Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen

Kisastudio Kansallisteatterin transsekoilusta, poliittisen taiteen tylsyydestä ja urheilijoiden kannanottojen vastuusta

pe 18.9. klo 15.02–15.55
Viimeisin

Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet keskustelussa. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Suora lähetys maanantaista perjantaihin, keskiviikkoisin Helsingin Musiikkitalosta.

Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi

Toimittajina Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola, Pietari Kylmälä ja Tuukka Pasanen. Kulttuuriykkösen tuottaa Olli Kangassalo.

Seuraava lähetys

Kulttuuriykkönen

tänään klo 15.02–15.55

Tänä vuonna ilmestynyt ranskalainen elokuva Söpöläiset kertoo pikkutytön kasvutarinan, mutta koska elokuvassa tytöt pyörittävät takapuoliaan, osa katsojista on raivon vallassa. Jopa 600 000 ihmistä on addressissa vaatinut elokuvan poistamista Netflixistä. Mikä aikaamme oikein vaivaa? Sitä pohditaan Kulttuuriykkösessä. Keskustelemassa elokuvakriitikko Kalle Kinnunen. Jakke Holvas juontaa lähetyksen.

Aiemmat lähetykset

Kisastudio Kansallisteatterin transsekoilusta, poliittisen taiteen tylsyydestä ja urheilijoiden kannanottojen vastuusta

pe 18.9. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen Kisastudiossa kulttuurituottaja Annu Kemppainen, mainosmies Jussi Turhala ja kosmologi Kari Enqvist keskustelemassa viikon ajankohtaisista kulttuuriaiheista.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Parasta uutta lastenkirjallisuutta - "Teen kirjoja mun sisäiselle lapselle!"

to 17.9. klo 15.02–15.55

Jos haluaa etsiä todella uutta luovaa kirjallisuutta eikä kokeellinen runous kiinnosta, kannattaa kääntyä lastenkirjallisuuden puoleen. Suomalaiset - ja ehkä erityisesti suomenruotsalaiset - lastenkirjailijat ja lastenkirjakuvittajat ovat maailman huippuja. Haastattelussa ovat kirjailijat Lena Frölander-Ulf ja Maija Hurme.

Marko Annala tarinoi rajusti isänä olemisen vaikeudesta - "En välitä paskaakaan, saako näin kirjoittaa"

ke 16.9. klo 15.02–15.55

“Jos väittäisin, että olen onnellisempi nyt, Aatoksen isänä, kuin ennen Aatosta, valehtelisin. Rakastan ajatusta olla isä, mutta olla isä – sitä on vaikea rakastaa.” Näin ajattelee Marko Annalan uuden Kuutio-romaanin päähenkilö omasta lapsestaan.

Annalan kolmas romaani kertoo avioliiton päättymisestä, rakkaudesta, perheestä ja elämästä vaikean lapsen kanssa miehen, isän näkökulmasta. Samalla se on tarina miehen roolin muutoksesta.

Annala tunnetaan myös genrensä tunnetuimpiin kuuluvan Mokoma-metalliyhtyeen keulahahmona. Häneltä on julkaistu aikaisemmin kirjat Värityskirja ja Paasto.

Koronakevät katkaisi metallimuusikon keikkaelämän, ja Annala kertoo kaipuustaan lavoille ja keskustelemaan uudesta kirjastaan ihmisten kanssa.

Musiikkitalossa tehtävän suoran lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Suomen aateliset, jaloja siniverisiä vai laiskoja hienostelijoita?

ti 15.9. klo 15.02–15.55

"Aatelin historia Suomessa"-teos kuuluu syksyllä julkaistavien tietokirjojen helmiin. Alueellamme on tosiaan asunut aatelia. Mutta keitä he olivat ja miten elivät? Nauttiko aateli vain etuoikeuksista, vai pitikö myös paikkansa sanonta 'aateluus velvoittaa'?

Keskustelelmassa dosentti Anu Lahtinen, joka toimii Suomen ja Pohjoismaiden historian professorina Helsingin yliopistossa.

Jakke Holvas juontaa.

Maria Pettersson kirjoitti kirjan poikkeuksellisista naisista - historia melkein unohti nämä oman tien kulkijat

ma 14.9. klo 15.02–15.55

"Tämä ei ole kirja naissankareista. Toki osa naisista kelpaisi mainiosti esikuviksi, mutta osa heistä on lähempänä ihmishirviötä. Suurin osa on, kuten me kaikki, jotain siltä väliltä." Maria Pettersson unelmoi lapsena kansainvälisestä seikkailijattaren urasta, nyt hän kirjoitti kirjan historian jännistä naisista. Mikä oli näiden naisten sisäinen voima?

Vieraana on Journalisti-lehden päätoimittaja ja historiaharrastaja, kirjailija Maria Pettersson.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Kisastudio ministerin koulutustasosta, Vexi Salmesta, sisällissodan traumoista, SS-miehistä ja taidevaltauksista

pe 11.9. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen Kisastudio suorana Pasilasta. Vakiovieraina yrittäjä Anna Moilanen, strategi ja ekonomisti Heikki Pursiainen sekä oikeushammaslääkäri Helena Ranta.

Tuukka Pasanen juontaa.

Tenet: käsittämätöntä soopaa vai nerokas scifi-elokuva?

to 10.9. klo 15.02–15.55

Christopher Nolanin ohjaama ja käsikirjoittama Tenet on yksi vuoden odotetuimmista elokuvista. Vakoiluelokuvan pääosia esittävät John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Michael Caine ja Kenneth Branagh. Nolan on tunnettu todellisuuden rajat murtavista monimutkaisista tarinoista ja huimasta visuaalisuudesta, mutta miten yli hilseen elokuva saa mennä ennen kuin katsojan kokemus kärsii?

Keskustelemassa on kosmologi Syksy Räsänen ja elokuvatoimittaja Matti Rämö.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Ylen tekstimuotoisia verkkojulkaisuja halutaan kaventaa lailla. Jyrääkö Yle kaupalliset kilpailijat verkkolehtimarkkinoilla?

ke 9.9. klo 15.02–15.55

Medialiitto teki Euroopan komissiolle kantelun Ylestä: Ylen pitäisi vähentää kirjoitusten julkaisua verkkosivuillaan. Uusi Yle-laki voi astua voimaan jo ensi vuoden alussa.

Miten Ylen yleisö kokisi muutoksen? Miksi Yle ei saisi palvella yleisöään tekstiuutisilla? Millainen mediakentän myllerrys tapauksen takana on? Mistä oikein on kyse?

Medialiiton kannasta kertoo lakiasiainjohtaja Ismo Huhtanen. Tutkijoiden näkökulmasta Yle-lakia arvioi viestintäoikeuden dosentti Riku Neuvonen Helsingin yliopistosta. Liikenne- ja viestintäministeriöstä hankkeen etenemisestä kertoo viestintäneuvos Kreetta Simola.

Jakke Holvas juontaa lähetyksen.

Mihin Vincent van Gogh -kultti perustuu?

ti 8.9. klo 15.02–15.55

Didrichsenin näyttely Helsingissä Tie taiteilijaksi esittelee Vincent van Goghin (1853–1890) uran alkuvaiheita. Näyttelyssä nähdään 39 piirustusta ja yksi grafiikantyö vuosilta 1881–1886 sekä kaksi öljyvärimaalausta vuosilta 1887 ja 1890. Piirustukset kertovat Van Goghin matkasta taiteilijaksi, uppoutumisesta piirustusharjoituksiin ja ponnisteluista siirtää havaittu maailma paperille. Keskeisiä aiheita ovat maalaisväestön ja maatyön kuvaus, hollantilainen maisema maaseutu- ja kaupunkinäkymineen sekä henkilötutkielmat. Vieraina ovat museonjohtaja Maria Didrichsen ja intendentti Otto Selén.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Ensimmäinen karjalankielinen elokuva kertoo rasismista Suomen historian kautta

ma 7.9. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen vieraana on elokuvantekijä Annika Grof, jonka ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Syksyn jälkeen saapuu kevät on kuvaus karjalaisesta perheestä joka kohtaa suomalaisten ylenkatseen sodan riepomassa Suomessa. Ohjelmassa keskustellaan historian ja elokuvan poliittisuudesta. Luomme myös katsauksen karjalankielisten asemaan osana Suomen historiaa.

Juontajana on Pietari Kylmälä.

Kisastudio kesytetyistä muumeista, paperitehdasälämölöstä, Ylen ärsyttävistä aamuhartauksista ja Kari Enqvist aikamatkustuksesta

pe 4.9. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen kisastudiossa ajankohtaisista kulttuurin aiheista ovat keskustelemassa Maaseudun tulevaisuus -lehden päätoimittaja Jouni Kemppainen, kosmologi Kari Enqvist ja ekonomisti Heikki Pursiainen.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Kauko Röyhkä ei halunnut leikkiä jeesustelijaa - ensialbumi "Steppaillen" 40 vuotta

to 3.9. klo 15.02–15.55

Kauko Röyhkän ensialbumi "Steppaillen" julkaistiin tasan 40 vuotta sitten. Röyhkä oli itse vasta parikymppinen, mutta albumin sanat olivat kuin kypsän kirjoittajan kynästä. Asennetta ei puuttunut. Samana vuonna 1980 nuori mies Röyhkä julkaisi esikoisromaaninsa.

Millainen oli Suomi vuonna 1980? MIten Kauko Röyhkä itse nyt arvioi debyyttialbumiaan?

Jakke Holvas haastattelee Kauko Röyhkää.

Oikaisu: Keskustelussa taistolaiseksi mainittu Heikki Palmu ei ole ollut taistolainen eikä myöskään kommunisti vaan kristitty sosialisti.

Muotoilu hylkää massatuotannon Helsinki Design Weekillä - kimaltava glitteripuu sekä muut hyvismateriaalit ovat tulossa

ke 2.9. klo 15.02–15.55

Mitä yhteistä urheilulla ja muotoilulla on? Millä tavalla vasta valmistunut uudistettu Olympiastadion kommunikoi aikamme designfilosofian kanssa.

Vieraina ovat Helsinki Design Weekin johtaja Kari Korkman, muotoilija Noora Yau, joka on kehittänyt kimaltavan puun ja selluloosapohjaisen glitterin ja tekstiiliteollisuuden edelläkävijä Pirjo Kääriäinen. Hän on mukana vaikuttamassa muun muassa siihen, millaisia tekstiilin ja teknologian yhdistelmiä me tulevaisuudessa pidämme yllämme, ja minkälaisia biomateriaaleihin erikoistuneita yrityksiä nuorten tekstiilisuunnittelijoiden joukoista ponnistaa.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Tieteen avoimuus pulassa - suuret tiedekustantamot haluavat rahastaa

ti 1.9. klo 15.02–15.55

Avoin keskustelu kuuluu tieteeseen, mutta käytännössä tutkijoiden pääsyä tietoon rajoitetaan monilla tavoilla. Yliopistot maksavat miljoonia vuodessa pääsystä julkaisuihin, joita yliopistot ovat rahoittaneet. Onko nykytilanne kestävä ja mitä sille pitäisi tehdä? Avoimen tieteen periaatteista ja ihanteista ovat keskustelemassa projektipäällikkö Erika Lilja, tietoasiantuntija Mikko Ojanen sekä tutkija Emilia Palonen. Juontajana on Pietari Kylmälä.

Mies tahtoo puhua, mutta osataanko häntä kuunnella? - Toksinen maskuliinisuus leimaa miehiä väärin

ma 31.8. klo 15.02–15.55

Eino Saaren uusi kirja kysyy, millainen suhde suomalaisilla miehillä on kosketukseen. Vuonna 1979 syntynyt Saari on palkittu teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja.

Keskustelemassa ovat Eino Saari ja pitkän linjan yhdistysaktiivi, Miessakit ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkonen sekä psykoterapeutti, seksologi Hedda Retu.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Kisastudio maksullisista julkkisnakukuvista, nössöjen true crime -intoilusta ja suomalaisten puheidenpitotraumasta

pe 28.8. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen kisastudiossa ruoditaan viikon ilmiöitä ja ajankohtaisia kulttuuriaiheita. Tänään vakiovieraista keskustelemassa yrittäjä Anna Moilanen, esseisti ja äidinkielen lehtori Silvia Hosseini ja liikemies Sami Kuusela.

Jakke Holvas juontaa.

Seurapelin näyttelijä Laura Birn: "Ei enää yhtäkään ohutta tyttöystävän roolia!" - Mitä tarkoittaakaan vahva nainen?

to 27.8. klo 15.02–15.55

Nyt ajankohtainen Jenni Toivoniemen käsikirjoittama ja ohjaama Seurapeli-elokuva tulkitsee modernilla tavalla ryhmään kuulumista ja nostalgiaa. Laura Birnin esittämä Veronika on valoisa ja kauniisti pukeutuva 35-vuotias nainen. Mitä hänen tarinansa voi opettaa meille ihmisenä olemisesta maailmanloppua odottavassa maailmassamme? Kansainvälistä uraa luova Laura Birn on ohjelmassa vieraana.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

"Se runo yrittää tappaa sut!" - Digitaalisesta runoudesta tuli peli

ke 26.8. klo 15.02–15.55

Digitaalisuus on keskeisiä kokeilun ja uuden löytämisen alueita nykyrunoilijoille. Digitaaliset keinot ovat laajasti käytössä nykyrunouden kentällä, vaikka termi onkin laajalle yleisölle suhteellisen tuntematon.

Digitaalisen runouden sähköisistä tuulista ovat keskustelemassa runoilijat Mikael Brygger ja Virpi Vairinen. Lähetyksessä tutustutaan myös viime vuonna menehtyneen runoilija Marko Niemen merkitykseen digitaalisen runon alueella. Hänen työstään kertova muistonäyttely parhaillaan esillä Runokuu-festivaaleilla Oodi-kirjaston aulassa.

Juontajana on Pietari Kylmälä.

Kirjailija Tua Laine:"Tasa-arvo on mennyt takapakkia Tinder-aikana" - nuorten naisten ongelmat samanlaisia kuin 50 vuotta sitten

ti 25.8. klo 15.02–15.55

Näet kuolleen puolisosi kaupungilla, vain häivähdyksenä, mutta näet silti.

Tua Laineen esikoisromaanissa “Ei tässä elämässä, Jack” kertoja menettää miehensä onnettomuudessa, mutta ei osaa päästää tästä irti, vaikka löytää elämäänsä uuden miehen ja perustaa tämän kanssa perheen. Surun kuvauksen ja monisyisen mysteerin ohella 1970-2000 -luvuille sijoittuva romaani vie nojatuolimatkalle muun muassa Neuvostoliittoon, Bahrainiin, Lontooseen ja Alabamaan ja piirtää huomioita naisten ja miesten asemasta ja sen muutoksesta.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Korjaus lähetykseen: Toimittaja Pauliina Grym sekoitti lähetyksessä Alabaman ja Wisconsinin etnisen väestörakenteen keskenään ja sanoi Alabaman väestön olevan reilusti yli 80 prosenttia valkoisia. Yhdysvaltain tilastokeskuksen vuoden 2019 tietojen mukaan Wisconsinissa valkoisten osuus on 87 prosenttia ja Alabamassa valkoisten osuus 69,1 prosenttia.

Väkivallan historia kohahduttaa, nuori ranskalaiskirjailija Édouard Louis nousukiidossa

ma 24.8. klo 15.02–15.55

Syksyn käännöskirjojen kuumin tapaus lienee romaani "Väkivallan historia", autenttisen raaka kuvaus raiskausrikoksesta ja siihen johtaneista tapahtumista. Sen on kirjoittanut kolmekymppinen ranskalaissensaatio Édouard Louis.

Teoksesta keskustelevat kirjan suomentanut Lotta Toivanen sekä kriitikko Vesa Rantama.

Jakke Holvas juontaa.