KC Karemo

KC Karemo

Yle Areena

Kulttuuricocktailin Tuomas Karemo pitää katon korkealla ja sydämen pelissä. Tässä podcastissa vieraat ja aiheet valitaan laajalla skaalalla. Toimittaja: Tuomas Karemo. Tuottaja: Pekka Toikka.

Jaksot

Miksi pelkäsit vuosikausia käyttää puhelinta, Seppo Fränti?

maanantaina 12.4.54 min

Karemon vieraana on taidekeräilijä Seppo Fränti, joka kertoo ensi kertaa julkisesti elämäänsä varjostaneesta pelostaan. Fränti pelkäsi nuoruudessaan puhelimen käyttämistä niin paljon, ettei hän pystynyt hoitamaan kunnolla käytännön elämäänsä. Millaista elämä puhelinpelon kanssa oli? Missä roolissa Fränti näkee pelon taiteessa?

Kuinka kamalaa kahvia Eeva-Liisa Manner keitti sinulle, Marja-Leena Tuurna?

maanantaina 5.4.70 min

Runoilija Eeva-Liisa Mannerin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Häntä pidetään yhtenä Suomen tärkeimmistä runoilijoista. Juhlavuoden kunniaksi KC Karemossa tavataan Mannerin ystävä, Marja-Leena Tuurna. Tuurna kertoo, miksi pitää Manneria yhtenä Suomen ensimmäisenä ekorunoilijana ja eläinten oikeuksien puolustajana. Tuurna paljastaa haastattelussa myös Mannerin persoonallisen kahvireseptin.

Miksi Christer Kihlman on Suomen tärkein kirjailija, Antti Hurskainen?

maanantaina 22.3.64 min

Kirjailija Christer Kihlman on Suomen tärkein kirjailija, sanoo Antti Hurskainen. Kihlman kuoli muutama viikko sitten 90-vuotiaana. Viimeisimmän romaaninsa, Gerdt Bladhin tuhon, Kihlman julkaisi vuonna 1987 - sen jälkeen hän vaikeni. Kirjailija Antti Hurskainen syntyi vuotta ennen kuin hänen esikuvansa vaikeni. Nykyään Hurskainen pitää Kihlmania tärkeimpänä esikuvanaan. Miksi? Entä mikä merkitys katkeruudella on kirjailijalle?

Ymmärrätkö Rauni Mollbergin hulluuden ja sadismin, Veikko Aaltonen?

maanantaina 15.3.68 min

Rauni Mollberg (1929-2007) kuuluu suomalaisen elokuvan tärkeimpiin ohjaajiin. Ingmar Bergmanin kerrotaan arvostaneen suuresti Mollbergin esikoispitkää elokuvaa Maa on syntinen laulu (1973). Veikko Aaltonen paljastaa uusimmassa dokumenttielokuvassaan Dinosaurus, kuinka rankkoja metodeja Mollberg käytti elokuviensa kuvauksissa. Aaltonen kertoo KC Karemossa, millaista oli työskennellä Mollbergin kanssa ja miksi hän kaipaa tätä. Dinosaurus nähdään Yle Teemalla 17. maaliskuuta klo 21.

Elävätkö tulevaisuuden ihmiset ilman seksiä ja perheitä, Osmo Tammisalo?

maanantaina 8.3.68 min

Tällä kertaa KC Karemossa puhutaan syntyvyyden vähäisyydestä ja parinmuodostuksen ongelmallisuudesta. Pariutuminen ja perheiden perustaminen ovat myöhentyneet ja vähentyneet. Miksi? Tuomaksen vieraana on tietokirjailija Osmo Tammisalo, joka sai toisen lapsensa viisikymppisenä.

PS. Menin käyttämään haastattelussa erheellisesti sanaa transseksuaalinen, vaikka tarkoitin transsukupuolista. Terveisin termeissä sekoileva Karemo

Mikä sinua vituttaa, Mikko Kivinen?

maanantaina 1.3.49 min

Näinä aikoina moni asia vituttaa meitä. Miksemme puhuisi suoraan asioista, jotka ottavat meitä raskaasti päähän? Tuomas pyysi vieraakseen näyttelijä ja ohjaaja Mikko Kivisen. Kumpikin laati lyhyen listan tällä hetkellä eniten heitä vituttavista asioista. Haastattelu sisältää paljon kiroilua.

Onko poliittinen taide tullut tiensä päähän, Jani Leinonen?

maanantaina 22.2.63 min

Jani Leinonen on tullut tunnetuksi poliittisesti kantaaottavasta taiteestaan ja ennen kaikkea suuryrityksiä ja brändejä kritisoivista teoksistaan. KC Karemon haastattelussa Leinonen myöntää, että on päästänyt itsensä liian helpolla taiteessaan kritisoidessaan kaukana olevia suuryrityksiä - lähellä olevien ihmisten toimintaan on paljon vaikeampaa puuttua kuin vinoilla McDonald'sin kustannuksella. Haastattelussa Leinonen puhuu poliittisen taiteen ongelmien lisäksi Kuvataideakatemian seksuaalisista häirintätapauksista, meemien hienoudesta, suomalaisen taidemaailman epäkohdista ja paniikkihäiriöistään.

Mitä ajattelet #metoosta, Lauri Törhönen?

tiistaina 16.2.59 min

Palkittu elokuvaohjaaja ja elokuvakerronnan professori Lauri Törhönen joutui kolme vuotta sitten kohun keskelle. Ylen julkaisemassa jutussa kerrottiin tuolloin, että Törhönen on lukuisten naisten mukaan häirinnyt heitä seksuaalisesti. Törhönen ei kommentoinut artikkelia, mutta esitti julkisen anteeksipyyntönsä niille henkilöille, "joita olen katsomalla, koskemalla tai puhumalla häirinnyt." Mitä Törhönen haluaa sanoa tapahtumista nyt? Miten hän kokee tulleensa kohdelluksi uutisoinnin jälkeen? Haastattelusta on peitetty kaksi Lauri Törhösen mainitsemaa nimeä henkilöiden suojelemiseksi.

Mikä Ylessä on pielessä, Maria Asunta?

maanantaina 8.2.58 min

Mitä Yle-kriitikko haluaa sanoa, kun pääsee haastateltavaksi Ylen ohjelmaan? Missä asioissa Ylen pitäisi skarpata? Yleisradio herättää paljon intohimoja puolesta ja vastaan - tässä podcastissa tavataan kansalainen, joka näkee Ylellä paljon parantamisen varaa. Tuomas Karemo kutsui vieraakseen äänekkään Yle-kriitikon, toimittaja-kirjailija Maria Asunnan.

Pitäisikö miehiltä kieltää elokuvien ohjaaminen, Anu Silfverberg?

maanantaina 1.2.69 min

Toimittaja ja kirjailija Anu Silfverbergin teos Sinut on nähty (2020) käsittelee katsetta ja siihen liittyvää vallankäyttöä. Silfverberg käsittelee kirjassaan kriittiseen sävyyn esimerkiksi Lars von Trierin ja Martin Scorsesen elokuvia. Tuomas Karemo kutsui kirjailijan vieraakseen, koska näkee kyseisten ohjaajien elokuvat eri tavalla. Mistä katseen vallassa on oikein kyse? Entä miksi Silfverberg etsii kirjassaan elokuvien kohtauksia, joissa mies hyväilee sormillaan naista?

Miksi kannatat edelleen Trumpia, Juha Ahvio?

maanantaina 25.1.55 min

Teologian tohtori Juha Ahvio oli Tuomas Karemon vieraana Kulttuuricocktailin radiolähetyksessä nelisen vuotta sitten puolustamassa Trumpia, kun tämän kausi presidenttinä oli alkuvaiheessa. Millaisena Ahvio näkee Trumpin kauden nyt? Mikä saa hänet kannattamaan edelleen Trumpin politiikkaa?

Maria Nordin, oletko marttyyri?

maanantaina 25.1.65 min

Huuhaata! Vaarallista! Ihan täysi vitsi! Hyvinvointivalmentaja Maria Nordinin Eroon oireista -verkkokurssi, samanniminen kirja sekä Nordinin kommentit sosiaalisessa mediassa herättävät paljon vastustusta ja ivallisia kommentteja. Toisaalta hänen näkemyksilleen löytyy kannattajia. Tuomas Karemo keskustelee Nordinin kanssa rahameditaatiosta, menkkataiteesta ja sisäisestä voimasta.

Machiavellin 500 vuotta vanha Ruhtinas kertoo olennaisen vallasta

maanantaina 18.1.66 min

Filosofi Mikko Lahtinen on harrastanut nuoruudestaan lähtien Niccolò Machiavellia. Mahchiavellin Ruhtinaasta (1532) ilmestyy pian uusi suomennos. Lahtinen opettaa Tuomakselle tämän hallitsemisen klassikon perusteita.

Andrei Tarkovskista ei voi puhua liikuttumatta

maanantaina 18.1.65 min

Elokuvatutkija Mia Öhman opettaa Tuomaksen katsomaan Andrei Tarkovskin elokuvia.