Tuntematon Venäjä

Tuntematon Venäjä

Tanssitaiteilija Jutta Mustakallio: Venäläisille baletti tuo helpotusta elämän raskaisiin asioihin

su 22.8. klo 17.10–17.30
Viimeisin

Tunnemme Venäjää aivan liian huonosti. Itäinen naapuri on herättänyt aina voimakkaita mielleyhtymiä ja reaktioita – suuntaan jos toiseen. Venäjä on valtavan suuri, ja aivan Suomen kyljessä kiinni. Huomattava osa ”Venäjä-tuntemustamme tai -tietouttamme” perustuu oletuksiin, ennakkoluuloihin tai sittenkin siihen, että emme oikeastaan tunnekaan Venäjää. Sitä eivät välttämättä tunne itse venäläisetkään, eivätkä monet maan kanssa enemmän tai vähemmän tekemisissä olevat toimijat.

Tuntematon Venäjä -ohjelmasarja raottaa Venäjän saloja eri näkökulmista tarkasteltuna. Mitä tiedämmekään Venäjän nykyoloista, Suomen ja Neuvostoliiton/Venäjän yhteiselosta, Venäjän myyteistä ja sankareista ja siitä, mille jalustalle maan henkinen olemus pohjautuu - tai vaikkapa undergroundista sen eri ilmiöineen? Venäjää ja venäläisiä ei pidä myöskään liittää sumeilematta toisiinsa.

Sarjan toimittaa Jari Aula. Tuottaja on Salla Matusiak.

Aiemmat lähetykset

Tanssitaiteilija Jutta Mustakallio: Venäläisille baletti tuo helpotusta elämän raskaisiin asioihin

su 22.8. klo 17.10–17.30

Vaganovan balettiakatemiassa Leningradissa 1980-luvulla opiskellut Suomen Kansallisbaletin tuotantosuunnittelija ja tanssitaiteilija Jutta Mustakallio on kokenut venäläisen balettimaailman sisältä päin. Venäläisille baletti on kaikki kaikessa - taidetta suorastaan hengitetään. Lippuja jonottavat ihmiset kaikista sosiaaliluokista.

Baletti on kansallisylpeys, jota pitää vaalia ja viedä eteenpäin. Se on eteeristä ja vie ihmisen tunteisiin, joita ei muuten pystytä ilmaisemaan. Venäläinen on emotionaalinen, ja baletti on henkireikä elämästä. Myös balettihahmoihin voi samaistua. Baletissa tärkeintä on tunnetila ja halu saada kokemuksia spektaakkelien kautta. Jari Aula haastattelee.