Kalle Haatanen

Kalle Haatanen

Ufot, humanoidit ja ufouskonnollisuus

eilen klo 22.05–23.00
Viimeisin

Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti. Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin. Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

Aiemmat lähetykset

Ufot, humanoidit ja ufouskonnollisuus

eilen klo 22.05–23.00

Uskomukset ufoista kattavat koko yhteiskunnan. Populaarikulttuurissa ne ovat tutumpia kuin arkielämä, ja erilaisiin uskontoihinkin ne voidaan hyvin liittää.

Jaakko Närvä kertoo nyt Kalle Haatasen ohjelmassa niin ufohavainnoista kuin niiden väärintulkinnoista sekä ihmisistä, jotka todella uskovat tulleensa avaruusolioiden sieppaamiksi.

On mielenkiintoista huomata, kuinka ufohavainnot heijastavat omaa aikaansa, kylmästyä sodasta aina hippimäiseen pasifismiin.

Mielen tyyneydestä

pe 22.5. klo 22.05–23.00

Antiikin kreikan filosofia ei ollut vain teoreettista pohdintaa. Siinä oli usein myös pedagoginen, opettava sävy, ja siinä saatettiin korostaa mielen ja älyn harjoitusta.

Juhana Torkki on kääntänyt ja koonnut yhteen Plutarkhoksen tekstejä nimellä "Mielen tyyyneydestä".

Näissä teksteissä Plutarkhos johdattaa eroon liiasta uteliaisuudesta ja uutisten nälästä. Niin myös äkkipikaisuudesta ja liiasta surusta. Vaikka antiikin Kreikka ja nykyaika ovat aivan eri maailma, ei voi olla toteamatta, kuinka ajankohtaisia Plutarkhoksen ajatukset edelleen ovat.

Sukupuolien moninaisuus

pe 15.5. klo 22.05–23.00

Sukupuoli ja sukupuolisuus on ollut suuri keskustelunaihe, joka usein herättää voimakkaita tunteita.

Riitely kuitenkin peittää alleen sen, että suomalainen yhteiskunta on usein melko liberaali. Hämmennyksen tunne saattaa olla suurempi tekijä, etenkin, jos pelkää käyttävänsä vääriä sanoja monenlaisten identiteettien viidakossa.

Susi Nousianen on kirjoittanut aiheesta kirjan ja kertoo nyt Kalle Haatasen ohjelmassa, miten sukupuolisuus ja sen muodot kohdataan kouluissa, lääkärillä tai vaikkapa hierojalla.

Poliittinen satiiri Suomen televisiossa

pe 8.5. klo 22.05–23.00

Television poliittinen satiiri Suomessa on melkein yhtä vanhaa kuin itse televisio.Satiirin luonne on kuitenkin muuttunut ajan myötä. Joskus oltiin kovin kilttejä, myöhemmin hyvin poliittisia. On ollut myös ylilyöntejä. Esimerkiksi 1990-luvulla Martti Ahtisaaren kävelyn ja painon pilkkaaminen katsottaisiin nyt liian henkilöön käyväksi.On myös mielenkiintoista, että brittiläinen satiiri toimii Suomessa, vaikka nämä maat ovat yhteiskunnallisesti hyvin erilaisia. Joskus myös poliitikot haluavat innolla mukaan ohjelmiin niin kuin tapahtui Iltalypsyssä ja Hyvät herrat -sarjassa. Tällainen symbioosi ei kuitenkaan ole ongelmatonta satiirin kannalta. Kalle Haatasen vieraana keskustelemassa huumorintutkija Janne Zareff.