Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta

Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta

Yle Areena

Miksi palkasta puhuminen on pikkuisen kiusallista? Pitääkö parisuhteessa käydä rahakeskusteluja? Voisinko minäkin aloittaa sijoittamisen? Toimittaja-bloggaaja Julia Thurénin luotsaamassa podcastissa rahasta ja taloudesta puhutaan häpeilemättä, hauskasti ja oivaltavasti. Alkuperäisidea: Julia Thurén ja Anna Karhunen.

Jaksot

Voiko talous kasvaa loputtomiin?

torstaina 7.4.202233 min

Ei ainakaan tällä meiningillä kuin nyt, sanoo ekonomisti Anni Marttinen. Julia Thurén pureutuu Marttisen kanssa aikamme haasteeseen: taloutemme kasvaa, kun kuluttaminen kasvaa ja talouskasvu luo hyvinvointia. Paitsi sitten, kun se alkaa luoda luonnon ja ilmaston pahoinvointia.

Tunne edellä shoppailemaan

torstaina 31.3.202228 min

Milloin tunteet vaikuttavat meidän ostopäätöksiin? Melkeinpä aina, sanoo erikoispsykologi Maarit Lassander. Tunteita ei voi paeta, mutta ne kannattaa opetella tunnistamaan, jotta voi seistä päätöstensä takana.

Homo shoppicus eli evoluution vaikutukset kuluttamiseen

torstaina 24.3.202237 min

Ihmisen sisään on rakennettu monia niistä tarpeista, jotka saavat meidät nykypäivänä ylikuluttamaan maapalloa. Julia Thurén ja kulutustutkimuksen dosentti Samuel Piha pohtivat, millaiset vietit ajavat ihmistä kuluttamaan – ja voiko niitä vastustaa.

Viherpesty maailma

torstaina 17.3.202229 min

Meille mainostetaan vastuullista, valvelutunutta ja vihreää, mutta usein lupausten takana on tyhjiä lupauksia vailla katetta. Julia Thurén keskustelee Kuluttajaliiton Tiina Vyyryläisen kanssa siitä, mistä tunnistaa viherpesun. Entä mitä hyvää viherpesussa on?

Ja katossa (pelkkä) diskopallo

torstaina 10.3.202232 min

Miksi palkasta puhuminen on pikkuisen kiusallista? Pitääkö parisuhteessa käydä rahakeskusteluja? Voisinko minäkin aloittaa sijoittamisen? Toimittaja-bloggaaja Julia Thurénin luotsaamassa podcastissa rahasta ja taloudesta puhutaan häpeilemättä, hauskasti ja oivaltavasti. Alkuperäisidea: Julia Thurén ja Anna Karhunen.

Vastuulliset sijoituskohteet, mitä ja missä?

torstaina 3.3.202229 min

Jos ja kun ihminen haluaa sijoittaa rahaansa vastuullisesti, niin miten se käytännössä onnistuu? Vastuullisesta sijoittamisesta kirjan kirjoittanut Kaisa Kurittu käy Julia Thurénin kanssa kolme askelta sijoitussalkkuun, joka ei ime tuottojaan ihmisten tai luonnon selkänahasta.

Neljä lakia jotka muuttavat kuluttamisen

torstaina 24.2.202233 min

Mieti, jos voisi mennä kauppaan ja ostaa mitä vain tuntematta huonoa omaatuntoa siitä, että taas jotain tahtoa riistetään. Julia Thurén ja Finnwatchin ilmastoasantuntija Lasse Leipola listaavat neljä täysin toteuttamiskelpoista lakia, jotka pelastaisivat tämän planeetan.

Matkustamisen kaunis tulevaisuus

torstaina 17.2.202236 min

Pahoittelut, mutta haaveet sähkölentokoneista voi siirtää kauas tulevaisuuteen. Matkustaminen ei kuitenkaan ole katoamassa mihinkään – se on vain muuttamassa muotoaan. Maata pitkin matkustamisesta tietokirjan kirjoittanut toimittaja Kati Kelola juttelee Julia Thurénin kanssa siitä, miten voi matkustaa hyvällä omallatunnolla.

Minä shoppailen, puoliso piheilee

torstaina 10.2.202237 min

Paula Laition mies harmistui, kun Laitio hyppäsi palkkatöistä opiskelemaan kysymättä tältä ensin. Julia Thurén ja Laitio keskustelevat siitä, miten parisuhteen saa toimimaan, jos kulutus- ja rahankäyttötottumukset eroavat selvästi toisistaan.

Mihin rahansa sitten muka saa käyttää?

torstaina 3.2.202240 min

Jos on päässyt mukavaan keskiluokkaiseen asemaan ja rahaa jää perusarjen jälkeen yli, niin miten siitä saa nauttia tänä ilmastokriisin ja ekokatastrofin aikana? Julia Thurén ja toimittaja Riikka Suominen miettivät, mistä löytyy uusi hedonismi.

Naiset sortuvat, miehet tarvitsevat

torstaina 27.1.202229 min

Naiset ostavat useammin kuin miehet, mutta rahaa kuluu yhtä paljon. Julia Thurén ja sosiologian professori Terhi-Anna Wilska ruotivat naisten ja miesten kuluttamiseen kohdistuvia tuplastandardeja.

Ulkonäkö maksaa rahaa

torstaina 20.1.202243 min

Tietynlaisen ulkonäön ylläpitäminen vaatii työtä ja rahaa – ja jos tätä ulkonäkötyötä ei tee, ei välttämättä saa palkkatyötä. Julia Thurén ja taloussosiologi Erica Åberg analysoivat tämän hetken ulkonäkövaatimuksia

Mainontaa yliarvioidaan – ja aliarvioidaan

torstaina 13.1.202245 min

Saako mainonta ihmiset ostamaan asioita, joita he eivät halua? Ei oikeastaan. Julia Thurén ja markkinoinnin professori Henri Weijo keskustelevat siitä, miten mainonta vaikuttaa meihin. Entä mitä mieltä pitäisi olla fossiilimainosten kiellosta?

Wellness-kuluttamisen viides aalto

torstaina 6.1.202242 min

Ysärillä alettiin käydä salilla, 2000-luvun alussa satsattiin terveysruokaan, sitten tuli itsensä mittaaminen ja terapiat. Julia Thurén käy kauppatieteiden tohtori Miia Grénmanin kanssa wellness-kuluttamisen historiaa ja tulevaisuutta

Kavereiden elintaso ajoi ohi

torstaina 30.12.202140 min

Parikymppisenä Pauliina Väliheikki tienasi enemmän kuin kaverit. Nyt hän on eduskunnan tarjoilija, joka ei kehtaa sanoa kaverille, että juuri nyt ei ole varaa syödä ulkona. Julia Thurén ja Väliheikki pohtivat, miten raha vaikuttaa ystäväyyteen.

Kuluttaminen korvasi uskonnon

torstaina 23.12.202139 min

Ihminen etsii jatkuvasti merkitystä – ja ostamalla sitä on helppo saada. Julia Thurén ja uskontotieteilijä Mikko Kurenlahti pohtivat, miten kuluttamisesta syntyi uskonnonkaltainen järjestelmä. Entä mikä on kulutusheimo?

Mitä et ostaisi käytettynä?

torstaina 16.12.202132 min

Tällä hetkellä kierrätysbuumi lävistää 25–35-vuotiaat naiset, mutta muut ostavat vain uutta. Ei enää pian! Emmyn toimitusjohtaja Timo Huhtamäki avaa Julia Thurénille, miten kiertotalous brändätään haluttavaksi.

Shoppailuriippuvuus vie rahat, ajan ja kaappitilan

torstaina 9.12.202141 min

Saana Opacic sai esikoisensa nuorena ja alkoi ostella lapselle merkkivaatteita todistellakseen hyvää äitiyttään. Sitten ostosriippuvuus muutti muotoaan, mutta vei edelleen kaikki rahat.

Ei kahtena päivänä samassa mekossa – ja pari muuta typerää normia

torstaina 2.12.202138 min

Sata vuotta sitten oli ok käyttää joka päivä samoja vaatteita, parsia niitä loputtomiin ja haista hieltä. Ei enää. Julia Thurén ja etnologi Tytti Lehtovaara käyvät läpi, mistä miten keksinnöt ja kultttuuri ovat vaikuttaneet kulutusnormeihimme.

UUSI KAUSI: Älä osta mitään turhaa paskaa

torstaina 25.11.202135 min

Melkein kaikki rahasta -podcastin kolmas kausi porautuu syvälle kuluttamiseen. Ensimmäisessä jaksossa Julia Thurén ja toimittaja ja ohjaaja Susani Mahadura keskustelevat kuluttamisheräämisestä. Mahaduran silmät aukenivat Verta, hikeä ja t-paitoja ohjelman kuvauksissa Myanmarissa.

Kenellä on vastuu kuluttamisesta?

torstaina 17.12.202036 min

Vastuu kestävästä ja eettisestä kuluttamisesta sysätään yksittäisen ihmisen harteille. Typeryyttä! Missä on yritysten ja politiikkojen vastuu? Jaksossa Eetti ry:n vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme juttelee toimittaja Julia Thurénin kanssa kuluttamisen turhista normeista ja maailmanparannuksesta. Yksilön vastuu kiteytyy Julian viisauteen: Älä osta mitään turhaa paskaa.

Hyvää sinun eurolla

torstaina 10.12.202038 min

Jos haluaisi pelastaa mahdollisimman monta ihmistä, niin mihin kannattaisi lahjoittaa euronsa? Malarian vastaiseen taisteluun. Mutta miksi meitä ei huvita tehdä niin? Toimittaja Julia Thurén juttelee toimittaja ja aktivisti Suvi Auvisen kanssa efektiivisestä altruismista ja siitä, miksi hyvinvointivaltiossa ei riitä, että maksaa kiltisti veronsa.

Uusperheen rahaneuvottelut

torstaina 3.12.202035 min

Venla Rossi oli asunut puolisonsa ja tämän lapsen kanssa vuoden ennen kuin rahasta käytiin ensimmäinen kunnon keskustelu. Uusperheissä neuvotellaan siitä kuka ostaa, mitä ostaa ja kenen rahoilla – ja kuka saa edes osallistua keskusteluun. Toimittajat Julia Thurén ja Venla Rossi käyvät läpi uusperheen rahanjakoa.

Onko elämää konkurssin jälkeen?

torstaina 26.11.202035 min

Mirka Olin oli valloittamassa teeyrityksellään maailmaa – kunnes burn out ja talousvaikeudet veivät firman konkurssiin. Lopulta Olin joutui myymään asuntonsa, mutta mitään hän ei silti kadu. Mirka Olin juttelee toimittaja Julia Thurénin kanssa siitä, mitä konkurssi käytännössä tarkoittaa ja mitä siitä seuraa.

Sijoittaja rällää eläkkeellä

torstaina 19.11.202029 min

Marja-Leena Haapanen irtisanoutui työstään 58-vuotiaana sijoitustensa turvin. Paljonko rahaa pitää olla säästettynä, jotta osinkojen turvin voi elää? Haapanen vakuuttaa toimittaja Julia Thurénille, että eläke on elämän parasta aikaa.

Rahaongelmat eivät ole häpeä

torstaina 12.11.202036 min

Toimittaja Vera Miettiselle kertyi pikkuhiljaa sisustus- ja vaatehankinnoilla 35 000 euron velat. Shoppailu oli keino lievittää pahaa oloa. Toimittaja Julia Thurén keskustelee Miettisen kanssa siitä, miten häpeää veloista voi purkaa. Se kannattaa, jotta saa rohkeuden hakea rahaongelmiin apua.

Taloudellinen väkivalta vie itsenäisyyden

torstaina 5.11.202038 min

Elämä muuttuu hirveäksi, kun puoliso kontrolloi palkkaa, perheen hankintoja ja jopa postilaatikon avainta, johon laskut tulevat. Toimittaja Julia Thuén haastattelee naista, joka koki vuosia rankkaa taloudellista väkivaltaa. Sisältövaroitus: jaksossa puhutaan myös henkisestä ja fyysisestä väkivallasta.

Hankala perintö

torstaina 29.10.202031 min

Voiko perinnöstä kieltäytyä? Entä voiko velkaa periä? Miten ottaa puheeksi tuleva perintö omien vanhempien kanssa? Kannattaako verokikkailla ja testamentata mökki suoraan lastenlapsille? Asianajaja Sanna Svahn juttelee Julia Thurénin kanssa kuulijoiden lähettämistä perintökysymyksistä.

Arjen talouden lyhyt oppimäärä – mitä jokaisen tulee tietää?

torstaina 22.10.202027 min

Eeva Kari teki uutenavuotena 2019 lupauksen, että nyt loppuu raha-ahdistus, hän laittaa taloutensa kuntoon. Budjetista ja taseesta tulivat hänen parhaat ystävät ja 2000 euron visa-lasku vaihtui sijoituksiin. Jaksossa toimittaja-bloggaaja Julia Thurén juttelee Eeva Karin kanssa siitä, mitä on tietoinen rahankäyttö ja miten tunteet ohjailevat kulutusta.

Apua, kasvaako lapsestani hemmoteltu tuhluri?

torstaina 15.10.202035 min

Toimittaja-bloggaaja Julia Thurén heräsi siihen, että on helppo olla säästäväinen oman talouden kanssa, mutta lapselle on vaikea sanoa ei! Miten opettaa nykyisen kulutuskulttuurin keskellä lapsesta järkevä kuluttaja ja rahankäyttäjä? Teini-ikäisen pojan äiti Outi Peltoranta on miettinyt asiaa paljon ja jakaa jaksossa parhaat vinkkinsä.

Uusi ura, triplapalkka

torstaina 8.10.202030 min

Maiju Päivärinne teki viulistin töitä 10 vuotta, mutta kyllästyi epäsäännöllisiin työaikoihin ja sitäkin epäsäännöllisempään tuloon. Hän haki ja pääsi oikeustieteelliseen ja toimii nykyään käräjäoikeuden tuomarina. Julia Thurén keskustelee Maiju Päivärinteen kanssa, miten näin radikaali alanvaihto onnistuu.

Palkkapuhe hävettää

torstaina 1.10.202034 min

Toimittajat Julia Thurén ja Ina Mikkola kertaavat, milloin oma palkka on harmittanut ja hävettänyt. Miksi ja miten palkasta voisi puhua paljon nykyistä avoimemmin? Lisäksi etsitään vastausta siihen, miten voisi tehdä harmonian sen kanssa, että oma palkka on liian pieni suhteessa työn vaativuuteen?

Ero tuli ja rahat meni

torstaina 24.9.202034 min

Ero on raskas isku – myös taloudellisesti. Milla Palkoaho joutui asumaan exänsä kanssa neljä kuukautta eron jälkeen, sillä parilla ei ollut varaa muuttaa erilleen. Miltä tuntuu aloittaa uusi elämä lasten kanssa nollabudjetilla? Entä miksi ositus kannattaa tehdä heti erotessa? Toimittaja-bloggaaja Julia Thurén käy Milla Palkoahon kanssa läpi eron rahapuolta.

43 euron viinilasi ja muut rahamokat feat KPK

torstaina 17.9.202033 min

Miten päästä yli sikakalliista vahinko-ostoksesta tai siitä, että on polttanut takassa palkkarahansa. Entä mitä on elämän normihävikki? Kaverin puolesta kyselen -podcastin Tiia Rantanen ja Anna Karhunen juttelevat Julia Thurénin kanssa kuumottavimmista rahavirheistä.

Isä, miksi ihmeessä et jäisi hoitamaan lastasi kotiin?

torstaina 10.9.202032 min

Perhevapaiden käyttäjistä 90 prosenttia on naisia ja 10 prosenttia miehiä. Naurettavaa! Jaan Siitonen jäi puoleksi vuodeksi kotiin lapsensa kanssa, ja pitää tätä taloudellisesti nerokkaana ratkaisuna.

Voisitko sinäkin saada 300 000 euron asuntolainan?

torstaina 3.9.202038 min

Oikaisu: ASP-lainan minimisäästömäärä on 50€ kuussa tai 150€ kolmen kuukauden aikana, ei 150€ kuussa, kuten jaksossa sanotaan.

Yllättävän harva tietää, minkälaiseen asuntolainaan hänellä olisi varaa. Toimittaja-bloggaaja Julia Thurén juttelee kaksi asuntoa ostaneen Elina Nuotion kanssa asuntohissistä, vakuudesta ja korkokatosta – todellisista seksiä tihkuvista aiheista.

Sijoittamisesta on glamour kaukana

torstaina 27.8.202030 min

Neljä vuotta sitten Helena Rostedt oli työtön yksinhuoltaja. Hän kyllästyi siihen, että kaupasa piti miettiä laskimen kanssa, onko hedelmiin tänään varaa. Helena Rostedt sisuuntui ja alkoi sijoittaa 15 euroa kuussa tuistaan – ja jäi sijoittamiseen koukkuun. Toimittaja-bloggaaja Julia Thurén juttelee Helenan kanssa jaksossa siitä, miten Helena uskalsi aloittaa sijoitustaipaleensa.

10 kysymystä, jotka lopettavat rahariidat

torstaina 20.8.202035 min

Toimittaja-bloggaaja Julia Thurén oppi kantapään kautta, ettei puolison rahatapoja muuteta kyyläämällä tämän pikkuostoksia. Jaksossa Julia käy läpi puolisonsa Josi Tikkasen kanssa kymmenen rahaan liittyvää kysymystä, jotka lopettavat rahariidat kertaheitolla.

Unohda se opintolainalla sijoittaminen

torstaina 13.8.202037 min

Opiskelijan tehtävä ei ole kerätä itselleen messevää sijoituspottia rahastoon vaan tehdä paljon pitkäaikaisempi sijoitus: hankkia itselleen rahaa tuottava ammatti. Toimittaja-bloggaaja Julia Thurén ja oikeustieteen opiskelija Lidia Blanco Sequeiros keskustelevat siitä, miten opiskellessa kannattaa hoitaa raha-asiansa – ja jaksamisensa.

UUSI KAUSI: Synnitön syyskuu toimii säästöspurttina

torstaina 6.8.202032 min

Kesän jälkeen monilla on luottokortti tapissa, mutta tässä jaksossa toimittaja-bloggaaja Julia Thurén innostaa kuulijansa kesän jälkeiseen säästöspurttiin. Ennen Heta Moilasen palkka katosi ravintoloihin ja vaatteisiin nopeasti. Sitten hän päätti alkaa viettää puolisonsa kanssa Aikuisten karkkipäivää, ja rahaa alkoi jäädä säästöön.

Näin säästät kymppitonnin vuodessa

torstaina 7.3.201933 min

Miten säästää kymppitonni vuodessa kahden tonnin nettopalkasta? Toimittaja-bloggaaja Julia Thurén ja säästämiseen tottunut Anni Vuorinen ovat onnistuneet tässä, ja puhuvat nyt siitä, miten budjetin voi tehdä helposti - ja miten siitä pysyy. Jaksossa esitellään myös ihmisten itse keksimiä hauskoja säästösysteemejä!

Rahakateus korventaa kaikkien sielua!

torstaina 28.2.201940 min

Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén kävi luokkakokouksessa ja alkoi kadehtia vanhojen koulukavereidensa tuloja. Bloggaaja ja yrittäjä Natalia Salmela taas aloitti koko bloginsa puhtaasta kateudesta – ja nykyään moni kadehtii hänen tulojaan. Mutta kannattaako kadehtiminen ja itsensä vertailu muihin? Julia ja Nata paljastavat myös, miten he ovat päässeet pahimmista rahakateuden tunteistaan eroon.

Rahaa tulee ja rahaa menee - melkein kaikki yrittäjyydestä

torstaina 21.2.201939 min

Unelmoitko yrittäjäksi ryhtymisestä tai oletko jo yrittäjä, joka kaipaa taloudellista vertaistukea ja neuvoja? Pohditko, miten turvata henkilökohtainen talous, kun tulot ovat epäsäännölliset? Tämä jakso on sinulle! Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén ja Hydraulic Press Channelia pyörittävä Anni Vuohensilta avaavat omien yritystensä tuloja ja menoja poikkeuksellisen suoraan, eurosummissa.

Kuluttaminen tekee onnelliseksi

torstaina 14.2.201939 min

Pitääkö meidän luopua kaikesta kivasta, jotta maailma pelastuisi? Onko matkustaminen tai vaatteiden harrastaminen suuri saatana? Ei todellakaan! Toimittaja-bloggaaja Julia Thurén ja valtioneuvoston kanslian kestävän kehityksen projektisuunnittelija Riina Pursiainen puhuvat siitä, miten meidän kannattaisi käyttää rahamme, jotta olisimme onnellisempia JA planeetta säilyisi. Miten kiertotalous, jakamistalous ja kapitalismin uuden muodot vaikuttavat nyt ja tulevaisuudessa arkeemme?

Tunnistatko sinä taloudellisen väkivallan?

torstaina 7.2.201936 min

Puoliso kyttää, mihin toinen käyttää rahansa tai ottaa lainaa toisen nimiin ilman lupaa. Kumppani estää käymästä töissä tai varastaa toisen rahoja. Entinen puoliso ei koskaan maksa elatusmaksuja ilman anelemista. Ilmiö on yllättävän yleinen ja sillä on myös nimi: taloudellinen väkivalta. Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén puhuu tutkija Anniina Kaittilan kanssa ilmiöstä ja siitä, mitä sille voi tehdä.

Entä, kun rahasta tulee pakkomielle?

torstaina 31.1.201931 min

Moni ysärillä lapsuutensa elänyt kokee suurta epävarmuutta rahasta. Näin voi olla, vaikka lapsuudenkoti olisi ollut ihan hyvin toimeentuleva ja elämä tuntuisi nytkin kantavan. Mistä epävarmuus kumpuaa? Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén ja rahaa pakkomielteisesti laskeva Anna Lehto purkavat rahatraumojaan ja pohtivat, mikä olisi terve tapa suhtautua rahaan ja kuluttamiseen.

Sijoitin 13 000 euroa häihini – ja mitään en kadu (paitsi vähän)

torstaina 24.1.201935 min

Häät voi järjestää lähes ilmaiseksi, tai sitten niihin voi sijoittaa tonnin poikineen. Mihin kaikkeen hääjuhlassa uppoaa rahaa? Mikä säästää budjettia helposti ja onko häähommissa joku asia, johon todellakin kannattaa satsata? Kaksi hääfiilistelijää, toimittaja-bloggaaja Julia Thurén ja bloggaaja Saranda Dedolli avaavat - ihan euromäärissä - omien hääjuhliensa kustannuksia.

Lopeta jo se richsplaining!

torstaina 17.1.201936 min

Mitä richsplaining on ja miksi syyllistymme siihen niin helposti? Entä mistä puhumme, kun puhumme rakenteista? Nyt keskustellaan siitä, millä sävyllä rahasta pitäisi puhua, kenen siitä pitäisi puhua ja miksi vääränlainen puhe paitsi tuntuu kurjalta, on myös yhteiskunnallisesti vaarallista. Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén ja väitöskirjatutkija ja feministi Minja Koskela ruotivat aihetta pohjamutia myöten.

Lyhennetty työviikko – pelkkää luksusta!

torstaina 10.1.201926 min

Osa-aikaisista työntekijöistä iso osa on naisia. Osalle kyse on pakosta, mutta jotkut tekevät myös vapaaehtoisesti lyhennettyä työviikkoa, ja nauttivat siitä valtavasti. Tämä saattaa ärsyttää monia. Toimittaja-bloggaaja Julia Thurén ja bloggaaja Laura Tähkävuori kyseenalaistavat viiden päivän normin ja kysyvät, miksi on jotenkin radikaalia tehdä vähemmän ja samalla myös kuluttaa vähemmän. Mitä, jos aika onkin tärkeämpää kuin raha?

Kannattaako asunnon omistaminen?

torstaina 3.1.201940 min

Miksi ihminen joutuu tekemään yhden elämän suurimmista päätöksistä usein alle tunnissa? Pitääkö asunto ostaa, vaikka ajatus vähän ahdistaa? Mitä kannattaa huomioida asuntolainan kilpailuttamisessa ja onko korkokatto järkevä? Entä miksi keittiön kaapit ovat niin merkittävät? Tässä jaksossa asuntohaukat eli toimittaja-bloggaaja Julia Thurén sekä Mari Piironen tarjoavat asunnonostotuskaan myös vertaistukea.

Haluatko lisää rahaa? Hanki sivutyö!

torstaina 27.12.201828 min

Haluaisitko ylimääräistä rahaa humputuksiin tai kaipaako elämäsi uutta sisältöä? Päivätyön ohessa tehtävä sivutyö tarjoaa molemmat. Mutta miten sellaisen voi saada? Esimerkiksi ompelemalla koirille silkkitakkeja tai piirtämällä mökkejä tutuille! Tässä jaksossa toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén juttelee sivutöistä Mari Lehtisen kanssa. Mari on visuaalisen markkinoinnin vastaava, joka on sivutyökseen vetänyt ryhmäliikuntatunteja jo 13 vuotta. Kysymys kuuluu myös, milloin sivuhommat menevät niin överiksi, ettei vapaa-aikaa enää ole?

Miksi fiksu ihminen ajautuu pikavippikierteeseen?

torstaina 20.12.201838 min

Miten fiksu ja hyvästä kodista tuleva ihminen sortuu pikavippeihin? Helposti. Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén puhuu viestintäasiantuntija Emmi Nuorgamin kanssa siitä, miten Emmi kahdessa eri elämäntilanteessa joutui rahavaikeuksiin – ja miten hän selvisi niistä. Talousongelmat eivät silti ole vain yksilön ongelma, vaan ne vaikuttavat koko yhteiskuntaan. Mitä asialle pitäisi tehdä?

Kääk, olen väärällä alalla!

torstaina 13.12.201830 min

Mistä tietää, että onkin täysin väärällä alalla? Entä miten toisen tutkinnon voi rahoittaa? Laura Ikonen teki kymmenen vuotta restonomin töitä, kunnes hän tajusi, että hän haluaa toimia kultaseppä-artesaanina. Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén keskustelee Ikosen kanssa siitä, miltä tuntuu palata kolmekymppisenä koulun penkille – mistä löytää rohkeus muuttaa elämänsä suuntaa. Oikaisu: Tässä jaksossa puhutaan aikuiskoulutustuen määrästä. Oikea aikuiskoulutustuen määrä kolmen tuhannen euron bruttotuloilla on 1600 euroa, ei 2800 euroa kuten ohjelmassa sanotaan.

Mitä lapsi oikeasti maksaa?

torstaina 6.12.201833 min

Yrittäjä Elina Myllymäki on tehnyt kirjanpidon 14- ja 15-vuotiaiden lastensa koko elämästä. Mikä lapsessa maksaa ja missä lapseen liittyvissä asioissa voi päästä edullisesti? Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén käy läpi Elinan kanssa lapsen kustannuksia elämän eri vaiheissa. Entä paljonko talous vaikuttaa siihen, kuinka monta lasta ihmiset hankkivat?

Kaveripiirissäni on iilimato! – Näin raha hiertää ystävyyssuhteita

torstaina 29.11.201836 min

Mitä voi tehdä, jos kaveri vedättää rahaa ystäviltään? Paljonko pihiltä ihmiseltä täytyy sietää? Entä miksi miehillä ja naisilla on erilainen tapa tarjota? Halusimmepa tai emme, raha vaikuttaa ystävyyssuhteisiiin. Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén pohtii vuorovaikutusasiantuntija ja terapeutti Mippi Vuorikosken kanssa muun muassa sitä, miten hoitaa hankalat rahatilanteet kavereiden kanssa.

Näin sijoitat rahasi vastuullisesti

torstaina 22.11.201827 min

Miten löytää tuottavia, mutta vastuullisia yrityksiä tai rahastoja sijoituskohteiksi? Mitä tarkoittaa ESG ja miten sinä voit hyötyä siitä? Voiko piensijoittaja vaikuttaa oikeasti maailman tilaan? Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén sekä vastuuraportteihin erikoistunut DI ja KTM Kaisa Kurittu käyvät läpi 5 kohdan listan siitä, miten sijoitussalkun sisältö rakennetaan vastuullisesti – ja samalla niin, että se tuo hyvät tuotot omistajalleen.

Sijoittamisen ABC

torstaina 15.11.201835 min

Kuinka vähän tai paljon voi sijoittaa? Miten voi valita hyvän sijoituskohteen? Tai kuinka ylipäänsä pääsee hommassa alkuun, jos ei tiedä sijoittamisesta mitään, eikä oikeastaan jaksaisi perehtyäkään? Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén käy läpi sijoitusbloggaaja Pia-Maria Nickströmin kanssa tärkeimmät sijoittamisen säännöt ja termit. Jakson kuunneltuasi voit aloittaa sijoittamisen alle puolessa tunnissa!

Näin saat 3000 euroa säästöön vuodessa – ja samalla teet ympäristöteon!

torstaina 8.11.201829 min

Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén saa perverssiä tyydytystä säästämistään euroista. Toimitusjohtaja Maija Leinolle taas säästäminen aiheuttaa tuskaa. Hän tekee sitä silti vapaaehtoisesti, jotta planeetta pelastuisi. Tässä jaksossa Julia pohtii Maijan kanssa, miksi kuluttaminen on niin kamalan ihanaa ja miten säästämisestä voi tehdä houkuttelevampaa. Molempien mielestä säästäminen täytyy joka tapauksessa brändätä uudestaan, sillä jokainen säästetty euro vähentää kasvihuonepäästöjä!

Parisuhteen rahanjaon pitää olla reilu!

torstaina 1.11.201831 min

Miten suomalaiset jakavat rahansa parisuhteessa, entä millaisista raha-asioista parit riitelevät? Millä taloustyylillä molempien elintaso voi nousta? Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén juttelee yhdessä ekonomi-bloggaaja Sonja Rajalan kanssa siitä, miten parisuhteen raha-asiat saa luistamaan täydellisesti lähes joka tilanteessa. Jakson kuunneltuasi sinunkin tekee mieli keskustella kumppanisi kanssa rahasta avoimesti ja suoraan, ehkä jopa kehittää täysin uusi rahanjakosysteemi suhteeseen.

Haluaisitko olla tyytyväisempi palkkaasi?

torstaina 25.10.201838 min

Miksi palkan kysyminen tuntuu meistä yhtä henkilökohtaiselta kuin painon kysyminen? Millaisia asioita palkkaneuvotteluissa voi rahan ohella pyytää?

Toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén juttelee näistä ja monista muista palkkaan liittyvistä teemoista yhdessä toimitusjohtajasta kirjailijaksi heittäytyneen, sosiologi-ekonomi Anniina Tarasovan kanssa. On lähes varmaa, että jakson kuunneltuasi sinäkin olet tyytyväisempi omaan palkkaasi.