Horisontti

Horisontti

Mikä tekee elämästä merkityksellisen?

ma 1.6. klo 22.05–22.50
Viimeisin

Uskontojen ja kirkkojen ajankohtaisia kuulumisia eri puolilta maailmaa sekä uskon ja elämänkatsomuksen pohdintaa. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 12.15 - 13.00.

Seuraava lähetys

Horisontti

huomenna klo 12.05–12.50

Kuolemaan on suhtauduttu eri aikakausina eri tavalla. Lohtua kuolemansuruun on haettu monenlaisista riiteistä, uskonnoista ja uskomuksista, mutta tänään myös esimerkiksi sosiaalisesta mediasta.

Tehokkaan sairaalalaitoksen vuoksi moni aikuinen suomalainen on nähnyt kuolemaa vain televisiossa. Vaikka kuolema onkin arjesta etäällä, kuolema ilmiönä näyttää kiinnostavan uusillakin tavoilla. Mikä kuolemassa kiinnostaa nykyihmistä? Miten suremisen tavat muuttuvat? Keskustelemassa ovat historiantutkija Ilona Pajari, Ars Moriendi -kuolemanfestivaalin järjestäjä Lauri Jäntti sekä surututkija, pastoraaliteologian professori Auli Vähäkangas.

Lisäksi Suomen ortodoksisen kirkon metropoliitta Arseni kertoo kirkon merkittävästä tapahtumasta. Kirkon uuden pyhän, vuonna 1958 kuolleen Johannes Valamolaisen hauta on vastikään avattu. Pyhäinjäännös eli luut on nostettu ja pesty ja nyt reliikit odottavat uudelleen hautaamista arkkuun, joka sijoitetaan Valamon luostarin kirkkoon.

Ohjelman toimittavat Ilona Turtola ja Anna Patronen. Ohjelma on uusinta marraskuulta 2019.

Aiemmat lähetykset

Mikä tekee elämästä merkityksellisen?

ma 1.6. klo 22.05–22.50

Olemme tulleet ihmiskuntana t-risteykseen, jossa meidän on valittava uusi suunta. Entiset elämisen mallit eivät ole enää kestäviä ja luonnonvarat planeetallamme vähissä. Myös arvomaailmamme on alkanut muuttua siten, että pelkkä kuluttaminen ja rahallinen vaurastuminen eivät enää riitä sisällöksi merkitykselliseen elämään. Olemme alkaneet yhä enemmän kysellä, mikä tarkoitus juuri minun elämälläni on. Voisiko sivistys olla se käyttämätön voimavara ja vauraus, joka näyttäisi suunnan kohti uutta kestävämpää tulevaisuutta? Keskustelemassa ovat kauppatieteiden tohtori Maria Joutsenvirta ja professori Arto O. Salonen.

Ohjelman toimittavat Ari Minadis ja Hilkka Nevala. (Kuva: Pixabay)

Mihin me oikein uskomme, jos uskomme tarinaan Jeesuksesta?

ma 25.5. klo 22.05–22.50

Kristinusko on kannattajamäärältään maailman suurin uskonto, Raamattu maailmanhistoriamme tunnetuin teos ja Jeesus kenties kuuluisin hengellinen opettaja. Mutta mihin me oikein uskomme, jos uskomme Uuden testamentin tarinoihin?

Lähtökohtana keskustelussa on kirjailija Markus Leikolan vastikään julkaistu kirja Teidän edestänne annettu. Kirja alkaa vauhdikkaasti, kun Leikola hyppäyttää Jeesuksen ristiltä kokemaan vielä yhden elämän simpanssi Hesuksena. Miksi Raamattu on meille tärkeä ja mitä meidän olisi hyvä tietää sen synnystä? Markus Leikolan lisäksi keskustelemassa on Uuden testamentin ja varhaiskristillisyyden tutkija, dosentti Outi Lehtipuu.

Ohjelman toimittavat Ari Minadis ja Hilkka Nevala.

Miten Inkerin kirkko liittyy suomalaisten elämään nykypäivänä?

ma 18.5. klo 22.05–22.50

Venäjällä toimii pieni, noin 8000 jäsenen Inkerin evankelisluterilainen kirkko, jonka historia ulottuu aina 1600-luvulle. Kirkko hävisi Neuvostoliitosta käytännössä kokonaan Stalinin vainojen yhteydessä 1930-luvulla, mutta pieni osa inkeriläisiä, vainoista selvinneitä ja heidän sukulaisiaan jatkoivat toimintaa kodeissa vuosikymmenten ajan. Neuvostoliiton kaaduttua kirkko perustettiin uudelleen. Vaikka kirkko onkin jäsenmäärältään vaatimaton, on se tänä päivänä hyvin laajalle levittäytynyt, aina Viron rajoilta Siperiaan saakka.

Inkerin evankelisluterilaisen kirkon piirissä toimii kymmeniä suomalaisia tahoja: kansalaisjärjestöjä, lähetysjärjestöjä, herätysliikkeitä, eri kirkkoja ja kaupunkien toimijoita. Miksi Inkerin kirkko kiinnostaa meitä suomalaisia ja miksi siellä tekemämme lähetystyö on meille niin tärkeää?

Keskustelemassa ovat tutkija Riikka Porkola Kirkkohallituksen Ulkoasiainosastolta, pastori Leena Väyrynen-Si kansainvälisen työn sihteeri Herättäjä-Yhdistys ry:stä ja Kalajoen rovastikunnan ystävyysseurakuntatyön koordinaattori Tanja Vähäoja. Kysymme ohjelmassa myös, mitä tapahtui uudelle kirkkolakiehdotukselle.

Ohjelman toimittavat Ari Minadis ja Hilkka Nevala.

Ovatko teini-ikäisten äidit erityisen kamalia?

ma 11.5. klo 22.05–22.50

Millaisia haasteita murrosikäisten äidit kohtaavat arjessaan? Erityisen haastavaa äitinä oleminen voi olla, jos ei ole ketään toista aikuista, jonka kanssa jakaa tuntemuksiaan - niin iloja kuin surujakin. Myös monikulttuurisuus voi aiheuttaa omia haasteita äitinä olemiseen.

Äitiydestä keskustelemassa ovat NNKY:n Kamalat äidit® -hankkeen koordinaattori Vaula Hacklin sekä Grace Ondo saman hankkeen monikulttuurisesta Terrible Moms -ryhmästä. Kamalat äidit® on toimintamalli, joka perustuu vertaisuuteen. Mukana keskustelussa on myös hankepäällikkö Terhi Rapeli Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:stä. Näin äitienpäivänä on syytä kysyä, vieläkö perheen vastuu lankeaa automaattisesti äidille. Lisäksi kuulemme Iida Ylisen toimittaman jutun, jossa ympäristöpsykologi Riitta Wahlström kertoo, mitä kevät tekee meille ihmisille.

Ohjelman toimittavat Ari Minadis ja Hilkka Nevala.