten takaa.

Aiemmat lähetykset

Kysy mitä vaan stressistä ja sen vähentämisestä:Voiko ihminen olla stressaantunut tietämättään ja jos niin haittaako se silti?

toissa päivänä klo 18.02–19.00

Psykoterapeutti, psykologi ja tietokirjailija Minna Martin toistaa pandemiasta huolimatta päättäväisesti lausetta “ei mittään hättää” . Samalla hän opettaa asiakkaitaan käyttämään hengitystä rauhoittumiskeinona, minkä avulla ihminen voi saada kosketuksen paitsi omaan kehoonsa ja mieleensä, myös syvimpiin tunteisiinsa. Omaan tunneperintöönsä. Martinin mukaan nimenomaan uloshengityksen jälkeisessä tyhjässä tilassa ihminen voi päästää irti pelottavista yksinäisyyden tai jopa kuoleman ajatuksista ja samalla saavuttaa mielenrauhaa tai ihan uudenlaista mielihyvää olemassaolostaan. Mutta miksi niin moni meistä hengittää koko ajan pinnallisesti ja ihan liikaa? Onko rauhallinen, parantava hengitys tai hyvä stressinsietokyky synnynäistä ja miten me voisimme opettaa sitä lapsillemme?

Missä määrin lapsuudessa opitut kiintymyssuhdemallit vaikuttavat kumppanin etsintään ja mitä parisuhteelle tapahtuu, jos toinen vapautuu haitallisista kiintymyssuhdemalleista?

Jos tasapainoinen, vapautunut hengitys vaatii tilaa, terapiaa ja jo alunperin ideaalit kasvulolosuhteet, niin onko siitäkin siis tullut tai tulossa ylemmän keskiluokan etuoikeus vai voiko nimenomaan hengitys olla jotain sellaista, joka kuuluu kaikille?

Miksi kännykkä jo pelkkänä laitteena saa hengityksen selkeästi kiihtymään ja miksi etäkokousten jälkeen jää niin tyhjä ja epämääräinen olo?

Miksi vagushermosta ja sen rauhoittamisesta kohkataan kaikkialla?

Toimittaja on Mira Selander.

Syväluotaavia muotokuvia ihmisistä ja asioista niihin liittyvien stereotypioiden takana. Tässä ohjelmassa Mira Selander esittää myös ne kysymykset, jotka juuri sinä haluaisit esittää, mutta et ole tähän asti koskaan vielä kehdannut.

Kysy mitä vaan valokuvaaja Meeri Koutaniemi: Koetko jo muuttaneesi maailmaa kuviesi kautta?

su 18.10. klo 12.30–13.28

Meeri Koutaniemi on palkittu kuvajournalisti ja tähti, jota halutaan naistenlehtien kansikuviin ja television viihdeohjelmiin. Missä määrin julkisuus vaikuttaa hänen työhönsä? Auttaako se vaikeampien ja kipeämpien aiheiden kuten vaikkapa naisten kohtaamaan seksuaalisen väkivallan esilletuomisessa vai onko Meeri julkisuuden myötä joutunut kyseenalaistetuksi uskottavana taiteilijana ja aktivistina? Millä tavalla Meeri rakentaa luottamusta kuvattavan kanssa ja miten suhtautuminen kameraan tai kuvattavana olemiseen vaihtelee eri kulttuureissa? Miten yksin matkustavaan naiskuvaajaan suhtaudutaan eri maissa ja onko Meeri joutunut kuvausmatkoillaan vaaratilanteisiin? Miten kuvaaja saa kustakin ihmisestä haluamansa esiin ja ujostuttaako kuvaajaa itseään ikinä? Missä määrin koronapandemia on vaikuttanut Meerin työtilanteeseen ja onko hän kenties joutunut tekemään uusia aluevaltauksia omassa työssään?

Toimittaja on Mira Selander.

Syväluotaavia muotokuvia ihmisistä eri teemojen, kulttuurien, ammattien ja niihin liittyvien stereotypioiden takana. Tässä ohjelmassa Mira Selander esittää myös ne kysymykset, jotka juuri sinä haluaisit esittää, mutta et ole tähän asti koskaan vielä kehdannut.

Kysy mitä vaan yksinelämisestä ja sinkkuudesta mieheltä: Kaipaatko välillä toisen ihmisen fyysistä kosketusta?

su 11.10. klo 12.30–13.28

Tomi Walamies on nelikymppinen standup-koomikko, joka nauttii paitsi työstään, myös vapaa-ajasta, jota saa viettää ihan itsekseen omin toivein ja aikatauluin, mutta puuttuuko siitä silti välillä jotain vai onko se jonkinlainen yhteiskunnassa elävä oletus? Onko yksineläminen ja sinkkuus ollut jo alunperin se, mihin hän on tähdännyt vai onko se vaan ns. vuosien kuluessa tapahtunut? Onko yksineläminen erilaista nelikymppisenä kuin kaksikymppisenä ja uskooko Tomi siinä olevan eroavaisuuksia sukupuolesta riippuen? Onko tinder ykkösvaihtoehto, kun hän kaipaa fyysistä läheisyyttä ja seksiä vai mistä sitä löytyy ja miten;onko hänellä esimerkiksi valmiina eri tilanteisiin sopivia iskurepliikkejä? Pelottaako koskaan se,että parisuhteen ja perheen puuttuminen saa katumaan kuolinvuoteella mahdollista elämätöntä elämää ja oletetaanko hänen aina automaattisesti olevan ikänsä puolesta perheellinen? Saako standup-koomikko helposti naisia? Toimittaja on Mira Selander.

Kysy mitä vaan -ohjelmassa piirretään kuva ihmisestä eri alojen ammattilaisten, asiantuntijoiden ja ennen kaikkea kokijoiden kautta. Ohjelmassa Mira Selander kysyy myös ne kuulijoiden esittämät kysymykset, jotka ehkä muuten jäisivät esittämättä.

Kysy mitä vaan ALS:iin sairastuneelta:Miten pitää yllä toivoa ja elämänvoimaa parantumattomasta sairaudesta huolimatta?

su 4.10. klo 12.30–13.28

41 - vuotias kolmen lapsen isä, aviomies ja liiketoimintajohtaja Janne Grönqvist sai puolitoista vuotta sitten ALS- diagnoosin. Sen jälkeen hän on vähentänyt työnteon kahteen päivään viikossa, laihtunut 20 kiloa ja joutuu turvautumaan kävelykeppiin, mutta muuten elämä on ihan yhtä täyttä kuin aikaisemminkin.Varsinkin, kun hän on päättänyt pistää vastaan sairaudelle, mistä kukaan ei ole vielä tähän mennessä parantunut, MIllä keinoilla hän aikoo sen tehdä? Onko jatkuvasti etenevässä sairaudessa myös niitä päiviä, jolloin hän kokee pikemminkin ylös- kuin alaspäin menoa? Miten sairaus on vaikuttanut ystävyys- tai parisuhteeseen? Onko Janne koskaan katkera tai katuuko hän menneisyydessä tehtyjä elämäntapavalintoja? Toimittaja on Mira Selander.

Kysy mitä vaan -ohjelmassa eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat vastaavat Mira Selanderin johdolla kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Tässä ohjelmassa mikään kysymys ei ole liian nolo tai tyhmä.

Kysy mitä vaan radiojuontaja Olga Ketonen: Vieläkö suorat lähetykset jännittää?

su 27.9. klo 12.30–13.28

Olga K eli Olga Ketonen on tehnyt radiossa töitä yli 30 vuotta, mutta ainakin omasta mielestään hän epäonnistuu edelleen kerta toisensa jälkeen, mikä taas tarkoittaa sitä, että hän haukkuu kuuluvasti itseään. Onneksi on kuitenkin niitäkin päiviä ja haastatteluita, jolloin Olgan tekee mieli tehdä Rocky Balboat ja kehottaa tekemään perässä. Mutta mikä radiotoimittajan tai - juontajan työssä on niin mahtavaa, että sillä on valmis täyttämään myös ison osan arjestaan? Kokeeko Olga itsensä radiotähdeksi vai kuuntelijoiden kaveriksi ja osuuko huono palaute edelleen arkaan paikkaan? Voiko juontaja mennä suoran lähetyksen aikana edes vessaan ja kuinka avoin ja rehellinen voi omasta ja läheistensä elämästä radiossa olla? Toimittaja on Mira Selander.

Kysy mitä vaan -ohjelmassa eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat vastaavat Mira Selanderin johdolla kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Tässä ohjelmassa mikään kysymys ei ole liian nolo tai tyhmä.