Havaintoja ihmisestä

Havaintoja ihmisestä

Ruoka yhdistää tuntemattomatkin toisiinsa

to 14.5. klo 12.10–12.40
Viimeisin

Havaintoja ihmisestä selvittää ihmisyyden mysteerejä. Sarjassa pureudutaan ihmisen käytökseen vaikuttaviin ilmiöihin - sekä aitojen kokemusten että tutkimustiedon avulla.

Toimittajana Satu Kivelä. Tuottaja on Anna Simojoki. Sähköposti: havaintoja.ihmisesta@yle.fi

Aiemmat lähetykset

Ruoka yhdistää tuntemattomatkin toisiinsa

to 14.5. klo 12.10–12.40

Ruoka on harvoin pelkkää vatsantäytettä. Ruoka esimerkiksi merkitsee ainakin hoivaa kaikkialla maailmassa.

Ruuan merkityksissä ja ruokailutavoissa on silti eroja eri puolella maailmaa. Meistä tuntuu itsestään selvältä, että aamulla tarjotaan puuroa ja illansuussa pastaa. Näin eivät vaikkapa fidžisaarelaiset ajattele.

Tutkijatohtori Matti Eräsaari korostaa Satu Kivelän haastattelussa, että ruoka voi yhdistää myös tuntemattomia toisiinsa.

Ohjelmassa kuullaan myös suomalaisten kokemuksia ruoan merkityksestä ihmissuhteisiin. Esimerkiksi nimimerkki Oskari haluaa vaalia yhteisiä ruokailuhetkiä miehensä kanssa.

Ohjelman toteuttanut työryhmä:

Toimittaminen ja käsikirjoitus: Satu Kivelä. Äänisuunnittelu: Tuomas Vauhkonen. Tuottaja: Anna Simojoki. Kuvat: Tuuli Laukkanen. Työryhmään kuuluvat myös Rainer Korhonen ja Teemu Sipilä. Lukijat: Marja Vehkanen, Olga Ketonen, Laura Koso, Tuomas Vauhkonen ja Mikko Kivelä. Musiikki: Epidemic Sound.

Itsetuntoa voi vahvistaa aikuisenakin

to 7.5. klo 12.10–12.40

Hyvä itsetunto liitetään usein menestykseen. Jos itsetunnon mittarina pidetään suorituksia eikä sisäistä tasapainoa, ihminen saattaa jäädä ulkoisten odotusten ja vertailujen vangiksi.

Sitä paitsi kenenkään itsetunto ei ole täydellisen eheä. Onneksi itsetuntoa voi vahvistaa koko elämän ajan. Siihen kuitenkin tarvitsemme toisiamme, korostaa psykologi Hanne-Leona Luomajoki Satu Kivelän haastattelussa.

Ohjelmassa kuullaan myös suomalaisten kokemuksia itsetunnon vaikutuksesta elämään ja valintoihin. Esimerkiksi nimimerkki Sonja P kokee, että häneltä on itsetunto-ongelman vuoksi jäänyt paljon kokematta. Elämä on silti riittävän hyvää.

Ohjelman toteuttanut työryhmä:

Toimittaminen ja käsikirjoitus: Satu Kivelä. Äänisuunnittelu: Laura Koso. Äänitarkkailija: Pasi Ilkka. Tuottaja: Anna Simojoki. Kuvat: Tuuli Laukkanen. Työryhmään kuuluvat myös Rainer Korhonen ja Teemu Sipilä. Lukijat: Olga Ketonen, Salla Matusiak, Maria Tolsa ja Marja Vehkanen. Musiikki: Epidemic Sound