Näistä levyistä en luovu

Näistä levyistä en luovu

Nuoruuden ja matkamuistojen musiikkia – Anne Lukkarila ja Toni Marjanen

la 21.5. klo 11.00–11.55
Viimeisin

Musiikin harrastajat ja ammattilaiset kertovat lempimusiikkiinsa liittyviä muistoja ja tarinoita.

Seuraava lähetys

Näistä levyistä en luovu

ylihuomenna klo 11.00–11.55

Toimittajana Inari Tilli.

Aiemmat lähetykset

Nuoruuden ja matkamuistojen musiikkia – Anne Lukkarila ja Toni Marjanen

la 21.5. klo 11.00–11.55

Näistä levyistä en luovu -ohjelmassa vieraina ovat paikkariippumattomat yrittäjät Anne Lukkarila ja Toni Marjanen eli niin sanotut diginomadit. Pariskunnan elämässä tämä tarkoittaa sitä, että heillä ei ole varsinaista kotia, johon palata, vaan he likkuvat jatkuvasti paikasta ja maasta toiseen. He pysyvät samassa paikassa muutamasta viikosta puoleen vuoteen, sitten on jo aika matkustaa seuraavaan. He ovat kaikkiaan ehtineet vierailla jo yli 80 maassa. Useimmiten he yöpyvät sellaisten ihmisten kodeissa, jotka kaipaavat vaikkapa lemmikeilleen hoitajaa oman lomamatkansa ajaksi. Elämänmuutoksen he tekivät viitisen vuotta sitten, jolloin he myivät lähes kaiken omaisuutensa ja lähtivät tien päälle. Jäljelle jäi kuitenkin noin 20 CD-levyä, joista he eivät ainakaan toistaiseksi ole luopuneet. Niiden joukosta löytyy monia eri musiikin tyylilajeja.

Lukkarila ja Marjanen työskentelevät suomalaisille yrityksille muun muassa nettisivujen ja sisällön tuotannon parissa. Lapsuudesta lähtien musiikkia harrastaneet yrittäjät ovat molemmat Oulun Madetojan musiikkilukion kasvatteja. Toisensa he tapasivat opiskelijoiden puhallinorkesterissa Teekkaritorvissa.

Ohjelman toimittaa Inari Tilli.

Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

Lasse Mårtenson: Myrskyluodon Maija (Lasse Mårtenson, piano, ja orkesteri).

Blackie Lawless: I wanna be somebody (W.A.S.P.).

Valtteri Tynkkynen: Beelsebub ei nuku koskaan (YUP).

Kalle Ahola: Sininen yö (Don Huonot).

Zen Cafe: Eipä tiennyt tyttö (Zen Cafe).

Markku Johansson (sov.): Savitaipale reggae (Teekkaritorvet/Maija Juntunen).

Gordon Goodwin: Get in line (Gordon Goodwin's Big Phat Band).

Francisco Repilado: Chan chan (Buena Vista Social Club).

Säveltäjän kirkkomusiikkilista – Jyrki Linjama

la 14.5. klo 11.00–11.55

Näistä levyistä en luovu -ohjelmassa vieraillaan säveltäjä Jyrki Linjaman Espoon Laajalahdessa sijaitsevassa kodissa. Hänen työhuoneestaan löytyy flyygelin ohella hyvät kaiuttimet, joilla kelpaa kuunnella musiikkia. Koska hän kuuntelee mielellään monenlaista musiikkia, oli kirkkomusiikki luonteva tapa rajata kaikista hänen omistamistaan äänitteistä mieluinen äänilevykonsertti. Senpä vuoksi tämänkertainen Näistä levyistä en luovu -ohjelma on nimetty otsikolla Näistä kirkkomusiikkilevyistä en luovu.

Palestrinan sävellys on innoittanut Linjamaa muun muassa kontrapunktin opiskeluun ja Bachin tapa säveltää passioita on opettanut hänelle paljon tekstin ja musiikin suhteesta. Se on Linjaman mukaan kaikkea muuta kuin laahaavaa virsien laulamista. Hänen sävellystyöhönsä on vaikuttanut paljon oma kokemus kuorossa laulamisesta. Tärkeitä vaikuttajia ovat olleet myös elämykset konserttitilanteissa.

Ohjelman toimittaa Inari Tilli.

Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

Olivier Messiaen: Messe de la Pentecôte, IV Communion (Lintuja ja lähteitä) (Ferdinand Klinda, urut).

Giovanni Pierluigi da Palestrina: Sicut lilium inter spinas (The Tallis Scholars/Peter Phillips).

J. S. Bach: Kohtaus Johannes-passiosta (Andreas Scheibner, Pilatus, Robert Holl, Jeesus, Peter Schreier, evankelista ja joht. sekä Leipzigin radiokuoro ja Staatskapelle Dresden).

Paul Hindemith: Messu, Agnus Dei (Alankomaiden kamarikuoro/Uwe Gronostay).

Francis Poulenc: Salve Regina (Alankomaiden kamarikuoro/Eric Ericson).

Kenneth Leighton: Veni Creator Spiritus (Christopher Whitton, urut).

Sydämen musiikkina jazz – Anna-Mari Kähärä

la 7.5. klo 11.00–11.55

Näistä levyistä en luovu -ohjelmassa vieraillaan säveltäjä ja muusikko Anna-Mari Kähärän kodissa Helsingin Malmilla. Hän asuu kauniissa vanhassa puutalossa, jonka työhuone on täynnä nuotteja, viherkasveja, runokirjoja ja levyjä. Kähärä ei ole suostunut luopumaan mistään levystä tai kasetista, mutta pitkän valinnan myötä tähän ohjelmaan ovat valikoituneet useat esikuvat ja tietenkin sydämen musiikki eli jazz.

Viitasaarelta kotoisin oleva Kähärä on esiintynyt monissa eri kokoonpanoissa, kuten How Many Sisters, Zetaboo ja Anna-Mari Kähärän Orkesteri. Hän on säveltänyt jazzmusiikin lisäksi paljon kuoro- ja näyttämömusiikkia ja erityisesti runot ovat tarjonneet hänelle suurinta inspiraatiota säveltäjänä.

Ohjelman toimittaa Inari Tilli.

Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

Anna-Mari Kähärä: Pajulaulu (Anna-Mari Kähärä ja Viitasaari-kvartetti).

Frederic Chopin: Nokturno n:o 19 e-molli (Daniel Barenboim, piano).

Keith Jarrett: My song (Keith Jarrett, piano, Jan Garbarek, sopraanosaksofoni, Palle Danielsson, kontrabasso, ja Jon Christensen, rummut).

Jean Sibelius: Konsertto viululle ja orkesterille d-molli (Pekka Kuusisto ja Helsingin kaupunginorkesteri/Leif Segerstam).

Michel Legrand: You must believe in spring (Tony Bennett, laulu, ja Bill Evans, piano).

Joni Mitchell: Both sides now (Joni Mitchell, laulu, ja orkesteri/Vince Mendoza).

Jaakko Kuusisto: Jurmo (Paavali Jumppanen, piano).

Anna-Mari Kähärä: Nothing (Anna-Mari Kähärän orkesteri).

Valokuva: Paula Kukkonen

Harmoniat ovat tärkeitä – Aarre Joutsenvirta

la 30.4. klo 11.00–11.55

Näistä levyistä en luovu -ohjelmassa levyhyllyään raottaa lehtori Aarre Joutsenvirta. Hän on opettanut Sibelius-Akatemiassa musiikin teoriaa usean vuosikymmenen ajan ja on viihtynyt hyvin työssään. Helsinkiin Joutsenvirta ponnisti Etelä-Pohjanmaan eteläisimmästä kunnasta eli Isoltajoelta. Hän on ollut jo opiskelijasta lähtien aktiivinen konserteissa kävijä, koska elävän musiikin kuuleminen on hänelle tärkeää. Joutsenvirralle on mielekästä, että musiikki on vaihtelevaa ja äänilevyistä varsinkin kokoelmat ovat olleet hänelle mieluisia.

Joutsenvirta oli tietoinen musiikkia tähän ohjelmaan valitessaan, että sen ensilähetyspäivä on vappuaatto. Hauskoja ja jännittäviä yllätyksiä siis saattaa olla myös luvassa. Ohjelmassa selviää muun muassa, mikä levy katosi salamyhkäisesti musiikin teorian luokasta ja miten viskiä juova nainen ja saksofoni liittyvät toisiinsa. Autiolle saarelle Joutsenvirta ottaisi kuitenkin Bachin Goldberg-muunnelmat Glenn Gouldin soittamana.

Ohjelman toimittaa Inari Tilli.

Ohjelmassa kuultavat sävellykset:

Lester Flatt: Varo hiilihankomiestä (Scopus).

Tony Vincent Isaacs: Weeping willow (Swingle II).

J. S. Bach: Aaria Goldberg-muunnelmista (Glenn Gould, piano).

Bob Telson: Calling you (Percy Adlon ja yhtye). Kummeli: Fem gånger på dag (Lennart Mörhus ja Arne Hanson, laulu, sekä Kummeli-yhtye).

Lou Turner: Whiskey drinkin’ woman (Lou Donaldson ja yhtye).

W. A. Mozart: Rondo puhallinkvintetosta Es-duuri (Amherst saxophone quartet).

Sardinialainen sävelmä: T’amo (Tenores di Bitti).