Yle Radio 1

Yle Radio 1

Konsertteja 19.02–20.50
Suora
Yle Radio 1 on kulttuurin, tieteen, asiapuheen, draaman ja hartausohjelmien kanava. Musiikkitarjonta ulottuu klassisesta musiikista jazziin, kansan- ja maailmanmusiikkiin sekä viihteen klassikoihin.

Konsertteja

Renessanssimusiikin festivaalin Auroren vierailukonsertissa esiintyy englantilainen Stile Antico, joka maailman eturivin renessanssilauluyhtyeitä. Konsertissa kuullaan Neitsyt Marian kunniaksi sävellettyjä kappaleita 1400-1600-luvuilta. Konsertin väliajalla kuullaan Stile Anticon sopraanon Kate Ashbyn haastattelu. Francisco Guerrero: Ave Virgo Sanctissima Cristobal de Morales: Ave Maria Tomas Luis de Victoria: Alma Redemptoris Maria Robert Parsons: Ave Maria William Byrd: Assumpta est Maria William Cornysh: Salve Regina * Raffaella Aleotti: Sancta et Immaculata Virginitas Claudio Monteverdi: Stabat Virgo Maria Giovanni Pierluigi da Palestrina: Regine Caeli Jean L’Heritier: Beata Dei Genetrix Josquin des Prez: Recordare Virgo mater Orlandus Lassus: Ave Regina Caelorum Robert White: Magnificat Helsingin Paavalinkirkossa 21.5. äänitetyn konsertin toimittaa Noora Hirn, äänisuunnittelijana Jukka Viiri ja äänitarkkailijana Matti Littunen. Stile Antico (Kuva: Marco Borggreve)
Yle Radio 119.02–20.50
Suora

Konsertteja

Esiintyjinä Duo Medieval, Ensemble Nylandia ja Eloisa Consort Italialainen renessanssisäveltäjä Maddalena Casulana oli ensimmäinen nainen, jonka sävellyksiä julkaistiin ja painettiin hänen omalla nimellään. Konsertissa kuullaan harvinaista renessanssin ajan naissäveltäjien musiikkia. Säveltäjinä Hildegard Bingeniläinen, Margareeta Itävaltalainen, Gilles Binchois, Eleonora d’Este ja Maddalena Casulana. Konserttilähetyksessä kuullaan myös konsertin suunnitelleen nokkahuilisti Sini Vahervuon haastattelu. Hildegard Bingeniläinen (n. 1098-1179): In Matutinis laudibus (aamupalveluksista) Studium Divinitatis Deus enim in Prima Muliere Aer enim volat Deus enim rorem Unde quocumque De patria etiam Sed Diabolus Et ideo puellae istae Anon: Ic was in mijn hoofkin om cruyt gegaen, san. Zuster Bertken (1426-1514) Gilles Binchois: Dueil angoisseux, san. Christine de Pizan (n.1365 - n.1430) Margareeta Itävaltalainen (1480-1530): Se je souspire et plaingz / Ecce iterum Eleonora d’Este (1515-75): Hec dies quam fecit dominus Maddalena Casulana (n.1540 - n.1590): Vagh'amorosi augelli Io d'odorate Cinta di fior' un giorno O notte, o ciel Ridon' hor Helsingin Paavalinkirkossa 22.5. äänitetyn konsertin toimittaa Noora Hirn, äänisuunnittelijana Jukka Viiri, äänitarkkailijana Matti Littunen. Duo Medieval (Uli Kontu-Korhonen ja Anneliina Rif)
Yle Radio 120.50–22.00

Yle Uutiset

Yle Radio 122.00–22.05

Dokumentin jälki

“Mitä sinä täällä (Suomessa) teet, venäläisethän ovat pelastamassa teitä!” Tällaisen venäjänkielisen kysymyksen sai kuullakseen Ukrainasta sotaa paennut äiti, joka oli vienyt sairaan yksivuotiaansa sairaanhoitajan tutkittavaksi terveyskeskukseen. Äiti kuuluu nelihenkiseen pakolaisperheen, joka on asunut toimittaja-juontaja Tuomas Rajalan ja hänen puolisonsa, Yleisradion viestinnässä työskentelevän Anne-Mari Rajalan pihamökissä. Rajalat kuuluvat niihin suomalaisiin, jotka ovat kaiken muun avun lisäksi avanneet myös kotinsa Ukrainasta paenneille, kaikkensa menettäneille ja traumatisoituneille ihmisille. Rajalan perheessä heidän kodissaan asuvan äidin kohtelu on herättänyt kovaa suuttumusta ja mietintää siitä, miten asia pitäisi viedä eteenpäin. Pakolaisperheen majoittaminen on tuottanut Rajalan perheessä monenlaisia tunteita. Ukrainasta saapuneiden ihmisten kohtaaminen on tuottanut surua ja muuttanut asenteita pakolaisia kohtaan. Läsnä on ollut myös epävarmuus omista, auttamiseen liittyvistä motiiveista. Mutta vaikka yhteistä kieltä ei olekaan, ovat molemmat perheet kokeneet myös yhteisiä ilon ja naurun hetkiä. Tuomas ja Anne-Mari Rajala tietävätkin jo nyt, että perheiden välille on syntymässä ikuisesti kestävä ystävyysside. Tuomas ja Anne-Mari Rajala ryhtyivät pitämään pakolaisperheen tulon jälkeen äänipäiväkirjaa, josta kehkeytyi lopulta dokumentti “Meille muutti ukrainalaisperhe”. Riikka Rahin toimittaman Dokumentin jälki-ohjelmassa he kertovat dokumentin synnystä ja teosta sekä siitä, miten pakolaisperheen majoittaminen on vaikuttanut heidän perheeseensä. Äänessä on myös muusikko Niko Votkin. Hän kuuluu myös niihin lukemattomiin suomalaisiin, jotka ovat tarjonneet kodin Ukrainasta paenneille ja jotka ovat järjestäneet tukikonsertteja ja hyväntekeväisyystapahtuma pakolaisten hyväksi.
Yle Radio 122.05–22.55

Shortdox 2021

Tämä dokumentaarinen runo raapii sanat riekaleiksi ja vie kuulijan sykkivän orvaskeden alle. Tarina siitä, kuinka vaikeaa voi olla omassa ihossaan, seurana vain vikuroivan ihottuman tuoma kipu ja häpeä. Toteutus: Minni Moody.
Yle Radio 122.55–23.00

Syventävää klassista

J.S. Bach: Kantaatti n:o 43 (Gott fähret auf mit Jauchzen) helatorstain kantaatti (Johannette Zomer, sopraano, Bogna Bartosz, altto, Christoph Prégardien, tenori, Klaus Mertens, basso, ja Amsterdamin barokkikuoro ja -ork./Ton Koopman). 23:29 Mozetich: Taivaaseenastumishymni (Christopher Dawes, harmoni, ja Pendercki-kvartetti). 23:43 Kuhnau: Ihr Himmel jubilirt von oben (Robin Blaze, kontratenori, ja Peter Harvey, basso, sekä The King's Consort/Robert King). 23:57 Messiaen: L'Ascension (Taivaaseenastuminen) (Puolan radion ja television suuri SO/Antoni Wit). 00:25 Beethoven: Pianotrio G-duuri op.1/2 (Daniel Barenboim, piano, Pinchas Zukerman, viulu, ja Jacqueline Du Pré, sello). 00:59 Fredrik II Suuri: Sonaatti huilulle ja klaveerille c-molli (Pour Potsdam) (Christoph Huntgeburth, traverso, ja Raphael Alpermann, fortepiano). 01:09 Brahms: Pianokonsertto n:o 2 B-duuri (Valistuksen ajan ork./András Schiff, piano ja joht.). 01:58 F.B. Price: Sinfonia n:o 1 e-molli (Philadelphian ork./Yannick Nézet-Séguin). 02:39 von Martinez: Come le limpide onde (Aleksandra Zamoiska, sopraano, Eva Schossleitner, mezzosopraano, ja Virgil Hartinger, tenori, sekä Salzburger Hofmusik ja kuoro/Wolfgang Brunner). 03:09 Paul Viardot: Sonaatti viululle ja pianolle n:o 3 a-molli (Reto Kuppel ja Wolfgang Manz). 03:30 Kraus: Alkusoitto d-molli (Ruotsalainen kamariork./Petter Sundkvist). 03:42 Ravel: Pianotrio a-molli (Neave Trio). 04:09 Rössler: Käyrätorvikonsertto n:o 2 Es-duuri (Vitali Bujanovski ja Leningradin filharmoninen kamariork./Viktor Fedotov). 04:30 Hensel: Das Jahr (Vuosi) (Liana Serbescu, piano). 05:25 J.S. Bach: Partita sooloviululle n:o 2 d-molli (Augustin Hadelich). 05:56 Dvorák: Legenda n:o 9 D-duuri (Budapestin musiikkijuhlien ork./Ivan Fischer).
Yle Radio 123.10–6.00