Työnä oma elämä

Työnä oma elämä

Hanna Gullichsen: "Faktana myyty mutu on tosi vaarallinen tie".

to 21.1. klo 21.35–22.33
Viimeisin

Työnä oma elämä -sarja etsii vastauksia siihen, millaista on sosiaalisessa mediassa tehtvä työ, erityisesti silloin, kun sen sisältönä on oma elämä. Sarjassa tavataan kymmenen somevaikuttajaa ja kuullaan, mitä tapahtuu ennen ja jälkeen kuvan ja tekstin tai videon julkaisun? Mistä sometyötä tekevä saa palkkansa? Onko oman elämän avaamisella rajoja? 

Sosiaalinen media on mullistanut tiedonvälityksen, mielipidevaikuttamisen ja sen, kuka pääsee ääneen ja kenen tekemisiä seurataan. Someen sisältöä tekevien joukko on kasvanut vauhdilla, ja varsinainen ammatti ja tulonlähde se on jatkuvasti kasvavalle joukolle suomalaisia. 

Vieraina ovat muun muassa Nanna Karalahti, Joonas Pesonen, Maiju Voutilainen ja Janne Naakka.

Sarjan jaksot kuullaan Yle Puheessa torstaisin klo 13.02 alkaen 14.1.

Ohjelmasarjan toimittaa Pirjo Suhonen ja sen tuottaa Ylelle Helsinki DesignBrewery.

Aiemmat lähetykset

Hanna Gullichsen: "Faktana myyty mutu on tosi vaarallinen tie".

to 21.1. klo 21.35–22.33

Hanna Gullichsen on Suomen tunnetuimpia ruokavaikuttajia, monien hittireseptien luoja.

Hanna kertoo, millaista on somekiusaaminen ja miksi siitä on tärkeä puhua. Mitä menestys on Hannalle, ketä hän itse ihailee somessa ja millaisille kaupallisille yhteistyökumppanuuksille hän sanoo ei?

Sosiaalisessa mediassa tehtävä työ on uudenlaista, ajasta ja paikasta riippumatonta työtä. Työnä oma elämä - sarjassa pohditaan, millaista työtä tekee somevaikuttaja. Missä menee julki tuotavien ja yksityisten asioiden raja - ja onko sellaista?

Ohjelman toimittaa Pirjo Suhonen ja sen tuottaa Ylelle Helsinki Design Brewery.

Nanna Karalahti: "Mä olen aina ollut kova tekemään töitä".

su 17.1. klo 14.20–15.15

Nanna Karalahti aloittaa Työnä oma elämä -ohjelmasarjan someammattilaisista puhumalla siitä, kuinka tärkeää on osata asettaa omat rajansa somessa. Hän pohtii myös vaikuttajan työnkuvaan kuuluvan vallan ja vastuun ymmärtämistä. Kuulemme myös, miksi Nanna on kieltäytynyt sometyössä tarjotuista rahakkaistakin yhteistyötarjouksista.

Työnä oma elämä -sarjassa tavataan uudenlaisen ammatin tekijöitä ja kuullaan, millaista somessa tehtävä työ oikeasti on. Mitä tapahtuu ennen ja jälkeen, kun kuvat ja blogitekstit julkaistaan? Mistä sometyötä tekevän palkka koostuu?

Ohjelman toimittaa Pirjo Suhonen ja sen tuottaa Ylelle Helsinki Design Brewery.

Janne Naakka: "Tää työ mahdollistaa sen, että pääse kokemaan asioita, mitä normaalisti ei pääse".

to 14.1. klo 6.06–7.04

Janne Naakka on Suomessa eniten ansaitsevia somevaikuttajia, jonka verotettava ansiotulo vuonna 2019 oli toistasataa tuhatta euroa. Mistä someammattilaisen palkka koostuu ja mitä ovat tulonlähteet? Janne avaa myös sitä, mitä riskejä liittyy siihen, että rakentaa uran vain yhden sosiaalisen median kanavan varaan. "Siellä ne vain julkaisevat kuvia itsestään ja esittelevät uusia hankintojaan, tuohon pystyy kuka vain!" Vai pystyykö? Tähän ennakkoluuloon pureudutaan sarjassa Työnä oma elämä, jossa sosiaalisessa mediassa työtään tekevät vaikuttamisen ammattilaiset kertovat työstään, osaamisestaan ja siitä, miltä tuntuu, kun työ seuraa aina mukana. Ohjelman toimittaa Pirjo Suhonen ja sen tuottaa Ylelle Helsinki Design Brewery.

Karoliina Pentikäinen: "Mun vastuu on myös näyttää tietynlaista perhemallia".

to 14.1. klo 6.05–7.03

Karoliina Pentikäinen on äidinkielenopettaja, joka vaihtoi työnsä ammattibloggaajaksi. Karoliinan kanssa keskustelemme rohkeiden valintojen tekemisestä ja siitä, mitä sometyö on antanut ja mitä ottanut. Mistä asiasta Karoliina on erityisesti saanut vihapostia ja miksi hän on tehnyt blogiinsa listan omista huonoista puolistaan? Työnä oma elämä -sarja tutustuttaa meidät sosiaalisen median tekijöihin. Sadattuhannet suomalaiset seuraavat heitä päivittäin ja heillä on sekä valtaa että vastuuta omassa roolissaan mielipidevaikuttajina. Miten he tätä valtaa ja vastuuta käyttävät? Ohjelman toimittaa Pirjo Suhonen ja sen tuottaa Ylelle Helsinki Design Brewery.

Joonas Pesonen: "Olen sosiaalisen median iltatähti".

to 14.1. klo 6.04–7.02

Mitä ovat mieskarkkikuvat, jotka muiden mukana luovat ulkonäköpaineita somessa? Joonas Pesonen pohtii myös sitä, kuinka kykenee koskettaviin yksityisviesteihin, joita hän someammattilaisena vastaanottaa. Entä mikä saa hänet jakamaan somessa omia henkilökohtaisia asioitaan? Työnä oma elämä -sarjassa tutustutaan työhön, joka vaatii tekijältään aitoa läsnäoloa ja dialogia seuraajien kanssa. Miten sosiaalisen median vaikuttajaksi voi päästä ja kuinka työssä voi menestyä? Ohjelman toimittaa Pirjo Suhonen ja sen tuottaa Ylelle Helsinki Design Brewery.

Elsa Heiko:"Sä et jaksa olla yhden teeman ympärillä jatkuvasti ja auki kaikenlaiselle syrjinnälle".

to 14.1. klo 6.03–7.01

Mikä on somevaikuttajan vastuu ottaa asioista selvää ja erottaa faktat omista fiiliksistä? Elsa Heiko puhuu vaikuttajan vastuusta, somen siivouksesta ja siitä, kuinka kuka tahansa voi väsyä olemaan tietyn asian äänitorvi, jolta vaaditaan jatkuvaa kannanottoa. Miksi Elsa poistaa seuraajia Instagram-tililtään ja mikä etu voi olla maltillisessa seuraajamäärässä? Työnä oma elämä -sarjassa tutustutaan sometyöhön ja ravistellaan siihen liittyviä ennakkoluuloja. Millaista työ lopulta on, entä minkälaista osaamista se vaatii ja ketkä työtä somessa tekevät?

Ohjelman toimittaa Pirjo Suhonen ja sen tuottaa Ylelle Helsinki Design Brewery.

Maiju Voutilainen: "Sua palkitaan siitä, että annat itsestäsi ja sitten sä annat aina vaan lisää".

to 14.1. klo 6.02–7.00

Maiju Voutilaisella, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä Mansikkka, on Instagramissa 180 000 seuraajaa. Maiju kertoo, kuinka tärkeää on opetella sometyössä käsittelemään palautetta, mutta samalla säilyttää herkkyys. Somesisältöjä tekevä voi ajautua kierteeseen, jossa haluaa jakaa itsestään ja elämästään aina vain enemmän ja henkilökohtaisempaa. Mikä Maijua kaduttaa, mitä päivityksiään hän on lopulta poistanut ja miksi? Työnä oma elämä -sarjassa tutustumme sometyöhön ja somevaikuttajin. Miten oma elämä ja työn sisältö kietoutuvat toisiinsa? Ravistelemme työhön liittyviä ennakkoluuloja ja kuulemme, mitä sometyö oikeasti pitää sisällään. Ohjelman toimittaa Pirjo Suhonen ja sen tuottaa Ylelle Helsinki Design Brewery.