Eränkävijät

Eränkävijät

Yle Areena

Metsästystä intohimoisesti harrastava Manu Soininmäki sekä hänen akateeminen metsästyskaverinsa Jaakko Pohjoismäki suhaavat Eräkammariksi ristityllä matkailuautolla ympäri Suomea selvittämässä eränkäynnin nykytilaa. Tunnettujen vieraiden kanssa tutkitaan eräkulttuuria, luontoa, metsästystä ja kalastusta, riistanhoitoa ja luonnonsuojelua yllättävistä näkökulmista, holtitonta huumoria unohtamatta.

Päähenkilöt: Manu Soininmäki ja Jaakko Pohjoismäki Ohjaus ja käsikirjoitus: Teemu Hostikka & Anna-Reeta Eksymä Tuottaja: Teemu Hostikka & Anna-Reeta Eksymä Äänisuunnittelu: Juha Simola Musiikki: Antti Kokko & Veli-Matti Kananen

Jaksot

Paleface, onko nykyihmisen luontosuhde pelkkää fantasiaa?

keskiviikkona 20.5.202040 min

Eräkammarin pojat Manu ja Jaakko tapaavat muusikko Karri Miettisen alias Palefacen pääkaupungin keuhkoissa. Millainen on ruuhkavuosia elävän cityräppärin luontosuhde? Onko kaupunkilaisilla vääristynyt kuva luonnosta? Voiko kantaa ottava luontobiisi nousta listahitiksi?

Andte Gaup-Juuso, voiko saamelainen eksyä tunturiin?

keskiviikkona 13.5.202044 min

Eräkammarin pojat Manu ja Jaakko ovat ajaneet Eräkammarillaan Kilpisjärvelle poromies Andte Gaup-Juuson luokse. Millaisia eränkävijöitä saamelaiset ovat? Ehtiikö poromies metsästää ollenkaan? Miten päin lapintakki kuuluu pukea?

Hans Välimäki, pitäisikö suomalaisten laajentaa ruokareviiriään?

keskiviikkona 6.5.202036 min

Keittiömestari Hans Välimäen makuhermot joutuvat testiin, kun Eräkammarin pojat Manu ja Jaakko jakavat hänelle unohtumattomat reseptivinkkinsä. Voittaako kokkitaiston riekko, kieli vai rapu? Onko riistaa helppoa saada huippuravintolan ruokalistalle? Ja kannattaako sitä edes tarjota?

Jenni Räinä, onko suomalaista metsää enää olemassakaan?

keskiviikkona 29.4.202035 min

Eräkammarin pojat Manu ja Jaakko kohtaavat metsän siimeksessä Sanginjoella tietokirjailija Jenni Räinän. Kolmikon metsäilluusiot ovat murentuneet aikapäiviä sitten, mutta edelleen tekee kipeää. Millaisia ovat mielikuvat oikeasta suomalaisesta metsästä? Onko aika heittää hyvästit luonnonvaraisille metsille?

Arpad Kovacs, onko Jumalan mielestä oikein tappaa?

keskiviikkona 22.4.202033 min

Eräkammarin pojat Manu ja Jaakko tunnustavat metsästyssyntinsä pastori Arpad Kovacsille. Muutenkin Hailuodon saaressa ajaudutaan syviin vesiin. Onko ihminen luomakunnan herra? Tuleeko papille morkkis metsästämisestä? Voiko metsä olla pyhä paikka?

Katja Holmala, miksi susikeskustelu on karannut hyppysistä?

keskiviikkona 15.4.202043 min

Eräkammarin pojat Manu ja Jaakko pistävät sormensa susisoppaan Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkija Katja Holmalan kanssa. Millaiset mahdollisuudet metsästäjällä on suojella koiraansa suden hampailta? Miksi susikeskustelu on kärjistynyt? Miten susitutkija säilyy järjissään?

Jarkko Suominen, kärsiikö kala catch and release -kalastuksessa?

keskiviikkona 8.4.202041 min

Perhokalastusmestari Jarkko Suominen paljastaa Eräkammarin pojille kalastuksen saloja. Manua ja Jaakkoa mietityttää kalojen oikeudet. Onko niiden kustannuksella urheilu oikein? Miksei kalojen suojelu kiinnosta yhtä paljon kuin norppien suojelu? Onko ruotsalaisten kalojen elinolot paremmat kuin suomalaisten?

Iikka Kivi, onko metsästäjä paras luonnonsuojelija?

keskiviikkona 1.4.202041 min

Eräkammarin pojat Manu Soininmäki ja Jaakko Pohjoismäki miettivät stand up -koomikko Iikka Kiven kanssa, mitä yhteistä on lintubongarilla ja himometsästäjällä. Kuka lopulta tietää parhaiten, mitä luonnolle oikeasti kuuluu? Miten kauan on OK, että joku käärii rahat hihaansa maamme metsistä ja soista?

Riku Rantala, voiko kaupunkilainen olla uskottava eräihminen?

keskiviikkona 25.3.202037 min

Maailmanmatkaaja ja cityeräjorma Riku Rantala ajautuu Eräkammarin poikien Manun ja Jaakon kanssa Helsingin keskustassa erikoiselle kulinaristiselle retkelle.

Onko suomalainen metsästäjä syntynyt kultalusikka suussa? Kumpi maistuu paremmalta, mäyrä vai supikoira? Tekeekö partio ja armeija suomalaisista eräihmisiä? Onko metsästys vielä koko kansan harrastus?

Onko aitoa eränkäyntiä enää olemassa?

keskiviikkona 18.3.202037 min

Onko nykyteknologia pilannut perinteisen metsästyksen? Voiko Suomessa enää oikeasti eräillä? Kuuluuko metsästämisen olla kilvoittelua?

Eräkammarin pojat Manu Soininmäki ja Jaakko Pohjoismäki aloittavat Suomen kiertueensa Oulusta. Ensimmäisessä jaksossa kaverukset käyvät kahdestaan syvällistä keskustelua eräkulttuurin nykytilasta.