Elämäni merkkiteos

Elämäni merkkiteos

Urkuri Pétur Sakari ja César Franckin Kolme koraalia

ke 1.7. klo 19.02–20.05
Viimeisin

Neljä suomalaista taidemusiikin ammattilaista kertoo omin sanoin elämäänsä muuttaneesta sävelteoksesta. Puhujalla on aina henkilökohtainen suhde jaksossa soivaan musiikkiin ‒ niin henkinen kuin fyysinen. Miten teos on tullut läheiseksi ja millaista on kokea sen luominen ja esittäminen?

Aiemmat lähetykset

Urkuri Pétur Sakari ja César Franckin Kolme koraalia

ke 1.7. klo 19.02–20.05

28-vuotias urkutaiteilija Pétur Sakari oli 8-vuotias, kun kuuli ensimmäisen kerran levyltä César Franckin urkumusiikkia. Hetki on jäänyt mieleen, ja jossain vaiheessa sama pikkupoika päätti jonakin päivänä soittavansa kaikki Franckin urkuteokset.

Trois Chorales (Kolme koraalia) on Franckin viimeinen teos, jonka hän sai valmiiksi juuri ennen kuolemaansa kesällä 1890. Teoksessa kiteytyy Franckin urkumusiikin sinfonisuus, laajojen draamankaarten rakentelu ja kunnioitus Johann Sebastian Bachin perintöä kohtaan.

Franckin urkuteoksista puhuttaessa pitää myös muistaa Franckin aikalaisen, urkujenrakentaja Aristide Cavaillé-Collin panos ranskalaisromanttisen urkutyypin kehittämisessä. Cavaillé-Coll ja Franck olivat aisapari, jonka ansiosta ranskalainen urkumusiikkin ja urkujenrakennus nousivat ennenkuulumattomaan kukoistukseen 1800-luvun lopulla.

Pétur Sakari esittää teoksen Orléansin katedraalin Cavaillé-Coll-uruilla. Äänitys on tehty tammikuussa 2020.

César Franck (1822-1890): Trois chorales pour grand orgue (Kolme koraalia): 1. Koraali nro 1 E-duuri (Moderato). 2. Koraali nro 2 h-molli (Maestoso). 3. Koraali nro 3 a-molli (Quasi allegro).