Eropodi

Eropodi

Podplay | Eropodi

Eropodissa jo vuosia sitten eronneet ja kahden lapsen äidit Aina ja Iina pohtivat avioeroa ja sen jälkeistä elämää eri näkökulmista useimmiten huumorilla höystettynä. Aina ja Iina ovat itsekin eroperheiden lapsia 80-luvulta ja ovat käyneet tuhansia keskusteluja eroista eri ihmisten kanssa ja lukeneet kymmeniä kirjoja aiheesta. Eropodi antaa vertaistukea ja auttaa ihmisiä, jotka käyvät läpi eroprosessia tai harkitsevat eroa. Käsiteltävät aiheet vaihtelevat podcastin vieraiden selviytymistarinoista ja eroäidin deittailusta avioeron juridisiin kysymyksiin ja lasten vuoroviikkoasumiseen.

Jaksot

Eropodin uudenvuoden extra

perjantaina 25.12.202044 min

Hyvää uutta vuotta! Aina ja Iina summaavat vuoden 2020 parhaat palat ja mitä mieluusti unohtaisivat. Miltä Eropodin ensimmäinen vuosi on tuntunut? Muistellaan hetki Eropodin vieraita, mitä heistä on jäänyt mieleen. Uuden vuoden lupausten sijaan Aina vinkkaa metodista, jolla analysoidaan mennyt vuosi ja varataan aikaa hyville asioille tulevalta vuodelta. Mitä tyttöjen kalenteriin kirjataan vuodelle 2021?

Eronneen joulu

keskiviikkona 2.12.202039 min

Eropodin tuotantokauden viimeisessä jaksossa vietetään joulua. Varsinkin vast'ikään eronneille joulun aika voi olla haastavaa aikaa. Moni asia voi ahdistaa: Ehkä joulunvietosta ei olla sovittu ex-puolisoiden tai uusperheiden kesken. Ehkä tämä on ensimmäinen joulu ilman lapsia. Ehkä joulu ilman ydinperhettä ahdistaa. Joulu eron jälkeen voi olla myös vapauttava kokemus. Eropodin Aina ja Iina antavat vinkkejä ahdistuksen helpotukseen ja kertovat omia joulukokemuksiaan ja -suunnitelmiaan.

Deittiuupumus

keskiviikkona 25.11.202026 min

Iina ja Aina pohtivat Eropodissa, miksi deittailu tuntuu välillä raskaalta. Uuden ihmisen tapaaminen tuo energiaa, mutta voi myös viedä sitä. Treffeille mennään täynnä toivoa, mutta kotiin palataan pettyneenä. Nykyisessä deittailukulttuurissa voi myös väsyä ja deittiuupumusta on verrattu jopa työuupumukseen. Mitä kannattaisi tehdä jos deittailu väsyttää?

Eroseminaari erosta toipumisen työvälineenä

keskiviikkona 18.11.202031 min

Eropodin vieraana on eroseminaarien vetäjä, seksuaaliterapeutti ja tietokirjailija Marika Rosenborg. Eroseminaarista moni on saanut apua erosta toipumiseen, mutta mitä seminaarissa oikeasti tapahtuu? Mistä keskustellaan, itketäänkö vai nauretaanko? Marikalla on vuosien kokemus eroista, mitkä ovat hänen parhaat neuvonsa erosta toipumiseen.

Maija Ilmoniemen tarina - lapsettoman ero

keskiviikkona 11.11.202050 min

Eropodissa keskustellaan, millaisena eron kokee 3-kymppinen lapseton nainen. Vieraana Maija Ilmoniemi. Vaikeuttavatko lapsihaaveet eroa? Mitä paineita yhteiskunta asettaa lapsettomalle eronneelle naiselle? Maija Ilmoniemi kertoo myös yksinäisyydestä ja uudesta kirjastaan Yksinäinen sekä korona-aikana perustamastaan KoSi -sinkkuryhmästä.

Viha osana eron käsittelyä

keskiviikkona 4.11.202038 min

Eropodin Aina ja Iina keskustelevat vihasta osana eroa. Millaista viha on eron jälkeen ja mikä on sen tarkoitus? Miten viha ilmenee jättäjällä ja jätetyllä? Miten vihaa voi käsitellä? Entä jos exän viha kohdistuu itseen? Entä jos vihavaihe jää päälle? Miten katkeruudelta voi välttyä? Keskustellaan omista kokemuksista ja luetusta. Jos sinulla on oikeasti ongelmia vihan kanssa, suosittelemme ammattilaisen apua tai vaikkapa Eroseminaaria. Eropodin vihajakso tarjoaa vertaistukea.

Sonjan tarina - Ero ja uusperheytyminen sateenkaariperheessä

keskiviikkona 28.10.202039 min

Eropodin jaksossa Ainan ja Iinan vieraana Sonja, joka on kokenut eron sateenkaariperheessä ja elää nykyään sateenkaariuusperheessä. Onko oikein taistella oikeudesta lapsiin? Onko uusperhe-elämä helpompaa, kun kaikki osapuolet ovat naisia? Biologinen ja ei-biologinen vanhemmuus. Tutustutaan myös hieman sateenkaariperheisiin liittyvään juridiikkaan.

Ero lapsen ja nuoren näkökulmasta

keskiviikkona 21.10.202040 min

Eropodissa keskustellaan eroista lasten ja nuorten näkökulmasta. Nyt lukioikäinen Jenny kirjoitti Iinalle ja Ainalle kirjeen, missä kertoo oman tarinansa, millaista oli kun hänen vanhempansa erosivat Jennyn ollessa lapsi. Eropodin studiossa vieraana asiantuntija Salla Frisk Kasvatus- ja perheneuvonta Kasper ry:stä. Miten lapset ja nuoret kokevat vanhempien eron? Millaisia terveisiä heillä on vanhemmille hyvään eroon?

Yksin eläminen, suhteet deittikumppaneihin, seksisuhteet, avoin suhde, polyamorinen suhde vai perinteinen parisuhde?

keskiviikkona 14.10.202036 min

Eropodin jaksossa Aina ja Iina ravistelevat käsityksiä parisuhteista ja pohtivat eri mahdollisuuksia järjestää suhde-elämä, parisuhteen aikana tai eron jälkeen. Keskustellaan vaihtoehdoista yksin eläminen, deittailu, avoin suhde, seksisuhteet, polyamoria ja erilaiset vaihtoehdot elää perinteisessä parisuhteessa. Voisiko avoin suhde tai vaikkapa erilliset kodit pelastaa pitkän parisuhteen erolta? Mikä on Iinan ja Ainan unelmien suhde? Onko se edes parisuhde?

Pauliinan tarina - Uusperheen haasteet ja avaimet onneen

keskiviikkona 7.10.202042 min

Ainan ja Iinan vieraana Eropdodissa uusperheneuvoja Pauliina Flang. Millaista on elämä uusperheessä, riittääkö rakkaus pitämään perheen yhdessä vai tarvitaanko rajoja ja sääntöjä? Miksi Iina tunsi mustasukkaisuutta miesystävän tyttärestä? Mistä uusperhe saa apua ja mitkä ovat avaimet toimivaan uusperheeseen? Saako Pauliina lopulta käännytetty Ainan harkitsemaan uusperhettä? Eropodin jakso, mikä jokaisen uusperheellisen tai sitä suunnittelevan tulisi kuunnella.

Helkan tarina - Ero samaan aikaan sekä uskonnollisesta yhteisöstä että aviopuolisosta

keskiviikkona 30.9.202031 min

Eropodin Aina ja Iina keskustelevat Helka Beltin kanssa, joka on nuorena eronnut sekä jehovantodistajista että aviopuolisostaan. Hän on myös tällä hetkellä etä-äiti toiselle pojalleen. Miltä tuntuu jäädä aivan yksin parikymppisenä? Miten lapsuus ja nuoruus uskonnollisessa yhteisössä on vaikuttanut myöhempiin parisuhteisiin? Miten läheiset ovat suhtautuneet etä-äitiyteen? Helka kertoo Eropodissa millaista etävanhemmuus on äidin näkökulmasta?

Eropodin vieraana Harri Moisio

keskiviikkona 23.9.202039 min

Eropodin Aina ja Iina keskustelevat toimittaja Harri Moision kanssa miehen elämästä eron jälkeen. Onko erosta selviäminen vaikeampaa miehelle ja miksi? Miten deittailu on muuttunut Harrin nuoruudesta? Voisiko sanoa, että nykyään ongelmana on etsimisen helppous ja löytämisen vaikeus? Jutellaan siitä, ollaanko liian tylsiä vai liian outoja parisuhteeseen.

Eropodi on sinkkuna taas kesäromanssien jälkeen

maanantaina 14.9.202037 min

Eropodin Aina ja Iina palaavat tauolta toiselle tuotantokaudelle. Molemmat ovat kokeneet kesäromanssin ja ovat sinkkuja taas. Lyhytkin suhde voi olla tärkeä ja merkityksellinen. Onko sinkkuus vain välitila matkalla parisuhteeseen? Millainen on unelmakumppani? Millainen on unelmasuhde? Onko Eropodissa mitään järkeä? Iina kertoo uusista Tinder -kokemuksistaan ja Aina harkitsee nunnaluostariin liittymistä tai ainakin dopamiinipaastoa.

Eronneen kesät

perjantaina 12.6.202032 min

Eropodi-jaksossa Iina ja Aina keskustelevat eronneen kesistä. Millainen oli ensimmäinen kesä eron jälkeen? Miten exän nyxän exän nyxän lomat vaikuttavat lomasuunnitelmiin? Saako kesällä viettää omaa lomaa ilman lapsia? Kuka maksaa kesän kulut? Jakson musiikista vastaa Ihana Leijona, biisi on T. Enkeli.

Eevi Minkkinen ja itsetuntemus selviytymiskeinona

keskiviikkona 29.4.202042 min

Podcastissa vieraana itsetuntemusohjaaja ja -kouluttaja Eevi Minkkinen, joka on kirjoittanut kirjan ”Ymmärrä itseäsi, ymmärrä parisuhdettasi”. Mitä ovat kiintymyssuhdetyypit? Miten läheisriippuvuus ilmenee parisuhteessa? Vinkkejä itsetutkiskeluun erosta toipumisen välineenä, mm. aamusivut. Mihin tarvitaan parisuhdetta?

Eronneen eri roolit

keskiviikkona 22.4.202030 min

Aina ja Iina keskustelevat naisen moninaisista rooleista eron jälkeen sekä pohtivat vähän näiden roolien aiheuttamia ristiriitoja, ehkä niiden ristiriidan aiheuttamaa syyllisyyttäkin. Naisen pitäisi olla siis pullantuoksuinen äiti, menestyvä uratykki, ystävä, jolla on aina aikaa sekä seksikäs ja itsevarma sinkku. Lisäksi on vielä rooli exänä ja entisenä miniänä.

Tinderiin eron jälkeen

keskiviikkona 15.4.202039 min

Kuuntele tämä ennen kuin aloitat swaippailun! Tästä Eropodin jaksosta saat ohjeita profiilin luomiseen, keskustelun aloittamiseen ja treffien sopimiseen sekä saat yleiskäsityksen, millainen treffailumaailma on edessäsi aloittaessasi tapailun Tinderin tai vastaavan palvelun kautta eron jälkeen.

Krissen tarina – Millaista on elää uusperheessä?

keskiviikkona 8.4.202040 min

Kokemusasiantuntija ja viiden lapsen uusperheen äiti Krisse vierailee Eropodin studiossa keskustelemassa uusperheestä ja vuoroviikkoasumisesta. Keskustellaan parisuhteesta uusperheessä ja selviytymiskeinoista uusperheen vanhemmille. Aiheina ovat myös uusperheen sisäiset ja ulkoiset ihmissuhteet. Krisse kertoo myös heidän perheytymiskeinoistaan. Mitä tunteita erisuuntaiset läheiset ihmissuhteet herättävät ja miten niihin pitäisi suhtautua? Millainen on toimiva uusperhe?

Avioeron juridiikka trilogia – Osa 3 Lasten huoltajuus- ja tapaamisoikeudet

keskiviikkona 1.4.202040 min

Tässä Eropodin jaksossa on vieraana Merituuli Lukkari Asianajotoimisto Reims & Co:sta. Aiheina yksin- ja yhteishuoltajuus, lapsen edunvalvonta, etä- ja lähivanhempi, yhteishuoltajuus, käytännön kokemuksia viikko-viikkoasumisesta. Vieraannuttaminen ja tilanne, jossa vanhempi ei halua tavata lastaan.

Avioeron juridiikka trilogia – Osa 2 Lasten elatus

keskiviikkona 1.4.202020 min

Tässä Eropodin jaksossa on vieraana Merituuli Lukkari Asianajotoimisto Reims & Co:sta. Milloin ja kenellä on velvollisuus maksaa elatusapua? Miten elatusapu lasketaan? Mikä on elatustuki? Missä elatuksesta sovitaan? Elatusavun muuttaminen? Vuoden 2019 lopussa muuttunut laki lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta.

Avioeron juridiikka trilogia – Osa 1 Lusikoiden jako eli ositus

keskiviikkona 1.4.202020 min

Tässä Eropodin jaksossa on vieraana Merituuli Lukkari Asianajotoimisto Reims & Co:sta. Miten lusikat käytännössä jaetaan eli tehdäänkö ositus sopimuksella vai oikeudessa? Avioehdon vaikutus? Kuka jää asumaan yhteiseen asuntoon? Entä jos ei oltu edes naimisissa vaan oltiin avoliitossa?

Eropodin koronaspesiaali

torstaina 26.3.202030 min

Aina ja Iina keskustelevat korona-arjestaan ja muutenkin koronan aiheuttamista muutoksista. Miten kotikoulu sujuu? Miten lasten tapaamisoikeudet hoituvat korona-aikana? Onko odotettavissa erobuumia? Miten sinkuilla menee korona-ajassa? Pidetään fyysistä etäisyyttä, mutta henkistä läheisyyttä.

Konstan tarina - Ero miehen näkökulmasta

keskiviikkona 25.3.202043 min

Konsta erosi thaimaalaisesta vaimostaan kolme vuotta sitten. Hän kertoo eroon johtaneista syistä ja selviytymiskeinoistaan. Miehille tukea on tarjolla esimerkiksi Miessakit ry:n terapiapalveluista. Mitä erityispiirteitä eroon voi liittyä, kun puoliso on toisesta kulttuurista? Mitkä ovat selviytymiskeinot, kun toinen osapuoli heittäytyy hankalaksi erossa?

Deittailu – En tiennyt tällaistakin olla vois

keskiviikkona 18.3.202031 min

Jossakin vaiheessa eron jälkeen alkaa taas tehdä mieli tavata uusia ihmisiä. Tässä eropodin jaksossa muistellaan parhaita ja huonoimpia deittikokemuksia, mietitään milloin deittailun voi aloittaa ja mitä ei kannata tehdä deittaillessa sekä keskustellaan tunteista ja ilmiöistä, joita deittaillessa kohtaa. Miltä tuntuu, kun on tapaillut puolen vuoden ajan miestä, joka tapaili samaan aikaan toista? Ovatko joulutreffit Nykissä hyvä idea?

Ainan ja Iinan erotarinat

keskiviikkona 18.3.202027 min

Eropodin ensimmäisessä jaksossa avioeron kokeneet ja äidit Iina ja Aina kertovat omat erotarinansa. Miten ero tapahtui, yllättäen vai pitkän harkinnan jälkeen? Mitkä olivat eron syyt? Mitkä olivat Ainan ja Iinan selviytymiskeinot eron jälkeen? Jaksossa tutustutaan myös Sukkasaippuanaiseen ja sivutaan Ainan miespuolista au pairia. Mietitään myös, mitä hyvää erosta seurasi.