Lapsellista

Lapsellista

Podplay

Lapsellista-sarja ei ole sarja vanhemmilta vanhemmille, vaan asiantuntijoilta kaikille vanhemmille ja vanhemmiksi haluaville. Mitä pitää huomioida, kun lapsihaaveet tulevat ajankohtaisiksi? Miten pitää itsestään ja parisuhteestaan huolta raskauden ja vauva-arjen aikana? Entä jos kaikki ei menekään niin kuin olisi toivonut? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saamme parhaiden asiantuntijoiden vastaukset. Sarjan toimittaa uran toimittajana, juontajana ja uutispäällikkönäkin tehnyt Rea Haverinen.

Jaksot

Lapsen suurin haave saattaa olla ikioma nukke

keskiviikkona 26.6.201940 min

Lapsellista-jaksossa Rean vieraana on Planin ohjelmapäällikkö Anna Salmivuori. Jaksossa puhutaan lasten asemasta maailmalla, suurimmista uhkista huonoissa oleville lapsille sekä haasteista, joita esimerkiksi köyhien perheiden tytöt maailmalla kohtaavat. Salmivuori paljastaa myös, mistä köyhissä oloissa elävät lapset haaveilevat ja miten kuka tahansa meistä voi auttaa maailman lapsia.

Lapsiperheen talous ja rahan arvon opettaminen lapselle

keskiviikkona 19.6.201934 min

Terhi Majasalmi on varallisuusvalmentaja, sijoittaja, yrittäjä ja äiti. Lapsellista-sarjan tässä jaksossa Majasalmi kertoo muun muassa, miten lapselle voi opettaa rahankäyttöä ja miten äitiyslomaan kannattaa varautua taloudellisesti. Majasalmi paljastaa myös, kuinka suuri puskuriraha meillä kaikilla pitäisi tililtämme löytyä pahan päivän varalle. Entä miksi Majasalmen tyttärillä on molemmilla kolme purkkia, joihin viikkoraha jaetaan?

Unohda jäähypenkki, ota käyttöön hiljaisuusmatto

keskiviikkona 12.6.201944 min

Rean vieraana on Suomen Supernanny, erikoistason psykoterapeutti Pia Penttala. Penttala ei usko jäähypenkkehin, sen sijaan hän suosii hiljaisuusmattoa. Hän myös kertoo, mistä näkee, jos lapsella ei ole kotona hyvä olla. Penttala antaa myös ohjeita esimerkiksi ruokailu- ja nukkumaanmenohetkiin ja kertoo oman mielipiteensä siitä, saako lapsen puhelimen viestejä lukea.

Tee siivoamisesta peli - nyt pistetään lapsiperheen koti järjestykseen!

keskiviikkona 5.6.201926 min

Tässä Lapsellista-jaksossa ammattijärjestäjä Laura Holmström kertoo, miten lapsiperheen kodin saa pidettyä järjestyksessä, ja miten siivoamisesta saa tehtyä hauskaa. Holmström vinkkaa esimerkiksi leikistä, jolla lapset saa keräämään lelut jouhevasti pois olohuoneesta. Entä mitä mieltä Holmström on kodeista, joissa lapset eivät saa tuoda leluja oman huoneensa ulkopuolelle?

Miten suomalaiset lapset voivat?

keskiviikkona 29.5.201944 min

Rean haastateltavana Tuomas Kurttila, joka on toiminut lapsiasiainvaltuutettuna 2014-2019 ja on nykyään kansalais- ja lastensuojelujärjestö Helsingin Ensikoti ry:n toiminnanjohtaja. Kurttila kertoo, miten lapset voivat nyky-Suomessa ja miten kuka tahansa meistä voisi vaikuttaa lasten aseman parantamiseen. Tässä haastattelussa liikuttuvat niin haastattelija kuin haastateltavakin.

Erityisen ihana perhe - elämää erityislapsen äitinä

keskiviikkona 22.5.201932 min

Tässä jaksossa Rean vieraana on erityislapsen äiti Agu Huurinainen. Millaisia tunteita lapsen kehitysvammadiagnoosi saa aikaan? Millä tavalla lapsen erityisyys määrittelee perheen arkea? Mitä kaikkea hyvää elämään on erityislapsen myötä tullut? Mitkä asiat suututtavat erityislapsen äitiä? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saamme vastauksen tässä jaksossa.

Kun vauvaa ei kuulu eikä näy

keskiviikkona 15.5.201943 min

Tässä jaksossa Rean vieraana on lapsettomuushoitaja ja kätilö Heli Läikkö. Voiko keskenmenojen riskiä pienentää omalla toiminnallaan? Millainen prosessi käynnistyy, jos vauvaa ei toiveista huolimatta ala kuulua? Millaisia asioita suomalaiset synnyttäjät pelkäävät? Muun muassa näihin kysymyksiin saamme vastaukset. Läikkö myös muistuttaa, että kuukaudessa on oikeasti vain pieni aikaikkuna, jolloin raskaaksi tuleminen onnistuu.

Synnytyksen ABC

keskiviikkona 15.5.201947 min

Rean vieraana on Piritta Hagman, fysioterapeutti ja doula, imetysohjaaja, synnytysvalmentaja, ravintovalmentaja ja personal trainer. Doulia Suomessa on noin sata. Hagman kertoo, mitä doulan toimenkuvaan kuuluu ja millaisia synnyttäjiä me suomalaiset olemme. Hagman myös kertoo, miten aktiivisesti äiti voi oikeasti vaikuttaa oman synnytyksensä kulkuun ja miten itsestään voi pitää huolta raskauden aikana. Lisäksi Hagman muistuttaa, että vauvat ovat yllättävän viisaita.