Virtasen taloushistoria

Virtasen taloushistoria

Kuinka helppoa on vaihtaa yhteiskuntaluokkaa?

eilen klo 23.08–0.01
Viimeisin

Sinä teet tänään tulevaisuuden taloushistoriaa. Aiemmat halumme, unelmamme, keksinnöt ja tapojemme muutokset ovat muovanneet elämää sellaiseksi, mitä se nykypäivänä on kodeissamme ja ympäristössämme. Juha Virtanen sukeltaa taloushistorian syövereihin uteliaana ja ihmetellen, miksi asiat ovat niin kuin ne ovat.

Toimittaja Juha Virtanen Arkistotoimittaja Petri Ikonen Tunnusmusiikki Juha Jäntti Tuottaja Pertti Ylkojola

Älä unohda myöskään jaksoja 16.6.-12.8.2021

Taloushistoriasta ei dramatiikkaa puutu; se on täynnä mitä mutkikkaampia käänteitä, kohtalokkaita päätöksiä ja varovaisia, mutta varmoja askelia kohti kansainvälisempiä markkinoita. Juha Virtanen johdattaa sinut taloushistorian maailmaan tarinoiden avulla, jotka tarjoavat oivalluksia, sivistystä ja viihdettä.

Toimittaja Juha Virtanen Äänisuunnittelija Juha Jäntti Äänitarkkailija Juha Hjelm Arkistotoimittaja Petri Ikonen Tuottaja Marjo Harju

Aiemmat lähetykset

Kuinka helppoa on vaihtaa yhteiskuntaluokkaa?

eilen klo 23.08–0.01

Luokkaretki. Sellaiseksi on kutsuttu suomalaisten sosiaalista nousua viime vuosisadalla. Maalta muutettiin kaupunkeihin uusiin ammatteihin. Lapset pantiin kouluun ja osasta heistä tuli ihan aitoja herroja. Mutta kuinka helppoa nykyaikana on tehdä sosiaalinen nousu, vaihtaa yhteiskuntaluokkaa? Haastateltavana on Turun yliopiston sosiologian professori Jani Erola.

Säilyykö hyvinvointivaltio, ministeri Liisa Hyssälä?

eilen klo 12.05–13.00

Hyvinvointivaltiota ylläpidetään velkarahalla. Moni toivoo, että hyvinvointivaltio säilyisi, mutta harvempi luottaa siihen, että niin käy. Mitä miettii entinen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä hyvinvointivaltion tulevaisuudesta? Rahan ja palvelujen lisäksi pohditaan sitä, mikä tekee ihmisen onnelliseksi ja mitä tarkoittaa hyvinvointi.

Tuloerot ovat ikuisia, mutta kuinka suuria ne saavat olla?

la 21.1. klo 23.05–23.58

On kaikkien etu, että taitavat ja ahkerat tekevät paljon töitä, ja siksi heille pitää yhteisestä hyvästä antaa hieman enemmän kuin muille. Tuloeroista ei siis päästä eroon vaikka haluttaisiinkin, mutta sitten on eri käsityksiä, kuinka suuret tuloerot saavat olla. Hetkellinen pienituloisuus ei ole köyhyysriski, mutta vuodesta toiseen jatkuvana se voi johtaa syrjäytymiseen. Haastateltavana on THL.n tutkimusprofessori Pasi Moisio.