Yle Radio 1

Yle Radio 1

Aamusoitto 7.10–7.50
Suora
Yle Radio 1 on kulttuurin, tieteen, asiapuheen, draaman ja hartausohjelmien kanava. Musiikkitarjonta ulottuu klassisesta musiikista jazziin, kansan- ja maailmanmusiikkiin sekä viihteen klassikoihin.

12 diktaattoria

12 diktaattoria -sarjassa pohditaan, miten niin monesta "mainiosta hepusta" kuoriutui lopulta yksinvaltainen hirmuhallitsija: Kim Jong-un, Bashar al-Assad, Augusto Pinochet, Adolf Hitler, Josef Stalin, Iivana Julma. Moni yksinvaltiaista onnistuu nousemaan valtaan demokraattisilla vaaleilla, mutta päätyy diktaattoriksi, joka naulaa vastustajansa kiveksistä ladon seinään samaan aikaan kun sepittää omia sankaritekojaan. Uuden kauden jaksot julkaistaan viikon välein - jos kirjaudut Areenaan Yle Tunnuksella ja valitset mobiililaitteen applikaatiossa alla olevasta napista "Ilmoitukset", saat muistutuksen aina kun uusi jakso ilmestyy. Sarja kannattaa myös lisätä suosikiksi - näet silloin suosikkiesi uusimmat jaksot Yle Areenan etusivulla. Toimittajana Raimo Tyykiluoto, tuottajana Sami Hahtala / Yle.

Aamusoitto

Aamun virkistävä musiikkihetki klassisten sävelten parissa. Joka aamu myös Yle Radio 1:ssä.

Ajassa soi

Uutta klassista musiikkia ja puhetta siitä. Akustista, elektronista, perinteistä, radikaalia, kokeilevaa sekä nykymusiikin klassikoita. Toimittajana Ainomaija Pennanen.

Aristoteleen kantapää

Pasi Heikuran isännöimä Aristoteleen kantapää on hiuksiahalkova pilkun viilaus- ja höyläysohjelma sitaattien, lentävien lauseiden ja sananparsien maailmasta. Aristoteleen kantapää odottaa sinunkin vihjettäsi Viikon sitaatiksi ja Viikon fraasirikokseksi. Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 14.30 ja lauantaisin klo 15.30. Toimittajat Pasi Heikura, Tina Cavén ja Lasse Nousiainen Graafikko Heidi Gabrielsson Tuottaja Marjo Harju

Brysselin kone

Suomalaiset virkamiehet, poliitikot, lobbarit ja muut asianosaiset kulkevat jatkuvasti Brysselissä ajamassa eturyhmiensä asioita ja seuraamassa, miten heille tärkeiden asioiden tilanne kehittyy. Brysselin koneessa kysytään, mitä asioita Euroopan unioni yrittää ajaa, mitä asioita ajavat Euroopan parlamentti, komissio, Euroopan neuvosto ja muut tahot. Mitä keinoja käytetään? Kuinka tehokkaasti ja miten EU toimii? Kenelle on tulossa säästöä, kenelle rahanmenoa? Toimittajana Maija Elonheimo. Tuottajana Jorma Honkanen.

Dokumentin jälki

Yle Radio 1 esittää kerran kuussa sunnuntaisin kuukauden uuden kotimaisen dokumentin. Seuraavalla viikolla Dokumentin jälki -keskusteluohjelmassa tutkitaan kyseisen teoksen ydintä. Mikä veti tekijän aiheen äärelle, kuinka löytyivät tarinan henkilöhahmot ja mistä rakentui teoksen rytmi? Toimittajat Riikka Rahi ja Tuula Rajavaara vetävät vuorotahtia dokumentin aihetta laajentavaa keskusteluohjelmaa. Minkälaisen jäljen dokumentti jättää kuulijaansa ja tekijäänsä? toimittajat Riikka Rahi ja Tuula Rajavaara tuottaja Heikki Soini sunnuntaisin klo 17:10, uusinta torstaisin klo 22:05

Etnokonsertteja

Kansanmusiikkia, maailmanmusiikkia ja etnoa suoraan sieltä missä tapahtuu. Konserttisarja tuo tärkeimmät festivaalilavat Suomesta ja maailmalta sinne missä sinä olet.

Euroopan valot

Eurooppalainen musiikki tarkoittaa yhdelle chansonia Ranskasta, toiselle fadoa Portugalista ja kolmannelle vaikkapa folkia Irlannista. Mutta Euroopan musiikkitarjonta on vielä laajempi. Mikä soi napapiirin ja Välimeren välillä, sitä kuunnellaan ohjelmassa Euroopan valot. Ohjelman toimittaa Pasi Hiihtola.

Faunin iltapäivä

Iltapäivien rentouttava musiikkihetki kevyen klassisen musiikin parissa. Perjantaisin ohjelmassa soivat kuuntelijoiden toiveet. Toiveita voi lähettää osoitteeseen faunin.iltapaiva@yle.fi. Perjantain toiveohjelma päättyy Faunin loppuvihellykseen - viimeinen kappale valitaan kaksinkamppailussa kahden toivekappaleen välillä. Muista käydä äänestämässä perjantaipäivän aikana Radio 1:n Instagramin ja Facebookin storyissa! Ohjelmaa toimittavat Maaria Holma, Heikki Puskala, Laura Korhonen, Inari Tilli, Tuomas Niemelä, Riikka Holopainen sekä tuottaja Annina Aho. Yle Radio 1 joka päivä klo 16.10 - 17.00.

Hartaita säveliä

Hartaissa sävelissä soivat virret ja hengelliset laulut, niin perinteisinä kuin vähän uudempinakin versioina. Maanantai-iltaisin kuullaan kuuntelijoiden toivemusiikkia. Voit lähettää musiikkitoiveesi ja niihin liittyvät tarinat tai perustelut osoitteella: Hartaita säveliä, PL 8, 00024 Yleisradio tai sähköpostitse hartaita.savelia@yle.fi. Ohjelmaa toimittavat Anna Pöyhönen ja Pia Antikainen. Tuottajana toimii Annina Aho.

Havaintoja ihmisestä

Havaintoja ihmisestä selvittää ihmisyyden mysteerejä. Sarjassa pureudutaan ihmisen käytökseen vaikuttaviin ilmiöihin - sekä aitojen kokemusten että tutkimustiedon avulla. Toimittajana Satu Kivelä. Tuottaja on Pertti Ylikojola. Sähköposti: havaintoja.ihmisesta@yle.fi

Horisontti

Uskon, etiikan ja yhteiskunnan ajankohtaisia ja ikiaikaisia kysymyksiä. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 15.00.

Iltahartaus

Maanantaista lauantaihin. Yle Radio 1:ssä hartaus iltaisin maanantaista perjantaihin klo 18.50, toinen lähetys klo 23.00. Lauantaisin klo 18.00, toinen lähetys klo 23.00. Yle Radio 1. Hartaudet Yle Radio 1:ssä: Iltahartauden lisäksi aamuhartaus maanantaista lauantaihin klo 6.50.

Iltasoitto

Klassista musiikkia konsertin "kotimatkalle", keskusteluohjelman jälkeen tai muuten vaan.

Jazzklubi

Jazzin uudet levyt, jazzkentän ajankohtaiset asiat, huippukonsertit ja erilaiset teemaohjelmat. Joka sunnuntai kolme eri settiä.

Jumalanpalvelukset radiossa

Luterilainen jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10.00. Ortodoksinen liturgia joka toinen sunnuntai klo 11.00. Vapaiden kirkkojen tai katolisen kirkon jumalanpalveluksia joka toinen sunnuntai klo 11.00.

Kaisa Pulakan aikamatkat

Aikamatkoilla lennetään sinne tänne nykyisyyden, historian ja tulevaisuuden välillä. Lähde mukaan tutkimaan millaisia merkityksiä meille tutut asiat ja ilmiöt ovat historian aikana saaneet ja miten niitä on käsitelty uskomuksissa, taiteessa, kirjallisuudessa ja populaarikulttuurissa. Kuuntele myös Musta aurinko - melankolian kulttuurihistoriaa. Musta aurinko -sarjassa perehdytään 12 jakson ajan meille suomalaisille niin rakkaan melankolian tunteen historiaan. Sarja liikkuu historiassa, mutta peilaa sitä meidän aikaamme.  https://areena.yle.fi/audio/1-2180136 Uusia jaksoja 14.10.2022 alkaen Kolmannella tuotantokaudella tutustutaan muun muassa kuukautishäpeän historiaan, ja siihen miten toisen maailmansodan jälkeen naissupersankarit pakotettiin hellan ääreen. Aikamatkat suunnistaa myös entisajan apteekkiin ostamaan yksisarvisjauhetta potenssiongelmiin, ja keskiajan hoveihin rapsuttamaan hemmoteltuja oravia ja muita lemmikkejä. Matkan varrella ihmetellään sähkön keksimisen synnyttämiä uhkakuvia ja utopioita. Toisella tuotantokaudella Kaisa Pulakka tutkii deittailun historiaa romanttisilla ja ei-niin-romanttisilla treffeilä. Aikamatkojen taikanurkka kertoo kuumimmat lemmentaiat ja vinkit viehättävyyden lisäämiseen. Kaisa ottaa tatuoinnin ja päätyy tietenkin tutkimaan myös tatuointien kulttuurihistoriaa. Lisäksi tutustutaan naisten emansipaation ja tavaratalojen yhteiseen menneisyyteen ja ihmetellään miesten ja naisten paitojen erisuuntaista napitusta sekä valkoisen T-paidan kiehtovaa historiaa. Ensimmäisellä tuotantokaudella Kaisa Pulakka tonkii mm. sheivaamisen ja sheimaamisen yhteistä historiaa sekä sukupuolen monininaisuutta. Aikamatkojen kyydissä pohditaan myös sitä, kuka kaipaa kättelyä ja huokaistaan - oispa kaljaa! Toimittaja: Kaisa Pulakka Käsikirjoittaja: Kaisa Pulakka Äänisuunnittelija: Joonatan Kotila ja Kaisa Pulakka Lukija: Sampo Mäkelä Kuvat: Heidi Gabrielsson ja Laura Pohjavirta Grafiikat: Heidi Gabrielsson ja Tuuli Laukkanen Tuottaja: Pertti Ylikojola

Kalle Haatanen

Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti. Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin. Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

Keinuva talo - Mika Kauhanen

Maailmassa julkaistaan niin paljon musiikkia, että tarvitsemme suodattimia. Keinuvan talon tuntosarvina, ukkosenjohdattimena ja kalaverkkona toimii korttelin oma etnomusikologi Mika Kauhanen. Balkanin rytmeistä Välimeren tunnelmiin, kaihoisista lauluista huimimpaan pelimannisvengiin. Transglobal World Music Chartin jäsen lupaa tuoreita musiikkivalintoja ja kiinnostavia haastatteluvieraita nykykansanmusiikin ja maailmanmusiikin vaiheilta.

Klasariparatiisi - Eva Tigerstedt

Eva Tigerstedt avaa polkuja klassiseen musiikkiin. Tarinoita, näkökulmia, tunteita ja analyysia.

Klassinen kattaus

Klassinen kattaus tarjoilee arkipäivisin kahden ja viikonloppuisin tunnin ajan klassista musiikkia renessanssista nykyaikaan. Kattauksesta löytyy nautittavaa aina lyhyistä vokaali- ja instrumentaaliteoksista pidempiin sävellyksiin. Jokainen kattaus on musiikkitoimittajan käsityönä valmistama juuri Sinulle.

Konsertteja

Suoria lähetyksiä ja konserttitallenteita Suomesta ja maailmalta. Uutta ja vanhaa klassista musiikkia orkesterimusiikista resitaaleihin ja mm. RSO:n kaikki konsertit.

Kulttuuriykkönen

Rehellistä ja fiksua puhetta kulttuurista. Kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet keskustelussa eikä klassikkojakaan unohdeta. Kulttuuriykkönen suorana jokaisena arkipäivänä lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Perjantaisin Perjantaistudio viikon puheenaiheista. Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi Toimittajina Juhani Kenttämaa, Nicklas Wancke, Pauliina Grym, Pia-Maria Lehtola, Ville Talola ja Noora Hirn. Kulttuuriykköstä tuottaa Olli Kangassalo.

Kuusi kuvaa

Rohkeasti omannäköinen elämä. Viisi tärkeätä valokuvaa elämän eri vaiheista ohjelman vieraan itsensä valitsemana. Kuva kerrallaan aukeaa kertojan runsas elämänkokemus ja tarinat sen takana. Kuudes kuva on kuitenkin vielä ottamatta. Minkä kuvan hän toivoisi vielä albumiinsa: mikä suuri toive tai tavoite on jäänyt toteutumatta? Katso kuvat: https://yle.fi/aihe/kuusi-kuvaa

Lauantain toivotut levyt

Kuuntelijoiden suosikkilevyt ovat soineet radiossa syksystä 1935 lähtien. Toiveita voi lähettää osoitteella: Lauantain toivotut levyt, PL 81, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi. Yle Radio 1 lauantaisin klo 18.10. Yleisradion vanhin äänilevyohjelma Lauantain toivotut levyt on soinut vuodesta 1935 tärkeänä osana monien kotien viikonlopun viettoa. Taattuun tyyliin klassisesta populaarin kaartuva toivekonsertti on synnyttänyt ikivihreitä ja pitänyt monet suosikkisävelmät osana elävää radiotarjontaa.

Lukupiiri Tulusto & Kylmälä

Kiinnostavia kirjoja ja kirjamaailman kuulumisia, viisasta ja hauskaa keskustelua, yllättäviä näkökulmia ja uusia oivalluksia. Ei juonipaljastuksia! Jokaisessa jaksossa Anna Tuluston ja Pietari Kylmälän kanssa uudesta, suomeksi ilmestyneestä teoksesta ja sen avaamista maailmoista keskustelee kaksi vakiovierasta. Lukupiiriin vakiovieraisiin kuuluvat Maryan Abdulkarim, Heidi Backström, Kyösti Hagert, Annaleena Jalava, Heli Katainen, Suonna Kononen, Santtu Parkkonen, Vesa Tikkanen, Henriika Tulivirta ja Matti Tuomela. Uudet jaksot 13.10. 2022 alkaen Äänisuunnittelu Juha Jäntti Arkistotoimittaja Katriina Parviala Kuva Jukka Lintinen/Sára Köteleki Tuottaja Sari Siekkinen Podcastiin liittyy myös verkkolukupiiri (chat.yle.fi -alustalla). Seuraava verkkolukupiiri on torstaina 10.11. Käsittelyssä on Riikka Pulkkisen kirja Lumo. Pulkkinen on mukana keskustelussa.

Luomiskertomus

Ohjelma kirjan synnystä. Kirjailijat kertovat tarinoita uusimman kirjansa taustalta. Millaiset sattumukset, tapahtumat ja havainnot vaikuttivat siihen, että kirjasta tuli sellainen kuin tuli. Toimittajina Jukka Kuosmanen, Pietari Kylmälä, Jarmo Laitaneva, Niina Mäkeläinen, Jouko Salokorpi ja Anna Tulusto. Tuottaja Sari Siekkinen.

Luonnonsuojelun juuria ja rönsyjä

Mistä suomalainen luonnonsuojelu on tullut ja minne se on menossa? Olavi Seppäsen luotsaamassa sarjassa hahmotellaan vastausta kymmenen jakson ja yhdentoista haastatteluvieraan voimin. Jaksot tarjoavat kollaasimaisia katsauksia eri näkökulmista, josta ovat esimerkiksi matkailun ja luonnonsuojelun yhteiselo, luontoarvot puoluekentällä sekä luonnon pyhyys. Sarjan mittaan selviää muun muassa, miten puun kaatamisella pystyy edistämään luonnon monimuotoisuutta ja mitä tekemistä luonnonsuojelulla ja maanpuolustuksella on keskenään. Entä mikä kansallispuisto voisi olla Suomen versio Jurassic Parkista? Vieraina sarjassa ovat esimerkiksi Metsähallituksen erikoissuunnittelija Joel Heino, politiikan tutkija Jenni Karimäki, maisematutkimuksen lehtori Simo Laakkonen sekä ympäristötaloustieteen tutkija Johanna Kangas. Useammassa jaksossa vierailee myös tunnustettu luontodokumentaristi Petteri Saario. Sarjan on Ylelle tuottanut Intervisio Oy. Käsikirjoittaja ja toimittaja: Olavi Seppänen Leikkaus ja äänisuunnittelu: Aaro Seppänen Sitaattien lukija: Antti Seppänen Tuottaja: Antti Seppänen Vastaava tuottaja: Sakari Silvola, Yle Sisältöhankinta Tilaaja: Saila Mattila, Yle Sisältöhankinta

Maailmaansaattajat – suomalaisten kätilöiden historiaa

Lapsikuolleisuus oli Suomessa vielä 1940-luvulla pohjoismaiden suurimpia. Kätilöiden mukanaolo synnytyksissä vähensi lapsikuolleisuutta, tämä oli todettu Suomessa jo 1700- ja 1800-lukujen taitteessa. Monet kuitenkin katsoivat, että kautta aikojen äidit olivat selviytyneet synnytyksistä omin voimin, miksi heihin siis pitäisi satsata. Tie yhteen maailman alhaisimpaan lapsikuolleisuuteen ja parhaimpaan neuvolajärjestelmään ei ollut itsestään selvä, vaan on vaatinut kätilöiden järjestelmällistä valistustyötä. Saunan lauteilta siirryttiin sairaalaan, ja lapsikuolleisuus saatiin laskuun. Muutoksessa heitettiin kuitenkin lapsi pesuveden mukana. Sairaaloissa äideistä tehtiin passiivisia potilaita, vauvat kärrättiin nopeasti omille osastoilleen, ilmapiiri oli kolkko ja monen mielestä pelottavakin. Aivan oma lukunsa on synnyttäjien kivunlievityksen historia. Vielä 60-luvulla kivunlievityksestä puhuttiin vähän kätilöiden koulutuksessa. Kätilöiden aktiivisen työn ansiosta sairaaloihin saatiin kodinomaisempi tunnelma, pehmeitä kivunlievityksen menetelmiä ja isätkin mukaan synnytykseen. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana tästä on tultu kuitenkin takapakkia. Synnytyssairaaloita ja kätilöiden määrää on vähennetty, kätilöiden työn arvostus on korkealla, mutta kiire syö voimia ja palkkaus laahaa jäljessä. Sekä äidin että vauvan selviytyminen on todennäköisempää kuin koskaan, silti synnytyspelko on nykypäivän äitien suurimpia ongelmia. Tässä historiasarjassa ääneen pääsevät kätilöt, jotka vielä uransa alkuaikoina kulkivat pitkin pitäjiä kotisynnytyksissä. He kertovat muistojaan synnytyksistä, joita heillä on takanaan tuhansia. Tarinoista kuvastuu, millaisia asenteita synnyttäviin äiteihin, että kätilöihin on kohdistunut. Sarjassa matkataan aina 1700-luvulle asti kätilöiden historiaa tutkineen Kirsi Vainio-Korhosen mukana. Runsas arkistomateriaali elävöittää sarjaa ja sen myötä yhdeksi päähenkilöksi nousee 1940-luvulla työnsä aloittanut raikkaan suorapuheinen Leena Valvanne, joka toimi myös Kätilöliiton puheenjohtajana. Haastateltavina: Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen Turun yliopistosta, kätilöt Eeva Liimatainen ja Kerstin Back, Kätilöliiton puheenjohtaja Päivi Oinonen, vastasyntyneen äiti Varpu Ahvenainen. Toimittajana: Anna-Liisa Haavikko Kuva: Mira Gartz / Yle

Maailmanpolitiikan arkipäivää

Ylen ulkomaantoimittajien, kirjeenvaihtajien ja avustajien tekemä ohjelma maailman uutistapahtumien taustoista. Se kertoo ihmisistä ja elämästä uutisvirran takana ja vie kuuntelijan matkalle toisenlaiseen todellisuuteen.

Mielimaisema

Hyvänmielen musiikkia, niin tuttua kuin odottamatontakin, on luvassa, kun toimittajat Riikka ja Ahti seikkailevat sekä nykypäivän että nostalgisen nuoruuden musiikillisilla poluilla. Mielimaisema tarjoaa suuria tunteita ja fiilistelyä uusien ja vanhempien kappaleiden parissa. Ohjelmassa soi pop, maailmanmusiikki, jazz tai vaikka tuttujen biisien uudet sovitukset. Mielimaisemiaan avaavat vuoroviikoin Riikka Holopainen ja Ahti Paunu. Ohjelmaa tuottaa Annina Aho.

Miia Krause

Miia Krause - asiaa ja asiattomuuksia. Kiinnostavia ajattelijoita ja kärkeviä kysymyksiä. Maailma ei ole vielä valmis, mutta tämän jälkeen piirun verran parempi.

Minne Rinne vie

Maailmankuva avartuu, sivistys kasvaa ja historia valottaa tulevaisuutta! Toimittaja Petri Rinne reissaa perehtyneen uteliaasti kiinnostavien ilmiöiden ja haastateltavien luo.

Muistojen bulevardi

Kiireetön keidas laadukkaan ja monipuolisen viihdemusiikin ystäville. Muistojen bulevardilla soivat nostalgiaa kaihtamatta rakastetut klassikot, ikivihreät iskelmät ja viihdemusiikin helmet. Ohjelmaa toimittavat Kai Ulmanen (maanantaisin), Tuuli Saksala (tiistaisin), Jake Nyman (keskiviikkoisin), Susanna Vainiola (torstaisin) sekä Kalevi Pollari ja Pekka Laine (vuorotellen joka toinen perjantai). Lauantaisin kuullaan Muistojen bulevardeja vuosien varrelta. Ohjelmaa tuottaa Annina Aho. Yle Radio 1 maanantaista lauantaihin klo 9:05 - 9:58.

Näistä levyistä en luovu

Musiikin harrastajat ja ammattilaiset kertovat lempimusiikkiinsa liittyviä muistoja ja tarinoita.

Narrin aamulaulu - Outi Paananen

”Boheemikausi on taiteilijan koeaikaa; se on alkutaival akatemiaan, vaivaistaloon tai ruumishuoneelle”. Näin kirjoittaa romaaninsa Boheemielämää (1851) esipuheessa Henri Murger. Outi Paanasen ohjelmassa Narrin aamulaulu tutkaillaan muusikkojen värikkäitä taiteilijakohtaloita ja kuunnellaan heidän elämänsä kestävintä perintöä eli musiikkia.

Olipa kerran bitch

On aika murtaa myytit ja tirkistää tarinan taakse. Toimittaja Birgitta Kettunen-Repolainen on saanut yksinoikeuden haastatella satuprinsessoja ja ensimmäisen kerran he kertovat omin sanoin elämänsä vaiheista. Ja hehän todella puhuvat suunsa puhtaaksi, sammakoita unohtamatta. Haastattelun ovat myöntäneet Tuhkimo, Lumikki, Prinsessa Ruusunen, Pieni Merenneito, Belle ja Tähkäpää. Olipa kerran bitch on komediasarja prinsessana olemisen paineista. Millaista on elää 180-vuotta suloisena ja viehättävänä, tutustua menkkoihin kun on taustaltaan merenneito, tai elää lukeneena älykkönä moukkamaisen prinssin varjossa? Nyt puhuu satuprinsessa! Käsikirjoitus: Reeta Ruotsalainen. Dramaturgi: Veikka Heinonen. Ohjaus: Vilja Autiokyrö. Äänisuunnittelu: Johanna Puuperä. Tuotanto: Laura Jaakkola, Yle Draama 2022. Ohjelma sisältää voimakasta kielenkäyttöä ja äänikuvia

Ooppera

Lauantaisin suunnilleen kerran kuukaudessa nousee oopperaradiointien esirippu maailman eri näyttämöillä. Oopperakauden ohjelmistossa on useita suoria lähetyksiä New Yorkin Metropolitanista, mutta tarjolla on esityksiä myös mm. Lontoon Covent Gardenista ja Wienin Valtionoopperasta. Illan esitys ja sen aikana studiossa käytävät mielenkiintoiset studiovieraiden kommentit ja keskustelut jäävät myös nettikuunteluun. Yle Radio 1 lauantaisin klo 19.03 noin kerran kuukaudessa.

Politiikkaradio

Politiikkaa on kaikkialla, ja politiikka on meidän kaikkien asia. Politiikkaradio on ohjelma yhteiskunnasta, ja sen kiinnostavista ilmiöistä meillä ja maailmalla. Toimittajina Tapio Pajunen, Linda Pelkonen ja Antti Pilke.

Radiogallerian oppilastöitä

Radiogalleria aloittaa oppilaitosyhteistyön. Yle on tehnyt pitkään oppilaitosyhteistyötä audiodraaman alalla Teakin ja Aalto-yliopiston elokuvaopiskelijoiden kanssa. Nyt kolmantena oppilaitoksena on mukana myös Metropolia. Tulevaisuuden tekijöitä etsivä ja kouliva toiminta laajenee draamasta Radiogalleriaan ja alkaa Suvi Tuuli Katajan kuratoimalla kokonaisuudella. Dramaturgi: Rasmus Arikka Kuraattori: Suvi Tuuli Kataja Tilaaja: Juha-Pekka Hotinen/Radiogalleria Europop - järki pois, vietit päälle /Aalto-yliopisto Kun syke ei tunnu - raskauksia, keskenmenoja / Metropolia girlcrush /Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu

Riston Valinta - Risto Nordell

Erikoistarjouksia parhaan mahdollisen musiikin ystäville. Risto Nordellin puhetta ja musiikkia. Yle Radio 1 keskiviikkona klo 11 ja sunnuntaina klo 9.05.

Roman Schatzin Maamme-kirja

Roman Schatzin suorassa keskusteluohjelmassa puhutaan maailman muutoksista, murroksista, trendeistä ja tulevaisuudesta. Mihin Suomi-neito on matkalla ja miten maailman tuulet vaikuttavat matkan suuntaan? Veteraanimaahanmuuttaja Roman Schatz tarkastelee aikamme ilmiöitä syvällisesti, provosoivan ennakkoluulottomasti ja ennen kaikkea kevyellä, saksalaisen humoristisella otteella. Keskustelukumppaneina on eri alojen yliasiantuntijoita ja muita kiinnostavia ihmisiä. Taustatoimittaja: Jussi Pylväs Tuottaja: Jorma Honkanen

Romano mirits

Ajankohtaista asiaa romaneista ja heidän elämästään. Romaninkielisiä osuuksia on eri ohjelmien lopussa. Romano mirits on romanikieltä. Suomeksi se tarkoittaa romanihelmiä.

Ruben Stiller

Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa puhutaan arvokkaasti Suomen arvoista, arvojohtajista ja arvottomista. Ohjelman moniarvoisessa ilmapiirissä ruoditaan ajan ilmiöitä, puheenaiheita ja kansakunnan kohtalonkysymyksiä. Vieraina on tunnettuja ja tuntemattomia näkijöitä, tekijöitä ja kokijoita. Ohjelmassa kysytään, kuka oikein käsikirjoittaa Suomen suurta draamaa ja kuka kuittaa esityspalkkiot.

Sari Valto

Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana. Taustatoimittaja: Petri Ikonen Tuottaja: Jorma Honkanen

Sävel on vapaa

Jo yli 50 vuotta kuuntelijoiden toiveita toteuttanut klassikko-ohjelma. Toivekonsertin puhelinlinjat aukeavat lauantaisin klo 18.00 ja oman toiveen voi kertoa numeroon (09) 144800. Toiveita voit lähettää myös sähköpostilla: savel.vapaa@yle.fi, mukaan tarkat tiedot musiikkitoiveesta, sekä toivojan nimi ja puhelinnumero. Yle Radio 1:ssä noin kerran kuukaudessa lauantaisin klo 19.02 – 22.00. Tulevat lähetykset: 15.11. Kirkkomusiikin ja hengellisen musiikin Sävel on vapaa 17.12. Joulumusiikin Sävel on vapaa

Seinähulluista sisupusseihin

Kylähulluus, urheiluhulluus, työhulluus ja kaikenlaiset hulluuden muodot ovat suomalaisen kirjallisuuden peruskauraa. Lisäksi me suomalaiset ylpeilemme hulluudella – jos se ymmärretään epätavanomaisuudeksi ja erilaisuudeksi, ei niinkään mielenhäiriöksi. Jopa valtion virallisessa maakuvaraportissa hulluus nimetään keskeiseksi osaksi suomalaisuuden brändiä. Huh! Toimittaja Jani Tanskanen ottaa tässä sarjassa selvää, mistä on kyse. Itsensä hän määrittelee kirjahulluksi. Lukijat Miina Turunen ja Pyry Nikkilä Äänisuunnittelu Tuomas Vauhkonen Ohjaaja Soila Valkama Kuva Jukka Lintinen Grafiikka Janika Koli Tuottaja Sari Siekkinen

Sydänjuurilla - Amanda Kauranne

Nykykansanmusiikin monipuoliset oksat, lehvät ja kukinnot kasvavat vahvoista juurista. Maailmanmusiikin tuuletkin niitä toisinaan keinuttavat. Sydänjuurilla versoo Suomen ja lähialueiden perinnemusiikin muhkeasta mullasta. Perinne ja nykyhetki kohtaavat niin musiikissa kuin Amanda Kauranteen haastatteluissa tradin taitajien kanssa. Tervetuloa juurille, Sydänjuurille!

Syventävää klassista

Klassista musiikkia. Yle Klassisen ja Yle Radio 1:n Yöklassinen. Tuottaja on Jari Rantschukoff.

Tämän runon haluaisin kuulla

Kuuntelijoiden toiverunoja. Toimittajana Pietari Kylmälä ja Kaisa Pulakka. Tuottaja Sari Siekkinen. Seuraava runolähetys on lauantaina 12.11. Toiveiden postitusosoitteet: toive.runot@yle.fi tai PL 79 00024 Yleisradio. Kuva: Laura Rahinantti

Tiedeykkönen

Kertomuksia maailmankaikkeuden ääristä ihmiskehon syövereihin. Toimittajina Pirjo Koskinen, Leena Mattila, Teija Peltoniemi ja Riikka Suikkari. Ohjelmaa avustavat tiedetoimittajat Mari Heikkilä, Sisko Loikkanen ja Jari Mäkinen. Yle Radio 1 tiistaisin ja perjantaisin klo 12.10. Tuottajana Jenni Stammeier. Jos tykkäät Tiedeykkösestä, niin lisää se Areenan mobiilisovelluksessa suosikiksesi ja tilaa ilmoitukset, niin saat puhelimeesi aina tiedon uudesta jaksosta.

Timantteja ja ruostetta

Poppia, folkia ja etnoa - musiikkia yli genrerajojen, niin uutta kuunneltavaa etsiville kuin nostalgiannälkäisille. Tule ilahtumaan, heittäytymään ja rentoutumaan timanttisten biisien ja ruosteisten soundien parissa! Ohjelmaa toimittavat Laura Korhonen, Miika Lauriala ja Veli Kauppinen. Tuottaja on Annina Aho. Yle Radio 1 keskiviikkoisin klo 17.10.

Tuuli Saksalan keidas

Musiikin avulla voi matkustaa Andien ylängöille, sumuisille saarille tai Kalkutan ruuhkaisille kaduille. Silti mielenkiintoisin matka laulun siivittämänä tehdään jokaisen omaan mieleen. Tuuli Saksalan keidas avaa maailman ihmeitä musiikin keinoin.

Urbaanilegendan lyhyt historia

Urbaanilegendojen klassikko, katoava liftari on matkustanut ahkiosta hevoskärryillä nykyajan tiktokvideoihin. Nykytarinat voivat olla ytimeltään vanhoja - ne muuttuvat liikkuessaan maasta ja kulttuurista toiseen. Osa tarinoista pitää pintansa vuosisadasta toiseen, mutta osa sopeutuu uusiin ympäristöihin ja asiayhteyksiin: tarinan ydin pysyy samana, mutta yksityiskohdat vaihtuvat palvelemaan kertojan tarkoitusperiä. Toiset tarinat taasen kiertävät vain tietyssä historiallisessa vaiheessa kuvastaen kyseisen ajan yleisiä asenteita. Monet kiertotarinat ovat ytimeltään ikiaikaisia ja useita niistä on käytetty yllättävän samoihin tarkoituksiin. Variaatiota on syntynyt kulttuurisen ja historiallisen kontekstin mukaan. Jokainen kertoja maustaa mehevän juttunsa aikaan ja paikkaan liittyvillä yksityiskohdilla. Mitä urbaanilegendat kertovat menneen aikakauden käsityksistä ja uskomuksista? Sarjassa tarkasteltavat kiertotarinat on jaettu tarinoihin, jotka käsittelevät sekä ihmisen omaa kehoa, suhdetta toiseen ihmiseen ja ihmisen tarvetta tulla toimeen ympäristönsä kanssa. Teemat vaihtelevat harmittomista uskomuksista muukalaisvihaan ja propagandaan. Kuinka vastaanotamme epäilyttävät uutuudet ja outoudet, joita kehittyvä teknologia on meille tarjonnut kautta historian? Sarjan asiantuntijoina ovat perinteentutkija Kaarina Koski, kulttuurihistorioitsija Anu Korhonen, historiantutkija Samu Nyström ja kulttuurintutkija Toni Saarinen. Tarinoiden lähteinä ovat Leea Virtasen kirjat - Varastettu isoäiti: Kaupungin kansantarinoita. Helsinki: Tammi, 1987 - Apua! Maksa ryömii: Nykyajan tarinoita ja huhuja. Helsinki: Tammi, 1996. Yle Radio 1:n Urbaanilegendan lyhyt historia on sisarsarja Radio Suomen Urbaanilegendat -sarjalle. Se tutkii urbaanilegendojen syntyä pintaa syvemmältä, etsien yhtymäkohtia historiasta. Toimittaja: Tuula Rajavaara. Äänisuunnittelu: Timo Hintikka Musiikki: Jukka Herva Lukijat: Marko Pulkkinen ja Päivi Leino Kuva: Hans Weckman / Yle Tuottaja Jenni Stammeier

Uudet levyt

Maailman parhaat suomenkieliset taidemusiikin levyarviot. Ilmiöitä, innostumista ja kuluttajapalvelua, toimittajina Kare Eskola ja Aki Yli-Salomäki.

Välilevyjä - Kare Eskola

Taidemusiikin tarinoita kertoo ja purkaa Kare Eskola. Yle Radio 1 maanantaisin klo 11 ja lauantaisin klo 13.

Virtasen taloushistoria

Sinä teet tänään tulevaisuuden taloushistoriaa. Aiemmat halumme, unelmamme, keksinnöt ja tapojemme muutokset ovat muovanneet elämää sellaiseksi, mitä se nykypäivänä on kodeissamme ja ympäristössämme. Juha Virtanen sukeltaa taloushistorian syövereihin uteliaana ja ihmetellen, miksi asiat ovat niin kuin ne ovat. Toimittaja Juha Virtanen Arkistotoimittaja Petri Ikonen Tunnusmusiikki Juha Jäntti Tuottaja Pertti Ylkojola Älä unohda myöskään jaksoja 16.6.-12.8.2021 Taloushistoriasta ei dramatiikkaa puutu; se on täynnä mitä mutkikkaampia käänteitä, kohtalokkaita päätöksiä ja varovaisia, mutta varmoja askelia kohti kansainvälisempiä markkinoita. Juha Virtanen johdattaa sinut taloushistorian maailmaan tarinoiden avulla, jotka tarjoavat oivalluksia, sivistystä ja viihdettä. Toimittaja Juha Virtanen Äänisuunnittelija Juha Jäntti Äänitarkkailija Juha Hjelm Arkistotoimittaja Petri Ikonen Tuottaja Marjo Harju

Ykkösaamu

Ajankohtaista politiikkaa ja taloutta Suomessa ja maailmalla. Eturivin haastateltavat ja terävimmät kysymykset. Twitterissä: #ykkösaamu