Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen

Tanssiva Karhu -runopalkinnon voitti Matti Kangaskosken Johdatus pimeään - Piti syntyä filosofinen tutkielma, tulikin runoja

eilen klo 15.02–15.55
Viimeisin

Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Suora lähetys maanantaista perjantaihin, keskiviikkoisin Helsingin Musiikkitalosta ja perjantaisin Keskustakirjasto Oodista. Osallistu perjantain kisastudio-lähetykseen Whatsappilla 044 5144800. Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi

Toimittajina Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola ja Tuukka Pasanen. Toimitussihteerinä on Olli Kangassalo. Kulttuuriykkösen tuottaa Pekka Toikka.

Seuraava lähetys

Kulttuuriykkönen

tänään klo 15.02–15.55

Valtaosa suomalaisista lähtee tänään lomalle. Suurten terveysyritysten psykologit kertovat Kulttuuriykkösessä, kuinka hankitaan kunnon lomastressi. Vitsi vitsinä. Lähetyksessä syvennytään rentoutumiskyvyttömyyden anatomiaan. Miksi stressi ei hellitä? Miksi joiltakin lomarentous tulee luonnostaan, toisilta ei millään? Jääkö koronan jälkeinen etätyö-vimma päälle kesälläkin? Onko rentoutumiskyvyttömyys ominaista juuri neuroottisille kulttuurialan puurtajille?

Keskustelemassa johtava psykologi Tuija Turunen ja psykologi Nina Lyytinen Terveystalosta sekä työterveyspsykologi Maria Kenola Mehiläisestä.

Jakke Holvas juontaa.

Aiemmat lähetykset

Tanssiva Karhu -runopalkinnon voitti Matti Kangaskosken Johdatus pimeään - Piti syntyä filosofinen tutkielma, tulikin runoja

eilen klo 15.02–15.55

Ohjelmassa haastateltavana Ylen Tanssiva Karhu -runopalkinnon voittaja Matti Kangaskoski, raadin puheenjohtaja Susinukke Kosola sekä Ylen Radioteatterin monivuotinen näyttelijä ja tuottaja Erja Manto.

Ohjelman juontaa Ville Talola.

Osta, viihdy, osta! Miten kauppakeskusten taustamusiikki meihin vaikuttaa?

toissa päivänä klo 15.02–15.55

Kuka valitsee kauppakeskuksissa soitettavan musiikin? Entä saako taustamusiikki meidät todella ostamaan enemmän?

Kulttuuriykkösessä kuunnellaan kauppakeskuksien äänimaisemia.

Vieraina ovat Mall Voice -yrityksen toimitusjohtaja Olli Gestranius, dosentti Heikki Uimonen Itä-Suomen yliopistosta ja muzak-fani ja elokuvaohjaaja Mika Taanila.

Lähetyksen juontaa Juho Kankaanpää.

Minna Lindgrenin uusi libretto tuo Mozartin oopperan korona-aikaan - Mustaa huumoria ikäihmisten suojelemisesta eristämisellä

ti 30.6. klo 15.02–15.55

Kuinka vanha oopperateos pistetään juoneltaan ja kestoltaan totaalisen uusiksi? Ja vieläpä superlyhyessä ajassa! Tätä selvittämässä "Covid van tutten" libretisti, kirjailija Minna Lindgren ja ohjaaja Jussi Nikkilä.

Tänään 30.6.2020 tulee painosta ihka uuden "Covid fan tutten" partituuri, jonka runkona on vanha Mozartin Cosi fan tutten musiikki, mutta juonella ei mitään tekemistä alkuperäisen teoksen kanssa. Näin rohkeaa vetoa ei ole Suomen Kansallisoopperassa tehty koskaan aikaisemmin!

Suomen Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi sai idean, että Mozartin klassikko "Cosi fan tutte" tehtäisiin juoneltaan täysin uusiksi, jossa teemoina olisi päivän polttavimmat aiheet kuten koronaepidemia. Hän halusi myös lyhentää alunperin reilun kolme tuntia pitkän teoksen yhteen tuntiin ja rooleihin dramaattiset Wagner-laulajat: Karita Mattila, Johanna Rusanen, Minttu Värelä, Waltteri Torikka, Tommi Hakala ja Tuomas Katajala. Teoksen johtaa Esa-Pekka Salonen.

Ohjelman juontaa Vesa Kytöoja

Filosofi Esa Saarinen levittää positiivista sanomaa: "Nujerra negatiivinen sisäinen pöpöttäjäsi" - Luennot huippusuosittuja

ma 29.6. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen maanantaivieraana on filosofi Esa Saarinen.

Jakke Holvas haastattelee.

Lapinlahden sairaala, Finlandia-talon marmorit... Mitä merkittävämpi rakennushanke, sitä suurempi soppa

pe 26.6. klo 15.02–15.55

Kun Finlandia-talon julkisivua remontoitiin 1990-luvun lopulla, hanketta seurasi vuosikymmenien kiistely ja riitely. Tällä viikolla Helsingin kaupunginhallitus kaatoi Lapinlahden sairaala-alueen kehittämissuunnitelmat. Eduskuntatalon edustalla oli vuosikymmenet ränsistyvä tavara-asema. Miksi suurista ja merkittävistä rakennushankkeista on niin vaikea päättää? Aiheesta keskustelevat taidehistorian professori Kirsi Saarikangas, taidehistorioitsija Maunu Häyrynen sekä arkkitehtuurin yliopistolehtori Kristo Vesikansa. Ville Talola juontaa.

Rikoskirjailija ja -toimittaja Jarkko Sipilä: "Ennen vihjemies sai kilon amfetamiinia palkkioksi, jos poliisi nappasi 19 kiloa"

to 25.6. klo 15.02–15.55

Yhteiskunnan pimeä puoli on kiehtova paikka. Rikollisen motiivit kiinnostavat rikoskirjailija Sipilää. Jarkko Sipilän Takamäki-sarjan uusin teos on sarjan 20. osa. Se sijoittuu Itä-Helsinkiin ja on yksityiskohdissaan hetkittäin huimaava. Kirja kuitenkin paljastaa myös laajempia yhteiskunnallisia kysymyksiä poliisin sisäisistä valta-asetelmista, poliisin vastuusta esimerkiksi median suhteen ja herättää kysymyksen myös rikosjournalismista.

Kuinka kirjat syntyvät? Mikä tehtävä rikosjournalismilla Suomessa on? Mistä rikostoimittaja saa vinkkejä?

Tuukka Pasanen juontaa.

Ovatko klassinen musiikki ja sen tähtikultti ympäristöongelma? - Konsertit ja festivaalit lisäävät lentoliikennettä

ke 24.6. klo 15.02–15.55

Klassinen musiikki ja erityisesti tähtikultti aiheuttavat valtavasti lentoliikennettä. Orkesterit suhaavat ympäri maailmaa ja jopa koe-esiintymisiin lennetään -- ja yleisö perässä. Tilanne on myös kiusallinen, koska artistin ja muusikon urakehitys on kiinni esiintymisistä ja koesoitoista.

Kulttuuriykkösen aiheena on muusikojen ympäristötietoisuus ja ilmastoahdistus. Kuinka musiikin tekemisessä ja sen esittämisessä muusikot, säveltäjät, kapellimestarit, kuoronjohtajat, laulajat ynnä muut ottavat ympäristönsuojelun ja ilmastotalkoot huomioon?

Lähetyksessä kuullaan paljon ympäristötietoista musiikkia!

Vieraina lähetykessä musiikkitieteilija Juha Torvinen, kapellimestari, kuoronjohtaja, mezzosopraano Jutta Seppinen, kitaristi Petri Kumela ja säveltäjä Cecilia Damström. Ohjelman juontaa Vesa Kytöoja

Toimittajat voisivat ottaa mallia salamurhia selvittäneestä Bellingcat-verkostosta - Korona laski valemedian suosiota

ti 23.6. klo 15.02–15.55

Journalismi muuttuu kovaa vauhtia. Toimittajat omaksuvat uusia tekemisen tapoja. Millainen journalismi on nyt maailmalla uusinta uutta?

Kulttuuriykkösessä ovat keskustelemassa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja Anu Nousiainen, Ylen ulkomaantoimittaja Satu Helin ja Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessori Turo Uskali.

Jakke Holvas juontaa.

Jaakko Heinimäki: "Kirkon iso ongelma on piispojen etäännyttävä puhetapa" - Kirkon jäsenmäärä laskee jatkuvasti

ma 22.6. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen maanantaivieraana on päätoimittaja, pappi ja tietokirjailija Jaakko Heinimäki. Heinimäki toimii Kirkko ja Kaupunki-lehden päätoimittajana. Hän on myös tunnettu tietokirjailijana sekä viiniasiantuntijana. Heinimäki on palkittu muun muassa vuonna 2009 WSOY:n kirjallisuuspalkinnolla sekä vuonna 2011 Kirkon tiedonvälityspalkinnolla.

Jaakko Heinimäen kanssa puhutaan pappina olemisesta, kirkollisen lehden päätoimittamisesta sekä kirkon suhteesta yhteiskuntaan ja politiikkaan. Näiden lomassa puhutaan juhannuksesta, pyhimyksistä ja viinistä sekä kuunnellaan mandoliininsoittoa.

Näin vanki selviää: "Hellitä, luovuta tai tule hulluksi"

to 18.6. klo 15.02–15.55

Suomalainen mies joutui ensi ketaa vankilaan 55-vuotiaana ja piti tarkkaa päiväkirjaa kokemuksistaan. Näin syntyi teos "Vanki numero 5986/12". Suomalaisen vankilan rutiini ja vangin sisäiset tuntemukset paljastetaan pienkustanteessa.

Kulttuuriykkösen vieraana on teoksen kirjoittanut Sepi Kirjavainen.

Jakke Holvas haastattelee.

Superbasisti Lauri Porra murskaa musiikilliset rajamuurit - "Taidemusiikkimeisseli ja metallimoukari pysyvät kädessä"

ke 17.6. klo 15.02–15.55

”Mökkejä ja piilopaikkoja” -teoksen idea muhi Porran mielessä vuosien ajan. Hän halusi vangita mökillä, metsän keskellä koetun tunnelman äänimaailmaksi, jonka voisi jakaa konserttiolosuhteissa. Uusi teos Cabins & Hideouts kuvaa noin tunnin aikana vuorokauden pituisen kaaren aamusta yöhön ja seuraavaan auringonnousuun. Äänitetyt luonnon äänet kuten peipon ja kuikan laulu sekoittuvat jousikvartetille sävellettyyn musiikkiin.

Lauri Porra on suomalainen säveltäjä ja muusikko. Hänen orkesteriteoksiaan ovat esittäneet muun muassa Radion sinfoniaorkesteri, Sinfonia Lahti, Turun filharmoninen orkesteri, Trondheim Symphony Orchestra sekä New Bedford Symphony Orchestra Yhdysvalloissa.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Hydra-polyyppi on biologisesti kuolematon ja nyt ihminen pyrkii samaan

ti 16.6. klo 15.02–15.55

Taiteilija Maija Tammen sekä kuvittaja Ville Tietäväisen kirja Immortal kertoo hydrasta, lampipolyypistä, joka on periaatteessa biologisena organismina kuolematon. Aihetta lähestytään kuvitustaiteen sekä fiktiivisen tutkijahahmon ja tämän selittämättömän katoamisen kautta. Lopputuloksena on teos, jolle on vaikea löytää kirjastosta alaluokkaa.

Tieteen puolella kuolemattomuuden tavoittelu edistyy esimerkiksi varaosien kasvattamisen alalla.

Haastateltavina taiteilijat Maija Tammi ja Ville Tietäväinen ja tutkija Sira Karvinen.

Ville Talola juontaa.

Maryan Abdulkarim: "Rasismi ei ole lisääntynyt USA:ssa vaan nyt se dokumentoidaan paremmin kännykkäkameroilla."

ma 15.6. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen kesän ensimmäiseksi maanantaivieraaksi saapuu feministi, käsikirjoittaja, kirjailija ja taiteilija Maryan Abdulkarim. Vuonna 2019 Minna Canth -palkinnolla palkittu Abdulkarim on puhunut vuosia rasismia vastaan, tasa-arvon puolesta.

Abdulkarim on viime vuosina muun muassa kirjoittanut yhdessä Eveliina Talvitien kanssa kirjan noin 10 myyttiä feminismistä, unelmoinut tulevaisuudesta yhdessä koreografi Sonya Lindforsin kanssa projektissa We Should All Be Dreaming, ollut mukana Venetsian biennaalissa, kirjoittanut kolumneja Ylelle ja Hufvudstadsbladetille sekä käsikirjoittanut lyhytelokuvan Yksittäistapaus -sarjaan.

Mitä Abdulkarim ajattelee Yhdysvalloissa hyökyvästä Black Lives Matter -liikehdinnästä ja rasismista? Kuinka Suomea tulisi tarkastella rasismin suhteen? Mistä meidän tulisi unelmoida ja mikä on unelmoinnin merkitys?

Juontajana Tuukka Pasanen.

Kisastudio persujen ajatuspajan ajatuspieruista, parittelun perusteista, avautuvista elokuvateattereista ja sääprinsessoista

pe 12.6. klo 15.02–15.55

Kulttuuriahmatti ja yrittäjä Anna Moilanen, copywriter Jussi Turhala ja liikemies Sami Kuusela keskustelevat ajankohtaisista kulttuurin aiheista Kulttuuriykkösen kisastudiossa.

Yleisö pääsee mukaan suoraan lähetykseen laittamalla Whatsapp-viestein numeroon 044 5144 800.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Tankotanssiko taidetta? - Maailmanmestari Oona Kivelä voi harjoitella yhtä lyhyttä esitystä puolitoista vuotta

to 11.6. klo 15.02–15.55

Voiko tankotanssista kirjoittaa taidekritiikkiä? Entä milloin urheilu muuttuu taiteeksi tai taide urheiluksi? Urheilun ja taiteen eroja ja yhtäläisyyksiä pohtivat kriitikko Maija Jelkänen, tankotanssija Oona Kivelä, SARVin puheenjohtaja Maria Säkö ja tutkijatohtori Matti Tainio.

Lähetyksen juontaa Juho Kankaanpää.

Nokkahuilu on Suomen vihatuin soitin - Euroopassa nykymusiikin hitti-instrumentti

ke 10.6. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkönen avaa vihatun, koulun musiikkitunneilta tutun, nokkahuilun kiehtovaa historiaa. Muusikot Anna ja Eero Saunamäki soittavat erilaisilla nokkahuiluilla sekä vanhaa että modernia musiikkia. Miltä kuulostaa renessanssinokkahuilu?

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Kaapuja, pääkalloja, joogaa, henkiä ja salattua tietoa - esoteerisuus ja transsimaalaus kiinnostivat suomalaistaiteilijoita

ti 9.6. klo 15.02–15.55

Suomalaistaiteilijoiden ja esoterian yhteyksistä on tullut viime vuosina jatkuvasti lisää tietoa, kiitos pitkälti Uuden etsijät -hankkeen työlle. Nyt tietoa on koottu ensi kertaa yksiin kansiin "Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa" -kirjan alle. Kesäkuun alussa aukesi myös Helsingissä Villa Gyllenbergissä näyttely "Salatun tiedon tie", johon on koottu suomalaista taidetta muun muassa Hugo Simbergistä Akseli Gallen-Kallelaan, Helene Schjerfbeckiin ja Meri Genetziin - kaikki taiteilijoita, joita mystiikka ja esoteerisuus kiinnosti.

Keskustelemassa kirjan toimittaneet tutkija Nina Kokkinen sekä uskontotieteiden yliopistonlehtori Tiina Mahlamäki Turun yliopistosta.

Tuukka Pasanen juontaa.

Kirsi Hytönen aloitti viisikymppisenä seksisuhteet nuorempien miesten kanssa ja mitä sitten tapahtuikaan

ma 8.6. klo 15.02–15.55

Vaikka olemmekin edenneet pitkän matkan seksuaalisen vapautumisen tiellä, ovat jotkut asiat enemmän tabuja kuin toiset.

Kirsi Hytönen on kirjoittanut Luksusongelmia-blogissaan avoimesti aikuisen naisen elämästä, etenkin sen ruumiillisesta puolesta. Vastikään ilmestynyt omaelämäkerrallinen Hytösen esikoiskirja Naisen kolmas elämä — Nautinnon vuodet kertoo kertoo keski-ikäisen naisen löytöretkestä omaan seksuaalisuuteensa, pitkän parisuhteen muuttamisesta avoimeksi, nettideittailusta ja seksisuhteista nuoriin miehiin.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Kisastudio Kulmunin viestintätappiosta, arkkitehtuurimuseon äkillisestä tarpeesta ja räppäri Bentson uhritarinan opetuksista

pe 5.6. klo 15.02–15.55

Millainen on hyvä työkaveri? Miksi ministeri tarvitsi lähes 50 000 euron esiintymisopetusta? Tarvitseeko Suomi 60 miljoonan euron arkkitehtuuri- ja designmuseon? Mitä opettaa rap-artisti Mercedes Bentson rankka elämäkerta?

Kulttuuriykkösen kisastudiossa vakiovieraista keskustelemassa Annu Kemppainen, Kari Enqvist ja Jouni Kemppainen.

Jakke Holvas juontaa.

Jörn Donner oli kulttuurin rocktähti ja provokaattori, mutta loppuvaiheessa hän tunsi kaiken menevän romukoppaan

to 4.6. klo 15.02–15.55

Kuka Jörn Donner oli elegantin ja diivailevan imagonsa takana? Miksi Jörn Donner tutki naisia? Jörn Donnerin persoonasta ja intellektuellista kirjailijasta kirjan kirjoittanut Kai Ekholm ja 52 vuotta läheisenä ystävänä ollut Riitta Lindegren ovat ohjelman vieraina.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Esiintyvän artistin selviytymisopas koronakesään - Voivatko nettistriimaukset korvata elävät esitykset?

ke 3.6. klo 15.02–15.55

Esiintyvän artistin kesä-survival! Kun esiintyminen on sekä elanto että elämän sisältö ja yh´ äkkiä ne katoavat molemmat, silloin ihan ensimmäiseksi miettii toimeentuloaan ja seuraavaksi koko taiteilijana oloaan.

Lähetyksessä pohditaan esiintyvän taitelijan roolia yhteiskunnassa, kuinka tarpeellisia he loppujen lopuksi ovat? Onko tämä kulunut aika vähentänyt vai lisännyt elävien esityksien tarvetta? Tullaanko niitä ilmankin toimeen? Ja mistä tulee polttava tarve esiintyä? Onko tämä aika muuttanut taiteilijan omaa suhtautumistaan työhönsä? Suorassa lähetyksessä Helsingin Musiikkitalossa normaalioloissa kolme kiireistä esiintyvää freelance-taiteilijaa: oopperalaulaja Mari Palo, näyttelijä Miiko Toiviainen ja haitaristi Niko Kumpuvaara.

Ohjelman juontaa Vesa Kytöoja