Yle Radio 1

Yle Radio 1

Jazzklubi 20.00–21.00
Suora
Yle Radio 1 on kulttuurin, tieteen, asiapuheen, draaman ja hartausohjelmien kanava. Musiikkitarjonta ulottuu klassisesta musiikista jazziin, kansan- ja maailmanmusiikkiin sekä viihteen klassikoihin.

Aamusoitto

Aamun virkistävä musiikkihetki klassisten sävelten parissa.

Ääniversumi

Akustista taidetta ja radiofoniaa. Venytystä uteliaille korville. Yle Radio 1 kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 22.05 - 23.05.

Aristoteleen kantapää

Pasi Heikuran isännöimä Aristoteleen kantapää on Yle Radio 1:n hiuksiahalkova pilkun viilaus- ja höyläysohjelma sitaattien, lentävien lauseiden ja sananparsien maailmasta. Aristoteleen kantapää odottaa sinunkin vihjettäsi Viikon sitaatiksi, Viikon sitaattivihjeeksi ja/tai Viikon fraasirikokseksi.

Arkisto

Ääniä radion arkistosta. Haastatteluja 1930-luvulta 1980-luvulle. Kulttuurihenkilöitä, valtiomiehiä, tavallista kansaa.

Atomien laulu

Atomien laulu on polveileva ja seikkaileva matka varhaisista elektronisen musiikin merkkiteoksista konemusiikkiin. Sarjassa kuljetaan 1950-luvun puolivälin mekaanisista laitteista elektroniputkien, transistoreiden ja mikropiirien kautta tietokonesoittimiin 2000-luvulle ja peilataan ihmisen, tekniikan ja kulttuurin jatkuvasti muuttuvaa suhdetta. Ohjelmasarja on samalla myös tarina leikkivästä ja keksivästä ihmisestä sekä ihmisen loputtomasta halusta ilmaista itseään taiteen ja tekniikan avulla. Elektroninen musiikki ei ole niin vakavaa tai vaikeaa eikä niin tuntematonta ja marginaalista musiikkia kuin yleensä luullaan. Toimittajana Jukka Mikkola.

Avaruusromua

Elektronista musiikkia - nykymusiikkia - kokeellista musiikkia - avantgardea - ambientia - minimalismia - impressionismia - konemusiikkia - luokittelemattomia ääniä - sumeaa logiikkaa - maisemia - aikaa - tilaa - avaruutta. Avaruusromussa tutkitaan elektronisen ja kokeellisen musiikin maailmankaikkeuden syntyä ja kehitystä, matkataan avantgarden maisemissa ja leijaillaan ambientin äärillä. Avaruusromua poimii intergalaktisia äänisignaaleja historiasta ja nykyisyydestä, tekee tutkimusmatkoja kaukaisten horisonttien taakse, outoihin musiikillisiin maisemiin. Avaruusromua toimittaa Jukka Mikkola. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 22.05 - 23.05

Brysselin kone

Suomalaiset virkamiehet, poliitikot, lobbarit ja muut asianosaiset kulkevat jatkuvasti Brysselissä ajamassa eturyhmiensä asioita ja seuraamassa, miten heille tärkeiden asioiden tilanne kehittyy. Brysselin koneessa kysytään, mitä asioita Euroopan unioni yrittää ajaa, mitä asioita ajavat Euroopan parlamentti, komissio, Euroopan neuvosto ja muut tahot. Mitä keinoja käytetään? Kuinka tehokkaasti ja miten EU toimii? Kenelle on tulossa säästöä, kenelle rahanmenoa? Toimittajana Maija Elonheimo. Tuottajana Jorma Honkanen.

Elämäkerran takana

Anna-Liisa Haavikon toimittamassa Elämäkerran takana -sarjassa uppoudutaan kymmenen hyvin erilaisen suomalaisen elämäkertaan ja niiden taustoihin. Osan tarina on moneen kertaan kerrottu, toisten elämä saa vasta nyt arvoisensa käsittelyn. Yhdessä vaihtuvan vierailevan keskustelijan kanssa Anna-Liisa tutkii, millaisia kerrostumia päähenkilöiden elämäkerroista löytyy ja mitä jo kerrottujen henkilötarinoiden taakse on kätkeytynyt.

En ole vain töissä täällä

Työ on monelle millenniaalille yksi elämän tärkeimmistä asioista, mutta samaan aikaan kaikki nykyiseen työelämään liittyvä tuntuu aivan liian monimutkaiselta. Sarjan viidessä jaksossa annetaan ääni työelämänsä alkuvaiheilla oleville sekä aiheen asiantuntijoille. En ole vain töissä täällä antaa vertaistukea, kun tulevaisuuden epävarmuus ja työelämän turbulenssi potkivat päähän.

Erittäin salainen, Mauno Koivisto

Mauno Koivisto nautti arvoituksellisuudestaan. Hänen tavaramerkikseen muodostui asioiden ”fundeeraaminen”, sillä hän ei halunnut antaa monimutkaisiin kysymyksiin yksinkertaisia, populistisia vastauksia. Lukeneisuudestaan ja poliitttisesta taidostaan tunnettu Koivisto nautti suurta kansansuosiota. Hänet saatettiin usein nähdä myös pelaamassa lentopalloa, matkustamassa raitiovaunulla tai teatterissa katsomassa James Bond -elokuvia. Niiden tarinat hyvän ja pahan taistelusta olivat mielenkiintoista seurattavaa erityisesti niille suomalaisille poliitikoille, jotka hoitivat idänsuhteita. Kirjailija Jari Tervo ja asiantuntijat käyvät läpi tutun, mutta samalla tuntemattoman presidentti Koiviston elämää, toimintaa ja merkitystä kahdeksasta eri näkökulmasta. Ohjelman on Ylelle tuottanut Intervisio Oy. Kuva: Kuvasiskot 1967, Museovirasto.

Etnohetki

Etnohetkessä soivat värit, rytmit ja harmoniat kaikkialta maailmasta. Ohjelma esittelee ihmisen musiikillista luovuutta ja kekseliäisyyttä. Musiikki on ihmisiä yhdistävä ilo ja lahja. Etnohetki tarjoaa äänen myös sotaa pakeneville ja hätää kärsiville, joille musiikki tuo lohtua. Etnohetki muistuttaa musiikin yhdistävästä voimasta. Toimittajana Miika Lauriala.

Etnokonsertteja

Kansanmusiikkia, maailmanmusiikia ja etnoa suoraan sieltä missä tapahtuu. Konserttisarja tuo tärkeimmät festivaalilavat Suomesta ja maailmalta sinne missä sinä olet.

Euroopan konserttilavoilla

Euroopan konserttilavoilla -ohjelmasarja tarjoaa makupaloja Euroopan konserttielämän monipuolisesta musiikkitarjonnasta. Ahti Paunu vie kuulijat aitiopaikalle seuraamaan konsertteja linnanpihoilla, luostareissa, suurilla ulkoilmalavoilla, katedraaleissa ja konserttisaleissa Reykjavikista Varnaan ja Granadasta Riikaan.

Euroopan valot

Eurooppalainen musiikki tarkoittaa yhdelle chansonia Ranskasta, toiselle fadoa Portugalista ja kolmannelle vaikkapa folkia Irlannista. Mutta Euroopan musiikkitarjonta on vielä laajempi. Mikä soi napapiirin ja Välimeren välillä, sitä kuunnellaan ohjelmassa Euroopan valot. Ohjelman toimittaa Pasi Hiihtola.

Faunin iltapäivä

Äänilevykonsertti, jonka ohjelmisto ulottuu kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin. Perjantaisin kuullaan Sävel on vapaa -puhelintoivekonserttiin tulleita kuuntelijatoiveita.

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma

Perinnepohjaista popmusiikkia, Nigerian afrobeatia, Kolumbian cumbiaa malilaista koran soittoa tai intialaista bhangraa... Ohjelman toimittajan, Harri Tuomisen kiinnostus maailmanmusiikkiin juontaa yli 40 vuoden taakse.

Hartaita säveliä

Hengellistä musiikkia. Maanantai-iltaisin kuullaan kuuntelijoiden toivemusiikkia. Voit lähettää musiikkitoiveesi ja niihin liittyvät tarinat tai perustelut osoitteella: Hartaita säveliä, PL 8, 00024 Yleisradio tai sähköpostitse hartaita.savelia@yle.fi.

Havaintoja ihmisestä

Havaintoja ihmisestä selvittää ihmisyyden mysteerejä. Sarjassa pureudutaan ihmisen käytökseen vaikuttaviin ilmiöihin - sekä aitojen kokemusten että tutkimustiedon avulla. Toimittajana Satu Kivelä. Tuottaja on Anna Simojoki. Sähköposti: havaintoja.ihmisesta@yle.fi

Heimosotien uho ja pettymys

Kolmiosaisessa historiasarjassa perehdytään 1910 ja -20 -lukujen taitteen heimosotiin Aapo Roseliuksen ja Oula Silvennoisen kirjan Villi itä pohjalta, jossa he purkavat myyttejä suomalaisten käymien heimosotien ympäriltä ja selvittävät kaunistelematta niiden tapahtumia ja taustoja. Ohjelmasarjassa keskitytään Vienan, Viron vapaussodan ja Aunuksen retkiin. Toimittajana Seppo Heikkinen

Horisontti

Uskontojen ja kirkkojen ajankohtaisia kuulumisia eri puolilta maailmaa sekä uskon ja elämänkatsomuksen pohdintaa. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 12.15 - 13.00.

Jazzklubi

Jazzin uudet levyt, jazzkentän ajankohtaiset asiat, huippukonsertit ja erilaiset teemaohjelmat. Joka sunnuntai kolme eri settiä.

Jouluisia säveliä Radio 1:stä

Perinteisiä joululauluja kotimaasta ja ulkomailta. Uusia tuttavuuksia klassikoita unohtamatta. Joulunaika Radio 1:ssä on musiikin juhlaa. Tänne on koottu runsaasti kanavalla soinutta joulumusiikkia.

Journalisti Johanna

Mihin journalismia tarvitaan? Eikö maailmassa ole kaikenlaista tietoa muutenkin aivan riittämiin? Mitä journalismi itse asiassa on? "Journalisti Johanna" on uusi radio-ohjelma, jossa Johanna Korhonen yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Äänisuunnittelija: Pentti Männikkö. Tuottaja: Katri Henriksson.

Jumalanpalvelukset radiossa

Luterilainen jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10.00. Ortodoksinen liturgia joka toinen sunnuntai klo 11.00. Vapaiden kirkkojen tai katolisen kirkon jumalanpalveluksia joka toinen sunnuntai klo 11.00.

Kadonneiden kaupunkien jäljillä

Oliko Babyloniassa oikeasti riippuvia puutarhoja? Kuinka paljon Pompejin asukkailla oli aikaa pelastautua? Millainen oli muinaisten egyptiläisten jääkaappi? Sarjassa ihmetellään jo kadonneiden kaupunkien kulttuurien ja myyttien kiinnostavimpia tarinoita. Toimittaja Jukka Kuosmanen. Äänisuunnittelu Laura Koso. Tuottaja Sari Siekkinen. KUVA: Niday Picture Libraru/Alamy/All Over Press

Kalle Haatanen

Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti. Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin. Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

Keidas

Keidas on kohtauspaikka, jossa soivat Lähi-idän rytmit, Karibianmeren satamien kadut, Vörumaan luonto ja saamelainen joiku. Musiikilla ei ole rajoja eikä sanoituksilla kielimuureja. Tuuli Saksalan Keidas soi kaikissa väreissä.

Keinuva talo

Maailmassa julkaistaan niin paljon musiikkia, että tarvitsemme suodattimia. Keinuvan talon tuntosarvina, ukkosenjohdattimena ja kalaverkkona toimii korttelin oma etnomusikologi Mika Kauhanen. Balkanin rytmeistä Välimeren tunnelmiin, kaihoisista lauluista huimimpaan pelimannisvengiin. Transglobal World Music Chartin jäsen lupaa tuoreita musiikkivalintoja ja kiinnostavia haastatteluvieraita nykykansanmusiikin ja maailmanmusiikin vaiheilta.

Kertomuksia sinkkuudesta

Sinkkuus ei ole vain nykyajan ilmiö. Osa ihmisistä on aina päätynyt naimattomuuteen, joko väliaikaisesti tai koko elämän ajaksi. Sinkkujen ongelmatkin ovat pysyneet melkein samoina. 1600-luvun opiskelijapojilla ei ollut varaa mennä naimisiin, koska opinnot olisivat katkenneet ja ura vaarantunut.1800-luvulla naimaton nainen sai rankkaa palautetta, kun uskalsi arvostella naisten huonoa, vain avioliittoon valmistavaa koulutusta. Naimattomuuden historiaa Suomessa. Toimittajana Virpi Väisänen.

Klassikkoparatiisi

Eva Tigerstedt avaa polkuja klassiseen musiikkiin. Tarinoita, näkökulmia, tunteita ja analyysia tiistaisin klo 11, uusinta lauantaisin klo 11.

Konsertteja

Konserttisali kotonasi. Suoria lähetyksiä ja konserttitallenteita Suomesta ja maailmalta. Uutta ja vanhaa klassista musiikkia orkesterimusiikista resitaaleihin ja mm. RSO:n kaikki konsertit.

Kosmopoliitin kotiinpaluu

Toimittaja Minna Joenniemi kohtaa 6-osaisessa sarjassa kulttuurialan maailmankansalaisia. He tuovat ohjelmaan mukanaan tarinoita ikimuistoisista hetkistä, jolloin ymmärsivät jotain erityistä tällä yhteisellä maapallolla elämisestä.

Kulttuuribroilerit

Uudenlaista keskustelua taiteesta, tapahtumista ja ilmiöistä neljän lukiolaisen voimin. Nuoret ruotivat kokemuksia teatterista, musiikista, kirjallisuudesta ja kuvataiteista.

Kulttuuriykkönen

Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Suora lähetys maanantaista perjantaihin, keskiviikkoisin Helsingin Musiikkitalosta ja perjantaisin Keskustakirjasto Oodista. Osallistu perjantain kisastudio-lähetykseen Whatsappilla 044 5144800. Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi Toimittajina Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola ja Tuukka Pasanen. Kulttuuriykkösen tuottaa Pekka Toikka.

Kuusi kuvaa

Ohjelmasarja Kuusi kuvaa perustuu valokuviin: päähenkilö valitsee viisi merkityksellistä valokuvaa elämänsä eri vaiheista. Keskustelu käydään näiden kuvien kautta. Kuudes kuva on vielä ottamatta. Minkä kuvan hän toivoisi vielä albumiinsa: mikä suuri toive tai tavoite on jäänyt vielä toteutumatta?

Lauantain toivotut levyt

Kuuntelijoiden suosikkilevyt ovat soineet radiossa syksystä 1935 lähtien. Toiveita voi lähettää osoitteella: Lauantain toivotut levyt, PL 81, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi. Yleisradion vanhin äänilevyohjelma Lauantain toivotut levyt on soinut vuodesta 1935 tärkeänä osana monien kotien viikonlopun viettoa. Taattuun tyyliin klassisesta populaarin kaartuva toivekonsertti on synnyttänyt ikivihreitä ja pitänyt monet suosikkisävelmät osana elävää radiotarjontaa.

Luomiskertomus

Luomiskertomus on ohjelma kirjan synnystä. Kirjailijat kertovat tarinoita uusimman kirjansa taustalta. Millaiset sattumukset, tapahtumat ja havainnot vaikuttivat siihen, että kirjasta tuli sellainen kuin tuli. Ohjelmaa toimittavat Anna Tulusto ja Kaisa Pulakka.

Maailmanpolitiikan arkipäivää

Ylen ulkomaantoimittajien, kirjeenvaihtajien ja avustajien tekemä ohjelma maailman uutistapahtumien taustoista. Se kertoo ihmisistä ja elämästä uutisvirran takana ja vie kuuntelijan matkalle toisenlaiseen todellisuuteen.

Mikä maksaa?

Mikä maksaa? etsii vastauksia tavallista kansalaista askarruttaviin talouden kysymyksiin. Minne rahamme menevät? Ja kuka rahan kulkusuunnan lopulta päättää? Entä mitä kansalaisen pitäisi tietää kansantaloudesta ja globaalitaloudesta? Ohjelma on suora lähetys, ja vieraina on talouselämän vaikuttajia ja asiantuntijoita. Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

Moniääninen Eurooppa

Moniääninen Eurooppa -sarjassa Euroopan eri maissa työskentelevät tai niiden olosuhteita, politiikkaa ja kulttuuria muuten vankasti tuntevat suomalaiset toimittajat keskustelevat eurooppalaisten eri alojen tuntijoiden kanssa. Haastateltavina on niin EU-kriitikoita kuin Eurooppa-aktivistejakin, mm. tutkijoita, kansalaisaktivisteja, tiedemiehiä, poliitikkoja ja kirjailijoita. Ohjelma kertoo heidän tarinansa ja piirtää samalla kuvaa maanosasta, sen ongelmista ja niihin pohdituista ratkaisuista. Tuottaja: Jorma Mattila

Muistojen bulevardi

Kiireetön keidas laadukkaan ja monipuolisen viihdemusiikin ystäville. Muistojen bulevardilla soivat nostalgiaa kaihtamatta rakastetut ikivihreät klassikot. Äänilevykonsertin kokoavat toimittajat Pasi Hiihtola (maanantaisin, torstaisin), Kalevi Pollari (keskiviikkoisin, joka toinen perjantai), Pekka Laine (joka toinen perjantai), Tuuli Saksala (joka toinen tiistai) ja Susanna Vainiola (joka toinen tiistai). Lauantaisin kuullaan Muistojen bulevardeja vuosien varrelta. Yle Radio 1 maanantaista lauantaihin klo 9.05 - 9.58.

Musiikkia parrasvaloista

Hyväntuulinen äänilevykonsertti, jossa soivat niin vanhempien kuin uudempienkin elokuvien, TV-sarjojen, musikaalien ja muiden näyttämöteosten sävelet.

Musiikkia vanhasta Euroopasta

Vanhan mantereen musiikkiaarteita renessanssista romantiikkaan.

Musiikkistudio

Fokuksessa suomalaiset taiteilijat. Ylen uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita. Toimittajina Lotta Emanuelsson, Inari Tilli ja Anu Jaantila. Ohjelma on tauolla kesäkuun 2019 loppuun saakka.

Näistä levyistä en luovu

Suositussa ohjelmasarjassa musiikin harrastajat kertovat muistoja ja tarinoita sekä soittavat mielilevyjään. Yle Radio 1 perjantaisin klo 14.00, uusinta sunnuntaina klo 7.03.

Narrin aamulaulu

”Boheemikausi on taiteilijan koeaikaa; se on alkutaival akatemiaan, vaivaistaloon tai ruumishuoneelle”. Näin kirjoittaa romaaninsa Boheemielämää (1851) esipuheessa Henri Murger. Outi Paanasen ohjelmassa Narrin aamulaulu tutkaillaan muusikkojen värikkäitä taiteilijakohtaloita ja kuunnellaan heidän elämänsä kestävintä perintöä eli musiikkia.

Ooppera

Lauantaisin suunnilleen kerran kuukaudessa nousee oopperaradiointien esirippu maailman eri näyttämöillä. Oopperakauden ohjelmistossa on useita suoria lähetyksiä New Yorkin Metropolitanista, mutta tarjolla on esityksiä myös mm. Lontoon Covent Gardenista ja Wienin Valtionoopperasta. Illan esitys ja sen aikana studiossa käytävät mielenkiintoiset studiovieraiden kommentit ja keskustelut jäävät myös nettikuunteluun. Yle Radio 1 lauantaisin klo 19.03 noin kerran kuukaudessa.

Radio 1:n erikoislähetykset

Yle Radio 1:n erikoisohjelmia radioidaan vaihtelevina aikoina, usein juhlapyhinä.

Radio Variaatio

Radio Variaatio on radiodokumenttien ja featureohjelmien eli radioesseiden yhteinen julkaisupaikka. Radio Variaatio esittää tekijöidensa näkemyksiä maailmasta, aihe tulee tästä todellisuudesta. Niin radiodokumentti kuin radioesseekin ovat monitulkintaisia ohjelmia. Niissä on monentasoisia viestejä, joista kuuntelija voi löytää omansa. Ohjelmien muoto rakennetaan radiofonian eli äänikerronnan avulla. Radiodokumentissa kuuluu usein autenttinen äänimaailma. Featureohjelmissa materiaalia käsitellään pidemmälle kuin dokumentissa keskimäärin. Tuottajina Juha-Pekka Hotinen ja Hannu Karisto.

Radioteatteri

Radiodraamaa Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin klo 15.00, uusinta maanantaina klo 19.03.

Riikan tähtitarha

Riikka Holopaisen suorassa studiohaastattelussa tavataan uransa alkutaipaleella olevia suomalaisia muusikoita ja musiikintekijöitä. Rennon jutustelun lomassa kuunnellaan levyltä vieraan valitsemaa musiikkia, livemusisoidaan ja kuullaan yllätysvieraan muisto tai ajatus haastateltavasta. Riikan vlogi paljastaa vieraasta vielä jonkun uuden asian.

Riston Valinta

Erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Risto Nordellin puhetta ja musiikkia.

Roman Schatzin Maamme-kirja

Roman Schatzin suorassa keskusteluohjelmassa puhutaan maailman muutoksista, murroksista, trendeistä ja tulevaisuudesta. Mihin Suomi-neito on matkalla ja miten maailman tuulet vaikuttavat matkan suuntaan? Veteraanimaahanmuuttaja Roman Schatz tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti, provosoivan ennakkoluulottomasti ja ennen kaikkea kevyellä, saksalaisen humoristisella otteella. Keskustelukumppaneina on eri alojen yliasiantuntijoita ja muita kiinnostavia ihmisiä.

Romano mirits

Ajankohtaista asiaa romaneista. Sisältää romaninkieliset uutiset.

Sari Valto

Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana.

Sävel on vapaa

Lauantaisin toivekonsertin puhelinlinjat aukeavat klo 18.00 ja oman toiveen voi kertoa numeroon (09) 144800. Toiveita voit lähettää myös sähköpostilla: savel.vapaa@yle.fi, mukaan tarkat tiedot musiikkitoiveesta, sekä toivojan nimi ja puhelinnumero. Yle Radio 1 noin kerran kuukaudessa lauantaisin klo 19.03 – 22.00.

Suomalainen lähiö

Suomalaiset asuvat lähiössä, joiden arkkitehtuuria ja suunnittelua he tuntevat heikosti. Lähiö on sosiaalisten verkostojen pohjalta toimiva kokonaisuus. Taustalla vaikuttavat julkiset, kaupalliset ja kolmannen sektorin palvelut, liikenne ja logistiset yhteydet, sekä hallinnollinen jako, kuten vaalipiirit. Arkkitehdit kertovat harvoin ammatistaan, arvoistaan ja taustalla vaikuttavista taloudellisista tosiseikoista. Suomalainen lähiö -sarjassa tutkitaan, millainen arkkitehtoninen ajatus lähiön taustalla on? Miten arkkitehti suunnittelee lähiön? Miten lähiö on rakennettu? Toimittaja on Miika Lauriala.

Suomi vuonna 2049

Tulevaisuudentutkija Mika Aaltosen Suomi. Uusi sukupolvi on ottamassa harteilleen taakan siitä, miten tehdä maailmasta parempi paikka. Edessämme on pitkä ja perusteellinen muutos, pitää ymmärtää globaalia kehitystä ja ajattelumme täytyy olla kansainvälisellä tasolla. Samalla tulisi selvittää, keitä me olemme ja haluamme olla suomalaisina. Tulevaisuudentutkija Mika Aaltosen Suomi vuonna 2049 -sarjan kahdeksassa jaksossa etsitään ratkaisuja aikamme suurimpiin haasteisiin. Yhdessä maamme eturivin asiantuntijavieraiden kanssa Mika Aaltonen pyrkii mieltämään, millaiselle ajattelulle toimintamme pitäisi perustua.

Sydänjuurilla

Sydänjuurilla versoo Suomen ja lähialueiden perinnemusiikin muhkeasta mullasta. Vahvoista juurista kasvavat nykykansanmusiikin monipuoliset oksat, lehvät ja kukinnot, joita maailmanmusiikin tuuletkin toisinaan keinuttavat. Perinne ja nykyhetki kohtaavat niin musiikissa kuin Amanda Kauranteen haastatteluissa tradin taitajien kanssa. Tervetuloa juurille, Sydänjuurille!

Tämän runon haluaisin kuulla

Runo matkatoverina - kuuntelijoiden toiverunoja. Toimittajana Pietari Kylmälä ja Kaisa Pulakka. Toiveiden postitusosoitteet: toive.runot@yle.fi tai PL 58 00024 Yleisradio.

Tarinatarha

Tarinatarha on lempeä hetki tarinan ja musiikin parissa. Luettu kirjallisuus ja musiikki kulkevat yhdessä läpi ohjelman ja vievät mitä erilaisimpiin paikkoihin ja tunnelmiin.

Tiedeykkönen

Ajankohtainen tiedeohjelma tutkii aikamme ilmiöitä tieteen näkökulmasta ja lisää ymmärrystä itsestämme ja maailmasta.

Tuntematon Venäjä

Tunnemme Venäjää aivan liian huonosti. Itäinen naapuri on herättänyt aina voimakkaita mielleyhtymiä ja reaktioita – suuntaan jos toiseen. Venäjä on valtavan suuri, ja aivan Suomen kyljessä kiinni. Huomattava osa ”Venäjä-tuntemustamme tai -tietouttamme” perustuu oletuksiin, ennakkoluuloihin tai sittenkin siihen, että emme oikeastaan tunnekaan Venäjää. Sitä eivät välttämättä tunne itse venäläisetkään, eivätkä monet maan kanssa enemmän tai vähemmän tekemisissä olevat toimijat. Tuntematon Venäjä -ohjelmasarja raottaa Venäjän saloja eri näkökulmista tarkasteltuna. Mitä tiedämmekään Venäjän nykyoloista, Suomen ja Neuvostoliiton/Venäjän yhteiselosta, Venäjän myyteistä ja sankareista ja siitä, mille jalustalle maan henkinen olemus pohjautuu - tai vaikkapa undergroundista sen eri ilmiöineen? Venäjää ja venäläisiä ei pidä myöskään liittää sumeilematta toisiinsa. Sarjan toimittaa Jari Aula.

Utelias äänimatkailija

Utelias äänimatkailija ihmettelee luonnon ilmiöitä, ihmisen aivoituksia, historian vaikutuksia, äänen ihmeellisyyksiä. Voiko näitä asioita kuulla musiikissa? Miten? Eva Tigerstedt tieteen, taiteen ja musiikin risteyksessä, äänisuunnittelijana Anders Wiksten.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma. Ilmiöitä, innostumista ja kuluttajapalvelua, toimittajina Kare Eskola ja Aki Yli-Salomäki.

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi; musiikin seasta löytyy kulttuuria ja tarinoita. Välilevyjä loksauttelevat paikoilleen musiikkitoimittaja Kare Eskola sekä tarvittaessa säveltäjä Olli Virtaperko.

Viaton viisikymmenluku

Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi kertovat miten suomalainen selviytymistarina jatkuu seuraavan vuosikymmenen jälleenrakennuksen myötä. Urheillaan, tanssitaan, tehdään ankarasti töitä. Ja kohta jo nuorisokin vaatii hieman huomiota. Sarjassa on 13 jaksoa. Suunnittelu ja toteutus Lasse Lehtinen, Seppo Hovi ja Vesa Saarinen. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Arkistotoimittaja Katja Hilkka-Keinänen. Musiikkitoimittaja Eiju Saurila. Tuottaja Pertti Ylikojola.

Viihdekuunnelma

Ensimmäisen jalanjäljen kaupunki Valvontajärjestelmät Enkeli yksi ja Enkeli kaksi ovat tyytymättömiä miehistön omapäiseen toimintaan, kun avaruusalus Haastajan miehistö päättää lähteä tarkastamaan kuun pinnalta löytyneen kaupungin. Kaupunki kätkee sisäänsä tietoa, jota ei ole talletettu edes Enkelien kovalevyille. Kirjoittanut James Follet. Suomentanut Ari Koskinen. Ohjannut Rauni Ranta. Tehosteet: Åke Andersson. Tekninen toteutus: Asta Nieminen ja Raija Munck-Lagus Henkilöt: Telson - Ahti Jokinen. Sharna - Terhi Panula Darv - Seppo Pääkkönen. Astra - Karin Pacius Enkeli yksi - Soila Komi. Enkeli kaksi - Aaro Jaronen Simon - Pekka Autiovuori. Kuun vartija - Antti Litja Uusinta vuodelta 1982

Ykkösaamu

Ajankohtaista politiikkaa ja taloutta Suomessa ja maailmalla. Eturivin haastateltavat ja terävimmät kysymykset. Twitterissä: #ykkösaamu