Yle Radio 1

Yle Radio 1

Aamusoitto 6.05–6.34
Suora
Yle Radio 1 on kulttuurin, tieteen, asiapuheen, draaman ja hartausohjelmien kanava. Musiikkitarjonta ulottuu klassisesta musiikista jazziin, kansan- ja maailmanmusiikkiin sekä viihteen klassikoihin.

Aamusoitto

J.S. Bach: Preludi ja fuuga n:o 3 Cis-duuri kok. DWK I (András Schiff, piano). Paisiello: Kvartetto huilulle ja jousille n:o 5 G-duuri (Musica Petropolitana). Dowland: Mr. John Langton's pavan (Julian Bream, luuttu). Stamitz: Sinfonia D-duuri (Uuden-Seelannin kamariork./Donald Armstrong). Aamusoiton on laatinut Tuomas Niemelä.
Yle Radio 16.05–6.34
Suora

Hartaita säveliä

Anonyymi (sov. Bartling): Syvässä yössä viesti kiirii (Human Organ). Anonyymi: Taivaassa on mun kotini (SRK:n lauluryhmä/Lauri Nurkkala, ja Sheldon Ylioja, urut). Anonyymi (sov. Klemetti): Hoosianna! huudetaan (Ranuan kristillisen kansanopiston kuoro, joht. Arto Heikkilä, sekä Kalle Ristolainen, urut, Esko ja Alarik Parikka, Essi Koski, Tapio Tervala, Vuokko Heikkilä, ja Tinja Jaakkola, klarinetti). Ohjelman on toimittanut Pia Antikainen.
Yle Radio 16.35–6.50

Aamuhartaus

Teologian tohtori Jukka Helle Hongkongista kertoo meille työtoveristaan Uuden testamentin apulaisprofessori Solomon Wongista, jolle kristinuskon antama viitekehys elämälle luo turvaa monimutkaisen maailman vaikeuksien keskellä. Hartaudessa lauletaan virrestä 933 "Oi saavu jo, Immanuel" säkeistöt 1,5. Virren esittävät Tapiolan kamarikuoro, johtajanaan Timo Pihkanen
Yle Radio 16.50–6.59

Yksi on hyvää seuraa

Yle Radio 16.59–7.00

Yle Uutiset

Yle Radio 17.00–7.10

Aamusoitto

Gade: Andantino con moto kok. Fantasiakappaleita op.43 (Lauri Sallinen, klarinetti, ja Anna Kuvaja, piano). W.A. Mozart: Allegro ma non troppo jousikvartetosta n:o 16 Es-duuri (Casals-kvartetti). Vaughan Williams: Youth and love sarj. Songs of travel (Bryn Terfel, baritoni, ja Malcolm Martineau, piano). Puccini: Intermezzo oopp. Manon Lescaut (BBC:n FO/Gianandrea Noseda). Holst: Air ja muunnelmia kvintetosta puhaltimille As-duuri op.14 (Ensemble Arabesques). Ponce: Estrellita (Ismo Eskelinen, kitara). Herzogenberg: Allegretto triosta D-duuri (Jenö Keveházi, käyrätorvi, Jozsef Kiss, oboe, ja Jenö Jandó, piano). Larsson: Romanssi Pastoraalisarjasta (Ruotsin Radion SO/Esa-Pekka Salonen). Aamusoiton on laatinut Tuomas Niemelä.
Yle Radio 17.10–7.50

Ykköskolumni

Informaatiovirran rajaaminen ja kohtuullinen välinpitämättömyys ei ole vastuutonta, vaan vastuullista, sanoo kirjailija Antti Rönkä kolumnissaan.
Yle Radio 17.53–7.59

Yksi on hyvää seuraa

Yle Radio 17.59–8.00

Yle Uutiset

Yle Radio 18.00–8.10

Ykkösaamu

Palkankorotusten mahdollisuudet. Onko luvassa lakkoja kun tulevan vuoden palkoista neuvotellaan. Työmarkkinoista ja palkoista ovat keskustelemassa toimitusjohtaja Aki Kangasharju Etlasta sekä johtava tutkija Merja Kauhanen Laboresta.  Jatkuvatko protestit Kiinassa, kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley raportoi Kiinasta.  Onko Kiinassa edessä muutoksia vai pitääkö hallinnon tiukka linja? Koronapolitiikasta sekä rajoituksista keskustelemassa maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta sekä Ylen ulkomaankirjeenvaihtaja Jenny Matikainen. Nato-maiden ulkoministerit kokoustavat Romaniassa. EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu raportoi.  Juontajana Mira Stenström. Toimittajina Elina Sonkajärvi ja Matti Konttinen. Tuottajana Marija Skara.
Yle Radio 18.10–9.00

Yle Uutiset

Yle Radio 19.00–9.05

Muistojen bulevardi

Gold: Exodus (Mantovani). Donida: Laulu kahdesta pennistä (Annikki Tähti). Van Heusen: Rakkaus ja rattaat (Kipparikvartetti). Hamm: Bye Bye Blues (Les Paul & Mary Ford). Yvain: Es mi hombre (Sara Montiel). Fomin: Ja, det var då... (Anita Lindblom). Tikanmäki: Lapin tunturit (Anssi Tikanmäki). Reed: Miltä meno maistuu (Lasse Mårtenson). Shapiro/Middlebrooks/Buie/Cobb: Spooky (Dusty Springfield). Madi: Chove la fora (Tito Madi). Blum: Zigeunerjunge (Alexandra). Modugno: Volare (Nel blu dipinto di blu) (David Bowie). De Angelis: Marseillen poika (Cumulus). Nyman: The heart asks pleasure first (Michael Nyman, piano). Konsertin on laatinut Tuuli Saksala. Kuuluttajana Juha Salomaa.
Yle Radio 19.05–9.58

Sari Valto

Mikä on sinun lempipuusi? Mänty, koivu, pihlaja tai kenties tammi? Miksi? Suomalaisten ajatuksia puista on nyt kartoitettu ensimmäistä kertaa. Mikä puu meitä viehättää? Voiko puulla olla tunnearvoa? Miten me hoidamme meille tärkeitä puita? Metsäsuhdettamme on toki tutkimuksessa käsitelty monelta kantilta, mutta ei sitä, mitä me tunnemme yksittäisiä puita tai puulajeja kohtaan. Itä-Suomen yliopiston monivuotinen tutkimushanke, joka edelleen on käynnissä, haluaa tuoda tunteet mukaan puuaiheiseen tutkimukseen. Sillä mistä muustakaan kuin tunteista on kysymys, jos ihmisellä on erityinen "terapeuttipuu", jonka luona hän käy itkemässä murheitaan? Tai kun iso ihmisjoukko vastustaa joukolla kaupungin suunnitelmia kaataa vanhoja puita? Olemme tavanneet ajatella, että me suomalaiset olemme erityistä metsäkansaa. Muun muassa tätä käsitystä professori Eeva-Stiina Tuittila Itä-Suomen yliopistosta tarkasteli kriittisesti tutkimushankkeessa. Ja kävi ilmi, että itse asiassa hyvin paljon samanlaisia tuntemuksia puita kohtaan on hollantilaisilla. Tutkimushankkeessa on mukana Wageningenin yliopisto Hollannista. Puuasiantuntija Juha Raisio Helsingin kaupungilta tietää hyvin, miten tunteikkaasti ihmiset suhtautuvat varsinkin vanhoihin puihin. Aina ei ymmärretä, että puiden kaatamiselle on järkisyyt ja että kaadettavat puut eivät ole niin hyväkuntoisia, miltä ne maallikosta näyttävät.
Yle Radio 110.00–10.55

Klasariparatiisi - Eva Tigerstedt

Sitä erittyy yhdestä jos toisesta nisäkkäästä. Se puhdistaa ja kosteuttaa. Ihminen antaa sille kaikenlaisia symbolisia merkityksiä. Siitä syntyy musiikkia. Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin. Ohjelman musiikit: Modest Musorgski: Sleza (Maria Judina, piano). Georg Friedrich Händel: Mi restano le lagrime, Alcinan aaria oopperasta Alcina (Jeanine de Bique, sopraano, ja Concerto Köln/Luca Quintavalle). Robert Schumann: Was will die einsame Träne? (Gerald Finley, baritoni, ja Julius Drake, piano). Franz Lachner: Die einsame Träne (Mark Padmore, tenori, ja Kristian Bezuidenhout, fortepiano). Andrea Tarrodi: Sorg och glädje (Jussi Tuhkanen, alttoviulu, ja Petja Kainulainen, sello). William Byrd: Lachrymae pavan, transkriptio d-molli MB54 kosketinsoittimelle Dowlandin luuttulaulusta Flow my tears (Aapo Häkkinen, cembalo). Claudio Monteverdi: Lagrime d’amante al sepolcro dell’amata 1. Incenerite spoglie / Tuhkaksi muuttunut tomumaja 2. Ditelo, o fiumi / Kertokaa, virrat 3. Dara la notte il sol / Ennemmin yö valoksi muuttuu 4. Ma te raccoglie, o ninfa, in grembo / Mutta sinut, oi Nymfi, ottaa taivas huomaansa 5. O chiome d'or / Oi kultaiset hiukset 6. Dunque, amate reliquie /(Niinpä, oi rakkaimpani tomu (Voces8/Barnaby Smith).
Yle Radio 111.00–11.57

Päivän mietelause

Kirjailija Roman Schatzin romaanin Kohtaus päähenkilö saa aivoinfarktin - ja ehtii pohtia yhtä ja toista apua odotellessaan. Päivän mietelauseen on valinnut Juho-Pekka Rantala. Lukijana on kuuluttaja Juha Salomaa.
Yle Radio 111.57–12.00

Yle Uutiset

Yle Radio 112.00–12.10

Tiedeykkönen

Syöminen tuottaa meille mielihyvää ja kun siitä kerta toisensa jälkeen seuraa tuo mielihyvän tunne, se vahvistaa meitä toistamaan samaa käyttäytymistä. Ei olekaan ihme, että syömiseen alkaa pian yhdistymään asioita, joilla ei ole mitään tekemistä fysiologisen nälän kanssa. Syöminen on myös automaattista. On havaittu, että vain pieni osa syömiseen liittyvistä päätöksistä on tietoisia. Ylipainosilla tehdyssä tutkimuksessa ilmeni, että nälän tunne vaikutti syömispäätökseen vain viidenneksessä syömiskerroista, muissa tapauksissa syöminen johtui ympäristössä olevista yllykkeistä. Tampereen yliopistossa on tutkittu iltanaposteluun johtuvien käyttäytymisen syitä. Syyt on jaettu kymmeneen eri luokkaan, joskus kyse on motivaatiosta, joskus väärästä tiedosta, puutteellisista taidoista, ympäristön houkutuksista ja niin edelleen. Haastateltavana on kliinisen psykologian ja psykoterapeuttikoulutuksen professori Martti Tuomisto. Toimittaja on Pirjo Koskinen. (Kuva: Ismo Pekkarinen / Alla Over Press)
Yle Radio 112.10–13.00

Politiikkaradio

Haastateltavana valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.). Toimittajana on Linda Pelkonen.
Yle Radio 113.00–13.30

Klassinen kattaus

Rittler: Ciaccona kahdelle trumpetille, viululle, kolmelle alttoviululle ja continuolle (Musica Florea/Marek Stryncl). Caldara: Claricen aaria kantaatista Korttipeli (Nuria Rial, sopraano ja ArteMandoline -kamariork.). Carissimi: I Filosofi, kantaatti kahdelle lauluäänelle ja continuolle (Rene Jacobs, kontratenori, Agnes Mellon, sopraano, ja Concerto Vocale - vanhan musiikin yhtye). W.A.Mozart: Andante (2. osa) teoksesta Sinfonia concertante KV364 (Thomas Zehetmair, viulu, Ruth Killius, alttoviulu, sekä 18. vuosisadan orkesteri/Frans Brueggen). Purcell: Sarja näyt. The Gordian knot unty'd (The Academy of Ancient Music/Christopher Hogwood, cembalo). Keck: Kolme kappaletta huilulle ja kitaralle (Karl Lewkovitch ja Erling Möldrup). Spohr: Fantasia harpulle n:o 2 c-molli (Naoko Yoshino). Ohjelman on toimittanut Pia Antikainen.
Yle Radio 113.30–14.30

Putro puhuu kuolemasta

Putro näkee autoja ilman kuljettajia ja haikailee arvostuksen perään.Putro hylkää seurakunnan ja pelkää Jumalan kostoa.
Yle Radio 114.30–14.50

Kielen päällä

Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Minna Pyhälahti esittelee uusimpia sanakirjaan päätyneitä sanoja. Toimittajana on Jari Aula.
Yle Radio 114.50–15.00

Yle Uutiset

Yle Radio 115.00–15.02

Kulttuuriykkönen

Arkkitehti Elissa Aallon syntymästä oli 22.11. 2022 kulunut 100 vuotta. Miksi häntä on tutkittu niin vähän? Miksi myytti Alvar Aallon varjoon jääneestä arkkitehdista vielä elää? Millainen on nainen myytin takana? Pääsemmekö vihdoin eroon uhridiskurssista? Millaisia kuoseja tämä graafinen arkkitehti suunnitteli? Uuden Arkkitehti Elissa Aalto-teoksen kirjoittajat ovat tutkineet harvinaista lähdeaineistoa, henkilökohtaista kirjeenvaihtoa, piirustuksia ja valokuvia Alvar Aalto-säätiön arkistosta. Uudessa kirjassa nostetaan esille Elissa Aallon omaa ääntä, hänen pragmaattista ja toimeliasta persoonaa ja kansallisaarteen vaalijaa. Elissa Aalto ei ollut mikään uhri tai reppana, hän oli taitava pr-nainen. Ohjelman vieraina ovat Alvar Aalto-säätiön tuottaja Mari Forsberg, intendentti Mia Hipeli ja toimittaja Aila Svenskberg. Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.
Yle Radio 115.02–15.55

Yle Uutiset

Yle Radio 116.00–16.10

Faunin iltapäivä

Barbieri: Alkusoitto ja 1. kohtaus zarzuelasta Lavapiesin pikku parturi (Espanjan radion kuoro ja Espanjan radion SO/Enrique Garcia Asensio). Donizetti: Leonoren aaria oopp. La Favorite (Antoine Tamestit, alttoviulu, ja Cedric Tiberghien, piano). Händel: Corneliuksen ja Sextuksen duetto "Son nata a lagrimar" oopp. Giulio Cesare (Nathalie Stutzmann, altto, ja Philippe Jaroussky, kontratenori, sekä Orfeo 55). Mozart: Allegretto sonaatista pianolle nro 10 (William Youn, piano). Tuukkanen: Eepillinen sävelmä, musiikkia näyt. Pilvi (Joensuun kaupunginork./Hannu Koivula). Desai (sov. Lawson): My mind is still (Voces8-vokaaliyhtye, sekä Thomas Gould, viulu, Leif Kaner-Lidström, piano, ja Elsa Bradley, vibrafoni). Brahms: Rapsodia pianolle g-molli (Hélène Grimaud, piano). Vladigerov: Biljana pesee lakanoita (Berliinin radion sinfoniaorkesteri/Horia Andreescu). Ohjelman on toimittanut Riikka Holopainen. Kuuluttajana Maaria Holma.
Yle Radio 116.10–17.00

Yle Uutiset

Yle Radio 117.00–17.10

Kissankehto

Hemmottelumusiikkia ja laulun mittaisia tarinoita tarjoilee musiikkitoimittaja Susanna Vainiola.
Yle Radio 117.10–18.05

Romano mirits

Kiuruvedellä sijaitsee legendaarinen Porttilan tila, jota asuvat Feija ja Irja Grönfors. Pariskunnan yhteinen taival on kestänyt jo 75 vuotta. Feija Grönfors muistelee sota-aikaa ja sen jälkeisen jälleenrakentamisen aikakauden alkua romaniväestön kannalta hankalana vaiheena. "Kun mietitään, kuka on maksanut sodan hinnan, niin kaaleen äidit ja lapset, he ovat maksaneet kalleimman hinnan", toteaa Grönfors. Kun hevonen ja mies vietiin sotaan, jäivät naiset ja lapset jäivät rekeen tien poskeen, hän kertoo. Monelle naiselle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin viedä lapset lastenkotiin, Grönforsit kertovat. Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso vieraili lokakuun lopulla Kiuruvedellä tapaamassa Porttilan pariskuntaa.
Yle Radio 118.05–18.20

Lukulamppu

Yle Radio 1:n kuuluttaja lukee jatkoluentana Jane Austenin teosta Ylpeys ja ennakkoluulo. Kirjan on suomentanut O. A. Joutsen. Lukijana Olli Kari.
Yle Radio 118.20–18.29

Hartaita säveliä

Maasalo: Tie tehkää tulla Herran (Ranuan kristillisen kansanopiston kuoro/Arto Heikkilä, sekä Kalle Ristolainen, urut). Mäenpää: Katso näetkö tähden (Viimeinen Villitys). Kansanlaulu, Susato (sov. Airola): Maria Herran piikanen (Mustarastas). Tuntematon (sov. Palviainen): Niin suuresti on Jumala (Cetus Noster ja Eero Palviainen, arkkiluuttu). Tuntematon (sov. P. Nyman): Anna yö peitteekseni (Jakaranda ja soitinyhtye). Ohjelman on toimittanut Pia Antikainen.
Yle Radio 118.30–18.50

Iltahartaus

Pastori Marko Kailasmaa, Suomen tunnustuksellinen luterilainen kirkko, Lohja kysyy, miten käy hävinneiden, pudonneiden ja voimattomien aikamme vaatimusten keskellä? Hartaudessa lauletaan virsi 404 "Voittaja, suo voitto meille". Virren esittävät vokaaliyhtye Cetus Noster, Jarmo Julkunen, teorbi
Yle Radio 118.50–19.00

Yle Uutiset

Yle Radio 119.00–19.02

Olipa kerran bitch

Monet tietävät Ruususen nukkuneen 100 vuotta, mutta harvat sen mitä kaikkea heräämisen jälkeen tapahtui. Nyt 180-vuotias Ruusunen muistelee elämänsä ei-niin-vaaleanpunaisia vaiheita ja kuinka hän lopulta käänsi kokemansa vääryydet vahvuuksiksi eli tutkijan töiksi sekä satuolentojen seksuaaliterveyden hyväksi. Eikä hän enää välttele värttinää, valitettavasti. Toimittaja Birgitta Kettunen-Repolainen - Aksa Korttila Prinsessa Ruusunen - Seela Sella Prinssi - Miro Lopperi Satuväki - Suvi Blick, Katja Kiuru, Jarkko Pajunen, Misa Palander, Nicklas Pohjola, Jouko Puolanto. Reportteri - Antti Kyrö. Käsikirjoitus: Reeta Ruotsalainen. Dramaturgi: Veikka Heinonen. Ohjaus: Vilja Autiokyrö. Äänisuunnittelu: Johanna Puuperä. Tuotanto: Laura Jaakkola, Yle Draama 2022.
Yle Radio 119.02–19.27

Yksi on hyvää seuraa

Yle Radio 119.27–19.30

RSO Musiikkitalossa

Joht. Nicholas Collon, sol. Hilary Hahn, viulu. - Magnus Lindberg: Chorale. Jean Sibelius: Viulukonsertto op. 47 d-molli. J.S. Bach: Sarabande partitasta nro 2 d-molli ja Gigue partitasta nro 3 E-duuri (solistin ylimääräiset). Antonin Dvořák: Sinfonia nro 9 e-molli op. 95 “Uudesta maailmasta”. Johannes Brahms: Unkarilainen tanssi nro 2 d-molli (orkesterin ylimääräinen). - Väliajalla haastateltavina RSOn ylikapellimestari Nicholas Collon ja viulisti Tuija Vikman. Wiesbadenissa 19.11.2022 äänitetyn konsertin toimittaa Janne Palkisto.
Yle Radio 119.30–22.00

Yle Uutiset

Yle Radio 122.00–22.05

Sari Valto

Mikä on sinun lempipuusi? Mänty, koivu, pihlaja tai kenties tammi? Miksi? Suomalaisten ajatuksia puista on nyt kartoitettu ensimmäistä kertaa. Mikä puu meitä viehättää? Voiko puulla olla tunnearvoa? Miten me hoidamme meille tärkeitä puita? Metsäsuhdettamme on toki tutkimuksessa käsitelty monelta kantilta, mutta ei sitä, mitä me tunnemme yksittäisiä puita tai puulajeja kohtaan. Itä-Suomen yliopiston monivuotinen tutkimushanke, joka edelleen on käynnissä, haluaa tuoda tunteet mukaan puuaiheiseen tutkimukseen. Sillä mistä muustakaan kuin tunteista on kysymys, jos ihmisellä on erityinen "terapeuttipuu", jonka luona hän käy itkemässä murheitaan? Tai kun iso ihmisjoukko vastustaa joukolla kaupungin suunnitelmia kaataa vanhoja puita? Olemme tavanneet ajatella, että me suomalaiset olemme erityistä metsäkansaa. Muun muassa tätä käsitystä professori Eeva-Stiina Tuittila Itä-Suomen yliopistosta tarkasteli kriittisesti tutkimushankkeessa. Ja kävi ilmi, että itse asiassa hyvin paljon samanlaisia tuntemuksia puita kohtaan on hollantilaisilla. Tutkimushankkeessa on mukana Wageningenin yliopisto Hollannista. Puuasiantuntija Juha Raisio Helsingin kaupungilta tietää hyvin, miten tunteikkaasti ihmiset suhtautuvat varsinkin vanhoihin puihin. Aina ei ymmärretä, että puiden kaatamiselle on järkisyyt ja että kaadettavat puut eivät ole niin hyväkuntoisia, miltä ne maallikosta näyttävät.
Yle Radio 122.05–23.00

Iltahartaus

Pastori Marko Kailasmaa, Suomen tunnustuksellinen luterilainen kirkko, Lohja kysyy, miten käy hävinneiden, pudonneiden ja voimattomien aikamme vaatimusten keskellä? Hartaudessa lauletaan virsi 404 "Voittaja, suo voitto meille". Virren esittävät vokaaliyhtye Cetus Noster, Jarmo Julkunen, teorbi
Yle Radio 123.00–23.10

Syventävää klassista

Fauré: Sonaatti sellolle ja pianolle n:o 2 g-molli (Maurice Gendron ja Jean Francaix). 23:29 Sibelius: Sarja n:o 1 näytelmämus. Myrsky (RSO/Leif Segerstam). 23:54 C.L. Lithander: Sonaatti fis-molli (Tapani Valsta, piano). 00:18 Fuchs: Kaksikymmentä duoa kahdelle viululle (Eugene Drucker ja Philip Setzer). 00:45 Popper: Sarja sellolle ja pianolle (Wendy Warner ja Eileen Buck). 01:13 Bruckner: Sinfonia n:o 8 c-molli (RSO/Okko Kamu). 02:31 Paganini: Viulukonsertto n:o 1 D-duuri ja n:o 2 h-molli (Ilja Grubert ja Moskovan kamariork./Constantine Orbelian). 03:38 Pedersön: Neljä madrigaalia lauluäänille ja soittimille (Cantus Cölln/Konrad Junghänel, joht. ja luuttu). 03:48 Bizet: Carmen-sarjat n:o 1 ja n:o 2 (New Yorkin FO/Leonard Bernstein). 04:24 Berlioz: Rob Roy, alkusoitto (San Diegon SO/Yoav Talmi). 04:38 Rimski-Korsakov: Orkesterisarja oopp. Voivodi (Malesian FO/Kees Bakels). 05:02 W.A. Mozart: Jousikvartetto n:o 19 C-duuri (Guarneri-kvartetti). 05:32 Ravel: Gaspard de la nuit (Yön Gaspard) (Samson Francois, piano). 05:56 Puccini: Des Grieuxin aaria oopp. Manon Lescaut (Pekka Nuotio, tenori, ja RSO/Kari Tikka).
Yle Radio 123.10–6.00