Horisontti

Horisontti

Elämää suuremmat kysymykset digitaalisissa peleissä

ma 19.10. klo 22.05–22.50
Viimeisin

Uskontojen ja kirkkojen ajankohtaisia kuulumisia eri puolilta maailmaa sekä uskontojen ja elämänkatsomuksien pohdintaa. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 12.15 - 13.00.

Aiemmat lähetykset

Elämää suuremmat kysymykset digitaalisissa peleissä

ma 19.10. klo 22.05–22.50

Peliteollisuudesta on tullut maailman nopeimmin kasvava viihdeteollisuuden ala. Jo yli 76 % suomalaisista kertoo pelaavansa jonkinlaisia digitaalisia pelejä ja esimerkiksi monelle 30–40-vuotiaalle pelit ovat kulkeneet tärkeinä matkakumppaneina läpi elämän. Viihteen rinnalla peleistä on tullut merkityksellinen, muistoja ja tunteita herättävä kulttuurin muoto.

Horisontissa kysytään, mitä peleistä tulisi nykyajassa ajatella? Mikä on näiden syvempi yhteiskunnallinen, kulttuurinen tai taiteellinen merkitys? Vaikuttavatko pelimaailmat ihmisten ajatteluun, arvoihin, identiteettiin tai maailmankatsomukseen? Entä mitä roolia peleissä näyttelevät suuret uskonnollis-filosofiset kysymykset elämästä ja kuolemasta tai moraaliset pohdinnat hyvästä ja pahasta?

Vieraina ovat pelitietokirjailija, Pelien äärettömät maailmat -teoksen (Gaudeamus 2020) toinen kirjoittaja Alexandr Manzos sekä videopeleihin erikoistunut uskontotieteen väitöskirjatutkija Heidi Rautalahti. Ohjelman toimittavat Mikko Kurenlahti ja Hilkka Nevala.

Onko rahapelaaminen yhteiskuntaa ylläpitävä huume? 

ma 12.10. klo 22.05–22.50

“Suomalainen voittaa aina”, mutta tosiasiassa me suomalaiset hävisimme viime vuonna noin 1,7 miljardia euroa Veikkauksen peleihin. Suomessa on yli 112 000 peliongelmaista ja peliriippuvaisia yli 50 000. Tälle joukolle, ja myös heidän lähipiirilleen, pelaaminen ei ole enää viihdettä tai viatonta ajanvietettä, vaan jopa elämää tuhoava voima. Tämän voiman sisäpiiriin voidaan laskea kuuluvan lähes miljoona suomalaista.

Samalla rahapelaaminen on voimakkaasti valtion tukemaa toimintaa, jolla myös rahoitetaan suomalaista yhteiskuntaa – tuetaan tiedettä, taidetta ja kulttuuria. Mutta mitä ajatella rahojen alkuperän ja niiden yleishyödyllisen käytön välisestä ristiriidasta? Onko kyse rakenteellisesta ongelmasta, jossa tietoisesti hyödynnetään ja manipuloidaan heikommassa asemassa olevien pelihimoa? Entä mitä suomalaiselle yhteiskunnalle tapahtuisi, jos rahapelaaminen loppuisi? 

Rahapelaamisen merkityksestä, ongelmakohdista ja tulevaisuudesta ovat keskustelemassa sosiaalietiikan dosentti Janne Nikkinen, Sininauhaliiton toiminnanjohtaja Pekka Lund sekä rahapeliriippuvuuden kokemusasiantuntija ja hankesuunnittelija Jenna Mäkelä. Ohjelman toimittavat Hilkka Nevala ja Mikko Kurenlahti.

Kuva: Pixabay 

Onko ihmiskäsityksemme eläinten oikeuksien este?

ma 5.10. klo 22.05–22.50

Eläimet ovat olleet tärkeä osa ihmiskulttuureja halki historian. Yhteiskuntia on rakennettu eläinten avulla, ne ovat muodostaneet merkittävän osan ruoantuotantoa, vaikuttaneet ihmisten elinympäristöihin ja tarjonneet monille myös kokemuksia kumppanuudesta. Biologisesta näkökulmasta on selvää, että ihminen on myös itse eläin.

Nykyajassa on vastaavasti selvää, että monet muunlajisista eläimistä ovat ihmisen laajamittaisen hyväksikäytön ja väkivallan uhreja. Koira voi olla monen paras ystävä, mutta älykkäämpi ja geneettisesti ihmistä lähempänä oleva sika pääasiassa ruokaa ja tuotantoresurssi.

Mitä ajatella nykyajassa ihmisten ja muiden eläinten välisistä suhteista? Voiko eläin olla omanlaisiaan perusoikeuksia omaava “hän”? Entä mikä olisi lajirajat ylittävän yhteisöllisyyden ja myötätunnon merkitys ihmiskunnan tulevaisuudelle?

Vieraina eläinoikeudentutkija, VTT Birgitta Wahlberg sekä taiteilija ja eläinteologi Limppu Witick. Lopuksi kuulemme Horisontin Heijastuksia sarjan kolmannen osan, jossa muusikko Anssi Kela pohtii tekemistään suhteessa meneillään olevaan aikaan. Ohjelman toimittavat Mikko Kurenlahti ja Hilkka Nevala.

Kuva: Pixabay

Teemmekö työtä itsemme puolesta vai vastaan?

ma 28.9. klo 22.05–22.50

Työelämä kytkeytyy keskeisellä tavalla käsityksiin yhteiskunnallisesta arvosta, sosiaalisesta asemasta, identiteetistä ja myös elämän merkityksellisyydestä. Yhä useammin työn toivotaan tarjoavan toimeentulon lisäksi kokemuksia esimerkiksi itsensä toteuttamisesta. Samalla työn ja tuotannon ylläpitäminen osallistuu yhteiskunnan rattaiden pyörittämiseen, muodostaen käsityksiä työn tekemisestä yhteiskunnallisena pakkona.

Mutta mitä oikeastaan tarkoittaa merkityksellinen tai inhimillisesti kestävä työ, erityisesti ilmastonmuutoksen kaltaisten globaalien kriisien keskellä? Onko kaikki työ tekemisen arvoista vai tulisiko ihmisen saada myös olla työskentelemättä? Entä mikä on moraalin merkitys työelämässä? Olemmeko tulleet tilanteeseen, jossa ”business as usual” ei yksinkertaisesti ole enää vaihtoehto, vaan inhimillisen työn päämäärät ovat siirtymässä tulosten tekemisestä maailman pelastamiseen?

Työelämän merkityksistä, murroksista ja tulevaisuuden haasteista ovat keskustelemassa inhimillisesti kestävän työelämän tutkija, sosiaalieetikko Anna Seppänen, merkityksellistä elämää tutkinut filosofi ja kirjailija Frank Martela sekä talouskulttuurin tutkija Paavo Järvensivu BIOS-tutkimusyksiköstä.

Ohjelman lopuksi kuulemme myös varatuomari Risto Voipion analyysin siitä, mitä KHO:n viimeisin päätös ns. sateenkaaripappiasiassa tarkoittaa.

Ohjelman toimittavat Hanna Paavilainen ja Mikko Kurenlahti.

Kuva: Pixabay