Klassikkoparatiisi

Klassikkoparatiisi

Yön muodonmuutoksista valoon

ti 26.5. klo 11.00–11.57
Viimeisin

Eva Tigerstedt avaa polkuja klassiseen musiikkiin. Tarinoita, näkökulmia, tunteita ja analyysia tiistaisin klo 11, uusinta lauantaisin klo 11.

Aiemmat lähetykset

Yön muodonmuutoksista valoon

ti 26.5. klo 11.00–11.57

Kuin vaellus läpi öisten tilojen ja tuntemusten. Sellainen on György Ligetin ensimmäinen jousikvartetto, sävelletty pöytälaatikkoon. Ohjelman lopussa palataan valoisaan optimismiin. Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin.

Ohjelman musiiikit:

György Ligeti: Jousikvartetto no 1, "Métamorphoses nocturnes" - Yöllisiä muodonmuutoksia (Belcea-kvartetti).

John Wilbye: Draw on, sweet night (Les Cris de Paris/Geoffroy Jourdain).

W.A.Mozart: Fagottikonsertto B-duuri, K191 (Jaakko Luoma, fagotti, ja Tapiola Sinfonietta/Janne Nisonen).

Jotain mainiota Tanskanmaalla

ti 19.5. klo 11.00–11.54

"Klarinettikonsertto on ehdottomasti pahinta mitä tämä hiukan liian kokeellinen, arvaamaton tanskalainen on saanut aikaan. Sen kaakattavan, kiekuvan, viheltelevän, ulisevan ja röhkivän soolo-osuuden esitti tanskalainen Aage Oxenvad. Nielsen osoittaa olevansa kakofonian tulisieluinen opetuslapsi." Näin ruotsalainen kriitikko arvioi Carl Nielsenin klarinettikonserton esitystä Tukholmassa vuonna 1928. Siinäpä erinomainen syy kuunnella tämä mainio teos, joka on nykyään klarinettikonserttojen klassikko. Ohjelman ensilähetys oli vuonna 2015. Toimittajana Eva Tigerstedt.

Francois Couperin, musiikin runoilija

ti 12.5. klo 11.00–11.53

"Auliisti myönnän, että minua miellyttää enemmän sellainen, joka minua koskettaa, kuin sellainen, joka minua yllättää". Näin sanoi ranskalaisen barokin mestari Francois Couperin. Kuka olikaan tämä mies, jonka teosten nimet ovat kuin pieniä arvoituksia?

Eva Tigerstedt valottaa asiaa. Ohjelma on uusinta helmikuulta 2016.

Ohjelman musiikit:

Francois Couperin

Les Baricades Mystérieuses - Salaperäiset esteet Le Tic-Toc-Choc ou les Maillotins - Tik-tak-isku tai pikku vasarat (Christophe Rousset, cembalo). Les Goûts-réunis: "Ritratto dell'amore", osat Le Charme ja La Douceur (Petra Aminoff, traverso, Annamari Pölhö, cembalo, ja Lauri Pulakka, viola da gamba). Triosonaatti Parnassos, eli Corellin apoteoosi (Gli incogniti -yhtye). Kolmas Lecon de Ténèbres (Montserrat Figueras ja Maria Cristina Kiehr, sopraano, Rolf Lislevand, teorbi, Pierre Hantaï, urut ja Jordi Savall, gamba).

Valssi palasiksi ja kierrätykseen

ti 5.5. klo 11.00–11.57

Pöljästäkin valssista saa mammuttiteoksen, kun asialla on L. van Beethoven. Valssi vain pannaan säpäleiksi ja kootaan uudestaan 33:lla eri tavalla. Hitunen asiaa Beethovenin Diabelli-muunnelmista.

Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin.

Musiikki: Ludwig van Beethoven: Diabelli-muunnelmat, eli Muunnelmia pianolle op.120, teema ja 33 muunnelmaa Anton Diabellin valssista C-duuri (Ronald Brautigam, fortepiano).