Äänessä

Äänessä

Podplay

Äänessä-podcastissa haastatellaan Suomen legendaarisimpia radiojuontajia. Mikä on pitänyt heidät radiossa vuosia ja vuosikymmeniä? Kuka on ollut mieleen painunein haastateltava? Millainen palaute on mennyt ihon alle? Radiofilosofiastaan ja radiorakkaudestaan kertovat sarjan ensimmäisellä kaudella Pertti Salovaara, Outi Popp, Tapani Ripatti, Njassa, Sami Tenkanen, Olga Ketonen, Kimmo Vehviläinen, Minna Kuukka ja Hannu Aholaita. Sarjan toimittaa Sanna Wänskä, joka työskentelee Radio Iskelmän toimituspäällikkönä. Palautteet: sanna.wanska@bauermedia.fi

Jaksot

Iskelmän Hannu Aholaita: Otsaani on tatuoitu radio

maanantaina 15.6.73 min

Iskelmän Iltojen ja Iskelmän Listan isäntä Hannu Aholaita sanoo tehneensä kaikkia työtehtäviä, joita radiosta löytyy - siivoojasta johtajaan. Juontotyön lisäksi mies on seilannut muun muassa yli 400:lla Iskelmäkeskiviikkoristeilyllä. Sannalta: "Iskelmän pikkukippari on aina valmiina lähtöön ja voi pojat, että niitä lähtöjä on ollut. Olen kuunnellut Hannun tarinoita radiomaailman menosta ja sen vierestä kymmenen vuoden ajan ja se on ollut suuri kunnia."

Minna Kuukka ja Radio Novan Aamu

maanantaina 15.6.59 min

"En tiedä missä muussa työssä istutaan sellaisia tuntimääriä jonkun kanssa naamat vastakkain". Radio Novan Aamun Minna Kuukka on tehnyt töitä monissa tiimeissä. Miten tiimi toimii parhaiten ja miten aamutyötä jaksaa vielä vuosien jälkeenkin? Sannalta: "Jos kysyttäisiin keneltä tahansa kadun kulkijalta, että kuka on Minna Kuukka niin uskon, että kaikki tietäisivät. Hän on ehdoton radiolegenda."

Kimmo Vehviläinen ja uusia alkuja

maanantaina 15.6.58 min

Tähänkö on tultu? Se oli Kimmo Vehviläisen ensimmäinen ajatus, kun hänelle tarjottiin uutta pestiä Aito Iskelmän Aamussa. Radio Novasta ja Radio Aallolta tutun miehen ura on ollut huima. Millaiset hetket matkalta ovat jääneet elävimmin mieleen?

Sannalta: Kimmo on töissä Aito Iskelmässä, minä Iskelmällä. Olin totta kai kiinnostunut kuulemaan myös hänen ajatuksiaan uudesta kanavasta ja kilpailutilanteesta.

Olga Ketonen: "En ole loppusijoituspaikassa"

maanantaina 8.6.59 min

Olga Ketonen on kokenut monia uusia alkuja radiossa. Millaisena hän muistaa Radiomafian, YLEQ:n tai aamun tekemisen Radio Aallolla? ÄÄNESSÄ -haastattelussa puhutaan muun muassa siitä, kuinka lujille työ on hänet joskus laittanut. Ketonen sanoo myös, ettei halua kuulla kysymyksiä siitä, onko hän Radio Suomessa jäähdyttelemässä ja odottemassa eläkettä.

Sannalta: Olgan jaksoa editoidessa tirautin pari kyyneltä. Hän osasi niin hyvin pukea sanoiksi sen, miten rankka palaute voi välillä mennä juontajan ihon alle. Myös Olgan kanssa teimme haastattelun etänä ja päädyin pääasiassa kuuntelemaan ihastuttavaa tarinankerrontakykyään.

Sami Tenkanen: Olennaisinta on uteliaisuus

maanantaina 8.6.53 min

Huittisten, Porin, NRJ:n ja Sanomatalon kautta Kaapelitehtaalle. Bauer Media Oy:n toimitusjohtaja Sami Tenkanen on jo useamman vuoden ajan keskittynyt mediatalojen johtamiseen ja kehittämiseen, mutta millaisia polkuja tähän pisteeseen on kuljettu? Menopelinä on välillä ollut skootteri, haastattelupöydän takana mm. Lenita Airisto ja lämppärinä Shakira.

Sannalta: Tein eräissä juhlissa ystäväpiirille gallupin: kuka radiojuontaja on jäänyt parhaiten mieleen? Nousi kolme nimeä: "Salovaara! Hyppönen! Tenkanen! Äänessä-juttutuokion aikana selvisi, että Sami on hyvin vaatimaton mitä tulee omiin saavutuksiin radiossa ja siihen muistijälkeen, jota hän on kuuntelijoille jättänyt. Ja Samin uratarina on kiistatta yksi radiokentän kiinnostavimpia tapauksia.

Njassa: "Kritiikki on kuin kolikko"

maanantaina 8.6.62 min

Njassa on ehtinyt kerätä majesteettisen määrän radiokilometrejä. Hän aloitti Radio Cityssä vuonna 1985 ja nykyään häntä voi kuunnella iltapäivisin Radio Helsingistä. Njassa on kehittänyt hyvän tavan käsitellä kuuntelijapalautetta. "Laitan ne Facebookiin". Silti hän muistuttaa, että palautteissa on aina totuuden siemen, vaikka välillä kiehuu. Entä kuka on ollut vaikuttavinta haastateltava Njassa uralla?

Sannalta: En ole koskaan tavannut Njassaa ja vähän jännitin haastattelua etukäteen. Ajattelin, että hän on tiedostava ja saan kuulla kunniaani, jos joku fakta ei natsaa. Nopeasti tajusin, että olin ollut aivan väärässä. Hän on hauska. Jouduin editoimaan repeilyjäni pois, tunnustettakoon se tässä. Teimme haastattelun toukokuussa, kun koronarajoitukset olivat vasta vähän hellittämässä, joten haastattelu tehtiin etänä.

Tapani Ripatti ja Ocsid

maanantaina 1.6.64 min

Tapani Ripatti on lahtelainen dj, radiojuontaja ja -toimittaja. Diskon kuninkaaksikin tituleerattu Ripatti tuli suurelle yleisölle tutuksi television Levyraadista ja 80-luvulla Ylellä alkaneesta Ocsid-radio-ohjelmasta. Ennen eläkkeelle jäämistään hän työskenteli Lahden Radiossa.

Sannalta: "Suurin osa muistaa Tapani Ripatin kiihkeästä puhetavasta ja intohimosta musiikkiin. Hän on ollut sivistäjä, heittäytyjä ja ennen kaikkea tekijämies. Tutustuin häneen vuonna 2006 Lahden YLEllä. Ymmärsin kyllä silloin, että kyseessä on legenda, mutta olisinpa tajunnut tentata häntä enemmän. Tapani oli useimmiten repparikeikalla ja toimituksessa hänet löysi todennäköisemmin studiosta kelanauhojen keskeltä."

Pertti Salovaara ja härski 90-luku

maanantaina 1.6.50 min

Salovaara Show, Härdelli, Heinähässäkkä. Pertti Salovaara oli yksi 90-luvun suurimpia radiotähtiä. Rohkean röyhkeät ja flirttailevat ohjelmat keräsivät satoja tuhansia kuuntelijoita Radiomafian äärelle. Radiomafian jälkeen Salovaara on tehnyt mm. liikenneohjelmia Radio Novalla ja Iskelmässä. Toimisiko ohjelmaformaatti nykyään? Entä mitä Salovaara katuu?

Sannalta: "Olen yksi niistä lukuisista 90-luvun nuorista, jotka perjantai-iltaisin nauhottivat Salovaaran lähetyksiä C-kasetille. Muistuu oitis mieleen myös Body Shopin vanilla- ja mangotuoksut sekä Raptorin Oi beibi. Pertti oli ja on melkoinen taikaheppu mitä tulee kuuntelijakontakteihin. Hänen muistetaan sanonnasta: "Voe mahoton paikka sentään". Ja aika monesta muustaki

Outi Popp radioilmiöiden keulassa

maanantaina 1.6.53 min

Outi Popp on ollut paikalla, kun radioaalloilla on tapahtunut suuria. Hän aloitti uransa 80-luvun alussa Ylen Rockradiosta, oli käynnistämässä Radio Cityä vuonna 1985 ja Radio Mafiaa 90-luvulla. Äänessä-haastattelussa palataan hulluun vuosiin Lepakossa ja Outin Radiomafia-aikaan, jonka lopusta ei jäänyt erityisen mukavaa muistoa.

Sannalta: "Kun tein listaa niistä henkilöistä, joita sarjaani haluaisin, oli Outi Popp ensimmäisten joukossa. En muista kuulleeni hänen lähetyksiään, mutta hänen nimensä nousee esiin aina, kun radiolegendoista puhutaan niin kollegoiden kuin artistienkin kanssa."