Cafe au lait

Cafe au lait

Podplay

Millaista on suomalainen elämä ulkomailla? Tässä podcastissa Suomessa asuva Lilli ja Ranskassa asuva Helena istahtavat virtuaaliseen kahvipöytään eri puolilla maailmaa asuvien suomalaisten kanssa. Jokaisessa jaksossa paneudutaan aina uuteen, kutkuttavaan teemaan.

Jaksot

Tuija elää arkeaan italialaisessa linnassa

tiistaina 26.6.201827 min

Tuijan päivät kuluvat italialaisessa linnassa, markiisin oikeana kätenä. Keskiaikainen linna toimii tätä nykyä hotellina, jonne Tuija päätyi töihin vähän vahingossa, lomareissujensa seurauksena. - Pitää varoa mitä toivoo, nauraa Tuija nyt.

Startup-Emmin mielestä jokaisen olisi hyvä asua hetki ulkomailla

tiistaina 19.6.201826 min

Emmi vastaa puhelimeen Helsingistä, missä hän on perustamassa startup-yrityksen kansainvälistä R&D-toimistoa. Tilanne on väliaikainen, sillä oma koti löytyy Englannista. Elämä kahden maan välillä on kuitenkin herättänyt kunnioittamaan tasa-arvoista synnyinmaata ja sen tarjoamia mahdollisuuksia.

Liettuassa asuva Minna tuntee rahanpesun kiemurat

tiistaina 12.6.201827 min

Opinnot veivät Minnan alunperin Vilnaan. Tätä nykyä hän työskentelee pankissa rahanpesueston parissa. Minna kehottaa myös muita suomalaisia suuntaamaan katseen lähialueelle: töitä nimittäin suomen kielen taitajille Liettuassa riittää!

Portugali ei päästä Annaa otteestaan

tiistaina 5.6.201824 min

Portugalista on tullut vuosien saatossa Annalle oikea koti. Hän muutti kyllä kertaalleen hetkeksi pois, mutta sitten kaipuu kasvoi liian valtavaksi. Mikä tekee Portugalista maailman parhaimman paikan asua? Siitä kertoo lukuisia matkajuttujakin lehtiin kirjoittanut Anna.

Heidi kirjoittaa suomalaisia lastenkirjoja Saksassa

tiistaina 29.5.201830 min

Hilja ei ole nimestään huolimatta hiljainen, vaan ronski, puissa kiipeilevä pikkuinen suomalaistyttö. Saksassa asuvan Heidi Viherjuuren lastenkirjojen päähahmo elää maalla Suomessa, kuten Heidikin aikoinaan. Mutta millaista on kirjoittaa suomalaisesta elämästä kertovia kirjoja kaukana ulkomailla?

Anna hyödyntää suomalaisia oppeja egyptiläisessä päiväkodissa

tiistaina 22.5.201825 min

Suomalainen Anna pyörittää Kairossa yksityistä päiväkotia. Hän pyrkii työssään hyödyntämään suomalaisia tapoja kasvattaa lapsia. Annalla on ikuinen ikävä synnyinmaahansa - Egyptissä pienokaisten lapsuus keskeytyy aivan liian pian.

Mia: näin saat helluntaiksi heilan vaikka ulkomailta

tiistaina 15.5.201833 min

Rakkausvalmentaja Mia Halonen vastaa videopuheluumme Vancouverista. Hän on sopeutunut Kanadaan, uuden puolisonsa Timin kotimaahan erinomaisesti. - Tim on minun "luxury item", Mia nauraa, ja antaa erinomaisia vinkkejä helluntaiheilan löytämiseksi.

Piilaakson miehinen maailma yllätti Hannan

tiistaina 8.5.201827 min

Hanna Maula asuu perheineen Piilaaksossa, missä vain harva koulutettu perheenäiti on töissä. Kun perhe perustetaan, naiset vaihtavat työnsä lapsen koulussa tehtäviin vapaaehtoishommiin. Kuinka suomalainen uranainen ja äiti sopeutuu moiseen?

Meri - Miksi elää vain lomia varten?

tiistaina 1.5.201826 min

Aasian lomamatkalla Meri tajusi, ettei elämää tarvitsisi elää vain viikonloppuja ja matkoja varten. Oli tehtävä muutos: Meri jätti työnsä Suomessa jäi ja siirsi asuntosäästöt matkakassaan. Onni on löytynyt Kuala Lumpurista.

Salla - Moskovaa ei voita mikään

tiistaina 24.4.201821 min

Salla ei vaihtaisi Moskovaa enää mihinkään: elämä suurkaupungissa on mielenkiintoista, yllätyksellistä ja sopivasti haastavaa. Suomeenkaan ei enää ole ikävä kuin korkeintaan silloin, kun tekee mieli hetki levähtää ja hiljentyä.

Jenni - kodin pitää tuntua kodilta Panamassakin

tiistaina 17.4.201824 min

Jennin haastattelun taustalla hurisee ilmastointilaite. Jenni nimittäin asuu perheensä kanssa kaukana, kuumassa Panamassa. Ennen tätä tutuksi tulivat Namibia ja Kenia. Miten luoda tavallisen suomalaiskodin tunnelma vaihtelevissa, eksoottisissa ympyröissä?

Tira - arkea purjeveneessä

tiistaina 10.4.201822 min

Tiran ääni kuuluu heikosti, sillä hän istuu parhaillaan purjeveneessä Floridan lähistöllä. Tiran perheen suuri seikkailu on vasta alussa: unelmaksi luultu maaseutukoti on vastikään myyty ja uusi elämä vesillä aloitettu.

Joni on ainoa isä leikkipuistossa

tiistaina 3.4.201825 min

Stand-up-koomikko Joni Koivuniemi päätyi suomalaislehtiin törmättyään kulttuurisiin eroihin Ranskassa. Kun Joni oli jättänyt lapsensa kahvilan ulkopuolelle hetkeksi nukkumaan, joutui hän setvimään asiaa jopa poliisin kanssa. Miltä arki muuten uudessa maassa maistuu?

Ruotsinsuomalainen Outi löysi paikkansa Ranskasta

tiistaina 27.3.201829 min

Pohjois-Suomessa syntynyt ja Ruotsissa kasvanut Outi Karlsson vastaa puhelimeen pienessä eteläranskalaisessa kylässä. Siellä hän pyörittää puolisonsa Magnuksen kanssa majataloa, joka panostaa motocross-urheilijoihin. Miksi se kannattaa? Siitä ja ruotsinsuomalaisuudesta lisää tässä jaksossa.

Päivi - Pattaya on eläkeläisen unelma

tiistaina 20.3.201823 min

Päivi viettää Thaimaassa nyt ensimmäistä eläketalveaan ja on hyvin tyytyväinen. Pattaya on mainettaan parempi paikka: tekemistä on paljon ja suomalainen saunakin löytyy.

Anni - Koulunpenkiltä suoraan maailmalle

tiistaina 13.3.201824 min

Kun Annille tarjoutui mahdollisuus työharjoitteluun ulkomailla, hän tarttui siihen oitis. Anni vastaa puheluumme Puolasta, mutta työkokemusta on karttunut myös Espanjasta ja Kiinasta. Kaikissa maissa on ollut puolensa - itsetunto nousee kohisten, kun huomaa, kuinka hyvin sitä maailmalla pärjääkään.

Eerik - monikulttuurisuus auttoi nappaamaan unelmatyön

tiistaina 6.3.201825 min

Suurin osa suomalais-espanjalaisen Eerik de Oryn elämästä on kulunut Belgiassa. Eurooppa-koulun kasvatti, nyt opiskelijakaupunki Leuvenissa asuva mies pitää monikulttuurista ympäristöä suurena rikkautena. Monikielisyys on auttanut myös löytämään unelmatyön: Eerik vetää surffileirejä Espanjassa.

Ndela - Kun äiti on ruskea ja lapsi valkoinen

keskiviikkona 28.2.201826 min

Suomalais-senegalilainen Ndela vastaa puhelimeen Lontoosta, jossa hän asuu lapsensa ja irlantilaisen miehensä kanssa. Ndelan lapsi on hänta valkoisempi, minkä myötä Ndela on joutunut pohtimaan identiteettikysymyksiä uudesta kulmasta. Moni kun luulee Ndelaa lapsen hoitajaksi.

Tanja - Työt sanelevat seuraavan matkareitin

keskiviikkona 21.2.201826 min

Valokuvaaja-Tanja reissaa toimittajamiehensä Ismon kanssa ympäri maailmaa mielenkiintoisten juttuaiheiden perässä. Lyhyeksi aiottu reissu maailmalla on venähtänyt aiottua pidemmäksi: Nyt ollaan Balilla, huomenna Uudessa-Seelannissa. Parin elämä on sekoitus seikkailuja ja puurtamista.

Riia - Designerin elämää Ranskassa

keskiviikkona 14.2.201825 min

Ensimmäiset laukut Riia Bernard-Paulin ompeli marseillelaisen kotinsa kellarissa. Vuosien varrella design-bisnes on kasvanut ja kokoelmiin kuuluu nykyään myös sisustustuotteita. Ulkomaisen suunnittelijan elämä ei muotimaassa kuitenkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Miksei? Siitä lisää jaksossa.

Linda - suomalainen morsian Vietnamissa

keskiviikkona 7.2.201824 min

Linda vastaa puhelimeen Nha Trangissa, missä hän asuu tulevan miehensä perheen luona. Tulevaisuus näyttää jännältä: häät ovat aivan kulman takana! Ennen avioliiton solmimista parin on kuitenkin pitänyt käydä mm. paikallisissa mielentilatutkimuksessa. Miksi? Siitä lisää jaksossa!

Jarno - Vertaistukea Suomesta Japaniin

keskiviikkona 31.1.201825 min

Heimo on vertaistuen yhteisö, jossa ihmiset voivat auttaa toisiaan. - Ihmisillä on paljon mielen haasteita. Heimo on paikka, jossa ihmiset voi puhua vaikeista asioista, perustaja Jarno Alastalo sanoo. Heimoa viedään nyt Japaniin, missä painitaan tuttujen ongelmien, kuten puhumattomuuden parissa.

Sara - Ystäviä etsimässä

keskiviikkona 24.1.201831 min

Kun ulkomaille muuttaa puolison perässä, elämä voi tuntua välillä yksinäiseltä. Aikuisena ystävystyminen on vaikeaa, mutta viihtymisen kannalta elintärkeää. - Kannattaa olla ennakkoluuloton, avoin ja jutella kaikille. Ja myös antaa itselle aikaa, muistuttaa Irlantiin muuttanut Sara Ojanen-O'Connor.

Karoliina - Qatarin suomalaisessa koulussa lapset saavat olla lapsia

keskiviikkona 17.1.201828 min

Karoliina Mutanen työskentelee opettajana Qatarin Finland International Schoolissa. Työ suomalaista opetusjärjestelmää soveltavassa yksityiskoulussa motivoi. Suomalaisia metodeja saa tosin usein olla selittelemässä, mutta se ei haittaa. - Edistämämme sitä ajatusta, että sallitaan lasten olla lapsia.

Graavilohta ja korvasieniä Hongkongissa

keskiviikkona 10.1.201829 min

Jaakko Sorsa on asunut Hongkongissa yli 13 vuotta. Aasiaan hänet sai työ silloin vasta avattavassa pohjoismaisessa ravintolassa. Ympäristö on kokin kannalta hyvä: ruualla on tärkeä paikka arjessa. Vuosien työn ansiosta hänestä on tullut Hongkongissa tunnettu hahmo, josta on kirjoitettu jopa Financial Timesissä.

Suomalaisvalmentajan ohjaksissa Kiinan joukkue nousee huipulle

keskiviikkona 3.1.201823 min

Timo-Pekka Koskela valmentaa Kiinan lumilautailujoukkuetta. Moni asia on Kiinan huippu-urheilussa toisin kuin Suomessa. Timo-Pekka kertoo siitä, kuinka nuoret ovat esimerkiksi valikoituneet maajoukkueeseen ja miltä heidän tulevaisuutensa näyttää. Hänelle itselleen unelmatyö antaa paljon, mutta myös ottaa. Vaikeinta on olla poissa lasten ja vaimon luota. Siksi hän ei näe tekevänsä reissutyötä enää pitkään. Mutta ennen tulevaisuudensuunnitelmien tarkentumista keskitytään talviolympialaisiin.

Susanna: Iranissa naisen on annettava miehelle tilaa olla mies

keskiviikkona 20.12.201728 min

Susanna Mafi asuu perheensä kanssa Iranissa, josta hänen miehensä on kotoisin. Susanna on sopeutunut maahan kohtuullisen hyvin. Tyystin nikottelematta asettuminen ei ole mennyt, sillä moni asia on vaatinut aikaa. Susannan haastattelussa jutellaan niin sananvapaudesta kuin naisen asemasta, mutta myös kotoisasta parisuhteesta, jossa perheroolit ovat toisenlaiset kuin Suomessa.

Heidi: Paluumuutto Suomeen oli pettymys

torstaina 7.12.201728 min

Viime vuosikymmenen puolella Heidin ura oli hurjassa nosteessa: hän suunnitteli Los Angelesissa vaatteita maailmankuuluille nimille, kuten Jessica Alballe ja Paris Hiltonille. Työ oli innostavaa, vaikka ajoittain Heidi tunsikin itsensä yksinäiseksi. Kun Heidille tarjottiin bisnesmahdollisuutta Suomessa, elämä sai uuden suunnan, ja hän tapasi tulevan lapsensa isän. Muutto osoittautui kuitenkin virheeksi. Työkuviot eivät ottaneet tuulta alleen. Elämä Suomessa on ollut monessa kohdassa pettymys.

Aino: Edessä taas uusi muuttoshokki

torstaina 7.12.201729 min

Aino tapasi kyproslaisen diplomaattimiehensä Helsingissä, kun opinnot olivat vielä kesken. Kansainvälinen elämä miehen rinnalla on osoittautunut kaikkea muuta kuin tylsäksi: nykyään nelihenkinen perhe muuttaa 1-4 vuoden välein maasta toiseen. Lähtölaskenta on taas alkanut: kesällä on edessä muutto, nyt Sveitsistä Kyprokselle.