Kysy mitä vaan

Kysy mitä vaan

Kysy mitä vaan lyhytkasvuiselta: Luuleeko lapset sua joskus tontuksi?

su 31.5. klo 12.30–13.28
Viimeisin

Kysy mitä vaan -ohjelmassa kuulijoiden kysymyksiin Mira Selanderin johdolla vastaavat eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat. Ohjelmassa kuullaan yhden ihmisen kokemus ennakkoluulojen, oletusten, stereotypioiden ja kokemusten takaa.

Seuraava lähetys

Kysy mitä vaan

huomenna klo 12.30–13.30

Mitä aivotutkija ajattelee "fake it untill you make it" - ajatuksesta eli voiko aivoja huijata onnellisemmiksi? Millä tavalla eri sukupuolet näkyvät aivoissa? Miten terapia muokkaa aivoja ja onko terapiasuuntauksella väliä?

Muun muassa näihin kuulijoiden lähettämiin kysymyksiin Kysy mitä vaan -ohjelmassa vastaa aivotutkija Minna Huotilainen, joka antaa myös top 3- vinkit aivojen hyvinvointiin. Toimittaja on Mira Selander.

Lähetä oma kysymyksesi tuleville vieraille https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/08/19/kysy-mita-vaan-esita-oma-kysymyksesi-ja-ehdota-vieraita

Aiemmat lähetykset

Kysy mitä vaan lyhytkasvuiselta: Luuleeko lapset sua joskus tontuksi?

su 31.5. klo 12.30–13.28

Niko Norisalo on 35 vuotias somemarkkinoinnin ja - viestinnän ammattilainen, joka elää monella tapaa hyvää elämää. Hän on opiskellut, matkustellut ja elää onnellisessa parisuhteessa. Hän on ollut myös vuoden Espanjassa töissä. Mutta koska Niko on vain 135 senttiä pitkä, niin maailma asettaa silti monta ylimääräistä haastetta Linnanmäen laitteiden pituusrajoituksista tavalliseen ruokakauppaan. Missä määrin liikkumista rajoittaa esimerkiksi se,ettei yllä hissinnappuloihin tai ovipuhelimeen? Onko kotona matalammat työtasot ja miten hoituu ruuanlaitto tai vessassa käyminen? Entä makuuhuoneakrobatia? Miltä tuntuu olla jatkuvasti ihmettelevien katseiden kohteena itse tai puhumattakaan, jos seurustelukumppani on standardikokoinen? Pelottaako koskaan, että joku käy kimppuun eikä kykene kokonsa puolesta puolustautumaan? Toimittaja on Mira Selander.

Kysy mitä vaan -ohjelmassa kuulijoiden kysymyksiin Mira Selanderin johdolla vastaavat eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat. Ohjelmassa kuullaan yhden ihmisen kokemus ennakkoluulojen, oletusten, stereotypioiden ja kokemusten takaa.

Kysy mitä vaan kuurolta: Onko viittomakieli sama kieli kaikkialla maailmassa?

su 24.5. klo 12.30–13.30

Tällä viikolla Kysy mitä vaan - ohjelma perehtyy viittomakielisen kuuron elämään. Vieraana on väitöskirjatutkija ja kahden lapsen äiti Maija Koivisto, jonka kanssa puhutaan mm siitä minkälaista on elämä pienen kieliyhteisön sisällää ja ketkä kuuroista sinne saavat kuulua. Entä millä tavalla kuuro vanhempi opettaa kuulevaa lastaan puhumaan? Joutuuko kuuro muita helpommin vaaratilanteisiin ja tuleeko viittomisesta epäselvempää, kun ihminen humaltuu? Ja mitä mieltä Maija on geeniteknologiasta, jonka avulla moni kuuro ja ehkä hän itsekin voisi mahdollisesti kuulla ja toivoiko hän itse kuuroa vai kuulevaa lasta? Maija Koivistoa ohjelmassa tulkkaa viittomakielen tulkki Katarina Valentin ja kysymykset tulkkaa viittomakielen tulkki Timja Shemeikka. Toimittaja on Mira Selander.

Kysy mitä vaan -ohjelmassa kuulijoiden kysymyksiin Mira Selanderin johdolla vastaavat eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat. Ohjelmassa kuullaan yhden ihmisen kokemus ennakkoluulojen, oletusten ja stereotypioiden takaa.

Kysy mitä vaan pakko-oireiselta: Onko koronaepidemia pakkoneurootikolle painajainen vai voiko se olla jopa helpotus?

su 17.5. klo 12.30–13.28

OCD eli pakko-oireinen häiriö tarkoittaa eri ihmisillä eri asioita. Se voi olla esimerkiksi jatkuvaa käsien pesemistä, hellanlevyjen tarkistamista tai tunkeilevia ajatuksia, mutta kuinka monta kertaa niitä käsiä neuroosin pahimmassa vaiheessa pestään ja mitä ne tunkeilevat ajatukset oikein ovat?  Entä mitä tehdä, jos nimenomaan ne ei toivotut - ajatukset iskevät päälle vaikkapa pitkällä lennolla tai jos jo aamulla tietää, että tulossa on tavallista neuroottisempi päivä? 

33 vuotias Jaakko Karhu sai OCD- diagnoosin jo 11-vuotiaana ja päätti, ettei se saa vaikuttaa liikaa hänen elämäänsä. Hän on matkustellut ja asunut eri maissa, työskennellyt mm television ajankohtaisohjelmissa ja lopettelee parhaillaan viestinnän gradua Brysselissä. Mutta miten ihmiset ovat matkan varrella suhtautuneet ja onko mielenterveysongelma edelleen tabu? Voiko siitä puhua esimerkiksi työhaastattelussa tai treffeillä ja miten siihen suhtauduttiin aikoinaan armeijassa? Mikä on ollut Jaakon tapa löytää tasapaino ja millä tavalla koronaepidemia on hänen oireisiinsa vaikuttanut? Toimittaja on Mira Selander. 

Kysy mitä vaan -ohjelmassa eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat vastaavat Mira Selanderin johdolla kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Tässä ohjelmassa mikään kysymys ei ole liian nolo tai tyhmä.

Kysy mitä vaan tanssijalta ja tanssinopettajalta: Mikä on vetävin liike tanssilattialle?

su 10.5. klo 12.30–13.28

Evaleena Vuorenmaa on harrastanut ja opettanut katutansseja 20 vuotta. Sinä aikana tanssimaailma on muuttunut, mutta jotkut asiat pysyvät hänen mielestään aika lailla samoina kuten esimerkiksi se,minkä kokoinen ja värinen tanssijan kuuluu Suomessa olla. Vähenevätkö siis työtarjoukset, jos tanssija lihoo ja millä tavalla se vaikuttaa tanssijan ammatilliseen itsetuntoon?  Ei kai kukaan enää liitä tanssiin sellaisia määreitä kuin seksi tai synti? Minkälainen on tanssinopettajan vastuu oppilaitaan kohtaan? Keitä tanssinopettaja itse fanittaa? Millä tavalla sosiaalinen media on vaikuttanut tanssin opettamiseen ja mitä tanssinopettaja ajattelee on line- tanssitunneista, joita koronaepidemian myötä internet tarjoaa nyt runsain määrin.  Toimittaja on Mira Selander. 

Kysy mitä vaan -ohjelmassa eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat vastaavat Mira Selanderin johdolla kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Tässä ohjelmassa mikään kysymys ei ole liian nolo tai tyhmä.