Yle Radio 1

Yle Radio 1

Hallitsija 15.00–15.46
Suora
Yle Radio 1 on kulttuurin, tieteen, asiapuheen, draaman ja hartausohjelmien kanava. Musiikkitarjonta ulottuu klassisesta musiikista jazziin, kansan- ja maailmanmusiikkiin sekä viihteen klassikoihin.

Aamusoitto

Aamun virkistävä musiikkihetki klassisten sävelten parissa.

Ääniversumi

Akustista taidetta ja radiofoniaa. Venytystä uteliaille korville. Yle Radio 1 kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 22.05 - 23.05.

Aihe, joka ei jätä rauhaan

Sama aihe vetää tekijää puoleensa uudestaan ja uudestaan. Skaala on laaja: linnut, rakkaus, ulkonäkö, kateus, musta neliö tai vaikka häpeä. Mihin asiaan ihminen etsii töillään vastausta? Mikä on vienyt aiheen äärelle jopa pitkiksi ajoiksi? Saman pöydän ääreen toimittaja Marja Vehkasen kanssa istuu kaksi henkilöä, joista toinen on lähestynyt aihetta taiteen kautta, toinen taiteen ulkopuolelta. Vieraat kertovat suhteestaan aiheeseen, joka ei ole jättänyt kumpaakaan rauhaan ja jonka pariin täytyy palata tai jota on välttämätöntä tutkia. Ohjelman tuottaja on Salla Matusiak.

Aristoteleen kantapää

Pasi Heikuran isännöimä Aristoteleen kantapää on hiuksiahalkova pilkun viilaus- ja höyläysohjelma sitaattien, lentävien lauseiden ja sananparsien maailmasta. Aristoteleen kantapää odottaa sinunkin vihjettäsi Viikon sitaatiksi ja Viikon fraasirikokseksi.

Brysselin kone

Suomalaiset virkamiehet, poliitikot, lobbarit ja muut asianosaiset kulkevat jatkuvasti Brysselissä ajamassa eturyhmiensä asioita ja seuraamassa, miten heille tärkeiden asioiden tilanne kehittyy. Brysselin koneessa kysytään, mitä asioita Euroopan unioni yrittää ajaa, mitä asioita ajavat Euroopan parlamentti, komissio, Euroopan neuvosto ja muut tahot. Mitä keinoja käytetään? Kuinka tehokkaasti ja miten EU toimii? Kenelle on tulossa säästöä, kenelle rahanmenoa? Toimittajana Maija Elonheimo. Tuottajana Jorma Honkanen.

Charles Dickens: Joulun aatto

Charles Dickensin klassikkotarinalle tunnetaan meillä Suomessa myös nimet Joulukertomus tai Saiturin joulu. Tekstin on englanninkielisestä teoksesta "A Christmas Carol" suomentanut Waldemar Churberg. Lukija: Jari Rantschukoff Toimittaja: Salla Matusiak Joulun aatto kuullaan Yle Radio 1:ssä 25.12. - 26.12.2020 klo 23.10 - 6.00.

Elämäkerran takana

Anna-Liisa Haavikon toimittamassa Elämäkerran takana -sarjassa uppoudutaan erilaisiin suomalaisiin elämäkertoihin ja niiden taustoihin. Osan tarina on moneen kertaan kerrottu, toisten elämä saa vasta nyt arvoisensa käsittelyn. Yhdessä vaihtuvan vierailevan keskustelijan kanssa Anna-Liisa tutkii, millaisia kerrostumia päähenkilöiden elämäkerroista löytyy ja mitä jo kerrottujen henkilötarinoiden taakse on kätkeytynyt.

Epäilyttävän uutta

Digitaaliseen musiikkiavaruuteen virtaa jatkuvasti uutta kuunneltavaa. Aki Yli-Salomäki etsii tuntemattomampaa musiikkia, joka on helposti lähestyttävää, mutta kunnianhimoista ja uteliasta. Epäilyttävän uutta on fiilistelyä häilyvien äänien raja-aidattomassa maailmassa.

Etnohetki

Etnohetkessä soivat värit, rytmit ja harmoniat kaikkialta maailmasta. Ohjelma esittelee ihmisen musiikillista luovuutta ja kekseliäisyyttä. Musiikki on ihmisiä yhdistävä ilo ja lahja. Etnohetki tarjoaa äänen myös sotaa pakeneville ja hätää kärsiville, joille musiikki tuo lohtua. Etnohetki muistuttaa musiikin yhdistävästä voimasta. Toimittajana Miika Lauriala.

Etnokonsertteja

Kansanmusiikkia, maailmanmusiikkia ja etnoa suoraan sieltä missä tapahtuu. Konserttisarja tuo tärkeimmät festivaalilavat Suomesta ja maailmalta sinne missä sinä olet.

Euroopan konserttilavoilla

Euroopan konserttilavoilla -ohjelmasarja tarjoaa makupaloja Euroopan konserttielämän monipuolisesta musiikkitarjonnasta. Ahti Paunu ja Pia Antikainen vievät kuulijat aitiopaikalle seuraamaan konsertteja linnanpihoilla, luostareissa, suurilla ulkoilmalavoilla, katedraaleissa ja konserttisaleissa Reykjavikista Varnaan ja Granadasta Riikaan.

Euroopan valot

Eurooppalainen musiikki tarkoittaa yhdelle chansonia Ranskasta, toiselle fadoa Portugalista ja kolmannelle vaikkapa folkia Irlannista. Mutta Euroopan musiikkitarjonta on vielä laajempi. Mikä soi napapiirin ja Välimeren välillä, sitä kuunnellaan ohjelmassa Euroopan valot. Ohjelman toimittaa Pasi Hiihtola.

Faunin iltapäivä

Iltapäivien rentouttava musiikkihetki kevyen klassisen musiikin parissa. Perjantaisin ohjelmassa soivat kuuntelijoiden toiveet. Toiveita voi lähettää osoitteeseen faunin.iltapaiva@yle.fi.

Hallitsija

Juha Sipilä, Vladimir Putin ja Steve Bannon – Hallitsija on armoton poliittinen satiiri, joka kuvittelee mitä tapahtui kolmen hallitsijan poliittisen uran merkittävinä hetkinä. Tarkkanäköinen kuunnelmasarja yhdistää viime vuosien poliittisia tapahtumia ja mielikuvitusta villiksi kabareeksi. Tapahtumat kasvavat hiljalleen absurdeiksi, ja jossain vaiheessa helvetti aukeaa. Silti ei olla kovin vakavia! Hallitsija on käsikirjoitettua fiktiota. Kaikki yhtäläisyydet todellisten henkilöiden kanssa ovat mielikuvitusta. Rooleissa Wanda Dubiel, Tommi Eronen, Marc Gassot, Taisto Oksanen, Antti Pääkkönen, Ylermi Rajamaa, Antti Reini, Eero Saarinen, Jaana Saarinen, Timo Tuominen, Maruska Verona. Ohjaaja: Vilppu Kiljunen Käsikirjoitus: Teemu Kaskinen Äänisuunnittelu: Anders Wiksten Musiikki: Samuli Laiho Kuvitus: Anna Salmi Tuottaja Elina Ylä-Mononen, apulaistuottaja Eveliina Solja, Yle Draama

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma

Perinnepohjaista popmusiikkia, Nigerian afrobeatia, Kolumbian cumbiaa malilaista koran soittoa tai intialaista bhangraa... Ohjelman toimittajan, Harri Tuomisen kiinnostus maailmanmusiikkiin juontaa yli 40 vuoden taakse.

Hartaita säveliä

Hengellistä musiikkia. Maanantai-iltaisin kuullaan kuuntelijoiden toivemusiikkia. Voit lähettää musiikkitoiveesi ja niihin liittyvät tarinat tai perustelut osoitteella: Hartaita säveliä, PL 8, 00024 Yleisradio tai sähköpostitse hartaita.savelia@yle.fi.

Havaintoja ihmisestä

Havaintoja ihmisestä selvittää ihmisyyden mysteerejä. Sarjassa pureudutaan ihmisen käytökseen vaikuttaviin ilmiöihin - sekä aitojen kokemusten että tutkimustiedon avulla. Toimittajana Satu Kivelä. Tuottaja on Pertti Ylikojola. Sähköposti: havaintoja.ihmisesta@yle.fi

Horisontti

Uskon, etiikan ja yhteiskunnan ajankohtaisia ja ikiaikaisia kysymyksiä. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 12.05.

Hyvät, pahat ajattelijat

Euroopan historian kaikilta aikakausilta löytyy rohkeita ja viisaita naisia. Naisia, jotka olivat edelläkävijöitä omana aikanaan, mutta joista ei nykyään tiedetä juuri mitään. Miksi heidät unohdettiin? Ja miksi heidät pitäisi tuntea? Hyvät, pahat ajattelijat vie kuulijan älykkäiden naisten jalanjäljille. Maarit Lukkarisen toimittamassa sarjassa tutustutaan kymmeneen oman aikansa merkittävään ajattelijaan alkaen 1300-luvulta ja päätyen meidän aikaamme. Ohjelma kuullaan Yle Radio 1:ssä lauantaisin klo 11. Toimittaja, käsikirjoittaja: Maarit Lukkarinen Kertojaäänet: Outi Kyytsönen, Marika Nukarinen ja Jarmo Veikkamo Vastaava tuottaja, Yle: Tuuve Piispa Tilaaja: Saila Mattila, Yle Sisältöhankinta

Jazzklubi

Jazzin uudet levyt, jazzkentän ajankohtaiset asiat, huippukonsertit ja erilaiset teemaohjelmat. Joka sunnuntai kolme eri settiä.

Jouluisia säveliä Radio 1:stä

Perinteisiä joululauluja kotimaasta ja ulkomailta. Uusia tuttavuuksia klassikoita unohtamatta. Joulunaika Radio 1:ssä on musiikin juhlaa. Tänne on koottu runsaasti kanavalla soinutta joulumusiikkia.

Journalisti Johanna

Johanna Korhonen tekee havaintoja maailmasta ja etsii vastauksia kysymyksiin. Ohjelman musiikki kirkastaa, myötäilee tai väittää vastaan. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Tuottaja Katri Henriksson.

Jumalanpalvelukset radiossa

Luterilainen jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10.00. Ortodoksinen liturgia joka toinen sunnuntai klo 11.00. Vapaiden kirkkojen tai katolisen kirkon jumalanpalveluksia joka toinen sunnuntai klo 11.00.

Kaj Färmin sinisiä säveliä

Nyt soivat nostalgia ja suuret tunteet; svengaava amerikkalainen jazz, blues ja viihdemusiikki. Musiikilliselle matkalle kuljettaa toimittaja Kaj Färm.

Kalle Haatanen

Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti. Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin. Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

Keinuva talo

Maailmassa julkaistaan niin paljon musiikkia, että tarvitsemme suodattimia. Keinuvan talon tuntosarvina, ukkosenjohdattimena ja kalaverkkona toimii korttelin oma etnomusikologi Mika Kauhanen. Balkanin rytmeistä Välimeren tunnelmiin, kaihoisista lauluista huimimpaan pelimannisvengiin. Transglobal World Music Chartin jäsen lupaa tuoreita musiikkivalintoja ja kiinnostavia haastatteluvieraita nykykansanmusiikin ja maailmanmusiikin vaiheilta.

Kiveen hakatut

Yle Urheilun tuottamassa Kiveen Hakatut -sarjassa Arto Teronen ja Jouko Vuolle pohtivat suomalaisten urheilijoiden ja urheiluvaikuttajien hautakivien äärellä heidän elämäänsä ja uraansa. Millaisia ajatuksia syntyykään hautakirjoituksia katsellessa?

Klassinen kattaus

Klassinen kattaus tarjoilee arkipäivisin kahden ja viikonloppuisin tunnin ajan klassista musiikkia renessanssista nykyaikaan. Kattauksesta löytyy nautittavaa aina lyhyistä vokaali- ja instrumentaaliteoksista pidempiin sävellyksiin. Jokainen kattaus on musiikkitoimittajan käsityönä valmistama juuri Sinulle.

Knalli ja sateenvarjo

Tervetuloa ministeriön erikoisosastolle, jossa sekä aatteet että vaatteet seuraavat aikaa herpaantumatta. Tänäänkin ystävämme saapuvat töihin raitahousuihin ja mustiin takkeihin pukeutuneina knallit päässä. Erikoisosastolla ei mikään vältä valppaan virkamiehen järjestelmällistä silmää. Mr. Lamm, Sir Hamilton-Jones sekä sihteeri Mildred Murfin viihdyttivät radion kuuntelijoita 1979-2010. Tekijänoikeudellisista syistä muutamat jaksot ovat ainoastaan kuunneltavissa. Jaksot ovat Yle Areenassa kuunneltavissa vuoden ajan.

Konsertteja

Suoria lähetyksiä ja konserttitallenteita Suomesta ja maailmalta. Uutta ja vanhaa klassista musiikkia orkesterimusiikista resitaaleihin ja mm. RSO:n kaikki konsertit.

Kulttuuriykkönen

Rehellistä ja fiksua puhetta kulttuurista. Kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet keskustelussa eikä klassikkojakaan unohdeta. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Keskiviikkoisin suora lähetys Helsingin Musiikkitalosta. Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi Toimittajina Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola, Pietari Kylmälä ja Tuukka Pasanen. Kulttuuriykköstä tuottaa Olli Kangassalo.

Kuusi kuvaa

Viisi tärkeätä valokuvaa elämän eri vaiheista ohjelman vieraan itsensä valitsemana. Kuva kerrallaan aukeaa kertojan runsas elämänkokemus ja tarinat sen takana. Kuudes kuva on kuitenkin vielä ottamatta. Minkä kuvan hän toivoisi vielä albumiinsa: mikä suuri toive tai tavoite on jäänyt toteutumatta?

Lauantain toivotut levyt

Kuuntelijoiden suosikkilevyt ovat soineet radiossa syksystä 1935 lähtien. Toiveita voi lähettää osoitteella: Lauantain toivotut levyt, PL 81, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi. Yleisradion vanhin äänilevyohjelma Lauantain toivotut levyt on soinut vuodesta 1935 tärkeänä osana monien kotien viikonlopun viettoa. Taattuun tyyliin klassisesta populaarin kaartuva toivekonsertti on synnyttänyt ikivihreitä ja pitänyt monet suosikkisävelmät osana elävää radiotarjontaa.

Luomiskertomus

Ohjelma kirjan synnystä. Kirjailijat kertovat tarinoita uusimman kirjansa taustalta. Millaiset sattumukset, tapahtumat ja havainnot vaikuttivat siihen, että kirjasta tuli sellainen kuin tuli. Toimittaja Anna Tulusto.

Luuserisankarit - suomalaisen epäonnistumisen kaava

Elias Lönnrot käsikirjoitti suomalaisten tarinat epäonnistujien tarinoiksi. Käsikirjoittaja Emma Taulo tutkii, millaisia sankarin mallit kulttuurissamme ovat, ja mitä niistä on meille seurannut.

Maailmanpolitiikan arkipäivää

Ylen ulkomaantoimittajien, kirjeenvaihtajien ja avustajien tekemä ohjelma maailman uutistapahtumien taustoista. Se kertoo ihmisistä ja elämästä uutisvirran takana ja vie kuuntelijan matkalle toisenlaiseen todellisuuteen.

Mielimaisema

Mielimaisema johdattelee fiilistelemään niin uusien kuin vanhempienkin kappaleiden parissa. Mitä ajatuksia herättää kaupan kassajonossa ohimennen kuultu biisi? Minkälaisen muistijäljen on jättänyt koulun limudiskon viimeinen hidas tai festareilla aamuyön tunteina laulettu laulu? Musiikki herättää tunteita ja muistoja, ja saa mielikuvituksen laukkaamaan. Musiikillisia mielimaisemiaan avaavat vuoroviikoin Riikka Holopainen ja Ahti Paunu. Ohjelman tuottaa Annina Aho.

Mikä maksaa?

Mikä maksaa? etsii vastauksia tavallista kansalaista askarruttaviin talouden kysymyksiin. Minne rahamme menevät? Ja kuka rahan kulkusuunnan lopulta päättää? Entä mitä kansalaisen pitäisi tietää kansantaloudesta ja globaalitaloudesta? Ohjelma on suora lähetys, ja vieraina on talouselämän vaikuttajia ja asiantuntijoita. Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

Moniääninen Eurooppa

Moniääninen Eurooppa -sarjassa Euroopan eri maissa työskentelevät tai niiden olosuhteita, politiikkaa ja kulttuuria muuten vankasti tuntevat suomalaiset toimittajat keskustelevat eurooppalaisten eri alojen tuntijoiden kanssa. Haastateltavina on niin EU-kriitikoita kuin Eurooppa-aktivistejakin, mm. tutkijoita, kansalaisaktivisteja, tiedemiehiä, poliitikkoja ja kirjailijoita. Ohjelma kertoo heidän tarinansa ja piirtää samalla kuvaa maanosasta, sen ongelmista ja niihin pohdituista ratkaisuista. Tuottaja: Jorma Mattila

Muistojen bulevardi

Kiireetön keidas laadukkaan ja monipuolisen viihdemusiikin ystäville. Muistojen bulevardilla soivat nostalgiaa kaihtamatta rakastetut ikivihreät klassikot. Ohjelmaa toimittavat Pasi Hiihtola (maanantaisin ja torstaisin), Tuuli Saksala (tiistaisin), Jake Nyman (keskiviikkoisin) sekä Kalevi Pollari ja Pekka Laine (joka toinen perjantai). Lauantaisin kuullaan Muistojen bulevardeja vuosien varrelta. Ohjelman tuottaa Annina Aho. Yle Radio 1 maanantaista lauantaihin klo 9.05 - 9.58.

Musiikkia vanhasta Euroopasta

Vanhan mantereen musiikkiaarteita renessanssista romantiikkaan.

Musiikkistudio

Fokuksessa suomalaiset taiteilijat. Ylen uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita. Toimittajina Lotta Emanuelsson, Inari Tilli ja Anu Jaantila.

Näistä levyistä en luovu

Suositussa ohjelmasarjassa musiikin rakastajat - harrastajat ja ammattilaiset - kertovat lempimusiikkiinsa liittyviä muistoja ja tarinoita. Yle Radio 1 perjantaisin klo 14.00, uusinta sunnuntaina klo 7.03.

Narrin aamulaulu

”Boheemikausi on taiteilijan koeaikaa; se on alkutaival akatemiaan, vaivaistaloon tai ruumishuoneelle”. Näin kirjoittaa romaaninsa Boheemielämää (1851) esipuheessa Henri Murger. Outi Paanasen ohjelmassa Narrin aamulaulu tutkaillaan muusikkojen värikkäitä taiteilijakohtaloita ja kuunnellaan heidän elämänsä kestävintä perintöä eli musiikkia.

Puhdistus Petroskoissa

Tuhansia suomalaisia, punapakolaisia, kommunisteja, loikkareita ja ennen kaikkea amerikansuomalaisia muutti 1920-luvulla ja 1930-luvun alussa Neuvosto-Karjalaan rakentamaan uutta ihanneyhteiskuntaa. Amerikansuomalaisten joukossa oli tanssimuusikoita ja klassisen musiikkikoulutuksen saaneita. Pääkaupunkiin Petroskoihin syntyi klubeja, joissa tanssiorkesterit soittivat villejä muotitansseja ja amerikansuomalaiset näyttivät karjalaisille, inkeriläisille ja venäläisille, kuinka foxtrotia tanssittiin. Amerikansuomalaisten soittotaito oli niin korkealla tasolla, että Neuvosto-Karjalan pääministeri Edvard Gylling antoi kapellimestari Karl Rautiolle tehtäväksi perustaa Petroskoihin sinfoniaorkesterin. Musiikkikulttuurin kukoistuskausi jäi kuitenkin lyhyeksi. Poliittinen ilmapiiri kääntyi 1930-luvun puolivälissä suomalaisille epäsuotuisaksi. Stalinin vainot kohdistuivat kaikkiin kansallisuuksiin ja erityisesti suomalaisiin. Haastateltava professori Pekka Suutari Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitokselta. Toimittajat Tiina-Maija Lehtonen ja Laila Tarpila. Äänisuunnittelija Juha Hjelm. Tuottaja Maija Kaipainen. Kollaasikuvassa: Kohtaus Karl Raution ja Lauri Jousisen säveltämästä ja Lauri Luodon käsikirjoittamasta musiikkinäytelmästä Herra Melperi lähtee sotaan Petroskoin suomalaisessa teatterissa 1935, Petroskoin radiokomitean orkesteri 1932 ja Neuvosto-Karjalan pääministeri Edvard Gylling vangittuna Moskovassa 1938. Graafikko Janika Koli.

Radioteatteri

Radiodraamaa Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin klo 15.00, uusinta maanantaina klo 19.03.

Riston Valinta

Erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Risto Nordellin puhetta ja musiikkia.

Roman Schatzin Maamme-kirja

Roman Schatzin suorassa keskusteluohjelmassa puhutaan maailman muutoksista, murroksista, trendeistä ja tulevaisuudesta. Mihin Suomi-neito on matkalla ja miten maailman tuulet vaikuttavat matkan suuntaan? Veteraanimaahanmuuttaja Roman Schatz tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti, provosoivan ennakkoluulottomasti ja ennen kaikkea kevyellä, saksalaisen humoristisella otteella. Keskustelukumppaneina on eri alojen yliasiantuntijoita ja muita kiinnostavia ihmisiä.

Romano mirits

Ajankohtaista asiaa romaneista. Sisältää romaninkieliset uutiset.

Sari Valto

Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana.

Sävel on vapaa

Jo 50 vuotta kuuntelijoiden toiveita toteuttanut klassikko-ohjelma. Toivekonsertin puhelinlinjat aukeavat lauantaisin klo 18.00 ja oman toiveen voi kertoa numeroon (09) 144800. Toiveita voit lähettää myös sähköpostilla: savel.vapaa@yle.fi, mukaan tarkat tiedot musiikkitoiveesta, sekä toivojan nimi ja puhelinnumero. Yle Radio 1:ssä noin kerran kuukaudessa lauantaisin klo 19.02 – 22.00.

Sydänjuurilla

Sydänjuurilla versoo Suomen ja lähialueiden perinnemusiikin muhkeasta mullasta. Vahvoista juurista kasvavat nykykansanmusiikin monipuoliset oksat, lehvät ja kukinnot, joita maailmanmusiikin tuuletkin toisinaan keinuttavat. Perinne ja nykyhetki kohtaavat niin musiikissa kuin Amanda Kauranteen haastatteluissa tradin taitajien kanssa. Tervetuloa juurille, Sydänjuurille!

Syventävää klassista

Klassista musiikkia. Yle Klassisen ja Yle Radio 1:n Yöklassinen. Tuottaja on Jari Rantschukoff.

Taiteilijan joulusaarna

Tänä vuonna Taiteilijan joulusaarnan pitää näyttelijä Chike Ohanwe. Hän on ensimmäinen tummaihoinen, joka on saanut elokuva-alan Jussi-palkinnon. Joulusaarnassaan hän palaa korona-vuoden kokemuksiin, raskaisiinkin kokemuksiin, mutta myös siihen miltä tuntuu päästää irti. "Helppoon läheisyyteen on kaipaus. Koska päästään taas hengaamaan yhdessä", kysyy Chike Ohanwe. Taiteilijan joulusaarna on jouluaaton perinteinen ohjelma. Ensimmäiset joulusaarnat on pidetty jo 40-luvulla. Pitkäaikaisia saarnaajia ovat olleet mm. F.E: “Taata” Sillanpää ja Jouko Turkka. Nyttemin joulusaarnan pitäjä on vaihtunut vuosittain ja ollut ajankohtainen kulttuurialan henkilö. Taiteilijan joulusaarnan on tuottanut Yle Draama.

Taiteilijatapaaminen

Kaksi toisilleen etäisesti tuttua taiteilijaa päätyivät yhteisen projektin äärelle ja lopputuloksena oli Ensilumi-elokuva, joka kertoo turvapaikkapäätöstä vastaanottokeskuksessa odottavasta iranilaisesta Mehdipourin perheestä. Kiitetyn elokuvan ohjasi Hamy Ramezan, jonka omassa elämässä on yhtymäkohtia elokuvan tarinaan. Hänen oma perheensä pakeni 80-luvulla sodan keskeltä Iranista Euroopan halki päätyen lopulta kiintiöpakolaisena Suomeen, Hamy Ramezanin ollessa noin 7-8-vuotias. Elokuvan käsikirjoituksesta vastasi Ramezanin kanssa Antti Rautava. Marja Vehkanen tuo nyt nämä kaksi taiteilijaa saman pöydän ääreen. Heidät yhdistäneestä Ensilumi-elokuvasta päästään keskustelussa taiteilijaksi kasvamisen polulle, johon kummankin kohdalla liittyy eri tavoin muun muassa teatteri. Lisäksi kuullaan tarinoita ja ajatuksia heidän valitsemiensa kappaleiden takana sekä pohdintoja joulunajan merkityksistä. Ohjelmassa kuultava musiikki: Nimeämätön: Behet ghol midam (Mohsen Yeganeh). Marjatta Meritähti: Koppakuoriainen (Karviaiset, joht. Marjatta Meritähti). Alison Goldfrapp & Will Gregory: Eat yourself (Goldfrapp). Yona (sov. Kalevi Louhivuori): Vedenpaisumuslaulu (Yona ja orkesteri Liikkuvat Pilvet).

Tämän runon haluaisin kuulla

Kevään lähetykset 9.1. ja 29.5. Runo matkatoverina - kuuntelijoiden toiverunoja. Toimittajana Pietari Kylmälä ja Kaisa Pulakka. Tuottaja Sari Siekkinen. Toiveiden postitusosoitteet: toive.runot@yle.fi tai PL 79 00024 Yleisradio.

Tarinatarha

Tarinatarha on lempeä hetki tarinan ja musiikin parissa. Luettu kirjallisuus ja musiikki kulkevat yhdessä läpi ohjelman ja vievät mitä erilaisimpiin paikkoihin ja tunnelmiin.

Tarua ja totta toisesta maailmansodasta

Elokuvien ympärille kietoutuva sarja kulkee rintamien halki aina Normandiasta Tyynellemerelle. Miltä historialliset tapahtumat näyttävät Hollywoodin silmin? Voiko hyvä taide olla propagandaa tai päinvastoin? Luvassa Technicolor-värejä, hylsyjä, filmitähtiä, hiekkarantoja ja ruumiita. Kelat vaihtaa toimittaja Jukka Kuosmanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen Tuottaja Sari Siekkinen Kuva: Laura Rahinantti

Tiedeykkönen

Kertomuksia maailmankaikkeuden ääristä ihmiskehon syövereihin. Toimittajina Pirjo Koskinen, Leena Mattila, Teija Peltoniemi ja Riikka Suikkari. Ohjelmaa avustavat tiedetoimittajat Mari Heikkilä, Sisko Loikkanen ja Jari Mäkinen. Yle Radio 1 tiistaisin ja perjantaisin klo 12.10. Tuottajana Maija Kaipainen.

Timantteja ja ruostetta

Timantteja ja ruostetta on hyvän mielen ja suurten tunteiden musiikkiohjelma, joka kutsuu ilahtumaan, heittäytymään ja rentoutumaan. Ohjelma tarjoaa laatumusiikkia yli genrerajojen, niin nostalgiannälkäisille kuin uutta kuunneltavaa etsiville. Poppia, jazzia ja etnoa - timanttisia biisejä ja ruosteisiakin soundeja. Ohjelmaa toimittavat Susanna Vainiola, Laura Korhonen, Miika Lauriala ja Veli Kauppinen. Tuottaja on Annina Aho.

Toinen jalka musiikissa

Maailma on täynnä säveltäjiä, joita kukaan ei tunne. Sitten on niitä säveltäjiä, joiden menestyshitin tuntee jokainen, mutta kukaan ei edelleenkään tunne sen tekijää. Toinen jalka musiikissa esittelee neljä suomalaista säveltäjää, joita kaikkia yhdistää hittisävellys ja elämäntyö, joka tuli tehtyä jossain ihan muussa roolissa kuin säveltäjänä. Toimittajana Markus Virtanen.

Tuntematon Venäjä

Tunnemme Venäjää aivan liian huonosti. Itäinen naapuri on herättänyt aina voimakkaita mielleyhtymiä ja reaktioita – suuntaan jos toiseen. Venäjä on valtavan suuri, ja aivan Suomen kyljessä kiinni. Huomattava osa ”Venäjä-tuntemustamme tai -tietouttamme” perustuu oletuksiin, ennakkoluuloihin tai sittenkin siihen, että emme oikeastaan tunnekaan Venäjää. Sitä eivät välttämättä tunne itse venäläisetkään, eivätkä monet maan kanssa enemmän tai vähemmän tekemisissä olevat toimijat. Tuntematon Venäjä -ohjelmasarja raottaa Venäjän saloja eri näkökulmista tarkasteltuna. Mitä tiedämmekään Venäjän nykyoloista, Suomen ja Neuvostoliiton/Venäjän yhteiselosta, Venäjän myyteistä ja sankareista ja siitä, mille jalustalle maan henkinen olemus pohjautuu - tai vaikkapa undergroundista sen eri ilmiöineen? Venäjää ja venäläisiä ei pidä myöskään liittää sumeilematta toisiinsa. Sarjan toimittaa Jari Aula. Tuottaja on Salla Matusiak.

Tuuli Saksalan keidas

Musiikin avulla voi matkustaa Andien ylängöille, sumuisille saarille tai Kalkutan ruuhkaisille kaduille. Silti mielenkiintoisin matka laulun siivittämänä tehdään jokaisen omaan mieleen. Tuuli Saksalan keidas avaa maailman ihmeitä musiikin keinoin.

Utelias äänimatkailija

Utelias äänimatkailija ihmettelee luonnon ilmiöitä, ihmisen aivoituksia, historian vaikutuksia, äänen ihmeellisyyksiä. Voiko näitä asioita kuulla musiikissa? Miten? Eva Tigerstedt tieteen, taiteen ja musiikin risteyksessä, äänisuunnittelijana Anders Wiksten.

Uudet levyt

Maailman parhaat suomenkieliset taidemusiikin levyarviot. Ilmiöitä, innostumista ja kuluttajapalvelua, toimittajina Kare Eskola ja Aki Yli-Salomäki.

Välilevyjä

Taidemusiikin tarinoita kertoo ja purkaa Kare Eskola.

Ykkösaamu

Ajankohtaista politiikkaa ja taloutta Suomessa ja maailmalla. Eturivin haastateltavat ja terävimmät kysymykset. Twitterissä: #ykkösaamu

Ykkösmusiikkia

Korngold: Neljä pientä iloista valssia (Eric Le Van, piano). Hensel: Jousikvartetto Es-duuri (Ébène-kvartetti). Hahn: Venetsia (Joyce DiDonato, mezzosopraano, ja Julius Drake, piano). Bacewicz: Masovialainen tanssi (David Juritz, viulu, ja Diana Ambache, piano). Konsertin on toimittanut Markus Virtanen.