Yle Radio 1

Yle Radio 1

Yksi on hyvää seuraa 14.50–15.00
Suora
Yle Radio 1 on kulttuurin, tieteen, asiapuheen, draaman ja hartausohjelmien kanava. Musiikkitarjonta ulottuu klassisesta musiikista jazziin, kansan- ja maailmanmusiikkiin sekä viihteen klassikoihin.

Aamusoitto

Aamun virkistävä musiikkihetki klassisten sävelten parissa.

Ääniversumi

Akustista taidetta ja radiofoniaa. Venytystä uteliaille korville. Yle Radio 1 kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 22.05 - 23.05.

Brysselin kone

Suomalaiset virkamiehet, poliitikot, lobbarit ja muut asianosaiset kulkevat jatkuvasti Brysselissä ajamassa eturyhmiensä asioita ja seuraamassa, miten heille tärkeiden asioiden tilanne kehittyy. Brysselin koneessa kysytään, mitä asioita Euroopan unioni yrittää ajaa, mitä asioita ajavat Euroopan parlamentti, komissio, Euroopan neuvosto ja muut tahot. Mitä keinoja käytetään? Kuinka tehokkaasti ja miten EU toimii? Kenelle on tulossa säästöä, kenelle rahanmenoa? Toimittajana Maija Elonheimo. Tuottajana Jorma Honkanen.

Eilisen ääni

Poimintoja ohjelmista 1960-luvulta 2000-luvun alkuun. Kulttuurihenkilöitä, valtiomiehiä, radiopersoonia, tavallista kansaa.

Epäilyttävän uutta - Aki Yli-Salomäki

Digitaaliseen musiikkiavaruuteen virtaa jatkuvasti uutta kuunneltavaa. Aki Yli-Salomäki etsii tuntemattomampaa musiikkia, joka on helposti lähestyttävää, mutta kunnianhimoista ja uteliasta. Epäilyttävän uutta on fiilistelyä häilyvien äänien raja-aidattomassa maailmassa.

Espanjan armada ja Pohjola

Yksi merihistorian suurista tarinoista on Espanjan suuren “voittamattoman” armadan tappio Englantia vastaan vuonna 1588. Elokuvissa se usein kuvataan suurena meritaisteluna, jossa englantilaiset olivat etevämpiä kuin espanjalaiset. Tosiasiassa suurin osa espanjalaisten tappioista johtui huonosta säästä, kun paluumatkalle lähteneet laivat joutuivat myrskyjen kouriin. Miksi armadan tappio muistetaan lähinnä Englannin suurena merivoittona? Seuraavana vuonna Englanti lähetti oman vasta-armadansa Espanjaan, mutta se epäonnistui vieläkin surkeammin kuin Espanjan suuri armada. Miksi sen kohtaloa ei juuri muisteta? 1500-luvun lopulla Espanjan, Englannin ja muiden merivaltojen sotalaivastojen rakentaminen näkyi monella tapaa Pohjolassa. Kun muuta Eurooppaa vaivasi metsäkato, Itämeren piirissä puuta ja laivanrakennustarpeita vielä riitti. 1570-luvulla Espanja kiinnostui Ruotsin puuvaroista ja laivoista, joita Ruotsin kuningas olisi mielellään vuokrannut. Maantieteellisesti ja henkisesti kaukana toisistaan sijainneet katolinen Espanja ja protestanttinen Ruotsi ryhtyivät solmimaan lähempiä suhteita. Espanja lähetti Ruotsiin ensimmäisen diplomaattisen edustajan. Miten tässä suhteiden solmimisessa lopulta kävi ja mitä siitä seurasi? Haastateltavina Pohjoismaiden historian dosentti Mikko Huhtamies ja väitöskirjatutkija Jorge Aguilera López. Toimittajana Harri Alanne.

Etnokonsertteja

Kansanmusiikkia, maailmanmusiikkia ja etnoa suoraan sieltä missä tapahtuu. Konserttisarja tuo tärkeimmät festivaalilavat Suomesta ja maailmalta sinne missä sinä olet.

Euroopan valot

Eurooppalainen musiikki tarkoittaa yhdelle chansonia Ranskasta, toiselle fadoa Portugalista ja kolmannelle vaikkapa folkia Irlannista. Mutta Euroopan musiikkitarjonta on vielä laajempi. Mikä soi napapiirin ja Välimeren välillä, sitä kuunnellaan ohjelmassa Euroopan valot. Ohjelman toimittaa Pasi Hiihtola.

Faunin iltapäivä

Iltapäivien rentouttava musiikkihetki kevyen klassisen musiikin parissa. Perjantaisin ohjelmassa soivat kuuntelijoiden toiveet. Toiveita voi lähettää osoitteeseen faunin.iltapaiva@yle.fi. Perjantain toiveohjelma päättyy Faunin loppuvihellykseen - viimeinen kappale valitaan kaksinkamppailussa kahden toivekappaleen välillä. Muista käydä äänestämässä perjantaipäivän aikana Radio 1:n Instagramin ja Facebookin storyissa! Ohjelmaa toimittavat Maaria Holma, Heikki Puskala, Laura Korhonen, Inari Tilli, Tuomas Niemelä, Riikka Holopainen sekä tuottaja Annina Aho.

Hartaita säveliä

Hengellistä musiikkia. Maanantai-iltaisin kuullaan kuuntelijoiden toivemusiikkia. Voit lähettää musiikkitoiveesi ja niihin liittyvät tarinat tai perustelut osoitteella: Hartaita säveliä, PL 8, 00024 Yleisradio tai sähköpostitse hartaita.savelia@yle.fi. Ohjelmaa toimittavat Anna Pöyhönen ja Pia Antikainen. Tuottajana toimii Annina Aho.

Horisontti

Uskon, etiikan ja yhteiskunnan ajankohtaisia ja ikiaikaisia kysymyksiä. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 15.00.

Iltasoitto

Klassista musiikkia konsertin "kotimatkalle", keskusteluohjelman jälkeen tai muuten vaan.

Jazzklubi

Jazzin uudet levyt, jazzkentän ajankohtaiset asiat, huippukonsertit ja erilaiset teemaohjelmat. Joka sunnuntai kolme eri settiä.

Jumalanpalvelukset radiossa

Luterilainen jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10.00. Ortodoksinen liturgia joka toinen sunnuntai klo 11.00. Vapaiden kirkkojen tai katolisen kirkon jumalanpalveluksia joka toinen sunnuntai klo 11.00.

Keinuva talo - Mika Kauhanen

Maailmassa julkaistaan niin paljon musiikkia, että tarvitsemme suodattimia. Keinuvan talon tuntosarvina, ukkosenjohdattimena ja kalaverkkona toimii korttelin oma etnomusikologi Mika Kauhanen. Balkanin rytmeistä Välimeren tunnelmiin, kaihoisista lauluista huimimpaan pelimannisvengiin. Transglobal World Music Chartin jäsen lupaa tuoreita musiikkivalintoja ja kiinnostavia haastatteluvieraita nykykansanmusiikin ja maailmanmusiikin vaiheilta.

Kidutuksen historia

Alkukantainen ihminen kidutti. Antiikin ihminen kidutti. Keskiaikainen ihminen kidutti. Renessanssin ihminen kidutti. Valistuksen ihminen kidutti. Teollistumisen ajan ihminen kidutti. Nyky-ihminen porskuttaa edellisten viitoittamalla kidutuksen polulla. Kidutuksen historia -ohjelmasarjassa käydään läpi kidutukseen liittyviä ilmiöitä, lupia, kieltoja, tapoja, kiduttajia ja uhreja eri aikakausina, eri yhteiskunnissa ja erilaisissa tilanteissa. Tarkastelussa ovat kivun olemus, sen aiheuttajat ja kohteet. Sarjassa haastatellaan alan ammattilaisia ja selvitetään, miksi kidutus yhä kiehtoo, vaikka kaikki sitä halveksivatkin. Kaikki vakuuttavat vastustavansa kidutusta. Silti kidutusta esiintyy kaikkialla maailmassa. Äärimmäisen pahuuden kekseliäisiin keinoihin pureutuu Kirsi Virtanen omalla tinkimättömällä, persoonallisella ja poleemisella tyylillään. Ohjelmasarjan sisältö saattaa järkyttää, eikä sitä suositella herkimmille kuuntelijoille. Käsikirjoittaja, toimittaja, leikkaaja ja tuottaja: Kirsi Virtanen Vastaava tuottaja: Sakari Silvola, Yle Sisältöhankinta Tilaaja: Saila Mattila, Yle Sisältöhankinta

Kiveen hakatut

Yle Urheilun tuottamassa Kiveen Hakatut -sarjassa Arto Teronen ja Jouko Vuolle pohtivat suomalaisten urheilijoiden ja urheiluvaikuttajien hautakivien äärellä heidän elämäänsä ja uraansa. Millaisia ajatuksia syntyykään hautakirjoituksia katsellessa?

Klassinen kattaus

Klassinen kattaus tarjoilee arkipäivisin kahden ja viikonloppuisin tunnin ajan klassista musiikkia renessanssista nykyaikaan. Kattauksesta löytyy nautittavaa aina lyhyistä vokaali- ja instrumentaaliteoksista pidempiin sävellyksiin. Jokainen kattaus on musiikkitoimittajan käsityönä valmistama juuri Sinulle.

Konsertteja

Suoria lähetyksiä ja konserttitallenteita Suomesta ja maailmalta. Uutta ja vanhaa klassista musiikkia orkesterimusiikista resitaaleihin ja mm. RSO:n kaikki konsertit.

Kulttuuriduunarit

Kulttuurikokemuksen onnistuminen ja sen merkitykselliset yksityiskohdat ovat riippuvaisia huomaamattomista asiantuntijoista, joiden nimet hukkuvat niin elokuvan lopputeksteihin, libreton taustapuolelle kuin museon verkkosivuillekin. Mitä tekee korrepetiittori, tehosteräjäyttäjä, musiikkijärjestäjä, kuiskaaja, kirjastoautonkuljettaja, foley-artisti, museomestari tai apulaisohjaaja? Toimittaja Ruut Parikka nostaa esiin näkymättömät mutta loistavat ammattilaiset Kulttuuriduunarit-sarjassa.

Kulttuuriykkönen

Rehellistä ja fiksua puhetta kulttuurista. Kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet keskustelussa eikä klassikkojakaan unohdeta. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Keskiviikkoisin suora lähetys Helsingin Musiikkitalosta. Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi Toimittajina Juhani Kenttämaa, Nicklas Wancke, Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola, Ville Talola, Noora Hirn ja Vesa Kytöoja. Kulttuuriykköstä tuottaa Olli Kangassalo.

Kuusi kuvaa

Rohkeasti omannäköinen elämä. Viisi tärkeätä valokuvaa elämän eri vaiheista ohjelman vieraan itsensä valitsemana. Kuva kerrallaan aukeaa kertojan runsas elämänkokemus ja tarinat sen takana. Kuudes kuva on kuitenkin vielä ottamatta. Minkä kuvan hän toivoisi vielä albumiinsa: mikä suuri toive tai tavoite on jäänyt toteutumatta? Katso kuvat: https://yle.fi/aihe/kuusi-kuvaa

Lauantain toivotut levyt

Kuuntelijoiden suosikkilevyt ovat soineet radiossa syksystä 1935 lähtien. Toiveita voi lähettää osoitteella: Lauantain toivotut levyt, PL 81, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi. Yle Radio 1 lauantaisin klo 18.10. Yleisradion vanhin äänilevyohjelma Lauantain toivotut levyt on soinut vuodesta 1935 tärkeänä osana monien kotien viikonlopun viettoa. Taattuun tyyliin klassisesta populaarin kaartuva toivekonsertti on synnyttänyt ikivihreitä ja pitänyt monet suosikkisävelmät osana elävää radiotarjontaa.

Luomiskertomus

Ohjelma kirjan synnystä. Kirjailijat kertovat tarinoita uusimman kirjansa taustalta. Millaiset sattumukset, tapahtumat ja havainnot vaikuttivat siihen, että kirjasta tuli sellainen kuin tuli. Toimittaja Anna Tulusto, tuottaja Sari Siekkinen.

Maailmanpolitiikan arkipäivää

Ylen ulkomaantoimittajien, kirjeenvaihtajien ja avustajien tekemä ohjelma maailman uutistapahtumien taustoista. Se kertoo ihmisistä ja elämästä uutisvirran takana ja vie kuuntelijan matkalle toisenlaiseen todellisuuteen.

Machiavelli - piru, narri vai vapauttaja?

Niccolò Machiavelliä (1469-1527) on kutsuttu paholaisen asianajajaksi ja tyrannien ja gangstereiden oppimestariksi. Machiavellismi tarkoittaa julmaa ja häikäilemätöntä valtapolitiikkaa, jossa tarkoitus pyhittää keinot. Psykologiassa machiavellismi kuuluu narsismin ja psykopatian kanssa nk. mustaan triadiin. Machiavelli kuvaa kuuluisassa Ruhtinas-teoksessaan seikkaperäisesti, kuinka saavuttaa totaalinen yksinvalta. Teoksen vaikutus ulottuu Napoleoniin, Staliniin sekä moneen muuhun entiseen tai nykyiseen diktaattoriin. Ehkä siksi häntä on pidetty myös maan päällä vierailleena Saatanana. Mutta yllyttikö firenzeläinen filosofi ja näytelmäkirjailija Machiavelli todellakin vallankäyttäjiä julmuuksien tekoon? Vai oliko Ruhtinas itse asiassa purevaa kritiikkiä vallankäyttäjiä kohtaan? Onko Machiavelli väärinymmärretty satiirikko ja demokratian puolustaja? Ohjelman ensimmäinen osa seuraa Machiavellin elämänvaiheita. Ohjelman toisessa osassa paneudutaan Machiavellin vaikutukseen filosofiassa, valtiotieteissä ja politiikassa 1500-luvulta nykyaikaan. Asiantuntijoina ohjelmassa toimivat kirjailija Mia Kankimäki, lapsuuden tutkija Sari Katajala-Peltomaa, valtiotieteilijä Paul-Erik Korvela, filosofi Mikko Lahtinen, taidehistorioitsija Elina Räsänen, entinen pää- ja ulkoministeri, professori Alexander Stubb ja Suomen Rooma Instituutin intendentti Simo Örmä. Toimittajana on Mauri Ahola. Kuva: Laura Rahinantti / Yle

Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Minna Lindgren esitelmöi valitsemistaan musiikkiaiheista – huumoria unohtamatta.

Matkoja maalauksiin

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkman kertoo maalaustaiteen vanhoista suurista klassikoista. Kuvataiteen rakastajana tunnettu Björkman perehdyttää kuulijansa taideteosten ja niiden tekijöiden historialliseen taustaan. Hän tulkitsee maalauksia näyttelijän tarkalla psykologisella silmällä ja pohtii myös niiden sekä henkistä että usein myös hengellistä sanomaa.

Mielimaisema

Hyvänmielen musiikkia, niin tuttua kuin odottamatontakin, on luvassa, kun toimittajat Riikka ja Ahti seikkailevat sekä nykypäivän että nostalgisen nuoruuden musiikillisilla poluilla. Mielimaisema tarjoaa suuria tunteita ja fiilistelyä uusien ja vanhempien kappaleiden parissa. Ohjelmassa soi pop, maailmanmusiikki, jazz tai vaikka tuttujen biisien uudet sovitukset. Mielimaisemiaan avaavat vuoroviikoin Riikka Holopainen ja Ahti Paunu. Ohjelmaa tuottaa Annina Aho.

Miia Krause

Miia Krause - asiaa ja asiattomuuksia. Kiinnostavia ajattelijoita ja kärkeviä kysymyksiä. Maailma ei ole vielä valmis, mutta tämän jälkeen piirun verran parempi.

Muistojen bulevardi

Kiireetön keidas laadukkaan ja monipuolisen viihdemusiikin ystäville. Muistojen bulevardilla soivat nostalgiaa kaihtamatta rakastetut klassikot, ikivihreät iskelmät ja viihdemusiikin helmet. Ohjelmaa toimittavat Kai Ulmanen (maanantaisin), Tuuli Saksala (tiistaisin), Jake Nyman (keskiviikkoisin), Susanna Vainiola (torstaisin) sekä Kalevi Pollari ja Pekka Laine (vuorotellen joka toinen perjantai). Lauantaisin kuullaan Muistojen bulevardeja vuosien varrelta. Ohjelmaa tuottaa Annina Aho. Yle Radio 1 maanantaista lauantaihin klo 9:05 - 9:58.

Näistä levyistä en luovu

Musiikin harrastajat ja ammattilaiset kertovat lempimusiikkiinsa liittyviä muistoja ja tarinoita.

Patsastelua

Uusia jaksoja 5.7.2022. Jaksot 5-12 Toimittaja Tina Cavén matkustaa kahdeksaan kaupunkiin ja tutustuu niissä pieneen otokseen paikallista julkisen taiteen tarjontaa. Oppaakseen hän ei halua veistotaiteen asiantuntijaa, vaan henkilön, joka avaa hänelle uusia näkökulmia kotikaupunkinsa julkiseen taiteeseen. Ohjelman vieraat saavat myös kertoa kenelle tai mille he pystyttäisivät uuden teoksen. Mikä on räp-vaikuttaja Miika Särmäkarin lempiveistos Helsingissä? Kirjailija Iida Rauma ei halua Turkuun lisää setäpatsaita. Pitääkö jalkapallolegenda Atik Ismail enemmän esittävästä vai käsitteellisestä taiteesta? Ruotsinsuomalaisen toimittajan Marika Pietilän unelmien veistos kurkottaa Itämeren yli. Nämä ja neljä muuta kiinnostavaa kohtaamista patsastelun merkeissä. Entisaikaan patsaita pystytettiin suurmiehille ja niiden jalustat olivat korkeita. Teosten tarkoituksena oli herättää kunnioitusta. Tänään patsaat ovat laskeutuneet maan pinnalle ja niiden toivotaan ilahduttavan ohikulkijoita. Teosten malleina voivat toimia niin päiväkodin lapset kuin arjen sankarit. Kansalainen! Tutustu taidekokoelmaasi, bongaa patsas ja sivisty suunnistamalla. Julkinen taide on tarkoitettu kaikkien iloksi ja jokaisen vapaasti tulkittavaksi. Toimittaja Tina Cáven Äänisuunnittelija Anders Johansson Kuva Ilmari Fabritius, Tuuli Laukkanen Tuottaja Pertti Ylikojola Sarjan ensimmäisellä kaudella jaksot 1-4 Toimittaja Tina Cavén lähtee taiteentuntija Kari Kenetin kanssa kanssa katsomaan millaisia taideteoksia Helsingissä voi kohdata. Sanakirjan mukaan patsastelu tarkoittaa esiintymistä itseään korostaen, liioitellun arvokkaasti ja korostetun jäykästi. Mutta pönötyksen sijaan tämän päivän julkiset taideteokset ovat laskeutuneet jalustoiltaan kansalaisten pariin, päämääränä ilahduttaa ja herättää ajatuksia. Toimittaja Tina Cáven Äänisuunnittelija Anders Johansson Kuva Ilmari Fabritius, Tuuli Laukkanen Tuottaja Pertti Ylikojola

Perttu Pölönen

Perttu Pölönen on 26-vuotias futuristi, tietokirjailija ja säveltäjä. Nyt Pertun pohdintoja on tarjolla tässä kymmenosaisessa podcastsarjassa. Sarjassa yhdistyvät Pölösen t-kirjaimella alkavat intohimot: tiede, taide, teknologia ja tulevaisuus. Pölönen ajattelee, että näiden asioiden suhteen meillä ei ole varaa epäonnistua. Siksi hän lähestyy niitä kriittisesti, mutta optimistisesti. Yle Radio 1 torstaisin klo 11.

Riston Valinta - Risto Nordell

Erikoistarjouksia parhaan mahdollisen musiikin ystäville. Risto Nordellin puhetta ja musiikkia.

Sari Valto

Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana. Taustatoimittaja: Petri Ikonen Tuottaja: Jorma Honkanen

Sydänjuurilla - Amanda Kauranne

Nykykansanmusiikin monipuoliset oksat, lehvät ja kukinnot kasvavat vahvoista juurista. Maailmanmusiikin tuuletkin niitä toisinaan keinuttavat. Sydänjuurilla versoo Suomen ja lähialueiden perinnemusiikin muhkeasta mullasta. Perinne ja nykyhetki kohtaavat niin musiikissa kuin Amanda Kauranteen haastatteluissa tradin taitajien kanssa. Tervetuloa juurille, Sydänjuurille!

Syventävää klassista

Klassista musiikkia. Yle Klassisen ja Yle Radio 1:n Yöklassinen. Tuottaja on Jari Rantschukoff.

Tanssiva karhu

Millaista on suomalainen nykyrunous? Tanssiva karhu nostaa esiin tämän hetken kiinnostavinta lyriikkaa. Sarjassa esitellään Tanssiva karhu -runopalkinnon ehdokkaita. Toimittajana Niina Mäkeläinen. Tuottaja Sari Siekkinen.

Tiedeykkönen

Kertomuksia maailmankaikkeuden ääristä ihmiskehon syövereihin. Toimittajina Pirjo Koskinen, Leena Mattila, Teija Peltoniemi ja Riikka Suikkari. Ohjelmaa avustavat tiedetoimittajat Mari Heikkilä, Sisko Loikkanen ja Jari Mäkinen. Yle Radio 1 tiistaisin ja perjantaisin klo 12.10. Tuottajana Maija Kaipainen.

Timantteja ja ruostetta

Poppia, folkia ja etnoa - musiikkia yli genrerajojen, niin uutta kuunneltavaa etsiville kuin nostalgiannälkäisille. Tule ilahtumaan, heittäytymään ja rentoutumaan timanttisten biisien ja ruosteisten soundien parissa! Ohjelmaa toimittavat Laura Korhonen, Miika Lauriala ja Veli Kauppinen. Tuottaja on Annina Aho.

Tuuli Saksalan keidas

Musiikin avulla voi matkustaa Andien ylängöille, sumuisille saarille tai Kalkutan ruuhkaisille kaduille. Silti mielenkiintoisin matka laulun siivittämänä tehdään jokaisen omaan mieleen. Tuuli Saksalan keidas avaa maailman ihmeitä musiikin keinoin.

Välilevyjä - Kare Eskola

Taidemusiikin tarinoita kertoo ja purkaa Kare Eskola.

Virtasen taloushistoria

Sinä teet tänään tulevaisuuden taloushistoriaa. Aiemmat halumme, unelmamme, keksinnöt ja tapojemme muutokset ovat muovanneet elämää sellaiseksi, mitä se nykypäivänä on kodeissamme ja ympäristössämme. Juha Virtanen sukeltaa taloushistorian syövereihin uteliaana ja ihmetellen, miksi asiat ovat niin kuin ne ovat. Toimittaja Juha Virtanen Arkistotoimittaja Petri Ikonen Tunnusmusiikki Juha Jäntti Tuottaja Pertti Ylkojola Älä unohda myöskään jaksoja 16.6.-12.8.2021 Taloushistoriasta ei dramatiikkaa puutu; se on täynnä mitä mutkikkaampia käänteitä, kohtalokkaita päätöksiä ja varovaisia, mutta varmoja askelia kohti kansainvälisempiä markkinoita. Juha Virtanen johdattaa sinut taloushistorian maailmaan tarinoiden avulla, jotka tarjoavat oivalluksia, sivistystä ja viihdettä. Toimittaja Juha Virtanen Äänisuunnittelija Juha Jäntti Äänitarkkailija Juha Hjelm Arkistotoimittaja Petri Ikonen Tuottaja Marjo Harju

Ykkösaamu

Ajankohtaista politiikkaa ja taloutta Suomessa ja maailmalla. Eturivin haastateltavat ja terävimmät kysymykset. Twitterissä: #ykkösaamu