Pörssipäivä

Pörssipäivä

Vastuullisuus yksityissijoittajan näkökulmasta - vieraana Kaisa Kurittu

ke 5.5. klo 22.32–23.30
Viimeisin

Pörssipäivä summaa talous- ja markkinatapahtumat sekä katsoo osakekurssien taakse. Yhdessä mielenkiintoisten vieraiden kanssa hiotaan omat sijoitusstrategiat. Toimittana Mikko Jylhä.

Seuraava lähetys

Pörssipäivä

tänään klo 13.02–14.00

Keskustelemassa osakestrategi Juha Kinnunen Inderesiltä ja pääanalyytikko Antti Saari OP:sta. Toimittajana Mikko Jylhä.

Aiemmat lähetykset

Vastuullisuus yksityissijoittajan näkökulmasta - vieraana Kaisa Kurittu

ke 5.5. klo 22.32–23.30

Keskustelun pohjana Kaisa Kuritun kirja Sijoita rahasi vastuullisesti.

Vastuullisuudessa kaikki lähtee yksityissijoittajan omista arvoista, korostaa Kaisa Kurittu. Hänen uusi kirjansa on suunnattu omia rahojaan sijoittaville, koska Kuritun mielestä keskustelua aiheesta ovat hallinneet ammattimaiset instituutiosijoittajat. Vastuulliset teot ja valinnat eivät tapahdu puolivahingossa tai itsestään, vaan ne vaativat aktiivista työtä ja päätösten tekemistä, hän kirjoittaa.

Kurittu (DI, KTM) on yritysvastuun ammattilainen, mutta myös aktiivinen osakesijoittaja. Herätyksenä vastuulliseen sijoittamiseen toimi Talvivaara, jonka kohdalla Kurittu unohti itselleen tärkeät ympäristöarvot. Talvivaarassa koetut tappiot toimivat hyvänä oppituntina, hän sanoo nyt.

Epäilijät voivat ajatella, että ESG-teemat vaarantavat hyvät tuotot. Kurittu ei ole tuotoista huolissaan, vaan viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan vastuullisista kohteista saa vähintään samaa tuottoa kuin muualta. Vastuullisuus ei ole pelkkä kuluerä, vaan keino tehdä hyvää tulosta myös jatkossa, hän summaa.

Mikko Jylhä haastattelee.

Kuvataiteilija osakemarkkinoilla - vieraana taidemaalari Ville Räty

ke 28.4. klo 22.32–23.30

Taidemaalari, muusikko Ville Räty tunnetaan maisemamaalauksistaan, joissa rakennetun ympäristön elementeillä on tärkeä osa. Hänen rakentuvissa ja raunioituvissa maisemissaan luonto kohtaa modernin ja urbaanin, kuten nosturit, radiomastot, voimalinjat ja maailmanpyörät. Uusimmassa näyttelyssään Underneath the Horizon Räty halusi syventyä pinnan alle: näyttelyn teoksiin on vaikuttanut kiinnostus psykologiaan ja sen historiaan.

Valmistumisensa jälkeen Räty maalasi yli kymmenen vuotta, kunnes havahtui, ettei taiteilijan töistä kertynyt eläkettä. Viimeiset vuodet hän on sijoittanut sekä rahastoihin että suoraan osakkeisiin. Pörssi ja talouden tutkiminen on tuonut elämääni valtavan määrän uusia näkökulmia ja ideoita, Räty sanoo.

Kryptotaiteesta ja NFT:stä on tullut kuuma puheenaihe - ja sijoituskohde. Mitä Räty ajattelee digitaiteen uusista muodoista?

Mikko Jylhä haastattelee.

Asuntovarallisuuden uusjako - voittajat, häviäjät ja hajauttaminen

ke 21.4. klo 22.32–23.30

Vieraina taloustoimittajat Karla Kempas ja Veera Tegelberg. Keskustelun pohjana heidän kirjansa Voittajien ja häviäjien Suomi - Asuntovarallisuuden uusjako.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 kaksi kolmasosaa kotitalouksien varallisuudesta oli kiinni asunnoissa. 2010-luku muutti asuntomarkkinat, kun hinnat eriytyivät voimakkaasti. Karla Kempas ja Veera Tegelberg haluavat herättää kansalaiset ja päättäjät pohtimaan, onko asunnon hankinta enää paras tapa kerryttää omaa varallisuutta.

Etätöiden lisääntyminen on saanut monet miettimään kalliin kaupunkiasumisen järkevyyttä. Monipaikkaisuuteen kohdistetaan paljon toiveita poliitikkojen suunnalta, kertoo Veera Tegelberg, joka voisi itsekin harkita muuttoa pois Helsingistä. Tegelberg osti ensiasuntonsa vuonna 2018, ja on tyytyväinen valintaansa. Kempas ei halua lähteä pois pääkaupunkiseudulta, vaan suunnittelee oman kodin ostamista Helsingistä.

"Asuntojen hintojen eriytyminen eriarvoistaa suomalaisia monilla tavoilla. Jos eriytyminen jatkuu nykytahtia, Suomi näyttää 20 vuoden päästä nykyistä huomattavasti kahtiajakautuneemmalta", Kempas ja Tegelberg kirjoittavat.

Mikko Jylhä haastattelee.

Vieraana Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko

su 18.4. klo 18.00–19.00

Koronapandemia on vauhdittanut muotialalla käynnissä olevia megatrendejä, kuten digitalisaatiota ja vastuullisuutta, mutta lisännyt samalla polarisaatiota, kertoo Tiina Alahuhta-Kasko. Hänen mukaansa menestyvien yritysten joukko on entistä pienempi, ja eriytymistä nähdään myös ostokäyttäytymisessä: osalla kuluttajista korostuu entistä enemmän laatu, toisilla edullinen hinta. Pitkällä aikavälillä kiinnostus vastuullisuuteen ja laatuun ovat Marimekolle suuria mahdollisuuksia, Alahuhta-Kasko uskoo.

Tiina Alahuhta-Kasko kertoo kiinnostuneensa jo varhain muodista ja designista. Marimekon palveluksessa hän on ollut vuodesta 2005, josta viimeiset kuusi vuotta toimitusjohtajana. Aiemmin muotialalla rakennettiin brändejä vahvasti ekslusiviteetin kautta, nykyisin mielenkiintoisimmat brändit syntyvät yhdessä asiakkaiden kanssa, inklusiivisesti, hän luonnehtii.

Marimekko muistetaan Armi Ratian elämäntyönä. Tänä keväänä yritys täyttää 70 vuotta. Miten perinteikäs designtalo aikoo jatkossa menestyä kansainvälisillä markkinoilla?

Mikko Jylhä haastattelee.