Juoksumania

Juoksumania

Podplay

Juoksumania-podcastissa puhutaan juoksusta ja erilaisista ilmiöistä juoksemisen ympärillä. Ohjelma tarjoaa kuuntelijoilleen alan asiantuntijoiden monipuolisia vinkkejä sekä vieraita, jotka tuovat tarinoillaan ja kokemuksellaan varmasti uudenlaista motivaatiota jokaisen juoksuharrastukseen. Sarjaa toimittaa juoksuhullu radiojuontaja Miia Kahila, joka naisi juoksulenkkarinsa, jos saisi. Palautteet, kysymykset ja pohdinnat osoitteeseen juoksumania@gmail.com

Jaksot

Juosten maailmalla 2

torstaina 28.5.202051 min

Karo lenkkeilee New Yorkissa, Kati seikkailee Portugalissa ja Mikki on kotiutunut jälleen Porvooseen Montrealista. Minkälaista on treenaaminen maailmalla, ja kuinka korona on vaikuttanut harrastamiseen? Juoksumania otti selvää.

Atlas-vuoristosta Åreen

torstaina 14.5.202029 min

Ida Kronholm liikuttaa polkujuoksijoita kotimaan metsäpoluilta aina Marokon Atlasvuorille asti. Kuinka Team Nordic Trail rantautui Suomeen, ja mitä uutta heiltä on tulossa? Juoksumania soitti elämäntapaliikkuja Idalle.

Martina Aitolehti nauttii treenaamisesta

torstaina 7.5.202026 min

Martina Aitolehti treenaa monipuolisesti eikä epäröi kertoa ääneen kunnianhimoisia tavoitteitaan. Kuinka Martina kiinnostui triathlonista ja mikä lajissa häntä viehättää? Juoksumania otti selvää.

Marko juoksi Suomen kansallispuistot

torstaina 30.4.202033 min

Marko Krapu on juossut kaikissa Suomen kansallispuistoissa. Juoksumania otti selvää, minkälaisia kansallispuistoja Suomella on tarjota, ja miten ne eroavat toisistaan? Minne kannattaisi lähteä juoksuvaellukselle?

Haastattelussa huippuaituri Nooralotta Neziri

torstaina 23.4.202027 min

Nooralotta Neziri elää huippu-urheilijan elämää. Minkälaiselta näyttää huippu-aiturin treeniviikko ja kuinka korona on vaikuttanut hänen harjoitteluunsa? Juoksumania otti myös selvää, kuinka Nooralotta keskittyy kisasuoritukseensa ja mitä hän puuhailee treenien ulkopuolella.

Ultra, ultrempi, Juha Jumisko

torstaina 16.4.202033 min

Minkälaista on osallistua juoksukilpailuihin, jotka kestävät useamman vuorokauden ja kuinka kauan niistä kestää toipua? Entä kuinka yhdistää perhe-elämä ja ultrajuoksu? Juoksumanian Miia Kahila soitti ultrajuoksija Juha Jumiskolle.

Kotitreenien kuningatar Anna Saivosalmi

torstaina 9.4.202035 min

Kaikki lähti lankusta ja paperilautasista. Nykyään kymmenet tuhannet seuraavat Anna Saivosalmen kotijumppaohjeita Instagramissa. Juoksumaniassa selvitetään, mikä motivoisi aloittamaan säännöllisen treenaamisen kotona ja mistä Anna saa inspiraatiota.

Jokaiseen pitäjään tarvitaan yksi Juhani

keskiviikkona 1.4.202023 min

Juoksumanian tämän kertaisessa jaksossa puhutaan Juhani Pitkäsen kanssa mm. juoksijan lihaskuntotreeneistä, treenaamisesta koronan aikana ja siitä, kuinka Juhani tukee juoksun avulla toipuvia huumeaddikteja.

Treeni raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

torstaina 26.3.202057 min

Äitiysfysioterapeutti Mirka Katajistolla on painavaa asiaa raskaana oleville sekä jo synnyttäneille äideille. Jo raskausaikana tulisi huomioida kehon muutokset ja synnytyksen jälkeen on turha kiirehtiä treenaamaan. Jaksossa Mirka käy läpi naisen vartalon akilleenkantapäitä. Juoksumania soittaa myös Katrille, joka hätäsektion jälkeen otti asiakseen keskivartalon vahvistamisen.

Suomalaiset maut valloittavat urheilevaa maailmaa

torstaina 19.3.202029 min

Ajatus vatsaystävällisestä ravintovalmisteesta urheilijoille kiinnosti Petteri Kankkusta, ja suomalainen start-up Nosht syntyi. Juoksumania otti selvää, miten tuotteet ovat kehittyneet ajatuksesta valmiiksi tuotteiksi.

Kun Alpeista ei vaan saa tarpeekseen

torstaina 12.3.202036 min

Juoksumanian Miia Kahila soitti Alppimentoreiden Janne Marinille, joka vaimonsa Annan kanssa järjestää juoksuvaelluksia Alpeille. Kuinka vaativia matkat ovat, mistä löytää tunkkauksen ilon ja miten aiheesta päädyttiin kalastukseen?

Älä anna jalkaongelmien lannistaa!

torstaina 5.3.202048 min

Fysioterapeutti Riikka Huhta selvittää Juoksumania-podcastin Miia Kahilalle alaraajaongelmien syitä ja sitä, kuinka vaivoista voi päästä eroon. Puhetta myös jalkateristä, juoksukengistä sekä liikkuvista lapsista ja nuorista.

Kun vedonlyönti yllättää positiivisesti

torstaina 27.2.202051 min

Juoksumanian kolmannen kauden ensimmäisessä jaksossa tavataan Miikka-Pekka Rautiainen, joka löi vetoa ja löysi itsensä uudesta tilanteesta - kahdesti. Jaksossa juoksuvalmentaja Hanna Saarinen vastaa myös kuuntelijoiden kysymyksiin mm. kokonaiskuormituksesta, röyhtäilystä ja energiansaannista maratonin aikana.

Juosten maailmalla - Jouluspesiaali

torstaina 19.12.2019108 min

Juoksumanian jouluspesiaalissa soitellaan juoksijoille ympäri maailmaa. Minkälaista on treenata triathlonia Australiassa tai harrastaa juoksua Norjassa? Entä minkälaiset juoksumahdollisuudet löytyy Intian Delhistä ja miten Venäjän juoksukisat eroaa Suomen vastaavista?

Kuukausi yksin erämaassa

torstaina 5.12.201938 min

Juoksumanian aiheena tällä viikolla vaellus. Minna Jakosuo vaeltaa ja nauttii luonnosta monesti yksin. Millaisia Minnan vaelluspäivät ovat, mitä siellä syödään ja mitä pitää ottaa erityisesti huomioon, kun lähdetään pitkille vaelluksille pohjoiseen?

Alisa Vainio haluaa juosta

torstaina 28.11.201925 min

Alisa Vainio on nuori kestävyysurheilija, jonka puheesta välittyy erityisesti yksi vahva tunne - halu juosta. Mitä Alisa ajattelee juoksemisesta ja elämästään juoksemisen ympärillä?

Haastattelussa kävelijä Aku Partanen

torstaina 21.11.201930 min

Juoksumania viehättyi kävelyn tekniikasta ja kutsui kävelijä Aku Partasen studiolle. Kuinka kävelijät harjoittelevat, mikä on oikeaoppinen tekniikka ja miten sitä jaksaa kisoissa kiertää pientä rinkiä ympäri ympäri ympäri?

Mitä syö urheileva vegaani?

torstaina 14.11.201933 min

Julia Silvennoinen on vegaani, joka harrastaa mm. juoksua ja kiipeilyä. Kuinka hänestä tuli vegaani ja mistä Julian ruokavalio koostuu? Juoksumanian tämä kertaisessa jaksossa on puhetta myös jäätelöistä ja skyrunningista.

Talvijuoksu

torstaina 7.11.201935 min

Mitä laittaa lenkille päälle, kun pakkasta on reilusti ja tuulee tuivertaa? Juoksumania soitti Kaisa Reiniukselle Äkäslompoloon.

Karhunkierrosta ja pakollisia varusteita

torstaina 31.10.201943 min

Juoksumania otti selvää, miksi polkujuoksukisoissa on pakollisia varusteita ja fiilisteli samalla ensi kesän tulevia polkujuoksukarkeloita. Haastattelussa NUTSin Eero Lumme.

Osteopatiasta hyvinvointia

torstaina 24.10.201934 min

Aleksi Seppänen on tunnettu tanssijana, mutta hän on koulutukseltaan myös osteopaatti, joka treenaa triathlonia. Mitä on osteopatia ja miten juoksija voi hyötyä siitä? Kuuntele Aleksin vinkit Juoksumaniasta.

Swimrun

torstaina 17.10.201946 min

Ruotsissa kehitetty uintia ja juoksua yhdistelevä Swimrun on noussut suuren suosioon myös Suomessa. Juoksumanian haastattelussa Anu Uhotoinen kertoo kattavan paketin lajin harrastamisesta sekä varusteista.

Tulevaisuuden lupauksista innostuksen etsimiseen

torstaina 10.10.201935 min

Juoksumanian vieraana on Tom Andtbacka, joka on valmentanut Suomen huippuja aina olympialaisiin asti. Minkälaisia ohjeita Tom antaa vitosen ja kympin ennätyksestä haaveileville, ja mitä hän kertoo suomalaisen kestävyysurheilun nuorista lupauksista? Lopuksi Miia kertoo tärkeimmät vinkkinsä siihen, kuinka voit löytää juoksumanian omaan harjoitteluusi.

Oman elämänsä pikajuoksijaksi

torstaina 3.10.201944 min

Tässä jaksossa tapaatte Kati Oikarisen, Katri Djerfin sekä valmentaja Tiina Lampénin. Miksi Kati ja Katri siirtyivät maratoneilta ratajuoksuihin ja kuinka kannattaa aloittaa pikajuoksu? Juoksumania otti tottakai siitä selvää.

Ultrajuoksija Noora Honkala panostaa monipuolisuuteen

torstaina 26.9.201931 min

Juoksumania tavoitti ultrajuoksija Noora Honkalan Kreikasta. Miten Noorasta tuli ultrajuoksija ja miten hän harjoittelee? Entä kuinka Noora valmistautuu tuleviin 24 tunnin juoksun MM-kisoihin?

Triathlonmania voi viedä mennessään

torstaina 19.9.201946 min

Vaasalainen Aino Luoma on lahjakas triathlonisti, jonka määrätietoisuus on vienyt hänet lokakuussa 2019 pidettäviin Hawaijin MM-kilpailuihin asti. Juoksumanian haastattelusta selviää, kuinka Aino päätyi triathlonin pariin, mikä on tavoite Konalla ja miten meni Ainon ensimmäinen sekä toinen maraton. Jakso sisältää myös vinkkejä triathlonista kiinnostuneille.

Ohittelua neon-topissa ja kehonhuoltoa

torstaina 27.6.201952 min

Juoksumanian käsittelyssä "10 things all runners love" -lista. Mitkä kolme kohtaa Miia nostaa ylitse muiden? Jaksossa myös Eroonjumeista.fi-sivuston Joel Hakala jakaa kullanarvoisia vinkkejään kehonhuoltoon.

Pitkistä lenkeistä Keniaan

torstaina 20.6.201945 min

Juoksuvalmentaja Tero Knuutila avaa Juoksumanian kuuntelijoille pitkien lenkkien rakennetta. Miten ja millä vauhdilla pitkät lenkit kannattaa tehdä ja kuinka pitkään on hyvä juosta? Entäs minkälaisia oppeja Tero on tuonut mukanaan Keniasta?

Suunnistus kiinnostaa

torstaina 13.6.201932 min

Suomen kärkisuunnistaja Marika Teini halusi jo nuorena suunnistaa ammatikseen. Minkälainen laji on suunnistus, kuinka se on muuttunut vuosien varrella ja mikä suunnistuksessa Marikaa erityisesti viehättää? Palautteet, kysymykset ja pohdinnat jaksosta osoitteeseen juoksumania@gmail.com

Nakuilua, karvaisia kavereita ja maratonkeräilyä

torstaina 6.6.201952 min

Minkälainen tapahtuma on Nakukymppi? Entä miten voi yhdistää koiraharrastuksen sekä juoksun? Ja onko maratonkeräilyssä mitään tolkkua? Juoksumania teki soittokierroksen Vesijaon-Porasan kyläyhdistyksen Merja Puupposelle Padasjoelle, koiraharrastaja Vesa-Pekka Jurvelinille Rovaniemelle sekä maratonkeräilijä Timo Marjomäelle Kauhajoelle.

Puolimaratonin järjestämisestä sen juoksemiseen

torstaina 30.5.201940 min

Miia Kahilan vieraana Juoksumania-sarjassa on juoksija Aki Nummela, joka on ollut mukana lukuisissa juoksutapahtumissa. Miten Helsinki Half Marathonista selviää kunnialla sekä juoksijat että järjestäjät?

Vauhtikestävyydestä uusiin juoksuilmiöihin

torstaina 23.5.201937 min

Jo ensimmäisistä lauseista kuulee, että Joonas Laurila ei pelkästään tunne juoksua, hän elää sitä. Juoksumania-jaksossa kuullaan Joonaksen ajatuksia juoksusta sekä loistavia neuvoja liittyen vauhtikestävyysharjoitteluun.

Juoksijan lihaskuntoharjoittelu

torstaina 16.5.201931 min

Miksi juoksijan kannattaa panostaa voimaharjoitteluun ja minkälaisia liikkeitä kannattaa tehdä? Juoksumanian haastattelussa Personal Trainer Janne Sipponen antaa vinkkejä juoksijan lihaskunnon parantamiseksi.

Inspiraatiota ja palautumista

torstaina 9.5.201953 min

Vastaisku ankeudelle -blogin Jenny Belitz-Henriksson inspiroi ihmisiä sosiaalisessa mediassa. Juoksumania otti selvää, kuinka juoksusta tuli pysyvä osa Jennyn elämää, ja kuinka voi itse motivoida itseään kohti terveellisempiä elämäntapoja. Tässä jaksossa kuullaan myös valmentaja Antti Hagqvistia, jolla on pitkä kokemus kestävyysurheilusta. Hän kertoo mm. loistavia vinkkejä parempaan palautumiseen ja siihen, mitkä asiat kannattaa ottaa ensimmäiseksi huomioon, jos oma palautuminen mietityttää.

Ensimmäiselle maratonille

keskiviikkona 1.5.201935 min

Hyvät vinkit ovat tarpeen, kun lähdetään juoksemaan ensimmäistä maratonia. Juoksumanian vieraana Vauhtisammakko-juoksukoulun valmentaja Anni Liukka sekä Milla Köynnös, jolta maratonit lähti vähän niin kuin lapasesta. Palautteet, kysymykset ja pohdinnat osoitteeseen juoksumania@gmail.com

Rakkaudesta polkujuoksuun

torstaina 25.4.201956 min

Polkujuoksusta on moneksi. MM-kisoihin valmistautuva Eetu Nordman antaa Juoksumanialle vinkkejä polkujuoksuharjoitteluun ja ultrapolkujuoksija Saara Päätalo kertoo mm. suhteestaan ympäröivään luontoon, asenteestaan harjoitteluun sekä hauskoista teemalenkeistään. Palautteet, kysymykset ja pohdinnat osoitteeseen juoksumania@gmail.com

Itsensä ylityksestä loppumattomiin mantroihin

torstaina 18.4.201940 min

Miten kuntoilija voi saada itsestään enemmän irti kilpailuissa tai vetotreeneissä? Kuinka jaksaa jatkaa matkaa, vaikka jaloissa jo painaa? Juoksumanian haastattelussa on urheilupsykologi Saara Grönholm, jonka mielestä jokainen sykkeennosto on mahdollinen matka itseen.

Juoksutekniikka

torstaina 11.4.201934 min

Juoksumanian ensimmäisessä jaksossa pureudutaan juoksutekniikkaan. Miksi se on niin tärkeää hallita ja mitä kuntoilija voi tehdä tekniikalleen? Asiantuntija Topi Lösönen antaa vinkkejä liikkuvuuden parantamiseen ja juoksija Minna Lamminen kertoo faktoja juoksutekniikasta.