Susani Mahadura - mielen jäljillä

Susani Mahadura - mielen jäljillä

Stressi kurittaa mieltä ja kehoa - pärjäisimmekö vähemmällä?

to 26.11. klo 21.30–22.30
Viimeisin

Ihmisen mieli on monimutkainen systeemi, jota jokainen meistä pyrkii parhaansa mukaan ymmärtämään. Se vihaa, rakastuu, kuormittuu, koukuttuu ja sairastuu. Se myös etsii vastauksia ja rauhaa mitä erilaisimmista paikoista.

Mielen jäljillä ohjelmasarjassa Susani Mahadura hyppää syvään päätyyn ja pyrkii selvittämään, miten ihmismieli toimii ja miten todellisuutta on rakennettu eri maailmankolkissa eri aikakausina. Ohjelma on kuultavissa Yle Puheessa torstaisin klo 13.02.

Aiemmat lähetykset

Stressi kurittaa mieltä ja kehoa - pärjäisimmekö vähemmällä?

to 26.11. klo 21.30–22.30

Stressi ja uupumus vaikuttavat ihmisen mieleen ja kehoon. Pahimmillaan pitkäkestoinen stressi voi aiheuttaa jopa vakavia sairauksia.

Mikä nyky-yhteiskunnassa ajaa ihmisiä stressaantumaan ja uupumaan? Miten päästää irti "pakene ja taistele" -tilasta?

Tässä jaksossa syvennytään pohtimaan stressiä erityisesti aivotutkimuksen näkökulmasta. Jaksossa kuullaan, mitä tutkimukset ydinvoimalan valvomohenkilökunnan toiminnasta stressaavissa tilanteissa kertovat ihmismielestä.

Susani Mahaduran vieraina ovat aivotutkija, professori Minna Huotilainen ja psykologian tohtori, vanhempi tutkija Satu Pakarinen.

Älylaitteet muokkaavat mieltä ja ihmisyyttä - mutta miten?

su 22.11. klo 14.30–15.28

Vihapuheen vastaanottaminen aktivoi aivojen kipukeskuksia ja älylaitteet vaikuttavat keskittymiskykyymme, mutta muovaako älylaiteaikakausi ajatuksiamme ja ihmisyyttämme syvemmin?

Lähetyksessä pohditaan myös salaliittoteorioita, jotka syntyvät ja leviävät helposti eri alustoilla sosiaalisessa mediassa ja internetissä. Miksi salaliittoteorioihin uskotaan ja miten ne voivat vaikuttaa yhteiskunnan sisäiseen turvallisuuteen?

Susani Mahaduran vieraina ovat psykologian tohtori ja aivojen asiantuntija Mona Moisala sekä tutkijatohtori Niko Pyrhönen.

Missä menee terveen ja sairaan raja?

su 15.11. klo 14.30–15.30

Miten eri aikakausina ja erilaisissa yhteiskunnissa on suhtauduttu mielenterveyteen ja mielenterveyden häiriöihin? Miten käsityksemme normista ja normaaliudesta muodostuvat?

Tässä jaksossa pureudutaan mielenterveyden häiriöiden kulttuurisidonnaisuuksiin ja pohditaan sekä lääketieteellisestä että filosofisesta näkökulmasta mielenterveyttä ja sen häiriöitä.

Susani Mahaduran vieraina ovat lääkäri ja somevaikuttaja Anni Saukkola ja filosofi Tuomas Vesterinen.

Miksi vihaamme?

su 8.11. klo 14.30–15.28

Viha on addiktoiva, voimaa tuova ja jopa humalluttava tunne, joka vaikuttaa jokaisen ihmisen henkilökohtaisessa elämässä mutta myös laajemmin yhteiskunnan tasolla.

Mikä on vihan funktio ihmismielelle? Miten vihaa käytetään vallan keinona? Onko maailma ilman vihaa mahdollinen?

Tässä jaksossa syvennytään vihan anatomiaan ja otetaan selvää, miten viha ottaa ihmismielestä vallan ja miten siitä voi päästää irti.

Susani Mahaduran vieraina ovat psykologi, tietokirjailija Rauno Juntumaa ja sovittelija, tietokirjailija Miriam Attias.

Kuinka valta vaikuttaa ihmiseen?

su 1.11. klo 14.30–15.30

Sanotaan, että valta turmelee ja vie ihmisen pimeille poluille. Vallasta puhutaan paljon, mutta mitä sillä tarkoitetaan ja miten valta vaikuttaa ihmiseen?

Jaksossa syvennytään pohtimaan vallan ja ihmismielen suhdetta. Millä tavalla vallan vaikutusta ihmismieleen on tutkittu ja miksi valta vaikuttaa empatiakykyymme?

Susani Mahaduran vieraana ovat työpsykologian tohtori Helena Åhman sekä väitöskirjatutkija ja tietokirjailija Sami Keto.