Yle Puhe

Yle Puhe

Arkisto: Itsenäisyyspäivän vastaanotto 19.00–21.00
Suora
Yle Puhe on ennakkoluulottoman radiopuheen areena. Tietoa, tunnetta, erilaisia mielipiteitä ja persoonia sekä tietysti urheilua.

12 diktaattoria

12 diktaattoria -sarjassa pohditaan, miten niin monesta "mainiosta hepusta" kuoriutui lopulta yksinvaltainen hirmuhallitsija: Kim Jong-un, Bashar al-Assad, Augusto Pinochet. Moni näistä yksinvaltiaista onnistui nousemaan valtaan demokraattisilla vaaleilla, mutta päätyi diktaattoriksi, joka naulasi vastustajansa kiveksistä ladon seinään samaan aikaan kun sepitti omia sankaritekojaan. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.

Akti

Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Toimittajina Jussi Putkonen, Jenny Lehtinen ja Samppa Korhonen. Puhelinnumero studioon 020 690 001. WhatsApp 040 1638 586. Twitter #akti.

Huostassa-keskustelu

Keskustelusarjassa kuullaan Visa Koiso-Kanttilan uusi audiodokumenttisarja Huostassa ja pohditaan, mistä siinä esiin tulevat lastensuojelun ongelmat johtuvat ja kertovat. Dokumentit ovat puheenvuoroja, joissa lapsuuttaan ja nuoruuttaan lastensuojelulaitoksissa eläneet nuoret aikuiset kertovat karuja kokemuksiaan. Heidän kertomuksissaan on omakohtaisia kuvauksia muun muassa samanlaisista kaltoinkohteluista, joita eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastuksissa ja raporteissa on viime vuosina ilmennyt. Vuonna 2019 kodin ulkopuolelle sijoitettuna oli Suomessa lähes 19 tuhatta lasta ja nuorta. Määrä on ollut viime vuodet jatkuvasti nousussa, ja se on kansainvälisesti suuri. Audiodokumentteja kuuntelevat ja niistä keskustelevat sarjassa vaihtelevalla kokoonpanolla seuraavat asiantuntijat: Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Hänen tehtävänsä on valvoa lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin sekä YK:n lastenoikeuksia koskevan yleissopimuksen toteutumista Suomessa. Esittelijäneuvos Tapio Räty eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta. Hän valvoo lasten oikeuksien ja lain toteutumista tekemällä myös yllätystarkastuksia lastensuojelulaitoksiin. Asiantuntija Onni Westlund Pesäpuu ry:stä. Westlund on itse elänyt sijaishuollossa suurimman osan elämästään - ja työskentelee nyt sijaishuollossa asuvien ja asuneiden nuorten äänen vahvistamiseksi niin arjessa kuin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Pesäpuu ry:n X-ketju-hanke tarjoaa apua sijaishuollossa kaltoinkohdelluiksi tulleille henkilöille ja heidän läheisilleen. Kehitysjohtaja Mikko Oranen Nuorten ystävät ry:stä. Hän on tehnyt pitkän uran lastensuojelussa ja kehittää nyt yli satavuotiasta järjestöä, jolla on myös palvelutuotantoa ja muun muassa useita lastensuojelulaitoksia. Elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttila. Hän on tehnyt aiemmin useita palkittuja dokumenttielokuvia ihmisistä, joiden on vaikea saada omaa ääntään kuuluviin, muuun muassa lähiönuorista ja naisvangeista. Huostassa on hänen ensimmäinen audioteoksensa. Keskusteluja johtaa toimittaja Jarmo Laitaneva. Huostassa-keskustelu Yle Puheella klo 13 tiistaisin 17.11. alkaen. Ohjelmasarjassa kuultavissa dokumenteissa on sisältöä, joka saattaa järkyttää ja ahdistaa herkkiä kuulijoita.

Isästudio

Miltä tuntuu isyys, isäsuhde tai sellaisen puute? Millaiset ilot ja toisaalta murheet ovat tyypillisiä juuri isille? Löytyykö suomalaisista kirjoista ja elokuvista puhuttelevaa – tai edes uskottavaa – isien kuvausta? Isästudio on toimittaja-isä Olavi Seppäsen 10-osainen sarja, jossa tutkitaan isyyden monimuotoista ilmiötä haastatteluvieraiden kanssa keskustellen. Joku heistä on kasvattanut kuusi lastaan kommuuneissa, toisen lapsuudessa naapurin mies on korvannut puuttuvaa isää, kolmas on ollut yhtä aikaa isä ja koulukotilasten sijaisvanhempi. Unissaan mies saattaa olla jälleen pikkupoika ja kulkea isänsä kanssa metsässä käsikkäin. Toisaalta hän saattaa sihtailla isän päätä rautalapiolla lopettaakseen tämän moraalisaarnat. Valveilla isät vievät lapsensa milloin taidemuseoon, milloin viimeisen aallonmurtajan tuolle puolen. Joskus jopa sinne, minne pääsee, kun autoilee kruunaa ja klaavaa heittäen. He myös antavat lastensa viedä ja oppivat itsestään uutta katsomalla lasten ainutlaatuiseen peiliin. Joskus isä on yötä myöten töissä, joskus hän taas lykkää ”helvetin paskaa projektihakemusta” paistaakseen lapsille lettuja. Isyys ei ainakaan vielä sulaudu osaksi geneeristä vanhemmuutta, mutta on itsessään äärimmäisen monimuotoista. Paitsi muistoja, tunteita ja odotuksia, Isästudiossa lyödään pöytään myös knoppeja ja yhteiskunnan analyysia. Monelle meistä suomi on ”äidinkieli”, mutta nykytutkimuksen valossa kielen varhaismuodot ovat tulleet idästä vaeltaneiden isien mukana. Kautta aikojen isät ovat olleet paljon joko metsästysretkillä tai sodassa, kun taas nykypäivän Suomessa he viettävät paljon aikaa lastensa kanssa – erään selvityksen mukaan enemmän kuin äidit. Oletus äidistä ykkösvanhempana aiheuttaa kuitenkin hankalia tilanteita erityisesti vanhempien erotessa. Luotetaanko isään huoltajana? Leimautuuko äiti epäonnistujaksi, jos päävastuu lapsista meneekin isälle? Eräs tulevaisuuden kiperä kysymys on myös, kuinka moni ylipäätään tulee isäksi, kun miehet ja naiset jakaantuvat yhä enemmän eri paikkakunnille. Myös ympäristötuhon pelko vaikuttaa nykyisin lapsentekovalmiuteen. Kaikki ohjelman vieraat ovat itse isiä tai isäksi haluavia. Mukana studiossa ovat muun muassa näyttelijät Janne Kataja ja Jani Toivola, muusikot Timo Rautiainen ja Sipe Santapukki, professori Janne Saarikivi, koomikko Ali Jahangiri, ohjaaja Joonas Berghäll, toimittaja Tuomas Rajala sekä majatalon isäntä ja kirjailija Daniel Nylund. Isästudio kuullaan Yle Puheella maanantaisin klo 13, 2.11. alkaen.

Jääkiekkokierros

Liigakauden aikana jokaisen lätkäfanin asialla! Seurannassa otteluita ympäri Suomen. Toimittajina Jussi Paasi ja Simo Leinonen.

Jalkapallon Nations League

Suomen jalkapallomaajoukkue hakee jälleen menestystä jalkapallon Kansojen liigassa ja hioo samalla pelikuntoaan ensi kesän EM-turnausta varten. Kaikki Huuhkajien kuusi Kansojen liigan ottelua kuullaan syksyllä Yle Puheessa ja Areenassa.

Juuso Pekkinen

Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta ja tarjoilee hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon. Maanantaisin Yle Puhe ja Yle Areena.

Kysy mitä vaan

Kysy mitä vaan -ohjelmassa piirretään muotokuva ihmisestä tai asiasta stereotypioiden takana. Osan kysymyksistä esittävät kuulijat.

Lasten kuunnelmat

Yle Puheessa kuullaan sunnuntaisin lasten draamaa ja luentaa.

Lindgren & Sihvonen

Tommy Lindgren ja Petteri Sihvonen tähdittävät humoristista, mutta tiukkaa asiaa sisältävää keskusteluohjelmaa urheilusta Yle Puheen perjantaissa.

Miia Krause

Miia Krause - ajatuksesta sanoiksi. Asiaa ja asiattomuuksia, kiinnostavia ajattelijoita ja kärkeviä kysymyksiä. Maailma ei ole vielä valmis, mutta tämän jälkeen piirun verran parempi.

Miki Liukkosen maailma

Miki Liukkosen maailmassa syyniin joutuvat sellaiset sateenkaaren negatiivit kuin ahdistus, melankolia, yksinäisyys ja häpeä. Sarjan kolmannella kaudella Miki puhkaisee kuplansa ja ottaa yhteyttä ulkomaailmaan. Kussakin uudessa jaksossa tavataan kiinnostava kotimainen taiteilija tai kutkuttava persoona, jonka maailmaa Liukkonen yrittää ymmärtää. Keskustelulla on lupa polveilla minne tahansa. Niin myös tapahtuu.

Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen

Patriarkaatin saattohoitoa pitsihanskoin. Toimittajat Outi Kaartamo ja Jonna Tapanainen perehtyvät ohjelmassaan naisen elämää koskettaviin teemoihin poliittisella ja henkilökohtaisella otteella. Joka keskiviikkoiltapäivä Kaartamo ja Tapanainen keskustelevat kiinnostavien vieraiden kanssa ajankohtaisista ja ajattomista tasa-arvoaiheista.

Poliklinikka

Maailma on myllerryksessä ja Euroopassa kuohuu. Olemassa olevia rakenteita ja ajatustapoja haastetaan ja niiden rinnalle syntyy uusia. Poliklinikka hakee kerran kuukaudessa vastauksia politiikan ja talouden ilmiöihin niin meillä kuin maailmalla Sakari Sirkkasen johdolla.

Politiikkaradio

Politiikkaa on kaikkialla, ja politiikka on meidän kaikkien asia. Politiikkaradio on myös ohjelma yhteiskunnasta, sen kiinnostavista ilmiöistä ja ihmisistä meillä ja maailmalla. Toimittajina Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen.

Pörssipäivä

Pörssipäivä summaa talous- ja markkinatapahtumat sekä katsoo osakekurssien taakse. Yhdessä mielenkiintoisten vieraiden kanssa hiotaan omat sijoitusstrategiat. Toimittajina Mikko Jylhä ja Juha Virtanen.

Puheen Aamu

Puheen Aamu - aina kiinnostava. Herää tähän päivään Anna Cadian, Juhani Kenttämaan, Alina Kulon ja Kati Lahtisen seurassa. Twitter: #puheenaamu WhatsApp-viesti studioon: 040 163 8586

Puheen Iltapäiväkerho

Vähän erilainen iltapäiväkerho. Juontajina Hanna Kataja-Rahko ja Juha Valvio.

Puikko ja Koukku

Käsityövallankumous on rantautunut myös radioon! Jenny "Puikko" Lehtinen ja Kati "Koukku" Keinonen kutsuvat julkisuudesta tuttuja suomalaisia studioon jatkamaan keskeneräisiä käsitöitään ja avautumaan päivän politiikasta ja muista ajankohtaisista aiheista. Kakkoskaudella Puikon ja Koukun ompeluseuraan istahtavat poliitikko Juha "Taltta" Sipilä, korumuotoilija Kirsti Doukas, rusettimies Jyri Naskali, laulaja Petra Gargano sekä nainen, joka on tehnyt käsitöiden alalla kaiken mahdollisen ja päälle vähän mahdotontakin, Anu Pensola. Yle Puheen ompeluseurassa kuka tahansa voi paljastua salavirkkaajaksi.

Ruben Stiller

Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa puhutaan arvokkaasti Suomen arvoista, arvojohtajista ja arvottomista. Ohjelman moniarvoisessa ilmapiirissä ruoditaan ajan ilmiöitä, puheenaiheita ja kansakunnan kohtalonkysymyksiä. Vieraina on tunnettuja ja tuntemattomia näkijöitä, tekijöitä ja kokijoita. Ohjelmassa kysytään, kuka oikein käsikirjoittaa Suomen suurta draamaa ja kuka kuittaa esityspalkkiot.

Ruka MC

Maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancup-pisteistä kisataan Rukalla 27. – 29.11. Hiihdossa selostajana Jarmo Lehtinen ja asiantuntijana Jussi Piirainen. Mäkihypyssä selostajana Simo Leinonen ja asiantuntijana Tommi Nikunen.

Susani Mahadura - mielen jäljillä

Ihmisen mieli on monimutkainen systeemi, jota jokainen meistä pyrkii parhaansa mukaan ymmärtämään. Se vihaa, rakastuu, kuormittuu, koukuttuu ja sairastuu. Se myös etsii vastauksia ja rauhaa mitä erilaisimmista paikoista. Mielen jäljillä ohjelmasarjassa Susani Mahadura hyppää syvään päätyyn ja pyrkii selvittämään, miten ihmismieli toimii ja miten todellisuutta on rakennettu eri maailmankolkissa eri aikakausina. Ohjelma on kuultavissa Yle Puheessa torstaisin klo 13.02.

Tiina Lundbergin huoltamo

Liiku, syö hyvin, nuku hyvin ja elä omien arvojen mukaista elämää. Pidä huolta ihmissuhteista ja muista että useimpien onnellisten parisuhteiden taustalla on toimivaa seksiä. Tällä reseptillä meille luvataan pitkää, onnellista ja hyvinvoivaa elämää. Joogaa, akrobatiaa, salitreeniä, mindfullnessia, raakaruokaa tai vähähiílarista ruokavaliota sekä metsän ja musiikin positiivisia vaikutuksia. Tiesitkö että aivot ja suolisto toimivat yhdessä? Tai sen että pitkän matkan juoksu kehittää aivoja? Ja metsässä samoilu vähentää stressitasoja - sama efekti voi olla myös käsitöillä. Tiina Lundberg esittelee ja tutkii tarinoita, näkökulmia ja vaihtoehtoja hyvinvointiin. Namaste!

Tommi Liimatan suuri serkkuteoria

Tommi Liimatan suuri serkkuteoria on antologiamuotoinen radiosarja, joka tutkailee maailmaa korvat edellä tunnin kerrallaan. Mukana on paljon asiaa, ripaus fiktiota sekä sopivasti kerronnallista hehkutusjäännöstä. Ohjelman tyyli vaihtelee pseudodokumentista radiomonologeihin ja ties mihin muuhun. Jaksojen aiheet horjuvat pääosin kulttuurin piirissä, mutta ottavat välillä sivuaskeleita sen ulkopuolellekin. Yksi asia kuitenkin pysyy - Tommi Liimatan ääni ja perspektiivi. Saattaa siellä välillä kuulua myös näytteitä Liimatan c-kasettijorinoista (vuodet 1984-) sekä toisten ihmisten puhetta, emmehän toki ole fundamentalisteja.

Urheilua Yle Puheessa

Yle Puhe on tapahtumaurheilun radiokanava.