Yle Radio 1

Yle Radio 1

Klassinen kattaus 13.30–14.30
Suora
Yle Radio 1 on kulttuurin, tieteen, asiapuheen, draaman ja hartausohjelmien kanava. Musiikkitarjonta ulottuu klassisesta musiikista jazziin, kansan- ja maailmanmusiikkiin sekä viihteen klassikoihin.

Klassinen kattaus

Flotow: Juhla-alkusoitto (Pilsenin FO/Hans Peter Wiesheu). Vivaldi: Huilukonsertto D-duuri (Tikli) (Patrick Gallois ja Orpheus-kamariork.). Dvorák: Rondo sellolle ja pianolle g-molli (Alisa Weilerstein ja Anna Polonsky). Hellendaal: Concerto grosso D-duuri (Combattimento Consort Amsterdam/Jan Willem de Vriend). Rahmaninov: Pianotrio n:o 1 g-molli (The Rachmaninoff Trio). Konsertin on laatinut Teemu Sipilä
Yle Radio 113.30–14.30
Suora

Matkoja maalauksiin

Rembrandt Van Rijnin todella laajasta tuotannosta Hannu-Pekka Björkman on valinnut teoksen Tohtori Tulpin anatomian luento. Vuonna 1632 maalattu teos sijaitsee nykyään Haagissa Mauritshuisin museon kokoelmissa. Rembrandt oli vain 25- vuotias maalatessaan Tohtori Tulpin anatomianluennon. Ja vaikka hän olikin jo tuolloin melko kuuluisa, voidaan Tohtori Tulpin anatomianluentoa pitää Rembrandtin nuoruusvuosien triumfina, joka kasvatti hänen mainettaan taiteilijana ja moninkertaisti häneltä tilattujen muotokuvien määrää. Itsestään Rembrandt valmisti noin 80 omaakuvaa, joista noin neljäkymmentä on maalauksia. Niitä voidaanpitää tarpeena tutkia ja kuvata omaa sisintä. Tohtori Tulpin anatomian luento -teoksessa suurin osa valosta lankeaa alastomaan ruumiiseen. Kuoleman varjo, umbra mortis, peittää kuolleen silmät ja päälaen. Tuon varjon Rembrandt maalaa läpi elämän myös omiin muotokuviinsa.
Yle Radio 114.30–14.50

Yksi on hyvää seuraa

Yle Radio 114.50–15.00

Yle Uutiset

Yle Radio 115.00–15.02

Kulttuuriykkönen

Kaikkien aikojen kuuluisin suomalainen rock-tähti täytti kesäkuussa 60 vuotta. Michael Monroe -bändin uusi studioalbumi I Live Too Fast to Die Young julkaistiin äskettäin. Levyn nimi viitannee pitkään ikään ja selviytymiseen rockin valtatiellä, joka on koitunut monien kohtaloksi. Useista Monroen esikuvista ja "opetuslapsista" on tullut vuosien varrella hänen ystäviään ja yhteistyökumppaneitaan - millaista on keikkailla Alice Cooperin ja Guns 'n' Rosesin kaltaisten mammuttien lämppärinä ja päästä työskentelemään omien sankareiden kanssa? Lähetys tulee Monroen lapsuuden maisemista Helsingin Töölöstä, joka on ollut keskeinen paikka hänen uralleen monella tavalla. 70-luvun Helsinki oli kasvupaikkana Monroelle mielekäs kehto, mutta myös vaarallinen paikka, jossa sai kokea jatkuvaa väkivaltaa. Millaista on olla maineeltaan niin kutsuttu rockin parhaiten varjeltu salaisuus, kun maailmanlaajuinen suursuosio odottaa vielä toteutumistaan? Mikä saa jatkamaan rockin valtatiellä iästä ja vastoinkäymisistä huolimatta? Michael Monroeta haastattelee Juhani Kenttämaa.
Yle Radio 115.02–15.55

Yle Uutiset

Yle Radio 116.00–16.10

Faunin iltapäivä

Hietanen - Wesslin: Virta venhettä vie (Vesa-Matti Loiri). Tormis: On hilissuvi (Viron radion kuoro/Toomas Kapten). M. Haydn: Finaali sellokonsertosta B-duuri (Jan Vogler, sello, ja Münchenin kamariork./Reinhard Goebel). Villa-Lobos: Choros n:o 1 (Eduardo Fernandez, kitara). Ikonen: Veneretki (Tero Hannula, baritoni, ja Meri Louhos, piano). Farrenc: Scherzo sinfoniasta n:o 3 g-molli (Insula Orchestra/Laurence Equilbey). Hensel: Andante espressivo pianotriosta d-molli (Rödberg Trio). W.A. Mozart: Allegro kvintetosta käyrätorvelle ja jousille Es-duuri KV407 (Ursula Paludan Monberg, käyrätorvi, ja Arcangelo/Jonathan Cohen). Chaminade: Villanelle (Laetitia Grimaldi, sopraano, ja Ammiel Bushakevitz, piano). Coates: By the sleepy lagoon (Uinuvalla laguunilla) (The New London Orchestra/Ronald Corp). Konsertin on laatinut Tuomas Niemelä. Kuuluttajana Olli Kari.
Yle Radio 116.10–17.00

Yle Uutiset

Yle Radio 117.00–17.10

Timantteja ja ruostetta

Romanssi Amazonilla ja aavikkobluesia Nigerin aavikolla. Rumpujensoittoa Haitilla ja rakkausriimejä Etiopiassa. Luvassa myös mummon opetuksia, Tamara Lundia ja siskojen välistä solidaarisuutta. Punomo: Siskot Bonga: Yanvalou Polo & Pan, Victoria Lafaurie: Canopeé Antti Autio: Raili Etran de L'Aïr: Adounia M: Sinun omasi Kampec Dolores: Szürgündejnem Teddy Afro: Marakiye Jordsjø: Skumring i Karesuando Muuan mies: Setääntyy Ohjelman toimittaa Miika Lauriala.
Yle Radio 117.10–18.00

Minne Rinne vie

Maailmassa on tehty monta keksintöä vahingossa. Kahvipaketin kokoisen ja kilon painoisen Westend XFI bluetooth -kaiuttimen kehuttu äänentoisto on myös sattuman tulosta. Suunnittelija ja yrityksen toimitusjohtaja Heikki Holvikari päätyi sattumalta ratkaisuun, jota kutsutaan sympaattiseksi resonassiksi, eikä hän edes ensin ymmärtänyt, mitä oli tehnyt. Maailmankuva avartuu, sivistys kasvaa ja historia valottaa tulevaisuutta. Toimittaja Petri Rinne reissaa perehtyneen uteliaasti kiinnostavien ilmiöiden ja haastateltavien luo.
Yle Radio 118.00–18.20

Lukulamppu

Lukijana Tuija Kurvinen.
Yle Radio 118.20–18.29

Hartaita säveliä

Nyman: Jumalamme, suuruuttasi (Gospel Covertajat). Kansansävelmä (sov. Himanka): Jeesuksen veren ääni (Sointu-, Toukomettiset- ja Jeria-kuorot sekä yhtye). Anonyymi: Herralle tiesi anna virsi (Raahen kirkon srk, ja Jouni Pietiläinen, urut). Koraalitoisinto (sov. Vaura): Soi, virteni, kiitosta Herran (Tellu Turkka ja Suden Aika). Ohjelman on toimittanut Pia Antikainen.
Yle Radio 118.30–18.50

Iltahartaus

Keskiviikon iltahartauksissa toukokuusta elokuun puoliväliin saakka, liikutaan pyhiinvaelluksen teemoissa. Tänä iltana Nousiaisten seurakunnan pastori Kim Schlesier puhuu Lemun kirkossa äänitetyssä hartaudessa pyhiinvaelluksen monituhatvuotisesta perinteestä. Hartautta rytmittää virsi 135, "Jumala loi". Virttä on laulamassa Maskun ja Nousiaisten eri ikäiset seurakuntalaiset kanttorien Anna Välimäen ja Virpi Vähäpassin johtamina.
Yle Radio 118.50–19.00

Yle Uutiset

Yle Radio 119.00–19.02

Konsertteja

Neljä kansainvälistä huippu-urkuria, Hans-Ola Ericsson (Ruotsi), Shin-Young Lee (Korea/Ranska), Guy Bovet (Sveitsi) ja Olivier Latry (Ranska), pyrkivät soittamaan toisensa suohon - ainakin kuvaannollisesti! Suoran lähetyksen Ristinkirkosta toimittaa Kare Eskola. Olivier Latry (Kuva: Jean-François Badias) Hans-Ola Ericsson (SE) Jean Sibelius (1865-1957): Intrada, op. 111a Oskar Lindberg (1887-1955): Vanha virsi Taalainmaan karjamajoilta Carl Nielsen (1865-1931): Commotio, op. 58 Johann Sebastian Bach (16856-1750): Toccata ja fuuga d-molli, BWV565 Shin-Young Lee (KOR/FRA) Louis Vierne (1870–1937): Westminsterin kellot Camille Saint-Saëns (1835–1921) (sov. Shin-Young Lee): "Kun kuulen äänesi", Delilan aaria oopperasta Simson ja Delila Johann Sebastian Bach (16856-1750): Toccata ja fuuga d-molli, BWV565 Sergei Prokofjev (1891–1935) (sov. Shin-Young Lee): Precipitato, 3. osa pianosonaatista nro 7 B-duuri Gyu Bovet (CH) Robert Schumann: Neljä luonnosta jalkioflyygelille, op. 58 Johann Sebastian Bach (1685 - 1750): Passacaglia ja fuuga uruille c-molli, BWV582 Olivier Latry (FRA) Johann Sebastian Bach (1685-1750): Preludi (Fantasia) ja fuuga uruille c-molli, BWV537 Bert Matter (s. 1937): Fantasia teemasta "Une jeune fillette" Johann Sebastian Bach (1685-1750): Passacaglia ja fuuga uruille c-molli, BWV582
Yle Radio 119.02–21.50

Iltasoitto

Yle Radio 121.50–22.00

Yle Uutiset

Yle Radio 122.00–22.05

Kuusi kuvaa

Yrittäjä, ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson tutustui aikoinaan Siperian MM-kisareissulla burjaattikansaan, joka on alun perin tullut Siperiaan Mongoliasta. Gustafsson lopetti urheilu-uransa vuonna 2020, mutta liikkuu edelleen paljon. Fyysisen kehonsa lisäksi hän hoitaa energiakehoaan. Toimittajana on Teresia Jokinen.
Yle Radio 122.05–22.50

Kielen päällä

Viimeviikkoisessa Kielen päällä -sarjan jaksossa puhuttiin uhanalaisen karjalan kielen elvyttämisestä. Jatkojaksossa selvitetään, ketkä karjalan kieltä käyttävät, ja elääkö se yhä nuorempien ikäluokkien keskuudessa? Onko kielen ahdinko jo niin totaalinen, että peli on menetetty? Kiinnostus karjalan kieleen on onneksi kasvamassa. Karjalan Sivistysseuran puheenjohtaja Eeva-Kaisa Linna kertoo, miten kieltä yritetään elvyttää ja kehittää. Toimittajana on Jari Aula.
Yle Radio 122.50–23.00

Iltahartaus

Keskiviikon iltahartauksissa toukokuusta elokuun puoliväliin saakka, liikutaan pyhiinvaelluksen teemoissa. Tänä iltana Nousiaisten seurakunnan pastori Kim Schlesier puhuu Lemun kirkossa äänitetyssä hartaudessa pyhiinvaelluksen monituhatvuotisesta perinteestä. Hartautta rytmittää virsi 135, "Jumala loi". Virttä on laulamassa Maskun ja Nousiaisten eri ikäiset seurakuntalaiset kanttorien Anna Välimäen ja Virpi Vähäpassin johtamina.
Yle Radio 123.00–23.10

Syventävää klassista

Telemann: Sarja kahdelle huilulle, jousille ja continuolle e-molli (Marc Hantaï ja Charles Zebley, traverso, sekä Le Concert des Nations/Jordi Savall). 23:34 Sibelius: Lyyrisiä kappaleita (Anna Kuvaja, piano). 23:47 Foulds: A World Requiem (Jeanne-Michele Charbonnet, sopraano, Catherine Wyn-Rogers, mezzosopraano, Stuart Skelton, tenori, Gerald Finley, baritoni, Trinity-poikakuoro, Crouch End -festivaalikuoro, Philharmonia-kuoro, BBC:n sinfoniakuoro ja BBC:n SO/Leon Botstein, sekä Malcolm Hicks, urut). 01:18 Porpora: Konsertto jousille ja continuolle a-molli (Musica Petropolitana). 01:29 Rott: Sinfonia E-duuri (Frankfurtin radion SO/Paavo Järvi). 02:23 Spohr: Jousikvintetto n:o 2 G-duuri (Grande Quintetto) (L' Archibudelli ja Smithsonian Chamber Players). 02:55 Vieuxtemps: Viulukonsertto n:o 5 a-molli (Grétry) (Cho-Liang Lin ja Minnesotan ork./Neville Marriner). 03:16 Casella: Paganiniana (Milanon La Scala -oopperan ork./Riccardo Muti). 03:35 Lidarti: Viulukonsertto n:o 1 C-duuri (Stefano Montanari, barokkiviulu, ja Arion-barokkiork). 03:58 Zemlinsky: Jousikvartetto n:o 2 (Escher-kvartetti). 04:42 di Lasso: Lagrime di San Pietro (Pyhän Pietarin kyyneleet) (Gallicantus). 05:36 W.A. Mozart: Fagottikonsertto B-duuri (Karen Geoghegan ja BBC:n FO/Gianandrea Noseda). 05:57 Gervaise: Pavana d'Angleterre ja gagliarda (Jäseniä: Empire Brass, Bostonin SO, New Yorkin FO/Rolf Smedvig).
Yle Radio 123.10–6.00