Näistä levyistä en luovu

Näistä levyistä en luovu

Tekstikin on tärkeää

su 18.10. klo 7.02–7.57
Viimeisin

Suositussa ohjelmasarjassa musiikin rakastajat - harrastajat ja ammattilaiset - kertovat lempimusiikkiinsa liittyviä muistoja ja tarinoita.

Yle Radio 1 perjantaisin klo 14.00, uusinta sunnuntaina klo 7.03.

Aiemmat lähetykset

Tekstikin on tärkeää

su 18.10. klo 7.02–7.57

Näistä levyistä en luovu -ohjelmassa vieraillaan säveltäjä ja emeritusprofessori Mikko Heiniön kodissa Turussa. Nykyisin Heiniön aika kuluu sävellystyön ohella varsinkin maratonjuoksun parissa. Työhuoneen levyhyllyyn on päätynyt muun muassa Beethovenia, jota ilman Heiniö ei olisi ryhtynyt säveltäjäksi. Mieleen jääneitä muistoja hänellä on myös kohtaamistaan György Ligetistä ja Aulis Sallisesta. Heiniö pitää itseään hyvin kirjallisena säveltäjänä ja kertoo olevansa ”kronkeli” runojen sekä tekstin suhteen. Tärkeiden levyjen joukosta löytyykin paljon myös oopperamusiikkia. Näistä levyistä en luovu -ohjelman toimittaa Inari Tilli.

Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

Ludvig van Beethoven: Sinfonia nro 7 (Berliinin filharmonikot/Herbert von Karajan)

Franz Liszt: Sonetto 104 del Petrarca (Vladimir Horowitz, piano)

György Ligeti: Requiem (Baijerin radion kuoro ja Frankfurtin radion sinfoniaorkesteri/Wolfgang Schubert)

Aulis Sallinen: Ei mikään virta, oopperasta Ratsumies (Taru Valjakka, sopraano, ja Savonlinnan oopperajuhlaorkesteri/Ulf Söderblom)

Richard Wagner: Finaalin päätös oopperasta Götterdämmerung (Wienin filharmonikot/Georg Solti)

Richard Strauss: Mir ist die Ehre widerfahren, oopperasta Der Rosenkavalier (Janet Perry, sopraano, Agnes Baltsa, mezzosopraano, ja Wienin filharmonikot/Herbert von Karajan)

Mikko Heiniö: Eerik XIV, oopperan loppukohtaus (Helena Juntunen, sopraano, Laura Nykänen, mezzosopraano, ja Turun filharmoninen orkesteri/Leif Segerstam)

Musiikkimuistoja maailmalta

su 11.10. klo 7.02–7.57

Näistä levyistä en luovu -ohjelmassa vieraillaan Joroisissa, Joroisten Musiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka Immosen nykyisessä kodissa. Immonen on syntyjäänkin joroislainen Joroisniemen kartanosta. Maatalous- ja metsätieteen tohtori on tehnyt pitkän uran kansainvälisen maataloustutkimuksen parissa. Maailmalle hänet vei ensin vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa, jonka hän jälkeen on tutkinut ja työskennellyt Kanadassa, Tansaniassa, Hollannissa, Sudanissa, Meksikossa ja Roomassa. Matkoilta on tarttunut mukaan englantilaisen aviomiehen lisäksi monia levyjä ja muistoja. Musiikki on ollut Immosen elämässä läsnä myös pianonsoittoharrastuksen sekä kuorolaulun myötä. Näistä levyistä en luovu -ohjelman toimittaa Inari Tilli.

Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

Sergei Rahmaninov: Preludi g-molli (Sergei Rahmaninov, pianorulla)

Richard Strauss: September, sarjasta Vier letzte lieder (Kiri te Kanawa ja Lontoon sinfoniaorkesteri/Andrew Davis)

Joonas Kokkonen, Hostias et preces (Osa V, Requiem) (Akateeminen laulu ja Helsingin kaupunginorkesteri/Ulf Söderblom)

Emma Barrett ja yhtye: Bill Bailey

Anton Bruckner: Sinfonia nro 3 (Tukholman filharmoninen orkesteri/Sakari Oramo) Cucurrucucu paloma (Mariahci Internacional/Roman Palomar)

Antonio Vivaldi: Sovvente il sole, aaria serenatasta Andromeda liberata (Max Emmanuel Cencic, kontratenori, ja Venetsian barokkiorkesteri/Andrea Marcon)

J.S. Bach: Heute, noch liebe Vater, tut es doch, aaria Kahvikantaatista (Barbara Bonney, sopraano, ja Valistuksen ajan orkesteri/Gustav Leonhardt)

Johannes Brahms: Kvartetto pianolle ja jousille g-molli (Ralf Gothoni, piano, Peter Csaba, viulu, Matti Hirvikangas, alttoviulu, Frans Helmerson, sello)

Einojuhani Rautavaara: Melankolia, konsertosta Cantus arcticus (Sinfonia Lahti/Osmo Vänskä)

Elämää laulun parissa

su 4.10. klo 7.02–7.57

Näistä levyistä en luovu -ohjelmassa kuunneltavana ovat Mikko Hannukselalle rakkaat levyt. Hannuksela työskentelee Suomen kansallisoopperan ja -baletin tallennetuottajana. Hänen vastuualueenaan ovat oopperoista ja baleteista tuotettavat suoratoistot, radioinnit ja televisioinnit. Musiikki on kuulunut Hannukselan elämään jo pienestä pojasta lähtien. Hän on soittanut pianoa ja selloa sekä laulanut monissa kuoroissa ja lauluyhtyeissä. Eipä siis olekaan ihme, että levykokoelmaan sisältyy paljon vokaalimusiikkia. Parasta sävellettyä musiikkia ovat Bachin messu h-molli sekä passiot. Myös venäläinen musiikki on lähellä hänen sydäntään. Näistä levyistä en luovu -ohjelman toimittaa Inari Tilli.

Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

J.S. Bach: Preludi ja fuuga nro 2 c-molli (Svjatoslav Richter, piano)

Cyrillus Kreek: Maga, maga, Matsikene (Lauluyhtye Talla)

J.S. Bach: Gloria messusta h-molli (Bach Collegium Japan/Masaaki Suzuki)

Toivo Kuula: Kesäyö (Ylioppilaskunnan Laulajat/Pasi Hyökki)

Dmitri Shostakovitsh: Allegro sinfoniasta nro 10 (Liverpoolin kuninkaallinen filharmoninen orkesteri/Vasili Petrenko)

Einojuhani Rautavaara: Jumalansynnyttäjä, teoksesta Vigilia (Topi Lehtipuu, tenori, ja Radion kamarikuoro/Timo Nuoranne)

Benjamin Britten: Interlude 5, oopperasta Peter Grimes (Covent Garden -oopperan orkesteri/Bernard Haitink)

Frederic Chopin: Preludi nro 2 a-molli (Martha Argerich, piano)

Richard Strauss: Das Rosenband (Soile Isokoski, sopraano, ja Berliinin radion sinfoniaorkesteri/Marek Janowski)

John Adams: Tsou En-Lain aaria oopperasta Nixon in China (Sanford Sylvan, baritoni, ja St. Luken orkesteri/Edo de Waart)

Maurice Ravel: Konsertto pianolle G-duuri (Martha Argerich)

Merenkulkija Dowlandin hengessä: lauluntekijä Nipa Neumann

su 27.9. klo 7.02–7.57

Neumannin lista on pitkä ja se elää. Kappaleet on jaoteltu kategorioihin eri ikäkausien ja musiikinlajien mukaan. "Tämä meinasi vahingossa jäädä pois. Tämä on ihan pakko ottaa mukaan", Neumann täydentää ja purkaa "biisivyyhtiään" posti postilta. Kun kyselen hänen oman lauluntekemisensä taustoja, vastaus ei löydykään suoraan pentterin hyllyltä. "En ole sitä kummemmin miettinyt, enemmän kuuntelen muita. "

Esikuvia Neumannilla on ollut paljon, ja musiikilliset vaikutteet alkoivat 1980-luvulla synnyttää lauluja, joista seurasi Suomenmaassa ennennäkemätön menestystarina nimeltä Dingo. Autiotalo, Sinä ja minä, Nahkatakkinen tyttö ja moni muu tarttuva laulu soivat edelleen radiokanavilla. Musiikkia ikänsä soittaneella Porissa kasvaneella Neumannilla oli kuitenkin mielessä toisenlainen haave. Kun lähtee merille 15-vuotiaana, horisontissa siintää merikapteenin ammatti, ja muutaman vuoden ajan kurssi sitä kohti näyttikin selkeältä. Mutta kitara vei voiton, mistä huiveja heilutteleva kansakuntamme oli 80-luvulla äärettömän kiitollinen. Eikä lopulta ole yllätys, että useimmissa listan kappaleissa, niidenkin taiteilijoiden joita ei yleensä yhdistetä laivoihin, pohjavireenä aaltoilee meri. Toimittajana Anu Jaantila. Ohjelman ensilähetys oli vuonna 2019. Nipa Neumannin musiikkivalinnat:

Skotlantilainen kansansävelmä: Amazing Grace Gunhild Carling, säkkipilli ja yhtye, joht. Mattias Bylund

Kansanlaulu, sov. Tim Hart/Maddy Prior/Rick Kemp/Peter Knight/Robert Johnson: Black Jack Davy Steeleye Span -yhtye

Thomas Ray: For My Lady The Moody Blues

Brian May: '39 Queen

Angelo Branduardi: La Pulce d'acqua (Vesikirppu) Angelo Branduardi, laulu ja viulu ja yhtye

Gerry Rafferty: Baker Street Gerry Rafferty, laulu ja yhtye

John Dowland: Mr. Dowland's Midnight almain P.99 luutulle Matthew Wadsworth, luuttu

Roger Whittaker: The Last Farewell Roger Whittaker, laulu ja yhtye

Cat Stevens: Matthew and Son Cat Stevens, laulu ja yhtye

J.S. Bach: Sarja orkesterille nro 3 D-duuri, 2. osa Air Vanhan musiikin yhtye Le Concert des Nations, joht. Jordi Savall