Ilmastovaroitus

Ilmastovaroitus

Podplay

Ilmastovaroitus on Bauer Median ja Myrskyvaroitus ry:n podcast-sarja, jonka tavoitteena on syventää suomalaisten tietoutta ilmastonmuutoksesta ja kertoa keinoista vaikuttaa ilmastonmuutokseen hillitsevästi. Sarja pyrkii käsittelemään ilmastonmuutokseen liittyviä aiheita mahdollisimman ymmärrettävästi ja samalla tarjoamaan suomalaisten kahvipöytäkeskusteluihin aiheesta mielenkiintoisia näkökulmia ja faktoja.

Jaksot

Paleface: "Unohda kuntauudistus, me tarvitaan ihmiskuntauudistus"

perjantaina 6.12.201960 min

Ilmastovaroitus-sarjassa on tällä viikolla hyvin kiihkeää ja intohimoista keskustelua, kun studiossa on Paleface eli Karri Miettinen, Timo Tyrväinen sekä Hermanni Seppälä. Onko taiteilijalla yhteiskuntavastuuta? Entä yrityksillä? Onko hyviä PR-temppuja, ja miten tunnistaa oikean, tutkitun tiedon?

Ilmastokysymykset osa 2

perjantaina 29.11.201933 min

Ilmastovaroitus-sarjassa käydään läpi jo toisen kerran kuulijoiden lähettämiä kysymyksiä. Minkä aikakauden elämäntapa oli vielä luonnon kannalta riittävän uusiutuva ja miksi miljonäärit eivät jo nyt rakenna Nooan arkkeja, jos vedenpaisumuksen uhka on todellinen? Studiossa Jouni Keronen, Timo Tyrväinen ja Hermanni Seppälä.

Ilmastonmuutos ekonomistin silmin

perjantaina 22.11.201939 min

Ilmastonmuutoskeskustelussa talouden kasvu ja sen hillitseminen nousevat usein esille. Mitä mieltä maailmantalouden kasvusta ovat ekonomistit Sixten Korkman ja Timo Tyrväinen? Voiko talous kasvaa ilman päästöjen kasvua vai ei? Ja mitä mieltä ekonomistit ovat kansainvälisestä ilmastopolitiikasta? Sixten Korkmanin ja Timo Tyrväisen kanssa Ilmastovaroitus-podcastissa mukana Hermanni Seppälä.

Maaperän hiilensidonta

perjantaina 15.11.201923 min

Meret, maat ja metsät sitovat hiiltä, mutta lisääntyneen fossiilikäytön johdosta noin puolet hiilidioksidista jää ilmakehään. Pelkkä päästöjen vähentäminen ei riitä ilmastonmuutoksen torjumisessa vaan sen lisäksi hiilensidontaa tulee kehittää. Miten hiilensidontaa voi parantaa ja millaista roolia Suomi näyttelee tässä? Hermanni Seppälän ja Jouni Kerosen kanssa studiossa ovat asiasta keskustelemassa maatalousteknologian dosentti, maanviljelijä Johannes Tiusanen sekä mm. BSAG:n hallituksen puheenjohtaja ja perustaja, Qvidjan koetilan omistaja Saara Kankaanrinta.

Ilmastonmuutos äidin näkökulmasta

perjantaina 8.11.201928 min

Onko se, että ei hanki lapsia, paras ilmastoteko? Millaista on olla vanhempi aikana, jolloin sekä lapset että vanhemmat pohtivat ilmastonmuutoskysymyksiä? Vanhemmuudesta, lapsista ja ilmastonmuutoksesta ovat keskustelemassa Timo Tyrväisen ja Hermanni Seppälän kanssa toimittaja Niina Backman ja näyttelijä Minka Kuustonen.

Ilmastonmuutos maailmankaikkeuden pitkässä historiassa

perjantaina 1.11.201922 min

Ilmaston lämpötila on vuosien varrella vaihdellut, ja maapallolla on ollut sekä kylmempiä että lämpimämpiä kausia. Myös ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on ollut nykyistä korkeampi. Miksi nyt puhutaan ilmaston lämpiämisestä niin paljon ja miten maapallon tilanne eroaa siitä hetkestä, kun viimeksi lämpötilat olivat näin korkealla? Hermanni Seppälän kanssa asiasta ovat keskustelemassa professori Esko Valtaoja ja ekonomisti Timo Tyrväinen.

Tienhaarassa - Johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella

perjantaina 25.10.201923 min

Tienhaarassa – Johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella -kirja julkaistiin syyskuussa. Kirjan kirjoittajat Mari Pantsar ja Jouni Keronen ovat kertomassa kirjan tekemisestä sekä muun muassa johtajuudesta, vallasta, vallanjaosta ja tulevaisuuteen liittyvistä peloista ja uhkakuvista. Studiossa ovat myös Hermanni Seppälä ja Timo Tyrväinen.

Ilmastokysymykset

perjantaina 5.7.201927 min

Jos lämpeneminen jatkuu, niin missä päin maapalloa selviää pisimpään hengissä? Entä miksi ilmastotalkoissa kukaan ei puhu lentoliikenteen vaikutuksista? Ilmastovaroitus-jaksossa pureudutaan tällä kertaa kuulijoiden lähettämiin kysymyksiin. Studiossa vastaamassa Timo Tyrväinen ja Jouni Keronen.

Ilmastonmuutoksen eteneminen on kalliimpaa kuin ilmastonmuutoksen hillitseminen

perjantaina 28.6.201921 min

Usein puhutaan, että ilmastonmuutoksen hillitseminen on kallista ja meillä ei ole siihen varaa. Jos asiaa tarkemmin miettii ja tutkii, voidaan kuitenkin tulla toiseen lopputulokseen ja kysymys saattaa ollakin, että onko meillä varaa olla hillitsemättä ilmastonmuutosta. Kehittämisyhtiö Micropoliksen toimitusjohtaja Leena Vuotovesi on kertomassa taloudellisesti kannattavista toimista, joita Iin kunnassa on tehty ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Iin toimet on huomioitu myös kansainvälisesti.

Perheenisän matka hiiliporsaasta kohti tiedostavampia valintoja

perjantaina 21.6.201923 min

Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen on kertomassa omista valinnoistaan kohti ilmastoystävällisempää arkea. Samalla puhutaan siitä, koetaanko valinnat uhrauksina tai muutoksina. Jaksossa myös Suomen ympäristökeskus SYKEn tutkija, Marja Salo, joka kertoo suomalaisten ilmastoymmärryksestä.

Iso raha ja ilmastonmuutos

perjantaina 14.6.201924 min

Miten yrityksen toiminta vaikuttaa sijoittamiseen ja mitkä ovat niitä yrityksiä, joita sijoittajien rahaa seuraa? Mikä on TCFD-ajattelu ja miten ilmastonmuutos liittyy sijoittamiseen? Ohjelmassa vieraana vastuullisuusjohtaja Jukka Honkaniemi, SEB ja Myrskyvaroitus ry:n puheenjohtaja, ekonomisti Timo Tyrväinen.

Väite: Kotitalouksien on turha hillitä hiilijalanjälkeä, koska teollisuus saastuttaa niin paljon

perjantaina 7.6.201926 min

Mikä merkitys kotitalouksilla on Suomen päästöissä, ja mikä merkitys kuluttajien valinnoilla on päästöihin tai jopa yritystoimintaan? Hermanni Seppälän kanssa keskustelemassa ekonomisti Timo Tyrväinen sekä CLC:n toiminnanjohtaja Jouni Keronen.

Mistä energiaa?

perjantaina 31.5.201922 min

Fossiilisten polttoaineiden käyttö puhuttaa ilmastonmuutostalkoissa. Miten niitä voisi korvata muilla ja millä aikataululla? Hermanni Seppälän kanssa asiasta keskustelemassa johtaja Mari Pantsar Sitrasta, professori Esko Valtaoja sekä CLC:n toiminnanjohtaja Jouni Keronen.

Väite: Ei Suomi yksin voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen

perjantaina 31.5.201923 min

Maapallo saastuu, mutta Suomi ei pysty vaikuttamaan asioihin globaalisti. Onko tämä väite totta vai ei? Ja voimmeko kenties hyötyä ilmastonmuutosratkaisuista? Aiheesta keskustelemassa Hermanni Seppälän kanssa Myrskyvaroitus ry:n puheenjohtaja, ekonomisti Timo Tyrväinen sekä CLC:n toiminnanjohtaja, Myrskyvaroitus ry:n perustajajäsen Jouni Keronen.

Väite: Ei yksi ihminen voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen

perjantaina 24.5.201924 min

Suomalaisten henkilökohtainen hiilijalanjälki on yksi maailman suurimmista. Kuitenkin usein vedotaan siihen, että suomalaisten on turha esimerkiksi pohtia ruokavalintoja tai vähentää kodin lämpötilaa, kun Intiassa ja Kiinassa ei asioista välitetä. Mikä yksilön vastuu ilmastokysymyksessä on, ja mikä kannattaa? Aiheesta keskustelemassa Hermanni Seppälän kanssa professori Esko Valtaoja ja Myrskyvaroitus ry:n puheenjohtaja Timo Tyrväinen sekä sosiaalisen median asiantuntija Kira Hagström.

Mitä tekee Myrskyvaroitus ry?

perjantaina 24.5.201922 min

Myrskyvaroitus ry on ilmastonmuutoksesta huolestuneiden yksityisten ihmisten perustama yhdistys. Yhdistys pyrkii edistämään ilmastokatastrofin torjumista ja ratkaisun löytämistä ilmasto-ongelmiin aktivoimalla ja innostamalla meistä jokaista toimimaan ilmastomyönteisesti omassa elämässään. Myrskyvaroituksesta ja Myrskyvaroituksen kehittämästä Ilmastolupaus-kampanjasta on kertomassa yhdistyksen puheenjohtaja Timo Tyrväinen sekä perustajajäsen Jouni Keronen.

Mitä ilmastonmuutos tarkoittaa?

perjantaina 17.5.201920 min

Ilmastonmuutoksesta puhutaan kaikkialla. Tässä Ilmastovaroitus-jaksossa käydään läpi sitä, mistä ilmastonmuutoksessa on oikeastaan kyse. Pitääkö ilmiöstä olla huolissaan vai hössötetäänkö nyt liikaa? Aiheesta keskustelemassa Hermanni Seppälän kanssa Myrskyvaroitus ry:n puheenjohtaja, ekonomisti Timo Tyrväinen sekä CLC:n toiminnanjohtaja, Myrskyvaroitus ry:n perustajajäsen Jouni Keronen.

Onko meillä toivoa?

perjantaina 17.5.201921 min

Lähes kaikki ymmärtävät sen, että ilmastonmuutos on suurin ihmiskunnan kollektiivisesti kohtaama haaste. Silti siitä puhumisesta ei aina tykätä, vaan vedotaan ilmastopaniikkiin ja ilmastoahdistukseen. Toisaalta taas ilmastonmuutoksesta puhutaan hyvin usein ainoastaan tavoilla, jotka aiheuttavat ahdistusta. Voiko tulevaisuuteen uskoa ja onko meillä toivoa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi? Asiasta keskustelemassa Hermanni Seppälän kanssa professori Esko Valtaoja ja Myrskyvaroitus ry:n puheenjohtaja, ekonomisti Timo Tyrväinen.