Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen

Kisastudio Sanna Marinin Vogue-jutusta, excelöinnin iloista ja uuvuttavan pitkistä näytelmistä

pe 3.4. klo 15.02–15.55
Viimeisin

Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Suora lähetys maanantaista perjantaihin, keskiviikkoisin Helsingin Musiikkitalosta ja perjantaisin Keskustakirjasto Oodista. Osallistu perjantain kisastudio-lähetykseen Whatsappilla 044 5144800. Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi

Toimittajina Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola ja Tuukka Pasanen. Toimitussihteerinä on Olli Kangassalo. Kulttuuriykkösen tuottaa Pekka Toikka.

Seuraava lähetys

Kulttuuriykkönen

huomenna klo 15.02–15.55

Setäprovokaattori, empaattinen, suvakki... Käsittelyssä somen keskustelijatyypit. Samoin kuin Theofrastos kirjoitti Luonteita tai Molière näytelmissään loi karikatyyrejä, nyt Kulttuuriykkösessä pohditaan someosallistumisen karikatyyrejä. Samalla pohditaan millaiset tyypit ovat harvinaisia somessa.

Keskustelemassa kirjailija ja toimittaja Pontus Porokuru sekä psykoanalyytikko ja tietokirjailija Raimo Juntumaa. YLEn yleisötutkija Anne Hyvärilä kertoo mitkä sosiaalisen media palvelut ovat juuri nyt suosittuja.

Jakke Holvas juontaa.

Aiemmat lähetykset

Kisastudio Sanna Marinin Vogue-jutusta, excelöinnin iloista ja uuvuttavan pitkistä näytelmistä

pe 3.4. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen Kisastudio kokoaa vakioraatilaiset kulttuurituottaja Annu Kemppaisen, kosmologi Kari Enqvistin ja liikemies Sami Kuuselan ajankohtaisten ilmiöiden äärelle.

Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Kokeelliset kirjailijat Eino Santanen ja Jarkko Tontti poikkeustilassa - "Seuraavaksi ei ainakaan koronaromaania"

to 2.4. klo 15.02–15.55

Eino Santaselta julkaistaan pian ensimmäinen proosateos "Rakas kapitalismi pilkku". Novellikokoelmassa prekaari on sananmukaisesti kyykyssä varakkaiden edessä ja kulttuuripiireissä tiedetään, ketkä vie ja kenellä on oikeus ottaa tilaa.

Jarkko Tontti on puolestaan palannut runouden pariin uudella teoksellaan "Lain laita". Runoissa lakiteksti muuntuu tulkinnaksi ja pykälät saavat uusia merkityksiä.

Miksi kapitalismi näyttää niin synkeältä? Kuinka pykälistä syntyy runoutta? Entä kuinka teosten tekstit muuttuvat kirjoittajille itselleen juuri nyt poikkeustilan aikaan?

Tuukka Pasanen juontaa.

Bilebändi vapautti Milana Mišićin kuuluisan äidin varjosta - "Mikset laula Laila Kinnusta?"

ke 1.4. klo 15.02–15.55

Alun perin Milana Mišićin ei pitänyt ryhtyä laulajaksi laisinkaan, mutta Australiassa vaihdossa ollut poikaystävä ja tavaratalo Stockmannilla sijainnut nauhoituskoppi käynnistivät dominoefektin. Tänä keväänä kahdeksan studioalbumia levyttänyt laulaja julkaisee kokoelmalevyn Aikoja sitten – vuodet 1991 - 2020. Sen uusi kappale Autiosaarelle kertoo ihmisistä, jotka eivät voi olla yhdessä syystä tai toisesta.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Miksi oikeistoradikalismi menestyy? Adorno ja Fukuyama tarjoavat selityksiä

ti 31.3. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösessä pohditaan oikeistoradikalismia, konservatiivista oikeistoa ja kaunan politiikkaa.

Suomenkielistä lukijakuntaa hemmotellaan parilla tuoreella käännöksellä. Toinen on saksalaisfilosofin ajatuksia reilun 50 vuoden takaa, Theodor W. Adornon luento ”Näkökulmia uuteen oikeistoradikalismiin” vuodelta 1967. Toinen kirjoista on Francis Fukuyaman teos ”Identiteetti. Arvostuksen vaatimus ja kaunan politiikka”. Se ilmestyi alkukielellä englanniksi 2 vuotta sitten.

Keskustelemassa Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen johtaja Juhana Aunesluoma sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Jakke Holvas juontaa.

Bloggaajien Stella Harasekin ja Maija Lukkari-Nymanin missiot - tuotesijoittelua, informaatiota vai tunnustuksia ja viihdettä?

ma 30.3. klo 15.02–15.55

Stella Harasek ja Maija Lukkari-Nyman bloggaavat sisustuksesta, muodista ja elämästä. Minkälaisen kuvan he haluavat antaa omasta elämästään? Onko bloggaaminen elämän tutkimista, haaveilua vai omien seuraajien inspiroimista? Stella Harasek ja Maija Lukkari-Nyman kävivät Kulttuuriykkösessä kertomassa mitkä trendit ovat vasta tulossa.

Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Kisastudio luksuskäsideseistä, koskettamisen kieltämisestä ja eristyksen henkisistä vaikutuksista

pe 27.3. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen perjantain kisastudiossa ajankohataisista teemoista keskustelevat yrittäjä Jussi Turhala, Antiikki & Design -lehden päätoimittaja Mirva Saukkola sekä yrittäjä Anna Moilanen,

Kisastudion aiheina luksuskäsidesit, koskettamisen kieltäminen koronaepidemian aikana ja globalismin alamäki.

Juontajana Tuukka Pasanen.

Sitkeät naiset Maria Stepanovan ja Ljudmila Ulitskajan teoksissa - Suomalainen sisu kalpenee venäläisen sietokyvyn rinnalla

to 26.3. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkönen esittelee kahden venäläisen naiskirjailijan tuoreet suomennokset. Toinen kirjailija on Maria Stepanova, jota suomennetaan nyt ensimmäistä kertaa. Hänen teoksensa käsittelee kadonneen ajan etsimistä ja sen nimi on "Muistin muistolle". Toinen kirjailija on Ljudmila Ulitskaja, jolta on suomennettu kirjoituskokoelma "Köyhiä sukulaisia". Mitä kirjallisuus kertoo venäläisnaisista?

Keskustelemassa suomentajat Arja Pikkupeura ja Mika Pylsy sekä Venäjä-asiantuntija Polina Kopylova.

Jakke Holvas juontaa.

Laulaja-lauluntekijä Joose Keskitalo laulaa unistaan - "Unet ovat kuin todellisuutta mutta palat sekaisin ja pielessä"

ke 25.3. klo 15.02–15.55

Syvällinen, omituinen, yllättävien laulujen mies, jonka kirjoittamissa teksteissä kulkevat harmaat haltijat ja ihmisten kalastajat. Uniaan lauluiksi kirjaava mies. Ortodoksiksi kääntynyt papin poika, joka kokee värit kirkkaimmin kaikista kaupungeista Savonlinnassa.

Kulttuuriykkönen haastattelee Joose Keskitaloa, jonka albumi Nukkekoti ilmestyy 27. maaliskuuta. Keskitalon kanssa esiintyvät The Mystic Revelation of Teppo Repo -kokoonpanon Eero Tikkanen ja Arwi Lind.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Taidekeräilijä Seppo Fräntin hullu rakkaus

ti 24.3. klo 15.02–15.55

Taidekeräilijä Seppo Fräntin mittavasta taidekokelmasta on tehty Hullu rakkaus-kirja. Kokoelma on ripustettuna jo Kiasmassa odottamassa parempia aikoja. Millä tavalla taide voi auttaa ihmistä kriisin keskellä? Jolon saaren panttivankina olo vuonna 2000 opetti Fräntiä piirtämään niin että se auttoi pitämään pään kasassa.

Juontajana Pia-Maria Lehtola.

Esitykset peruttu ja rahapula iskee - Miten kulttuurin tekijät selviävät koronakriisistä?

ma 23.3. klo 15.02–15.55

COVID-19 toi mukanaan sosiaalisen etäisyyden, sulki esittävän taiteen kentän ja ajoi kentän vararikkoon tai ainakin sen partaalle. Mitä kriisille nyt tehdään, mitä voidaan tehdä ja kuinka ongelmallisen rakenteen se altaan paljasti?

Kun kriisi lopulta ohitetaan, voiko taiteen kenttä palata takaisin siitä mistä lähdettiin? Pitäisikö ajatella jotain toisin?

Keskustelemassa Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen, taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö Forum Artisin puheenjohtaja Virpi Hämeen-Anttila sekä KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

Tuukka Pasanen juontaa.

Kisastudio epidemiabileistä, taiteen mahtimieskultista ja M.A. Nummisen neroudesta sekä eloisaa runonlausuntaa!

pe 20.3. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen kevätpäivänseisauksen Kisastudio koostuu pandemiabileistä, taiteen mahtimieskultista, M.A. Nummisen neroudesta ja eloisasta runonlausunnasta.

Kisastudiossa ajankohtaisista kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa ekonomisti Heikki Pursiainen, Antiikki & Design -lehden päätoimittaja Mirva Saukkola ja liikemies Sami Kuusela.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

John Keats oli runoilijoiden runoilija - uhrasi elämänsä runoudelle, ei tuloja ja mahdoton rakkaus

to 19.3. klo 15.02–15.55

Romantiikan traaginen runoilija John Keats on ajankohtainen uuden suomennoksen vuoksi. Keats ei omana aikanaan saanut kehuja. Byron nimitti hänen tuotoksiaan runkkarirunoudeksi. Sittemmin Keatsin runous on lumonnut lukijat aistillisuudellaan, moniselitteisyydellään ja "lyyrisellä hapolla".

Runoilija Erkka Filander ja kääntäjä Kaisa Sivenius keskustelemassa.

Jakke Holvas juontaa.

Tuure Kilpeläiselle rakkauslaulun kirjoittaminen oli arka paikka - "Haastoin itseni itsehäpäisyn uhalla"

ke 18.3. klo 15.02–15.55

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani julkaisi maaliskuussa uuden, yhtyeen kuudennen albumin Paluu paratiisiin. Uuden albumin voimaballadi Rakastan sua niin et se sattuu on saanut inspiraationsa Kilpeläisen omasta rakkauselämästä. Rakkaudesta useita kappaleita sanoittanut Tuure Kilpeläinen kokee aiheen välillä jopa hankalaksi, onko siitä jo kaikki sanottu. Toisaalta aihe on jokaiselle omakohtainen ja jokaisella on oikeus sanoa se omin sanoin ja omana aikana. Siinä lauluntekijä voi olla avuksi – sanoittaa yksityinen tunne yhteiseksi.

Tuure Kilpeläinen on Kulttuuriykkösen vieraana.

Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Ovatko värit totta? - Goethen runollinen värioppi sai fyysikot polttamaan päreensä

ti 17.3. klo 15.02–15.55

Johann Wolfgang von Goethen vuonna 1810 julkaistu Värioppi on nyt suomennettu. Kuinka merkittävänä Goethen värioppia oikein voi pitää?

Mitä havainto väristä oikeastaan tarkoittaa? Missä määrin kyse on nimenomaan havaitsijan tulkinnasta objektiivisen totuuden sijaan?

Keskustelemassa entinen Aalto-yliopiston lehtori, väritutkija ja taiteilija Harald Arnkil sekä Goethen Väriopin suomentaja, estetiikan tutkija Pirkko Holmberg.

Tuukka Pasanen juontaa.

Mitä väliä, ohjaako elokuvan nainen vai mies? Vielä 1900-luvun alussa sukupuolella ei ollut väliä, sitten miehet ottivat vallan

ma 16.3. klo 15.02–15.55

Vielä 1800-1900 -luvun taitteessa naiset ohjasivat elokuvia. Maailman ensimmäinen naisohjaaja oli Alice Guy-Blaché (1873–1968), joka oli myös elokuvastudion johtaja. Sitten tapahtui jotakin ja miehet valtasivat alan. Guy-Blachén tuhat elokuvaa unohdettiin.

Keskustelemassa ovat Ylen Naisten maaliskuun tuottaja Kati Sinisalo, sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen ja ohjaaja-käsikirjoittaja Jenni Toivoniemi, yksi Tottumiskysymys-elokuvan ohjaajista ja käsikirjoittajista.

Ylen naisohjaajille omistetun maaliskuun innoittaman lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Ylen naisten maaliskuun elokuvat ja dokumentit löydät osoitteesta www. yle.fi/naistenmaaliskuu

Kisastudio hassuista titteleistä, muuttolintujen ruokkimisesta ja koronavirusepidemian yllättävistä sosiaalisista vaikutuksista

pe 13.3. klo 15.02–15.55

Kisastudiossa keskustellaan hassuista titteleistä, muuttolintujen ruokkimisen järkevyydestä ja koronavirusepidemian yllättävistä sosiaalisista vaikutuksista. Muistamme että ruttoepidemian aikana syntyi Boccaccion Decamerone-teos, ja Newton kehitti differentiaalilaskennan.

Kulttuuriykkösen kisastudiossa vakiovieraat yrittäjä Anna Moilanen, kosmologi Kari Enqvist ja oikeushammaslääkäri Helena Ranta.

Jakke Holvas juontaa.

Minna Lindgren tökkii humoristisissa romaaneissaan ikärasismia - “Kunpa jokainen saisi kokea hoivaamisen riemun”

to 12.3. klo 15.02–15.55

Kirjailija Minna Lindgren on kirjastojen lainauslistojen kärkinimi. Vuosina 2013–2015 ilmestynyt Ehtoolehto-trilogia on ollut suurmenestys niin Suomessa kuin maailmalla. Tuoreimmat romaanit Vihainen leski (2018) ja Kaukorakkaus (2019) olivat myös menestyksiä.

Minna Lindgren käsittelee huumorilla ja lämmöllä ikääntyviä ihmisiä ja antaa heille arvokkuuden. Miksi suhtaudumme Suomessa niin huonosti vanhenevia ihmisiä kohtaan?

Toukokuussa ilmestyy Minna Lindgrenin romaani Aina on Toivoa, se on fiktio koulumaailmasta.

Minna Lindgren on Kulttuuriykkösen vieraana.

Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Viidesluokkalaiset tekivät huikean levyn - musiikkiopetusko kriisissä?

ke 11.3. klo 15.02–15.55

Kaisaniemen ala-asteen 5C-luokka sävelsi, sanoitti ja soitti levyllisen kappaleita. Tuloksena on levy "Kevättä kohti", jossa seikkaillaan ilkeän hirviön hallitsemassa salaperäisessä luolassa. Levyn sisältöä voi tarkastella osoitteessa https://sites.google.com/edu.hel.fi/kevattakohti/ .

Mikä merkitys musiikilla on peruskoulun ala-asteella, mitä musiikki lapsille tuo, miten levy syntyi ja millä tolalla kotimainen musiikkikasvatus ala-asteilla tällä hetkellä on? Luokanopettajaksi opiskelevien taitotasossa on toivomisen varaa. Musiikinopetus on aiheuttanut myös yllättävän paljon traumoja.

Keskustelemassa Kaisaniemen ala-asteen musiikkiluokanopettajat Santtu Vihunen ja Anna Hurme sekä kotimaisen luokanopettajakoulutuksen musiikkikasvatuksen tilasta väitellyt tutkija Henna Suomi Jyväskylän yliopistosta.

Tuukka Pasanen juontaa.

Suosikkikohde Tallinnan hohto rapistuu: huonoa palvelua, kalliit hinnat, huumeita ja ankaraa kritiikkiä

ti 10.3. klo 15.02–15.55

Lähes 30 vuotta Virossa asuneen toimittaja Sami Lotilan kirjoittama"Todellinen Tallinna osa 2 - erittäin kriittinen matkaopas Tallinnaan ja Viroon" -kirja esittää näkemyksiä muun muassa kaupungin rajusta kallistumisesta sekä EKRE-oikeistopuolueesta.

Bo Ahlgrenin Yle Svenskalle tekemä radiodokumentti "Den perfekta silen - om narkomanen Anton och knarkhandeln i Estland" kertoo Anton-nimisestä narkomaanista ja Viron huumeongelmasta.

Haastateltavina ovat toimittajat Sami Lotila ja Bo Ahlgren.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Huonoimmat elokuvat kautta aikojen - "Ihmetyttää miten tämäkin on päässyt teatteriin"

ma 9.3. klo 15.02–15.55

Huhhuh, miten huono elokuva! Toisinaan tehdään todella huonoja elokuvia, sellaisia, joista ei saa revittyä edes huumoria. Elokuvahistoriasta löytyy myös leffoja, joiden huonous on kiehtovaa.

Mitkä elokuvat ovat epäonnistuneet suurella rahalla tai muuten vaan syvällisen perusteellisesti? Vastaamassa elokuvien tuntijat, toimittajat Matti Rämö Suomen Kuvalehdestä sekä J.P. Pulkkinen Ylestä.

Jakke Holvas juontaa.