Ääniä Yhdysvalloista

Ääniä Yhdysvalloista

Yle Areena

Neliosainen podcast-sarja tuo ilmoille ihmisten ajatuksia historiallisten Yhdysvaltain presidentinvaalien alla

Jaksot

Yhdysvaltain nuoret äänestäjät

tiistaina 18.10.201611 min

Yhdysvalloissa pitää rekisteröityä äänestäjäksi päästäkseen uurnille marraskuun vaaleissa. Vaaleihin on ilmoittautunut miljoonia uusia äänestäjiä. Monet heistä äänestävät periaatteesta republikaaniehdokas Donald Trumpia vastaan - mutta demokraattien Hillary Clintonkaan ei kansanvillitsijäksi ole noussut. Mika Hentunen tapasi nuoria äänestäjiä pääkaupunki Washingtonin alueella.

Kuva: Mika Hentunen: Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on rekisteröitynyt runsaasti uusia, nuoria äänestäjiä.

Yhdysvaltain segregaatio

tiistaina 18.10.201610 min

Rotujen väliset ongelmat suurkaupungeissa puhuttavat taas Yhdysvalloissa. Presidenttiehdokas Donald Trump on luvannut palauttaa lain ja järjestyksen muun muassa Baltimoreen, joka nousi otsikoihin kaikkialla maailmassa viime vuoden keväällä, kun kaupungissa puhkesi mellakoita. Mika Hentunen kiersi Baltimoren ongelmakortteleita oppaanaan Ralph Moore, joka koki jo kaupungin tähän asti vakavimmat mellakat vuonna 1968.

Kuva: Mika Hentunen: Ralph Mooren elämäntyönä on ollut Baltimoren ongelmakortteleiden kehittäminen.

Yhdysvaltain valkoiset köyhät

tiistaina 18.10.20169 min

Donald Trump on miljardööri, mutta hänen peruskannattajansa ovat köyhiä. Valkoisen alemman keskiluokan kurimus on kärjistynyt 2000-luvulla. Työttömyys, köyhyys ja jopa kuolleisuus on kasvanut esimerkiksi Keyserin kaiserin pikkukaupungissa Länsi-Virginiassa. Mika Hentunen tapasi paikallisia, jotka syyttävät kurimuksestaan Barack Obaman hallintoa.

Kuva: Mika Hentunen: Hillonkeittäjät työssään Länsi-Virginiassa

Trump ja naiskannattajat

perjantaina 14.10.201610 min

Donald Trumpin kannattajakunnan ydin on valkoista keskiluokkaa - pienyrittäjiä, työläisiä, maanviljelijöitä sekä lain ja järjestyksen edustajia eli poliiseja ja sotilaita. Valtaenemmistö heistä on miehiä. Trump ei ole missään vaiheessa ollut suosittu naisäänestäjien keskuudessa - julkistetut kohuvideot ovat vähentäneet kannatusta entisestään.

Pienikin kannatuksen lisäys voi vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen, joten Trump tekee töitä voittaakseen puolelleen konservatiivisia naisia. Mika Hentunen kävi Pennsylvaniassa kampanjatilaisuudessa, jossa oli heitä oli paikalla tavallista enemmän:

Kuva: Mika Hentunen/Yle. Trumpin naiskannattajia Manheimissa Pennsylvaniassa.