Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen

Kisastudiossa Harrisin Vogue-kuva, ihmisen riittämättömyys, Röyhkän kaapattu fb-tili ja Sinkkuelämää uusiksi

eilen klo 15.02–15.55
Viimeisin

Rehellistä ja fiksua puhetta kulttuurista. Kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet keskustelussa eikä klassikkojakaan unohdeta. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Keskiviikkoisin suora lähetys Helsingin Musiikkitalosta.

Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi

Toimittajina Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola, Pietari Kylmälä ja Tuukka Pasanen. Kulttuuriykköstä tuottaa Olli Kangassalo.

Seuraava lähetys

Kulttuuriykkönen

ma 18.1. klo 15.02–15.55

Tietotekniikan välineiden lisääntyminen ei vielä sinänsä johda tiedon lisääntymiseen – ei ainakaan jos tiedolla tarkoitetaan Platonin ja valistusfilosofien tapaan tosia ja perusteltuja käsityksiä todellisuudesta.

Pikemminkin informaatiotulvassa aidon tiedon suhteellinen osuus on heikentymässä.

Kypsän tieteen puolelle lapsellista tekniikkaintoilua vastaan asettuu uudessa kirjassaan Kulttuuriykkösen vieras, filosofi Ilkka Niiniluoto.

Jakke Holvas haastattelee.

Aiemmat lähetykset

Kisastudiossa Harrisin Vogue-kuva, ihmisen riittämättömyys, Röyhkän kaapattu fb-tili ja Sinkkuelämää uusiksi

eilen klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkönen kokoaa Kisastudioonsa vakioraatilaiset Mirva Saukkolan, Ujuni Ahmedin ja Sami Kuuselan ajankohtaisten ilmiöiden äärelle.

Ohjelman juontaa Pia-Maria Lehtola.

Petra Rautiainen pöllyttää suomalaisen sotahistorian myyttejä - Mikä oli suomalaisten rooli natsien leireillä Lapissa?

toissa päivänä klo 15.02–15.55

Petra Rautiaisen esikoisromaani Tuhkaan piirretty maa kertoo jatkosodan viimeisistä hetkistä ja sodan jälkeisestä ajasta Lapissa. Saksalaisten vankileirit ja suomalaisten osallistuminen väkivaltaisten rotuoppien käytäntöönpanoon asettavat suomalaisen kunniakkaan sotamyytin kyseenlaiseen valoon. Rautiaisen romaanin Lappi on kulttuurisesti rikas paikka, jossa saamelaiset, suomalaiset, saksalaiset, venäläiset, ukrainalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset käyvät toisen maailmansodan aikana väkivaltaista kamppailua myös identiteeteistä ja tekeillä olevasta historiasta. Petra Rautiainen on Kulttuuriykkösen vieraana. Juontajana on Pietari Kylmälä.

Shakespeare nyt, hyvis vai pahis? - teatteriopiskelijoiden kauhistus vai suuri nero?

ke 13.1. klo 15.02–15.55

Shakespearen luetuttaminen oppilailla on rakenteellista väkivaltaa, kirjoitti Suomen Kuvalehti viime vuoden joulukuussa Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden tuntemuksista. Aurora Rämön kirjoittama juttu nostatti keskustelun opetuksesta ja sen sisällöstä, opettajista ja ennen kaikkea tämän päivän opiskelijoista.

Mutta millaisena Shakespearen tekstit näyttäytyvät nyt vuonna 2021? Miten niitä tulisi lukea? Onko niissä rakenteellista väkivaltaa ja jos on, niin minkälaista? Miten 1560-luvulla syntyneen näytelmäkirjailijan tekstit kommentoivat omaa aikaansa? Ja onko taiteilijan oltava edistyksellinen humanisti, vai saako hän vain seurata aikaansa?

Shakespearen teksteistä ja arvoista ovat keskustelemassa teatteriohjaaja Susanna Kuparinen ja WSOY:n kustannustoimittaja Alice Martin. Puhelimitse Shakespearen ajan Englannista kertoo eurooppalaisten kulttuurien ja alueiden tutkimuksen professori Anu Korhonen Helsingin yliopistosta.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Tiina Lymi teki aikamme armottomasta työelämästä Sisäilmaa-sarjan, farssin joka oikeasti itkettää

ti 12.1. klo 15.02–15.55

Ylen Sisäilmaa-sarja on kerännyt katsojia ruudun äärelle ja internetin keskustelupalstoille. Farssimainen sarja kertoo uupuneista TE-toimiston työntekijöistä. Tämä suomalaista työkulttuuria kyseenalaistava sarja on näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Tiina Lymin käsialaa. Miten hän, 1970-luvun hyvinvointivaltion kasvattamana, katsoo aikamme ilmiöitä? Miksi sarjassa verrataan yhteiskuntaa matrixiin? Millä tavalla keski-ikäiset naiset esitetään sarjassa?

Tiina Lymi ja Elina Knihtilä ovat ohjelman vieraina.

Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Edistys on lopussa? Syntyvyys laskee... Millenniaalit eivät usko tulevaisuuteen?

ma 11.1. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkönen aloittaa vuoden 2021 arvioimalla uuden sukupolven uudet aatteet. Keskustelemassa nuorisotutkija Mikko Salasuo sekä tietokirjailijat Pontus Purokuru ja Jari Hanska. Jakke Holvas juontaa lähetyksen.

Tietokirjailija Jari Hanska kirjoitti ”Saamattomat” -nimisen kirjan yhdessä kolmen muun kirjoittajan kanssa. He ovat Minea Koskinen, Emilia Mäenmaa ja Tuija Siltamäki. Kaikki 80-90-luvuilla syntyneitä toimittajia. Tässä syksyllä julkaistussa kirjassa selvitetään sukupolven tulevaisuudennäkymiä. Pontus Purokurulta julkaistiin myös syksyllä Veikka Lahtisen kanssa kirja ”Mikä liberalismia vaivaa?” jossa pohditaan hallitsevan länsimaisen aatteen murenemista, kuihtuvaa talouskasvua ja millenniaalien näköalattomuuden ja keskiluokan tyytymättömyyden tiivistymistä populismiksi. Nuorisotutkija Mikko Salasuo työskentelee Antti Häkkisen kanssa jättimäisen aineiston parissa, ja selvittää kuinka 30 vuoden välein syntynyt sukupolvi rakentaa hyvän elämän arvot uudestaan.

Kisastudiossa Trumpin barbaarien invaasio, uusi sensuurin kaipuu, kirjallisuuden ihonväri ja kovan tieteen seksikkyys

pe 8.1. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen vuoden 2021 ensimmäisessa kisastudiossa kulttuurin ajankohtaisten aiheiden äärelle kokoontuvat esseisti Silvia Hosseini, toimittaja Matti Rämö ja kosmologi Kari Enqvist.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Kuvaako Musta kuningatar shakin maailmaa uskottavasti? - Netflixin jännittävä hittisarja aiheutti maailmalla shakki-innostuksen

to 7.1. klo 15.02–15.55

Musta kuningatar -televisiodraamasta (Queen´s Gambit) tuli eräs vuoden 2020 suurista suosikeista. Se kertoo shakkilahjakkuudesta, joka taistelee tiensä maailmanmestariksi naissukupuoleen liittyvistä ennakkoluuloista huolimatta. Mutta mitä sarja kertoo itse pelistä? Shakkidraamaa ja siihen liittyvää shakkibuumia ovat ihmettelemässä kansainväliset mestarit Johanna Paasikangas ja Eero Raaste. Juontajana on Pietari Kylmälä.

Muodin trendit vuonna 2021 Suomessa ja muualla - Muotiasiantuntija Sami Sykkö:"Miten nuorilla voi olla varaa luksusmuotiin?"

ti 5.1. klo 15.02–15.55

Elämme kuuminta alkuvuoden trendisesonkia. Minkälainen on suomalaisten pukeutuminen juuri nyt? Onko kansainvälisestä Instagramista tullut suomalaisen muodin näyttämö? Muodin asiantuntija, Fashion Finlandin toiminnanjohtaja ja muotitoimittaja Sami Sykkö kertoo missä mennään muodin saralla Suomessa ja maailmalla.

Ohjelman juontaa Pia-Maria Lehtola.

Ennio Morricone on elokuvasäveltäjien kuningas - uniikki sointiväri, persoonallinen tyyli ja käsittämättömän laaja tuotanto

la 26.12.2020 klo 11.00–11.53

Vuonna 1928 syntynyt säveltäjä Ennio Morricone kuoli tämän vuoden heinäkuussa sairaalassa Roomassa.

Morricone ehti urallaan säveltää musiikkia 500 elokuvaan. Hänet muistetaan erityisesti Sergio Leonen western-elokuvien mahtipontisista sävellyksistä, joista tunnetuin on Hyvien, pahojen ja rumien (1966) listahitiksi noussut tunnussävelmä.

91-vuotiaana menehtyneen Morriconen merkityksestä ja speghettiwesternien perinnöstä ovat keskustelemassa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kavin erikoissarjojen suunnittelija ja elokuvaharrastaja Lauri Lehtinen, Morriconen musiikkia UMO Jazz Orchestralle sovittanut trumpetisti Tero Saarti. Puhelimitse osallistuvat myös ja tragikomedioistaan ja Raid-sarjasta tunnettu ohjaaja Tapio Piirainen ja useasti parhaan musiikin Jussilla palkittu säveltäjä Sanna Salmenkallio sekä kansainvälisesti ja Jussi-palkittu säveltäjä Panu Aaltio.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Kulttuuriykkösen lähetys on osa Yle Radio 1:n ja Yle Teeman Morricone-kokonaisuutta. Yle Teemalla Morriconea muistetaan 26.12. tapaninpäivänä esitettävällä Morricone-paketilla, johon kuuluvat Onnellisten aika (Days of Heaven), Death Rides a Horse ja The Morricone Duel -konsertti.

Tämä lähetys uusitaan tapaninpäivänä klo 11.

Jonna Kivilahti ja Krista Keltanen tekivät kirjan suomalaisista joulukodeista - Miten joulukoristeet ovat muuttuneet?

ke 23.12.2020 klo 15.02–15.55

Kansainvälisen uran tehneet sisustustoimittaja Jonna Kivilahti ja valokuvaaja Krista Keltanen ovat tutustuneet uutta Merry Christmas- kirjaansa varteen joulukoteihin. Kirjassa esitellään joulu Vanhassa Porvoossa, Naantalissa, Espoossa ja Helsingin kantakaupungissa. Miltä näyttää moderni skandinaavinen joulu? Miten joulukoristeet ovat muuttuneet? Jonna Kivilahti ja Krista Keltanen ovat ohjelman vieraina.

Ohjelman juontaa Pia-Maria Lehtola.

Vuoden 2020 puhutuimmat ilmiöt - Kulttuuriykkösen parhaat kysymykset ja vastaukset

ti 22.12.2020 klo 15.02–15.55

Vuosi 2020 oli monella tapaa poikkeuksellinen, myös Kulttuuriykkösessä. Tiistain lähetyksessä palataan Kulttuuriykkösen poikkeusvuoteen. Millaiset asiat puhuttivat kaikkein eniten? Mitä keskusteluita olisi vielä pitänyt jatkaa? Ja mikä maku vuodesta 2020 jäi? Juontajana on Pietari Kylmälä.

Kisastudiossa teatterikoululaisten Shakespeare-angstit, laulavan poliisin suosio, erotiikkasadut ja onnellisuus korona-aikana

pe 18.12.2020 klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen Kisastudiossa teatterikoululaisten Shakespeare-ansgtit, laulavan poliisin Petrus Schroderuksen suursuosio, joulun perinteet, kuumottavat erotiikkasadut äänikirjoina ja ristiriitainen onnellisuus korona-aikana. Vieraina ekonomisti Heikki Pursiainen, päätoimittaja Mirva Saukkola ja yrittäjä Sami Kuusela.

Ohjelman juontaa Jakke Holvas.

Rakkautta ja muotoilun taidetta - Marjatta ja Timo Sarpaneva

to 17.12.2020 klo 15.02–15.55

Timo Sarpanevan Festivo- kynttilänjalat, Maailman kauneimman esineen- tittelin saanut Orkidea- maljakko ja ohuet, värilliset lasiastiat ovat edelleen haluttuja. Kuka tämä lahjakas ja tarkkuudestaan tunnettu taiteilija ja muotoilija oli ihmisenä?

Marjatta Sarpaneva eli lähes viisi vuosikymmentä miehensä rinnalla. Hänen kirjassaan Timo Sarpaneva taide ja elämä, sukelletaan rohkeasti muotoilijan lapsuuteen, nuoruuteen ja aikuisuuteen. Kirja on myös avoin kertomus rakkaustarinasta, jossa rakkaus ja taide tekevät ehjäksi.

Marjatta Sarpaneva tapasi tulevan aviomiehensä ensimmäisen kerran jo 15-vuotiaana. Timo Sarpaneva oli kuin muotilehdestä leikattu, yllään upea grafiitinharmaa villaulsteri, jonka harteilla oli lyhyt viitta. "Sanansa kadottaneessa ja punastelevassa miehessä oli outoa haavoittuvuutta." kirjoittaa Marjatta Sarpaneva teoksessa.

Marjatta Sarpaneva on ohjelman vieraana.

Juontajana on Pia-Maria Lehtola.