Ykkösaamu

Ykkösaamu

Pääsevätkö nuoret koskaan eläkkeelle?

tänään klo 7.30–8.00
Viimeisin

Ajankohtaista politiikkaa ja taloutta Suomessa ja maailmalla. Eturivin haastateltavat ja terävimmät kysymykset.

Twitterissä: #ykkösaamu

Aiemmat lähetykset

Pääsevätkö nuoret koskaan eläkkeelle?

tänään klo 7.30–8.00

7.34 Riittääkö rahaa eläkkeisiin tulevaisuudessa ja kuka eläkkeitä maksaa jos väki vähenee? Keskustelemassa toimitusjohtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta ja ekonomisti Hannu Nummiaro Lähi-Tapiolasta.  7.50 Miten koululaiset voivat, miten korona-aika vaikutti, THL:n koululaisten terveystutkimuksen saldoa esittelee kehittämispäällikkö Jenni Helenius.. 8.10 Miten maapallon turvallisuusympäristö on muuttumassa, mihin Suomi ja Eu turvaavat, sitä arvioivat vanhempi tutkija Pete Piirainen Ulkopoliittisesta instituutista ja professori Tuomas Forsberg  Helsingin yliopistosta. 8.34 Naisten urakehitys ja syrjintä työelämässä, auttaako hallituksen perhevapaauudistus? Toiminnanjohtaja Annica Moore ura-äitien Mothers in Business -järjestöstä.  8.46 Ihmisten välisen luottamuksen paluu koronan jäljiltä Emmi Nuorgamin kolumnin aiheena.

Juontajana Atte Uusinoka, toimittajina Anna Nevalainen ja Carolus Manninen. Tuottaja Marja Ala-Kokko.

Miksi julkisia palveluita yhtiöitetään - ja Helsingissä liikenne seisoo?

eilen klo 7.30–8.00

Venäjän vaalit. Duuman valinnasta arvellaan tulevan vilpillisen. Pietarista raportoi toimittaja Simo Ortamo, studiossa keskustelevat johtaja Markku Kangaspuro Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista ja toimittaja Heikki Heiskanen.

Helsingissä metro- ja raideliikenne lakkoilee. Kiistan osapuolia edustavat puheenjohtaja Petri Lillqvist Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistys JHL ry:stä ja toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski Helsingin kaupungin liikennelaitoksesta. Akatemiatutkija Pasi Nevalainen puhuu yleisemmin julkispalveluiden yhdistämisestä.

Kuka oli eversti Kalle Lehmus, "Mannerheimin demari"? Jussi Lehmus ja Lasse Lehtinen ovat tutkineet ja kirjoittaneet hänen huiman tarinansa kirjaksi.

Kati Kelola puhuu kolumnissaan yksinkertaistamisen vaaroista.

Ulkomaanlehtikatsauksen toimittaa Kerstin Kronvall Moskovasta.

Juontaja Mira Stenström. Toimittajat Hanna Juuti ja Carolus Manninen. Tuottaja Katariina Lahtonen.

EU:n tila ja tulevaisuus

ke 15.9. klo 7.30–8.00

Katsaus maailmantalouteen; kasvun ja velan rajat. Studiossa Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari ja Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu. 

Koronarajoitusten muutoksia kommentoi ylilääkäri Tuija Leino THL:stä.

Euroopan unionin tila ja tulevaisuus. Mitä Ursula von der Leyenin puheelta odotetaan? Janne Toivonen raportoi Strasbourgista. Ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista pohtii, mitä asioita unionilla on edessään.

Jussi-palkinnot jaetaan elokuva-alalla. Mainetta on suomalaisfilmeille tullut maailmaltakin. Menestyksen osasia arvioivat elokuvakriitikko Matti Rämö ja tuottaja-käsikirjoittaja Jani Pösö. 

Jani Halme puhuu kolumnissaan taloyhtiöistä suomalaiskeksintönä, joka muutti New Yorkia. Uusinnassa maailmantaloudesta keskustelevat Janne Huovari ja Tuuli Koivu.

Atte Uusinoka juontaa. Toimittajina Marja Ala-Kokko, Anna Nevalainen ja Carolus Manninen. Tuottaja Katariina Lahtonen

Kannabiksen vapauttaminen puhuttaa taas

ti 14.9. klo 7.30–8.00

Laillistaa vai ei? Kannabiskeskustelua jatkavat kansanedustajat Päivi Räsänen (kd), Mikko Kärnä (kesk.) ja Atte Harjanne (vihr). 

Kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel raportoi Norjan parlamenttivaaleista.

Monet maat luopuvat nyt koronarajoituksistaan, kun rokotukset edistyvät.  Mitä ja millä perustein puretaan? Rain Kooli Tallinnasta Virosta, Auli Valpola Lontoosta Isosta Brtitanniasta ja Kirsi Crowley Kiinan Pekingistä raportoivat.

Eduskunta keskustelee tänään kehityspolitiikan ylivaalikautisesta selonteosta. Selonteossa linjataan Suomen tavoitteita kehityspolitiikassa ja kehitysyhteistyössä. Millaisessa tienhaarassa kehitysyhteistyö on muun muassa Afganistanin tapahtumien seurauksena, siitä kuullaan yksi puheenvuoro nyt. Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon kestävän kehityksen johtaja Rilli Lappalainen studiossa.

Miksi hyvyyden julistajat haastavat riitaa, kysyy Jari Ehrnrooth kolumnissaan.

Kannabiskeskustelu lyhennettynä uusintana.

Juontaja Mira Stenström. Toimittajat Hanna Juuti, Carolus Manninen ja Matti Konttinen. Tuottaja Katariina Lahtonen.

Budjetin vaikutukset eri puolilla Suomea

ma 13.9. klo 7.30–8.00

Ketkä talibaneista nyt todella pitävät valtaa Afganistanissa? Sotahistorian dosentti Markku Salomaa ja sosiaaliantropologian yliopistonlehtori Susanne Dahlgren Tampereen yliopisto.   

Puhelu. Ylen toimittaja Afganistanissa. 

Alueraati. Tuoreen budjetin vaikutukset eri puolilla maata. Keskustelussa Inkeri Pasanen, varapäätoimittaja, Keskisuomalainen, Kari Vainio, vastaava päätoimittaja, Turun Sanomat ja Antti Kokkonen, vastaava päätoimittaja, Lapin Kansa.

Merkelin aikakausi on lopuillaan. Kuinka merkkihenkilöt muodostuvat? Vieraana Mannerheim-museon johtaja Kristina Ranki.

Kolumni: Janne "Rysky" Riiheläinen: Suomi haluaa voimaa käyttävän Euroopan unionin. 

Uusinta. Ketkä talibaneista nyt todella pitävät valtaa Afganistanissa? Sotahistorian dosentti Markku Salomaa ja sosiaaliantropologian yliopistonlehtori Susanne Dahlgren Tampereen yliopisto.   

Juontaja Marja Ala-Kokko, toimittajat Atte Uusinoka ja Anna Nevalainen, tuottaja Hanna Juuti. 

Miksi "ilmastobudjetti" kriisiytti hallituksen?

pe 10.9. klo 7.30–8.00

Budjettiriihi kriisiytti hallituksen. Millainen budjetti saatiin kasaan? Keskustelemassa toimittaja Unto Hämäläinen ja taloustieteilijä, johtaja Mika Maliranta, Palkansaajien tutkimuslaitos. 

Tanska poistaa kaikki koronarajoitukset. Toimittaja Annukka Oksanen, Kööpenhamina.

Puolustuspoliittinen selonteko valmistui. Miten painotukset muuttuvat? Keskustelemassa tutkija Henri Vanhanen, UPI, kansanedustaja Ilkka Kanerva ja dosentti, Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnell.

20 vuotta WTC:n ja Pentagonin terrori-iskuista. Studiossa WTC:n lähellä iskujen aikaan ollut entinen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja, nykyinen euroedustaja Nils Torvalds.

Kolumni. Aleksis Salusjärvi: Sankari, jonka nimeä ei kerrottu julkisuuteen.

Uusinta. Budjettiriihi kriisiytti hallituksen. Millainen budjetti saatiin kasaan? Keskustelemassa toimittaja Unto Hämäläinen ja johtaja, taloustieteilijä Mika Maliranta, Palkansaajien tutkimuslaitos.

Juontajana Pirjo Auvinen, toimittajina Janette Leino, Katariina Lahtonen, Veera Sinervo ja Hanna Juuti. Tuottajana Tarja Oinonen.

Budjettiriihestä tuli ilmastoriihi

to 9.9. klo 7.30–8.00

Budjetin valmistuminen venyy. Mikä on tilanne. Politiikan toimittaja Anniina Luotonen viime hetken käänteistä. Keskustelemassa Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja VIlle Tavio, RKP:n ryhmäpuheenjohtaja Anders Adlercreutz ja SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ilmari Nurminen.

Yle 95: Ylen nykyisyys ja tulevaisuus mediakentässä. Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen johtaja Jouko Jokinen.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka Ylestä mediakentässä ja myös budjettiriihestä.

Blogi. Robert Sundman: Helpot tarinat houkuttelevat, mutta ovat myrkkyä journalismille.

Ulkomaanlehdet Espanjasta. Toimittajana Maija Salmi, Barcelona.

Uusinta. Budjetin valmistuminen venyy. Politiikan toimittaja Anniina Luotonen.  

Juontajana Atte Uusinoka, toimittajina Carolus Manninen, Marja Ala-Kokko ja Anna Nevalainen. Tuottaja Tarja Oinonen.

Miten uusi koronastrategia otettiin vastaan eri puolilla maata?

ke 8.9. klo 7.30–8.00

Työmarkkinajärjestöt ja budjettiriihi. Keskustelemassa EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen ja SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

Puhelu. Musiikkioppilaitosten syksy. Suomen musiikkioppilaitosten liiton puheenjohtaja Jouni Auramo.

Miten uusi koronastrategia otetaan vastaan eri puolilla maata? Keskustelemassa Pohjois-Pohjamaan koronakoordinaatioryhmän pj, vs. sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Terhi Nevala, Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän pj, sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä ja terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut Essote.

Vaikeuksia Britannian ja Suomen postiliikenteessä. Sami Finne, kv pakettipalvelun johtaja, Posti.

Kolumni. Pekka Seppänen: Henkilökohtainen erityisavustaja jokaiselle.

Uusinta. Työmarkkinajärjestöt ja budjettiriihi. Keskustelemassa EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen ja SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

Juontajana Pirjo Auvinen, toimittajina Janette Leino, Matti Konttinen ja Hanna Juuti. Tuottaja Tarja Oinonen.

Miten koronarajoitusten purku vaikuttaa käyttäytymiseen?

ti 7.9. klo 7.30–8.00

Talousriihi vai ilmastoriihi? Poliitikot budjettiriihestä. Kansanedustajat Antti Häkkänen, kok., Katri Kulmuni, kesk. ja Saara Hyrkkö, vihr.

Miten koronarajoitusten höllentyminen vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen? Keskustelemassa yksinäisyystutkija, professori Niina Junttila Turun yliopistosta ja apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen, HUS.

Yhdyvaltain aborttilait tiukkenevat useassa osavaltiossa. Tutkija Maria Annala, UPI.

Kolumni. Ulla Järvi: Puoskarilaki on huono ja ruma kutsumanimi.

Uusinta. Poliitikot budjettiriihestä. Kansanedustajat Antti Häkkänen, kok., Katri Kulmuni, kesk. ja Saara Hyrkkö, vihr.

Juontajana Atte Uusinoka, toimittajina Carolus Manninen, Katariina Lahtonen ja Marjo Näkki. Tuottajana Tarja Oinonen.

Taloustieteilijät budjetin mahdollisuuksista ja rajoista

ma 6.9. klo 7.30–8.00

Taloustieteilijät budjetin mahdollisuuksista ja rajoista. Ekonomisti Sanna Kurronen, EVA ja professori Roope Uusitalo, Helsingin yliopisto.

Afganistanin tilanne: talibanien signaalit ristiriitaisia. Puhelimessa vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki Ulkopoliittisesta instituutista.

Politiikkaraati. Hallituksen koronatoimet ja toimimattomuus. Kreeta Karvala, pääkirjoitustoimittaja, Iltalehti, Marko Junkkari, toimittaja, Helsingin Sanomat ja Tuomo Lappalainen, toimittaja, Suomen Kuvalehti.

Korona sotki myös rottien arjen. Tutkijat mikrosiruttivat rottia Helsingissä tutkiakseen niiden toimintaa. Tutkija, evoluutiobiologi Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta.

Kolumni. Asta Leppä: Vihaan shoppailua.

Uusinta. Taloustieteilijät budjetin mahdollisuuksista ja rajoista. Ekonomisti Sanna Kurronen, EVA ja professori Roope Uusitalo, Helsingin yliopisto.

Viikon luontoääni. Harmaalokki, esittelijänä Pekka Toikka.

Juontajana Mira Stenström, toimittajina Janette Leino, Katariina Lahtonen ja Carolus Manninen. Tuottajana Tarja Oinonen.

"Nuorten vankien tilannetta ei ole Suomessa hoidettu oikein"

pe 3.9. klo 7.30–8.00

Nuorten tuomiot. Koskelan surman tekijät saavat tänään tuomionsa. Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen, Itä-Suomen yliopisto.

Mitä Koskelan surmatapauksesta on opittu? Nuoret vangit aikuisten vankiloissa. Keskustelemassa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja toimitusjohtaja Sanna Sunikka, Kriminaalihuollon säätiö, Krits.

Koronastrategia ja käytäntö. Hallitus avaa Suomea kovin hitaasti. Rokotekattavuuden saavuttaminen kysymysmerkki. Keskustelemassa johtaja Pasi Pohjola, STM ja johtava asiantuntija Mia Kontio, THL. 

Ideologian painoarvo kasvaa Kiinassa. Mitä se tarkoittaa, missä se näkyy? Studiossa juuri Pekingissä suurlähettiläspestinsä juuri päättänyt ulkoasiainneuvos Jarno Syrjälä. 

Blogi. Jenny Matikainen: Uutisnäytös on ohi, mutta pahin voi olla Afganistanissa vasta edessä.

Uusinta. Mitä Koskelan surmatapauksesta on opittu? Nuorten vankien tilanne Suomessa. Keskustelemassa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja toimitusjohtaja Sanna Sunikka, Kriminaalihuollon säätiö, Krits.

Juontajana Pirjo Auvinen, toimittajina Atte Uusinoka, Carolus Manninen ja Matti Konttinen. Tuottajana Tarja Oinonen.

Kuka ottaisi kopin hoitajapulasta?

to 2.9. klo 7.30–8.00

Politiikkapohdintaa numeroiden takaa: koronatoimet, siirtolais- ja pakolaiskysymys, talous ja budjetti, Purran puheet. Tutkimusjohtaja Juho Rahkonen, Taloustutkimus ja tutkija, poliittisen historian dosentti Mikko Majander Ajatuspaja Magmasta.

Ulkomaanlehdet Tallinnasta, toimittajana Rain Kooli.

Hoitajapula, palkka ja asenteet. Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela ja Kuntaliiton  sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Tarja Myllärinen.

Unicef tutki nuorten odotuksia ja ajatuksia hyvästä elämästä ja arjesta. Keskustelemassa lukiolainen Saara Katainen ja Sanna Koskinen, UNICEFin lapsen oikeuksien asiantuntija

Blogi. Kerttu Kotakorpi: Vuosisadan kesä.

Uusinta. Politiikan kysely ja politiikkapohdintaa numeroiden takaa: koronatoimet, siirtolais- ja pakolaiskysymys, talous ja budjetti, Purran puheet. Tutkimusjohtaja Juho Rahkonen, Taloustutkimus ja tutkija, poliittisen historian dosentti Mikko Majander Ajatuspaja Magmasta.

Juontajana Hanna Juuti, toimittajina Marija Skara, Kreeta-Maria Kivioja ja Mira Stenström. Tuottajana Tarja Oinonen.

Euroopan yhteinen turvapaikkalinja sakkaa

ke 1.9. klo 7.30–8.00

Talibanien hallinto amerikkalaisten poistumisen jälkeen. Bidenin puheen reaktiot, puhelimessa Yhdysvaltain historian prof. Marko Maunula. Studiossa vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki, Ulkopoliittinen instituutti.

EU:n yhteinen turvapaikkapolitiikka, missä mennään? Suuren valiokunnan pj Satu Hassi (vihr) ja eduskuntaryhmän pj. Kai Mykkänen (kok).

Pyyntiraudat, metsästyskausi ja etiikka. Vieraina Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius ja Turun yliopiston eläin- ja ympäristöetiikan dosentti Elisa Aaltola.

Kolumni. Laura Hallamaa: Eivät aamuvirkutkaan mitään pyhimyksiä ole.

Uusinta. Talibanien hallinto amerikkalaisten poistumisen jälkeen. Studiossa vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki, Ulkopoliittinen instituutti.

Juontajana Pirjo Auvinen, toimittajina Atte Uusinoka, Kreeta-Maria Kivioja ja Jaana Kangas. Tuottaja Hanna Juuti. 

Kabulin evakuoinneissa auttaneet virkamiehet kertovat operaatiosta

ti 31.8. klo 7.30–8.00

Yhdysvaltalaissotilaat ovat lähteneet Afganistanista. Ulkoministeri Pekka Haavisto summaa suomalaisoperaation, liittolaissuhteiden tilan ja suhteiden rakentamisen talibanihallintoon. Vieraana myös evakuoinnissa Kabulissa auttaneet virkamiehet, erityisedustaja Jussi Tanner ulkoministeriöstä ja edustuston päällikön sijainen Nelli Mikkola. 

Perusturva on ihmisoikeuskysymys, ja siinä on aukkoja, sanovat Amnesty ja Ihmisoikeusliitto. Keskustelemassa  sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen, Amnesty Internationalin Suomen osastosta  asiantuntija Mariko Sato ja vaikuttamistyön päällikkö Heli Markkula Ihmisoikeusliitosta

Viron kiemurainen presidentinvaali. Keskustelemassa toimittajat Tallinnasta, Kaja Kunnas ja Rain Kooli.

Kolumni. Heikki Hiilamo: Tuloerot voivat koronan jälkeen jopa kaventua, jos uskalletaan nostaa varakkaidempien veroja.

Uusinta. Yhdysvaltalaissotilaat ovat lähteneet Afganistanista. Ulkoministeri Pekka Haavisto summaa suomalaisoperaation, liittolaissuhteiden tilan ja suhteiden rakentamisen talibanihallintoon. Vieraana myös evakuoinnissa Kabulissa auttaneet virkamiehet, erityisedustaja Jussi Tanner ulkoministeriöstä ja edustuston päällikön sijainen Nelli Mikkola. 

Juontajana Marjo Näkki, toimittajina Atte Uusinoka, Jaana Kallio ja Kaija Kellman. Tuottajana Tarja Oinonen.

Afganistan - mitä evakuointioperaation jälkeen?

ma 30.8. klo 7.30–8.00

Afganistanin tilanne. Apulaisprofessori Antti Paronen, MPKK ja apulaisosastopäällikkö Pekka Kaihilahti, ulkoministeriö. Washingtonista mukana  kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Politiikan toimittajien raati: Suomi ja Afganistan, mitä kaikkea tapahtuneesta pitäisi ajatella. Mukana Yle uutisten politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta, MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ja Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Anna-Liina Kauhanen.

Pohdinta kolmannen koronarokotteen antamisesta käy vilkkaana Suomessakin. Rokotustutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet, Tampereen yliopisto.

Raisa Omaheimo: Miksi sama asia on rikkaan tekemänä cool ja köyhän tekemänä mauton?

Uusinta. Afganistanin tilanne.  Apulaisprofessori Antti Paronen, MPKK ja erityisedustaja Pekka Kaihilahti, ulkoministeriö. Washingtonista mukana  kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Viikon luontoääni. Tunturisopuli, esittelijänä Juha Laaksonen.

Juontajana Hanna Juuti, toimittajina Marija Skara, Carolus Manninen ja Antti Kurra. Tuottajana Tarja Oinonen.

Suomalaisten evakuointioperaatio Afganistanissa päättyi

pe 27.8. klo 7.30–8.00

Yön tapahtumat ja terrorismin uhka Kabulissa. Puhelimessa johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak, Ulkopoliittinen instituutti.

Suomalaisten evakuointioperaatio Afganistanissa päättyi. Puolustusministeri Antti Kaikkonen haastattelussa.

Koronan pitkäkestoiset oireet eli long covid. Keskustelemassa Seppo Parkkila, anatomian professori, lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta, Tampereen yliopisto ja  Mari Kanerva, osastonylilääkäri, dosentti, sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri, HUS, Tulehduskeskus. Puhelussa sairaanhoitaja Annamari Viljanen. 

Ateneum ja suuret taidenäyttelyt. Museonjohtaja Marja Sakari.

Blogi. Erkka Mikkonen: Sortavala hämärsi ajan ja paikan tajun, ja siinä juuri on rajantakaisen karjalaiskaupungin valtti.

Uusinta. Suomalaisten evakuointioperaatio Afganistanissa päättyi. Puolustusministeri Antti Kaikkonen haastattelussa.

Juontajana Pirjo Auvinen, toimittajina Janette Leino, Kaija Kellman ja Matti Konttinen. Tuottajana Tarja Oinonen.

Afganistanin evakuoinneissa kohtalonpäivä

to 26.8. klo 7.30–8.00

Aika käy vähiin Afganistanin evakuoinneissa. Vieraina Suomen Kabulin suurlähettiläs Pekka Kosonen ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström, Suomen Pakolaisapu.

Ulkomaanlehtikatsaus. Pasi Myöhänen, Lontoo. 

Turkin rooli EU:n pakolaisnäyttämöllä. Vieraina vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittinen instituutti ja Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen. Puhelimessa Suomen Ankaran suurlähettiläs Ari Mäki.

Uusi teknologia vauhdittaa kivihiilestä luopumista. Vieraana Maiju Westegren, vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja, Helen.

Kolumni. Roope Lipasti: Entä jos nuorillekin maksettaisiin ihmisarvoista palkkaa?

Uusinta. Aika käy vähiin Afganistanin evakuoinneissa. Vieraina Suomen Kabulin suurlähettiläs Pekka Kosonen ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström, Suomen Pakolaisapu.

Juontaja Marjo Näkki, toimittajat Matti Konttinen, Kaija Kellman ja Akseli Innanen. Tuottaja Hanna Juuti

Suurvallat, liittolaiset ja Afganistan

ke 25.8. klo 7.30–8.00

Suurvallat, liittolaiset ja Afganistan. Kirjeenvaihtaja Iida Tikka, Washington, johtaja Mika Aaltola, UPI ja Jean Monnet -professori Pami Aalto Tampereen yliopisto. 

Koronatilanne. Neljäs aalto, rajoitukset, rokotukset ja mielialat. HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen ja johtaja Pasi Pohjola, STM.

Norja, Afganistan ja korona. Suurlähettiläs Mikael Antell.

Kolumni. Kari Enqvist: Voivatko perustuslakiasiantuntijat erehtyä?

Uusinta. Suurvallat, liittolaiset ja Afganistan.

Juontajana Pirjo Auvinen, toimittajina Janette Leino, Marija Skara ja Atte Uusinoka. Tuottajana Tarja Oinonen.

Miksi Ruotsin pääministeri heitti hanskat tiskiin?

ti 24.8. klo 7.30–8.00

Afganistanin ja Kabulin kentän tilanne sekä yhteistyö mm. G7:ssä. Vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki Ulkopoliittinen instituutti. 

Avustusjärjestöjen toiminta Afganistanissa. Keskustelemassa Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Niklas Saxén ja  Pelastakaa lapset -järjestön kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.

Ruotsin poliittinen tilanne. Keskustelussa mukana apulaisprofessori Johan Strang, Pohjoismaiden tutkimuksen keskus CENS, Helsingin yliopisto ja kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel, Tukholma.

Rokotukset, rokotepassi ja etiikka. Jaana Hallamaa, sosiaalietiikan professori, Helsingin yliopisto.

Kolumni. Joonas Konstig: Ihmiset ovat pelottavan kuuliaisia ja pari muuta asiaa, jotka koronavuosi on opettanut.

Uusinta. Afganistanin tilanne. Maailma seuraa silmä kovana Kabulin kenttää, mutta mitä kuuluu tavallisille afganistanilaisille? Keskustelemassa Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Niklas Saxén ja  Pelastakaa lapset -järjestön kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen

Juontajana Marjo Näkki, toimittajina Akseli Innanen, Kaija Kellman ja Atte Uusinoka. Tuottajana Tarja Oinonen.

Nouseeko terrorismi talibanien suojeluksessa?

ma 23.8. klo 7.30–8.00

Talibanit ja terrorismi. Keskustelemassa vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja jihadismiasiantuntija Juha Saarinen. Puhelimessa Saana Nilsson, yhteiskuntasuhteiden päällikkö, Suojelupoliisi.

Suomen Afganistan-operaatio ja Kabulin turvallisuustilanne. Puhelimessa sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa, MPKK.

Poliitikot Suomen Afganistan-operaatiosta ja pakolaiskiintiöistä. Kansanedustaja Antti Lindtman, sd. ja ulkoasiainvaliokunnan pj. Mika Niikko, ps.

Ukrainan presidentin järjestämä Krimin tilannetta käsittelevä kokous. Puhelimessa ulkomaantoimittaja Antti Kuronen, Kiova.

Kolumni. Julia Thurén: Pelkkiin yksilön valintoihin keskittyminen voi johtaa ilmastokriisin etenemiseen.

Uusinta. Talibanit ja terrorismi. Keskustelemassa vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja jihadismiasiantuntija Juha Saarinen. Puhelimessa Saana Nilsson, yhteiskuntasuhteiden päällikkö, Suojelupoliisi.

Viikon luontoääni. Metsähanhi, esittelijänä Pekka Toikka.

Juontajana Hanna Juuti, toimittajina Janette Leino ja Päivi Dahl. Tuottaja Tarja Oinonen.

Talibanien sharia-laki

pe 20.8. klo 7.30–8.00

Taliban 2.0. Millainen on uudelleen valtaannousseen äärijärjestön ideologia ja näkemys sharia-laista. Keskustelemassa Susanne Dahlgren, Tampereen yliopisto sosiaaliantropologian yliopistonlehtori; tutkija ja Nina Björkman, tohtorikoulutettava, Åbo Akademi.

Koronakaranteenit kiristävät varusmiesten pinnaa. Varusmiesliiton hallituksen pj Atte Grönroos.

Viro - 30 vuotta uudelleenitsenäistymisestä. Miltä näyttää eteläinen naapurimme talouden, politiikan ja mielialojen puolesta. Keskustelemassa Sari Sopanen, Viru-hotellin johtaja ja Suomalais-virolaisen kauppakamarin johtaja, Pilvi Hämäläinen, Enterprise Estonian maajohtaja ja toimittaja Rain Kooli.

Kansallisooppera nousi taitelijoiden koronarajoituskriitikoiden etujoukkoon. Millä mielellä kausi avataan tänään perjantaina? Suomen Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi.

Kolumni. Auli Viitala: Kaikkein tärkeintä on pakastaa.

Uusinta. Taliban 2.0. Millainen on uudelleen valtaannousseen äärijärjestön ideologia ja näkemys sharia-laista. Keskustelemassa Susanne Dahlgren, Tampereen yliopisto sosiaaliantropologian yliopistonlehtori ja Nina Björkman, tohtorikoulutettava, Åbo Akademi.

Juontajana Marjo Näkki, toimittajina Marija Skara, Päivi Dahl ja Atte Uusinoka. Tuottajana Tarja Oinonen.

Sisäministeri Ohisalo ja Afganistanin pakolaisaalto

to 19.8. klo 7.30–8.00

Sisäministeri Maria Ohisalo. Afganistanin ja Liettuan tilanteet sisäministerin näkökulmasta. Ihmiset pakenevat Afganistanista ja Valko-Venäjän diktaattori lähettää siirtolaisia yli Baltian-maiden rajojen. Miten Suomen sisäministeri näkee kansainvälisen tilanteen.

Ulkomaanlehtikatsaus. Ranskalaisia lehtiä on lukenut Annastiina Heikkilä.

Sitran selvitys Suomen kyvystä päästä ilmastotavoitteisiin. Mariko Landström, asiantuntija, Ilmasto- ja luontoratkaisut, Sitra ja Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.

Haiti maanjäristyksen jälkeen. Tiina Saarikoski, kansainvälisen avustustoiminnan johtaja, Suomen Punainen Risti.

Kolumni. Riku Siivonen: Somevaikuttajat tekevät meistä kovaäänisiä lampaita.

Uusinta. Sisäministeri Maria Ohisalo. Afganistanin ja Liettuan tilanteet sisäministerin näkökulmasta. 

Juontajana Hanna Juuti, toimittajina Akseli Innanen, Carolus Manninen ja Sanna Savikko. Tuottajana Tarja Oinonen.