Maanviljelijän tietobaari

Maanviljelijän tietobaari

Yle Areena

Maanviljelijä ruokkii maata, joka ruokkii pieneliöitä, jotka puolestaan ruokkivat kasveja, jotka ruokkivat meitä. Kuulostaa selkeältä, mutta pelto on monimutkainen ekosysteemi, johon vaikuttavat monet asiat. Maanviljelijät jatkuvasti kokeilevat ja oppivat kokemuksistaan, etenkin nyt kun ruuantuotannosta ja ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon. Nuoret maanviljelijä - tutkijat Juuso Joona Joutsenosta ja Tuomas Mattila Pusulasta kertovat 8-osaisessa podcast-sarjassaan omista kokemuksiaan sekä maanviljelijöinä että tutkijoina.

Jaksot

Vastauksia kysymyksiin

maanantaina 26.8.201940 min

Maanviljelijän tietobaarin tällä erää viimeisessä jaksossa maanviljelijä-tutkijat Juuso Joona ja Tuomas Mattila vastaavat kuulijoiden kesän mittaan esittämiin kysymyksiin sekä teemoihin. Miten viljelyn taloutta tulisi pyörittää? Riittääkö ruoka kaikille regeneratiivisella tuotannolla? Voisiko ilman kemiallisia torjunta-aineita viljellä?

Mistäs tiedät?

maanantaina 19.8.201950 min

Mistä maanviljelystä ja ruuantuotannosta voi saada lisää tietoa ja kuinka arvioida sen luotettavuutta? Tietoa on paljon tarjolla ja sen jäsentäminen sekä soveltaminen käytäntöön on tärkeää. Maanviljelijän tietobaarin Juuso ja Tuomas antavat seitsemännessä jaksossaan keinoja tiedon hankkimiseen ja sen tehokkaaseen käyttöön.

Koneet

maanantaina 12.8.201944 min

Alussa oli vain suo, kuokka ja Jussi. Nykyisin maanviljelijä viettää tuhansia tunteja puimurissaan ja traktorissaan, jossa on lukuisia lisälaitteita. Koneet ja niiden käyttäminen on tällä kertaa Maanviljelijän tietobaarissa maanviljelijä-tutkijoiden Juuso Joonan ja Tuomas Mattilan aiheena.

Mitä tarkoittaa kokonaisvaltainen tilanpito?

maanantaina 5.8.201955 min

Maanviljely ei ole vain kasvin tuotantoa tai maaperän hoitamista. Se on kokonaisuus, jossa maanviljelijä joutuu miettimään omaa päätöksentekoaan, päätöksien takana olevia arvoja ja sitä, mihin haluaa maanviljelijänä tähdätä ja mitä reittiä tavoitteisiinsa pääsee ja mitä keinoja käyttäen. Kokonaisvaltainen tilanpito on maanviljelijä-tutkijoiden Juuso Joonan ja Tuomas Mattilan aiheena podcast- sarjan viidennessä jaksossa ja ohjelmassa vieraillaan Jyrki ja Tarja Mikkolan luona Iitissä Auvilan tilalla.

Maatalouden tutkimus

maanantaina 29.7.201947 min

Maanviljely on jatkuvaa tutkimusta, omien havaintojen tekemistä. Mutta millaista on maatalouden tutkimus ja miten nykyistä teknologiaa voidaan käyttää hyväksi? Omista kokemuksistaan ja tutkimuksien tekemisestä ja hyödyntämisestä keskustelevat Juuso Joona ja Tuomas Mattila.

Miten oppia viljelemään paremmin?

maanantaina 22.7.201941 min

Maanviljely on jatkuvaa uuden oppimista, kokeilujen tekemistä. Pelto on monimutkainen ja -puolinen ekosysteemi. Pitääkö maata muokata? Miten ja mitä kasveja kannattaa viljellä ja yksin vai yhdessä toisten kasvien kanssa monilajillisesti? Lisäksi sää on joka vuosi erilainen. Tämän kevään opeista ja kokemuksista kertovat maanviljelijä-tutkijat Juuso Joona ja Tuomas Mattila.

Kuinka turvata ruoantuotannon tulevaisuus?

maanantaina 15.7.201937 min

Ruoantuotanto on suurien haasteiden myllerryksessä. Onko edessä vain synkkä tuho vai voiko kelkan suuntaa kääntää ja mihin? Onko uudistava eli regeneratiivinen maatalous ratkaisu? Suurien kysymyksien äärellä ovat maanviljelijä-tutkijat Juuso Joona ja Tuomas Mattila.

Mitä tarkoittaa maanviljely ?

maanantaina 8.7.201950 min

Maanviljelijä ruokkii maata, maa ruokkii pieneliöitä, jotka puolestaan ruokkivat kasveja, jotka ruokkivat meitä. Maanviljely on myös hoivatyötä ja kulttuuria sekä taloutta, pohtivat maanviljelijä-tutkijat Juuso Joona ja Tuomas Mattila podcast sarjansa ensimmäisessä jaksossa.