Havaintoja ihmisestä

Havaintoja ihmisestä

Toimiva seksuaalisuus tuo iloa ja voimaa

to 17.9. klo 12.10–12.40
Viimeisin

Havaintoja ihmisestä selvittää ihmisyyden mysteerejä. Sarjassa pureudutaan ihmisen käytökseen vaikuttaviin ilmiöihin - sekä aitojen kokemusten että tutkimustiedon avulla.

Toimittajana Satu Kivelä. Tuottaja on Anna Simojoki. Sähköposti: havaintoja.ihmisesta@yle.fi

Aiemmat lähetykset

Toimiva seksuaalisuus tuo iloa ja voimaa

to 17.9. klo 12.10–12.40

Vielä satakunta vuotta sitten Suomessa ajateltiin, että seksuaalisuudesta on parempi vaieta kuin puhua.Tuolloin pelättiin puhumisen aiheuttavan sen, että mielessä pyörii vain seksi.

Kaikki ihmiset ovat seksuaalisia, mutta eri ihmisten tarpeet vaihtelevat. Kaikkia seksisuhteet eivät kiinnosta ja toiset taas kaipaavat kumppania ja läheisyyttä. Itsekseen eläviä psykoterapeutti ja kliininen seksologi Hilkka Putkisaari kannustaa nauttimaan omasta kehostaan ja sooloseksistä.

Tarpeistaan ja toiveistaan kannattaa keskustella kumppaninsa kanssa, korostaa Putkisaari toimittaja Satu Kivelän haastattelussa. Myös seksuaaliterapiasta voi saada apua niin yksin kuin yhdessäkin.

Ohjelmassa kuullaan myös suomalaisten kokemuksia seksuaalisuudesta.

”Elän seksuaalisessa mielessä elämäni parasta aikaa. On tunne, ettei tarvitse mahtua mihinkään lokeroon. Saa tykätä mistä haluaa”, kertoo nimimerkki Starbird.

Ohjelman toteuttanut työryhmä:

Toimittaminen ja käsikirjoitus: Satu Kivelä. Äänisuunnittelu: Tuomas Vauhkonen. Tuottaja: Anna Simojoki. Kuvat: Tuuli Laukkanen. Työryhmään kuuluvat myös Rainer Korhonen ja Teemu Sipilä. Lukijat: Marja Vehkanen, Susanna Vainiola ja Tuomas Vauhkonen. Musiikki: Epidemic Sound.

Havaintoja ihmisestä: Tunnetaidoilla voi taltuttaa stressiään

to 10.9. klo 12.10–12.40

Stressiä ei voi elämässä välttää, mutta sitä voi oppia kestämään melko yksinkertaisillakin keinoilla.

Terveellisten elämäntapojen lisäksi ratkaisu piilee siinä, kuinka me suhtaudumme itseemme ja tarpeisiimme, korostaa psykologi Tarja Nummelin Satu Kivelän haastattelussa.

Tunnetaitojen avulla voimme nimittäin vahvistaa myönteisiin tunteisiin liittyviä hermosoluyhteyksiä aivoissamme. Pitkäkestoiset myönteiset tunteet suojaavat jopa sairauksilta.

Ohjelmassa kuullaan myös suomalaisten kokemuksia stressistä.

”Olen yrittänyt muuttaa mieltäni vähemmän itsekriittiseen suuntaan. Olen todella itsekriittinen, ja se on usein stressin alku ja juuri”, kertoo nimimerkki Stressipallo kokemuksistaan.

Ohjelman toteuttanut työryhmä:

Toimittaminen ja käsikirjoitus: Satu Kivelä. Äänisuunnittelu: Juha Jäntti. Tuottaja: Anna Simojoki. Kuvat: Tuuli Laukkanen. Työryhmään kuuluvat myös Rainer Korhonen ja Teemu Sipilä. Lukijat: Pia-Maria Lehtola, Katri Koivula, Kreeta-Maria Kivioja, Veera Sinervo ja Katja Kostiainen. Musiikki: Epidemic Sound.

Ystävällisyys tuo tulosta työelämässä

to 3.9. klo 12.10–12.40

Ihminen on rohkeampi ja luovempi sellaisessa ryhmässä, jossa hän kokee olevansa hyväksytty. Jos niin käy töissä, työsuorituskin paranee. Ystävällisyys siis tutkitusti kannattaa.

Nauruun ja iloon on helppo yhtyä, mutta kestääkö työpaikka vaikka kyyneleitä?

”Kerran kollega itki koiransa kuolemaa. Silloin sanoin pahasti, kun puolustin kollegaa.Töissäkin tarvitaan inhimillisyyttä”, kertoo kansainvälistä työtä tekevä Sonja, joka kertoi ohjelmaan kokemuksiaan työpaikoilta.

Kiire ja stressi nakertavat kykyämme myötätuntoiseen vuorovaikutukseen, sanoo ratkaisukeskeinen työnohjaaja Mari Juote. Satu Kivelän haastattelussa Juote kertoo, millaisin keinoin työpaikan vuorovaikutusta voi parantaa.

Ohjelman toteuttanut työryhmä:

Toimittaminen ja käsikirjoitus: Satu Kivelä. Äänisuunnittelu: Tuomas Vauhkonen. Tuottaja: Anna Simojoki. Kuvat: Tuuli Laukkanen. Työryhmään kuuluvat myös Tatu Tamminen ja Teemu Sipilä. Lukijat: Katri Koivula, Anna Keränen, Hannele Kurkela ja Tuomas Vauhkonen. Musiikki: Epidemic Sound.