Susani Mahadura - mielen jäljillä

Susani Mahadura - mielen jäljillä

Kummituksia ja outoja kokemuksia

to 17.9. klo 21.30–22.28
Viimeisin

Ihmisen mieli on monimutkainen systeemi, jota jokainen meistä pyrkii parhaansa mukaan ymmärtämään. Se vihaa, rakastuu, kuormittuu, koukuttuu ja sairastuu. Se myös etsii vastauksia ja rauhaa mitä erilaisimmista paikoista.

Mielen jäljillä ohjelmasarjassa Susani Mahadura hyppää syvään päätyyn ja pyrkii selvittämään, miten ihmismieli toimii ja miten todellisuutta on rakennettu eri maailmankolkissa eri aikakausina. Ohjelma on kuultavissa Yle Puheessa torstaisin klo 13.02.

Seuraava lähetys

Susani Mahadura - mielen jäljillä

tänään klo 13.02–14.00

Psykedeelit ovat hermoston toimintaan vaikuttavia aineita, jotka tyypillisesti voivat aiheuttaa muutoksia ihmisen tietoisuuden tilaan.

50-luvulla psykedeelien toivottiin mullistavan psykiatrian, mutta tutkimukset kuopattiin 60-luvulla lähinnä poliittisista syistä. Psykedeeleistä tuli laittomia monessa maassa eikä niitä saanut vuosikymmeniin tieteen nimissä edes tutkia.

Nyt puhutaan psykedeelien renessanssista ja tutkimuksia tehdään siitä, voidaanko psykedeeleistä saada apua esimerkiksi masennukseen, traumoihin ja riippuvuuksiin.

Psykiatriaan ja päihdelääketieteeseen erikoistuva lääkäri Antti Hupli on ensimmäisiä ja ainoita suomalaisia lääkäreitä, joka on saanut koulutuksen sekä Psilosybiini- että MDMA-avusteiselle terapialle. MDMA on katukaupassa ekstaasina tunnetun huumeen puhdas muoto.

Tässä jaksossa otetaan selvää, miksi psykedeeleistä toivotaan apua terapiatyöhön ja mitä riskejä tähän liittyy. Ohjelmassa pohditaan myös, mitä tarkoittaa vastuullinen keskustelu psykedeeleistä ja mitä kulttuurisia vaikutuksia psykedeelien käytöllä voi olla.

Susani Mahaduran vieraana ovat lääkäri Antti Hupli ja Psykedeelisen sivistyksen liitto ry:n puheenjohtaja Henry Soinnunmaa.

15-osaisen sarjan jaksot ovat kuultavissa Yle Puheella torstaisin klo 13.02.

Aiemmat lähetykset

Kummituksia ja outoja kokemuksia

to 17.9. klo 21.30–22.28

Miksi tutkimusmatkailijat ovat nähneet outoja ilmiöitä Etelämantereella? Miksi Atlantin yllä lentäneet ovat todistaneet nähneensä henkiolentoja? Miksi vainajan läsnäolon tunteminen on yllättävän yleistä?

Yliluonnolliset kokemukset ovat mietityttäneet ihmisiä kautta aikojen ja tässä lähetyksessä syvennytään ihmisten kummallisiin, outoihin kokemuksiin ja selvitetään, mistä niissä on kyse. Lähetyksessä otetaan selvää, ovatko kokemukset todellakin yliluonnollisia ja mikä on aivojen osuus niiden tuottamisessa?

Ihmiset kokevat kummia enemmän kuin uskaltavat paljastaa, sillä he pelkäävät, että kokemuksia pitää jotenkin hävetä.

Havaintopsykologi Jukka Häkkinen kertoo, miksi aivot tuottajat hallusinaatioita ja folkloristiikan dosentti Kaarina Koski kertoo, mitä kummat kokemukset merkitsevät ihmisille ja kenelle niitä tulee.

Ohjelman toimittaa Susani Mahadura.

Identiteettiä etsimässä - Tiedätkö sinä kuka olet?

to 10.9. klo 21.30–22.28

Kerro kuka olet.

Osaisitko vastata? Miten vastaisit?

Futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölösen mukaan ihminen määrittelee identiteettiään ja minuuttaan pitkälti tilastojen ja titteleiden kautta, mutta mitä nämä kertovat meistä todellisuudessa?

Ilmastonmuutos, kuudes sukupuuttoaalto ja globaalit kriisit pakottavat meidät ihmiskuntana kysymään, keitä me haluamme olla ja minkälaisen maailman haluamme jättää tuleville sukupolville. Pystymmekö luomaan jonkinlaista yhteistä tarttumapintaa tai yhteistä identiteettiä ihmiskuntana? Mikä on meidän tarinamme?

Susani Mahadura lähtee selvittämään, miten rakennamme tarinaa minusta sekä meistä ja mitä voisimme oppia suomalaisilta esi-isiltämme heidän maailmankuvastaan ja kansanperinteestään.

Studiossa vieraana folkloristiikan dosentti Kaarina Koski sekä futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen.

Mielen mysteeri

to 3.9. klo 13.02–14.00

Tietoisuus on nykytieteen suurimpia arvoituksia. Edelleen emme täysin tiedä, miksi aivomme tuottavat tietoisuuden kokemuksen.

Onko olemassaolomme ja mielemme tuotteet kuten ajatukset sekä tunteet sattumaa ja mikä merkitys niillä on? Miksi olemme täällä ja miksi olemme sellaisia kuin olemme?

Mielen jäljillä ohjelmasarjan ensimmäisessä jaksossa Susani Mahadura lähtee selvittämään tietoisuuden mysteeriä yhdessä psykologian dosentti Katja Vallin sekä aivotutkija Riitta Harin kanssa.