Horisontti

Horisontti

Molokin kitaan vai kohti omannäköistä elämää? Nuoret ja kestävän hyvinvoinnin ehdot

su 12.9. klo 12.05–12.50
Viimeisin

Uskon, etiikan ja yhteiskunnan ajankohtaisia ja ikiaikaisia kysymyksiä. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 12.05.

Seuraava lähetys

Horisontti

ylihuomenna klo 12.05–12.50

“Suomalainen voittaa aina”, mutta tosiasiassa me suomalaiset hävisimme viime vuonna noin 1,7 miljardia euroa Veikkauksen peleihin. Suomessa on yli 112 000 peliongelmaista ja peliriippuvaisia yli 50 000. Tälle joukolle, ja myös heidän lähipiirilleen, pelaaminen ei ole enää viihdettä tai viatonta ajanvietettä, vaan jopa elämää tuhoava voima. Tämän voiman sisäpiiriin voidaan laskea kuuluvan lähes miljoona suomalaista.

Samalla rahapelaaminen on voimakkaasti valtion tukemaa toimintaa, jolla myös rahoitetaan suomalaista yhteiskuntaa – tuetaan tiedettä, taidetta ja kulttuuria. Mutta mitä ajatella rahojen alkuperän ja niiden yleishyödyllisen käytön välisestä ristiriidasta? Onko kyse rakenteellisesta ongelmasta, jossa tietoisesti hyödynnetään ja manipuloidaan heikommassa asemassa olevien pelihimoa? Entä mitä suomalaiselle yhteiskunnalle tapahtuisi, jos rahapelaaminen loppuisi? 

Rahapelaamisen merkityksestä, ongelmakohdista ja tulevaisuudesta ovat keskustelemassa sosiaalietiikan dosentti Janne Nikkinen, Sininauhaliiton toiminnanjohtaja Pekka Lund sekä rahapeliriippuvuuden kokemusasiantuntija ja hankesuunnittelija Jenna Mäkelä. Ohjelman toimittavat Hilkka Nevala ja Mikko Kurenlahti.

Kuva: Pixabay

Aiemmat lähetykset

Molokin kitaan vai kohti omannäköistä elämää? Nuoret ja kestävän hyvinvoinnin ehdot

su 12.9. klo 12.05–12.50

Mitä nykyajan nuoret aikuiset ajattelevat hyvinvoinnista, työn arvosta tai rahan merkityksestä? Minkälaisia ajatuksia herättää elämä kulutusyhteiskunnassa tai joutuminen aktivointitoimien kohteeksi tilanteessa, jossa tulevaisuutta varjostavat ennennäkemättömän laaja-alaiset ekologiset haasteet? Ovatko nuoret yhteiskunnan asettamien vaatimusten ja omannäköisen elämän toiveiden välisessä puristuksessa?

Horisontissa pysähdytään kysymään mitä kestävä hyvinvointi voisi nykyajassa tarkoittaa sekä minkälaisia haasteita tämän saavuttamiseen erityisesti nuorten elämissä vaikuttaa liittyvän. Onko jatkuvan talouskasvun ihanne muodostunut jo Molokin kidaksi, johon syötetään vuodesta toiseen lisää lapsia ja nuoria – ja mitä ajatella toiminnan mielekkyydestä?

Keskustelemassa ovat “Puristuksissa? Nuoret ja kestävän hyvinvoinnin ehdot” -tutkimuksen kirjoittaneet hyvinvointitutkijat Tuula Helne ja Tuuli Hirvilammi. Ohjelman toimittavat Hilkka Nevala ja Mikko Kurenlahti.

Millaista Afganistania Talibanit havittelevat?

su 5.9. klo 12.05–12.50

Kahdenkymmenen vuoden jälkeen ääriuskonnollinen Taliban on jälleen kaapannut vallan Afganistanissa ja uutiset levottomuuksista, väkivaltaisuuksista, evakuoinneista ja traagisista ihmiskohtaloista ovat täyttäneet läntisen uutismedian. Vaarassa tuntuvat olevan esimerkiksi yhteiskunnallisesti näkyvissä asemissa toimivat naiset, eri vähemmistöjen edustajat, toisinajattelijat ja toisinuskovat.

Mutta miksi kaikki tapahtuu, kenen etuja silmitön väkivalta ja kaaos palvelevat ja minkälaista Afganistania Taliban tuntuu tavoittelevan? Minkälaisia ääniä kuuluu toivottomalta vaikuttavan tilanteen keskeltä ja onko kukaan turvassa jatkuvien levottomuuksien keskellä? Entä mitä ajatella äärikonservatiivisen uskonnollisuuden roolista Talibanien toiminnan selittäjänä – vai mistä löytyvät jo vuosikymmeniä Afganistanissa jatkuneiden levottomuuksien perustavat syyt?

Keskustelemassa ovat Afganistanin historiaan perehtynyt tietokirjailija Andrei Sergejeff sekä toimittaja, dokumentaristi ja Icebreaker Productionsin tuottaja Kirsi Mattila, joka on ollut Afganistanissa kouluttamassa paikallisia naistoimittajia. Viimeisten viikkojen aikana suomalaisten kouluttajien ja afgaanikollegoiden välinen yhteydenpito on ollut tiivistä. Ohjelman toimittavat Hilkka Nevala ja Mikko Kurenlahti.

Miksi salaliittoteorioihin uskotaan?

su 29.8. klo 12.05–12.50

Koronarokotteisiin sisältyy 5G-siru! Maa on litteä! Liskoihmiset hallitsevat maailmaa! Presidentti Trump johtaa satanistisen pedofiiliringin vastaista vastarintaa!

Salaliittoteorioista on alettu puhua yhä enemmän ja erityisesti digitaalisen median, sosiaalisten julkaisualustojen ja pandemian keskellä tuntuu näiden suosio kasvaneen entisestään. Mutta mikä saa ihmisen uskomaan salaliittoteorioiden todenperäisyyteen – vai löytyykö taustalta jotain muuta kuin pyrkimys totuuteen? Mitä salaliittoteorioiden levittäminen kertoo luottamuksesta valtiovaltaa, viranomaisia tai asiantuntijoita kohtaan ja kenen etuja epäluottamuksen lietsominen palvelee? Onko vaarana jo demokratian rapautuminen?

Horisontissa salaliittoteorioiden syvempiä yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia merkityksiä ovat valottamassa Salaliittoteorioiden filosofia –teoksen (Gaudeamus 2021) kirjoittanut käytännöllisen filosofian professori Juha Räikkä ja Salaliittoteorioiden politiikka -hankkeen toinen johtaja, median ja uskonnontutkimuksen apulaisprofessori Katja Valaskivi. Ohjelman toimittavat Hilkka Nevala ja Mikko Kurenlahti.

Korona, koulu ja köyhyys

su 22.8. klo 12.05–12.50

Jos koronaan sairastumisen pelko, etäkoulu ja sosiaaliset rajoitukset tuntuvat jo raskailta, niin miltä tuntuukaan se, että myös koko perheen toimeentulo on jatkuvasti vaakalaudalla?

Koronan myötä monet perheet ovat ensimmäistä kertaa joutuneet hakemaan apua taloudelliseen tilanteeseensa. Esimerkiksi kirkon diakoniatyöhön on tullut uusilta asiakasryhmiltä yhteydenottoja, jotka alkavat suunnilleen samoin: “En ole koskaan hakenut mistään apua, mutta nyt on pakko...”

Syksyn alkaessa kodeissa kaivetaan kaapeista esiin sopivia liikuntavarusteita ja kumppareita. Osalla on tarve uudelle kännykälle entisen hajonneen tilalle. Osa miettii, mistä löytää rahaa lukiokirjoihin. Näin koulujen alettua kysymme, millaista eriarvoisuutta vähävaraisuus luo lastemme elämään? Miltä näyttää tämä jo järjestyksessä toinen koronasyksy kouluissamme? Mistä ja millaista apua perheet voivat hakea, kun taloudellinen tai muu kriisitilanne yllättää?

Aiheesta keskustelemassa ovat Tikkurilan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Saara Huhanantti, köyhyystutkija Anna-Maria Isola ja opiskeluhuollon esihenkilö Katariina Lappalainen.

Ohjelman toimittavat Hilkka Nevala ja Elina Vaittinen.