Maailmanpolitiikan arkipäivää

Maailmanpolitiikan arkipäivää

Afganistanin operaation suurvaltaa nöyryyttävä perintö

la 11.9. klo 12.05–12.30
Viimeisin

Ylen ulkomaantoimittajien, kirjeenvaihtajien ja avustajien tekemä ohjelma maailman uutistapahtumien taustoista. Se kertoo ihmisistä ja elämästä uutisvirran takana ja vie kuuntelijan matkalle toisenlaiseen todellisuuteen.

Seuraava lähetys

Maailmanpolitiikan arkipäivää

huomenna klo 12.05–12.30

Venäläiset äänestävät duumanvaaleissa, joita pidetään laajalti vilpillisinä. Vaalien pidentäminen kolmipäiväiseksi ja sähköinen äänestäminen lisäävät asiantuntijoiden mukaan vilpin mahdollisuuksia. Näytösvaaleista huolimatta Venäjän oppositio on hakenut keinoja horjuttaa vallanpitäjiä. Mitä kuuluu Kremlin kuristamalle oppositiolle? Entä mitä tavalliset venäläiset vaaleista ajattelevat vilpin keskellä? Ohjelman toimittavat Heikki Heiskanen, Erkka Mikkonen, Simo Ortamo ja Paula Vilén. Äänitarkkailija on Katri Koivula. Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Aiemmat lähetykset

Afganistanin operaation suurvaltaa nöyryyttävä perintö

la 11.9. klo 12.05–12.30

Yhdysvallat lähti vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen Afganistaniin kukistamaan al Qaidaa ja talibaneja. Afganistan venyi 20-vuotiseksi, Yhdysvaltain pisimmäksi ja tähtitieteellisen kalliiksi operaatioksi, johon myös Suomi osallistui. Afganistaniin upotetuista miljardeista huolimatta operaatio päättyi talibanien valtaanpaluuseen. Afganistanin operaation perintöä pohditaan Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa muun muassa Afganistanin-veteraanien kanssa. Ohjelman toimittavat Johanna Juntunen ja Paula Vilén. Äänitarkkailija on Mikko Kymäläinen. Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Ukrainaa sapettaa Krimin valtauksen vaipuminen unholaan

la 4.9. klo 12.05–12.30

Venäjä miehittää Krimiä jo kahdeksatta vuotta, mutta maailman huomio on kääntynyt muualle. Ukraina on ravistellut kansainvälistä yhteisöä, ettei Krimiä unohdettaisi, vaan miehityksen purkamiseksi ponnisteltaisiin. Ukrainan mukaan Venäjä militarisoi ja venäläistää aluetta kovin ottein. Mitä kuuluu Krimille? Ohjelman toimittavat Antti Kuronen ja Paula Vilén. Äänitarkkailija on Laura Koso.

Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Taliban murskasi naisten haaveet Afganistanissa

la 28.8. klo 12.05–12.30

Afganistan on joutunut jälleen ääriliike Talibanin valtaan. Kansainvälisten joukkojen vetäytyminen ja Talibanin nousu on ajanut etenkin naiset vaaralliseen tilanteeseen. Mikä on naisten asema, jos Taliban saa vakiinnutettua valtansa? Ohjelman toimittavat Satu Helin ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Juha Sarkkinen.

Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

30-vuotias Viro: menestystarina, mutta ei ihan kaikille

la 21.8. klo 12.05–12.30

Virossa on juhlittu tällä viikolla sitä, että maan uudelleen itsenäistymisestä on 30 vuotta. Vuonna 1991 Viro julistautui itsenäiseksi horjuvasta Neuvostoliitosta. Mitä virolaiset ajattelevat maansa kehityksestä nyt? Miten Suomi reagoi naapurimaan itsenäisyyskamppailuun vaikeana aikana? Ohjelman toimittavat Rain Kooli ja Sari Taussi. Äänitarkkailija on Pasi Ilkka.

Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle