Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkönen

Kulttuuriykkösen kisastudio Monty Pythonin pöljäilystä, museokorttisekoilusta, optimismista ja autofiktiotrendistä

pe 24.1. klo 15.02–15.55
Viimeisin

Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Suora lähetys maanantaista perjantaihin, keskiviikkoisin Helsingin Musiikkitalosta ja perjantaisin Keskustakirjasto Oodista. Osallistu perjantain kisastudio-lähetykseen Whatsappilla 044 5144800. Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi

Toimittajina Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola ja Tuukka Pasanen. Kulttuuriykkösen tuottaa Pekka Toikka.

Seuraava lähetys

Kulttuuriykkönen

huomenna klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkönen tarkastelee Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPointin tarjontaa. Kotimaissa ensi-illoissa ovat mm. John Websterin ohjaama "Silmästä Silmään" sekä Maija Blåfieldin "The Fantastic".

Websterin dokumentissa sukelletaan kysymykseen siitä mitä voi antaa anteeksi. Dokumentissa seurataan lähiomaisia, jotka kohtaavat heidän omaisensa surmanneet tuomioitaan istuvat vangit.

Blåfield on puolestaan kuusivuotisessa hankkeessaan haastatellut Pohjois-Korean taakseen jättäneitä ihmisiä heidän muistoistaan ajastaan rajan toisella puolen.

Kulttuuriykköseen keskustelemaan dokumenteista saapuvat ohjaajat John Webster sekä Maija Blåfield sekä DocPointin taiteellinen johtaja Kati Juurus.

Tuukka Pasanen juontaa.

Aiemmat lähetykset

Kulttuuriykkösen kisastudio Monty Pythonin pöljäilystä, museokorttisekoilusta, optimismista ja autofiktiotrendistä

pe 24.1. klo 15.02–15.55

Kulttuuriykkösen Kisastudiossa Helsingin keskustakirjasto Oodin kolmannessa kerroksessa Nightwishin Tuomas Holopaisen optimismista, Terry Jonesin Monty Pythonin huumorista ja uskontosatiirista, museokortin menestyksen odottamattomista varjopuolista ja autofiktion vetovoiman syistä ovat keskustelemassa kosmologi Kari Enqvist, esseisti Silvia Hosseini ja liikemies Sami Kuusela.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Prinsessa maanpaossa kohtaa omantunnon miehen - Suomentaja Alice Martin käänsi George Eliotin jättiklassikon Daniel Deronda

to 23.1. klo 15.02–15.55

Englantilaisen George Eliotin romaaninjärkäle Daniel Deronda on vihdoin suomennettu. Vuonna 1876 julkaistu psykologinen suurromaani on viktoriaanisen ajan sosiaalisen pelin kuvaus sekä tarina omien juurten etsimisestä. Kirja on herättänyt suurta kiinnostusta Suomessa. Se on kirjastojemme varauslistojen kärkisijoilla.

Vieraana Kulttuuriykkösessä Daniel Derondan kääntänyt kustannustoimittaja Alice Martin.

Jakke Holvas juontaa.

Straussin Ariadne auf Naxos ja Jorma Uotinen punaisessa mekossa - "Mikä on nainen minussa ja mikä mies?"

ke 22.1. klo 15.02–15.55

Richard Straussin ooppera Ariadne auf Naxos nähdään Kansallisoopperassa 24. tammikuuta alkaen. Perinteiset commedia dell’arte -hahmot sekoittuvat iloisesti kuolemaa odottavan Ariadnen tarinaan. Ariadnea esittävä kansainvälisen uran luonut Miina-Liisa Värelä, Wienin rikkainta miestä näyttelevä tanssija ja koreografi Jorma Uotinen ja oopperakriitikko Jan Granberg ovat vieraina.

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Susia vihataan vieläkin koska ne tappoivat lapsia 140 vuotta sitten - uusi susitutkimus haluaa silti ymmärtää petoa

ti 21.1. klo 15.02–15.55

Millaista elämää sudet ovat viettäneet 1800-1900-lukujen Suomessa? Tiistaina Kulttuuriykkösessä keskustellaan susien kulttuurihistoriasta, eli siitä millainen rooli susilla on ollut suomalaisessa elämässä ja millaiset ovat olleet susien ja ihmisten suhteet. Susia on vihattu, pelätty ja arvostettukin, mutta millainen on ollut itse suden osa itseensä liittyvien mielikuvien muodostumisessa?

Kulttuuriykkösessä ovat keskustelemassa susien kulttuurisista ja fyysisistä paikoista väitellyt kulttuurihistorioitsija Heta Lähdesmäki, sekä 1800-luvun lopun susisurmista kirjan kirjoittanut toimittaja Jouni Tikkanen.

Juontajana on Pietari Kylmälä.

Lihavat kohtaavat pilkkaa ja solvaamista - Miksi teatterikouluun valitaan vain nuoria ja hyvännäköisiä?

ma 20.1. klo 15.02–15.55

Tammikuu on monelle ryhtiliikkeen aikaa. Ruokavalio ja kuntoilurutiinit päivitetään. Teatteri Takomossa suunnataan kuntosaliin, josta muotoutuu Liikunnan ilot -näytelmässä kovin tärkeä paikka.

Kehonkuvasta ja kehonkulttuurista ovat keskustelemassa Takomon Liikunnan ilot -näytelmän ohjaaja Joel Härkönen ja tanssija-näyttelijä Tuomas Rinta-Panttila. Lihavuutta yhteiskunnallisena ilmiönä tutkiva Hannele Harjunen Jyväskylän yliopistosta kuvaa lihavien kohtaavan kuntosalilla ja uimahalleissa edelleen tylyä kommentointia ja pilkkaa.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Kulttuuriykkösen kisastudio konsulttijargonista, tutkijoiden poliittisuudesta ja Timo Soinin mediapelistä

pe 17.1. klo 15.02–15.55

Helsingin keskustakirjasto Oodissa ajankohtaisista kultuuriaiheista keskustelemassa ovat yrittäjä Anna Moilanen, ekonomisti Heikki Pursiainen ja Maaseudun Tulevaisuus -lehden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

Kisastudion aiheina ovat höttöinen konsulttikieli, 2020-luvun trendit kulttuurissa ja kiistely tutkijoiden poliittisuudesta sekä julkisuuteen tauon jälkeen astuneen Timo Soinin mediapeli.

Jakke Holvas juontaa.

Sylvia Plath popsi miehiä kuin mansikoita - Sanna Tahvanainen kirjoitti romaanin traagisen runoilijan onnellisesta vaiheesta

to 16.1. klo 15.02–15.55

Kirsikoita lumessa on Sanna Tahvanaisen suurnaistrilogian viimeinen osa. Ensimmäisessä osassa kirjailija syventyi Ison-Britannian Kuningatar Viktorian suruun, ja toisessa osassa hän liikkui ranskalaisen muotisuunnittelija Coco Chanelin rinnalla. Kolmannessa osassa päähenkilönä on traagisen elämän elänyt, amerikkalainen runoilija Sylvia Plath.

Sanna Tahvanainen on kirjoittanut romaanin, jossa Sylvia Plath elää onnellisen ja vahvan naisen elämää. Näyttämönä on kimalteleva 1950-luvun New York. Kirjailija on tehnyt Plathista elinvoimaisen. Hän halusi eläytyä tämän nuorena kuolleen naisen vapautta etsivään puoleen.

Mikä näissä historiallisissa naisissa vetää Tahvanaista puoleensa? Millä tavalla hän pääsee näiden naisten ajatusmaailmaan?

Kirjailija Sanna Tahvanainen on Pia-Maria Lehtolan vieraana.

"Vihasin lapsena tangoa", sanoo tangoa soittava muusikko nyt - maailman kokeilevin nykykansanmusiikki etsii yleisöään

ke 15.1. klo 15.02–15.55

Vuoden 2019 Etnogaalassa palkittiin Suomen parhaita ja kiinnostavimpia kansan- ja etnomuusikoita. Mitä suomalaisessa kansanmusiikissa on tapahtunut vuonna 2019? Nykykansanmusiikki seikkailee kansallisen tradition ja kansainvälisten virtausten ristiaallokossa. Me selvitämme, miksi suomalaiset kansanmuusikot ovat niin innokkaita kansainvälisistä yleisöistä.

Mukana keskustelussa ovat Etnogaalassa palkitut muusikot Minsku Tammela Juurakko-yhtyeestä ja monissa kokoonpanoissa soittava hanuristi Johanna Juhola, sekä Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen toiminnanjohtaja Sirpa Lahti.

Juontajana on Pietari Kylmälä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen vierastaa elitismiä - "Jokaisella on oma maku, joka on sinänsä arvokas"

ti 14.1. klo 15.02–15.55

Historian dosentin Oula Silvennoisen holokaustitutkimuksen rahoituspäätös oli kansainvälisen tiedeyhteisön vertaisarvioima eikä politiikkaa, kommentoi tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen perussuomalaisten tammikuun alussa nostamia syytöksiä tieteen rahoituksen poliittisuudesta.

Entinen maailmanmestaruustason hiihtosuunnistaja haluaa tukea etenkin kuvataidetta ja mediataidetta ja on huolissaan korkeakoulutettujen määrän laskusta. Hän pitää sitä Suomen kohtalonkysymyksenä. Veikkauksen laskevat tuotto-odotukset iskevät kulttuurin rahoitukseen vuonna 2021, ja vielä on ratkaisematta, miten vaje paikataan.

Lähetyksen juontaa Pauliina Grym.

Ville Pernaa uupui Suomen Kuvalehden päätoimittajana - "En syytä ketään. Toimituksemme on todellinen valiojoukko"

ma 13.1. klo 15.02–15.55

Suomen Kuvalehden päätoimittajana toiminut Ville Pernaa vetäytyi tehtävästään joulukuussa 2019. Kamppailu työuupumusta vastaan kesti koko vuoden.

"Kun ryhdyin päätoimittajan tehtävääni 2014, päätin lopettaa lehden 'sormi pystyssä'-journalismin."

Suomen Kuvalehti uutisoi vuonna 2016 pääministerin painostaneen Yle Uutisia. Kulttuuriykkösen haastattelussa Ville Pernaa kertoo myös, miltä Ylegate näyttäytyi Suomen Kuvalehden päätoimittajan näkokulmasta.

Jakke Holvas haastattelee Pernaata.

Kuvakudoksen uusi suosio on vastareaktio digitalisaatiolle ja maailman repaleisuudelle

pe 10.1. klo 15.02–15.55

Kuvakudokset eli gobeliinit ovat seinille ripustettavia tekstiilejä, joita kutsutaan myös seinävaatteiksi. Nykyisin niitä valmistetaan myös koneellisesti, mutta Ariadna Donner, Aino Kajaniemi, Inka Kivalo ja Soile Hovila kutovat gobeliineja kangaspuilla käsin ikivanhaa tekniikkaa hyödyntäen. Miksi ryijyt kokevat uuden tulemisen juuri nyt? Mikä on kuvakudoksen voima?

Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

Kalle Päätalon Iijoki-sarjassa menevät puurot ja vellit, sekä fiktio ja fakta sekaisin

to 9.1. klo 15.02–15.55

Viime vuonna tuli kuluneeksi sata vuotta Päätalon syntymästä ja yhä uudet sukupolvet ovat ottaneet Kalle Päätalon koillismaalaisen elämänmenon omakseen. "Kalle Päätalon Iijoki-sarja tarjoaa täydellisen biologisen, sosiaalisen ja psykologisen kehityskertomuksen", sanoo kirjallisuudentutkija Ritva Ylönen. Kalle Päätalon omaelämäkerrallinen tuotanto ei kuitenkaan ole silkkaa faktaa. Päätalon kuvaama Suomi on paitsi kertomus rakentamisesta ja työstä myös tunteiden kohtaamisesta ja identiteetin muodostumisesta. Päätalon perinnöstä ovat keskustelemassa kirjailijamestarista kirjoittaneet Antti Heikkinen, Karoliina Timonen ja Ritva Ylönen.

Juontajana on Pietari Kylmälä.

Milleniaaliurkuri Petros Paukkunen löytää renessanssimusiikista puhtauden - sen design on taiteellisen insinöörin unelmaa

ke 8.1. klo 15.02–15.55

Hälyisän brexit-uutisoinnin keskellä on hyvä välillä muistaa myös saarivaltion suuri kulttuurihistoriallinen merkitys. Kulttuuriykkönen tekee renessanssimusiikkimatkan 1400-luvulta 1600-luvulle. Vanhat sävellykset soivat yhä uusien sukupolvien esittäminä edelleen. Lähetyksessä selviää muun muassa mitkä ovat gambayhtye ja pieruboksi ja mikä on madrigaalikiima.

Keskustelemassa ovat seitsemättä vuotta Aurore-renessanssimusiikkijuhlia järjestävät urkuri ja säveltäjä Petros Paukkunen ja kuoronjohtaja Kari Turunen.

Helsingin Renessanssimusiikkijuhlien neljä Brenessanssi -Aurore 2020 -konserttia tarkastelevat Englannin musiikkielämää kukin eri näkökulmasta 23.1.-26.1.2020 Paavalinkirkossa.

Identiteettipolitiikkaa vihataan ja rakastetaan - "Nyt käydään kulttuurisotaa siitä, kuka on huono ja kuka hyvä ihminen"

ti 7.1. klo 15.02–15.55

Identiteettipolitiikasta ovat keskustelemassa professori Anu Koivunen, väitöskirjatutkija Antti Ronkainen ja tietokirjailija Tommi Uschanov.

Keskustelijat kertovat mikä esimerkkitapaus identiteettipolitiikasta vuonna 2019 jäi heille mieleen.

Jakke Holvas juontaa.