Yle Radio 1

Yle Radio 1

Tiedeykkönen 12.10–13.00
Suora
Yle Radio 1 on kulttuurin, tieteen, asiapuheen, draaman ja hartausohjelmien kanava. Musiikkitarjonta ulottuu klassisesta musiikista jazziin, kansan- ja maailmanmusiikkiin sekä viihteen klassikoihin.

Tiedeykkönen

Suurimmat kaukoputket maailmassa ovat tällä hetkellä peiliteleskooppeja, joiden halkaisija on noin kymmenen metriä. Nyt on jo tekeillä seuraava sukupolvi: näiden teleskooppien pääpeilin halkaisija on no 30 metriä tai enemmän. Suurin lähitulevaisuuden jättiteleskoopeista on eurooppalainen ELT, Extremely Large Telescope, eli Äärimmäisen Suuri Teleskooppi. Sen peilin läpimitta lähes 40 metriä ja kooltaan teleskooppi on suuren jalkapallostadionin kokoinen. ELT:n sijoituspaikalla Chilessä tehdään jo pohjatöitä, ja itse teleskoopin osia ollaan rakentamassa täällä Euroopassa. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, aloittaa tämä jättiläinen havaintojen teon vuonna 2025. Tiedeykkösessä projektipäällikkö Roberto Tamai Euroopan Eteläisestä Observatoriosta kertoo enemmän ELT:stä ja sen rakentamisesta. Tähtitieteilijä Petri Väisänen puolestaan on nyt työssä Etelä-Afrikassa sijaitsevalla SALT-teleskoopilla. Kyseessä on virallisen listan mukaan maailman viidenneksi suurin kaukoputki, jonka peili on jotakuinkin kymmenmetrinen. Petrillä on siten hyvä kuva siitä, millaista tutkimusta valtavan suurilla havaintolaitteilla voi tehdä ja millaisia uusia näkökulmia ne avaavat avaruuden tutkimukseen. Hän myös selittää laajemmin mitä kaikkea tähtitieteessä on tapahtumassa. Spoiler alert: elämme jänniä aikoja ja paljon tapahtuu varsin pian. Ohjelman toimittaa Jari Mäkinen.
Yle Radio 112.10–13.00
Suora

Klassista kahteen

Bizet: Patrie (Isänmaa), dramaattinen alkusoitto. (Lontoon kuninkaallinen FO/Thomas Beecham). Grandval: Kaksi kappaletta oboelle, sellolle ja pianolle (Ambache-kamariyhtye). Reger: Viulua soittava erakko orkesterisarj. Neljä sävelrunoa Arnold Böcklinin maalausten mukaan (Walter Hartwich, viulu, ja Dresdenin valtionork./Heinz Bongartz). Dunhill: Fantasiasarja klarinetille ja pianolle (Einar Jóhannesson ja Philip Jenkins). Chausson: Chanson perpetuelle (Jessye Norman, sopraano, Ronald Patterson ja Salvatore Sansalone, viulu, Jean-Pierre Pigerre, alttoviulu, Lane Anderson, sello, sekä Michel Dalberto, piano). Pierne: Scherzo-caprice D-duuri (Jean-Efflam Bavouzet, piano, ja BBC:n FO/Juanjo Mena). Konsertin on toimittanut Annina Aho.
Yle Radio 113.00–14.00

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma. Toimittajana Ville Komppa.
Yle Radio 114.00–15.00

Yle Uutiset

Yle Radio 115.00–15.02

Kulttuuriykkönen

Kuinka merkittävää osaa taide- ja kulttuuripolitiikka oikein näytteli Neuvostoliiton ja Suomen suhteissa historiassa? Kulttuuriykkösen vieraaksi saapuu yliopistotutkija Simo Mikkonen, jonka tuore kirja "Te olette valloittaneet meidät!", avaa Neuvostoliiton kulttuurivaikuttamista Suomeen toisen maailmansodan jälkeen 60-luvun alkuun saakka. Mitä Neuvostoliitto halusi taiteilijavaihdoilla ja kulttuuripolitiikka saavuttaa ja miten kulttuurilla oikein vaikutettiin? Tuukka Pasanen juontaa.
Yle Radio 115.02–15.55

Yle News

Yle News broadcasts in English daily on Yle Radio 1 and on Yle Mondo.
Yle Radio 115.55–15.58

Yle Uutiset

Yle Radio 116.00–16.10

Faunin iltapäivä

Glazunov: Poloneesi balettisarjasta A-duuri (Minnesotan ork./Edo de Waart). R. Strauss: Schlechtes Wetter (Renée Fleming, sopraano, ja Jean-Yves Thibaudet, piano). Dvorák: Slaavilainen tanssi n:o 8 g-molli (Jouko Harjanne, trumpetti, ja Kari Hänninen, piano). Chaminade: Automne (Syksy) (Michael Guttman, viulu, ja Lontoon kuninkaallinen FO/José Serebrier). Rahmaninov: Italialainen polkka (Ingryd Thorson ja Julian Thurber, piano). Runestad: Let my love be heard (Voces8 ja Robert Clark, basso). Brahms: Un poco presto e con sentimento sonaatista viululle ja pianolle (Sergej Khatshatrjan ja Lusine Khatshatrjan). Gabrieli: Canzona n:o 11 (Empire Brass sekä Bostonin SO:n ja New Yorkin FO:n jäseniä/Rolf Smedvig, trumpetti). Verdi: Rigoletton aaria oopp. Rigoletto (Usko Viitanen, baritoni, ja ork./Jorma Panula). Rangström: Runoelma viululle ja pianolle (Tale Olsson ja Mats Jansson). Pierné: Scherzando pianokonsertosta c-molli (Jean-Efflam Bavouzet ja BBC:n FO/Juanjo Mena). Konsertin on toimittanut Annina Aho.
Yle Radio 116.10–17.00

Yle Uutiset

Yle Radio 117.00–17.10

Venuksen koulu - kulttuurin seksihistoria

Kulttuurin seksihistoriaan perehtyvässä Venuksen koulussa puhutaan orgasmista - siitä miten sitä on kuvattu ja siitä miten siihen on pyritty. Historian saatossa on käytetty käsittämätön määrä mustetta rakastelun taidon ylöskirjaamiseen. Samalla Venuksen koulussa pohditaan, onko seksi tänä päivänä kadottanut hurmioituneen ja pyhän luonteensa ja millaisia orgasmikuvauksia löytyy kirjallisuudesta. Venuksen koulua toimittavat Kaisa Pulakka ja Pietari Kylmälä. Tuottajana on Pertti Ylikojola.
Yle Radio 117.10–17.30

Sheriffi McGee

Radioteatterille kirjoittaneet Marko Järvikallas ja Mikko Viljanen. Ohjaus: Soila Valkama. Musiikki: Mikko Viljanen ja Anders Wiksten. Äänisuunnittelu: Eeva Partanen. Henkilöt: McGee - Antti Litja. Wade - Markku Maalismaa. Hannah - Jaana Pesonen. Jackson - Juhani Rajalin. Wilkins - Pekka Ruohoranta. Schmidt - Mikko Ahonen. Tarjoilija - Tuula Hyttinen. Uusinta vuodelta 2008
Yle Radio 117.30–17.42

Etnohetki

Ruotanen: Headspace (Aino Ruotanen, kantele, Miihkali Jaatinen, kitara). Ruotanen: Sjöman (Aino ja Miihkali). Ruotanen: Tähtitarha (Aino ja Miihkali).
Yle Radio 117.42–18.00

Romano mirits

Viimeviikkoisessa Romano miritsissä Päivi Majaniemi Suomen romaniyhdistyksestä kertoi rasismiin liittyvästäsanastosta - mitä tarkoittavat esimerkiksi termit etninen profilointi, rodullistaminen ja mustalaisvastaisuus. Kaksoisjakson toisessa osassa pureudutaan kyselytutkimukseen, jonka tulosten mukaan nuorten romanien luottamus poliisiin on merkittävästi heikompaa kuin pääväestön. Haastattelussa poliisitarkastaja Måns Enqvist kertoo, miten Suomen poliisissa suhtaudutaan Au mensa III -projektin "Nuori romani, luotatko poliisiin?" -kyselytutkimuksen tuloksiin. Måns Enqvistin kommenttien lisäksi kuullaan itse tutkimuksen tuloksista ja siitä, miten poliisiammattikorkeakoulun opiskelijat suhtautuvat romanikulttuuria käsitteleviin opintoihin.Toimittajana Jaakko Laakso.
Yle Radio 118.00–18.15

Kadonnutta aikaa etsimässä 7

Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä Sodoma ja Gomorra I-II, Kadonnutta aikaa etsimässä -kirjasarjan suomennoksen seitsemäs osa. Suomentaja: Inkeri Tuomikoski. Lukija: Erja Manto
Yle Radio 118.20–18.29

Hartaita säveliä

Sibelius (sov. Panula): Soi kunniaksi Luojan (Tapiolan kuoro ja Tapiola Sinfonietta/Jorma Panula). Löytty (sov. Nyman): Askeleissasi kulkea saan (Hanna-Maria Helenius, laulu, Mikko Iivanainen, sähkökitara, Hannu Rantanen, basso, Pekka Nyman, vibrafoni ja lyömäsoittimet, sekä Sami Koskela, rummut). Kostiainen: Pater noster (Musica-kuoro/Pekka Kostiainen). Tuntematon (sov. Penttilä): Sinuhun turvaan, Jumala (Jaakko Löytty, laulu, ja Jyväskylän körttiopiskelijoiden kuoro/Maria Ruotsalainen). Ohjelman on toimittanut Annina Aho.
Yle Radio 118.30–18.50

Hartaudet

Pastori Juhani Huuskonen, Vapaakirkko, Tampere Virsi 600 alkaa sanoin "Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan". Tapiolan kuoro, Kari Ala-Pöllänen (joht.), Kaisa-Leena Harjunmaa (urut).
Yle Radio 118.50–19.00

Yle Uutiset

Yle Radio 119.00–19.02

Konsertteja

Joht. Esa-Pekka Salonen, sol. Jonathan Roozeman, sello. - Dmitri Shostakovitsh: Sellokonsertto nro 1 Es-duuri. Anton Bruckner: Sinfonia nro 6 A-duuri. (Äänitetty Musiikkitalossa 13.9.)
Yle Radio 119.02–21.00

Ajassa soi

Ajassa soi säveltäjä Ilkka Hammon suositus sekä konsertto lemmenviululle. Toimittajana Ainomaija Pennanen. Oscar Strasnoy: D’amore. - Garth Knox, viola d’amore, Ensemble Modern, joht. Bas Wiegers. (Äänitetty Donaueschingenin nykymusiikkipäivillä 20.10.2018.) Magnus Lindberg: Feria. - Radion sinfoniaorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste
Yle Radio 121.00–22.00

Yle Uutiset

Yle Radio 122.00–22.05

Sari Valto

Kun pariskunta aloittaa rakastuneena yhteiselonsa, mitään esteitä suhteen onnistumiselle ei nähdä. Ei vaikka toinen tulisi itäsuomalaisesta duunarisuvusta ja toinen pohjanmaalaisesta porvarissuvusta. Erilaiset lähtökohdat eivät välttämättä tuokaan ongelmia suhteelle. Mutta pariskuntien sukutaustoilla ja yhteiskuntaluokilla on kuitenkin edelleen yllättävän iso merkitys. Näin sanovat ainakin historiantutkija Laura Kolbe sekä psykoterapeutti Katriina Järvinen uudessa kirjassaan Sopivia ja sopimattomia – lempi, luokka ja suomalainen parisuhde (Kirjapaja 2019). ”Tulemme edelleen työväenluokasta tai paremmista piireistä, Hämeestä tai Karjalasta, Bulgariasta tai Beninistä. Olemme myös naisia, miehiä tai muunsukupuolisia, kuulumme tiettyyn ikäryhmään, olemme insinöörejä tai taiteilijoita – luokituksia on tarjolla loputtomasti. Ryhmien välille syntyy helposti eturistiriitoja. Ne voivat siirtyä valtakamppailuiksi myös parisuhteen sisälle. Hyvinä päivinä toisen suoraselkäinen pohjalaisuus voi olla ihastuttava piirre, huonoina päivinä lyömäase tätä vastaan.” (ote kirjasta Sopivia ja sopimattomia) Kirjassaan Kolbe ja Järvinen kertovat paitsi omista kokemuksistaan ”lemmen ja luokan saloista” myös neljäntoista 1940−1990-luvulla syntyneen henkilön tai pariskunnan heimo-, kulttuuri- ja luokkaretkistä.
Yle Radio 122.05–23.00

Hartaudet

Pastori Juhani Huuskonen, Vapaakirkko, Tampere Virsi 600 alkaa sanoin "Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan". Tapiolan kuoro, Kari Ala-Pöllänen (joht.), Kaisa-Leena Harjunmaa (urut).
Yle Radio 123.00–23.10

Yle Klassinen

Weiss: Konsertto d-molli (Richard Stone, luuttu, ja Tempesta di Mare -kamariork.) 23:26 Beethoven: Romanssi viululle ja orkesterille n:o 1 G-duuri ja n:o 2 F-duuri. (Arthur Grumiaux ja Amsterdamin Concertgebouw-ork./Bernard Haitink). 23:41 Britten: Soirees musicales (Musikaalisia iltahetkiä). (Radio viihdeork./Paavo Berglund). 23:53 Chopin: Andante Spianato et Grande Polonaise Brillante Es-duuri. (Artur Rubinstein, piano). 00:09 Händel: Alcesten aaria "Spera, si, mio caro bene" oopperasta Admeto (Anita Miller-Riedel, traverso, ja Chicagon barokkiyhtye). 00:17 Tshaikovski: Serenadi jousiorkesterille C-duuri (Philadelphian orkesterin jouset/Christoph Eschenbach). 00:51 Brahms: Alttorapsodia (Jard van Nes, mezzosopraano, sekä Tanglewoodin musiikkijuhlien kuoron mieslaulajat ja Bostonin SO/Bernard Haitink). 01:07 W.A. Mozart: Pianokonsertto n:o 24 c-molli. (Clevelandin ork/Mitsuko Uschida, piano ja joht.). 01:41 Vierne: Scherzetto ja Berceuse uruille. (Daniel Chorzempa). 01:50 Mendelssohn: Jousikvartetto n:o 5 Es-duuri (Emerson-kvartetti). 02:24 Mahler: Sinfonia n:o 7 e-molli (San Franciscon SO/Michael Tilson Thomas). 03:42 Cui: 25 preludia pianolle.(Jeffrey Biegel). 04:50 Borodin: Jousikvartetto n:o 1 A-duuri. (Moskovan jousikvartetti). 05:30 Gershwin: Catfish Row sarja orkesterille oopp. Porgy and Bess (William Tritt, piano, Timothy Berens, banjo, Cincinnati Pops -ork./Erich Kunzel). 05:58 L. Boulanger: Kulkue (Margit Rahkonen, piano).
Yle Radio 123.10–6.00