Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen

Kisastudiossa Abban paluun outo motivaatio, raju kannabiskeskustelu, HKL:n yhtiöittäminen ja konsolipelinostalgia

tänään klo 15.02–15.55
Viimeisin

Rehellistä ja fiksua puhetta kulttuurista. Kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet keskustelussa eikä klassikkojakaan unohdeta. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Keskiviikkoisin suora lähetys Helsingin Musiikkitalosta.

Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi

Toimittajina Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola, Pietari Kylmälä ja Janne Palkisto. Kulttuuriykköstä tuottaa Olli Kangassalo.

Aiemmat lähetykset

Kisastudiossa Abban paluun outo motivaatio, raju kannabiskeskustelu, HKL:n yhtiöittäminen ja konsolipelinostalgia

tänään klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkönen kokoaa Kisastudioon vakioraatilaiset kirjailija ja tiedetoimittaja Tiina Raevaaran, filosofi Tuomas Nevanlinnan ja ekonomisti Heikki Pursiaisen ajankohtaisten kulttuuri-aiheiden ja ilmiöiden äärelle. Kisastudiossa pohditaan onko Abban paluu Spotifyn mainoskikka vai ikärasismin vastalääke? Keskustelua myös kannabiksesta, HKL:stä ja tietokoneista.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Hemingway - machoimagon takana herkkä, traumatisoitunut ja feminiininen

eilen klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkönen sukeltaa Ernest Hemingwayn maailmaan. Machoimagon takaa Hemingwaystä paljastuu yllättäviä piirteitä.

Vuonna 1899 syntynyt amerikkalainen kirjailija on legenda ja klassikko. Hemingway julkaisi useita romaaneja ja novellikokoelmia ja sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1954.

Hemingwayn vaimot olivat Elizabeth Hadley Richardson 1921–1927, Pauline Pfeiffer 1927–1940, Martha Gellhorn 1940–1945 ja Mary Welsh vuodesta 1946 Hemingwayn kuolemaan 1961 saakka. Hemingwaylla oli yksi lapsi ensimmäisestä ja kaksi toisesta avioliitostaan. Millä tavalla hänen vaimonsa vaikuttivat häneen kirjailijana? Miksi hänen teostensa naiskuva kääntyi vähitellen negatiiviseksi?

Ohjelman vieraina ovat kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, kirjallisuuskriitikko Maaria Ylikangas ja Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professori Markku Lehtimäki.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola

Dyyni ja Bond - syksyn odotetuimmat spektaakkelielokuvat

ke 15.9. klo 15.02–15.55

Kirjailija Frank Herbertin 1960-luvun puolessa välissä aloittama Dyyni-kirjasarja on ollut elokuvantekijöille eräänlainen graalin malja. Filmatisoinnista on haaveiltu, mutta tehtävää on pidetty äärimmäisen vaikeana. Ohjaaja David Lynchin versio 1980-luvun puolessa välissä oli katsojille ja tekijöille lopulta pettymys.

Nyt tehtävään on tarttunut kanadanranskalainen, art house elokuvillaan suosioon noussut Denis Villeneuve. Moneen kertaan siirretty ensi-ilta on viimein käsillä perjantaina 17.9. Kulttuuriykkösessä katetaan popcorneja leffapöytään ja pohditaan mitä tuleman pitää.

Toinen syksyn odotettu uutuus on James Bondin paluu valkokankaalle. Kyseessä on sarjan 25. elokuva. Sarjan aloittanut Salainen agentti 007 ja tohtori No ilmestyi 59 vuotta sitten. Kuinka pitkään agenttitarinassa riittää vielä polttoainetta? Keskustelemassa elokuva-asiantuntija Matti Rämö, Popmedian päätoimittaja Jussi Huhtala ja Sci-fi harrastaja Henri Järvinen. Ville Talola juontaa.

Kekkosen kodista löytyy 1970-luvun kuumimpien suomalaisten muotoilijoiden ja taiteilijoiden tuotantoa

ti 14.9. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösessä tutustutaan Tamminiemen kiinnostavimpiin esineisiin ja tarkastellaan, miten ne olivat osaltaan luomassa kuvaa sekä aikansa suomalaisesta huippumuotoilusta että presidenttipari Kekkosesta. Oppaana ovat taidehistorioitsija Katja Weiland-Särmälä ja Kansallismuseon intendentti Mikko Teräsvirta.

Urho ja Sylvi Kekkonen arvostivat suomalaista designia, ja tämä näkyy myös Tamminiemessä, joka on täynnä etenkin 1970-luvun kuumimpien suomalaisten muotoilijoiden ja taiteilijoiden tuotantoa. Tämä tyyli kiinnostaa tänään uusia sisustajia.

Kekkoset uudistivat Tamminiemen sisustusta kahteen otteeseen, ja etenkin 1970-luvulla Timo Sarpanevan johdolla tehty uudistus näkyy museokävijöille: talosta löytyy muun muassa Yrjö Kukkapuron Saturnus, Eero Aarnion ikoninen pallotuoli, Alvar Aallon Artekia, Wirkkalan ja Sarpanevan taidelasia sekä Essi Renvallin kullattu pronssireliefi.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Flash fiction -kirjallisuus saapui Suomeen - Lydia Davisin novellikokoelma on syksyn käännöstapaus

ma 13.9. klo 15.02–15.55

Häiritsevän hauskoista ja lyhyistä novelleistaan tunnettu yhdysvaltalaiskirjailija Lydia Davis rantautuu Suomen perukoille. Häneltä on julkaistu käännöskokoelma "Kafka valmistaa päivällistä".

Tarjolla niukkaeleisiä novelleja, mustaa huumoria, epäonnisia henkilöhahmoja ja virhetulkintojen juhlaa.

Keskustelemassa vapaa toimittaja Iida Sofia Hirvonen, kirjailija Kari Hotakainen sekä kirjailija, esseisti Tommi Melender.

Jakke Holvas juontaa.

Kisastudiossa Päivi Räsäsen Masked Singer -gate, hölmöt tutkimusaiheet, 911-trauma ja pilaako parisuhde suuren taiteilijan?

pe 10.9. klo 15.02–15.55

Raatilaiset mainosmies Jussi Turhala, yrittäjä Anna Moilanen ja päätoimittaja Jouni Kemppainen keskustelevat siitä, saako Päivi Räsänen pukeutua pantteriksi musiikkiviihdeohjelmassa, pitäiskö kansan saada päättää mitä yliopistoissa tutkitaan, pitääkö joka vuosi syyskuun 11. päivän ympärillä muistella WTC:n tuhoa ja minkälainen taide herättää erityisen tunteen kahdenvälisestä vuorovaikutuksesta.

Ville Talola juontaa.

Kuka lukee tulevaisuuden kirjat, kun koulussa ei enää opi lukemaan?

to 9.9. klo 15.02–15.55

Suomalainen taannoinen huippumenestys kansainvälisessä, oppilaiden osaamista mittaavissa PISA-tutkimuksissa on kalpea muisto. Tulokset esimerkiksi lukutaitoa mittaavissa kokeissa ovat romahtaneet. Koulu on kriisissä - oppilaiden taidot ovat hukassa ja opettajat uupuvat. Mihin on kadonnut maailmanluokan koulumenestyksen tuottanut osaamisen ja oppimisen kulttuuri?

Keskustelemassa aiheesta ovat OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo, kasvatustieteen emeritusprofessori Hannu Simola sekä erityisluokanopettaja, kaupunginvaltuutettu Johanna Nuorteva. Ville Talola juontaa.

Heidi Köngäksen romaani Siivet kantapäissä - merkittävä nainen Olavi Paavolaisen varjosta

ke 8.9. klo 15.02–15.55

Kuunnelmia, boheemeja 40-70-luvun taidepiirejä, Olavi Paavolainen, rakkauden vaikeutta ja naisen elämää...

Heidi Köngäksen romaani Siivet kantapäissä kertoo Radioteatterissa pitkään työskennelleen dramaturgi ja ohjaaja Marja Rankkalan tarinan.

Heidi Köngäs sai käsiinsä Marja Rankkalan (1918-2002) kirjallisen jäämistön, ja lukiessaan materiaalia Köngäs tajusi saaneensa aiheen uuteen romaaniin. Siivet kantapäissä on fiktiota, mutta se vie lukijansa todentuntuisesti Marja Rankkalan elämään: lotaksi Konnunsuolle, Eino Salmelaisen näyttelijäoppiin, Olavi Paavolaisen työtoveriksi Radioteatteriin, Helsingin boheemeihin taiteilijapiireihin. Haastateltavina ovat Heidi Köngäs sekä pitkän uran Radioteatterissa tehnyt Johanna Rajamaa, jolle Köngäs on romaaninsa omistanut.

Ohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

Enkeleitä on... ja kuunnelkaa vielä loogiset perustelut

ma 6.9. klo 15.02–15.55

Keskiajan filosofi Tuomas Akvinolaiselta on suomennettu kirjoituskokoelma "Enkelit ja filosofia".

Nykylukija joutuu kirjan edessä hämmennyksen valtaan. Akvinolainen siteeraa Raamatun kirjoituksia enkeleistä, ja sitten perustelee enkelten ominaisuuksia hyvin huolellisilla argumenteilla. Mitä ajatella uskon ja tiedon sekoituksesta?

Keskustelemassa kirkkohistorian professori Tuomas Heikkilä ja systemaattisen teologian yliopistonlehtori Virpi Mäkinen, kummatkin Helsingin yliopistosta.

Jakke Holvas juontaa.

Kisastudiossa Koiviston muistomerkki, Niinistöjen Osku-koira, punavihreän hallituksen kulttuuriasenne ja englanninkieli Suomeen

pe 3.9. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen kisastudiossa kysytään miksi politiikan kentällä vaikuttaa olevan niin vähän kulttuurin puolustajia, sekä mitä mahtaa kuulua presidenttiparin uudelle koiralle, Oskulle.

Keskustelemassa Antiikki ja design -lehden päätoimittaja Mirva Saukkola, liikemies Sami Kuusela sekä elokuvakriitikko Matti Rämö.

Jakke Holvas juontaa.

Näyttelijä Kati Outinen muistelee - Cannesin punaisella matolla ja työvoimatoimiston tiskillä

to 2.9. klo 15.02–15.55

Näyttelijä Kati Outinen on muistellut elämäänsä ja uraaansa kirjassa "Niin lähelle kuin muistan". Outinen kertoo suorapuheisessa kirjassaan lapsuudestaan ja nuoruudestaan, samoin kuin monista elokuva- ja teatterirooleistaan sekä työstään Teatterikorkeakoulussa. Hän kertoo siekailematta myös miten vaikeaa ja niukkaa freelancer-näyttelijän elämä joskus on ollut. Aki Kaurismäen elokuvan Mies vailla menneisyyttä menestyksestä tuttu Cannesin punainen matto vaihtui kotimaassa työttömyyteen.

Ohjelman juontaa Tuula Viitaniemi.

Mikä selittää True Crime -kirjallisuuden ja podcastien kasvavan suosion?

ke 1.9. klo 15.02–15.55

Kirjasyksy näyttää dekkareiden suhteen vilkkaalta sekä kotimaisen että käännöskirjallisuuden osalta. Fiktiivisten rikoskertomusten rinnalla on suosiotaan kasvattanut todellisista rikoksista kertova kirjallisuus. Puhutaan True Crime-ilmiöstä. Mistä ilmiön suosio kertoo ja mikä on sen suhde dekkareihin? Voivatko todellisista rikoksista kertovat kirjat olla viihdettä?

Vieraana dekkarikirjailija, poliisi ja nykyinen kansanedustaja Marko Kilpi, dekkari- ja tietokirjailija Elina Backman sekä tutkija Pauliina Tuomi.

Ville Talola juontaa.

Boheemin, kosmopoliittisen kuvataiteilijan Elin Danielson-Gambogin elämäkerta

ti 31.8. klo 15.02–15.55

Elin Danielson-Gambogi nousi 1800-luvun lopussa suomalaisten taiteilijoiden eturiviin ja kansainvälisen läpimurron kynnykselle ja sitten unohdettiin. Miksi tämä boheemi, kosmopoliittinen vaeltaja unohdettiin? Millainen oli Elinin elämäntarina?

Muutettuaan Firenzeen taidehistorioitsija ja laulaja Salla Leponiemi huomasi miettivänsä usein taiteilija Elin Danielson-Gambogia, hänen inspiroitumistaan kiehtovassa ympäristössä ja sopeutumistaan italialaiseen kulttuuriin. Leponiemestä alkoi tuntua siltä että Elin Danielson-Gambogi halusi kertoa tarinansa. Näin syntyi kirja Niin kauan kuin tunnen eläväni, joka on ollut Top Tenin kärjessä pitkään.

Vieraana on kirjailija Salla Leponiemi, joka vierailee Suomessa kotimaastaan Italiasta.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen luki Proustin teokset alkukielellä kolmeen kertaan

ma 30.8. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösessä henkilöhaastattelussa Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Miten kuuden ällän SYKin ylioppilaasta ja taloustutkimuslaitosten johtajasta tuli korkeakirjallisuuden ja klassisen musiikin ystävä? Vartiainen tunnetaan intohimoisena Marcel Proustin lukijana, mutta miksi Proustin tekstit vetoavat Vartiaiseen?

Jakke Holvas haastattelee.

Kisastudiossa ärsyttävä Miisa Nuorgam, ärsyttävää puunhalausta sekä rumaa käsityötä ja vielä RIP Charlie Watts

pe 27.8. klo 15.02–15.55

Kulttuuripuheenaiheita paketoivat esseisti, äidinkielen lehtori Silvia Hosseini, kosmologi Kari Enqvist sekä ekonomisti Heikki Pursiainen. Aiheiden joukossa muun muassa Charlie Watts sekä keskustelua herättänyt Ylen Katkeamaton-sarja ja Miisa Nuorgam. Ville Talola juontaa.

Milja Sarkola ohjaa Bollan - miten suorasukaisia seksikohtauksia harjoitellaan teatterissa metoo-aikana?

to 26.8. klo 15.02–15.55

Pajtim Statovcin Finlandia-palkittu romaani Bolla saa ensiesityksensä näyttämöllä Helsingin kaupunginteatterissa 2.9. Miten raaka ja runollinen teos siirtyy näyttämölle?

”Kaikkein kiinnostavinta Bollassa on mielestäni ihmisen ristiriitaisuuden kuvaus. Se, miten sama ihminen voi ahtaissa olosuhteissa olla hyvinkin julma, raaka ja väkivaltainen, mutta silti rakastava ja hellä”, Milja Sarkola on todennut.

Bolla-romaanissa on paljon seksiä, ja myös näyttämöllä nähdään suorasukaisia seksikohtauksia. #Metoo-ilmiön myötä on havahduttu uudenlaiseen ajatteluun seksikohtausten harjoittelemisesta. Bollan harjoituksissa oli läsnä intiimikoordinaattori, mikä on suomalaisessa teatterissa aivan uutta.

“Itse opin älyttömän paljon ohjaajana siitä, miten voisin jatkossa pärjätä paremmin intiimikohtauksia ohjatessa”, Sarkola sanoo.

Tuula Viitaniemen kanssa keskustelemassa ohjaaja Milja Sarkola, näyttämösovituksen tehnyt dramaturgi Tuomas Timonen sekä päähenkilö Arsimia näyttelevä Samuli Niittymäki.

Kuva: Ilkka Saastamoinen

Raamatun myytti vedenpaisumuksesta saa sarjakuvaromaanissa uuden tulkinnan

ke 25.8. klo 15.02–15.55

Raamatun alkukertomuksiin kuuluu tarina Nooasta, joka rakensi arkin suojellakseen eläimiä tuhoutumasta vedenpaisumuksessa. Sarjakuvataiteilija Ville Tietäväinen ja käsikirjoittaja Iiro Küttner esittelevät uudessa sarjakuvaromaanissaan Harvennus erilaisen tulkinnan myytistä, joka muodossa tai toisessa tunnetaan useissa eri kulttureissa.

Mistä arkkia rakentaneen Nooan kertomus lopulta meille kertoo? Oliko Raamatun tarinasta eri versioita?

Ville Tietäväinen ja Iiro Küttner sekä eksegetiikan tutkija Kirsi Valkama ovat Kulttuuriykkösen vieraina.

Ville Talola juontaa.

Taiteilija Outi Heiskasesta intiimi elämäkerta - Tuula Karjalainen kirjoitti ystävästään

ti 24.8. klo 15.02–15.55

Outi Heiskanen – taiteilija kuin shamaani on kirja rakastetusta ja aina yllättävästä taiteilijasta Outi Heiskasesta (s. 1937), joka mursi, muutti ja loi uusiksi taiteen, mutta myös naisen elämän yleisesti hyväksyttyjä normeja. Hänet tunnetaan häkellyttävistä performansseistaan ja suurista installaatioistaan, parhaiten kuitenkin herkistä alkukuvien kaltaisista grafiikanvedoksistaan, joiden miltei maaginen maailma ei jätä ketään välinpitämättömäksi.

Outi Heiskanen oli taiteilija 1900-luvun vielä varsin mieskeskeisessä taidemaailmassa, mutta kieltäytyi uhrin roolista eikä suostunut olemaan kenenkään varjossa. Hän ei tyytynyt myöskään naiselle osoitettuihin elämäntapanormeihin. Parisuhteissa hänen roolinsa muistutti enemmän perinteistä miehen roolia kuin puolisolleen ja perheelleen uhrautuvaa vaimoa tai äitiä.

Ohjelman vieraana on Tuula Karjalainen.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Terapeuttinen valta vaikuttaa salakavalasti ja hienovaraisesti

ma 23.8. klo 15.02–15.55

2000-luvun Suomessa puhutaan hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja mielenterveydestä enemmän kuin koskaan. Samaan aikaan vauraassa Suomen kaltaisessa yhteiskunnassa vallankäyttö muuttaa muotoaan. Maassamme ovat yleistyneet terapeuttisen hallinnan tekniikat. Terapeuttinen valta on salakavalaa, koska se esiintyy hyvinvoinnin, riippumattomuuden ja vapauden nimissä.

Mitä on terapeuttinen valta, ja kuinka se toimii?

Keskustelemassa "Terapeuttinen valta"-tietokirjan kirjoittaja, tutkija Antti Saari.

Jakke Holvas juontaa.

Kisastudiossa Kansallisoopperan kapina, Afganistanin kriisi, Ylen tarpeellisuus ja pappi Kai Sadinmaan erottaminen

pe 20.8. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen Kisastudio kokoaa vakioraatilaiset Annu Kemppaisen, Tuomas Nevanlinnan ja Jussi Turhalan ajankohtaisten kulttuuriaiheiden ja ilmiöiden äärelle. Agendalla Kansallisoopperan kapina ja pappi Kai Sadinmaan erottaminen.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Näin tehdään politiikassa kuningattaria ja kuninkaita - taustapelurit kertovat

to 19.8. klo 15.02–15.55

Kuuden ministerin erityisavustajana toiminut, Keskustan monivuotinen puoluesihteeri Timo Laaninen julkaisee tänä syksynä muistelmansa. Viestintätoimisto Rui Pedersenin hallituksen puheenjohtaja Esa Suominen on puolestaan taustaltaan sosiaalidemokraatti ja toimi Antti Rinteen valtiosihteerinä. Laaninen ja Suominen kertovat miten Suomessa rakennetaan tie politiikan huipulle, mikä on varmin tapa tömähtää huipulta kanveesiin ja minkälainen on suomalaisen politiikanteon kulttuuri. Ville Talola juontaa.