Podcast EU:n voittajista ja häviäjistä. Tänä keväänä 60 vuotta täyttäneen Euroopan unionin tulevaisuus on epävarmempi kuin pitkään aikaan. Yksi jäsenmaa on eroamassa unionista kokonaan ja myös muissa maissa EU-vastaisuus leviää. Ääniä Euroopasta -podcast-sarjassa toimittaja Johanna Numminen tapaa eurooppalaisen yhdentymisen voittajia ja häviäjiä eri puolilla unionia. Ja kysyy, mikä on mennyt vikaan. Sarjan äänisuunnittelija on Pentti Männikkö.
Osa 4/4: Kun on tehnyt vuosia töitä yhdentyneen Euroopan eteen, kansalaisten EU-vastaisuutta on vaikea ymmärtää. Johanna Numminen tapaa Brysselissä kaksi suomalaista EU-virkamiestä. Lisäksi jututetaan taloustieteilijä Paul de Grauwe, jonka mukaan EU on jättänyt globalisaation häviäjät oman onnensa nojaan. Kuva: Felipe Trueba / EPA
Osa 3/4: Ranskassa presidenttiehdokas Marine Le Pen haluaa luopua eurosta ja järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä. Mutta vetoavatko tällaiset vaalilupaukset ranskalaisiin? Johanna Numminen ja Annastiina Heikkilä käyvät Kansallisen rintaman hallitsemassa Hénin-Beaumontin pikkukaupungissa sekä Pariisissa, josta Le Penin kannattajia on vaikeampi löytää.
Kuva: Johanna Numminen / Yle
Osa 2/4: Lontoolaiset olisivat halunneet pysyä EU:ssa selvästi muita brittejä innokkaammin. Brexitin pelätään heikentävän esimerkiksi Lontoon Cityn asemaa rahamaailman keskuksena. Johanna Numminen tapaa suomalais-brittiläisen kauppakamarin puheenjohtajan Jura Junnilan, jonka mielestä brexit on hölmöintä, mitä Britanniassa on tapahtunut pitkään aikaan.
Kuva: Hannah McKay / EPA
Osa 1/4: Britannian EU-vastaisin paikkakunta on Boston Pohjois-Englannissa. Viime kesän kansanäänestyksessä kolme neljäsosaa asukkaista äänesti brexitin puolesta, moni kaupunkiin muista EU-maista tulleiden tuhansien siirtolaisten takia. Johanna Numminen käy Bostonissa kysymässä, mikä tulijoissa englantilaisia harmittaa.
Kuva: Johanna Numminen / Yle