Yle Radio 1

Yle Radio 1

Yle Radio 1 on kulttuurin, tieteen, asiapuheen, draaman ja hartausohjelmien kanava. Musiikkitarjonta ulottuu klassisesta musiikista jazziin, kansan- ja maailmanmusiikkiin sekä viihteen klassikoihin.

Aamusoitto

Aamun virkistävä musiikkihetki klassisten sävelten parissa.

Afrikan tähden maailma

Sarja avaa Afrikan mantereen elämää tutun ja perinteikkään Afrikan tähti -lautapelin kautta. Lautapelissä seikkaillaan eksoottisissa paikoissa, törmätään villieläimiin ja rosvoihin, käsitellään rahaa ja jalokiviä, sekä kuljetaan Afrikan halki maalla, merellä ja ilmassa. Afrikan tähden maailma -ohjelmasarja avaa erilaisten Afrikka-asiantuntijoiden kanssa, miten nämä aiheet näyttäytyvät Afrikassa nykypäivänä ja miksi Afrikka vaikutti jo 40-50 -luvuilla suomalaiseen populaarikulttuuriin niin vahvasti. Afrikan Tähti -pelin kuvitusta mukailtu tavaramerkin haltijan luvalla.

Afrikka kylmässä sodassa

Kylmä sota runteli Afrikkaa pahoin. Afrikka oli kylmän sodan aikana strategisesti tärkeä suurvalloille. Neuvostoliitto tavoitteli kärkkäästi lisää vaikutusvaltaa, ja Yhdysvallat pyrki torppaamaan kilpailijansa aikeet. Vuonna 1960 Afrikassa itsenäistyi jopa 17 maata, sillä siirtomaavalta oli päättymässä. Afrikkalaiset olivat toiveikkaita. Esillä oli jopa sellainen ajatus että armeijoista voisi luopua ja saataisiin keskittyä paremman tulevaisuuden rakentamiseen. Toisin kävi. Afrikan valtiot päätyivät lähes väistämättä jommankumman suurvallan leiriin. Aseita ja tukea virtasi sekä afrikkalaisille hallitsijoille että heitä vastaan taistelleille sissiliikkeille. Modernien aseiden takia väkivalta oli tuhoisaa. Tilanne tarjosi Afrikan johtajille vastustamattomia houkutuksia käyttää suurvaltojen tukea myös omaksi hyväkseen. Kolmiosaisessa radiosarjassa palataan Kongon demokraattisen tasavallan, Afrikan sarven ja eteläisen Afrikan vaiheisiin kylmässä sodassa. Miksi kylmä sota oli erityisen tuhoisa juuri näillä alueilla? Entä millainen tilanne on nyt, 30 vuotta kylmän sodan päättymisen jälkeen? Toimittajana Harri Alanne. Kuva: Yle / Laura Rahinantti

Aikamme suomalaista musiikkia

Teos ja sen tekijä. Musiikki ja ajatus. Ylen perinteikkäin uuden klassisen musiikin ohjelma.

Aristoteleen kantapää

Pasi Heikuran isännöimä Aristoteleen kantapää on Yle Radio 1:n hiuksiahalkova pilkun viilaus- ja höyläysohjelma sitaattien, lentävien lauseiden ja sananparsien maailmasta. Aristoteleen kantapää odottaa sinunkin vihjettäsi Viikon sitaatiksi, Viikon sitaattivihjeeksi ja/tai Viikon fraasirikokseksi.

Arkisto

Ääniä radion arkistosta. Haastatteluja 1930-luvulta 1980-luvulle. Kulttuurihenkilöitä, valtiomiehiä, tavallista kansaa.

Beethovenin tarina

Pianisti Paavali Jumppanen suunnitteli Ludvig van Beethovenin juhlavuoden kunniaksi konserttisarjan, joka seurailee säveltäjän elämää kahdeksan temaattisen konsertin kautta. Konsertteihin liittyvissä ohjelmissa toimittaja Lotta Emanuelsson keskustelee Jumppasen kanssa Beethovenin elämästä ja tuotannosta.

Brysselin kone

Suomalaiset virkamiehet, poliitikot, lobbarit ja muut asianosaiset kulkevat jatkuvasti Brysselissä ajamassa eturyhmiensä asioita ja seuraamassa, miten heille tärkeiden asioiden tilanne kehittyy. Brysselin koneessa kysytään, mitä asioita Euroopan unioni yrittää ajaa, mitä asioita ajavat Euroopan parlamentti, komissio, Euroopan neuvosto ja muut tahot. Mitä keinoja käytetään? Kuinka tehokkaasti ja miten EU toimii? Kenelle on tulossa säästöä, kenelle rahanmenoa? Toimittajana Maija Elonheimo. Tuottajana Jorma Honkanen.

Eilisen ääni

Ääniä radion arkistosta. Haastatteluja 1930-luvulta 1990-luvulle. Kulttuurihenkilöitä, valtiomiehiä, tavallista kansaa.

Elämäni merkkiteos

Neljä suomalaista taidemusiikin ammattilaista kertoo omin sanoin elämäänsä muuttaneesta sävelteoksesta. Puhujalla on aina henkilökohtainen suhde jaksossa soivaan musiikkiin ‒ niin henkinen kuin fyysinen. Miten teos on tullut läheiseksi ja millaista on kokea sen luominen ja esittäminen?

Etnohetki

Etnohetkessä soivat värit, rytmit ja harmoniat kaikkialta maailmasta. Ohjelma esittelee ihmisen musiikillista luovuutta ja kekseliäisyyttä. Musiikki on ihmisiä yhdistävä ilo ja lahja. Etnohetki tarjoaa äänen myös sotaa pakeneville ja hätää kärsiville, joille musiikki tuo lohtua. Etnohetki muistuttaa musiikin yhdistävästä voimasta. Toimittajana Miika Lauriala.

Etnokonsertteja

Kansanmusiikkia, maailmanmusiikia ja etnoa suoraan sieltä missä tapahtuu. Konserttisarja tuo tärkeimmät festivaalilavat Suomesta ja maailmalta sinne missä sinä olet.

Euroopan konserttilavoilla

Euroopan konserttilavoilla -ohjelmasarja tarjoaa makupaloja Euroopan konserttielämän monipuolisesta musiikkitarjonnasta. Ahti Paunu ja Pia Antikainen vievät kuulijat aitiopaikalle seuraamaan konsertteja linnanpihoilla, luostareissa, suurilla ulkoilmalavoilla, katedraaleissa ja konserttisaleissa Reykjavikista Varnaan ja Granadasta Riikaan.

Euroopan valot

Eurooppalainen musiikki tarkoittaa yhdelle chansonia Ranskasta, toiselle fadoa Portugalista ja kolmannelle vaikkapa folkia Irlannista. Mutta Euroopan musiikkitarjonta on vielä laajempi. Mikä soi napapiirin ja Välimeren välillä, sitä kuunnellaan ohjelmassa Euroopan valot. Ohjelman toimittaa Pasi Hiihtola.

Faunin iltapäivä

Iltapäivien rentouttava musiikkihetki kevyen klassisen musiikin parissa. Perjantaisin ohjelmassa soivat kuuntelijoiden toiveet. Toiveita voi lähettää osoitteeseen faunin.iltapaiva@yle.fi.

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma

Perinnepohjaista popmusiikkia, Nigerian afrobeatia, Kolumbian cumbiaa malilaista koran soittoa tai intialaista bhangraa... Ohjelman toimittajan, Harri Tuomisen kiinnostus maailmanmusiikkiin juontaa yli 40 vuoden taakse.

Hartaita säveliä

Hengellistä musiikkia. Maanantai-iltaisin kuullaan kuuntelijoiden toivemusiikkia. Voit lähettää musiikkitoiveesi ja niihin liittyvät tarinat tai perustelut osoitteella: Hartaita säveliä, PL 8, 00024 Yleisradio tai sähköpostitse hartaita.savelia@yle.fi.

Havaintoja ihmisestä

Havaintoja ihmisestä selvittää ihmisyyden mysteerejä. Sarjassa pureudutaan ihmisen käytökseen vaikuttaviin ilmiöihin - sekä aitojen kokemusten että tutkimustiedon avulla. Toimittajana Satu Kivelä. Tuottaja on Anna Simojoki. Sähköposti: havaintoja.ihmisesta@yle.fi

Horisontti

Uskontojen ja kirkkojen ajankohtaisia kuulumisia eri puolilta maailmaa sekä uskon ja elämänkatsomuksen pohdintaa. Yle Radio 1 sunnuntaisin klo 12.15 - 13.00.

Ihmisen tie taivaalle

Vaikka täällä Maan pinnalla sadan kilometrin kulkeminen ei ole temppu eikä mikään – se on jotakuinkin matka Helsingistä Hämeenlinnaan tai Rovaniemeltä Kemiin – kesti ihmiskunnalta aika pitkän aikaa kurottaa yhtä korkealle pystysyynnassa. Ensin piti keksiä, miten noustaan ilmaan. Ilmapalloilla päästiin jo varsin korkealle, mutta vasta lentokone teki lentämisestä helppoa ja käytännöllistä. Ulos ilmakehästä päästiin kuitenkin vasta raketeilla, ensin rakettilentokoneilla pienillä pomppauksilla ja sitten lopulta kunnollisilla avaruusraketeilla Kuuhun ja kauemmaksikin. “Ihmisen tie taivaalle” kertoo sen, kuinka tämä kaikki onnistui, ja mitä hurjia seikkailuita ihmisen lento yhä korkeammalle ja korkeammalle on vaatinut. Ohjelmasarjassa toimittaja Jari Mäkinen vie kuulijat korkeuksiin kertomusten, kirjoitusten, historiallisten dokumenttien, äänitehosteiden ja musiikin avulla. Kuva: Yle / Laura Rahinantti

Janette ja Etelä-Afrikan monet kasvot

Etelä-Afrikka saa monen turistin pään pyörälle. Luonnon kauneus, kutsuva kaupunkielämä ja kulttuurien moninaisuus vetävät puoleensa, mutta samaan aikaan synkkä apartheid-historia langettaa varjonsa nykyhetkeen. Maa avautuu mielenkiintoisena ja toisaalta ristiriitaisia tunteita herättävänä paikkana, josta seuraa herkästi kysymys, miten paikalliset ihmiset kokevat Etelä-Afrikan tänään ja millaista monimutkaisen historian muovaamassa paikassa on ollut kasvaa. Vuonna 2018 toteutetulla reissulla Janette Leino lähtee turistin kengissä etsimään vastauksia näihin kysymyksiin paikoin sattumanvaraistenkin kohtaamisten kautta. Paikallisten kohtaamisten lisäksi 11-osaisessa sarjassa kävelee vastaan myös oma asema valkoisena turistina.

Jazzklubi

Jazzin uudet levyt, jazzkentän ajankohtaiset asiat, huippukonsertit ja erilaiset teemaohjelmat. Joka sunnuntai kolme eri settiä.

Jumalanpalvelukset radiossa

Luterilainen jumalanpalvelus sunnuntaisin klo 10.00. Ortodoksinen liturgia joka toinen sunnuntai klo 11.00. Vapaiden kirkkojen tai katolisen kirkon jumalanpalveluksia joka toinen sunnuntai klo 11.00.

Kalle Haatanen

Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti. Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin. Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

Keidas

Keidas on kohtauspaikka, jossa soivat Lähi-idän rytmit, Karibianmeren satamien kadut, Vörumaan luonto ja saamelainen joiku. Musiikilla ei ole rajoja eikä sanoituksilla kielimuureja. Tuuli Saksalan Keidas soi kaikissa väreissä.

Keinuva talo

Maailmassa julkaistaan niin paljon musiikkia, että tarvitsemme suodattimia. Keinuvan talon tuntosarvina, ukkosenjohdattimena ja kalaverkkona toimii korttelin oma etnomusikologi Mika Kauhanen. Balkanin rytmeistä Välimeren tunnelmiin, kaihoisista lauluista huimimpaan pelimannisvengiin. Transglobal World Music Chartin jäsen lupaa tuoreita musiikkivalintoja ja kiinnostavia haastatteluvieraita nykykansanmusiikin ja maailmanmusiikin vaiheilta.

Kiveen hakatut

YLE Urheilun tuottamassa Kiveen Hakatut -sarjassa Arto Teronen ja Jouko Vuolle pohtivat suomalaisten urheilijoiden ja urheiluvaikuttajien hautakivien äärellä heidän elämäänsä ja uraansa. Millaisia ajatuksia syntyykään hautakirjoituksia katsellessa?

Klassikkoparatiisi

Eva Tigerstedt avaa polkuja klassiseen musiikkiin. Tarinoita, näkökulmia, tunteita ja analyysia tiistaisin klo 11, uusinta lauantaisin klo 11.

Konsertteja

Suoria lähetyksiä ja konserttitallenteita Suomesta ja maailmalta. Uutta ja vanhaa klassista musiikkia orkesterimusiikista resitaaleihin ja mm. RSO:n kaikki konsertit.

Kulttuuriykkönen

Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Kulttuuriykkönen suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.02 - 15.55. Suora lähetys maanantaista perjantaihin, keskiviikkoisin Helsingin Musiikkitalosta ja perjantaisin Keskustakirjasto Oodista. Osallistu perjantain kisastudio-lähetykseen Whatsappilla 044 5144800. Twitter: @kultykkonen Palaute, vinkit: kulttuuriykkonen@yle.fi Toimittajina Pauliina Grym, Jakke Holvas, Pia-Maria Lehtola ja Tuukka Pasanen. Toimitussihteerinä on Olli Kangassalo. Kulttuuriykkösen tuottaa Pekka Toikka.

Kuoro

Kuoro on komediasarja Tapiolan Tenoreista (joka nimestään huolimatta sisältää myös alttoja, sopraanoja ja bassoja/baritoneja). Tapiolan Tenorit kurottavat megalomaaniseen Kalevala-maratonkonserttiin säilyttääkseen kuoronsa avustukset. Suurtuotantoa sabotoi aktiivisesti kilpaileva espoolainen kuoro Alvar Altot. Paine kasvaa, kuoron yleiskokoukset tihentyvät, kahvitauot lyhenevät, Kalevalaa harjoitellaan suurteokseksi - ja kaikki tuntuu menevän pieleen. Irlantilainen käsikirjoittaja, näyttelijä ja laulaja Karen Egan on kirjoittanut komediasarjan Radioteatterille. Sarjan on ohjannut Linda Wallgren, uusia uria aukovan kuoromusiikin on säveltänyt Joonas Mikkilä, englanninkielestä suomentanut Juho Gröndahl. Kuorossa näyttelevät Katja Küttner, Noora Dadu, Peter Kanerva, Miika Laakso, Taisto Oksanen. Pauliina Palo, Jussi-Pekka Parviainen, Jaana Saarinen ja Linda Wiklund. Äänisuunnitellija on Jukka Herva, apulaistuottaja Eveliina Solja ja tuottaja Pekka Ruohoranta.

Kuusi kirjaa Afrikasta

Yksi maanosa, kuusi kirjaa - koe ihmeellinen kirjamatka Afrikan halki! Sen mitä Livingstonelta jäi kertomatta, kuulet täältä. Mistä unelmoivat kahden kerroksen asukkaat kairolaisessa kerrostalossa? Mitä kokivat somalinaiset sodassa? Miten valkoinen mies taisteli rotusortoa vastaan Etelä-Afrikassa? Keskusteluja afrikkalaisesta nykykirjallisuudesta. Toimittajat Niina Mäkeläinen ja Jukka Kuosmanen. Tuottaja Sari Siekkinen. Kuva: Minna Lusa/Yle

Kuusi kuvaa

Ohjelmasarja Kuusi kuvaa perustuu valokuviin: päähenkilö valitsee viisi merkityksellistä valokuvaa elämänsä eri vaiheista. Keskustelu käydään näiden kuvien kautta. Kuudes kuva on vielä ottamatta. Minkä kuvan hän toivoisi vielä albumiinsa: mikä suuri toive tai tavoite on jäänyt vielä toteutumatta?

Kymmenen teesiä selviytymisestä

Syvällistä puhetta muuttuneen maailman haasteista. Kymmenen suomalaista vaikuttajaa on kutsuttu keskustelemaan arvoista ja teeseistä, joiden avulla selviydytään koronakriisistä ja muista 2020-luvun suurista haasteista. Keskusteluttajina kirkkoherra Heikki Arikka ja työelämäprofessori Jarno Limnéll. Maailmanlaajuinen pandemia on myllertänyt arjen ja horjuttanut ihmisten turvallisuuden tunteen. Poikkeusoloissa, joissa tulevaisuus on epävarma ja ennakoimaton, on nojattava entistä vahvemmin elämän peruspilareihin. Mitä ne ovat ja mitä kullekin merkitsevät? Sarjan vieraita ovat muu muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, kirjailija Jari Tervo, emerituspiispa Eero Huovinen, psykoterapetti Maaret Kallio ja alivaltiosihteeri Päivi Nerg.

Lauantain toivotut levyt

Kuuntelijoiden suosikkilevyt ovat soineet radiossa syksystä 1935 lähtien. Toiveita voi lähettää osoitteella: Lauantain toivotut levyt, PL 81, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi. Yleisradion vanhin äänilevyohjelma Lauantain toivotut levyt on soinut vuodesta 1935 tärkeänä osana monien kotien viikonlopun viettoa. Taattuun tyyliin klassisesta populaarin kaartuva toivekonsertti on synnyttänyt ikivihreitä ja pitänyt monet suosikkisävelmät osana elävää radiotarjontaa.

Lukupiiri

Syksyn lähetykset la 29.8. la 24.10. ja la 5.12. Jaettuja lukuelämyksiä suorassa radiolähetyksessä. Kuulijoiden kanssa teoksesta keskustelevat Juha Hurme ja vaihtuva vieras. Keskusteluun voi osallistua verkossa (yle.fi/kirjat) tai soittamalla suoraan lähetykseen. Ohjelmaa toimittavat Jukka Kuosmanen ja Kaisa Pulakka. Tuottajana Sari Siekkinen. Ehdotuksia Lukupiirin klassikkoteoksiksi voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen: luku.piiri@yle.fi

Luotuja kulkemaan

Harva meistä voi kutsua itseään aidoksi kiertolaiseksi, mutta useimmat haluavat välillä vaihtaa maisemaa. Silloin matkakuume vaivaa ja levottomuus lietsoo. Miksi tie kutsuu niin monia? – Siihen Luotuja liikkumaan -sarja etsii vastausta. Monen matka alkaa usein jo ennen lähtöä hartaan suunnittelun muodossa. Heille tämä osa on kaikkein ihanin, kaikkihan on vielä mahdollista. Toisille matkan päämäärä on täysin toissijainen asia, he viihtyvät parhaiten tien päällä, liike ja vaihtuvat maisemat ovat se juttu. Keikkatyöläistä taas saattavat toistuvat matkat puuduttaa. Hänelle välietapit ovat kuin heinänvarteen pujotetut makeat marjat. Kotiinpaluu lienee kaikille matkalaisille juhlava, silloin kaivetaan tuliaiset repusta ja katsotaan mitä matkasta jäi käteen. Sarjan on toimittanut ja käsikirjoittanut Tina Cavén. Äänisuunnittelu ja musiikki Joonatan Kotila. Arkistotoimittajat Pia Kilpelänaho, Tuulia Nieminen ja Tuula Raento. Tuottaja Pertti Ylikojola.

Maailmanpolitiikan arkipäivää

Ylen ulkomaantoimittajien, kirjeenvaihtajien ja avustajien tekemä ohjelma maailman uutistapahtumien taustoista. Se kertoo ihmisistä ja elämästä uutisvirran takana ja vie kuuntelijan matkalle toisenlaiseen todellisuuteen.

Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Minna Lindgren esitelmöi valitsemistaan musiikkiaiheista - huumoria unohtamatta.

Moniääninen Eurooppa

Moniääninen Eurooppa -sarjassa Euroopan eri maissa työskentelevät tai niiden olosuhteita, politiikkaa ja kulttuuria muuten vankasti tuntevat suomalaiset toimittajat keskustelevat eurooppalaisten eri alojen tuntijoiden kanssa. Haastateltavina on niin EU-kriitikoita kuin Eurooppa-aktivistejakin, mm. tutkijoita, kansalaisaktivisteja, tiedemiehiä, poliitikkoja ja kirjailijoita. Ohjelma kertoo heidän tarinansa ja piirtää samalla kuvaa maanosasta, sen ongelmista ja niihin pohdituista ratkaisuista. Tuottaja: Jorma Mattila

Muistojen bulevardi

Kiireetön keidas laadukkaan ja monipuolisen viihdemusiikin ystäville. Muistojen bulevardilla soivat nostalgiaa kaihtamatta rakastetut ikivihreät klassikot. Äänilevykonsertin kokoavat toimittajat Pasi Hiihtola (maanantaisin, torstaisin), Kalevi Pollari (keskiviikkoisin, joka toinen perjantai), Pekka Laine (joka toinen perjantai), Tuuli Saksala (joka toinen tiistai) ja Susanna Vainiola (joka toinen tiistai). Lauantaisin kuullaan Muistojen bulevardeja vuosien varrelta. Yle Radio 1 maanantaista lauantaihin klo 9.05 - 9.58.

Musiikin pisteohjelmat

Miltä kuulostaa Fela Sowanden, Ayo Bankolen tai Justinian Tamusuzan musiikki? Toimittaja Markus Virtanen kuljettaa matkalle Afrikan mantereella sävelletyn klassisen musiikin pariin. Ohjelmassa kuultavat teokset: Sowande: 5. osa Akinla Afrikkalaisesta sarjasta (Vancouverin radio-orkesteri/Mario Bernardi). Bankole: 3. osa Mary's Song Sonaatista pianolle n:o 2 C-duuri (Rebeca Omordia). Tamusuza: Ekitundu ekisooka (Kronos-kvartetti). Uzoigwe: 1. osa Ukom teoksesta Talking drums (William Chapman Nyaho, piano). Moerane: Fatse la heso (Maani) (Etelä-Afrikan radion kansallinen sinfoniaorkesteri/Peter Marchbank). Fokkens: Africa (Patricia Rozario, sopraano, ja Mary Dullea, piano). Akpabot: Kolme nigerialaista tanssia (Etelä-Afrikan radion kansallinen sinfoniaorkesteri/Richard Cock).

Musiikkia parrasvaloista

Hyväntuulinen ohjelma, jossa soivat elokuvien, musikaalien ja tv-sarjojen sävelet.

Musiikkia vanhasta Euroopasta

Vanhan mantereen musiikkiaarteita renessanssista romantiikkaan.

Musiikkien risteyksissä

Yle Radio 1:n uudessa sarjassa kuljemme Musiikkien risteyksissä. Sarjassa soi moninainen kirjo eri musiikkeja, tyylejä, aikakausia ja genrejä - rikastuttavasti, virkistävästi, ilahduttavasti. Voimme pohtia, kuinka eri musiikit ovat yhteyksissä sekä kietoutuvat toisiinsa - kuinka ne jakavat yhteistä historiaa ja nykypäivää. Musiikkien risteyksissä et eksy, vaan oikea suunta löytyy taatusti!

Musiikkistudio

Fokuksessa suomalaiset taiteilijat. Ylen uunituoretta musiikkituotantoa ja arkiston aarteita. Toimittajina Lotta Emanuelsson, Inari Tilli ja Anu Jaantila.

Muuttuva Afrikka

Sarjassa inspiroidutaan oman tiensä tekijöistä. Tutustu yrittäjään, joka työllistää myös muita tai kuuntele, miten torikauppa Tansaniassa on muuttanut naisten asemaa! Entä millaista on afrikkalainen muoti? Millaista arkea elävät Ugandan ja Ruandan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt? Miksi Etelä-Afrikan tiedostavassa reggaessa on ihanteena soturimiehisyys? Afrikka muuttuu, ja muutosta saavat aikaan ihmiset yksin ja yhdessä. Toimittajana on Satu Kivelä ja tuottajana Anna Simojoki.

Näistä levyistä en luovu

Suositussa ohjelmasarjassa musiikin rakastajat - harrastajat ja ammattilaiset - kertovat lempimusiikkiinsa liittyviä muistoja ja tarinoita. Yle Radio 1 perjantaisin klo 14.00, uusinta sunnuntaina klo 7.03.

Nanosekunnin tarkkuudella

Monia aikaan liittyviä seikkoja on vaikea käsittää arkijärjellä. Aika on jotakin, joka koskee meitä kaikkia. Aika liittyy jokaisen elämään, alusta loppuun. Aikaa mitataan, sitä säästetään ja sen kanssa kiirehditään. Aika on suhteellista, sanotaan. Mitä aika todella on? Näkemyksiä ja selityksiä on monia. Filosofisesti pohdiskeleva ja villisti aikamatkaileva neliosainen audiosarja seikkailee ajasta ja paikasta toiseen. Toimittaja Jukka Mikkola. Tuottaja Pertti Ylikojola.

Narrin aamulaulu

”Boheemikausi on taiteilijan koeaikaa; se on alkutaival akatemiaan, vaivaistaloon tai ruumishuoneelle”. Näin kirjoittaa romaaninsa Boheemielämää (1851) esipuheessa Henri Murger. Outi Paanasen ohjelmassa Narrin aamulaulu tutkaillaan muusikkojen värikkäitä taiteilijakohtaloita ja kuunnellaan heidän elämänsä kestävintä perintöä eli musiikkia.

Omilla teillä

11-osainen draamakomedia Omilla teillä on ajoittain absurdi kertomus Marjaanan ja Kain yrityksestä viettää loma yhdessä. Tarkoitus on matkustaa Kain vanhempien mökille Keski-Suomeen ja mahdollisesti kavereiden kanssa elokuvafestivaaleille. Yhteinen matka pysähtyy kuin seinään ja sen jälkeen lähdetään omille teille – kirjaimellisesti. Kummallakin on oma odysseiansa. Liikutaan maalla, merellä ja ilmassa. Käydään keskellä Suomea, Savossa ja kaukana pohjoisessa. Voidaan koukata Ruotsin kautta, mutta takaisin tullaan, jos se on vaan mitenkään mahdollista. Löytääkö sitä itsensä, löytääkö toisen vai jonkun ihan toisen? Tämä on matka oman navan ympäri kahdeksassa päivässä. Käsikirjoitus: Juho Gröndahl ja Eira Virekoski Ohjaus: Janne Virtanen Äänisuunnittelu: Teuvo Lehtinen Musiikki: Petri Koskimäki Tuottaja: Maria Kuisma Päähenkilöt: Marjaana: Marika Heiskanen Kai: Tuukka Huttunen

Poikuus tallella

Kahdella prosentilla suomalaisista ei ole kokemusta yhdyntäseksistä. Jos heidät kaikki laitettaisiin samaan kaupunkiin asumaan, niin se olisi Suomen 10. suurin kaupunki. Poikuus tallella -sarja kertoo kolmesta miehestä, jotka ovat neitsyitä. Minkälaisia ajatuksia neitsyyden takana piilee? Toimittaja on Miikkapekka Heikkilä.

Radio Variaatio

Radio Variaatio on radiodokumenttien ja featureohjelmien eli radioesseiden yhteinen julkaisupaikka. Radio Variaatio esittää tekijöidensa näkemyksiä maailmasta, aihe tulee tästä todellisuudesta. Niin radiodokumentti kuin radioesseekin ovat monitulkintaisia ohjelmia. Niissä on monentasoisia viestejä, joista kuuntelija voi löytää omansa. Ohjelmien muoto rakennetaan radiofonian eli äänikerronnan avulla. Radiodokumentissa kuuluu usein autenttinen äänimaailma. Featureohjelmissa materiaalia käsitellään pidemmälle kuin dokumentissa keskimäärin. Tuottajina Juha-Pekka Hotinen ja Hannu Karisto.

Radioteatteri

Radiodraamaa Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin klo 15.00, uusinta maanantaina klo 19.03.

Riston Valinta

Erikoistarjouksia parhaan musiikin ystäville. Risto Nordellin puhetta ja musiikkia.

Romano mirits

Ajankohtaista asiaa romaneista. Sisältää romaninkieliset uutiset.

Saint-Louis’n tytöt

Tulevaisuudessa koko maailma on tyttöjen. Se johtuu siitä, että naiset tekevät työtä suuremmalla rakkaudella, sanoo Marie Aïdara, 16. Senegalissa esimerkiksi työelämän tasa-arvo on vielä tavoitelistalla, mutta tytöt ovat jo enemmistönä sekä ala- että yläkoulussa. Marie ja kolme muuta nuorta naista tavataan Saint-Louis’n kaupungissa Atlantin rannalla. Heidän kanssaan käydään koulussa, kotona ja työpaikalla ja puhutaan urasta, rahasta ja vapaa-ajasta. Sarjan toimittaja Maria Tolsa kävi Senegalissa alkuvuonna 2020. Äänisuunnittelija on Laura Koso ja tuottaja on Anna Simojoki.

Sari Valto

Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana.

Sävel on vapaa

Jo 50 vuotta kuuntelijoiden toiveita toteuttanut klassikko-ohjelma. Toivekonsertin puhelinlinjat aukeavat lauantaisin klo 18.00 ja oman toiveen voi kertoa numeroon (09) 144800. Toiveita voit lähettää myös sähköpostilla: savel.vapaa@yle.fi, mukaan tarkat tiedot musiikkitoiveesta, sekä toivojan nimi ja puhelinnumero. Yle Radio 1:ssä noin kerran kuukaudessa lauantaisin klo 19.02 – 22.00.

Sävelaskelmerkkejä

Lajeista rakkain on lajien yhdistäminen! Minkään joukkueen jäsenyyksiä ei tarvita ‒ kunhan muistat välillä vilkuilla palloa ja ottaa korvillasi kopin. Tässä sarjassa törmäät kaikenkirjaviin yhtymäkohtiin urheilun ja musiikin välillä, ja närhen pelivälineitä näyttää toimittaja Tatu Tamminen. Urheilua ja musiikkia, ajattomasti ja nostalgisesti.

Sydämessä Benin

Yhteisön voima kantaa beniniläisiä arjessa. Pienessä länsiafrikkalaisessa maassa Guineanlahden kainalossa elämänmeno on esivanhemmilta perittyjen perinteiden lävistämää. Näkyvän köyhyyden läpi esiin puskee kauneuden taju. Alkuvuonna 2020 toimittaja Marja Vehkanen oli Beninissä yovona, valkoisena vieraana. Kun voodoo-pappi kehotti häntä purkamaan setelille huolensa ennen sen sujauttamista tyynyn alle, Marja tajusi olevansa kulttuurien kohtaamispisteessä. Kylät ja kaupungit henkivät kipeää siirtomaahistoriaa. Samalla aktiivinen nuori polvi maalailee kunnianhimoisia tulevaisuudensuunnitelmia ja kulkee määrätietoisesti niitä kohti. Sydämessä Benin -sarjan neljä äänikirjettä vievät rauhaisasta kalastajakylästä voodoo-seremonian ja orjarannikon kautta suurkaupungin sykkeeseen.

Sydänjuurilla

Sydänjuurilla versoo Suomen ja lähialueiden perinnemusiikin muhkeasta mullasta. Vahvoista juurista kasvavat nykykansanmusiikin monipuoliset oksat, lehvät ja kukinnot, joita maailmanmusiikin tuuletkin toisinaan keinuttavat. Perinne ja nykyhetki kohtaavat niin musiikissa kuin Amanda Kauranteen haastatteluissa tradin taitajien kanssa. Tervetuloa juurille, Sydänjuurille!

Syventävää klassista

Klassista musiikkia. Yle Klassisen ja Yle Radio 1:n Yöklassinen. Tuottaja on Jari Rantschukoff.

Taiteilijatapaaminen

Tenori Topi Lehtipuun tähdittämä Third Practice on Tero Saarinen Companyn ja Helsingin Barokkiorkesterin teos, joka saattoi toistensa työskentelyä jo pitkään ihailleet kaverukset yhteisen projektin ja Claudio Monteverdin musiikin äärelle. Kahta kansainvälistä taiteilijaa inspiroi ajatus kokonaistaideteoksesta, kunnioittavasta ja kuuntelevasta työskentelytavasta ja hedelmällisistä harha-askelista - tästä kaikesta he kertovat valitsemansa musiikin siivittämänä, Topi Lehtipuu jopa Lontoosta käsin. Toimittajana Marja Vehkanen. Ohjelmassa soi: Livetaltiointi Third Practice -esityksestä, äänitetty Kuopiossa kesäkuussa 2019: Claudio Monteverdi (sov. Aapo Häkkinen ja Eero Palviainen): Tirsi e Clori (Aapo Häkkinen, cembalo, ja Eero Palviainen, arkkiluuttu). Armenialainen kansansävelmä: A Cool wind is blowing (Djivan Gasparyan, duduk). Georg Friedrich Händel (sov. Merwyn Warren): Why do the nations so furiously rage oratoriosta Messiah, jazzsovitus ( Al Jarreau, laulu, ja orkesteri). Joni Mitchell (sov. Vince Mendoza): Both sides now.

Tämän runon haluaisin kuulla

Runo matkatoverina - kuuntelijoiden toiverunoja. Toimittajana Pietari Kylmälä ja Kaisa Pulakka. Toiveiden postitusosoitteet: toive.runot@yle.fi tai PL 58 00024 Yleisradio.

Tanssiva karhu

Millaista on suomalainen nykyrunous? Vuoden 2020 Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon ehdokkaat esittelyssä. Tanssiva karhu on Ylen vuodesta 1994 lähtien jakama tunnustus kirjallisesti korkeatasoisesta kotimaisesta runoteoksesta. Tunnustus jaetaan heinäkuussa 2020. Toimittajana Niina Mäkeläinen. Tuottaja Sari Siekkinen.

Teatterikorkeakoulun kuunnelmakurssin satoa

Kuunnelmat ovat syntyneet keväällä osana Teatterikorkeakoulun ja Yle Draaman yhdessä järjestämää Kuunnelmakurssia. Vastuuopettajina: Antti Lehtinen, Juhana von Bagh, Heini Nikander, Jussi Liimatainen ja tuottaja Pekka Ruohoranta.

Tiedeykkönen

Kuuntele, ymmärrä - oivalla. Mitä tieteessä tapahtuu nyt ja mihin olemme menossa? Kertomuksia maailmankaikkeuden ääristä ihmiskehon syövereihin. Toimittajina Pirjo Koskinen, Leena Mattila, Teija Peltoniemi ja Riikka Warras. Ohjelmaa avustavat tiedetoimittajat Mari Heikkilä, Sisko Loikkanen, Jari Mäkinen ja Ville Talola. Tuottajana Maija Kaipainen.

Tuntematon Afrikka

Neliosaisessa sarjassa tutustutaan neljään tuntemattomaan afrikkalaiseen valtioon: Päiväntasaajan Guinea, Swazimaa (nykyiseltä nimeltään Eswatini), Botswana ja Eritrea. Toimittajana Jari Aula. Tuottaja on Salla Matusiak.

Tuntematon Venäjä

Tunnemme Venäjää aivan liian huonosti. Itäinen naapuri on herättänyt aina voimakkaita mielleyhtymiä ja reaktioita – suuntaan jos toiseen. Venäjä on valtavan suuri, ja aivan Suomen kyljessä kiinni. Huomattava osa ”Venäjä-tuntemustamme tai -tietouttamme” perustuu oletuksiin, ennakkoluuloihin tai sittenkin siihen, että emme oikeastaan tunnekaan Venäjää. Sitä eivät välttämättä tunne itse venäläisetkään, eivätkä monet maan kanssa enemmän tai vähemmän tekemisissä olevat toimijat. Tuntematon Venäjä -ohjelmasarja raottaa Venäjän saloja eri näkökulmista tarkasteltuna. Mitä tiedämmekään Venäjän nykyoloista, Suomen ja Neuvostoliiton/Venäjän yhteiselosta, Venäjän myyteistä ja sankareista ja siitä, mille jalustalle maan henkinen olemus pohjautuu - tai vaikkapa undergroundista sen eri ilmiöineen? Venäjää ja venäläisiä ei pidä myöskään liittää sumeilematta toisiinsa. Sarjan toimittaa Jari Aula. Tuottaja on Salla Matusiak.

Uudet levyt

Maailman paras ja ainoa suomenkielinen taidemusiikin levykritiikkiohjelma. Ilmiöitä, innostumista ja kuluttajapalvelua, toimittajina Kare Eskola ja Aki Yli-Salomäki.

Välilevyjä

Levyhyllyjen ja tyylilajien väleistä löytyy musiikkia, joka ansaitsee tulla kuulluksi; musiikin seasta löytyy kulttuuria ja tarinoita. Välilevyjä loksauttelevat paikoilleen musiikkitoimittaja Kare Eskola sekä tarvittaessa säveltäjä Olli Virtaperko.

Ykkösaamu

Ajankohtaista politiikkaa ja taloutta Suomessa ja maailmalla. Eturivin haastateltavat ja terävimmät kysymykset. Twitterissä: #ykkösaamu

Ykkösmusiikkia

Zimmer: Planet Earth 2 suite tv-sarj. Planeettamme Maa 2 (Kuoro sekä Chamber Orchestra of London/Geoffrey Alexander). Dvorak (sov. Suk): Täällä metsässä, puron äärellä sarjasta Pisne milostne (Rakkauslauluja) op.83 (Josef Suk, viulu, ja Vladimir Ashkenazy, piano). Aaltio: Reunion elok. Järven tarina (Aili Ikonen, laulu ja ork./Panu Aaltio). Vanonen: Kävellä reunalla jolta voi pudota peltoon sarjasta Tässä on valo sekakuorolle a cappella (YL/Pasi Hyökki). Schumann: Ennustajalintu (Anastasia Injushina, piano). Dvorak: Karneval konserttialkusoitto op.92 (B.169) orkesterille, n:o 2 kolmen alkusoiton sarjasta Priroda, zivot a laska (Luonto, elämä ja rakkaus) (Baijerin radion SO/Rafael Kubelik). Elgar: Sea slumber song laulusarjasta Sea pictures (Janet Baker, mezzosopraano, ja Lontoon SO/John Barbirolli). Brustad: Luonto ja metsänneidot sarj. Satusarja sooloviululle (Sölve Sigerland). Hanson: Kesäinen merimaisema sarj. Bold Island (Cincinnati Pops -ork./Erich Kunzel). Copland: Nature, the gentlest mother (Luonto, lempein äiti) (Malena Ernman, mezzosopraano, ja Francisca Skoogh, piano). Aaltio: Love, care and respect elok. Metsän tarina (Ork./Panu Aaltio).