Yle Radio 1

Yle Radio 1

Syventävää klassista 23.10–6.00
Suora
Yle Radio 1 on kulttuurin, tieteen, asiapuheen, draaman ja hartausohjelmien kanava. Musiikkitarjonta ulottuu klassisesta musiikista jazziin, kansan- ja maailmanmusiikkiin sekä viihteen klassikoihin.

Aamusoitto

Aamun virkistävä musiikkihetki klassisten sävelten parissa.

Aika klassista

Mitä ylipäätään klassiseksi luokiteltava musiikki voi pitää sisällään ja miten klasari keskustelee ja ottaa vaikutteita muista musiikinlajeista? Musiikin tutkija, toimittaja Anne Teikari tekee Aika klassista -sarjassaan syväsukelluksia nykyklassisen ilmiöihin. Hän vie kuulijat kentälle, tilanteisiin ja tapahtumiiin, joissa nykyklassista tehdään, kuunnellaan , soitetaan ja koetaan.

Aristoteleen kantapää

Pasi Heikuran isännöimä Aristoteleen kantapää on Yle Radio 1:n hiuksiahalkova pilkun viilaus- ja höyläysohjelma sitaattien, lentävien lauseiden ja sananparsien maailmasta. Aristoteleen kantapää odottaa sinunkin vihjettäsi Viikon sitaatiksi, Viikon sitaattivihjeeksi ja/tai Viikon fraasirikokseksi.

Avaruusromua

Elektronista musiikkia - nykymusiikkia - kokeellista musiikkia - avantgardea - ambientia - minimalismia - impressionismia - konemusiikkia - luokittelemattomia ääniä - sumeaa logiikkaa - maisemia - aikaa - tilaa - avaruutta. Avaruusromussa tutkitaan elektronisen ja kokeellisen musiikin maailmankaikkeuden syntyä ja kehitystä, matkataan avantgarden maisemissa ja leijaillaan ambientin äärillä. Avaruusromua poimii intergalaktisia äänisignaaleja historiasta ja nykyisyydestä, tekee tutkimusmatkoja kaukaisten horisonttien taakse, outoihin musiikillisiin maisemiin. Avaruusromua toimittaa Jukka Mikkola. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 22.05 - 23.05

Brysselin kone

Suomalaiset virkamiehet, poliitikot, lobbarit ja muut asianosaiset kulkevat jatkuvasti Brysselissä ajamassa eturyhmiensä asioita ja seuraamassa, miten heille tärkeiden asioiden tilanne kehittyy. Brysselin koneessa kysytään, mitä asioita Euroopan unioni yrittää ajaa, mitä asioita ajavat Euroopan parlamentti, komissio, Euroopan neuvosto ja muut tahot. Mitä keinoja käytetään? Kuinka tehokkaasti ja miten EU toimii? Kenelle on tulossa säästöä, kenelle rahanmenoa? Toimittajana Maija Elonheimo. Tuottajana Jorma Honkanen.

Diagnoosit keskuudessamme

Diagnooseista on tullut itseymmärryksen välineitä ja osa nykyistä ihmiskuvaa. Nykykulttuurissa psykiatrisia diagnooseja esiintyy tiuhaan ja niitä käytetään monin tavoin. Kirjailijat kirjoittavat diagnooseistaan, suosittu animaatiosarja aloitetaan diagnosoimalla sen päähenkilö ja runoudessa kierrätetään Internetin puhetta masennuksesta. Diagnoosit keskuudessamme -sarja pohtii mistä tässä diagnoosien leviämisessä arkikieleen, taiteeseen, viihteeseen ja nykykulttuuriin on kyse. Toimittaja, väitöskirjatutkija Jani Tanskanen vie neliosaisessa Diagnoosit keskuudessamme -sarjassa matkalle psykiatristen diagnoosien maailmaan kulttuurin näkökulmasta. Diagnoosit keskuudessamme -sarjan on käsikirjoittanut ja toimittanut Jani Tanskanen. Lukunäytteet Emilia Cronvall ja Jukka Kuosmanen, äänisuunnittelu Joonatan Kotila, ohjaaja Soila Valkama, tuottaja Pertti Ylikojola.

Epäilyttävän uutta

Uuden taidemusiikin suuntaviivat ovat rakentuneet vähitellen edessämme. Oikeastaan uusi musiikki on jo nyt keskuudessamme. Se pitää vain löytää. Sarjan runsaasta musiikillisesta kokonaisuudesta hahmottuu kuva uuden 2020-luvun taidemusiikin olemuksesta ja suuntaviivoista. Toimittaja on Aki Yli-Salomäki.

Etnohetki

Etnohetkessä soivat värit, rytmit ja harmoniat kaikkialta maailmasta. Ohjelma esittelee ihmisen musiikillista luovuutta ja kekseliäisyyttä. Musiikki on ihmisiä yhdistävä ilo ja lahja. Etnohetki tarjoaa äänen myös sotaa pakeneville ja hätää kärsiville, joille musiikki tuo lohtua. Etnohetki muistuttaa musiikin yhdistävästä voimasta. Toimittajana Miika Lauriala.

Etnokonsertteja

Kansanmusiikkia, maailmanmusiikia ja etnoa suoraan sieltä missä tapahtuu. Konserttisarja tuo tärkeimmät festivaalilavat Suomesta ja maailmalta sinne missä sinä olet.

Euroopan konserttilavoilla

Euroopan konserttilavoilla -ohjelmasarja tarjoaa makupaloja Euroopan konserttielämän monipuolisesta musiikkitarjonnasta. Ahti Paunu ja Pia Antikainen vievät kuulijat aitiopaikalle seuraamaan konsertteja linnanpihoilla, luostareissa, suurilla ulkoilmalavoilla, katedraaleissa ja konserttisaleissa Reykjavikista Varnaan ja Granadasta Riikaan.

Euroopan valot

Eurooppalainen musiikki tarkoittaa yhdelle chansonia Ranskasta, toiselle fadoa Portugalista ja kolmannelle vaikkapa folkia Irlannista. Mutta Euroopan musiikkitarjonta on vielä laajempi. Mikä soi napapiirin ja Välimeren välillä, sitä kuunnellaan ohjelmassa Euroopan valot. Ohjelman toimittaa Pasi Hiihtola.

Faunin iltapäivä

Äänilevykonsertti, jonka ohjelmisto ulottuu kevyestä klassisesta operetti-, musikaali- ja elokuvamusiikin helmiin. Perjantaisin kuullaan Sävel on vapaa -puhelintoivekonserttiin tulleita kuuntelijatoiveita.

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma

Perinnepohjaista popmusiikkia, Nigerian afrobeatia, Kolumbian cumbiaa malilaista koran soittoa tai intialaista bhangraa... Ohjelman toimittajan, Harri Tuomisen kiinnostus maailmanmusiikkiin juontaa yli 40 vuoden taakse.

Hartaita säveliä

Hengellistä musiikkia. Maanantai-iltaisin kuullaan kuuntelijoiden toivemusiikkia. Voit lähettää musiikkitoiveesi ja niihin liittyvät tarinat tai perustelut osoitteella: Hartaita säveliä, PL 8, 00024 Yleisradio tai sähköpostitse hartaita.savelia@yle.fi.

Havaintoja ihmisestä

Havaintoja ihmisestä selvittää ihmisyyden mysteerejä. Sarjassa pureudutaan ihmisen käytökseen vaikuttaviin ilmiöihin - sekä aitojen kokemusten että tutkimustiedon avulla. Toimittajana Satu Kivelä. Tuottaja on Anna Simojoki. Sähköposti: havaintoja.ihmisesta@yle.fi

Hävittäjät idästä ja lännestä

Kylmässä sodassa Suomen ilmatila oli strategisesti tärkeä molemmille suurvaltaliittoumille. Kylmän sodan alkupuolella yhdysvaltalaisten pommikoneiden reitit neuvostoliittolaisiin kohteisiin kulkivat Suomen yli. Neuvostoliittoa luonnollisesti kiinnosti hyvin paljon suomalaisten ilmapuolustuskyky. Kylmän sodan aikana hävittäjälentokonehankinnat olivatkin sidoksissa Suomen strategiseen asemaan ja sen muutoksiin. Miksi ja millaisia hävittäjälentokoneita Suomi hankki kylmän sodan aikana? Mikä niiden merkitys oli ilmapuolustukselle? Millaista niillä oli lentää? Toimittajana Harri Alanne.

Horisontti

Uskontojen ja kirkkojen ajankohtaisia kuulumisia eri puolilta maailmaa sekä uskon ja elämänkatsomuksen pohdintaa. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 12.15 - 13.00.

Jazzklubi

Jazzin uudet levyt, jazzkentän ajankohtaiset asiat, huippukonsertit ja erilaiset teemaohjelmat. Joka sunnuntai kolme eri settiä.

Journalisti Johanna

Mihin journalismia tarvitaan? Eikö maailmassa ole kaikenlaista tietoa muutenkin aivan riittämiin? Mitä journalismi itse asiassa on? "Journalisti Johanna" on uusi radio-ohjelma, jossa Johanna Korhonen yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Äänisuunnittelija: Pentti Männikkö. Tuottaja: Katri Henriksson.

Jumalanpalvelukset radiossa

Luterilainen jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10.00. Ortodoksinen liturgia joka toinen sunnuntai klo 11.00. Vapaiden kirkkojen tai katolisen kirkon jumalanpalveluksia joka toinen sunnuntai klo 11.00.

Kalle Haatanen

Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti. Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin. Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

Keidas

Keidas on kohtauspaikka, jossa soivat Lähi-idän rytmit, Karibianmeren satamien kadut, Vörumaan luonto ja saamelainen joiku. Musiikilla ei ole rajoja eikä sanoituksilla kielimuureja. Tuuli Saksalan Keidas soi kaikissa väreissä.

Keinuva talo

Maailmassa julkaistaan niin paljon musiikkia, että tarvitsemme suodattimia. Keinuvan talon tuntosarvina, ukkosenjohdattimena ja kalaverkkona toimii korttelin oma etnomusikologi Mika Kauhanen. Balkanin rytmeistä Välimeren tunnelmiin, kaihoisista lauluista huimimpaan pelimannisvengiin. Transglobal World Music Chartin jäsen lupaa tuoreita musiikkivalintoja ja kiinnostavia haastatteluvieraita nykykansanmusiikin ja maailmanmusiikin vaiheilta.

Klassikkoparatiisi

Eva Tigerstedt avaa polkuja klassiseen musiikkiin. Tarinoita, näkökulmia, tunteita ja analyysia tiistaisin klo 11, uusinta lauantaisin klo 11.

Konsertteja

Suoria lähetyksiä ja konserttitallenteita Suomesta ja maailmalta. Uutta ja vanhaa klassista musiikkia orkesterimusiikista resitaaleihin ja mm. RSO:n kaikki konsertit.

Kulttuuri-ilmasto

Mitä jos taiteilijat lopettavat kokonaan lentämisen? Onko olemassa hiilineutraalia festivaalia? Millaista on jälki-fossiilisen ajan taide? Kulttuuri-ilmasto-ohjelmasarjassa pohditaan kulttuurin ja taiteen suhdetta ilmastonmuutokseen. Toimittaja Heidi Kalmarin johdolla keskustellaan myös siitä, voivatko kulttuuri, taide ja viihde auttaa ihmisiä sopeutumaan ilmastonmuutokseen ja lievittää siitä johtuvaa ahdistusta. Onnistuuko taide löytämään meille uusia ratkaisuja ja tuomaan merkitystä elämään, kun materiaalinen kuluttaminen on kortilla? Sarjan tuottaa Ylelle Femkanten Media.

Kulttuuribroilerit

Uudenlaista keskustelua taiteesta, tapahtumista ja ilmiöistä neljän lukiolaisen voimin. Nuoret ruotivat kokemuksia teatterista, musiikista, kirjallisuudesta ja kuvataiteista.

Kulttuuriykkönen

Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Suora lähetys maanantaista perjantaihin, keskiviikkoisin Helsingin Musiikkitalosta ja perjantaisin Keskustakirjasto Oodista. Osallistu perjantain kisastudio-lähetykseen Whatsappilla 044 5144800. Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi Toimittajina Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola ja Tuukka Pasanen. Toimitussihteerinä on Olli Kangassalo. Kulttuuriykkösen tuottaa Pekka Toikka.

Kuusi kuvaa

Ohjelmasarja Kuusi kuvaa perustuu valokuviin: päähenkilö valitsee viisi merkityksellistä valokuvaa elämänsä eri vaiheista. Keskustelu käydään näiden kuvien kautta. Kuudes kuva on vielä ottamatta. Minkä kuvan hän toivoisi vielä albumiinsa: mikä suuri toive tai tavoite on jäänyt vielä toteutumatta?

Lähtökäsky

Hilpeänhaikea musiikkikuunnelma Röölän sataman ihmisistä ja merestä. Meri muuttaa kesämökilleen saaristoon pakoon rintalastan alla vellovaa tyhjyyttä. Läheinen Röölän satama, sen hiljentynyt sillitehdas, tyhjentyneet laiturit ja lahoavat rakennukset tuovat hänelle outoa lohtua. Meri tutustuu Röölän vanhimpaan asukkaaseen, äkkiväärään Tyyneen ja sukeltaa pää edellä Tyynen valokuvien maailmaan, jossa satamaa hallitsevat sillilaivat ja meri on täynnä kalaa. Meri kuulee tarinan Selmasta, joka unohti kaiken nähdessään rannassa maleksivan merimiehen, Lempistä ja Lahjasta, joiden ystävyys kantoi läpi meren tyrskyjen sekä lopulta Tyynen oman tarinan, joka ei ole haahkan untuvista. Entä miten Merin oma tarina alkaa? Koska on annettava itselleen lähtökäsky? Meriteatterin kiiteltyjen näytelmien pohjalta sovitettu musiikkikuunnelma vie kuulijansa pohjoisille vesille ja rakkaille kotirannoille seilaamaan kansanvälisten seikkailijattarien kanssa ja ulvomaan kalamiehen koiran lailla. Musiikista vastaavat nuoren sukupolven eturivin muusikot. Käsikirjoitus ja ohjaus: Anni Mikkelsson Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen Musiikin sovitus ja harjoitus: Antti Autio ja Jussi-Pekka Parviainen Musiikin sävellys: Antti Autio, Hannes Mikkelsson, Jussi-Pekka Parviainen ja Vera Veiskola. Dramaturgit: Antti Lehtinen ja Liila Jokelin Muusikot: Antti Autio, Aleksi Kaufman, Antti Kokkola, Eric Michelsen, Joel Mäkinen ja Jussi-Pekka Parviainen

Lauantain toivotut levyt

Kuuntelijoiden suosikkilevyt ovat soineet radiossa syksystä 1935 lähtien. Toiveita voi lähettää osoitteella: Lauantain toivotut levyt, PL 81, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi. Yleisradion vanhin äänilevyohjelma Lauantain toivotut levyt on soinut vuodesta 1935 tärkeänä osana monien kotien viikonlopun viettoa. Taattuun tyyliin klassisesta populaarin kaartuva toivekonsertti on synnyttänyt ikivihreitä ja pitänyt monet suosikkisävelmät osana elävää radiotarjontaa.

Lukupiiri

Kevään lähetykset: 15.2. (Shakespeare: Hamlet) 28.3. (Marja-Liisa Vartio: Hänen olivat linnut) 13.6. (Louisa May Alcott: Pikku naisia). Jaettuja lukuelämyksiä suorassa radiolähetyksessä. Kuulijoiden kanssa teoksesta keskustelevat Juha Hurme ja vaihtuva vieras. Keskusteluun voi osallistua verkossa (yle.fi/kirjat) tai soittamalla suoraan lähetykseen. Ohjelmaa toimittavat Jukka Kuosmanen ja Kaisa Pulakka. Tuottajana Sari Siekkinen. Ehdotuksia Lukupiirin klassikkoteoksiksi voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen: luku.piiri@yle.fi

Luomiskertomus

Luomiskertomus on ohjelma kirjan synnystä. Kirjailijat kertovat tarinoita uusimman kirjansa taustalta. Millaiset sattumukset, tapahtumat ja havainnot vaikuttivat siihen, että kirjasta tuli sellainen kuin tuli. Ohjelmaa toimittavat Anna Tulusto ja Kaisa Pulakka.

Maailmanpolitiikan arkipäivää

Ylen ulkomaantoimittajien, kirjeenvaihtajien ja avustajien tekemä ohjelma maailman uutistapahtumien taustoista. Se kertoo ihmisistä ja elämästä uutisvirran takana ja vie kuuntelijan matkalle toisenlaiseen todellisuuteen.

Mikä maksaa?

Mikä maksaa? etsii vastauksia tavallista kansalaista askarruttaviin talouden kysymyksiin. Minne rahamme menevät? Ja kuka rahan kulkusuunnan lopulta päättää? Entä mitä kansalaisen pitäisi tietää kansantaloudesta ja globaalitaloudesta? Ohjelma on suora lähetys, ja vieraina on talouselämän vaikuttajia ja asiantuntijoita. Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

Monet ovat minulta kysyneet

Miksi käyttää aikaa ja rahaa matkusteluun. Kysymys on erinomainen. Jos tämä kysymys hiipii mieleesi, älä matkusta. Matkustaminen kuluttaa aina omien varojesi lisäksi luonnonvaroja. Eli mitä useampi ihminen pysyy paikoillaan, sitä enemmän jaettavaa on meillä, joiden ei tarvitse kysellä itseltämme,miksi matkustelemme, sanoo Veikko Halmetoja. Jos ihmiskunta lopettaisi kaikki matkat, jotka tehdään tavan vuoksi,vastentahtoisesti ja ilman mainittavia elämyksiä niin matkustamisen aiheuttamista päästöistä voitaisiin karsia kenties jopa puolet. Silloin meitä kokemusten perässä liikkuvia, miljoonakaupungeissa henkiin herääviä ei ehkä syyllistettäisi valinnoistamme niin paljon, valistaa taidegalleristi Veikko Halmetoja, joka matkustaa työnsä puolesta paljon ja tarjoaa sinulle neliosaisessa sarjassa matkan syyllistämättömään elämään. Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen, ohjaaja Soila Valkama, tuottaja Pertti Ylikojola.

Moniääninen Eurooppa

Moniääninen Eurooppa -sarjassa Euroopan eri maissa työskentelevät tai niiden olosuhteita, politiikkaa ja kulttuuria muuten vankasti tuntevat suomalaiset toimittajat keskustelevat eurooppalaisten eri alojen tuntijoiden kanssa. Haastateltavina on niin EU-kriitikoita kuin Eurooppa-aktivistejakin, mm. tutkijoita, kansalaisaktivisteja, tiedemiehiä, poliitikkoja ja kirjailijoita. Ohjelma kertoo heidän tarinansa ja piirtää samalla kuvaa maanosasta, sen ongelmista ja niihin pohdituista ratkaisuista. Tuottaja: Jorma Mattila

Muistojen bulevardi

Kiireetön keidas laadukkaan ja monipuolisen viihdemusiikin ystäville. Muistojen bulevardilla soivat nostalgiaa kaihtamatta rakastetut ikivihreät klassikot. Äänilevykonsertin kokoavat toimittajat Pasi Hiihtola (maanantaisin, torstaisin), Kalevi Pollari (keskiviikkoisin, joka toinen perjantai), Pekka Laine (joka toinen perjantai), Tuuli Saksala (joka toinen tiistai) ja Susanna Vainiola (joka toinen tiistai). Lauantaisin kuullaan Muistojen bulevardeja vuosien varrelta. Yle Radio 1 maanantaista lauantaihin klo 9.05 - 9.58.

Musiikin voima

Radiosarja Musiikin voima saa jatkoa. Toimittajana on Timo Asikainen ja äänisuunnittelusta vastaa Pentti Männikkö. Tuottajana on Katri Henriksson.

Musiikkia parrasvaloista

Hyväntuulinen äänilevykonsertti, jossa soivat niin vanhempien kuin uudempienkin elokuvien, TV-sarjojen, musikaalien ja muiden näyttämöteosten sävelet.

Musiikkia vanhasta Euroopasta

Vanhan mantereen musiikkiaarteita renessanssista romantiikkaan.

Näistä levyistä en luovu

Suositussa ohjelmasarjassa musiikin harrastajat kertovat muistoja ja tarinoita sekä soittavat mielilevyjään. Yle Radio 1 perjantaisin klo 14.00, uusinta sunnuntaina klo 7.03.

Nappikukasta nokkoseen

Tule mukaan kasvi- ja kulttuuriretkille eri vuodenaikoina, kesäisen lempeässä lämmössä, syksyisten tuulien tuiverruksessa ja jopa hankien keskellä tai arkistojen aarrekammioissa. Evääksi annostellaan kasvitiedettä ja kansanperinnettä, hyötykäyttöä ja hauskoja juttuja. Tiina Harpfin luotsaamilla retkillä tapaat monia eri alojen asiantuntijoita. Sarjan tuottaja on Sari Siekkinen.

Narrin aamulaulu

”Boheemikausi on taiteilijan koeaikaa; se on alkutaival akatemiaan, vaivaistaloon tai ruumishuoneelle”. Näin kirjoittaa romaaninsa Boheemielämää (1851) esipuheessa Henri Murger. Outi Paanasen ohjelmassa Narrin aamulaulu tutkaillaan muusikkojen värikkäitä taiteilijakohtaloita ja kuunnellaan heidän elämänsä kestävintä perintöä eli musiikkia.

Ooppera

Lauantaisin suunnilleen kerran kuukaudessa nousee oopperaradiointien esirippu maailman eri näyttämöillä. Oopperakauden ohjelmistossa on useita suoria lähetyksiä New Yorkin Metropolitanista, mutta tarjolla on esityksiä myös mm. Lontoon Covent Gardenista ja Wienin Valtionoopperasta. Illan esitys ja sen aikana studiossa käytävät mielenkiintoiset studiovieraiden kommentit ja keskustelut jäävät myös nettikuunteluun. Yle Radio 1 lauantaisin klo 19.03 noin kerran kuukaudessa.

Perhe suomalaisuuden asialla

1800-luvun alkupuolella nationalistiset aatteen levisivät Euroopasta Suomeen. Täällä kansallismielisistä ideoista innostui ensimmäisenä ruotsinkielinen sivistyneistö. Kun Suomi oli sodan jälkeen 1809 siirtynyt Ruotsin yhteydestä Venäjän vallan alle, ruotsia puhuva yläluokka menetti luonnollisen yhteytensä Ruotsiin. Toisaalta Venäjä tuntui vieraalta vallanpitäjältä. Niinpä ruotsinkielinen eliitti alkoi etsiä uutta liittolaista suomenkielisestä rahvaasta. Mukaan tempautui myös Tengströmien perhe. Tutkijatohtori Reetta Eirasen väitöskirja kertoo, miten Tengströmit kansallisuusaatetta toteuttivat ja miten se näkyi heidän perhe-elämässään ja suhdeverkostoissaan. Toimittaja on Virpi Väisänen. Kuva: Yle / Laura Rahinantti, kuva-arkistot: Svenska litteratursällskapet i Finland, Museovirasto, Helsingin kaupunginmuseo

Radio Variaatio

Radio Variaatio on radiodokumenttien ja featureohjelmien eli radioesseiden yhteinen julkaisupaikka. Radio Variaatio esittää tekijöidensa näkemyksiä maailmasta, aihe tulee tästä todellisuudesta. Niin radiodokumentti kuin radioesseekin ovat monitulkintaisia ohjelmia. Niissä on monentasoisia viestejä, joista kuuntelija voi löytää omansa. Ohjelmien muoto rakennetaan radiofonian eli äänikerronnan avulla. Radiodokumentissa kuuluu usein autenttinen äänimaailma. Featureohjelmissa materiaalia käsitellään pidemmälle kuin dokumentissa keskimäärin. Tuottajina Juha-Pekka Hotinen ja Hannu Karisto.

Riikan tähtitarha

Riikka Holopaisen suorassa studiohaastattelussa tavataan uransa alkutaipaleella olevia suomalaisia muusikoita ja musiikintekijöitä. Rennon jutustelun lomassa kuunnellaan levyltä vieraan valitsemaa musiikkia, livemusisoidaan ja kuullaan yllätysvieraan muisto tai ajatus haastateltavasta. Riikan vlogi paljastaa vieraasta vielä jonkun uuden asian.

Riston Valinta

Erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Risto Nordellin puhetta ja musiikkia.

Roman Schatzin Maamme-kirja

Roman Schatzin suorassa keskusteluohjelmassa puhutaan maailman muutoksista, murroksista, trendeistä ja tulevaisuudesta. Mihin Suomi-neito on matkalla ja miten maailman tuulet vaikuttavat matkan suuntaan? Veteraanimaahanmuuttaja Roman Schatz tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti, provosoivan ennakkoluulottomasti ja ennen kaikkea kevyellä, saksalaisen humoristisella otteella. Keskustelukumppaneina on eri alojen yliasiantuntijoita ja muita kiinnostavia ihmisiä.

Romano mirits

Ajankohtaista asiaa romaneista. Sisältää romaninkieliset uutiset.

Sari Valto

Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana.

Sydänjuurilla

Sydänjuurilla versoo Suomen ja lähialueiden perinnemusiikin muhkeasta mullasta. Vahvoista juurista kasvavat nykykansanmusiikin monipuoliset oksat, lehvät ja kukinnot, joita maailmanmusiikin tuuletkin toisinaan keinuttavat. Perinne ja nykyhetki kohtaavat niin musiikissa kuin Amanda Kauranteen haastatteluissa tradin taitajien kanssa. Tervetuloa juurille, Sydänjuurille!

Syventävää klassista

Klassista musiikkia. Yle Klassisen ja Yle Radio 1:n Yöklassinen. Tuottaja on Jari Rantschukoff.

The Everlast

The Everlastilla on ollut joskus yksi hittikin. Nyt bändi heittää hääkeikkoja. Haave menestyksestä elää, vaikka kaikki ovat kyllästyneitä toisiinsa. Olisiko laulukilpailuvoittaja Simonen avain menestykseen? Ei ole. Tilanne kiristyy absurdiin äärimmäisyyteen, koska espoolaishäiden karjalanpaisti on varastettu ja bändiä epäillään. Nyt on bändin kunnia pelastettava.

Tiedeykkönen

Kuuntele, ymmärrä - oivalla. Mitä tieteessä tapahtuu nyt ja mihin olemme menossa? Kertomuksia maailmankaikkeuden ääristä ihmiskehon syövereihin.

Toiveista totta

Mikä musiikki antaa sinulle voimaa, valoa ja lohtua? Minkä sävelmän haluaisit kuulla ja jakaa muiden kuuntelijoiden kanssa? Yle Radio 1 kerää suomalaisten mielimusiikkia soitettavaksi. Toiveita kuullaan lauantaisin klo 11. Lähetä toiveesi Yle Radio 1:n sivuilla olevalla lomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen toiveista.totta@yle.fi. Halutessasi voit perustella toiveesi.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma. Ilmiöitä, innostumista ja kuluttajapalvelua, toimittajina Kare Eskola ja Aki Yli-Salomäki.

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi; musiikin seasta löytyy kulttuuria ja tarinoita. Välilevyjä loksauttelevat paikoilleen musiikkitoimittaja Kare Eskola sekä tarvittaessa säveltäjä Olli Virtaperko.

Viaton viisikymmenluku

Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi kertovat miten suomalainen selviytymistarina jatkuu seuraavan vuosikymmenen jälleenrakennuksen myötä. Urheillaan, tanssitaan, tehdään ankarasti töitä. Ja kohta jo nuorisokin vaatii hieman huomiota. Sarjassa on 13 jaksoa. Suunnittelu ja toteutus Lasse Lehtinen, Seppo Hovi ja Vesa Saarinen. Äänisuunnittelu Pentti Männikkö. Arkistotoimittaja Katja Hilkka-Keinänen. Musiikkitoimittaja Eiju Saurila. Tuottaja Pertti Ylikojola.

Ykkösaamu

Ajankohtaista politiikkaa ja taloutta Suomessa ja maailmalla. Eturivin haastateltavat ja terävimmät kysymykset. Twitterissä: #ykkösaamu