Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen

Kari Enqvist, Anna Moilanen ja Annu Kemppainen dadan kauhistuksesta, idoleista luopumisesta ja suomalaisten itsetunnosta

toissa päivänä klo 15.02–15.55
Viimeisin

Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Suora lähetys maanantaista perjantaihin, keskiviikkoisin Helsingin Musiikkitalosta ja perjantaisin Keskustakirjasto Oodista. Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi

Toimittajina Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola ja Tuukka Pasanen. Kulttuuriykkösen tuottaa Pekka Toikka.

Seuraava lähetys

Kulttuuriykkönen

huomenna klo 15.02–15.55

Kansallisteatterin yhteyteen perustettu nuorten teatteriosasto Kantti kertoo tarjoavansa "laadukasta, uutta luovaa ja elämyksellistä nuortenteatteria yläkouluikäisistä ylöspäin". Millainen teatteri kiinnostaa älylaitesukupolvea ja millaiset nuoret lähtevät teatteritoimintaan mukaan?

Haastateltavina ovat Otteita-näytelmän näyttelijä Henna Tanskanen, digisuunnittelija Maria Oiva ja Kantin taiteellinen vastaava ja vetäjä, teatteriohjaaja Satu Linnanpuomi.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Aiemmat lähetykset

Kari Enqvist, Anna Moilanen ja Annu Kemppainen dadan kauhistuksesta, idoleista luopumisesta ja suomalaisten itsetunnosta

toissa päivänä klo 15.02–15.55

Keskustakirjasto Oodissa kokoontuu Kulttuuriykkösen kisastudio. Ajankohtaisista kulttuuriaiheista ja ilmiöistä keskustelemassa vakioraatilaiset kosmologian professori Kari Enqvist, kulttuurituottaja Annu Kemppainen ja yrittäjä Anna Moilanen. Aiheina kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden kansanomaisuus, idoleiden hyödyllisyys ja vaarallisuus, englannin kielen asema suomalaisessa mielenmaisemassa ja taideteosten taiteilijoiden ja aktivismin suhde.

Jakke Holvas juontaa.

"Jos haluat tietää, mitä ajassa tapahtuu, lue lastenkirjoja" - esittelyssä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat

to 14.11. klo 15.02–15.55

Ruutuaika lisääntyy ja jo pienet lapset katsovat animaatioita omilta pädeiltään. Miten lasten- ja nuortenkirjallisuuden käy? Millä keinoilla saadaan lapset houkuteltua astumaan kirjan luomaan maailmaan, illuusioon?

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja se on jaettu vuodesta 1997. Tänä vuonna palkinto jaetaan 27 marraskuuta. Mitkä ovat trendit tänä vuonna?

Kulttuuriykkösen haastateltavina ovat kirjavinkkari Pirkko Ilmanen Entresse-kirjastosta ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden valinnat tehneen lautakunnan puheenjohtaja, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, Hilkka Lamberg.

Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

LISTA EHDOKKAISTA:

Lena Frölander-Ulfin kirjoittama ja kuvittama Nelson Tiikeritassu (suom. Jaana Nikula) Tomi Kontion ja Elina Warstan Koira nimeltään Kissa tapaa kissan Maria Laakson ja Johanna Rojolan Taltuta klassikko Anniina Mikaman Huijarin oppipoika Kaija Pannulan ja Netta Lehtolan Kettujuttuja - Kolme hännäkästä tarinaa Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli

Kaartin soittokunta 200 vuotta - tsaarin kesähuvilalta Linnan juhliin - nyt kaartilaiset varoittavat väärästä isänmaallisuudesta

ke 13.11. klo 15.02–15.55

Kaartin soittokunta juhlii tänä vuonna 200-vuotista taivaltaan ja seuraavaksi luvassa ovat juhlakonsertit Helsingin Musiikkitalossa ja Lahden Sibelius-talossa.

Mitä Kaartin 200-vuotiseen historiaan oikein kuuluu, millainen rooli puolustusvoimain soittokunnalla 2020-luvun kynnyksellä Suomessa on ja miten sotilasmusiikkia tulisi lähestyä?

Keskustelemaan saapuvat soittokunnan entinen pitkäaikainen kapellimestari ja päällikkökapellimestari Raine Ampuja, aiemmin yli kolme vuosikymmentä soittokunnassa soittanut Viapori Jazzin tuottaja ja Hamina Tattoon taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo sekä soittokunnan tiedottaja, trumpetisti Markus Virtala.

Tuukka Pasanen juontaa.

Me suomalaiset olemme sokeita saamelaisten yhä jatkuvalle sorrolle - Disney onnistui siinä, missä Suomen valtio ei

ti 12.11. klo 15.02–15.55

Saamelaisten asema ja kulttuuri ovat pitkään olleet valtakulttuurin toimien kohteena. Hiljan on julkaistu kaksi teosta, jotka avaavat saamelaisten asemaa.

Kukka Rannan ja Jaana Kannisen tuore kirja Vastatuuleen kertoo Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta.

Päivi Leinon Yle Radio Suomelle toimittama kuusiosainen radiosarja Saamen tyttäret kertoo vahvoista ja rohkeista saamelaisnaisista, jotka pitävät kiinni elämäntavastaan ja kulttuuristaan.

Haastateltavana ovat Vastatuuleen-kirjan tekijät Kukka Ranta ja Jaana Kanninen, Saamelaiskäräjien jäsen Jan Saijets ja Saamen tyttäret -radiosarjassa kokemuksistaan saamelaisena kertova Erja Morottaja.

Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

Vastamediat nousivat, kun nykyjärjestelmä epäonnistui - "Sinut ohitetaan jonossa, eliitti ja valtamedia vaikenevat"

ma 11.11. klo 15.02–15.55

Viime aikoina on puhuttu vastamedioista, valeuutisista ja totuuden jälkeisestä ajasta. Hiljan on valmistunut laaja tutkimushanke vastamediasta. Siinä pohditaan, miten ihmiset houkutellaan lukemaan vaihtoehtomedioita ja kuinka vastamedioiden ajatusmaailma on levinnyt. Lisäksi filosofi puntaroi lähetyksessä käsitettä 'totuudenjälkeinen aika', jolla kuvataan viime vuosien mediamurrosta ja poliittista kulttuuria. Keskustelemassa tutkijatohtori Niko Pyrhönen ja filosofi Tuomas Nevanlinna.

Jakke Holvas juontaa.

Silvia Hosseini, Jouni Kemppainen ja Sami Kuusela surusta, naisten roisista huumorista ja artesaaniroskaruoasta

pe 8.11. klo 15.02–15.55

Viikon ajankohtaisina puheenaiheina surun julkinen näyttäminen, naisten uusi, roisi huumori, ruotsin asema Suomessa ja roskaruoan uusi artesaanitrendi. Keskustelijoina vakioraatilaiset esseisti ja äidinkielen lehtori Silvia Hosseini, päätoimittaja Jouni Kemppainen ja liikemies Sami Kuusela.

Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Nobel-voittaja Olga Tokarczuk on Puolan suosituin ja huikaisevan mielikuvituksellinen kirjailija, jota konservatiivit vihaavat

to 7.11. klo 15.02–15.55

Puolalainen Olga Tokarczuk sai vuoden 2018 kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Millainen kirjailija Tokarczuk on ja mikä tekee hänen kirjoistaan niin valloittavia? Tokarczukista ja hänen kirjallisuudestaan keskustelevat Tokarczukin suomentaja Tapani Kärkkäinen sekä Tokarczukin kirjallisuuteen ihastunut Finlandia-voittaja Riikka Pelo.

Tuukka Pasanen juontaa.

Marjukka Riihimäen johtama Philomela täyttää 35 vuotta - "Tämä ei ole tavallinen harrastus, siihen pitää sielunsa myydä"

ke 6.11. klo 15.02–15.55

Philomela-naiskuoro perustettiin Helsingissä 35 vuotta sitten. Kuoro tunnetaan värikkäistä esityksistään ja se on nähty laulamassa selällään ja korkokengissä tikapuilla.

Haastateltavina ovat kuoron perustaja ja johtaja Marjukka Riihimäki ja kuoron tuottaja ja kuorolainen Johanna Sauramäki ja kuorolainen Miia Laine.

Helsingin Musiikkitalossa tehtävässä suorassa lähetyksessä kuullaan myös kuoron esityksiä. Laulajat ovat Laura Aurola, Pia Bäckman, Heidi Chydenius, Annika Ekelund, Leena Gardiner, Hannele Korhonen, Kirsi Hyyppä, Elisa Härmä, Anne Koski, Terhi Kyyrö, Miia Laine, Vilja Maria Tirilä-Raittinen, Maria Matveinen, Cécile Orblin, Marjukka Riihimäki, Sari Salmikivi, Johanna Sauramäki, Anna Sjölund, Ulla Soikkeli ja Aino Torttila.

Ohjelman juontaa Pauliina Grym.

Suurin pohjoismaisen taidelasin keräilijä, kauppaneuvos Kyösti Kakkonen: "Hyvällä taiteella on sielu, designesineillä oma aura"

ti 5.11. klo 15.02–15.55

Helsingin Designmuseon näyttely Keräilijät ja kokoelmat tuo yleisön eteen ensi kertaa yksityiskeräilijöiden designkokoelmia. Tunnetuimpia muotoilun keräilijöitä Suomessa on kauppaneuvos Kyösti Kakkonen. Hänen lisäkseen ohjelmassa kuullaan Kouvolassa Arabian kannuja keräilevän Virve Mattilan tarina ja Designmuseon amanuenssin Harry Kivilinnan analyysi suomalaisten yksityiskeräiljöiden kokoelmien nykytilasta ja uusista tuulista.

Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Kulttileffa Jokerissa päähän potkitusta tulee naurava tappaja - selvitimme Jokerin psykologiset ja yhteiskunnalliset merkitykset

ma 4.11. klo 15.02–15.55

Joker kertoo ahdistuneesta pellestä, joka kokee vastoinkäymisiä ja ajautuu väkivaltaiseksi kostajaksi. Joker-elokuva voitti Venetsian elokuvajuhlilla pääpalkinnon ja elokuva on rikkonut katsojaennätyksiä.

Joker herättää vahvasti poikkeavia tulkintoja siitä, mikä on silmittömän väkivallan syy ja suhde yhteiskunnallisiin ja poliittisen järjestelmiin. Ajautuuko Joker tappajaksi lapsuuden traumojen vai politiikan katoamisen vuoksi?

Keskustelemassa ovat Helsingin yliopiston yliopistotutkija Timo Miettinen sekä kirjailija ja lakimies Jarkko Tontti.

Jakke Holvas juontaa.

Kari Enqvist, Heikki Pursiainen ja Mirva Saukkola elämän tarkoituksesta, 2020-luvusta, konservatiivi-Suomesta ja sivistyksestä

pe 1.11. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen Kisastudio kampittaa kiirettä, konservatiivista Suomea, sivistystä ja elämän tarkoitusta Helsingin keskustakirjasto Oodista käsin.

Vieraina kosmologi Kari Enqvist, muoti- ja tyyliasiantuntija, päätoimittaja Mirva Saukkola sekä strategi, ekonomisti Heikki Pursiainen.

Tuukka Pasanen juontaa.

Sinikka ja Tiina Nopola kirjoittavat yhdessä, kun työ yksin on tylsää - kirjan ideana on joskus pelkkä otsikko

to 31.10. klo 15.02–15.55

Heinähattu ja Vilttitossu ovat esiintyneet lastenkirjoissa jo 30 vuotta. Kirjailijat Sinikka ja Tiina Nopola kertovat, miten heistä tuli kirjailijoita ja miten lastenkirjojen maailma on muuttunut näinä vuosikymmeninä? Kulttuuriykkösen juontaa Ville Talola.

Viipuri oli sotien välissä kielten, kansallisuuksien ja taiteiden kuhiseva painekattila

ke 30.10. klo 15.02–15.55

Viipuri oli ehdottomasti Suomen viriilein musiikki- ja teatterikaupunki ennen toisen maailmansodan syttymistä. Viipurissa oli useampikin ammattiteatteri, konserttitalo, sinfoniaorkesteri, lukematon määrä kuoroja, jopa kaksi maineikasta musiikkiopistoa, balettikoulu, soittokunta ja erilaisia tanssimusiikin kokoonpanoja. Viipurissa esitettiin myös enemmän operettia kuin missään muualla Suomessa. Ja musiikki soi kaikkialla, niin toreilla kuin kahviloissakin. Siellä myös tanssittiin.

Viipuri oli myös eri kielten ja kansallisuuksien sekamelska. Kaupungin asukkaat puhuivat äidinkielenään suomea, ruotsia, saksaa, venäjää ja jiddishiä. Englantia ja ranskaa kuului päivittäin kaduilla eli Viipuri oli eittämättä myös Suomen kansainvälisin kaupunki.

Viipurissa vuonna 1925 syntynyt operettiprimadonna Hilkka Kinnunen sekä professorit Reijo Pajamo ja Pentti Paavolainen kertovat, millaista Viipurin eläväinen musiikki- ja teatterielämä kukoistukautenaan oli.

Viipurin musiikin menestystarinasta vuosina 1918-1939 kertova verkkosivusto www.yle.fi/viipurinmusiikki avautuu marraskuun alkupäivinä.

Juontajana on Vesa Kytöoja.

Filosofi Jacques Derrida mullistaa käsityksemme eläimistä - filosofi oivalsi eläinvihamielisyytemme alastomana kissansa edessä

ti 29.10. klo 15.02–15.55

Vuonna 2004 kuollut ja dekonstruktiosta tunnettu ranskalaisfilosofi Jacques Derrida on vaikuttanut nykyajatteluun ympäri maailmaa. 2006 julkaistiin hänen eläintä käsittelevät luentonsa, jotka nyt on suomennettu kirjaksi "Eläin joka siis olen". Kirjassa filosofi pohtii, miksi häntä hävettää olla alasti kissan edessä. Teos kyseenalaistaa Descartesista alkavan länsimaisen filosofian tradition eläinkäsitykset ja saa meidät ajattelemaan eläimiä uudella tavalla.

Keskustelemassa ovat Derridan kirjan suomentanut Anna Tuomikoski sekä Turun yliopistosta filosofi Elisa Aaltola.

Jakke Holvas juontaa.

Viestintäammattilaiset järkyttyneitä Vihreän Langan lopettamisesta - demokratiaa ei ole ilman laadukasta poliittista viestintää

ma 28.10. klo 15.02–15.55

Vihreä Lanka -lehti lopettaa ilmestymisensä tähän vuoteen. Vihreiden puoluehallitus päätti lakkauttaa lehden rahoituksen, jonka myötä lehti ilmoitti lopettavansa toimintansa.

Mikä merkitys puoluelehdillä on some-aikakaudella? Missä määrin journalistisesti tuotettu sisältö palvelee puoluetta ja jos lehdet lakkautetaan niin missä kriittinen keskustelu puolueen linjanvedoista jatkossa käydään? Jos puolueet päättävät jatkossa panostaa puhtaaseen viestintään, kärsiikö demokratia?

Puoluelehdistöstä, journalismista ja viestinnästä ovat keskustelemassa Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen, Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson sekä entinen RKP:n ministeriryhmän mediasuhteista vastannut erityisavustaja, nykyään viestintätoimisto Milttonissa työskentelevä johtaja Patrik Gayer.

Tuukka Pasanen juontaa.

Jouni Kemppainen, Anna Moilanen ja Helena Ranta puoluelehdistä, kirjallisuuden isänmaasta ja mielialojen tarkkailusta

pe 25.10. klo 15.02–15.55

Vakioraatilaiset Helena Ranta, Anna Moilanen ja Jouni Kemppainen keskustelevat Helsingin keskustakirjasto Oodissa puoluelehti Vihreän langan lakkauttamisesta, kirjailijoiden kielestä ja kansallisuudesta, mielialojen tarkkailusta sekä Franz Schubertin lied-sarjan Winterreise synkästä tarinasta.

Juontajana on Ville Talola.

"Jos näyttelee paholaista, täytyy ymmärtää paholaista" - kirjailija Outi Pakkasen hahmot sisältävät jotain hänestä itsestään

to 24.10. klo 15.02–15.55

Outi Pakkasen uusin kirja Helmimies vie lukijan eteläiseen Helsinkiin ja sen yllättävien asukkaiden luokse. "En valinnut dekkaria, vaan dekkari valitsi minut", sanoo dekkarikuningatar Outi Pakkanen, joka rakastaa Helsinkiä yli kaiken.

Outi Pakkanen on joutunut itkemään kirjoittaessaan, kun hän tuntee ja elää hahmojaan. "Ilman varjoa ei havaitse aurinkoa", sanoo Outi Pakkanen, joka ymmärtää pahaa.

Pia-Maria Lehtolan vieraana on kirjailija Outi Pakkanen.

Huippulaulajat Jaakko Ryhänen ja Hannakaisa Nyrönen: "Laulajan on laitettava uransa eteen kaikki peliin"

ke 23.10. klo 15.02–15.55

Oopperalaulajan ammatti on poikkeuksellisen kilpailtu, leipä epävarma ja pienikin muutos terveydentilassa voi lopettaa koko uran. On oltava ääntä, musikaalisuutta, intelligenssiä ja tehtävä valtavasti töitä. Miksi ihmeessä ihmiset haluavat rääkätä itseään ja janoavat tähän epävarmaan ammattiin? Tätä pohtivat reilu kuukausi sitten Sydneyssä kansainvälisen dramaattisten sopraanojen laulukilpailun voittanut Hannakaisa Nyrönen ja komean kansainvälisen oopperauran tehnyt sekä useissa juryissa istunut oopperalaulaja, basso Jaakko Ryhänen. Pianistina Laura Kivikoski.

Juontajana on Vesa Kytöoja.

Hallusinaatiot ovat häiriö ihmisaivojen käyttöliittymässä todellisuuteen - niiden vuoksi meillä on valtavasti ihanaa taidetta

ti 22.10. klo 15.02–15.55

Hallusinaatioita on nähty historian sivu. Näkyjä on nähty ja koettu kummituksista yliluonnollisiin läsnäolon kokemuksiin tai surrealistisiin aistiharhoihin. Taiteen kentällä etenkin surrealistien piirissä tanssittiin vaarallista tanssia valvetilojen ja unen rajamailla ja 1900-luvun alussa ihmiset testailivat itseään siinä kuka kykenee valvomaan pisimpään joutuen usein lopuksi suoraa kyytiä parantolaan. Mutta mitä hallusinaatiot ovat ja mistä ne tulevat? Miten niitä on yritetty hyödyntää?

Kulttuuriykkösessä keskustelemassa ovat psykologian tohtori, yliopistotutkija Jukka Häkkinen sekä neuropsykologian erikoispsykologi, filosofian historian dosentti Timo Kaitaro.

Tuukka Pasanen juontaa.

Kirkon kulttuurianarkistit suututtavat piispat, mutta ravistavat kirkkoa kohtaamaan yhteiskunnalliset kysymykset

ma 21.10. klo 15.02–15.55

Kirjailija ja poikkitaiteellisten performanssien järjestäjä Kai Sadinmaa sekä kuvataiteilija Ilkka Sariola eivät ole kaihtaneet olla anarkisteja puuttuessan töissään yhteiskunnalliseen epäoikeudenmukaisuuteen ja eriarvoisuuteen. Tämän lisäksi he molemmat ovat pappeja, jotka eivät säästele kritiikkiään kirkkoa kohtaan. Onko kirkossa tilaa ja ymmärrystä vastakulttuurin äänelle? Väki kirkossa vähenee kaiken aikaa, etenkin suurissa kaupungeissa. Mitä kirkossa pitää heidän mielestään muuttaa, jotta kirkkoinstituutio voisi säilyttää merkityksensä moderneille ihmisille?

Juontajana on Ville Talola.

Mari Pantsar, Silvia Hosseini ja Heikki Pursiainen naudanlihasta, englannin ylivallasta ja yhteiskuntaluokista

pe 18.10. klo 15.02–15.55

Kisastudion vakioraatilaiset Sitran johtaja Mari Pantsar, esseisti ja äidinkielen lehtori Silvia Hosseini ja ekonomisti ja Mustread.fi:n osakas Heikki Pursiainen keskustelevat englannin kielen asemasta Suomessa, suomalaisen yhdyskuntakehityksen trendistä rakentaa kauppakeskuksia, naudanlihakiellosta Helsingin yliopiston opiskelijaruokailussa, sekä yhteiskuntaluokkien välisistä eroista kulttuurissa ja arvoissa.

Juontajana on Pekka Toikka.