Antti Holman oopperajuhlat

Antti Holman oopperajuhlat

Yle Areena

Kaikki kesän musiikkitapahtumat peruttu? Ei hätää, Antti Holman oopperajuhlia ei. Tämän podcastin aikana valmistaudutaan oopperailtaan, tutustutaan väliaikatarjoiluihin, harjoitellaan sopivaa ilmettä liian vaikean teoksen äärellä, käydään läpi parhaat tavat ottaa pienet nokoset toisen näytöksen loppupuolella, selviydytään tunteista ja valitaan seuraava teos. Antti Holman oopperajuhlat on kahdeksanosainen podcast-sarja.

Käsikirjoittaja ja esiintyjä Antti Holma, ohjaaja Soila Valkama, äänisuunnittelija Jani Orbinski, musiikkitoimittaja ja tuottaja Katri Henriksson.

Kiitos Emmanuel Ceysson, harppu, ja Markus Suihkonen, äänenavaukset sekä Ylen bronkiitit.

Jaksot

Ekstra: Saako puolisoa painostaa oopperaan? Antti vastaa

keskiviikkona 26.8.202042 min

Miksi oopperalaulajat toivottavat toisilleen "toi toi toi" ennen esitystä? Muistavatko laulajat oikeasti kaikki sanat oikein? Entä saako puolisoa painostaa oopperaan? Oopperapodcastin ekstrapitkässä jaksossa Antti Holma vastaa kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin.

Outo kosteus silmäkulmassa

tiistaina 9.6.202012 min

Voiko huutaa bravo, ja jos voi, milloin? Miten death metal ja ooppera liittyvät toisiinsa? Kuinka valita seuraava teos? Milloin nähdään ensi kerran?

Raaka kuunteleminen on parasta

tiistaina 9.6.202017 min

Jos lavasteet ovat hirveitä ja peruukit kampaamatta, laulajat törmäilevät toisiinsa ja tarinasta ei saa tolkkua, kannattaa sulkea silmät ja keskittyä musiikkiin. Akustinen orkesterimusiikki toimii usein viipeellä ja mystisillä tavoilla.

Oopperassa tonttu voi olla sankari

tiistaina 9.6.202017 min

Väitän, että oopperassa pääosassa on laulu, jonka tarkoitus on kuulua perimmäiselle parvelle. Mikään ei ole hikisempää hommaa kuin villien pilliäänten tuottaminen, kun samalla seisoo yhdellä jalalla ja toisella sysii inhottavaa kosijaa kauemmaksi tarinan pyörteissä.

Hirmuista melodraamaa

tiistaina 9.6.202020 min

Voi sentään. Oopperassa henkilöiden monipuolisuus ja inhimillisten hahmojen kristallinkirkas kuvastuminen ei kukoista. Ihmisyys tapahtuukin musiikissa, jota henkilöt vain avustavat. Onko kukaan koskaan tajunnut Taikahuilun tarinasta mitään? Ring-sarjan insesti ei ole ihan helppo pala purtavaksi.

Lohileipä ja pieni kahvi

tiistaina 9.6.202020 min

Melodramaattisten oopperoiden näyttämöillä on niin paljon niin isoja tunteita, että kyynistynyt katsoja haukottelee jo valmiiksi. Mutta juuri kyynistymistä vastaan on hyvä välillä imeltyä ihan huolella ja heittäytyä Kiinan prinsessan kosiotouhuihin. Sieltä saattaa löytyä nimittäin ihan uusi vaihde.

Oopperaa saa myös inhota

tiistaina 9.6.202018 min

”Tykkäsitkö?” kysyy kaveri, kun olet nähnyt tai kuullut jonkun taidekappaleen. Jos on kyseessä murha ja kuolema, niin kuin oopperassa monesti, tykkääminen ei välttämättä ole ensimmäinen vaihtoehto. Voisiko katsomossa ajatella myös, ettei tykkääminen ole välttämättä aina ainoa päämäärä? Voi inhota, ja silti saada jotain.

Oopperakummin ohjeita

tiistaina 9.6.202020 min

Taiteen suurin vihollinen on tajuamisen vaatimus, ikään kuin kaikki esitykselliset elementit pitäisi pystyä purkamaan joksikin väitteiksi. Musiikin suhteen se ei ole tarpeellista, voi vain istua ja antaa asiain tapahtua. Voi myös nukkua, jos nukuttaa.

Minä ja Taikahuilu

tiistaina 9.6.202018 min

Ensimmäisessä osassa määritellään ooppera, että oltaisiin niin sanotusti samalla sivulla kaikki. Ensimmäiset oopperamuistot. Miten Club Ooppera eroaa Kansallisoopperasta?

Antti Holman oopperajuhlat - tätä on luvassa

maanantaina 1.6.20201 min

Tiistaina 9.6.2020 Areenaan ilmestyy kuunneltavaksi kahdeksanosainen podcast-sarja nimeltään Antti Holman oopperajuhlat. Holman käsikirjoittaman ja liidaaman sarjan aikana valmistaudutaan oopperailtaan, tutustutaan väliaikatarjoiluihin, harjoitellaan sopivaa ilmettä liian vaikean teoksen äärellä, käydään läpi parhaat tavat ottaa pienet nokoset toisen näytöksen loppupuolella, selviydytään tunteista ja valitaan seuraava teos - varsin Holmamaiseen tyyliin tietenkin. Huom. Sarja on ensimmäiset kaksi viikkoa kuunneltavissa vain Areenassa.