Dokumentin jälki

Dokumentin jälki

Miten tulevaisuus tehdään?

ti 27.9. klo 2.18–3.05
Viimeisin

Yle Radio 1 esittää kerran kuussa sunnuntaisin kuukauden uuden kotimaisen dokumentin. Seuraavalla viikolla Dokumentin jälki -keskusteluohjelmassa tutkitaan kyseisen teoksen ydintä. Mikä veti tekijän aiheen äärelle, kuinka löytyivät tarinan henkilöhahmot ja mistä rakentui teoksen rytmi? Toimittajat Riikka Rahi ja Tuula Rajavaara vetävät vuorotahtia dokumentin aihetta laajentavaa keskusteluohjelmaa. Minkälaisen jäljen dokumentti jättää kuulijaansa ja tekijäänsä?

toimittajat Riikka Rahi ja Tuula Rajavaara tuottaja Heikki Soini

sunnuntaisin klo 17:10, uusinta torstaisin klo 22:05

Aiemmat lähetykset

Miten tulevaisuus tehdään?

ti 27.9. klo 2.18–3.05

Viime vuosien rankat ajat ovat saaneet monet haikailemaan menneisiin aikoihin, jolloin ajat olivat muistoissamme nykyistä paremmin. Yksi tämän hetken kaipuun ja nostalgian kohteista on 1980-luku. 1980-luvulla elettiin hyvinvointiyhteiskunnan huippuhetkien, vaihtoehtokulttuurin nousun, yleisen kulttuurisen ja yhteiskunnallisen aktiivisuuden aikaa mutta myös kulutuksen kasvun aikaa. 80-luvun alussa marssittiin rauhan puolesta ja ydinaseita vastaan.

80-lukuun suhtautuu nostalgisesti myös dokumentaristi Mikko Järvinen, tuoreen "Ennen kaikki oli paremmin" -dokumentin käsikirjoittaja ja ohjaaja. Aikakausi oli Järvisen muistoissa vaatimattomampaa ja tylsempää kuin nyt mutta riittävän hyvää ja näkymät tulevaisuuteen olivat valoisat.

Dokumentin jälki-ohjelmassa Mikko Järvinen sekä histoirioitsija ja tulevaisuuden tutkija Otto Tähkäpää keskustelevat yhdessä toimittaja Riikka Rahin kanssa siitä, miksi ja miten meidän pitäisi katsoa menneisyyden lisäksi myös tulevaisuuteen ja miten tulevaisuutta oikein rakennetaan.