Sydämessä Benin

Sydämessä Benin

Mami Wata -seremonia ja voodoo-papin puheet ravistelevat kehoa ja mieltä

to 30.7. klo 11.00–11.30
Viimeisin

Yhteisön voima kantaa beniniläisiä arjessa. Pienessä länsiafrikkalaisessa maassa Guineanlahden kainalossa elämänmeno on esivanhemmilta perittyjen perinteiden lävistämää. Näkyvän köyhyyden läpi esiin puskee kauneuden taju.

Alkuvuonna 2020 toimittaja Marja Vehkanen oli Beninissä yovona, valkoisena vieraana. Kun voodoo-pappi kehotti häntä purkamaan setelille huolensa ennen sen sujauttamista tyynyn alle, Marja tajusi olevansa kulttuurien kohtaamispisteessä.

Kylät ja kaupungit henkivät kipeää siirtomaahistoriaa. Samalla aktiivinen nuori polvi maalailee kunnianhimoisia tulevaisuudensuunnitelmia ja kulkee määrätietoisesti niitä kohti.

Sydämessä Benin -sarjan neljä äänikirjettä vievät rauhaisasta kalastajakylästä voodoo-seremonian ja orjarannikon kautta suurkaupungin sykkeeseen.

Aiemmat lähetykset

Mami Wata -seremonia ja voodoo-papin puheet ravistelevat kehoa ja mieltä

to 30.7. klo 11.00–11.30

Alkuvuonna 2020 toimittaja Marja Vehkanen matkusti Beniniin. Zemidjanin eli zemin, paikallisen taxi-mopon kyydittämänä hän, yovo, siis valkoinen vieras, tallensi sydämeensä pienen länsiafrikkalaisen maan kylänraittien yksityiskohdat, seremonian sykkeen ja suurkaupungin hektisen pauhun - ja ennen muuta tapaamansa ihmiset. Kokemuksistaan ja kohtaamisistaan hän kertoo Sydämessä Benin -sarjassa neljän äänikirjeensä kautta.

Beninin arki Guineanlahden kainalossa on esivanhemmilta perittyjen perinteiden lävistämää. Voodoo, vodun, vodou - kaikki nämä nimet viittaavat uskontoon, jonka alkukoti Benin on. Tässä jaksossa Marja Vehkanen johdatteleekin Mami Wata -seremonian syövereihin ja vodun-pappien kokoukseen.

Tuottaja Salla Matusiak. Äänisuunnittelija Ville Hynninen.

Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Afrikkalaista heinäkuuta.

Kirjallisuutta:

Sinikka Tarvainen: Ennen syntiinlankeemusta. Vodoun maailma. Sinikka Tarvainen: Voodoo. Afrikkalainen menestystarina.

Cotonoun kaksoset - pala naisyrittäjien arkea

su 26.7. klo 17.10–17.35

Alkuvuonna 2020 toimittaja Marja Vehkanen matkusti Beniniin. Zemidjanin eli zemin, paikallisen taxi-mopon kyydittämänä hän, yovo, siis valkoinen vieras, tallensi sydämeensä pienen länsiafrikkalaisen maan kylänraittien yksityiskohdat, seremonian sykkeen ja suurkaupungin hektisen pauhun - ja ennen muuta tapaamansa ihmiset.

Sydämessä Benin -sarjan viimeisessä äänikirjeessä Marja Vehkanen vie suurkaupunki Cotonouhun, jossa hän tapasi kaksossisarukset, yrittäjät Akoko ja Akouele Dossouvin heidän vaatturi-ompelimossaan. Tapaamisen myötä esiin nousee pohdintoja myös tyttöjen ja naisten koulutuksesta Beninissä.

Tuottaja Salla Matusiak. Äänisuunnittelija Ville Hynninen.

Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Afrikkalaista heinäkuuta.

Kirjallisuutta:

Juha Vakkuri ja Juha Metso: Voodoo. Afrikan arkea.

Kipeää historiaa, turismia ja nykynuoren kunnianhimoisia haaveita entisellä orjarannikolla

su 19.7. klo 17.10–17.35

Alkuvuonna 2020 toimittaja Marja Vehkanen matkusti Beniniin. Hän, yovo, siis valkoinen vieras, tallensi sydämeensä pienen länsiafrikkalaisen maan kylänraittien yksityiskohdat, seremonian sykkeen ja suurkaupungin hektisen pauhun - ja ennen muuta tapaamansa ihmiset. Kokemuksistaan ja kohtaamisistaan hän kertoo neljän äänikirjeensä kautta.

Beninin kylät ja kaupungit henkivät kipeää siirtomaahistoriaa. Ouidahin orjareitillä päätettiin aikoinaan lukuisten orjien kohtalosta. Nyt valtava apinanleipäpuu varjostaa tomuista katua, jonka päässä myyntitelineet notkuvat sandaaleja, musiikki pauhaa ja opas nauraa. Samalla aktiivinen nuori polvi maalailee kunnianhimoisia tulevaisuudensuunnitelmia ja kulkee niitä kohti. Marja Vehkanen vie nyt Ouidahin kaupunkiin, jonne hän päätyi kaikkiaan kahdesti matkansa aikana; erilaiset näkymät reitille avautuivat oppaan ja paikallisen kaverin johdattelemana.

Tuottaja Salla Matusiak. Äänisuunnittelija Ville Hynninen.

Ohjelma on osa Yle Radio 1:n Afrikkalaista heinäkuuta.

Kirjallisuutta:

Annika Teppo (toim.): Afrikan aika. Näkökulmia Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan. Sinikka Tarvainen: Ennen syntiinlankeemusta. Vodoun maailma.