Kotiseuturakkaudella

Kotiseuturakkaudella

Podplay | Kaleva Media

Jokaisella meillä on kotiseuturakkaus johonkin paikkaan. Yleensä sinne, mistä on kotoisin. Kotiseuturakkaus kertoo paljon identiteetistämme. Joku paikka vaan tuntuu niin omalta. Se tuoksuu joltain, jonka muistamme aina. Kaleva Median Kotiseuturakkaudella-sarjassa pureudumme erityisesti pohjoisen kotiseuturakkauteen. Tuomas "Tuke" Tuomi-Nikula keskustelee aiheesta mielenkiintoisten henkilöiden kanssa. Mitä syvemmällä juuret ovat maassa, sitä kauemmaksi voimme nähdä.

Jaksot

Enni Rukajärvi − Kuusamo

keskiviikkona 26.5.202129 min

Kuusamo on ainutlaatuinen paikka, sanoo lumilautailija Enni Rukajärvi. Enni Rukajärvi on kotoisin Kuusamosta, Rukajärven kylästä. Maatilalla kasvanut Enni Rukajärvi aloitti 6-vuotiaana laskettelun suksilla ja siirtyi lumilautaan 9-vuotiaana. Kotiseuturakkaudella-podcastissa Enni kertoo Kuusamon olevan ainutlaatuinen paikka upeine maisemineen, ja ala-asteen opettaja Hannulle lähtee Ennin terveiset. Tuomas Tuomi-Nikulan kanssa keskustellaan myös kuusamolaisesta arkailemattomasta asenteesta.

Sami Jauhojärvi – Ylitornio

keskiviikkona 12.5.202143 min

Vaikka mä olen käynyt maailmalla monissa erittäin hienoissa paikoissa, niin ei Suomen Lapin voittanutta kuitenkaan ole, toteaa hiihdon olympiavoittaja Sami Jauhojärvi. Elämänsä 23 ensimmäistä vuotta Ylitorniolla viettänyt Sami Jauhojärvi asui lapsuudessaan Ylitornion rajavartioston alueella, sillä Samin isä palveli rajavartijana. Kuuleman mukaan Sami ilmoitti jo 6-vuotiaana, että hänestä tulee hiihtäjä. Kotiseuturakkaudella-podcastissa Tuomas Tuomi-Nikula ja Sami Jauhojärvi keskustelevat kilpailuvietistä, pohjoisen vuodenajoista, luonnosta ja metsästyksestä. Jaksossa Sami muistelee myös yläasteen aikaista uskonnonopettajaansa sekä kertoo, mistä asioista hän on ylpeä Ylitorniolla.

Miki Liukkonen – Oulu

keskiviikkona 28.4.202144 min

Ihmiset ovat lopulta aika samanlaisia paikkakunnasta riippumatta, pohtii kirjailija Miki Liukkonen. Miki Liukkonen on syntynyt ja kasvanut Oulussa. Nykyisin Helsingissä asuva Liukkonen kertoo alkaneensa arvostaa pohjoissuomalaisuutta etelässä asuessaan. Kotiseuturakkaudella-podcastissa Tuomas Tuomi-Nikula ja Miki Liukkonen keskustelevat muun muassa arktisen hysterian käsitteestä, sarjakuvataiteilija Ville Rannasta, uskonnosta sekä oululaisista jäkäreistä.

Suvi Teräsniska − Kolari

keskiviikkona 14.4.202153 min

Jos jotenkin kaipaa sellaista totaalista nollautumista, niin se ei onnistu missään muualla kuin Kolarissa, kertoo laulaja Suvi Teräsniska.

Suvi Teräsniska on syntynyt Rovaniemellä, mutta virallinen synnyinkunta on kuitenkin Kolari. Suvi muutti Kolarista 7-vuotiaana Ouluun, ja on asunut siellä valtaosan elämästään, mutta lomansa hän on viettänyt Kolarissa. Kotiseuturakkaudella-podcastissa Tuomas Tuomi-Nikula ja Suvi Teräsniska palaavat Suvin lapsuuteen ja nuoruuteen pohtien Suvin juuria ja kotiseuturakkautta. Jaksossa keskustellaan muun muassa Madetojan musiikkilukiosta, kaipuusta lapsuuden kesiin, nuoruuden piano- ja laulutunneista sekä siitä, miten Pohjois-Suomi näkyy ja kuuluu Suvissa ja hänen musiikissaan.

Jani Halme − Parikkala

keskiviikkona 31.3.202148 min

Aina sydän läikähtää, kun ihmisellä on itsevarmuutta ja rohkeutta tuoda sitä omaa kotiseutuaan esiin, toteaa Jani Halme. Luova johtaja, mediapersoona Jani Halme on kotoisin Parikkalasta ja tuo kotiseuturakkauttaan esille hyvin usein. Kotiseuturakkaudella-jaksossa keskustellaan identiteetistä, rajaseutulaisuudesta, maaseudun brändäämisestä ja todetaan, että on käytävä kaukana, jotta voi nauttia lähellä olevasta. Tämän lisäksi kuullaan myös maakuntaoluista sekä Veijo Rönkkösen patsaspuistosta ja selviää, miksi Jani on Oltermannin sauvan haltija.

Dennis Nylund – Oulu

keskiviikkona 17.3.202153 min

Luonto ja ihmiset tekevät kodin, sanoo näyttelijä Dennis Nylund. Putouksessa keväällä 2021 sketsihahmo Folke Rundqvistiä esittävä Nylund on kotoisin Oulun Tuirasta. Breakdancen 90-luvun lopulla aloittanut Dennis "Ätä" Nylynd voitti jopa maailmanmestaruuden lajissa, ja Tuomas Tuomi-Nikulan kanssa pohditaankin, millaista oli olla suomenruotsalainen tanssija kiekkokaupunki Oulussa. Nykyään Helsingissä asuva näyttelijä kertoo muistojaan Oulun nuorisotalo Waldasta, Nukun limudiskoista sekä kokemuksistaan breakdancen maailmassa.

Rosanna Kulju – Haaparanta

keskiviikkona 3.3.202134 min

Haaparanta on turvapaikka, kertoo Rosanna Kulju. Kotiseuturakkaudella-jaksossa Tuomas Tuomi-Nikulan vieraana on sosiaalisen median vaikuttaja Rosanna Kulju, jonka juuret löytyvät Haaparannasta. Äidinkielenään ruotsia puhuva Rosanna muutti peruskoulun jälkeen Ouluun ja myöhemmin Levin kautta Helsinkiin. Jaksossa pohditaan muun muassa Haaparannan yhteisön tiiviyttä, turvallisuutta, Kukkolankoskea, pohjoisen luontoa ja pohjoisessa asuvien ihmisten mielenmaisemaa.

Viki Eerikkilä – Kemi

keskiviikkona 17.2.202139 min

Kaiken sen mitä nykypäivänä tarviin, oon saanut Kemistä, kertoo Viki Eerikkilä. Kotiseuturakkaudella-sarjassa kuullaan YleX:n radiojuontaja Viki Eerikkilän tarinoita hänelle rakkaasta Kemistä. Kirkkonummelta 2-vuotiaana Kemiin muuttanut Eerikkilä kokee juuriensa olevan juuri Kemissä. Jaksossa kuullaan muun muassa Eerikkilän peli- sekä huoltaja-ajoista jääkiekkojoukkue Kemin Lämäreissä, nimikkopizzasta ja pohditaan kemiläistä mentaliteettia.