Yle Radio 1

Yle Radio 1

Yle Uutiset 6.00–6.05
Suora
Yle Radio 1 on kulttuurin, tieteen, asiapuheen, draaman ja hartausohjelmien kanava. Musiikkitarjonta ulottuu klassisesta musiikista jazziin, kansan- ja maailmanmusiikkiin sekä viihteen klassikoihin.

Aamusoitto

Aamun virkistävä musiikkihetki klassisten sävelten parissa.

Ääniversumi

Akustista taidetta ja radiofoniaa. Venytystä uteliaille korville. Yle Radio 1 kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 22.05 - 23.05.

Ajassa soi

Uutta klassista musiikkia ja puhetta siitä. Akustista, elektronista, perinteistä, radikaalia, kokeilevaa sekä nykymusiikin klassikoita. Toimittajana Ainomaija Pennanen.

Aristoteleen kantapää

Pasi Heikuran isännöimä Aristoteleen kantapää on hiuksiahalkova pilkun viilaus- ja höyläysohjelma sitaattien, lentävien lauseiden ja sananparsien maailmasta. Aristoteleen kantapää odottaa sinunkin vihjettäsi Viikon sitaatiksi ja Viikon fraasirikokseksi. Toimittajat Pasi Heikura, Tina Cavén ja Lasse Nousiainen Graafikko Heidi Gabrielsson Tuottaja Marjo Harju

Askelkuvioita ja rytminvaihdoksia

Askelkuvioita ja rytminvaihdoksia -sarjassa tutustutaan nykykansantanssiin, kuullaan millaista on osallistua musikaalien koetansseihin ja pohditaan, mitä kulttuurisesta omimisesta pitäisi ajatella balettiklassikoiden kohdalla. Sotien aikana tanssi oli kiellettyä ja siitä saattoi seurata jopa vankeutta. Onpa myös ajateltu, että tanssi on paholaisen aikaansaannosta. Entä mitä eri aikakausien tanssikulttuuri kertoo ympäröivästä yhteiskunnasta? Itseasiassa paljonkin, sillä keho on poliittisten intohimojen estradi. Jopa kylmä sota vaikutti siihen, mitä ja miten Kansallisbaletissa tanssittiin. Jokaisessa kehossa on oma rytminsä ja se hakee keinoa tulla kuulluksi ja nähdyksi. Minä väitän, että jokainen osaa tanssia. Toimittaja Liisa Vihmanen. Äänisuunnittelu Laura Koso Arkistotoimittaja Outi Kortelainen Tuottaja Nina Naakka

Avaruusromua

Elektronista musiikkia - nykymusiikkia - kokeellista musiikkia - avantgardea - ambientia - minimalismia - impressionismia - konemusiikkia - luokittelemattomia ääniä - sumeaa logiikkaa - maisemia - aikaa - tilaa - avaruutta. Avaruusromussa tutkitaan elektronisen ja kokeellisen musiikin maailmankaikkeuden syntyä ja kehitystä, matkataan avantgarden maisemissa ja leijaillaan ambientin äärillä. Avaruusromua poimii intergalaktisia äänisignaaleja historiasta ja nykyisyydestä, tekee tutkimusmatkoja kaukaisten horisonttien taakse, outoihin musiikillisiin maisemiin. Avaruusromua toimittaa Jukka Mikkola. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 22.05 - 23.05

Brysselin kone

Suomalaiset virkamiehet, poliitikot, lobbarit ja muut asianosaiset kulkevat jatkuvasti Brysselissä ajamassa eturyhmiensä asioita ja seuraamassa, miten heille tärkeiden asioiden tilanne kehittyy. Brysselin koneessa kysytään, mitä asioita Euroopan unioni yrittää ajaa, mitä asioita ajavat Euroopan parlamentti, komissio, Euroopan neuvosto ja muut tahot. Mitä keinoja käytetään? Kuinka tehokkaasti ja miten EU toimii? Kenelle on tulossa säästöä, kenelle rahanmenoa? Toimittajana Maija Elonheimo. Tuottajana Jorma Honkanen.

Eilisen ääni

Poimintoja ohjelmista 1960-luvulta 2000-luvun alkuun. Kulttuurihenkilöitä, valtiomiehiä, radiopersoonia, tavallista kansaa.

Etelä-Amerikkaa etsimässä

Tule mukaan matkalle Pirunsaarelta Eldoradoon! Sarjassa etsitään myyttisen maanosan kulttuurin, luonnon ja historian kiinnostavimpia tarinoita. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen. Toimittajana Jukka Kuosmanen. Tuottaja Sari Siekkinen. Kuva: EPA / Paolo Aguilar

Etnokonsertteja

Kansanmusiikkia, maailmanmusiikkia ja etnoa suoraan sieltä missä tapahtuu. Konserttisarja tuo tärkeimmät festivaalilavat Suomesta ja maailmalta sinne missä sinä olet.

Euroopan valot

Eurooppalainen musiikki tarkoittaa yhdelle chansonia Ranskasta, toiselle fadoa Portugalista ja kolmannelle vaikkapa folkia Irlannista. Mutta Euroopan musiikkitarjonta on vielä laajempi. Mikä soi napapiirin ja Välimeren välillä, sitä kuunnellaan ohjelmassa Euroopan valot. Ohjelman toimittaa Pasi Hiihtola.

Faunin iltapäivä

Iltapäivien rentouttava musiikkihetki kevyen klassisen musiikin parissa. Perjantaisin ohjelmassa soivat kuuntelijoiden toiveet. Toiveita voi lähettää osoitteeseen faunin.iltapaiva@yle.fi. Perjantain toiveohjelma päättyy Faunin loppuvihellykseen - viimeinen kappale valitaan kaksinkamppailussa kahden toivekappaleen välillä. Muista käydä äänestämässä perjantaipäivän aikana Radio 1:n Instagramin ja Facebookin storyissa! Ohjelmaa toimittavat Maaria Holma, Heikki Puskala, Laura Korhonen, Inari Tilli, Tuomas Niemelä, Riikka Holopainen sekä tuottaja Annina Aho.

Haalistuva vallankumous

Keväällä 2021 Kuubassa koettiin symbolisesti suuri muutos. Kommunistisen puolueen pääsihteeri Raúl Castro luopui tehtävästään. Vuoden 1959 jälkeen maan johdossa on ensimmäistä kertaa henkilö, jonka sukunimi ei ole Castro. Puolueen johtoon tuli Miguel Díaz-Canel, joka vaikuttaa vallankumouksen sankareihin, Fidel ja Raúl Castroon ja Ernesto "Che" Guevaraan, verrattuna kovin värittömältä. Kolmeosaisessa sarjassa palataan Kuuban ja sen vallankumouksen historiaan. Kun Fidel Castro kapinallisineen kävi sissisotaa diktaattori Batistan joukkoja vastaan, mukana oli myös katolilaisia pappeja ja Kuuban katolinen kirkko tuki vallankumousta. Tutkija Petra Kuivalan ainutlaatuinen tutkimus Kuuban katolisen kirkon arkistoissa avaa uudenlaisen näkymän vallankumouksen alkuvaiheisiin ja siihen, miten vallankumous muuttui sosialistiseksi 1960-luvun alussa. 1970- ja 80-luvuilla Neuvostoliiton tukea virtasi Kuubaan ja kuubalaisilla meni hyvin. Fidel Castron ja Kuuban poliittinen vaikutusvalta oli suurimmillaan. Myös Suomessa Kuuban vallankumous kiehtoi, ja suomalaisia lähti prikaatimatkoille tukemaan vallankumousta. Tosin jotkut innostuivat paljon enemmän kuubalaisesta musiikista kuin politiikasta. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Kuuba ajautui suuriin vaikeuksiin ja maassa nähtiin jopa suoranaista nälkää. Turismia avattiin ja siitä tuli maan tärkein elinkeino. Kuubasta tuli myös suomalaisten suosittu lomakohde. Nyt maa on jälleen suurissa vaikeuksissa. Mitä vallankumoukselle ja kuubalaisille kuuluu tänään? Haastateltavina entinen Suomi-Kuuba-seuran puheenjohtaja Kaisa Savolainen, tutkijatohtori Petra Kuivala, toimittaja Antti Halinen, Risto "Papá Montero" Vuorimies ja tanssinopettaja Carlos Correa. Toimittajana Harri Alanne. Sarja on osa Yle Radio 1:n Latinalaisen Amerikan heinäkuuta.

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma

Perinnepohjaista popmusiikkia, Nigerian afrobeatia, Kolumbian cumbiaa malilaista koran soittoa tai intialaista bhangraa... Ohjelman toimittajan, Harri Tuomisen kiinnostus maailmanmusiikkiin juontaa yli 40 vuoden taakse.

Hartaita säveliä

Hengellistä musiikkia. Maanantai-iltaisin kuullaan kuuntelijoiden toivemusiikkia. Voit lähettää musiikkitoiveesi ja niihin liittyvät tarinat tai perustelut osoitteella: Hartaita säveliä, PL 8, 00024 Yleisradio tai sähköpostitse hartaita.savelia@yle.fi. Ohjelmaa toimittavat Anna Pöyhönen ja Pia Antikainen. Tuottajana toimii Annina Aho.

Horisontti

Uskon, etiikan ja yhteiskunnan ajankohtaisia ja ikiaikaisia kysymyksiä. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 12.05.

Ilmasto on peto

Yksi ilmastokeskustelun kestohokema on, että ilmasto on muuttunut aina. Se on aivan totta, mutta maapallon ilmastohistoria osoittaa, että se mitä ilmastoksi kutsumme on arvaamaton peto. Planeettamme on historiansa aikana kokenut valtavia luonnonmullistuksia: äkkilämpenemisiä, jääkausia ja sukupuuttoja. Ilmasto on peto -sarjassa ympäristö- ja ilmastotoimittaja Pasi Toiviainen sukeltaa syvälle Maan ilmastolliseen menneisyyteen ja selvittää, mistä mullistukset ovat johtuneet. Entä voisimmeko oppia niistä jotain?

Iltasoitto

Klassista musiikkia konsertin "kotimatkalle", keskusteluohjelman jälkeen tai muuten vaan.

Jazzklubi

Jazzin uudet levyt, jazzkentän ajankohtaiset asiat, huippukonsertit ja erilaiset teemaohjelmat. Joka sunnuntai kolme eri settiä.

Jumalanpalvelukset radiossa

Luterilainen jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10.00. Ortodoksinen liturgia joka toinen sunnuntai klo 11.00. Vapaiden kirkkojen tai katolisen kirkon jumalanpalveluksia joka toinen sunnuntai klo 11.00.

Kaisa Pulakan aikamatkat

Aikamatkoilla lennetään sinne tänne nykyisyyden, historian ja tulevaisuuden välillä. Lähde mukaan tutkimaan millaisia merkityksiä meille tutut asiat ja ilmiöt ovat historian aikana saaneet ja miten niitä on käsitelty uskomuksissa, taiteessa, kirjallisuudessa ja populaarikulttuurissa. Ensimmäisellä tuotantokaudella Kaisa Pulakka tonkii mm. sheivaamisen ja sheimaamisen yhteistä historiaa sekä sukupuolen monininaisuutta. Aikamatkojen kyydissä pohditaan myös sitä, kuka kaipaa kättelyä ja huokaistaan - oispa kaljaa! Toimittaja: Kaisa Pulakka Käsikirjoittaja: Kaisa Pulakka Äänisuunnittelija: Joonatan Kotila ja Kaisa Pulakka Lukija: Sampo Mäkelä Kuva: Laura Pohjavirta Grafiikka: Tuuli Laukkanen Tuottaja: Pertti Ylikojola

Kaj Färmin sinisiä säveliä

Nyt soivat nostalgia ja suuret tunteet; svengaava amerikkalainen jazz, blues ja viihdemusiikki. Musiikilliselle matkalle kuljettaa toimittaja Kaj Färm.

Kalle Haatanen

Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti. Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin. Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

Keinuva talo

Maailmassa julkaistaan niin paljon musiikkia, että tarvitsemme suodattimia. Keinuvan talon tuntosarvina, ukkosenjohdattimena ja kalaverkkona toimii korttelin oma etnomusikologi Mika Kauhanen. Balkanin rytmeistä Välimeren tunnelmiin, kaihoisista lauluista huimimpaan pelimannisvengiin. Transglobal World Music Chartin jäsen lupaa tuoreita musiikkivalintoja ja kiinnostavia haastatteluvieraita nykykansanmusiikin ja maailmanmusiikin vaiheilta.

Kirjoituksia kungfutselaisuudesta

Kungfutselaisuus on oppisuunta, joka on yli 2000 vuoden ajan toiminut itäaasialaisten yhteiskuntien selkärankana. Se on edelleen erottamaton osa maailmankatsomusta Kiinassa ja vaikuttaa nykyisinkin vahvasti kiinalaiseen keskusteluun arvoista, yhteiskunnallisista käytännöistä ja tapakulttuurista. Sarjassa luetaan kungfutselaisuuden suurimmat klassikot kuten Mestari Kongin keskustelut ja Mengzi. Lisäksi sarjassa luetaan laajoja otteita oppisuunnan myöhempien kehittäjien kirjoituksista, esimerkiksi Xunzilta ja uuskungfutselaisilta kirjoittajilta. Suuri osa näistä kirjoituksista on suomennettu ensimmäistä kertaa tätä sarjaa varten. Suomentaja on sinologi, tutkija ja tietokirjailija Jyrki Kallio. Sarjan ytimessä kulkevat pohdinnat harmoniasta, oikeamielisestä hallinnosta, hierarkiasta ja kuuliaisuudesta - ja yhtä lailla yksilön vastuusta ja vapaudesta opiskeluun ja itsensä kehittämiseen sekä kehotuksista vallan ja hallinnon uudistamiseen. Sarja alkaa kolmella johdantojaksolla. Kiinalaisen ajattelun ja kulttuurin asiantuntijat keskustelevat kungfutselaisuuden synnystä ja historiasta, sen henkisestä ja yhteiskunnallisesta ympäristöstä, keskeisistä käsitteistä, koulukunnista ja oppisuunnan vaikutuksesta nykypäivän Kiinaan. Varsinaisia luentajaksoja sarja sisältää n. 70. Luentaosuuksien tueksi asiantuntijat avaavat ja tulkitsevat kunkin luennan keskeisiä teemoja ja painopisteitä. Sarja käynnistyy Yle radio 1:ssa lauantaina 6. 2. klo 15.30 ja jatkuu kerran viikossa arviolta kesään 2022. Jaksot julkaistaan Areenassa temaattisina, 10-30 jakson kokonaisuuksina. Kolme johdantojaksoa julkaistaan 6.2. ja ensimmäinen laajempi temaattinen kokonaisuus - Mestari Kongin keskustelut, 17 jaksoa - julkaistaan lauantaina 27. 2. Suomennos: Jyrki Kallio. Runojen suomennos: Pertti Nieminen. Keskustelijoina Riika-Leena Juntunen, Jyrki Kallio, Minna Valjakka, Eero Suoranta, Matti Nojonen. Äänisuunnittelu: Marko Kataja. Toimittaja, tuottaja: Juha-Pekka Hotinen. Lukija: Pekka Savolainen. Kirjoituksia kungfutselaisuudesta -sarja on massiivisen yleissivistävän trilogian päätösosa. Trilogian aiemmat osat, Koraani ja Pyhiä kirjoituksia juutalaisuudesta, ovat edelleen kuunneltavissa Areenassa.

Kiveen hakatut

Yle Urheilun tuottamassa Kiveen Hakatut -sarjassa Arto Teronen ja Jouko Vuolle pohtivat suomalaisten urheilijoiden ja urheiluvaikuttajien hautakivien äärellä heidän elämäänsä ja uraansa. Millaisia ajatuksia syntyykään hautakirjoituksia katsellessa?

Klassinen kattaus

Klassinen kattaus tarjoilee arkipäivisin kahden ja viikonloppuisin tunnin ajan klassista musiikkia renessanssista nykyaikaan. Kattauksesta löytyy nautittavaa aina lyhyistä vokaali- ja instrumentaaliteoksista pidempiin sävellyksiin. Jokainen kattaus on musiikkitoimittajan käsityönä valmistama juuri Sinulle.

Kolmessa tunnissa halki Etelä-Amerikan

Huimalla reissulla käydään Etelä-Amerikan kaikissa maissa. Tutuiksi tulevat niin suuret kaupungit, pienet baarit kuin Amazonasin ja Andien takamaatkin. Omista kokemuksistaan Etelä-Amerikassa kertovat professorit Jussi Pakkasvirta ja Teivo Teivainen. Kompassin suuntia ihmettelee toimittaja Jukka Kuosmanen. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen, kuva Annukka Palmén-Väisänen, tuottaja Sari Siekkinen.

Konsertteja

Suoria lähetyksiä ja konserttitallenteita Suomesta ja maailmalta. Uutta ja vanhaa klassista musiikkia orkesterimusiikista resitaaleihin ja mm. RSO:n kaikki konsertit.

Kulttuuriykkönen

Rehellistä ja fiksua puhetta kulttuurista. Kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet keskustelussa eikä klassikkojakaan unohdeta. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Keskiviikkoisin suora lähetys Helsingin Musiikkitalosta. Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi Toimittajina Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola, Pietari Kylmälä ja Janne Palkisto. Kulttuuriykköstä tuottaa Olli Kangassalo.

Kurkistus intiaanikieliin

Latinalaisen Amerikan intiaanikieliä on puhuttu kymmenien tuhansien vuosien ajan ja niitä on jopa tuhat eri kieltä. Tunnetuimpia intiaanikieliä ovat puhutuin kieli ketsua, samoin inkakieli aymara, guarani, sekä asteekkikieli nahuatl. Mayakielet ovat historian saatossa herättäneet kiinnostusta niin tutkijoiden kuin muidenkin kiinnostuneiden keskuudessa. Latinalaisen Amerikan intiaanikielien saloihin johdattaa asiantuntijoiden avulla Jari Aula. Tuottaja on Salla Matusiak.

Kuuma kuusikymmenluku

Musiikkineuvos Seppo Hovi ja kirjailija, tohtori Lasse Lehtinen aikuistuivat 1960-luvulla. Tuo vuosikymmen antoi heille ja muillekin Suomen nuorille rautalankamusiikin, farkut, pizzan, keskioluen, sukkahousut ja e-pillerin. Sävelradio ja popmusiikki valloittivat ilmatilan. Suomen nuoret rikkoivat rajoja niin teoissa kuin ajatuksissa. Tajunta laajeni mutta toisinaan myös sammui. Kahdeksanosainen sarja "Kuuma kuusikymmenluku" esittelee arkisto- ja musiikkinäyttein kahden valistuneen aikalaisen suloisenkarheat muistot ja jälkiviisaat arviot nuorison ainutlaatuisesta vuosikymmenestä. Työryhmä Toimittaja ja tuottaja: Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen Ohjaaja: Vesa Saarinen Äänisuunnittelija: Pentti Männikkö Tilaaja: Saila Mattila, Yle Sisältöhankinta Vastaava tuottaja, Yle: Anita Grönlund Tuotanto: Brutto oy

Kuusi kuvaa

Rohkeasti omannäköinen elämä. Viisi tärkeätä valokuvaa elämän eri vaiheista ohjelman vieraan itsensä valitsemana. Kuva kerrallaan aukeaa kertojan runsas elämänkokemus ja tarinat sen takana. Kuudes kuva on kuitenkin vielä ottamatta. Minkä kuvan hän toivoisi vielä albumiinsa: mikä suuri toive tai tavoite on jäänyt toteutumatta?

Latinalaisen Amerikan musiikin alkujuuret

Erkki Toivasen (1938-2011) toimittama kolmiosainen sarja Latinalaisen Amerikan taidemusiikista. Sarja on vuodelta 1999.

Latinalaisen Amerikan mystinen ääni

Amerikan alkuperäiskansojen kulttuureissa musiikilla on tärkeä rooli. Soittimet toimivat sillanrakentajina tuon- ja tämänpuoleisen välillä. Vuonna 2004 perustettu La Orquesta de Instrumentos Autóctonos y Nuevas Tecnologías esittää aikamme taidemusiikkia, jossa esikolumbiaaniset soittimet yhdistyvät uuteen teknologiaan. Orkesteri toimii buenosairesilaisen Universidad Nacional de Tres de Febrero’n suojissa, ja sen hallussa on maailmanlaajuisesti merkittävä alkuperäissoittimien kokoelma. Ainomaija Pennasen toimittamassa 4-osaisessa sarjassa haastateltavana on säveltäjä ja johtaja Alejandro Iglesias Rossi. Hän yhdessä orkesterin visuaalisen ja esittävän taiteen johtajan Susana Ferreresin kanssa perusti orkesterin. Lisäksi ohjelmasarjaa varten on haastateltu seuraavia orkesterin jäseniä ja säveltäjiä: Anabella Enrique, Lucas Mattioni, Juan Pablo Nicoletti, María Emilia Sosa Cacace ja Julieta Swezach.

Lattareista lakeuksille

Kohtaamisia Suomessa asuvien ihmisten kanssa, joilla on voimakas suhde Latinalaiseen Amerikkaan; eroja, yhtäläisyyksiä, tarinoita ja tunteita. Mikä sai heidät vaihtamaan trooppiset yöt marraskuun räntään? Sarjaa toimittavat Charlotta Hagfors ja Jalmari Laine

Lauantain toivotut levyt

Kuuntelijoiden suosikkilevyt ovat soineet radiossa syksystä 1935 lähtien. Toiveita voi lähettää osoitteella: Lauantain toivotut levyt, PL 81, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi. Yle Radio 1 lauantaisin klo 18.10. Yleisradion vanhin äänilevyohjelma Lauantain toivotut levyt on soinut vuodesta 1935 tärkeänä osana monien kotien viikonlopun viettoa. Taattuun tyyliin klassisesta populaarin kaartuva toivekonsertti on synnyttänyt ikivihreitä ja pitänyt monet suosikkisävelmät osana elävää radiotarjontaa.

Lukuja rasismin historiasta

Toisenlaisten ihmisten syrjintä on johtanut moneen kuolemaan, nöyryytykseen ja mahdollisuuksien kieltämiseen. Rasismi ei ole vain länsimainen ongelma; muutkaan kulttuuripiirit eivät ole vapaita rodullisesta ja ksenofobisesta ajattelusta. Kahdeksanosaisessa ohjelmasarjassa toimittaja Pekka Vahvanen tarkastelee viisaiden vieraidensa kanssa rasismin historian suuria linjoja – pienen ihmisen osaa unohtamatta. Ohjelman ohjenuora on rasismista laajasti kirjoittaneen George M. Fredricksonin lähestymistapa: ”Rasismia tutkivan historioitsijan tai sosiologin tehtävä ei ole moralisoida ja tuomita vaan ymmärtää tätä sairautta, jotta se voidaan tehokkaammin parantaa. Ei syöpää tarkasteleva lääketieteen tutkijakaan moralisoi, vaan etsii tietoa, joka voisi auttaa löytämään parannuskeinon.” Sarjan on Ylelle tuottanut Jaksomedia. Työryhmä Toimittaja: Pekka Vahvanen Tuottaja: Ville Perttula Äänituottaja: Arttu Hirvonen Vastaava tuottaja: Olli Sulopuisto Vastaava tuottaja, Yle Sisältöhankinta: Sakari Silvola Tilaaja, Yle Sisältöhankinta: Saila Mattila

Maailmanpolitiikan arkipäivää

Ylen ulkomaantoimittajien, kirjeenvaihtajien ja avustajien tekemä ohjelma maailman uutistapahtumien taustoista. Se kertoo ihmisistä ja elämästä uutisvirran takana ja vie kuuntelijan matkalle toisenlaiseen todellisuuteen.

Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Minna Lindgren esitelmöi valitsemistaan musiikkiaiheista - huumoria unohtamatta.

Mielensäpahoittaja maailmalla

Kirjailija Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja lähtee maailmalle. Saatuaan puhelun veljeltään Fuengirolasta hän pakkaa karvalakkinsa ja suuntaa etelään. Veli tekee kuolemaa ja vielä kerran pitäisi nähdä, jotta vanhat kinat saataisiin sovittua. Alkaa toiminnantäyteinen matka, jolta ei yllättäviä sattumia puutu. Ja kun Euroopan taivaan yllä leijuu vielä italialaisen tulivuoren tuhkapilvi, on perinteisen lentokoneen sijasta matkavälineitä keksittävä milloin mistäkin. Matkakumppaneina ovat mm. tiukkasanainen Rouva Insinööri ja yllättäviä katoamisia harrastava Muusikko. 10-osainen viihdekuunnelmasarja. Ohjaus: Matti Ijäs Käsikirjoitus: Tuomas Kyrö Dramaturgi: Antti Lehtinen Äänisuunnittelu: Ari Mursula Tuottaja: Pekka Ruohoranta. Henkilöt: Mielensäpahoittaja - Heikki Kinnunen Rouva Insinööri - Emilia Sinisalo Muusikko - Juha Pulli.

Muistojen bulevardi

Kiireetön keidas laadukkaan ja monipuolisen viihdemusiikin ystäville. Muistojen bulevardilla soivat nostalgiaa kaihtamatta rakastetut ikivihreät klassikot. Ohjelmaa toimittavat Pasi Hiihtola (maanantaisin ja torstaisin), Tuuli Saksala (tiistaisin), Jake Nyman (keskiviikkoisin) sekä Kalevi Pollari ja Pekka Laine (joka toinen perjantai). Lauantaisin kuullaan Muistojen bulevardeja vuosien varrelta. Ohjelman tuottaa Annina Aho. Yle Radio 1 maanantaista lauantaihin klo 9.05 - 9.58.

Musiikkia vanhasta Euroopasta

Vanhan mantereen musiikkiaarteita renessanssista romantiikkaan.

P.S. Kirjoita pian

Muistatko, miten ihanaa oli tulla kotiin kun siellä odotti rakkauskirje? Tai miten sykähdyttävää oli saada kirje, jossa paras ystäväsi paljasti sinulle syvimmät ajatuksensa. P.S. Kirjoita pian -sarjan jokaisessa jaksossa esitellään kirje, joka on mullistanut sen saajan ja lähettäjän elämän. Sarja on nostalgiamatka villiin nuoruuteen, suuriin haaveisiin ja toteutumattomiin unelmiin. Toimittaja: Marko Pulkkinen Dramaturginen kehittely: Lasse Nousiainen Äänisuunnittelu: Juha Hjelm Musiikki: Tapani Kuusniemi Kuva: Heidi Gabrielsson Tuottaja: Marjo Harju

Patsastelua

Julkinen taide on tarkoitettu kaikkien iloksi ja jokaisen vapaasti tulkittavaksi. Toimittaja Tina Cavén lähtee taiteentuntija Kari Kenetin kanssa kanssa katsomaan millaisia taideteoksia kaupungissa voi kohdata. Sanakirjan mukaan patsastelu tarkoittaa esiintymistä itseään korostaen, liioitellun arvokkaasti ja korostetun jäykästi. Mutta pönötyksen sijaan tämän päivän julkiset taideteokset ovat laskeutuneet jalustoiltaan kansalaisten pariin, päämääränä ilahduttaa ja herättää ajatuksia. Toimittaja Tina Cáven Äänisuunnittelija Anders Johansson Kuva Ilmari Fabritius, Tuuli Laukkanen Tuottaja Pertti Ylikojola

Perttu Pölönen

Perttu Pölönen on 26-vuotias futuristi, tietokirjailija ja säveltäjä. Nyt Pertun pohdintoja on tarjolla tässä kymmenosaisessa podcastsarjassa. Sarjassa yhdistyvät Pölösen t-kirjaimella alkavat intohimot: tiede, taide, teknologia ja tulevaisuus. Pölönen ajattelee, että näiden asioiden suhteen meillä ei ole varaa epäonnistua. Siksi hän lähestyy niitä kriittisesti, mutta optimistisesti. Yle Radio 1 torstaisin klo 11.

Resonanssi

Resonanssi on kokeellisen musiikin ohjelmasarja, joka laajentaa kokeellisen musiikin käsitettä ja samalla tuo sen lähemmäs kuulijaa. Kokeellisuus voi olla akustista, sähköistä tai liki äänetöntä – se voi olla yllättävää tai tuttua, kosmista tai arkista. Resonanssissa väreilee kokeellisen musiikin rikas perinne sekä sen värikkään monigenreinen nykyhetki – myös sen vielä kuulumattomissa resonoiva tulevaisuus! Ohjelman toimittaa Topias Tiheäsalo.

Romano mirits

Ajankohtaista asiaa romaneista. Sisältää romaninkieliset uutiset.

Sävel on vapaa

Jo 50 vuotta kuuntelijoiden toiveita toteuttanut klassikko-ohjelma. Toivekonsertin puhelinlinjat aukeavat lauantaisin klo 18.00 ja oman toiveen voi kertoa numeroon (09) 144800. Toiveita voit lähettää myös sähköpostilla: savel.vapaa@yle.fi, mukaan tarkat tiedot musiikkitoiveesta, sekä toivojan nimi ja puhelinnumero. Yle Radio 1:ssä noin kerran kuukaudessa lauantaisin klo 19.02 – 22.00.

Sodan alla

Neliosaisessa historiasarjassa perehdytään professori Pekka Visurin kanssa toisen maailmansodan, talvisodan ja jatkosodan taustoihin uuden tutkimuksen valossa. Toimittajana Seppo Heikkinen.

Sydänjuurilla

Sydänjuurilla versoo Suomen ja lähialueiden perinnemusiikin muhkeasta mullasta. Vahvoista juurista kasvavat nykykansanmusiikin monipuoliset oksat, lehvät ja kukinnot, joita maailmanmusiikin tuuletkin toisinaan keinuttavat. Perinne ja nykyhetki kohtaavat niin musiikissa kuin Amanda Kauranteen haastatteluissa tradin taitajien kanssa. Tervetuloa juurille, Sydänjuurille!

Syventävää klassista

Klassista musiikkia. Yle Klassisen ja Yle Radio 1:n Yöklassinen. Tuottaja on Jari Rantschukoff.

Tiedeykkönen

Kertomuksia maailmankaikkeuden ääristä ihmiskehon syövereihin. Toimittajina Pirjo Koskinen, Leena Mattila, Teija Peltoniemi ja Riikka Suikkari. Ohjelmaa avustavat tiedetoimittajat Mari Heikkilä, Sisko Loikkanen ja Jari Mäkinen. Yle Radio 1 tiistaisin ja perjantaisin klo 12.10. Tuottajana Maija Kaipainen.

Timantteja ja ruostetta

Timantteja ja ruostetta on hyvän mielen ja suurten tunteiden musiikkiohjelma, joka kutsuu ilahtumaan, heittäytymään ja rentoutumaan. Ohjelma tarjoaa laatumusiikkia yli genrerajojen, niin nostalgiannälkäisille kuin uutta kuunneltavaa etsiville. Poppia, jazzia ja etnoa - timanttisia biisejä ja ruosteisiakin soundeja. Ohjelmaa toimittavat Susanna Vainiola, Laura Korhonen, Miika Lauriala ja Veli Kauppinen. Tuottaja on Annina Aho.

Tuntematon Latinalainen Amerikka

Nojatuolimatka etenee Boliviasta Panaman sekä Trinidadin ja Tobagon kautta Uruguayhin. Lopuksi tutustutaan valtavan Brasilian mystiseen, afrobrasilialaiseen puoleen. Latinalaisen Amerikan vieraat kolkat tulevat tutuiksi Jari Aulan ja asiantuntijoiden johdattelemina. Tuottaja on Salla Matusiak.

Tuntematon Venäjä

Tunnemme Venäjää aivan liian huonosti. Itäinen naapuri on herättänyt aina voimakkaita mielleyhtymiä ja reaktioita – suuntaan jos toiseen. Venäjä on valtavan suuri, ja aivan Suomen kyljessä kiinni. Huomattava osa ”Venäjä-tuntemustamme tai -tietouttamme” perustuu oletuksiin, ennakkoluuloihin tai sittenkin siihen, että emme oikeastaan tunnekaan Venäjää. Sitä eivät välttämättä tunne itse venäläisetkään, eivätkä monet maan kanssa enemmän tai vähemmän tekemisissä olevat toimijat. Tuntematon Venäjä -ohjelmasarja raottaa Venäjän saloja eri näkökulmista tarkasteltuna. Mitä tiedämmekään Venäjän nykyoloista, Suomen ja Neuvostoliiton/Venäjän yhteiselosta, Venäjän myyteistä ja sankareista ja siitä, mille jalustalle maan henkinen olemus pohjautuu - tai vaikkapa undergroundista sen eri ilmiöineen? Venäjää ja venäläisiä ei pidä myöskään liittää sumeilematta toisiinsa. Sarjan toimittaa Jari Aula. Tuottaja on Salla Matusiak.

Tuuli Saksalan keidas

Musiikin avulla voi matkustaa Andien ylängöille, sumuisille saarille tai Kalkutan ruuhkaisille kaduille. Silti mielenkiintoisin matka laulun siivittämänä tehdään jokaisen omaan mieleen. Tuuli Saksalan keidas avaa maailman ihmeitä musiikin keinoin.

Välilevyjä

Taidemusiikin tarinoita kertoo ja purkaa Kare Eskola.

Virtasen taloushistoria

Suomalaisesta taloushistoriasta ei dramatiikkaa puutu; se on täynnä mitä mutkikkaampia käänteitä, kohtalokkaita päätöksiä ja varovaisia, mutta varmoja askelia kohti kansainvälisempiä markkinoita. Historiassa käydyt talouden vaiheet näkyvät kodissamme ja kukkarossamme edelleen. Sarjan isäntä Juha Virtanen johdattaa sinut taloushistorian maailmaan tarinoiden avulla, jotka tarjoavat oivalluksia, sivistystä ja viihdettä. Toimittaja Juha Virtanen Äänisuunnittelija Juha Jäntti Äänitarkkailija Juha Hjelm Arkistotoimittaja Petri Ikonen Tuottaja Marjo Harju

Ykkösaamu

Ajankohtaista politiikkaa ja taloutta Suomessa ja maailmalla. Eturivin haastateltavat ja terävimmät kysymykset. Twitterissä: #ykkösaamu