Aleksis ja Kivi

Aleksis ja Kivi

Yle Areena

Suomalainen kirjallisuus saa kyytiä Aleksis Salusjärven ja Aino Kiven käsittelyssä. Koska taiteen ja elämän välillä ei ole välimatkaa, podcastissa tarkastellaan kaikkia elämän ilmiöitä kirjojen kautta. Mitä kirjat kertovat tästä ajasta ja meistä ihmisinä?

Aino Kivi on lahtelainen teatteriohjaaja, dramaturgi ja kirjailija. Aleksis Salusjärvi on helsinkiläinen päätoimittaja, kulttuuritoimittaja ja kriitikko. Podcastin ohjaus ja äänisuunnittelu: Suvi Tuuli Kataja. Tuottaja: Sari Siekkinen.

Jaksot

Maailmanloppu on mahdollisuus

perjantaina 4.1.201925 min

Kaikki loppuu kerran. Mutta mitä eroa on suomalaisella ja yhdysvaltalaisella maailmanlopulla? Miksi ajatus maailmanlopusta vetoaa lähes jokaiseen? Aleksis ja Kivi listaavat parhaita maailmanloppuja ja kokevat itsekin muutaman.

Mitkä varkaudet sallitaan?

perjantaina 28.12.201822 min

2000-luvun alussa didgeridoon soittelu oli merkki maailmankansalaisuudesta. Nyt maailmankansalaiseksi haluavan täytyy varoa omimasta muiden kulttuurien symboleja. Mutta miten käy kirjailijan, jonka työ perustuu siihen, että hän eläytyy muiden ihmisten nahkoihin? Saako kirjailija määrittää itse identiteettinsä vai onko se julkista omaisuutta? Entä voiko suomenruotsalaisuutta omia? Aleksis ja Kivi pohtivat lainan ja varkauden eroa.

Suomalaisessa kirjallisuudessa raha on tabu

perjantaina 21.12.201829 min

Suomessa on intiimimpää puhua rahasta kuin seksielämästä. Vaikka suuri osa kirjailijoista elää köyhyysrajalla, kirjallisuudessa raha on tabu. Mutta voiko rahapuhe muuttaa maailmaa? Aleksis ja Kivi vertailevat tilitietojaan ja suunnittelevat vallankumousta.

Miksi kirjalliset selfiet ovat niin yleisiä?

perjantaina 14.12.201824 min

Viime vuosien kuumimmat romaanit ovat kuin näköiskuvia kolmi-nelikymppisten tekijöidensä elämästä. Miksi kirjailijoiden arki kiinnostaa? Mitä mietit Aleksis ja Kivi? Aleksis ja Kivi kisaavat tykkäyksistä ja kokevat sosiaalista häpeää.

Nykykirjallisuudessa seksiä on vähän ja se on liian korrektia kiihottaakseen

perjantaina 7.12.201827 min

Vielä 70-luvulla suomalainen kirjallisuus tihkui seksiä, mutta nyt se on kadonnut. Vai onko kyse enemmänkin siitä, miten seksi määritellään? Aleksis ja Kivi väittelevät seksuaalisuuden muotojen laajentumisesta ja yrittävät vietellä kielellä.

Suomalainen kirjallisuus on sotahullua

perjantaina 30.11.201825 min

Suomalainen nykykirjallisuus on läpeensä nationalistista. Vaikka sota loppui yli 70 vuotta sitten, kotimainen kirjallisuus ei vielä ole kaivautunut ulos poterosta. Mutta onko nationalismi merkki historiatietoisuudesta vai pelkästä junttiudesta? Aleksis ja Kivi tykittävät niin että rintamalinjat räiskyvät.