Eurooppa edellä

Eurooppa edellä

Podplay | Nouhau Productions Oy

Suomalaisten Eurooppa-toimittajien konkari Tapio Nurminen menee uudessa podcastissa kirjaimellisesti Eurooppa edellä. Nurminen pureutuu yhdessä johtavien Eurooppa- ja EU-tuntijoiden kanssa maanosaa puhuttaviin ja kuohuttaviin asioihin, mehukkaita juoruja unohtamatta. Eurooppa edellä -podcastissa kysytään muun muassa: Jyräävätkö maahanmuuttajat vanhan mantereen? Menevätkö yhteiset EU-eurot vääriin käsiin? Tappaako EU suomalaisen metsätalouden? Lisääkö unioni oikeasti Suomen turvallisuutta? Ohjelmassa ovat äänessä suomalaiset EU-parlamentaarikot, ärhäkimmät EU-asiantuntijat, suomalaisten etuja Euroopassa ajavat lobbarit sekä entiset ja nykyiset Eurooppa-kirjeenvaihtajat. Tavoitteena on tuoda lisää aidosti eurooppalaista näkökulmaa suomalaiseen keskusteluun.

Jaksot

Tarvitaanko koronan jälkimainingeissa enemmän vai vähemmän Eurooppaa?

tiistaina 25.5.202147 min

Tasoittiko korona tietä paremmalle yhteisvastuulliselle EU:lle vai suistuttiinko väärälle raiteelle, joka suosii vastuuttomia ja kurittaa kuuliaisia? Eurooppa edellä -podcastin jaksossa EU-konkari, entinen lähettiläs, komissaari ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen muistuttaa, että EU teki vuonna 1999 historiallisen virheen, kun yksimielisistä päätöksistä ei luovuttu. Se näkyi ja tuntui myös koronakriisin hoidossa. Tutkija Timo Miettisen mielestä elpymisrahastosta ohjautuu liian vähän rahaa tulevien pandemioiden torjumiseen, koska Suomi muiden mukana halusi vähemmän suoria tukia. Yleisradion Brysselin kirjeenvaihtaja Susanna Turunen taas ihmettelee, miksi elpymisrahastokeskustelussa oppositio vei ja hallitus vikisi.

Hiipuuko EU:n elvytystykki vaivaiseksi vesipyssyksi - Lopahtiko jäsenmaiden kunnianhimo ja onko komissio liian leväperäinen valvoessaan miljardien käyttöä?

tiistaina 11.5.202151 min

EU:n 750 miljardin euron elvytysrahasto ja erityisesti 390 miljardin suorat tuet kuumentavat tunteita sekä jäsenmaissa että Brysselin Eurooppa-kortteleissa. Suomessa itketään maksujen ja saatavien suhdetta sekä pelotellaan yhteisvastuullisella tulonsiirtounionilla. Muualla kiukutellaan sekä tukirahojen käytöstä että käytön valvonnasta. Eurooppa edellä -podcastissa Tapio Nurmisen vieraina ovat johtaja Timo Vuori, Keskuskauppakamari, tutkija Päivi Puonti, VTT, Etla sekä europarlamentaarikko Ville Niinistö, Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä (Greens/EFA).

Onko EU:n loistava tulevaisuus takana – Pystyykö Eurooppa vastaamaan ympäristö- ja taloushaasteisiin ja miten me pärjäämme suurvaltojen puristuksessa?

sunnuntaina 9.5.202141 min

Ranskan ulkoministerin Robert Schumanin ehdotuksesta 71 vuotta sitten luodulla Euroopan unionilla on taklattavana isoja haasteita. 27 maan riitaisan joukon pitäisi jarruttaa ilmastonmuutosta, kiihdyttää talouskasvua ja vahvistaa unionia suurvaltojen puristuksessa. Jos savotassa ei onnistuta, EU:n loistava tulevaisuus on takana. Europarlamentaarikot Miapetra Kumpula-Natri (sd,), Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Petri Sarvamaa (kok.) luotaavat Tapio Nurmisen johtolla EU:n tulevaisuutta Eurooppa-päivän erikoisjakossa.

Onko EU:n pankkiunioni vain yksi uusi yritys junailla Italian ongelmat muiden maksettaviksi?

maanantaina 26.4.202157 min

Tavalliset tallettajat eivät edelleenkään voi kaikkialla Euroopassa luottaa siihen, että talletukset ovat turvassa, kun pankkikriisi iskee. Kannattaako suomalaisen veronmaksajan toivoa, että pankkiunioni ja yhteinen talletussuoja tulee? Vai onko se pelkkä sumutus Italian ja Kreikan pankkien pelastamiseksi suomalaisten rahoilla? Eurooppa edellä -podcastissa Tapio Nurmisen vieraina ovat Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu sekä Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Onko EU:lla paukkuja nousta digitalisoitumisen edelläkävijäksi ja torjua kaiken yli jyräävät USA:n digijätit?

tiistaina 13.4.202147 min

Digitalisoitumisen piti olla suuri pelastaja, mutta yhä enemmän siihen suhtaudutaan kuin peikkoon, jota kaikkien pitää pelätä. Riittääkö Euroopan kilpailukyky, kun digitalisoituminen etenee? Pystyykö EU vastaamaan Yhdysvaltain digidinosaurusten haasteeseen muullakin kuin sääntelyllä? Eurooppa edellä -podcastissa Tapio Nurmisen vieraina ovat Henna Virkkunen, europarlamentaarikko, kokoomus / EPP, Heli Koski, tutkimusjohtaja, Etla sekä Arno Ahosniemi, vastaava päätoimittaja, Kauppalehti.

Unohtakaa maahanmuuttokammo ja pakolaispelko - Eurooppa tarvitsee kipeästi osaajia ulkomailta

tiistaina 30.3.202157 min

EU:n pakolaiskriisi jatkuu. Pelkästään Kanarian saarille tuli viime vuonna 23 000 turvapaikanhakijaa. Siitä huolimatta EU:n yhteinen maahanmuuttopolitiikka on siirretty Ö-mappiin. Se on vaarallista, koska Eurooppaa tarvitsee kipeästi maahanmuuttoa. Eurooppa edellä -podcastissa Tapio Nurmisen vieraina ovat Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari, EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen sekä Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.

Onko EU:n Green Deal työpaikkojen tuhoaja vai maanosan pelastaja?

tiistaina 16.3.202147 min

Ilmastonmuutos etenee vääjäämättä. Eurooppa ei voi vain seurata sivusta, koska toimettomuuden hinta olisi liian korkea. Siksi Green Deal eli EU:n vihreän kehityksen ohjelma on välttämätön. Miten sen suuret lupaukset saadaan jalkautettua niin, että uusia työpaikkoja syntyy enemmän kuin niitä menetetään? Eurooppa edellä -podcastissa Tapio Nurmisen vieraina kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Päivi Wood sekä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

Näivettyykö Suomi EU:n takapajulaksi, missä tekeminen hiipuu ja tekijät loppuvat?

tiistaina 2.3.202163 min

Suomessa on huutava pula osaajista. Tuoreen raportin mukaan vuoteen 2030 mennessä tarvitaan 100 000 ulkomaalaista, jos kilpailukyky halutaan säilyttää. Suomi tarvitsee myös ulkomaisia uuden teknologian investointeja. Tekemistä ei sellunkeittäjien takapajulaan kuitenkaan tule, jos tekijät puuttuvat. Investoinneista ja osaajapulasta keskustelemassa Eurooppa edellä -podcastissa europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen sekä Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Pärjääkö lepsu EU öykkäröivälle Venäjälle?

tiistaina 16.2.202164 min

EU:n ja Venäjän suhteet ovat jäätävän huonot. Kremlin isäntä Vladimir Putin ja hänen kivikasvoinen aseenkantajansa, ulkoministeri Sergel Lavrov, eivät piittaa tippaakaan siitä, mitä EU:ssa ajatellaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytysyrityksestä tai häntä kannattavien mielenosoittajien kohtelusta. Miksi EU-johtajat jäävät kerta toisensa jälkeen venäläisen jyrän alle? Pitäisikö Venäjää viimeistään nyt kyykyttää rajuilla pakotteilla? Onko syytä pelätä, että Moskova iskee vielä rajummin takaisin? Eurooppa edellä -podcastissa Tapio Nurmisen vieraana ovat europarlamentaarikko Elsi Katainen, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sekä Sinikka Parviainen, vanhempi analyytikko, East Office.

Tärvääkö kuntavaaleihin valmistautuva Suomi EU:n elvytysrahat turhuuksiin?

tiistaina 2.2.202148 min

Eurooppa edellä -podcastin 2. jaksossa kysytään kylvävätkö EU-maat, Suomi muiden mukana, kovalla väännöllä synnytetyn elpymisrahaston miljardit vääriin kohteisiin. Menevätkö toivotut vaikutukset talouskasvuun, tuottavuuteen ja vihreään siirtymään sivu suun, kun äänestäjiä kosiskelevat poliitikot pääsevät pipertämään. Tekeekö myös Suomi omasta rahasto-osuudestaan budjetin ja kansallisen sosiaalipolitiikan jatkeen. Mukana keskustelemassa Etlan tutkija Päivi Puonti, Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola sekä vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö.

Tekikö EU virheen niiatessaan Kiinalle ja pyllistäessään USA:lle?

tiistaina 19.1.202150 min

Eurooppa edellä -podcastin 1. osassa kysytään pilasiko EU heti alussa suhteensa USA:n uuteen hallintoon solmiessaan Kiinan kanssa uuden investointisopimuksen. Olivatko EU:n neuvottelijat liian sinisilmäisiä uiguureja sortavien ja Hongkongin oppositiota musertavien Pekingin kommunistijohtajien kanssa? Asiaa myös koronasta, brexitin jälkeisestä ajasta ja Suomen jalkapallomenestyksestä. Vieraina europarlamentaarikot Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Petri Sarvamaa (kok.) sekä Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori.