Yle Radio 1

Yle Radio 1

Yle Radio 1 on kulttuurin, tieteen, asiapuheen, draaman ja hartausohjelmien kanava. Musiikkitarjonta ulottuu klassisesta musiikista jazziin, kansan- ja maailmanmusiikkiin sekä viihteen klassikoihin.

8 klasaria

Musiikin herkkupaloja, joita olet kuullut mutta joista haluat tietää enemmän. Näitä on soitettu, levytetty satoja kertoja, rakastettu ja vihattu. On kuultu elokuvissa, mainoksissa, jingleinä, erilaisina cover-versioina hevistä moderniin jazziin… Yhden teoksen säveltäjä käveli satoja kilometrejä tavatakseen idolinsa, toinen pähkäili kuinka marmeladinvuoren voi säveltää. Eräs sai ideansa marihuanapöllyssä, toinen suoraan Jumalalta. Yksi pakeni ensin natseja ja sitten kommunisteja. Hänen musiikkinsa päätyi avaruusseikkailuun… Bolerosta Pähkinänsärkijään, Finlandiasta Messiaaseen. Mikä tekee teoksesta hitin joka kestää vuosisatoja, keitä olivat ihmiset niiden takana, minkälaisessa maailmassa kappaleet syntyivät? Värikkäitä elämänkaaria, musiikin availua ja makustelua, makeita pähkinöitä ja tulisieluisia visioita tarjoilee Eva Tigerstedt. Toimittaja ja käsikirjoittaja: Eva Tigerstedt Äänisuunnittelija: Jukka Herva / Kai Rantala Graafikko: Minna Lusa Tuottaja: Nina Naakka

Aamusoitto

Aamun virkistävä musiikkihetki klassisten sävelten parissa.

Ääniversumi

Akustista taidetta ja radiofoniaa. Venytystä uteliaille korville. Yle Radio 1 kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 22.05 - 23.05.

Aristoteleen kantapää

Pasi Heikuran isännöimä Aristoteleen kantapää on hiuksiahalkova pilkun viilaus- ja höyläysohjelma sitaattien, lentävien lauseiden ja sananparsien maailmasta. Aristoteleen kantapää odottaa sinunkin vihjettäsi Viikon sitaatiksi ja Viikon fraasirikokseksi. Toimittajat Pasi Heikura, Tina Cavén ja Lasse Nousiainen Graafikko Heidi Gabrielsson Tuottaja Marjo Harju

Askelkuvioita ja rytminvaihdoksia

Askelkuvioita ja rytminvaihdoksia -sarjassa tutustutaan nykykansantanssiin, kuullaan millaista on osallistua musikaalien koetansseihin ja pohditaan, mitä kulttuurisesta omimisesta pitäisi ajatella balettiklassikoiden kohdalla. Sotien aikana tanssi oli kiellettyä ja siitä saattoi seurata jopa vankeutta. Onpa myös ajateltu, että tanssi on paholaisen aikaansaannosta. Entä mitä eri aikakausien tanssikulttuuri kertoo ympäröivästä yhteiskunnasta? Itseasiassa paljonkin, sillä keho on poliittisten intohimojen estradi. Jopa kylmä sota vaikutti siihen, mitä ja miten Kansallisbaletissa tanssittiin. Jokaisessa kehossa on oma rytminsä ja se hakee keinoa tulla kuulluksi ja nähdyksi. Minä väitän, että jokainen osaa tanssia. Toimittaja Liisa Vihmanen. Äänisuunnittelu Laura Koso Arkistotoimittaja Outi Kortelainen Tuottaja Nina Naakka

Brysselin kone

Suomalaiset virkamiehet, poliitikot, lobbarit ja muut asianosaiset kulkevat jatkuvasti Brysselissä ajamassa eturyhmiensä asioita ja seuraamassa, miten heille tärkeiden asioiden tilanne kehittyy. Brysselin koneessa kysytään, mitä asioita Euroopan unioni yrittää ajaa, mitä asioita ajavat Euroopan parlamentti, komissio, Euroopan neuvosto ja muut tahot. Mitä keinoja käytetään? Kuinka tehokkaasti ja miten EU toimii? Kenelle on tulossa säästöä, kenelle rahanmenoa? Toimittajana Maija Elonheimo. Tuottajana Jorma Honkanen.

Eilisen ääni

Poimintoja ohjelmista 1960-luvulta 2000-luvun alkuun. Kulttuurihenkilöitä, valtiomiehiä, radiopersoonia, tavallista kansaa.

Elämäkerran takana

Anna-Liisa Haavikon toimittamassa Elämäkerran takana -sarjassa uppoudutaan erilaisiin suomalaisiin elämäkertoihin ja niiden taustoihin. Osan tarina on moneen kertaan kerrottu, toisten elämä saa vasta nyt arvoisensa käsittelyn. Yhdessä vaihtuvan vierailevan keskustelijan kanssa Anna-Liisa tutkii, millaisia kerrostumia päähenkilöiden elämäkerroista löytyy ja mitä jo kerrottujen henkilötarinoiden taakse on kätkeytynyt.

Etnokonsertteja

Kansanmusiikkia, maailmanmusiikkia ja etnoa suoraan sieltä missä tapahtuu. Konserttisarja tuo tärkeimmät festivaalilavat Suomesta ja maailmalta sinne missä sinä olet.

Euroopan konserttilavoilla

Euroopan konserttilavoilla -ohjelmasarja tarjoaa makupaloja Euroopan konserttielämän monipuolisesta musiikkitarjonnasta. Ahti Paunu ja Pia Antikainen vievät kuulijat aitiopaikalle seuraamaan konsertteja linnanpihoilla, luostareissa, suurilla ulkoilmalavoilla, katedraaleissa ja konserttisaleissa Reykjavikista Varnaan ja Granadasta Riikaan.

Euroopan valot

Eurooppalainen musiikki tarkoittaa yhdelle chansonia Ranskasta, toiselle fadoa Portugalista ja kolmannelle vaikkapa folkia Irlannista. Mutta Euroopan musiikkitarjonta on vielä laajempi. Mikä soi napapiirin ja Välimeren välillä, sitä kuunnellaan ohjelmassa Euroopan valot. Ohjelman toimittaa Pasi Hiihtola.

Faunin iltapäivä

Iltapäivien rentouttava musiikkihetki kevyen klassisen musiikin parissa. Perjantaisin ohjelmassa soivat kuuntelijoiden toiveet. Toiveita voi lähettää osoitteeseen faunin.iltapaiva@yle.fi. Perjantain toiveohjelma päättyy Faunin loppuvihellykseen - viimeinen kappale valitaan kaksinkamppailussa kahden toivekappaleen välillä. Muista käydä äänestämässä perjantaipäivän aikana Radio 1:n Instagramin ja Facebookin storyissa! Ohjelmaa toimittavat Maaria Holma, Heikki Puskala, Laura Korhonen, Inari Tilli, Tuomas Niemelä, Riikka Holopainen sekä tuottaja Annina Aho.

Hartaita säveliä

Hengellistä musiikkia. Maanantai-iltaisin kuullaan kuuntelijoiden toivemusiikkia. Voit lähettää musiikkitoiveesi ja niihin liittyvät tarinat tai perustelut osoitteella: Hartaita säveliä, PL 8, 00024 Yleisradio tai sähköpostitse hartaita.savelia@yle.fi. Ohjelmaa toimittavat Anna Pöyhönen ja Pia Antikainen. Tuottajana toimii Annina Aho.

Havaintoja ihmisestä

Havaintoja ihmisestä selvittää ihmisyyden mysteerejä. Sarjassa pureudutaan ihmisen käytökseen vaikuttaviin ilmiöihin - sekä aitojen kokemusten että tutkimustiedon avulla. Toimittajana Satu Kivelä. Tuottaja on Pertti Ylikojola. Sähköposti: havaintoja.ihmisesta@yle.fi

Horisontti

Uskon, etiikan ja yhteiskunnan ajankohtaisia ja ikiaikaisia kysymyksiä. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 15.00.

Iltasoitto

Klassista musiikkia konsertin "kotimatkalle", keskusteluohjelman jälkeen tai muuten vaan.

Jazzklubi

Jazzin uudet levyt, jazzkentän ajankohtaiset asiat, huippukonsertit ja erilaiset teemaohjelmat. Joka sunnuntai kolme eri settiä.

Journalisti Johanna

Johanna Korhonen tekee havaintoja maailmasta ja etsii vastauksia kysymyksiin. Ohjelman musiikki kirkastaa, myötäilee tai väittää vastaan. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Tuottaja Katri Henriksson.

Jumalanpalvelukset radiossa

Luterilainen jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10.00. Ortodoksinen liturgia joka toinen sunnuntai klo 11.00. Vapaiden kirkkojen tai katolisen kirkon jumalanpalveluksia joka toinen sunnuntai klo 11.00.

Kaisa Pulakan aikamatkat

Aikamatkoilla lennetään sinne tänne nykyisyyden, historian ja tulevaisuuden välillä. Lähde mukaan tutkimaan millaisia merkityksiä meille tutut asiat ja ilmiöt ovat historian aikana saaneet ja miten niitä on käsitelty uskomuksissa, taiteessa, kirjallisuudessa ja populaarikulttuurissa. Uusia jaksoja 14.1.2022 Toisella tuotantokaudella Kaisa Pulakka tutkii deittailun historiaa romanttisilla ja ei-niin-romanttisilla treffeilä. Aikamatkojen taikanurkka kertoo kuumimmat lemmentaiat ja vinkit viehättävyyden lisäämiseen. Kaisa ottaa tatuoinnin ja päätyy tietenkin tutkimaan myös tatuointien kulttuurihistoriaa. Lisäksi tutustutaan naisten emansipaation ja tavaratalojen yhteiseen menneisyyteen ja ihmetellään miesten ja naisten paitojen erisuuntaista napitusta sekä valkoisen T-paidan kiehtovaa historiaa. Ensimmäisellä tuotantokaudella Kaisa Pulakka tonkii mm. sheivaamisen ja sheimaamisen yhteistä historiaa sekä sukupuolen monininaisuutta. Aikamatkojen kyydissä pohditaan myös sitä, kuka kaipaa kättelyä ja huokaistaan - oispa kaljaa! Toimittaja: Kaisa Pulakka Käsikirjoittaja: Kaisa Pulakka Äänisuunnittelija: Joonatan Kotila ja Kaisa Pulakka Lukija: Sampo Mäkelä Kuvat: Heidi Gabrielsson ja Laura Pohjavirta Grafiikat: Heidi Gabrielsson ja Tuuli Laukkanen Tuottaja: Pertti Ylikojola

Kalle Haatanen

Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti. Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin. Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

Keinuva talo - Mika Kauhanen

Maailmassa julkaistaan niin paljon musiikkia, että tarvitsemme suodattimia. Keinuvan talon tuntosarvina, ukkosenjohdattimena ja kalaverkkona toimii korttelin oma etnomusikologi Mika Kauhanen. Balkanin rytmeistä Välimeren tunnelmiin, kaihoisista lauluista huimimpaan pelimannisvengiin. Transglobal World Music Chartin jäsen lupaa tuoreita musiikkivalintoja ja kiinnostavia haastatteluvieraita nykykansanmusiikin ja maailmanmusiikin vaiheilta.

Kirjoituksia kungfutselaisuudesta

Kungfutselaisuus on oppisuunta, joka on yli 2000 vuoden ajan toiminut itäaasialaisten yhteiskuntien selkärankana. Se on edelleen erottamaton osa maailmankatsomusta Kiinassa ja vaikuttaa nykyisinkin vahvasti kiinalaiseen keskusteluun arvoista, yhteiskunnallisista käytännöistä ja tapakulttuurista. Sarjassa luetaan kungfutselaisuuden suurimmat klassikot kuten Mestari Kongin keskustelut ja Mengzi. Lisäksi sarjassa luetaan laajoja otteita oppisuunnan myöhempien kehittäjien kirjoituksista, esimerkiksi Xunzilta ja uuskungfutselaisilta kirjoittajilta. Suuri osa näistä kirjoituksista on suomennettu ensimmäistä kertaa tätä sarjaa varten. Suomentaja on sinologi, tutkija ja tietokirjailija Jyrki Kallio. Sarjan ytimessä kulkevat pohdinnat harmoniasta, oikeamielisestä hallinnosta, hierarkiasta ja kuuliaisuudesta - ja yhtä lailla yksilön vastuusta ja vapaudesta opiskeluun ja itsensä kehittämiseen sekä kehotuksista vallan ja hallinnon uudistamiseen. Sarja alkaa kolmella johdantojaksolla. Kiinalaisen ajattelun ja kulttuurin asiantuntijat keskustelevat kungfutselaisuuden synnystä ja historiasta, sen henkisestä ja yhteiskunnallisesta ympäristöstä, keskeisistä käsitteistä, koulukunnista ja oppisuunnan vaikutuksesta nykypäivän Kiinaan. Varsinaisia luentajaksoja sarja sisältää n. 70. Luentaosuuksien tueksi asiantuntijat avaavat ja tulkitsevat kunkin luennan keskeisiä teemoja ja painopisteitä. Sarja käynnistyy Yle radio 1:ssa lauantaina 6. 2. klo 15.30 ja jatkuu kerran viikossa arviolta kesään 2022. Jaksot julkaistaan Areenassa temaattisina, 10-30 jakson kokonaisuuksina. Kolme johdantojaksoa julkaistaan 6.2. ja ensimmäinen laajempi temaattinen kokonaisuus - Mestari Kongin keskustelut, 17 jaksoa - julkaistaan lauantaina 27. 2. Suomennos: Jyrki Kallio. Runojen suomennos: Pertti Nieminen. Keskustelijoina Riika-Leena Juntunen, Jyrki Kallio, Minna Valjakka, Eero Suoranta, Matti Nojonen. Äänisuunnittelu: Marko Kataja. Toimittaja, tuottaja: Juha-Pekka Hotinen. Lukija: Pekka Savolainen. Kirjoituksia kungfutselaisuudesta -sarja on massiivisen yleissivistävän trilogian päätösosa. Trilogian aiemmat osat, Koraani ja Pyhiä kirjoituksia juutalaisuudesta, ovat edelleen kuunneltavissa Areenassa.

Kiveen hakatut

Yle Urheilun tuottamassa Kiveen Hakatut -sarjassa Arto Teronen ja Jouko Vuolle pohtivat suomalaisten urheilijoiden ja urheiluvaikuttajien hautakivien äärellä heidän elämäänsä ja uraansa. Millaisia ajatuksia syntyykään hautakirjoituksia katsellessa?

Klasariparatiisi - Eva Tigerstedt

Eva Tigerstedt avaa polkuja klassiseen musiikkiin. Tarinoita, näkökulmia, tunteita ja analyysia.

Klassinen kattaus

Klassinen kattaus tarjoilee arkipäivisin kahden ja viikonloppuisin tunnin ajan klassista musiikkia renessanssista nykyaikaan. Kattauksesta löytyy nautittavaa aina lyhyistä vokaali- ja instrumentaaliteoksista pidempiin sävellyksiin. Jokainen kattaus on musiikkitoimittajan käsityönä valmistama juuri Sinulle.

Knalli ja sateenvarjo

Tervetuloa ministeriön erikoisosastolle, jossa sekä aatteet että vaatteet seuraavat aikaa herpaantumatta. Tänäänkin ystävämme saapuvat töihin raitahousuihin ja mustiin takkeihin pukeutuneina knallit päässä. Erikoisosastolla ei mikään vältä valppaan virkamiehen järjestelmällistä silmää. Mr. Lamm, Sir Hamilton-Jones sekä sihteeri Mildred Murfin viihdyttivät radion kuuntelijoita 1979-2010. Tekijänoikeudellisista syistä muutamat jaksot ovat ainoastaan kuunneltavissa. Jaksot ovat Yle Areenassa kuunneltavissa vuoden ajan.

Konsertteja

Suoria lähetyksiä ja konserttitallenteita Suomesta ja maailmalta. Uutta ja vanhaa klassista musiikkia orkesterimusiikista resitaaleihin ja mm. RSO:n kaikki konsertit.

Kulttuuriykkönen

Rehellistä ja fiksua puhetta kulttuurista. Kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet keskustelussa eikä klassikkojakaan unohdeta. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Keskiviikkoisin suora lähetys Helsingin Musiikkitalosta. Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi Toimittajina Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola, Pietari Kylmälä ja Janne Palkisto. Kulttuuriykköstä tuottaa Olli Kangassalo.

Kurkistus intiaanikieliin

Latinalaisen Amerikan intiaanikieliä on puhuttu kymmenien tuhansien vuosien ajan ja niitä on jopa tuhat eri kieltä. Tunnetuimpia intiaanikieliä ovat puhutuin kieli ketsua, samoin inkakieli aymara, guarani, sekä asteekkikieli nahuatl. Mayakielet ovat historian saatossa herättäneet kiinnostusta niin tutkijoiden kuin muidenkin kiinnostuneiden keskuudessa. Latinalaisen Amerikan intiaanikielien saloihin johdattaa asiantuntijoiden avulla Jari Aula. Tuottaja on Salla Matusiak.

Kuusi kuvaa

Rohkeasti omannäköinen elämä. Viisi tärkeätä valokuvaa elämän eri vaiheista ohjelman vieraan itsensä valitsemana. Kuva kerrallaan aukeaa kertojan runsas elämänkokemus ja tarinat sen takana. Kuudes kuva on kuitenkin vielä ottamatta. Minkä kuvan hän toivoisi vielä albumiinsa: mikä suuri toive tai tavoite on jäänyt toteutumatta? Katso kuvat: https://yle.fi/aihe/kuusi-kuvaa

Kylmän sodan pommisuojat

Suomea pidetään väestönsuojelun suurmaana, sillä täällä on väestönsuojapaikka noin neljälle miljoonalle suomalaiselle. Tämä on melkoinen saavutus siihen nähden, että väestönsuojelu ajettiin Suomessa alas jatkosodan jälkeen. Poliittisesti vahvistuneen äärivasemmiston mielestä väestönsuojelu oli sodanlietsontaa, ja Neuvostoliiton pelossa Suomen poliittinen johto ei uskaltanut tehdä mitään, mikä viittaisi varustautumiseen sodan varalta. Mitä muuta oli väestönsuojelun alasajon taustalla? Mikä oli Suomen väestönsuojelujärjestön rooli sodan jälkeen? Miten väestönsuojelukoulutus ja väestönsuojien rakentaminen lähtivät vähitellen käyntiin? Entä missä kunnossa ne ovat tänään? Kaksiosaisessa sarjassa tutustutaan helsinkiläisiin väestönsuojiin. Haastateltavina historiantutkija Ville Jalovaara ja Helsingin Pelastuslaitoksen väestönsuojelusuunnittelija Jari Markkanen. Toimittajana Harri Alanne. Kuva: Jussi Meling, Yle/Laura Rahinantti

Lauantain toivotut levyt

Kuuntelijoiden suosikkilevyt ovat soineet radiossa syksystä 1935 lähtien. Toiveita voi lähettää osoitteella: Lauantain toivotut levyt, PL 81, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi. Yle Radio 1 lauantaisin klo 18.10. Yleisradion vanhin äänilevyohjelma Lauantain toivotut levyt on soinut vuodesta 1935 tärkeänä osana monien kotien viikonlopun viettoa. Taattuun tyyliin klassisesta populaarin kaartuva toivekonsertti on synnyttänyt ikivihreitä ja pitänyt monet suosikkisävelmät osana elävää radiotarjontaa.

Luomiskertomus

Ohjelma kirjan synnystä. Kirjailijat kertovat tarinoita uusimman kirjansa taustalta. Millaiset sattumukset, tapahtumat ja havainnot vaikuttivat siihen, että kirjasta tuli sellainen kuin tuli. Toimittaja Anna Tulusto, tuottaja Sari Siekkinen.

Maailmanpolitiikan arkipäivää

Ylen ulkomaantoimittajien, kirjeenvaihtajien ja avustajien tekemä ohjelma maailman uutistapahtumien taustoista. Se kertoo ihmisistä ja elämästä uutisvirran takana ja vie kuuntelijan matkalle toisenlaiseen todellisuuteen.

Markus Leikolan totuudet ja todellisuudet

Kirjailija Markus Leikola jatkaa laajojen ilmiöiden pilkkomista valikoituihin siivuihin paneutumalla todeksi kokemiseen. Ohjelmasarjan kussakin jaksossa rakennetaan keskusteluesseetä siitä, mikä on totta, mikä ei ja miksi. Ohjelmasarja valheen tältä puolen kuvittelun purrella yli epätarkkuuden suon – käsityksiämme todesta, totuudesta ja todellisuuksista työstetään eri näkökulmista kokoonpanolla Markus Leikola ja kaksi vierasta kerrallaan. #totuudetjatodellisuudet Työryhmä: Toimittaja ja käsikirjoittaja: Markus Leikola Leikkaus ja äänisuunnittelu: Heikki Innanen Taustatoimittaja: Ruut Parikka Vastaava tuottaja: Sakari Silvola, Yle Sisältöhankinta Tilaaja: Saila Mattila, Yle Sisältöhankinta Ohjelmasarjan on Ylelle tuottanut Delicate Services Oy.

Matkakuume

Potivatko keskiajan pyhiinvaeltajat matkakuumetta? Miksi vankilat, mielisairaalat ja ruumishuoneet olivat turistirysiä 1800-luvun lopussa? Sarja kuljettaa kuulijoita läpi matkailun historian. Toimittaja Kai Ristola. Tuottaja Sari Siekkinen. Sarja on vuodelta 2014. Kuva: Missouri History Museum

Mielimaisema

Mielimaisema johdattelee fiilistelemään niin uusien kuin vanhempienkin kappaleiden parissa. Mitä ajatuksia herättää kaupan kassajonossa ohimennen kuultu biisi? Minkälaisen muistijäljen on jättänyt koulun limudiskon viimeinen hidas tai festareilla aamuyön tunteina laulettu laulu? Musiikki herättää tunteita ja muistoja, ja saa mielikuvituksen laukkaamaan. Musiikillisia mielimaisemiaan avaavat vuoroviikoin Riikka Holopainen ja Ahti Paunu. Ohjelman tuottaa Annina Aho.

Miksi kirjoitan?

Viisi kirjailijaa kertoo, mikä saa heidät kirjoittamaan. Rosa Liksomilla on sanomisen tarve, Max Seeckillä on tavoite, Hanna Brotherus haluaa selvittää sisäisiä epäselvyyksiä, Anni Kytömäki voi kirjoittaessaan olla joku muu ja Jari Järvelälle kirjoittaminen on löytöretkeilyä. Toimittajana Miia Gustafsson.

Muistojen bulevardi

Kiireetön keidas laadukkaan ja monipuolisen viihdemusiikin ystäville. Muistojen bulevardilla soivat nostalgiaa kaihtamatta rakastetut klassikot, ikivihreät iskelmät ja viihdemusiikin helmet. Ohjelmaa toimittavat Pasi Hiihtola (maanantaisin ja torstaisin), Tuuli Saksala (tiistaisin), Jake Nyman (keskiviikkoisin) sekä Kalevi Pollari ja Pekka Laine (vuorotellen joka toinen perjantai). Lauantaisin kuullaan Muistojen bulevardeja vuosien varrelta. Ohjelmaa tuottaa Annina Aho. Yle Radio 1 maanantaista lauantaihin klo 9:05 - 9:58.

Näin muoti muutti maailmaa

Ovatko muoti ja luksus vain kaunista koreilua - vai myös maailmanmenon mullistajia? Ainakin kuningatar Maria Antoinetten kaulakoruskandaali vauhditti Ranskan suurta vallankumousta. Sametin himo sai venetsialaiset sotalaivat lähtemään kohti merta ja punaisesta huulipunasta tuli amerikkalaisten suffragettien taistelutunnus. Muoti ja luksus ovat vaikuttaneet niin politiikkaan kuin talouselämään. Muoti toimii statuksen viestinä - koreiltiinpa sitten Aurinkokuninkaan hovissa tai sonnustauduttiin käsin tehtyihin, 1900-luvun haute couture -luomuksiin. Jalokivikorut kielivät puolestaan vallasta, sillä aiemmin niitä kantoivat vain siniveriset, sittemmin teollisen vallankumouksen myötä vaurastuneet raharikkaat. 1900-luku kuitenkin myös demokratisoi luksusta ja toi tavallisen kansan ulottuville pieniä ylellisyyksiä: valmisvaatteita, epäaitoja pukukoruja ja kosmetiikkaa. Sarjassa vierailee monia kiinnostavia keskustelijoita, kuten taidehistorioitsija ja kirjailija, FT Anna Kortelainen, taiteen asiantuntija Maria Ekman, muotiasiantuntija Sami Sykkö, FT Riikka-Maria Rosenberg, FT Minerva Keltanen, ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed ja tuoksuekspertti Emil Hein. Sarjan toimittaa FT Mirva Saukkola, joka tunnetaan muodin ja tyylin historiaan perehtyneenä kirjoittajana ja luennoitsijana. Kuva: Yle / Laura Rahinantti

Näistä levyistä en luovu

Suositussa ohjelmasarjassa musiikin rakastajat - harrastajat ja ammattilaiset - kertovat lempimusiikkiinsa liittyviä muistoja ja tarinoita.

Narrin aamulaulu - Outi Paananen

”Boheemikausi on taiteilijan koeaikaa; se on alkutaival akatemiaan, vaivaistaloon tai ruumishuoneelle”. Näin kirjoittaa romaaninsa Boheemielämää (1851) esipuheessa Henri Murger. Outi Paanasen ohjelmassa Narrin aamulaulu tutkaillaan muusikkojen värikkäitä taiteilijakohtaloita ja kuunnellaan heidän elämänsä kestävintä perintöä eli musiikkia.

Politiikkaradio

Politiikkaa on kaikkialla, ja politiikka on meidän kaikkien asia. Politiikkaradio on ohjelma yhteiskunnasta, sen kiinnostavista ilmiöistä ja ihmisistä meillä ja maailmalla. Toimittajina Tapio Pajunen ja Marjo Näkki.

Resonanssi - Topias Tiheäsalo

Resonanssi on kokeellisen musiikin ohjelmasarja, joka laajentaa kokeellisen musiikin käsitettä ja samalla tuo sen lähemmäs kuulijaa. Kokeellisuus voi olla akustista, sähköistä tai liki äänetöntä – se voi olla yllättävää tai tuttua, kosmista tai arkista. Resonanssissa väreilee kokeellisen musiikin rikas perinne sekä sen värikkään monigenreinen nykyhetki – myös sen vielä kuulumattomissa resonoiva tulevaisuus! Ohjelman toimittaa Topias Tiheäsalo.

Riston Valinta - Risto Nordell

Erikoistarjouksia parhaan mahdollisen musiikin ystäville. Risto Nordellin puhetta ja musiikkia.

Roman Schatzin Maamme-kirja

Roman Schatzin suorassa keskusteluohjelmassa puhutaan maailman muutoksista, murroksista, trendeistä ja tulevaisuudesta. Mihin Suomi-neito on matkalla ja miten maailman tuulet vaikuttavat matkan suuntaan? Veteraanimaahanmuuttaja Roman Schatz tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti, provosoivan ennakkoluulottomasti ja ennen kaikkea kevyellä, saksalaisen humoristisella otteella. Keskustelukumppaneina on eri alojen yliasiantuntijoita ja muita kiinnostavia ihmisiä. Taustatoimittaja: Jussi Pylväs Tuottaja: Jorma Honkanen

Romano mirits

Ajankohtaista asiaa romaneista. Sisältää romaninkieliset uutiset.

Ruben Stiller

Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa puhutaan arvokkaasti Suomen arvoista, arvojohtajista ja arvottomista. Ohjelman moniarvoisessa ilmapiirissä ruoditaan ajan ilmiöitä, puheenaiheita ja kansakunnan kohtalonkysymyksiä. Vieraina on tunnettuja ja tuntemattomia näkijöitä, tekijöitä ja kokijoita. Ohjelmassa kysytään, kuka oikein käsikirjoittaa Suomen suurta draamaa ja kuka kuittaa esityspalkkiot.

Sari Valto

Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana. Taustatoimittaja: Petri Ikonen Tuottaja: Jorma Honkanen

Sävel on vapaa

Jo 50 vuotta kuuntelijoiden toiveita toteuttanut klassikko-ohjelma. Toivekonsertin puhelinlinjat aukeavat lauantaisin klo 18.00 ja oman toiveen voi kertoa numeroon (09) 144800. Toiveita voit lähettää myös sähköpostilla: savel.vapaa@yle.fi, mukaan tarkat tiedot musiikkitoiveesta, sekä toivojan nimi ja puhelinnumero. Yle Radio 1:ssä noin kerran kuukaudessa lauantaisin klo 19.02 – 22.00.

Stravinskyn vuosisata

Toimittajana Lotta Emanuelsson.

Sukuvika

”Ohjelman idea syntyi, kun aloin pohtia, mikä vaikuttaa siihen, että niin monessa suvussa taide kulkee vahvana sukupolvesta toiseen. Taiteilijasukuja löytyy Suomestakin kymmenittäin. Onko kysymys lahjakkuudesta, asenteesta vai mallista, jonka perhe antaa?” Jussi pohtii. Tunnin mittaisen ohjelman aikana Jussi selvittää yhden perheen tarinan kahden sen jäsenen kertomana. Vertaako näyttelijäpoika itseään suureen isäänsä? Millaista tukea sisarukset saavat toisiltaan? Millaista on tosimaailman boheemielämä, vai onko se myytti? Miten perheessä annetaan palautetta, entä vastaanotetaan sitä? Miksi jälkipolvi valitsee saman ammatin kuin vanhempansa? Sarjan vanhemmista jaksoista on poistettu musiikki, jotta ne voivat olla pysyvästi Yle Areenassa. Vastaava tuottaja: Minna von Reiche Taustatoimittajat: Markus von Reiche, Jenni Pääskysaari Äänitys ja masterointi: Manne Railo Toimittaja, ohjelmaidean isä: Jussi Chydenius Vastaava tuottaja, Yle Sisältöhankinta: Sakari Silvola Tilaaja, Yle Sisältöhankinta: Saila Mattila Sarjan on Yleisradiolle tuottanut Femkanten Media Oy.

Suomettumisen aika

Mitä suomettuminen teki kansakunnan mentaliteetille? Tuhosiko tuo sotien jälkeen alkanut ja oikeastaan 90-luvun alkuun saakka kestänyt jotain kansakunnan sielussa? Saiko Suomen läntinen identiteetti ikuisen haavan? Sarjan teemat ulottuvat YYA:sta taistolaisuuteen ja Suomen kuvasta ulkomailla tiedotusvälineiden ”rähmällään oloon”. Nyt etsitään suomettumisen ajan toistaiseksi vähemmän tutkittuja mustia aukkoja ja tarkastellaan suomettumista myös moraalisena kysymyksenä Sarjan kertojana toimii Jari Tervo ja käsikirjoittaja on Marjo Vilkko. Sarjan on Ylelle tuottanut Intervisio Oy

Sydänjuurilla - Amanda Kauranne

Sydänjuurilla versoo Suomen ja lähialueiden perinnemusiikin muhkeasta mullasta. Vahvoista juurista kasvavat nykykansanmusiikin monipuoliset oksat, lehvät ja kukinnot, joita maailmanmusiikin tuuletkin toisinaan keinuttavat. Perinne ja nykyhetki kohtaavat niin musiikissa kuin Amanda Kauranteen haastatteluissa tradin taitajien kanssa. Tervetuloa juurille, Sydänjuurille!

Syventävää klassista

Klassista musiikkia. Yle Klassisen ja Yle Radio 1:n Yöklassinen. Tuottaja on Jari Rantschukoff.

Taiteilijan joulusaarna

Tänä vuonna Taiteilijan joulusaarnan pitää kirjailija ja taiteilija Meiju Niskala. Joulusaarnansa hän omistaa hapuilulle. Tämä saarna kuljettaa osallistumaan jouluun sellaisena kuin me ja tämä joulu olemme nyt, ja tekemään siitä omamme. "Toivotan iloa jouluriman ylittämiselle ja alittamiselle, ja sinullekin, joka haluat hautakiveesi tekstin, "En ollut jouluihminen"." Meiju Niskala on Suomi-palkittu osallistavista töistään, joista viimeisin ääniteos Tulin kyllä ajatelleeksi, mutta hieman liian myöhään oli koettavissa Helsinki Biennaalissa kesällä 2021. Taiteilijan joulusaarna on jouluaaton perinteinen ohjelma. Ensimmäiset joulusaarnat on pidetty jo 40-luvulla. Pitkäaikaisia saarnaajia ovat olleet mm. F.E. “Taata” Sillanpää ja Jouko Turkka. Nyttemmin joulusaarnan pitäjä on vaihtunut vuosittain ja ollut ajankohtainen kulttuurialan henkilö. Taiteilijan joulusaarnan on tuottanut Yle Draama. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma Tuottaja: Elina Ylä-Mononen Valokuva: Johanna Kannasmaa

Taiteilijatapaaminen

Marko Haavisto ja Esa Eloranta tiesivät molemmat jo varhaisessa teini-iässä, että heistä tulee muusikoita. Markon ura alkoi 15-vuotiaana Badding Rockers - yhtyeessä ja bändin musiikki tuli suuremman yleisön tietoisuuteen, kun ohjaaja Aki Kaurismäki käytti Badding Rockersin musiikkia elokuvissaan “Tulitikkutehtaan tyttö” ja “Kauas pilvet karkaavat”. Badding Rockersin jälkeen Marko perusti Marko Haavisto & Poutahaukat -yhtyeen, joka päätyi esiintymään Aki Kaurismäen palkittuun “Mies vailla menneisyyttä” -elokuvaan. Esa Eloranta oli hieman toisella kymmenellä kun hän näki Hurriganes-yhtyeen keikalla Oulussa. “Se valtava musiikillinen energia ja kruununa Hurriganesin basistin, Cisse Häkkisen äärimmäisen komea rock olemus! Se teki minuun valtavan vaikutuksen ja päätin, että minusta tulee Cisse Häkkinen.”, Esa nauraa. Esasta ei tullut Cissen kaltaista basistia, mutta hänestä tuli Garbo-yhtyeen keulakuva ja sittemmin sooloartisti ja lauluntekijä. Esa on tehnyt arviolta tuhatviisisataa biisiä paitsi itselleen, myös muun muassa Katri Helenalle, Matti Eskolle, Kari Tapiolle ja Jorma Kääriäiselle. Kaksituhatta kymmenen vuoden paikkeille osunut lama ja sen myötä keikkojen katoaminen oli katkaista Marko Haaviston muusikon uran. “Kouluttauduin taksikuskiksi, kun jostain piti saada perheelle leipää. Ajattelin, että nyt on laulut laulettu ja nyt tehdään sitten loppuelämä muita töitä, mutta eihän se niin mennyt”, Marko muistelee. Muusikkous oli kuitenkin niin suuri osa Markon identiteettiä, että elämä ilman musiikkia muuttui merkityksettömäksi. “Huomasin masentuvani ja jotenkin kadotin itseni. Onneksi ympärillä oli ihmisiä, jotka tukivat ja uskoivat minuun.” Taksikuskin hommat jäivät, samoin myös ajatukset ammatinvaihdosta. Ja Markon kynä alkoi suoltaa uutta musiikkia. “Eihän sisintään vastaan kannata pyristellä. Musiikki on tieni, vaikka se onkin välillä kapea ja kivinen, mutta sitä kuljen ja varsin tyytyväisenä”, Haavisto hymyilee. Lama-aika otti mittaa myös Esa Elorannan muusikkourasta. Samaan aikaan Kun Marko Haavisto lopetteli yövuoroaan taksikuskina oli Esa Eloranta matkalla vihannestukun kahdentoista tunnin työvuoroon. “Minulla oli takana vuosi ilman yhtään keikkaa. Oli pakko keksiä jotain, josta saisi tuloja perheen elättämiseen.” Perheen talous koheni kun Esa meni varastomieheksi vihannestukkuun. “Hintana oli, että kadotin täysin itseni lauluntekijänä ja myös ihmisenä. En saanut aikaiseksi ensimmäistäkään biisiä ja voin erittäin huonosti.” Esa otti lopputilin varastohommista ja päätti jatkaa lauluntekijänä, vaikka taloudellinen tulevaisuus oli erittäin epävarmalla pohjalla. “Sillä tiellä ollaan. Eikä kaduta, vaikka välillä on tiukkaa, etenkin näin Korona-aikana”, Esa toteaa. Pelle Miljoonan merkitys on ollut Marko Haavistolle ja Esa Elorannalle todella suuri. “Teimme bändini kanssa englanninkielistä musiikkia, eikä minulle tullut mieleenkään laulaa suomeksi, kunnes näin Pellen keikalla Oulussa”, Esa muistelee. Seuraavana päivänä Esa meni treenikämpälle ja ilmoitti, että tästä lähtien hän tekee tekstit suomeksi. Marko Haavisto teki Pelle Miljoonan teksteistä seinätauluja. “Minulla oli murrosiässä aika vaikeaa. Kiusaamista koulussa ja aika yksinäistä. Olen kaunis -kappaleen sanat olivat minulla seinällä ja sain niistä valtavasti voimaa” , Marko kertoo. Esa Elorannan ja Marko Haaviston tulkintoja Pelle Miljoonan kappaleista julkaistaan kymmen kappaleen verran vuonna 2022.

Tiedeykkönen

Kertomuksia maailmankaikkeuden ääristä ihmiskehon syövereihin. Toimittajina Pirjo Koskinen, Leena Mattila, Teija Peltoniemi ja Riikka Suikkari. Ohjelmaa avustavat tiedetoimittajat Mari Heikkilä, Sisko Loikkanen ja Jari Mäkinen. Yle Radio 1 tiistaisin ja perjantaisin klo 12.10. Tuottajana Maija Kaipainen.

Timantteja ja ruostetta

Timantteja ja ruostetta on hyvän mielen ja suurten tunteiden musiikkiohjelma, joka kutsuu ilahtumaan, heittäytymään ja rentoutumaan. Ohjelma tarjoaa laatumusiikkia yli genrerajojen, niin nostalgiannälkäisille kuin uutta kuunneltavaa etsiville. Poppia, jazzia ja etnoa - timanttisia biisejä ja ruosteisiakin soundeja. Ohjelmaa toimittavat Susanna Vainiola, Laura Korhonen, Miika Lauriala ja Veli Kauppinen. Tuottaja on Annina Aho.

Tuuli Saksalan keidas

Musiikin avulla voi matkustaa Andien ylängöille, sumuisille saarille tai Kalkutan ruuhkaisille kaduille. Silti mielenkiintoisin matka laulun siivittämänä tehdään jokaisen omaan mieleen. Tuuli Saksalan keidas avaa maailman ihmeitä musiikin keinoin.

Utelias äänimatkailija

Utelias äänimatkailija ihmettelee luonnon ilmiöitä, ihmisen aivoituksia, historian vaikutuksia, äänen ihmeellisyyksiä. Voiko näitä asioita kuulla musiikissa? Miten? Eva Tigerstedt tieteen, taiteen ja musiikin risteyksessä, äänisuunnittelijana Anders Wiksten.

Uudet levyt

Maailman parhaat suomenkieliset taidemusiikin levyarviot. Ilmiöitä, innostumista ja kuluttajapalvelua, toimittajina Kare Eskola ja Aki Yli-Salomäki.

Välilevyjä - Kare Eskola

Taidemusiikin tarinoita kertoo ja purkaa Kare Eskola.

Vihapuheen historia

Vihapuhe on Suomessa melko uusi käsite, sitä on käytetty alle parikymmentä vuotta. Suuren yleisön tietoisuuteen vihapuhe tuli vasta 2010-luvulla, ensin Jussi Halla-ahon blogikirjoituksia käsitelleen oikeusprosessin, sitten Hommafoorumin ja Perussuomalaisen puolueen maahanmuuttokriittisten kannanottojen käsittelyn yhteydessä. Vihaista, loukkaavaa ja kohteen mainetta vahingoittavaa puhetta on kuitenkin ollut niin kauan kuin ihmiset ovat keskenään kommunikoineet. Viisiosainen ohjelmasarja Vihapuheen historia kertoo vihaisesta puheesta historian eri aikakausina, alkaen antiikin Ateenasta. Vihaisesti puhuvat myös fennomaanit 1800-luvun Suomessa, vasemmiston agitaattorit 1900-luvun alkuvuosina ja Punainen Karjala-lehden toimittajat Neuvosto-Karjalassa 1920-luvulla. Lähimmäksi nykyaikaa tulee nuorten feministien lehdistössä osakseen saama pilkka 1970-luvun lopulla. Sarja perustuu syksyllä 2021 julkaistuun, VTT Marja Vuorisen toimittamaan kirjaan Vihapuheen, viholliskuvien ja disinformaation historiaa sekä kirjan kirjoittajien muihin tutkimuksiin. Sarjassa haastateltavina ovat tutkijatohtorit Suvi Kuokkanen ja Heidi Kurvinen sekä tutkijat Anna Rajavuori, Klaus Lindgren ja Anna Laakkonen. Kuva Yle / Laura Rahinantti

Virtasen taloushistoria

Uusia jaksoja alkaen 13.1.2022 Sinä teet tänään tulevaisuuden taloushistoriaa. Aiemmat halumme, unelmamme, keksinnöt ja tapojemme muutokset ovat muovanneet elämää sellaiseksi, mitä se nykypäivänä on kodeissamme ja ympäristössämme. Juha Virtanen sukeltaa taloushistorian syövereihin uteliaana ja ihmetellen, miksi asiat ovat niin kuin ne ovat. Toimittaja Juha Virtanen Arkistotoimittaja Petri Ikonen Tunnusmusiikki Juha Jäntti Tuottaja Pertti Ylkojola Älä unohda myöskään jaksoja 16.6.-12.8.2021 Taloushistoriasta ei dramatiikkaa puutu; se on täynnä mitä mutkikkaampia käänteitä, kohtalokkaita päätöksiä ja varovaisia, mutta varmoja askelia kohti kansainvälisempiä markkinoita. Juha Virtanen johdattaa sinut taloushistorian maailmaan tarinoiden avulla, jotka tarjoavat oivalluksia, sivistystä ja viihdettä. Toimittaja Juha Virtanen Äänisuunnittelija Juha Jäntti Äänitarkkailija Juha Hjelm Arkistotoimittaja Petri Ikonen Tuottaja Marjo Harju

Ykkösaamu

Ajankohtaista politiikkaa ja taloutta Suomessa ja maailmalla. Eturivin haastateltavat ja terävimmät kysymykset. Twitterissä: #ykkösaamu