Moniääninen Eurooppa

Moniääninen Eurooppa

Espanjan viinikulttuuri murroksen kourissa

la 12.9. klo 12.30–12.50
Viimeisin

Moniääninen Eurooppa -sarjassa Euroopan eri maissa työskentelevät tai niiden olosuhteita, politiikkaa ja kulttuuria muuten vankasti tuntevat suomalaiset toimittajat keskustelevat eurooppalaisten eri alojen tuntijoiden kanssa. Haastateltavina on niin EU-kriitikoita kuin Eurooppa-aktivistejakin, mm. tutkijoita, kansalaisaktivisteja, tiedemiehiä, poliitikkoja ja kirjailijoita. Ohjelma kertoo heidän tarinansa ja piirtää samalla kuvaa maanosasta, sen ongelmista ja niihin pohdituista ratkaisuista. Tuottaja: Jorma Mattila

Aiemmat lähetykset

Espanjan viinikulttuuri murroksen kourissa

la 12.9. klo 12.30–12.50

Espanja on yksi maailman suurimmista viinintuottajamaista, ja viinit lukeutuvat maan tärkeimpiin vientituotteisiin. Nyt Espanjan viinikulttuuri elää suurten murrosten aikaa. Taustalla vaikuttavat ilmaston-, arvostuksen- ja vientikaupan muutokset. Haastattelussa perinteisestä viinitilasta menestyvän vientiyrityksen rakentanut viininviljelijä Pedro Ruiz Aragoneses.

Ohjelman on Ribera del Dueron viiniseudulla toimittanut Jyrki Palo.

Ohjelmasarjan tuotanto, editointi ja lukija: Jorma Mattila.

Marokossa liikaa köyhyyttä ja liian vähän koulutusta.

la 5.9. klo 12.30–12.50

Pohjoisen Afrikan ja EU:n taloussuhteissa olisi runsaasti kehittämisen mahdollisuuksia. Esimerkiksi Marokko saa tukea EU:lta, mutta silti maasta puuttuvat poliittiset vapaudet ja riittävä koulutus. "Vain rikkailla on varaa korkean tason opintoihin. Maan enemmistö riutuu köyhyydessä", sanoo romanialainen taloustieteen professori Lucian Belaşcu.

Ohjelman on toimittanut Sabira Ståhlberg.

Tuotanto, editointi ja lukija: Jorma Mattila

Olemme kaikki prekariaattia

la 29.8. klo 12.35–12.55

"Läntisissä kapitalistisissa yhteiskunnissa epävarmuus on suurempi ongelma kuin epätasa-arvo", sanoo Kentin yliopiston politiikan professori Albena Azmanova.

Elämme prekariaattikapitalismissa, jossa määrättävä tunnetila on pelko. Tätä yksinomaan elintasosta huolehtivat poliitikot eivät Azmanovan mukaan näytä käsittävän. Äänestäjien turvattomuus selittää Britannian EU-eron brexitin ja Donald Trumpin valinnan Yhdysvaltain presidentiksi, pohtii Azmanova. Uuden Moniääninen Eurooppa -ohjelman on Lontoossa toimittanut Pasi Myöhänen.

Tuotanto, editointi ja lukija Jorma Mattila