Hätätila!

Hätätila!

Yle Areena

Ina Mikkola ja Rosa Kettumäki ovat suomalaisten asialla ja selvittävät, miten EU ratkaisee ilmastokriisin. Kuinka radikaaleihin ilmastotoimiin eurovaaliehdokkaat ovat valmiita? Entä miten poliitikot toimisivat hätätilanteessa, jos ilmastokriisiä ei saada kuriin ja paska osuukin tuulettimeen?

Tuottaja: Anna-Maria Talvio / Yle Kioski

Jaksot

Bonusjakso: Miksi hätätila? Tekijät kertovat millaista sarjan tekeminen oli

maanantaina 13.5.201919 min

Sarjan 9. jakso on pyhitetty kokonaan ohjelmantekoprosessin ja journalististen valintojen avaamiselle. Rosa Kettumäki ja Ina Mikkola kertovat, että mitä tuli tehtyä ja miten. Mutta ennen kaikkea: miksi?

Tiedämme mitä ilmastokriisille pitäisi tehdä, puuttuu vain poliittinen tahto, tiivistää Sirpa Pietikäinen (kok.)

maanantaina 13.5.201921 min

Kokenut mep Sirpa Pietikäinen haluaa säilyttää paikkansa parlamentissa. Hän on moneen muuhun kokoomuslaiseen verrattuna valmis hyvinkin radikaaleihin tekoihin, kuten EU:n ulkopuolelta tuotavien kulutustuotteiden hiiliveroon.

Enemmistö EU:ssa voisi kannattaa junaliikenteen edistämistä, arvelee Mikkel Näkkäläjärvi (sd.)

maanantaina 13.5.201924 min

Demarinuorten puheenjohtajan, SDP:n mep-ehdokkaan Mikkel Näkkäläjärven mielestä tärkeintä koko EU:ssa olisi siirtyä käyttämään uusiutuvaa energiaa. Näkkäläjärvi osaa myös selittää Euroopan parlamentin ja komission välisen eron.

Kriisitilanteessa osa ihmisistä alkaa sekoilemaan, Ville Niinistö (vihr.) analysoi ilmastopolitiikkaa

maanantaina 13.5.201921 min

Vihreiden entinen kansanedustaja ja ex-puheenjohtaja, mep-ehdokas Ville Niinistö on hyvin kunnianhimoisen ja kattavien ilmastotoimenpiteiden kannalla. Mutta miten tämä perustellaan heille, jotka suoraan sanottuna inhoavat tiukan vihreää ilmastopolitiikkaa?

Ei voi sallia, että EU-maat joissa on iso hiiliteollisuus tinkivät päästötavoitteista, linjaa Suvi Mäkeläinen (kesk.)

maanantaina 13.5.201922 min

Keskustanuorten puheenjohtaja ja mep-ehdokas Suvi Mäkeläinen linjaa, että Euroopan Unionin tulee ottaa entistä tiukemmat tavoitteet kohti hiilineutraaliutta. Mutta mitä se tarkoittaa? Ainakin siihen liittyvät hiilinielut. Lisäksi hän olisi valmis miettimään maataloustukien painopistettä uudella tavalla.

Rohkea ottaa välillä dunkkuunsa, kertoo tiukkoja ilmastotoimia kannattava Silvia Modig (vas).

maanantaina 13.5.201922 min

Miten ihmisten välistä oikeudenmukaisuutta voisi vaalia ilmastokriisissä? Tai miten huolehditaan siitä, etteivät köyhät joudu eniten kärsimään ilmastotoimista? Näitä pohtii vasemmistoliiton mep-ehdokas ja ex-kansanedustaja Silvia Modig.

Pitäisi tehdä kestävämpiä tuotteita, vaatii Laura Huhtasaari (ps.). Entä muut EU:n ilmastotoimet?

maanantaina 13.5.201923 min

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren mielestä EU:n pitäisi painostaa koko muuta maailmaa ilmastotekoihin. Huhtasaari kannattaa "järkeviä direktiivejä", mutta yleisesti ottaen hänen mielestään koko Euroopan Unionin voisi purkaa.

Ratkaisu löytyy päästökaupasta, uskoo Sari Essayah (kd.). Mutta miten?

maanantaina 13.5.201923 min

Mitä päästokauppa itse asiassa edes on? Entä mitä siitä ajattelee kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja mep-ehdokas Sari Essayah? Ainakin EU:n ilmastotoimiin hän vaatii tasapuolisuutta - sekä kansalaisten, että jäsenmaiden välillä.

Nyt on kova kiire, toteaa Silja Borgarsdóttir-Sandelin (r.). Kuinka ilmastoradikaali hän on?

maanantaina 13.5.201920 min

RKP:n varapuheenjohtaja ja mep-ehdokas Silja Borgarsdottir-Sandelinin mielestä EU:n pitäisi panostaa raideliikenteeseen ja harkita lyhyiden lentomatkojen kieltämistä. Hänestä Suomen pitää olla ilmastoasioiden edelläkävijä.