Tiina Lundbergin huoltamo

Tiina Lundbergin huoltamo

Pullaan ja karjalanpiirakoihin on leivottu valtavasti äidinrakkautta!

la 8.5. klo 8.05–9.03
Viimeisin

Liiku, syö hyvin, nuku hyvin ja elä omien arvojen mukaista elämää. Pidä huolta ihmissuhteista ja muista että useimpien onnellisten parisuhteiden taustalla on toimivaa seksiä. Tällä reseptillä meille luvataan pitkää, onnellista ja hyvinvoivaa elämää. Joogaa, akrobatiaa, salitreeniä, mindfullnessia, raakaruokaa tai vähähiílarista ruokavaliota sekä metsän ja musiikin positiivisia vaikutuksia. Tiesitkö että aivot ja suolisto toimivat yhdessä? Tai sen että pitkän matkan juoksu kehittää aivoja? Ja metsässä samoilu vähentää stressitasoja - sama efekti voi olla myös käsitöillä. Tiina Lundberg esittelee ja tutkii tarinoita, näkökulmia ja vaihtoehtoja hyvinvointiin. Namaste!

Seuraava lähetys

Tiina Lundbergin huoltamo

tänään klo 14.02–15.00

Juoksu on suosittu liikuntamuoto maailmanlaajuisesti. Juoksu on myös halpa treenimuoto, joka ei vaadi paljon varusteita ja jota voi toteuttaa lähes missä vain. Lähiympäristön ja luonnon merkitys on korostunut liikunnassa koronapandemian aikana - ja juoksupoluilla onkin näkynyt aiempaa enemmän harrastajia. Valitettavasti monen innostuneen juoksijan harrastus päättyy kuitenkin erilaisiin tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin tai alkuinnostuksen lopahtamiseen.

Tässä huoltamon jaksossa saadaan juoksuvalmentajien vinkit ehjään harjoitteluun sekä ajatuksia vammojen ehkäisyyn niin aikuisena kuin lapsuudessa.

Haastateltavina ovat juoksuvalmentajat Minna Syvälä ja Jenny Vuonoranta sekä UKK instituutin tutkimus- ja kehittämispäällikkö Mari Leppänen.

Aiemmat lähetykset

Pullaan ja karjalanpiirakoihin on leivottu valtavasti äidinrakkautta!

la 8.5. klo 8.05–9.03

Huoltamolla puhuttaa äitiys. Suomessa vallalla on ollut vahva suorittamisen ja selviytymisen perhekulttuuri. Tunteet on siirretty sivuun - niille ei ole ollut aikaa tai tilaa. Tämä on johtanut sukupolvien ajan välttelevään kiintymyskäyttäytymiseen, jossa välittämistä ei olla osattu tai voitu sanoittaa tai näyttää.

“Pullaan ja karjalanpiirakoihin on leivottu valtavat määrät rakkautta”, toteaakin psykoterapeutti Heli Pruuki. Rakkautta on osoitettu suorittamalla, kun sanoja ei ole ollut tai niiitä ei ole oppinut käyttämään. Toisaalta nuoremmat sukupolvet ovat jo oppineet toimimaan toisin. Ja kuten psykoterapeutti Kirsi Hiilamo toteaa: “Solmu voi olla silmu” - käsittelemällä haasteemme, ja tutkailemalla omaa ja äitimme historiaa saatamme oppia jotain ihan uutta.

Huoltamolla vieraana olevat Heli Pruuki ja Kirsi Hiilamo ovat kirjoittaneet kirjan Aina äiti, aina tytär.

Tämän keskustelun lisäksi huoltamolla kysytään, miten bonusäidit voivat. Uusperheasiantuntija ja terapeutti Taru Meritie nostaa mahdollisen ulkopuolisuuden tunteen ja kehoittaa kysymään, kuka minä olen bonusäitinä? Ja keskustelemaan asiasta avoimesti.

Mikä vetää keski-iässä kilpaurheilun pariin?

ti 27.4. klo 22.32–23.30

Tässä huoltamon jaksossa mietitään kilpailua - pääasiassa aikuisten näkövinkkelistä, mutta pohditaan myös laajemmin kilpailua ja siihen suhtautumista. Onko ok kilpailla vaikkapa työmatkapyöräilyssä?

Urheilupsykologi Tiina Röning toteaa, että kilpailemiseen pitäisi löytyä uusia tulokulma: kilpailussa joka onnistutaan tai opitaan. Ei siis korosteta voittamista tai häviämistä. Epäonnistumiselle ei myöskään mitata ihmisarvoa. “Miten me määrittelemme menestyksen ja voittamisen? Kuinka kohdataan häviäminen ja pettymys?” hän kysyy. Kilpailu voi toimia myös stressinpoistona ja leikkinä.

Aikuisurheilussa kisaava aitajuoksia Pia Hannukainen toteaa, että hän aina tykännyt numeerisesta datasta ja suoritusten mittaamisesta. Kilpailussa on siis tärkeintä mennä kohti omia ennätyksiä ja ilon kautta tsempata itseä ja muita onnistumaan. Yleisurheilu valikoitui hänelle lajiksi tyttären harrastuksen myötä ja yhteisöllisyys sekä aitajuoksu veivät mennessään.

Crossfitissä kisaava Tapio Mustonen toteaa, että aikuisten amatöörikisat on hauskaa touhua. Aikuisena pystyy pistämään itseään likoon enemmän kuin nuorenakoska siellä kisataan enemmän itseä kuina muita vastaan. Kilpakumppaneista saa kuintekin voimaa jaksaa aina vähän pidempään, puskea itseään eteenpäin.

Kilpaillessa tunteita liikkuu laidasta laitaan ja opit paljon itsestäsi. “Tiedät omat heikkoudet ja vahvuudet - ja kisan aikaan ne hierotaan sun naamaan”, Tapio Mustonen nauraa.

Luottamus, turvallisuus ja autonomia rakantavat nykyvalmennuksen kivijalan

la 24.4. klo 8.05–9.03

Luottamus ja turvallinen ilmapiiri luovat pohjan menestykselle. Tämä todetaan nyt huoltamolla, jossa vieraina ovat Suomen cheerleading maajoukkueen päävalmentaja Maria Wahlroos sekä vahvasti jääkiekon parissa mentaalivalmentajana toimiva Pekka Hämäläinen.

Suomen cheerleadingmaajoukkue teki mahdottomasta totta päihittämällä MM-kisoissa lajin ikuisen ykkösen USA:n huolimatta valtavasta erosta harrastajamäärissä ja resursseista. Seuraavana vuonna joukkue teki sen uudestaan.

Historialliset maailmanmestaruudet voitettiin Maria Wahlroosin positiivisella johtamisfilosofialla, joka perustui itsensä ylittämiseen. Jokainen joukkueen jäsen uskoi mahdottomaan päämäärään - ja toteutti sen. Maria Wahlroos on yhdessä Ulla Appelsinin kanssa vetänyt valmennusopit yhteen kirjassa Näin tehdään ihme.

Pekka Hämäläinen puolestaan kuvaa kirjassaan Myötätuntoinen valmennus valmennuskulttuurin muutosta kovasta valmentajakeskeisestä linjasta urheilijakeskeiseen myötätuntoiseen valmennukseen. Miten urheilun opit voidaan tuoda työelämään?

Millainen on hyvän mielen koti?

la 17.4. klo 8.05–9.03

Koti on hyvinvoinnin perusta, mutta harvoin asiaa tulee mietittyä sen syvällisemmin. Kodissa psyykkiset, sosiaaliset ja fyysiset tarpeet tulisi täyttyä. Kotona pitäisi pystyä tuntemaan turvaa, yhteenkuuluvuutta, levollisuutta ja elämään omien arvojen mukaan.

Kysy itseltäsi, mitä minä tarvitsen voidakseni hyvin, painottaa Hyvän mielen koti -kirjan kirjoittanut tietokirjailija Maaretta Tukiainen. Joskus se voi olla sitä että konmarittaa mieltä kuormittavat tavarat kierrätykseen ja toisinaan sitä, että esillä on itselle tärkeimmät muistot kuten Koti Kumpulassa -blogin Riika Voutilaisella, jonka kodissa tunnelmaa ja kotoisuutta tuovat lukuisat valokuvat ja lasten tekemä taide.

Keskustelu kotiin liittyvistä arvoista ja tilankäytöstä on myös tärkeää perheen kesken. Erityisesti nyt kun kotona vietetään enemmän aikaa kuin vuosikymmeniin: milloin ollaan hiljaa ja milloin äänessä, milloin siivotaan ja milloin on luova kaaoksen aika.