Eurooppa edellä

Eurooppa edellä

Podplay | Nouhau Productions Oy

Suomalaisten Eurooppa-toimittajien konkari Tapio Nurminen menee uudessa podcastissa kirjaimellisesti Eurooppa edellä. Nurminen pureutuu yhdessä johtavien Eurooppa- ja EU-tuntijoiden kanssa maanosaa puhuttaviin ja kuohuttaviin asioihin, mehukkaita juoruja unohtamatta. Eurooppa edellä -podcastissa kysytään muun muassa: Jyräävätkö maahanmuuttajat vanhan mantereen? Menevätkö yhteiset EU-eurot vääriin käsiin? Tappaako EU suomalaisen metsätalouden? Lisääkö unioni oikeasti Suomen turvallisuutta? Ohjelmassa ovat äänessä suomalaiset EU-parlamentaarikot, ärhäkimmät EU-asiantuntijat, suomalaisten etuja Euroopassa ajavat lobbarit sekä entiset ja nykyiset Eurooppa-kirjeenvaihtajat. Tavoitteena on tuoda lisää aidosti eurooppalaista näkökulmaa suomalaiseen keskusteluun.

Jaksot

Onko EU:lla paukkuja nousta digitalisoitumisen edelläkävijäksi ja torjua kaiken yli jyräävät USA:n digijätit?

tiistaina 13.4.47 min

Digitalisoitumisen piti olla suuri pelastaja, mutta yhä enemmän siihen suhtaudutaan kuin peikkoon, jota kaikkien pitää pelätä. Riittääkö Euroopan kilpailukyky, kun digitalisoituminen etenee? Pystyykö EU vastaamaan Yhdysvaltain digidinosaurusten haasteeseen muullakin kuin sääntelyllä? Eurooppa edellä -podcastissa Tapio Nurmisen vieraina ovat Henna Virkkunen, europarlamentaarikko, kokoomus / EPP, Heli Koski, tutkimusjohtaja, Etla sekä Arno Ahosniemi, vastaava päätoimittaja, Kauppalehti.

Unohtakaa maahanmuuttokammo ja pakolaispelko - Eurooppa tarvitsee kipeästi osaajia ulkomailta

tiistaina 30.3.57 min

EU:n pakolaiskriisi jatkuu. Pelkästään Kanarian saarille tuli viime vuonna 23 000 turvapaikanhakijaa. Siitä huolimatta EU:n yhteinen maahanmuuttopolitiikka on siirretty Ö-mappiin. Se on vaarallista, koska Eurooppaa tarvitsee kipeästi maahanmuuttoa. Eurooppa edellä -podcastissa Tapio Nurmisen vieraina ovat Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari, EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen sekä Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.

Onko EU:n Green Deal työpaikkojen tuhoaja vai maanosan pelastaja?

tiistaina 16.3.47 min

Ilmastonmuutos etenee vääjäämättä. Eurooppa ei voi vain seurata sivusta, koska toimettomuuden hinta olisi liian korkea. Siksi Green Deal eli EU:n vihreän kehityksen ohjelma on välttämätön. Miten sen suuret lupaukset saadaan jalkautettua niin, että uusia työpaikkoja syntyy enemmän kuin niitä menetetään? Eurooppa edellä -podcastissa Tapio Nurmisen vieraina kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Päivi Wood sekä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

Näivettyykö Suomi EU:n takapajulaksi, missä tekeminen hiipuu ja tekijät loppuvat?

tiistaina 2.3.63 min

Suomessa on huutava pula osaajista. Tuoreen raportin mukaan vuoteen 2030 mennessä tarvitaan 100 000 ulkomaalaista, jos kilpailukyky halutaan säilyttää. Suomi tarvitsee myös ulkomaisia uuden teknologian investointeja. Tekemistä ei sellunkeittäjien takapajulaan kuitenkaan tule, jos tekijät puuttuvat. Investoinneista ja osaajapulasta keskustelemassa Eurooppa edellä -podcastissa europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen sekä Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Pärjääkö lepsu EU öykkäröivälle Venäjälle?

tiistaina 16.2.64 min

EU:n ja Venäjän suhteet ovat jäätävän huonot. Kremlin isäntä Vladimir Putin ja hänen kivikasvoinen aseenkantajansa, ulkoministeri Sergel Lavrov, eivät piittaa tippaakaan siitä, mitä EU:ssa ajatellaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytysyrityksestä tai häntä kannattavien mielenosoittajien kohtelusta. Miksi EU-johtajat jäävät kerta toisensa jälkeen venäläisen jyrän alle? Pitäisikö Venäjää viimeistään nyt kyykyttää rajuilla pakotteilla? Onko syytä pelätä, että Moskova iskee vielä rajummin takaisin? Eurooppa edellä -podcastissa Tapio Nurmisen vieraana ovat europarlamentaarikko Elsi Katainen, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sekä Sinikka Parviainen, vanhempi analyytikko, East Office.

Tärvääkö kuntavaaleihin valmistautuva Suomi EU:n elvytysrahat turhuuksiin?

tiistaina 2.2.48 min

Eurooppa edellä -podcastin 2. jaksossa kysytään kylvävätkö EU-maat, Suomi muiden mukana, kovalla väännöllä synnytetyn elpymisrahaston miljardit vääriin kohteisiin. Menevätkö toivotut vaikutukset talouskasvuun, tuottavuuteen ja vihreään siirtymään sivu suun, kun äänestäjiä kosiskelevat poliitikot pääsevät pipertämään. Tekeekö myös Suomi omasta rahasto-osuudestaan budjetin ja kansallisen sosiaalipolitiikan jatkeen. Mukana keskustelemassa Etlan tutkija Päivi Puonti, Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola sekä vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö.

Tekikö EU virheen niiatessaan Kiinalle ja pyllistäessään USA:lle?

tiistaina 19.1.50 min

Eurooppa edellä -podcastin 1. osassa kysytään pilasiko EU heti alussa suhteensa USA:n uuteen hallintoon solmiessaan Kiinan kanssa uuden investointisopimuksen. Olivatko EU:n neuvottelijat liian sinisilmäisiä uiguureja sortavien ja Hongkongin oppositiota musertavien Pekingin kommunistijohtajien kanssa? Asiaa myös koronasta, brexitin jälkeisestä ajasta ja Suomen jalkapallomenestyksestä. Vieraina europarlamentaarikot Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Petri Sarvamaa (kok.) sekä Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori.