Romano mirits

Romano mirits

Elävää, aineetonta kulttuuriperintöä säilyttämässä

ti 14.9. klo 18.05–18.20
Viimeisin

Ajankohtaista asiaa romaneista. Sisältää romaninkieliset uutiset.

Aiemmat lähetykset

Elävää, aineetonta kulttuuriperintöä säilyttämässä

ti 14.9. klo 18.05–18.20

Unescon sopimuksessa aineettomalla, elävällä kulttuuriperinnöllä tarkoitetaan käytäntöjä, tietoa ja taitoja sekä näihin liittyviä välineitä, esineitä ja kulttuurisia tiloja. Yhteisöt, ryhmät ja joissain tapauksissa yksityishenkilöt tunnustavat ne osaksi kulttuuriperintöään. Käytännössä se voi olla tapakulttuuria, esittävää taidetta tai käsityö- ja ruokaperinteisiin liittyvää tietotaitoa. Romano miritsin etähaastattelussa tavataan museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio. Hän kertoo, että myös romanien aineettomasta kulttuuriperinnöstä kerätään tietoa kuuntelemalla romaniyhteisöä. Toimittajana on Miriam Schwartz.

25-vuotias romanikielen ja -kulttuurin kesäkoulu pyrkii aina uudistumaan

ti 7.9. klo 18.05–18.20

Punkaharjulla järjestettävä romanikielen ja -kulttuurin kesäkoulu juhli kesällä 25-vuotista taivaltaan. Kesäkoulun järjestävät yhteistyössä Savonlinnan seudun romaniyhdistys ja Itä-Karjalan kansanopisto. Kansanopiston rehtori, opetusneuvos Maija Tenojoki kertoo, että kouluviikko on "pirteä kesäinen tuulahdus", joka erottuu muusta kansanopiston arkityöstä erityisesti mm. yhteisöllisyydellään. Savonlinnan seudun romaniyhdistyksen puheenjohtaja Ossi Blomerus toteaa, että yhdistyksen tavoitteena on myös uudistaa kesäkoulua jatkuvasti. Kesäkoulun 25-vuotisjuhlassa vieraili toimittaja Jaakko Laakso.

Romako-hankkeessa tuetaan romaniopiskelijoita ja haastetaan työnantajia

ti 31.8. klo 18.05–18.20

Helsingin diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoima tuorein hanke tukee pääkaupunkiseudun aikuisia romaneita suorittamaan ammattitutkinnon ja saamaan harjoittelu- ja työpaikkoja. Romanitaustaisille osallistujille tarjotaan ammatinvalintaohjausta sekä muuta tukea opintojen aloittamiseen. Ammattiopintojen aikana osallistujat opiskelevat omissa ammatillisissa ryhmissään, ja lisäksi heillä on tukenaan vertaisryhmä. Romako kutsuu myös työnantajat mukaan rakentamaan yhdenvertaista työelämää. Tavoitteena on, että hankkeen avulla avattaisiin työnantajien ovia myös romanitaustaisille ammattilaisille. Hankkeen päärahoittajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriö ja osatoteuttajana on Stadin ammatti- ja aikuisopisto. Lisää Romako-hankkeesta kertovat projektipäällikkö Katri Perho sekä asiantuntija Tamara Åkerlund. Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

Hevonen kuntouttaa ja rauhoittaa, toteavat Mika Lehtinen ja Mertsi Bollström

ti 24.8. klo 18.05–18.20

Reserviratsastajat Ry on tänä vuonna 40-vuotisjuhliaan viettävä maanpuolustuperinnekilta. Juhlavuoden yhtenä etappina yhdistys haluaa kunnioittaa Suomen sodissa palvelleita romaneja laskemalla seppeleen Hietaniemen hautausmaalla sijaitsevalle muistomerkille. Reserviratsastajien puheenjohtaja Mika Lehtinen iloitsee siitä, että romanien hevostaidot on hiljattain nimetty UNESCOn elävän perinnön listalle. Reserviratsastajien huomionosoituksen nostattamia tuntoja kuvailee suolahtelainen yrittäjä Mertsi Bollström. Bollström kertoo myös muistoja omista sukulaisistaan rintamalla ja pohtii romanien kaksoisidentiteettiä suomalaisina ja Suomen romaneina. Toimittajana on Jaakko Laakso.